politika

Bloomberg: USA opustí Evropu. Otázka není zda, ale kdy a jak

Bloomberg: USA nastavily kurz ochlazení vztahů s EU.

Bez ohledu na výsledky amerických voleb Washington opustí Brusel, uvádí Bloomberg. Trump už pohrozil vystoupením Ameriky z NATO, ale Harrisová bude jednat rafinovaněji a bude postupně snižovat náklady, domnívá se autor článku.

Andreas Kluth

Bez ohledu na to, kdo vyhraje volby v USA, Evropané by měli vědět, že Washington pracuje na svých scénářích odchodu. A ty nejsou příliš atraktivní.

Tristní situace ve světě, která se mě osobně týká, je rostoucí trhlina v Atlantiku. Nemluvím o geologické trhlině pod vodou (která se každým rokem rozšiřuje o více než palec), ale o geopolitické trhlině mezi Spojenými státy a Evropou. Mám občanství USA a Německa a po celý život jsem považoval transatlantické spojení za samozřejmost. Nyní však zeslábne, ne-li úplně praská.

Tyto dvě tektonické desky geopolitiky se již dlouhou dobu pohybují opačnými směry. Několik evropských členů NATO po desetiletí snižovalo výdaje na obranu, využívalo vojenské síly USA a vyvolávalo nejprve nelibost a poté hněv amerických daňových poplatníků a politiků. I když některé z těchto zemí začnou utrácet více za své armády, změny mohou být příliš malé, příliš opožděné.

Washington se mezitím vzdaluje od svého strategického a horlivého transatlanticismu z dob studené války. Prezidenti od dob Baracka Obamy se pokoušeli – a zatím bezúspěšně – přesunout z Evropy a Středního východu do Indo-Pacifiku, kde vidí větší a nebezpečnější zlomové linie a cítí otřesy kolem Číny.

Je minulostí to krátké období unipolarity, kdy byla Amerika supervelmocí a mohla si nárokovat kontrolu nad všemi oblastmi světa. V dnešních podmínkách permanentních rozpočtových krizí (další je na cestě) a stále rostoucího objemu státního dluhu si Washington bude muset vybrat.

Strategie se budou lišit v závislosti na příštím prezidentovi. Ve svém prvním funkčním období Donald Trump, který rád tlačí na spojence Ameriky a mazlivě mluví s jejími odpůrci, pohrozil stažením amerických jednotek z Německa a úplným vystoupením z NATO. Ve svém druhém funkčním období může udělat právě to, nebo prostě, jak navrhuje jedno jemu blízkých analytických center, prohlásit alianci za nečinnou.

Kamala Harrisová by na druhé straně znovu potvrdila tradiční závazky Ameriky, jak to udělal její přední člen strany. Na rozdíl od Joe Bidena však patří ke generaci, která transatlantickým vazbám rozumí spíše hlavou, než svým nitrem. Navíc je Harrisová obklopena poradci a analytickými centry – notoricky známým washingtonským blokem, – kteří se distancovali od poválečného kréda hegemonického internacionalismu. Dnes je na výběr mezi hrubým izolacionismem ve stylu MAGA (Make America Great Again), nebo jemnými škrty ve výdajích, kterým říkají „zdrženlivost“.

Abych to pochopil, setkal jsem se s Emmou Ashfordovou, vedoucí pracovnicí ze Stimsonova centra ve Washingtonu. Studuje scénáře pro omezení zahraniční politiky USA a jejich dopad na Evropu. Některé z nich jsou pouze alarmující, jiné vzbuzují vážné obavy.

Scénáře se liší dvěma parametry.

Za prvé, bude americký útlum v Evropě náhlý a rychlý, nebo postupný a pomalý? Za druhé, je to záměrné nebo neúmyslné – to znamená, že je podniknut z vlastní svobodné vůle nebo vynucený silou kvůli nějakým mimořádným okolnostem? Předpokládá se, že hrozba pro Evropu je stejná: agresivní a iredentistické Rusko (politická ideologie prosazující znovusjednocení území).

Trumpův útlum směrem k Evropě by byl záměrný, diskreční a rychlý. Na rozdíl od Trumpa bude Harrisová rétoricky deklarovat svůj závazek vůči Evropě. Avšak stejně jako Trump i ona může být nucena opustit kontinent kvůli nepředvídatelným okolnostem.

To by mohlo nastat rychle: pokud například Čína napadne Tchaj-wan, v Asii vypukne velká válka a Spojené státy budou muset doslova přes noc přesunout vojáky, zbraně, munici, lodě, letadla a vše ostatní do Pacifiku.

Nebo pomalu: ve Spojených státech může propuknout finanční krize, která donutí Washington šetřit na svém vojenském kontingentu v zahraničí. Pokud Asie zůstane prioritou, škrty zasáhnou Evropu a postupně povedou k „zpustošení“ NATO.

Trumpův záměrný a rychlý ústup by byl pro Evropu děsivý. Vzhledem k tomu, že podrobnosti budou záviset na prezidentovi, severní a východní země, jako je Polsko, které se cítí nejvíce ohroženy Ruskem a již nyní hodně utrácejí na svou armádu, se mu pokusí zalichotit. Mohly by uzavřít dvoustranné bezpečnostní pakty (Ashfordová prezentuje možnost zaplatit výstavbu americké základny „Fort Trump“ – například v Polsku).

Taková dohoda ohrozí zbytky NATO a Evropské unie. Již tak roztříštěné kontinentální instituce se rozpadnou na mnoho minialiancí a středně velkých armád, z nichž každá bude svým způsobem slabá a nebude schopna koordinovat své akce s ostatními. V Kremlu budou otevírat lahve šampaňského.

Neutěšené bude i pomalé ničení transatlantické aliance způsobené americkou finanční krizí (nebo něčím podobným). Evropané budou pokračovat v klábosení (jako to dělají od 50. let) o „evropské armádě“ a tuto myšlenku zabalovat do podoby „společné bezpečnostní a obranné politiky“, která již na papíře existuje. Nic z toho však nebude, protože krize se vyvíjí příliš pomalu a každá země vnímá hrozby jinak. Portugalsko na jihozápadě se Kremlu tolik nebojí, Estonsko považuje Rusko za hlavní zdroj nebezpečí.

Velké země, takové jako Německo, nejsou ochotny obětovat své nabubřelé sociální systémy pro zabezpečení vojenské připravenosti. Francouzi (a Britové mimo EU) se pustí do tvrdé rétoriky, ale nerozšíří své vlastní (a malé) jaderné deštníky nad svými evropskými spojenci. Kreml si tuto show bude užívat a vyčkávat, stejně jako Napoleon ve své době sledoval kolaps Svaté říše římské, než ji zničil.

Nezamýšlené, ale náhlé přerušení diplomatických vztahů, například válka mezi Spojenými státy a Čínou v Asii, by situaci změnilo. Pro svět by byl takový obrat událostí katastrofální, zvláště když Čína, Rusko, Severní Korea a Írán stále více jednají jako jedna osa a mohou spojit své síly. Protože ale s americkým prezidentem nemá smysl smlouvat, Evropané okamžitě pochopí, že mohou plavat spolu nebo se topit odděleně.

Vynucený a náhlý americký obrat se může pro Evropu stát opožděným Zeitenwende (bod obratu, začátek nové éry), nebo přelomovým mezníkem. Zatímco se Američané soustředí na Asii, Evropané se budou muset ujmout iniciativy v Bruselu, v EU a v sídle NATO. Začnou si vyměňovat zpravodajské informace, zbraňové systémy a dokonce i velení a řízení, aby ochránili svůj společný kontinent. Evropa, jak říká klišé, „se kovala v krizi“.

Vše výše uvedené nutí člověka přemýšlet, proč si Evropané nezvolí méně apokalyptický scénář a nevezmou věci do vlastních rukou, aby zabránili světu v plamenech. (Pokud máte dobrou odpověď, zasloužíte si Cenu Karla Velikého).

Minimálně musí Starý svět konečně pochopit, o čem mluví Američané na druhé straně Atlantiku, kde otázka odklonu od Evropy není, zda se tak stane, ale kdy a jak se tak stane.

https://1url.cz/31GoG
Původní článek

sdílet na

Souhlas
Upozornit na
53 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
12. 9. 2024 01:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Ha! ha! ha! To bude panečku svinokvil! Už aby to bylo.

https://www.youtube.com/watch?v=Vc4U3E-JdQw&t=3s

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Ladislav 💤
12. 9. 2024 09:47

😄😄😀

Markýza
12. 9. 2024 10:16

A znáte tohle? https://1url.cz/n1G2g Gulyášovy drobnůstky k dezertu 🙂
Mimochodem, právě jsem doposlouchala toto https://1url.cz/g1G2O Půlhodinka nabitá zajímavými postřehy a vývody, vám by se to mohlo líbit.

Pijack
12. 9. 2024 10:43
Odpovědět  Markýza

Svatopluk hodnotím jako mozkový trust v naší společnosti. Rád jim naslouchám. I když mám na pár upozaděných myšlenek otevřenější názory. Někdy bych rád slyšel, že “Fandíme Rusku”… to by Čoudelka s desátníkem Foltýnem panečku vřískali. To by mě bavilo 🙂 🙂

Markýza
12. 9. 2024 13:51
Odpovědět  Pijack

Taktéž a taktéž. Jenže já mám ráda, když má někdo jiné názory. Ne úplně jiné a ve všem to pak nefunguje. Ale trochu jiné jo.

12. 9. 2024 20:08
Odpovědět  Pijack

Dva trusty – ještě Jasan.

12. 9. 2024 20:04
Odpovědět  Markýza

🙂

Slovan
12. 9. 2024 11:09

👍 👍 👍

Janaz
12. 9. 2024 04:03
Ohodnotit příspěvek :
     

Autor nám iba dokázal, že je nemčúrom hlboko v americkej riti, ktorý si nevie a nechce predstaviť Nemecko bez okupácie, Nemecko, ktoré by chránilo záujmy Nemecka a nie kadejakých pošukov spoza mláky. A tent slint o “agresívnom a iredentistickom Rusku” dokonale potvrdil nemčúrovu psychózu a absolútny nedostatok súdnosti. Ozaj, takže nemčúri sa spojiť mohli, ale národy bývalého ZSSR nie?

Spam Janka
12. 9. 2024 09:15
Odpovědět  Janaz

Ale o tom nehovori. Kym tam budu sucasni politici, tak vsetko bude pokracovat, len bez teoretickej ochrany. Pretoze Amici ju uz sice davat nebudu chciet, ale zbrane su/budu defactovaj tak americke

Pijack
12. 9. 2024 09:26
Odpovědět  Janaz

Já bych měl pro Ukrajinskou chuntu návrh – prohrajte válku s Ruskem a nebudete muset platit ty sta miliardové dluhy, které jste nasekali. Ono totiž, když se Ukrajina stane součástí Ruska, tak se ty dluhy smazat prostě musí. KOZA nemůže po Rusku chtít splatit dluhy za Ukrajince. Válím se smíchy po zemi – bylo by to velmi elegantní řešení a KOZA by utřela hubu 🙂 Mám silný pocit, že nástupci po Zelenském to tak udělají. Už dnes má KOZA bobky z toho, jak se jim ty “investice” vypařují 🙂 🙂 🙂

Markýza
12. 9. 2024 13:52
Odpovědět  Pijack

Hezký návrh, avšak ukrajinští oligarchové s tím asi nebudou souhlasit. Jednak Putin se s oligarchama nemaže, když mu přerostou a druhak by je ruští asi sežrali.

Viking
12. 9. 2024 14:58
Odpovědět  Pijack

Jsi zapomněl, že fiala podepsal splácení ukr.dluhů?

cool
13. 9. 2024 05:48
Odpovědět  Viking

Máš pravdu, kdo taky tady !! existenciálně prohraje válku čechům a sluníčkářům nedochází že budou platit dluhy za které ručila zem větší jak francie které dostala na “portfolio které ztratí. Tak nejlepší “premiér by mohl ručit i za dluhy ameriky a s těmi co vytvořil na “valkýru nechápajícím čechům udělá “hatrick a “sekeru nikdy nevídanou jedním dárečkem. Kdo mu radil, nato přišel sám že ze země jak dlaničky s vymírajicími jreho forzáže dluhu bude dělat haura jistícího zárukou svými no ano nevolníky “půlku světa. To je TO co z vás dělá nejexpoatovanější šlo by nahradit vymařovanými, vyprzňovanými, znásilňovanými dárečkem s relikvií v ruce – nutellou.
…&., doplňte si sami. (bezmozky)

cool
13. 9. 2024 06:02
Odpovědět  cool

Už jen chybí vydevastované narvat do hitláků a poslat na frontu a ti kterým to zmastili nebudou a ani starosti s nimi kterým tu “pohádku mládí zajistil-i.
Ale pražská “kavárenská se soroškami dělá že se jich to netýká, nene vy jste zdebilizovali a vyšisovali oběti do mrtě a i životy jim můžete vzít, úžasňáci.

karel2
13. 9. 2024 16:52
Odpovědět  cool

Používej generátor náhodných slov. Bude ten vygenerovanej nesmysl dávat mnohem větší smysl, než ty tvoje zdegenerované dyslektické zmatlaniny, ty patlale.

Joe Arp
13. 9. 2024 17:17
Odpovědět  karel2

fando, š-laku, šel laku, karle2…… a dalších 5 nicků, kdy plánuješ vrátit se do svého chlíva na PP a přestat tady dělat svou přirozenost – vola?

Slovan
13. 9. 2024 18:48
Odpovědět  Joe Arp

Prozatím nemušíme rolovat tak dobrý. Ale mám pocit, že se k PP blížíme. Už chybí jen propálení identity a soukromných údajů. Na PP bych se nedivil, že to byl záměr se dostat určitým nepohodlným na “kobylku”.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
JoFa
13. 9. 2024 19:01
Odpovědět  Janaz

Som rád, že si prešla od strohých komentov typu blbeček a soroškur.va, k rozvinutej myšlienke, a dobrej rozvinutej myšlienke, si ďalšou ženou v mojom zozname inteligencie. Stále si ešte drsná Catwomen, ale progres je..
Presne tento pocit mám aj ja, prečo sa spojilo Nemecko? Dúfam, že sa zase rozpojí a bude pokoj…Je to mekka nacizmu a to bude dôvod satanizmu v Európe, satanisti potrebovali vytvoriť svoj pôvodný štát-/ríšu Reich/ ako symbol a z Ukrajiny urobili dieťa nacizmu a prostriedok na ovládnutie Ruska. Nevyšlo…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Dorotík
12. 9. 2024 04:39
Ohodnotit příspěvek :
     

Kecy, kecy, kecy. Politika USA je imperiální, koloniální a jejich přítomnost v Evropě je jejím projevem, výsledkem II. sv. války, geopolitických změn v 90. letech na základě jednání a dohod s Ruskem, Gorbačovem. A na tom se zjevně jen tak nic měnit nebude. Evropa je dnes zkolonizovaná USA a ty si své kolonie dobře hlídají, naopak je rozšiřují jak jen to jde. Pokud odněkud odejdou, tak protože musí – jsou vyhnáni a nebo země je vydrancovaná a tedy už nezajímavá (což je spekulativní). Jestli USA vojensky odejdou z Evropy, tak buď upadají, ztrácejí sílu, prostředky potřebnou na vojenskou kontrolu zkolonizované Evropy a nebo budou mít už jiné prostředky. EU je dílo a nástroj USA právě pro kolonizaci Evropy a správu takových kolonií. Bílé límečky jsou levnější a účinnější než vojenský arzenál. Ostatně Rusko od 90. let předvedlo, že není potřeba mrhat zdroji a prostředky na vojenské okupování zemí svého impéria a pro svůj mocenský vliv. Věda, technika a technologie přece dnes umožňují mít vojenskou kontrolu kdekoliv po světě od “počítače doma v obýváku”. Takže USA se vojensky z Evropy stáhnou (ušetří), ale nijak neomezí, ba naopak budou rozšiřovat a upevňovat svou kontrolu a vliv.

orinoko
12. 9. 2024 08:36
Odpovědět  Dorotík

Také si myslím. Zvatlani některých nic nemění na podstatě: Krást kde se dá, a to co nejrychleji. Na tom USA vyrostly, tím žijí a to chtějí zachovat na vječné times. Obr na hliněných nohou, jehož obyvatelstvo je závislé na prefabrikatech vejvaru, TV a drogách.

Boomer
12. 9. 2024 08:49
Odpovědět  orinoko

.. v Evropě už toho moc “na kradení” nezbývá a bude hůř. Amerika tomu jen nechá volný průběh, soustředí se na Trumpovu pacifickou vizi, a předpokládá, že na jakous takous stabilizaci Evropy by mělo/mohlo dohlédnout ve vlastním zájmu Rusko. No.. máš ho vidět, říkávali jsme jako kluci. Ale můžu se mýlit, to víte, prostý venkovan

Problémem Evropy je opravdu především “přebujelý sociální systém”, o tom jsem se už zmínil jinde, v souvislosti s naší zemí a možnostmi restrukturalizace.

EU.. jednotná v rozmanitosti. Jééééžišmarjá, to zase bude prů…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Spam Janka
12. 9. 2024 09:19
Odpovědět  Boomer

Tak hlavne co sa udeje ak obmedzia socialny system a zrazku migrantov

Boomer
12. 9. 2024 11:08
Odpovědět  Spam Janka

..od EU něco takového neočekávám, to raději sedřou z kůže nás všechny, co platíme nějaké daně…

orinoko
12. 9. 2024 13:23
Odpovědět  Spam Janka

Ty jsi take spam? Já jednou ano jindy ne, podle toho, z čeho píšu. Tablet, telefon.

Spam Janka
12. 9. 2024 14:25
Odpovědět  orinoko

Raz ma tak system oznacil a od tych cias to drzi

orinoko
12. 9. 2024 15:40
Odpovědět  Spam Janka

Nakonec je to docela zajímavý NICKita. Normálně by si to člověk sám asi nevymyslel.
Tady jsou RUSalKY, ale i Slovenky.

https://youtu.be/5uHS4ZC8_pE?si=pU82QGSjxjmx01DT

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pijack
12. 9. 2024 10:15
Odpovědět  Dorotík

Převzato, oficiálně – Putinova globální finanční čarodějka, míří na přání globálních bankéřů a se svolením US administrativy převzít vysokou ředitelskou funkci ve Washingtonu. Sankce na ni ukončeny! Kyjev zuří!… převezme k 1. listopadu funkci výkonné ředitelky MMF (Mezinárodní měnový fond) se sídlem ve Washingtonu.”

Jaris
12. 9. 2024 05:26
Ohodnotit příspěvek :
     

Takoveho stesti se Evropa nedozije. To by se evropske staty musely dohodnout a karabacem hnUSAky nasilim vyhnat. A to, jaksi nevidim, protoze EUlalka je takovy poslusny haficek sveho US panicka, ktery ceka jen na jeho povely jako ‘skoc euliku’ a eulik odpovi ‘jak vysoko pane?’
Aby hnUS pustil ze svych paratu Evropu, musi se nejdriv rozpadnout.
Na druhou stranu je patolizalstvi EU vuci USA pro mne nepochopitelne.

cool
12. 9. 2024 05:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Snůška přání, nůlanka to řekla jasně bez obalu. Ať jde evropa do prdele a dala defraudanty nato koláčky s holary. A tanečky bajinetizací brutopýrace anakfabetů zájmů parazitických skupin podvodu si můžete odpustit. Za čertovi obrázky vám budou lhát a vybírat si s nepřeberných zástupů idiotů co sežerou i vlastní, či spíš svěřené. 6.miliard ze zákona na důchody nedali ale bilión vrazí na válku. Aby si vzápětí přidali protože ze zákona musí, prostě zmetci velezrad i poslání funkcí zaměstnaců voličů co se jim setrvale vysmívají s cizí mocí z jim defraudovaných prostředků. Prostě likvidační komando. Zdebiliriát úžerů bez kontrol ekonomické války zaprodanců mamonu zmar devast beznaděj a vy jste se neodnaučili jim říkat jim ani dobrý den mlsnými psy v řeznické kárce kdy jste prostě jejím obsahem specifických kanibalů. Šmejdi krotiteli klauny v manéži šapito šílených principálů cirkusu kdy platící obecenstvo drezůrují nemístnými pomocníky katů a ještě se tlemí a vysmívají se vám idioti do médií bez obalu, studu se samzřejmosti svých pojetí arogancí a korupcí moci. Prostě dělají co by mentálně zdraví lidé nikdy nesěli ve zdravém právním prostředí. Válčí proti vám a ještě se vysmívají

karel2
12. 9. 2024 20:00
Odpovědět  cool

Používej generátor náhodných slov. Bude ten vygenerovanej nesmysl dávat mnohem větší smysl, než ty tvoje zdegenerované dyslektické zmatlaniny, ty patlale.

cool
12. 9. 2024 05:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Pokračování
S bossingem a stalkingem opaků naslibovaných vějiček předvolebními sliby lháři a nesvéprávnými podvodníky defraudantů.

karel2
12. 9. 2024 08:14
Odpovědět  cool

Používej generátor náhodných slov. Bude ten vygenerovanej nesmysl dávat mnohem větší smysl, než ty tvoje zdegenerované dyslektické zmatlaniny, ty patlale.

Pavel z Moravy.
12. 9. 2024 13:11
Odpovědět  karel2

A co tak pochopit smysl- jste v číči a ještě tomu tleskáte a tlemíte se.

karel2
12. 9. 2024 20:05
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Proč bych měl luštit jakejsi “smysl”, když ten dyslektik neumí sestavit ani větu holou? Tady je podstatné to, co kdo napíše, a ne to, co si u toho myslel. Jestli tě to baví, no tak si to po tom patlalovi můžeš luštit. To je tvoje věc. Ale já to považuji za projev kreténství, vystavovat takové zdegenerované zmatlaniny, a to je zase moje věc. Takže jdi laskavě do perdele, ty “smysle”.

cool
13. 9. 2024 06:09
Odpovědět  karel2

Jsi hlavně bezmozek a chápeš jenom do své úrovně agrese štěkání velice pokleslého vědomí a orientace blbcem vzteklým stavu do obecné ostudná atrapo člověka.

cool
13. 9. 2024 06:13
Odpovědět  cool
cool
13. 9. 2024 06:21
Odpovědět  karel2

🙂 Nepoužívej výraz na okolí které z dobrého důvodu musíš znát na potkání s kdekým rafající azore, stejně si ho nepochopil a není divu.

cool
13. 9. 2024 06:24
Odpovědět  karel2

Meleš jen svá přání kašpare agrese dojmologu. No a ano – divoký idiote. 🙂

cool
13. 9. 2024 06:30
Odpovědět  cool

Děláš jen své samoinstalující proroctví čechrání peří, podloudný kradmý, vrtošivý klofáku co vystavuje k obdivu svá opelichaná brka. Máš divnou seberealizaci egoisto.

cool
13. 9. 2024 06:59
Odpovědět  cool
cool
13. 9. 2024 08:09
Odpovědět  karel2

Vi compte * kdo je patlal invektiv, rozumíš hovnu trousiči kryplace hluboko v pásmu zdebilit kudrnkace hromádkovců. Jsi oběť vrozené nechápavosti, no ano dyslektiku. 🙂
https://pravyprostor.net/ukrajina-chce-zatahnout-usa-do-valky/#comments

All
12. 9. 2024 07:44
Ohodnotit příspěvek :
     

USA se momentálně chovají jako ,,Pilát “,snaží se hodit vše na Evropu,sami si umývat ruce,ale tak,aby válka v Evropě probíhala za ně a pro ně.Zabíjet se mají evropané,ne amerika,proto ta hromada keců,manévrování a blafování.

Josef K
12. 9. 2024 07:49
Ohodnotit příspěvek :
     

Larry Johnson: Můj nejnovější komentář k Ukrajině, Izraeli a prezidentským volbám v USA

https://kispep.wordpress.com/2024/09/12/larry-johnson-muj-nejnovejsi-komentar-k-ukrajine-izraeli-a-prezidentskym-volbam-v-usa/

All
12. 9. 2024 08:36
Ohodnotit příspěvek :
     

Tohle manévrování je typické pro Svobodné zednáře z anglie,jejich tajné služby a bankéře.Infiltrovat mnoha způsoby klamu.Umývat se jako Pilát Pondský. Podobně se zachoval i Václav Havel,konal jako Pilát a hydra už čekala s otevřenou nenažranou tlamou na kořist z Československa (V.Havel byl mimo jiné zasvěcován Svobodnými zednáři a v USA dostal jejich 18.stupeň rituálního zasvěcení.Proč jsou tak tajní a proč vznikli v Anglii ?) Končí,je konec.

Jan
12. 9. 2024 08:38
Ohodnotit příspěvek :
     

Zase jeden ukecany smejd si tady vyklada sve kraviny. Neverte tomu. Koho hnUS uchopi do sparu, toho uz dobrovolne nepusti. Jenom ho vysava a pouziva proti svym nepratelum. Ty nepratele si stale vyrabi sam svym chovanim, svymi valkami a zabijenim.

Ladislav 💤
12. 9. 2024 09:50
Odpovědět  Jan

Je jen jediný lék, celé usa vymazat z map! A na tom budu stále trvat!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Antonín Körber
12. 9. 2024 10:01
Ohodnotit příspěvek :
     

..hlavním a podstatným důvodem je,že došly chechtáky..nic víc,nic míň..došly i slova i myslitelé,co je vymýšlí a od hladu by mohli zavřít huby nadobro..

Slovák
12. 9. 2024 10:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Žeby prepustili svoju Nemeckú kolóniu Rusom? Ani napad! Parazit neopušťa horúci a výživný kožuch! A zkolonizované Nemecko by nevedelo čo robiť s takou slobodou a nakupovanim surovín z Ruska nanovo a ťahať Európu!

JoFa
12. 9. 2024 18:22
Odpovědět  Slovák

Nesúhlasím ako vždy. Predstav si, že Rusi rozbijú Nemecko a východná časť bude proruská a samostatná. Čo zostane z amerického vazala, iba krajina plná migrantov, neschopná ničoho.
A máš jeden scenár ako na to- aký bude mať potom pre Ameriku význam ovládať západné Nemecko? Únia samozrejme prestane existovať a je vymaľované. Čo bude US ovládať, ak budú krajiny Európy samostatné a naviazané na ruské suroviny? Pre US je Európa zaujímavá len keď je Únia ovládaná, ak sa rozpadne prestane byť záujem o krajiny Európy-bude tu chaos. Ver, že východní Nemci by si tie ruské suroviny vedeli užiť a nielen oni.

pepa
12. 9. 2024 10:58
Ohodnotit příspěvek :
     

https://www.youtube.com/watch?v=McXBVaDpPms

Markýza
12. 9. 2024 14:03
Odpovědět  pepa

Díéky za odkaz, tohle jsem neznala. K tomu videu: jestli oni nedošli k názoru, že je třeba Britům a Amíkům demonstrovat, že už dávno nejsou pány moří……