politika

Děkuji za ruský plyn, bílý americký pane

Moldavská prezidentka Maia Sanduová ve středu poděkovala Spojeným státům americkým a zástupcům Evropské unie za podporu během plynové krize. Doufá, že posílí moldavský energetický sektor. 

„Děkuji Spojeným státům za to, že byly s námi během plynové krize. Jsme v úzkém kontaktu s našimi americkými partnery a těšíme se na další úzkou spolupráci na posílení odolnosti našeho energetického sektoru. Děkujeme za vaši podporu,“ napsal Sandu na Twitteru.

No, není to úžasné? Ponižovali se a leštili kliky v Moskvě, nakupovali zásoby plynu alespoň na pár hodin buď v Polsku nebo na Ukrajině, ve snaze vytvořit zdání alternativy.

A pak když se s Gazpromem dohodli, okamžitě … „Děkuji, USA“.

Bez americké podpory by bylo pro Moldavsko obtížnější vyjednat smlouvu o dodávkách plynu s Ruskem, řekl listu “ВЗГЛЯД” kišiněvský politický analytik Arkadij Barbarosie. Reagoval tak na slova prezidentky Maia Sandu Spojeným státům o podpoře během plynové krize.

„Není pochyb o tom, že prezidentka Moldavska za svými zády cítila podporu Spojených států. Bez této podpory by bylo pro Sandu mnohem obtížnější vyjednávat s Ruskem prostřednictvím svých prostředníků,“ uvedl Arkadij Barbarosie, ředitel Moldavského institutu pro veřejnou politiku.

https://bit.ly/3nSS9VT
https://bit.ly/2ZWep9w

sdílet na

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Bako
4. 11. 2021 10:38
Ohodnotit příspěvek :
     

Rusko se na ně mělo vys*at. Přeci nebude prodávat plyn nepříteli a ještě pod cenou. Ať si svoje kolonie živí USA.