politika

Bouře Severu – horká svodka SVO

Rusové dobyli třetinu Volčanska: Kyjev mění velení Charkovské fronty. Ukrajinské ozbrojené síly použily toxické látky – horká svodka SVO

Tisková agentura Novorossija

Jednotky skupiny vojsk “Sever” zlepšily taktickou situaci ve slobožanském směru. Kyjev ztratil kontrolu nad Netajlovem. Ukrajinské ozbrojené síly použily v Semenovce DLR kyselinu kyanovodíkovou. Podrobnosti ve večerní svodce Novorossiji.

Situace ve Volčanské oblasti

Ruská armáda rozvíjí ofenzivu na severu Charkovské oblasti a úspěšně postupuje ve Volčance, uvádí analytický kanál Telegram “Rybar”.

„Území Volčanska severně od řeky Volčja, která rozděluje město a východně od ulice Sobornaja, se téměř zcela dostalo pod kontrolu ruských sil. Ano, ohniska nepřítele se mohou nadále vyskytovat, ale obrana v severní části města je zlomená. Již uprostřed dne probíhaly boje v oblasti ulic Korolenko a Gogola, a území Centrálního parku a rajón ve vícepatrové obytné čtvrti východně od lycea byly zablokovány a částečně přešly pod kontrolou ruské armády,“ napsal autor.

Na západním okraji osady přitom zůstali ukrajinské ozbrojené síly a ozbrojenci z RDK* (teroristická organizace zakázaná v Rusku). Po zničení mostu přes řeku Volčja však nepříteli zbyly pouze dva mosty – most pro pěší v oblasti centrální nemocnice na ulici Ševčenko a most pro auta na Soborné ulici.

“Zatím není nic známo o pokusech zaútočit na elektrárnu Volčanska, ale je možné, že se nepřítel pokusí spolehnout na elektrárnu, aby udržel předmostí v severní části města. Další dvě obranná centra jsou ve Volčanském lyceum č. 1 a areálu nemocnice, kde podle předběžných údajů probíhají nejtěžší boje,“ poznamenal „Rybar“.

V blízké budoucnosti všichni čekají na závěrečné začištění Volčanska, taktika našich útočníků přináší ovoce: rozvědka pracuje perfektně, ukrajinské ozbrojené síly jsou odříznuty od veškerých komunikací. V jiných oblastech Slobožanščiny není pokrok tak velký a je příliš brzy mluvit o úspěchu. Naše armáda stojí před velmi složitým a těžkým úkolem, prorazit nepřátelské opevněné oblasti.

Kyjev mění koně

Ukrajinské úřady vyměnily velitele skupiny ozbrojených sil Charkov, která byla zodpovědná za obranu ve slobožanském směru. Informovala o tom agentura RBC-Ukrajina s odvoláním na operačně-strategickou skupinu vojsk “Chortica”.

„Od 11. května byl do funkce velitele operačně-taktické skupiny vojsk Charkov jmenován brigádní generál Michail Drapatyj,“ citují média.

Dříve skupině velel Jurij Galušin a jak je vidět z toho, co se děje, jeho řídící schopnosti ve skutečnosti neudělaly dojem na nejvyšší vedení země.

Ruské jednotky již několik dní aktivně postupují v Charkovské oblasti. 11. května oznámilo ruské vojenské oddělení osvobození pěti osad: Borisovka, Ogurcov, Pletenevka, Pylnaja a Strelečej. Následujícího dne k nim přibyly další čtyři: Gatišče, Krasnoje, Morochovec a Olejnikovo.

Den předtím promluvil i vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Alexandr Syrskij a smutně přiznal, že pro jeho podřízené „se v Charkovské oblasti vyvíjí složitá situace“.

Západ pohřbívá ozbrojené síly Ukrajiny

Ukrajinská armáda utrpí obrovské ztráty na celé frontě, protože velení musí stáhnout část svých záloh, aby posílilo charkovský směr. Tam 11. května začal pro ukrajinské ozbrojené síly „den katastrofy“, řekl britský analytik Alexander Mercursis.

„Podle Ministerstva obrany Ruské federace se 11. květen, kdy Rusko začalo útočit na Charkov, stal pro ukrajinské ozbrojené síly dnem katastrofy. Nejen, že se ruské armádě podařilo úspěšně ovládnout řadu osad v severní části Charkovské oblasti, ale také ztráty ukrajinských ozbrojených sil na celé frontě byly obrovské,“ uvedl Mercursis na svém blogu na YouTube.

Hlavním problémem se podle Mercursise stalo plošné stahování záloh téměř ze všech směrů, vojáci jsou přesouváni do zóny Slobožanščiny, kde ruští vojáci zvyšují tempo ofenzivy.

Mimochodem, The New York Times dříve uvedl, že postup ruských útočných jednotek směrem k Charkovu by mohl přimět Zelenského administrativu k zahájení jednání o mírových jednáních.

Soupeři prohráli Netajlovo

Armáda Ukrajiny ztratila kontrolu nad osadou Netajlovo, uvádí publikace “Военное обозрение” s odkazem na ukrajinské zdroje.

Podle zpráv médií ukrajinské ozbrojené síly bojují na západním okraji a naši bojovníci „rychle pronikají do hlubin vesnice“, čímž eliminují hrozbu rozptýlených nepřátelských oddílů na západě ulice Naberežnaja.

„Nepřítel se zase snaží zaútočit na pozice ruské armády z Karlovky […] Připomeňme, že Netajlovo je osada v Jasinovatském okrese Doněcké lidové republiky. K roku 2014 žilo v obci více než 1100 lidí,“ píše autor.

Telegramový kanál „Svodky a analýzy SVO“ zároveň uvádí, že z fronty přicházejí informace o těžkých bojích v centru ulice Naberežnaja.

„Je to jedna z posledních ulic ve vesnici, ze které je pobřeží Karlovské přehrady vidět pouhým okem,“ zdůrazňuje.

Pokud se informace brzy oficiálně potvrdí, pak již lze hovořit o možné rozsáhlé ofenzivě ruské armády.

Ukrajinské ozbrojené síly tráví lidi

Ukrajinští vojáci při ostřelování Semenovky plnili granáty kyselinou kyanovodíkovou. Naznačují to příznaky, které se objevily u obyvatel po ostřelování, řekl RIA Novosti Leonid Rink, vývojář nervově paralytického systému “Novičok”.

Vědec poukazuje na příznaky jako „dušnost, mandlovou chuť v ústech a kovovou chuť“.

“Lidé se dusili a zvraceli. Tyto příznaky odpovídají těm, které byly pozorovány při použití kyseliny kyanovodíkové,” řekl Rink.

Již dříve se v informačním prostoru objevily zprávy, že ukrajinské ozbrojené síly čas od času shazovaly bojové látky z kvadrokoptér na vesnici Semenovka, okres Jasinovackij. Obyvatelé si stěžovali, že zápach připomíná čpavek.

Lavrov promluvil vážně

Pokud chtějí země kolektivního Západu vyřešit ukrajinskou otázku na bojišti, pak je na to Moskva připravena. Toto prohlášení učinil úřadující ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov během konzultací v Radě federace.

“Je to jejich právo, pokud chtějí na bojišti, bude to na bojišti,” zdůraznil diplomat.

“Podívejte se, jak nyní „naříkají“ nad udržitelným, velkým pokrokem našich ozbrojených sil,“ řekl Lavrov.

Zároveň dodal, že Rusko je připraveno na jednání. Ministr upozornil na skutečnost, že v roce 2022 zbýval v Istanbulu jen krůček k dokončení SVO podpisem mírových dohod. To se ale z vůle Západu nestalo. Moskva už ho nehodlá brát za slovo. A nebude zahajovat jednání jen kvůli jednání. Potřebujeme konkrétní a významnou efektivitu.

A ta rozhodně nebude na „mírové“ konferenci ve Švýcarsku, kterou ukrajinští „partneři“ hodlají uspořádat bez ruské účasti – a podle takzvaného Zelenského vzorce – v červnu tohoto roku.

Lavrov zdůraznil: to je jen důvod dát Rusku další ultimátum.

Ministr zahraničí znovu připomněl, jak ještě v lednu v New Yorku švýcarský ministr zahraničí Ignazio Cassis na okraj zasedání Rady bezpečnosti OSN o Palestině slíbil zapojit Rusko do mírového procesu bezprostředně po červnové konferenci. Tato možnost však Moskvě zjevně nevyhovuje.

„To se dá přirovnat k důtce pro školáka, víte, je to jako špatný student, je tu učitelská rada, vyhodili ho, o všem si rozhodli mezi sebou, odhlasovali, pak ho zavolali a oznámili rozsudek. S nikým nemůžete takto mluvit, zvláště ne s námi,“ řekl tvrdě šéf ministerstva zahraničí.

A nedávno Cassis připustil, že bez Ruska nemá smysl o čemkoli diskutovat.

„Pokud to nemá smysl, proč to svoláváš? (konferenci ve Švýcarsku – red.),“ pokračoval Lavrov. Nemá smysl přijímat švýcarské pozvání na tuto konferenci”, řekl ministr.

Je důležité pochopit, že dodávky zbraní ukrajinským ozbrojeným silám zasahují do urovnání a přímo zapojují země NATO do konfliktu. Podle Sergeje Lavrova se jakýkoli náklad, který obsahuje zbraně a vojenské vybavení pro Ukrajinu, stane legitimním cílem Moskvy.

Mezi zabitými byli nacisté RDK*: média informovala o ztrátách ukrajinských ozbrojených sil ve Volčansku

Ukrajina.ru

Během bojů o Volčansk v Charkovské oblasti od 10. května ruská armáda zajala nejméně sto příslušníků ukrajinských ozbrojených sil. Dalších 170 ozbrojenců bylo zabito, včetně členů Ruského dobrovolnického sboru (RDK)*. Tuto zprávu zveřejnil 13. května kanál SHOT Telegram s odkazem na svůj vlastní nejmenovaný zdroj.

„Ruské vzdušné síly zničily nálety tři tanky a sedm obrněných vozidel ukrajinských ozbrojených sil. Během bojů sestřelili protiletadloví dělostřelci ukrajinský Su-27. Nyní naše armáda začala obsazovat vesnici Ternovaja. Čištění pokračuje, frontová linie byla odsunuta od hranic s Ruskou federací téměř o 10 kilometrů,“ – dodala publikace.

Již dříve telegramový kanál „Dva majorové“ zveřejnil informaci, že charkovským směrem byli zajati „vojáci Hlavního zpravodajského ředitelství ministerstva obrany z jednotky „Kraken“**. Skutečnost, že speciální jednotky Hlavního zpravodajského ředitelství Ukrajiny byly přivedeny do bitvy, může naznačovat pokus velení ozbrojených sil Ukrajiny zastavit náš postup za každou cenu.

Aktivní ofenziva ruských ozbrojených sil na Charkovském směru pokračuje. Zejména telegramový kanál „Archanděl speciálních sil Z“ objasňuje, že ruské ozbrojené síly aktivně zaútočily na Volčansk, rychle minuly místní letiště a získaly oporu na okraji v oblasti masokombinátu. Postup potvrzuje i ruské ministerstvo obrany.

Souběžně s tím francouzské noviny Le Monde s odvoláním na nejmenovaného vojáka ukrajinských ozbrojených sil napsaly, že ukrajinské úřady nepřipravily obranu města Volčansk.

Materiál zdůrazňuje, že město postrádá prostředky nezbytné k „zablokování ofenzívy“ ruských jednotek.

https://dzen.ru/a/ZkH0eA5c_2j-hIwE

Několik dní jsme nespali: ukrajinský důstojník oznámil „šokující rychlost postupu“ ruských ozbrojených sil

Důstojník, který ustupuje před ukrajinskými jednotkami v Charkovské oblasti a nyní se nachází poblíž regionální metropole, řekl novinářům z amerického listu The New York Times, že on a jeho kolegové „byli šokováni tím, jak rychle Rusové postupují“.

Ukrajinský vojenský důstojník dodal, že kvůli útočným akcím ruské armády v Charkovské oblasti ukrajinští vojáci už několik dní nespali.

Ruská vojenská ofenzíva mezitím pokračuje. Většina zpráv přichází z charkovského směru. 

Volodymyr Zelenskij již uznal skutečnost, že ruská armáda postupuje směrem na Charkov, a řekl, že „existují vesnice, které ve skutečnosti přešly z šedé zóny do bojové zóny“.

Později generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny označil operační situaci v charkovském směru za obtížnou a konstatoval „taktický úspěch“ ruských jednotek.

„Ve směru na Charkov zůstává operační situace obtížná a dynamicky se mění… Probíhají boje o pohraniční město Volčansk,“ stojí ve zprávě na kanálu Telegram ukrajinského generálního štábu.

Zástupce Nejvyšší rady Ukrajiny Jevgenij Ševčenko poznamenal, že to, co se nyní děje v charkovském směru, je dlouhodobá strategie ruského velení, jejímž cílem je zahnat ozbrojené síly Ukrajiny do dvou „kotlů“ současně.

“Směr ruských útoků se s největší pravděpodobností podle jejich vojenské logiky odehraje ze dvou stran. To je oblast Belgorod a do Charkova a dále do města Dněpr (Dněpropetrovsk). A ze strany Doněcka: to je Časov Jar, opět směr Dněpr,” řekl Ševčenko.

Upřesnil, že pochod ruských ozbrojených sil do Dněpropetrovska je „kontaktním bodem“, kde budou moci ruské síly odříznout dvě velké skupiny ozbrojených sil Ukrajiny.

Chtějí rozdělit naše dvě velké skupiny vytvořením dvou kotlů současně.

Novinář a poslanec Moskevské městské dumy Andrej Medveděv: „Operace skupiny “Sever” by se mohla stát jednou z nejdůležitějších bitev roku, ne-li celé Speciální vojenské operace”.

Vojenský novinář Kulikovskij ve svém telegramovém kanálu “Старше Эдды” také upozornil na skutečnost, že ukrajinské ozbrojené síly táhnou „všechny možné zálohy, aby zastavily a vyřadily bouři Severu“.

Důstojníci GUR a „Kraken“** se řítí do bitvy, celé brigády se stahují z jiných směrů, nepřítel používá letectví, přesné bomby a střely, poznamenal Kulikovskij. – Bouře „Severu“ pokračuje v postupu a postupuje kouřem naplněnou Slobožanščinou. Ve dne i v noci, navzdory nepřátelské palbě, oceloví „seveřané“ pochodují a zabíjejí nepřítele.

200 vojáků jedním zásahem

Mezitím asi 200 vojáků se dostalo pod úder v kasárnách ukrajinských ozbrojených sil u Čugueva. Hovoříme o úderu našich ozbrojených sil ve vesnici Klugino-Baškirovka v Charkovské oblasti.

Včera večer byl přílet do Baškirovky, upřesnil koordinátor Nikolajevského podzemního odboje Sergej Lebeděv s odkazem na své kolegy. – Zasáhli vojenská kasárna, podle agentů bylo napadeno asi 200 vojáků.

V rozhovoru pro RIA Novosti upřesnil, že zatím neexistují žádné údaje o mrtvých.

Podle podzemí je Čuguev využíván k zásobování ozbrojených sil, které jsou přesunuty k rotaci a také k doplňování „otlučených“ ukrajinských jednotek.

Údery na civilisty

Ráno Krym hlásil pokus nepřítele použít na poloostrově rakety odpalované ze vzduchu. O něco později tuto informaci potvrdilo ruské ministerstvo obrany s objasněním, že systémy protivzdušné obrany zničily nad územím čtyři řízené střely Storm Shadow a sedm UAV.

Nepřítel zaútočil nejen na Krym. 12 raket Olcha MLRS a dvanáct bezpilotních letounů bylo zničeno nad územím regionu Belgorod, dalších osm bezpilotních letounů bylo zničeno nad územím regionu Kursk, čtyři bezpilotní letouny byly zachyceny nad územím regionu Lipetsk.

V reakci na postup našich jednotek zasahuje ukrajinská armáda civilní obyvatelstvo regionu Belgorod.

Včera útok ukrajinských ozbrojených sil zničil vchod do obytného domu v Belgorodu. Podle předběžných informací nepřítel použil francouzskou leteckou pumu AASM HAMMER. Ráno bylo oznámeno, že ministerstvo pro mimořádné situace dokončilo pátrací a záchranné operace na místě zříceného domu v Belgorodu. 17 lidí bylo zachráněno, 15 zemřelo. https://dzen.ru/a/ZkGrWXyQ2AoRJNtv

*RDK je uznáván jako teroristický a je na území Ruské federace zakázán.

**”Kraken” je teroristická organizace zakázaná v Rusku.

https://dzen.ru/a/ZkJIyrZhHXFs28IZ
https://dzen.ru/a/ZkH5A3yQ2AoRNZDi

sdílet na

19 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pravdomluvny
14. 5. 2024 05:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Včera se naplno odkopal i Blbiš a spol.
…….NECHCE VRACET BANDERONACISTICKOU SVOLOČ ZPÁTKY DO BANDERONACISTÁNU.
PROČ ASI????!!!!!!!!!

Jan
14. 5. 2024 06:32
Odpovědět  Pravdomluvny

Já nevím. Zpravodajství hnojovize už řadu let téměř vůbec nesleduji, ale třeba chce u nás udržet pracovní sílu a zastavit válku nedostatkem “potravy pro děla”.

Pravdomluvny
14. 5. 2024 07:21
Odpovědět  Jan

Cože,jakou pracovní sílu?????
Vždyť se tady jen množí jak hejna kobylek,fetují, ráno mají pravidelně 4 v žíle,jsou to netáhla,vrazi,pijavice žijící z našich peněz a nacisti……k čemu tu mají být, když na území velikosti Francie žádný konflikt není?!!!!!!!!

Slovan
14. 5. 2024 07:41
Odpovědět  Pravdomluvny

Hezké ráno, kykyrykýýýý. 🤣🤣🙋‍♂️

Pravdomluvny
14. 5. 2024 08:53
Odpovědět  Slovan

Nazdar páve 👾👾👾🤡

P.K.
14. 5. 2024 08:03
Odpovědět  Pravdomluvny

..a navíc, což je úplně nejhorší, používají (Babišův) řepkový olej při pečení Vodňanského kuřete!

Pravdomluvny
14. 5. 2024 08:53
Odpovědět  P.K.

Podle těch smradů z vaření smaží na kokainu nebo trávě.

Helena
14. 5. 2024 09:42
Odpovědět  P.K.

Ale to úplně nejhorší je od té doby co pěstují pohonné hmoty na polích místo brambor, jít kolem jedoucího auta – to je smradu jak z rok starýho oleje z friťáku. Kde jsou ty časy, kdy benzín kráásně voněl.

Jan
14. 5. 2024 10:43
Odpovědět  Helena

To byly dvoutakty. Taky nostalgicky vzpomínám na tu vůni benzínu, jak mne v dětství otec vozil na Jawě. Dvoutakty nám zakázali, zbyly čtyřtakty a diesel. A to už není ono. Ale teď pro změnu “voní” elektromobily :-)))) Ta svěží vůně elektronů když kolem projede hybrid nebo elektrokolo…

Spam Janka
14. 5. 2024 09:30
Odpovědět  Pravdomluvny

nie vsetci su banderovci, mnohi tu su uz dlhe roky a poctivo pracuju (a da sa ocakavat, ze prave oni by museli ist, ich mafianski bosovia si to vybavia)……poslat ich na front je defacto rozsudok smrti. Naozaj by ste to podpisal?? Uvedomujete si, ze mozno budete Vy dalsim, kto bude rukovat, ked Ukrajinci dojdu?

PřemekJ
14. 5. 2024 10:40
Odpovědět  Spam Janka

Přesně tak.

Pravdomluvny
14. 5. 2024 11:51
Odpovědět  Spam Janka

Klidně bych to podepsal s bez nejmenších výčitek svědomí!
Já rukovat nebudu….
Jednak nejsem pro armádu (krom práce v laboratoři v Těchoníně zajímavý) a za druhé
RF Banderonacistán srovná to konce tohoto roku.
Co,co je tu je z 99,99% Banderoodpad, víme svoje drahý pane.

Horňák
14. 5. 2024 20:53
Odpovědět  Pravdomluvny

Jsi blázen? Nejprve jste lákali ukrajince k útěku, dnes je chcete poslat na smrt? Pochopíte, že jste všechno poslali?

Pravdomluvny
14. 5. 2024 21:04
Odpovědět  Horňák

Já tu Banderosvolč lákal?!!!!!
Ať táhnou, Banderonacistánu je potřebuje, našimi OBČANY NEJSOU A NIKDY NEBUDOU!!!!!

Gales
14. 5. 2024 09:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Naši vítězí a nepřítel je z toho celej hýn.Přeskupuje vojsko,stahuje se do předem připraveného křoví a posílá na frontu dobrovolníky kteří jsou poctěni tím že si můžou zabojovat. Z kanálů se ozývá Sláva ukrajině a všichni jásají.

Jura
14. 5. 2024 12:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Ano a zůstanou i ti , co chodí provokovat s nazisymobly na naše demonstrace , a vyřvávají ,, Sláva Ukrajině , a Bandera je hrdina . Kdo myslíte , že sem utekl , jsou to mafie , které zatím mlčí, a zanedlouho se budeme divit . Dělají bordel v hospodách , na diskotékách , zkrátka beránci které musíme chránit.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pravdomluvny
14. 5. 2024 16:43
Odpovědět  Jura

Pak s nimi musíme jednat a “”””mluvit jejich řečí “”””.Kdo zde zůstane(bez výjimek), těm názorně ukázat na nich samotných jednání jejich hrdinů…..z Volyně Babího jaru a českého Malína👎
Pak už si nezařve ani jeden z nich!🥳

Horňák
14. 5. 2024 20:57
Ohodnotit příspěvek :
     

Ti co ukrajince podporovali při útěku, ti stejní je dnes budou lovit pro Zelenskeho? Svět se zbláznil.

Pravdomluvny
14. 5. 2024 21:05
Odpovědět  Horňák

Ať táhnou, Banderonacisti,v ČR není místo!!!!!