politika

EU pošle Ukrajině 1,4 miliardy eur v ruských penězích – Borrell

EU pošle Ukrajině 1,4 miliardy eur v ruských penězích – Borrell
Výnosy ze zmrazených aktiv centrální banky budou podle šéfa zahraniční politiky bloku použity na vojenskou pomoc Kyjevu.

EU schválila převod 1,4 miliardy eur (1,5 miliardy dolarů) zisků ze zmrazených ruských aktiv jako vojenské pomoci Ukrajině, oznámil v pondělí šéf bloku pro zahraniční věci Josep Borrell.

Prohlášení zaznělo na tiskové konferenci po jednání ministrů zahraničí Rady EU.

Západní státy zmrazily kolem 300 miliard dolarů ruských suverénních aktiv kvůli konfliktu na Ukrajině, z nichž asi 280 miliard dolarů je imobilizovaných v EU. 

„Ministři se včera dohodli na právním rámci pro přidělení neočekávaných zisků z nemobilních ruských aktiv do evropského mírového zařízení. Neočekávané zisky pocházející z ruských aktiv zmrazených v Evropě, nikoli z aktiv samotných, budou použity nejrychlejším možným způsobem ve prospěch Ukrajiny,“ řekl Borrell s tím, že 1,4 miliardy eur bude k dispozici během příštího měsíce, zatímco další 1 miliarda eur bude vyplacena do konce roku

Peníze budou podle Borrella použity na nákup systémů protivzdušné obrany a munice pro Ukrajinu a také na podporu obranného průmyslu země.

Návrh Bruselu zabavit úroky z ruských aktiv za účelem získání zbraní pro Ukrajinu se objevil na začátku tohoto roku. Tento krok však narazil na odpor Maďarska, hlasitého kritika přístupu Západu ke konfliktu na Ukrajině a zejména jeho dodávek zbraní do Kyjeva.

Borrell v pondělí poznamenal, že Maďarsko nemůže blokovat použití zisků z ruských aktiv pro Ukrajinu, protože se na rozhodnutí nepodílelo.

„Pochopte, že z právního hlediska se jeden členský stát nepodílel na rozhodnutí použít tata [imobilizovaná] aktiva, nemá právo podílet se na rozhodování, na jaké účely budou [peníze] přiděleny,“ řekl Borrelli, aniž by poskytl další vysvětlení.

‘Proces se nyní zrychlí, aniž by došlo k této blokádě,’ řekl.

Maďarský ministr zahraničí Peter Szijjarto dříve prohlásil: “Nové miliardy pro Ukrajinu. Tentokrát nakopnutím evropských pravidel s vynecháním Maďarska.”

Szijjártó také v příspěvku na sociálních sítích kritizoval ostatní členy EU a řekl: „Toto je jasná červená čára, žádný příklad takového nestoudného porušení společných evropských pravidel předtím neexistoval. 

O myšlence zabavení zmrazených ruských aktiv diskutovali zákonodárci EU a spojenci bloku asi dva roky. Někteří nejvyšší představitelé varovali, že takový drastický krok by mohl podkopat důvěru investorů ve finanční systém EU.

Rusko odsoudilo rozhodnutí převést zisky ze svých aktiv na Ukrajinu jako očividné a nezákonné „vyvlastnění“. Mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zakharová uvedla, že Moskva má „široký arzenál“ politických a ekonomických protiopatření, kterými může reagovat na jakoukoli konfiskaci svých suverénních aktiv.
rt

sdílet na

Souhlas
Upozornit na
27 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pavel
25. 6. 2024 11:21
Ohodnotit příspěvek :
     

no bude zajímavé sledovat co to udělá s kreditem solidnosti evropských peněžních a investičních fondů

Plebej
25. 6. 2024 13:00
Odpovědět  Pavel

V Evropě nic. A pro svět (tj. Globální Jih) se tímto jak Evropa, tak i její hegemon, který je v pozadí, kvalifikoval coby zákeřná a nebezpečná “firma”.
Proces ekonomické rozluky se Západem byl ovšem nastartován již i před touto loupeží. Ta už jen Jihu názorně potvrzuje, že jeho směřování je opodstatněné.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Frank1 -
26. 6. 2024 08:55
Odpovědět  Plebej

Po ekonomicke a politicke rozluce prisla rozluka informacni zakazem medii. KoZa a Rusko budou izolovany. Komu to vice prospeje? Rusku, protoze lzi a zamlcovani medii KoZa v Rusku skonci.
A na KoZa uz lide budou mit jen internet. Ucte se rusky a nespolehejte se na preklady Googlem.

Pavel z Moravy.
25. 6. 2024 17:58
Odpovědět  Pavel

No jmenovče, od nich, tedy těch peněžních systémů se dá očekávat vše. Dle mne tam už čmrdlíky jisté nejsou. To už je možná lepší je zakopat v truhlici na zahradě. Docela obyčejná známá, která pracuje jako prodavačka mně už dvakrát říkala, že se jí již dvakrát při výběru peněz v komerčce ptali k čemu je vybírá.

zuzana
25. 6. 2024 11:46
Ohodnotit příspěvek :
     

Polsko nepošle na Ukrajinu svůj vlastní systém Patriot

https://aktax.cz/polsko-neposle-na-ukrajinu-svuj-vlastni-system-patriot/

sizok
25. 6. 2024 18:29
Odpovědět  zuzana

Polsko o tom nerozhoduje. Ale američani. Patrioty jsou v Polsku
na ochranu amerických vojáků, ne polských civilistů

miro
25. 6. 2024 11:53
Ohodnotit příspěvek :
     

myslím že nebude trvat dlouho a budete rusku ty peníze vracet a při tom bychom mohli dostat i naše reparace

Ladislav 💤
25. 6. 2024 12:01
Odpovědět  miro

Ještě k válečným zločincům a podporovatelé terorismu, přibyl ještě mezinárodní ZLODĚJ!
Hnus Evropskej!

Frank1 -
26. 6. 2024 08:57
Odpovědět  miro

Spravny postreh. Zaplatime tu kradez i s uroky. My. ne Biden, ani krysy v KoZa u moci. Budou se muset vyvlastnit aby se mohla zaplatit aspon cast skod, ktere nam napachali.

Horňák
25. 6. 2024 12:04
Ohodnotit příspěvek :
     

https://prom.ua/ua/c3832351-shevroni;3.html na ukrajinském eschopu si pak můžete nakoupit reklamní předměty

Pijack
25. 6. 2024 12:25
Odpovědět  Horňák

Po zahájení SVO naše připodělaná Policie dostala od vlády ČR rozkaz vyjet na Ukrajinu a šetřit trestnou činnost. Hmm, mají to černé na bílém. Už zatkli majitele tohoto webu? Je to přece šíření nenávisti a symboliky nacizmu. U nás velmi trestné. Mají všechny důkazy a ostatní indicie. Jsem zvědav, kdy začne guma Foltýn blekotat o Ukrajinském narativu 🙂 🙂 🙂

Pavel
25. 6. 2024 12:49
Odpovědět  Horňák
Jura S
26. 6. 2024 11:39
Odpovědět  Horňák

Moc pěkný “nášivky”, to by se mi hodilo- ty lebky na ryby, asi by porybnej jen pozdravil a klidil se :-))

unor 2022
25. 6. 2024 12:28
Ohodnotit příspěvek :
     

Hanba Cesku jako clenu EU.

Mike
25. 6. 2024 12:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Prý: “podkopat důvěru investorů ve finanční systém EU…”- EU nemá finanční systém, EU má dotační systém pro žebrající státy, které bez finanční pomoci nevypěstují ani rajče… a to se gryndýl teprve rozjíždí. Pokud chtějí investoři podpořit Ukrajinu, potažmo úsilí Oleny Zelenské na kompletní skoupení Floridy, nepotřebují k tomu EU jako vztyčeného prostředníka.

Pijack
25. 6. 2024 13:15
Odpovědět  Mike

To se to podporuje z nakradeného, že 🙂

Frank1 -
26. 6. 2024 08:57
Odpovědět  Mike

Euro je vazano na $. Sveze se s nim.

Pavel z Moravy.
25. 6. 2024 12:54
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdybyste přátelé administrátoři mohli, bylo by dobré zde uveřejnit velmi zajímavý článek z https://cz24.news, NEVOJENSKÉ DŮVODY, PROČ NATO NEMÁ ŠANCI PROTI RUSKU. Je to dle mne velmi kvalitní rozbor celé situace i s přihlédnutím k historickým událostem.

Pijack
25. 6. 2024 13:14
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Není třeba. Předpokládám, že zdejší čtenáři si tento web už dávno dali do oblíbených a čtou ho pravidelně. Osobně na něj lezu každý den 🙂 … a že těch podobných webů je. Klasik by řekl, že “rostou jako houby”. Co to znamená. Asi to, že mainstream se hroutí a klesá na oblibě. Dobrý začátek. Že zdravím 🙂

cool
25. 6. 2024 15:49
Ohodnotit příspěvek :
     

Němci taky v koncentráku nutili vězně tisknout i holáre. Jaký je rozdíl ve vržení těchto ukradených, fakt to hlava nebere. Jo nepustili tiskárnu, to je fakt. To že bědují svou písničku nic nemění na procesu.

Aleš
25. 6. 2024 16:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Krádež je krádež. To je EU, temnota a noc.

Jura S
25. 6. 2024 17:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak sousedovi jsme sebrali i nadojené kozí mlíko…. VIVAT EVROPA, euro, KOZA, GRYNDÝL,… udám sousedy, rodinu, půl vesnice, ale od CO2 odpustků se nesmí upustit, kdo nezaplatí- tak osvědčené řešení – vopráší se lágry. V archivu III. říše jsou furt plány na baráky i spalovací pece!
Se všemi do PECÍ !!! :-)) s odpůrci žgryndýlu je třeba naložit stranicky !!!!

Pravdomluvny
25. 6. 2024 19:11
Ohodnotit příspěvek :
     

Je jen otázkou času,kdy si Putin vezme od fašoEU svoje peníze zpět…..i s vysokohorskou přirážkou!

Janek
25. 6. 2024 21:40
Ohodnotit příspěvek :
     

A zatím v Mariupolu. Lidé se sluní na pláži, muži ve vojenském věku společně se svými rodinami se nemusí bát, že je zelí pošle jako kanonenfuter. Jsou vlastně svobodní a zachráněni narozdíl od jejich ruských bratrů v Oděse, kde se pořádá охо́та na muže ve vojenském věku. Охо́та znamená v překladu do češtiny hon nebo lov. Užijte si ruských krásek a bohatýrů na prosluněné pláži.
https://youtu.be/IBLFlog7Ysc?si=XrjP8W1SsR53om0f

Frank1 -
26. 6. 2024 08:50
Ohodnotit příspěvek :
     

Rusko timto financuje obe strany konfliktu. Zlodej KoZa se o to postaral. Pry to neni kradez. Mate v bance penize a banka vam zabavi vynosy z nich a posle je nekam do tramtarie a rekne, ze to neni kradez! Dusledek? Stahnout veskera aktiva z KoZa a ulozit v bance BRICS. Jiz se tak deje. Staty jsou uz ve strachu, ze jim vezmou vklady i vynosy z nich, kdyz nebudou plnit ukoly hegemona.
Meloni je italska cubka, protoze to schvaluje. Pouha loutka je matraci sionistu v Londyne.

Pepino
27. 6. 2024 11:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Dvě loni publikované studie ukrajinského politologa Ivana Katchanovského přinášejí kontroverzní závěry o událostech na kyjevském Majdanu v únoru 2014, které vedly k pádu tehdejšího ukrajinského prezidenta Janukovyče.
Zdroj: https://blog.idnes.cz/polach/nove-studie-zpochybnuji-oficialni-verzi-masakru-na-majdanu-v-roce-2014.Bg24060697

1. 7. 2024 16:00
Ohodnotit příspěvek :
     

Peter 008