politika

Bloomberg: Rijád pohrozil G7 prodejem dluhopisů v případě konfiskace ruských aktiv

Saúdská Arábie varovala země G7 před konfiskací 300 miliard eur zmrazených ruských aktiv, uvádí Bloomberg s odkazem na zdroje. Jinak, podle agentury, Rijád nevyloučil prodej některých evropských dluhových obligací.

Ministerstvo financí Saúdské Arábie podle mluvčích agentury Bloomberg soukromě vyjádřilo nesouhlas s plánem konfiskace ruských aktiv v EU a zemích G7.

Podle jednoho ze zdrojů Bloombergu varování ministerstva Saúdské Arábie znělo jako „skrytá hrozba“.

Hovoříme o možném prodeji cenných papírů francouzské státní pokladny v držení ministerstva financí Saúdské Arábie a dalších evropských dluhopisů.

Bloomberg připomíná, že v květnu a červnu země G7 studovaly různé možnosti využití blokovaných prostředků Banky Ruska. Nakonec souhlasily s tím, že na pomoc Ukrajině použijí zisky z ruských aktiv, ale ne aktiva samotná. USA a Spojené království vyzvaly k úplné konfiskaci majetku, zatímco některé země EU se proti této myšlence postavily kvůli možným negativním důsledkům. Podle zdrojů Bloombergu bylo postavení těchto zemí ovlivněno varováním Saúdské Arábie.

Bloomberg zároveň uvádí, že i když investice Saúdské Arábie v eurech a francouzských dluhopisech by mohly činit desítky miliard eur, není jich pravděpodobně tolik, aby výrazně ovlivnily trh při prodeji.

“Evropští představitelé se však „obávali, že by další země mohly následovat příklad Saúdské Arábie,“ uvedli mluvčí agentury.

Jeden nejmenovaný saúdský představitel uvedl, že je „neobvyklé, aby vláda vyhrožovala takovými opatřeními, ale možná nastínila pravděpodobné důsledky pro členy G7“.

Saúdskoarabské ministerstvo financí uvedlo, že „žádné takové hrozby nebyly“.

„Náš vztah s G7 a dalšími zeměmi je založen na vzájemném respektu a nadále diskutujeme o všech otázkách, které přispívají ke globálnímu rozvoji a posilují stabilitu mezinárodního finančního systému,“ uvedli v komentáři pro Bloomberg.

Lídři G7 po červnovém summitu oznámili vydání půjčky Ukrajině, která bude zajištěna budoucími příjmy z používání zmrazených aktiv Ruské banky. Očekává se, že do konce roku bude Ukrajině poskytnuto 50 miliard dolarů. Půjčka bude tvořena příspěvky všech zemí G7. Přesné podíly USA, Kanady, Spojeného království, Francie, Německa, Japonska a Itálie však ještě nebyly stanoveny. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Moskva připravila případná ekonomická a politická protiopatření.

https://1url.cz/V1i81

sdílet na

37 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
ijn
9. 7. 2024 22:25
Ohodnotit příspěvek :
     

KoZa respektuje pouze sílu vojenskou, a částečně i finanční, která musí být podpořena i vojenskou převahou,,,,,,, pokud tomu tak asi je, tak na KoZa zahrádkách bude veselo , a sklízet budou jiní..!!!!!

Frank
10. 7. 2024 02:15
Odpovědět  ijn

Souhlas, KoZa a USA jsou jako cikáni a platí na ně jedině ta hrubá síla a musí mít strach.

9. 7. 2024 22:30
Ohodnotit příspěvek :
     

To je fuk. Amerika si nemůže dovolit prohrát a Rusko také ne…
Takže se to nevynutelně zhroutí…jde jen o to, kde, a jak moc.
Jediné co bude mít hodnotu je puška a náboje…
Že mám celou dobu pravdu pochopíte až volby vyhraje Trump a první co udělá bude,že pošle US army na Ukrajinu.
On si totiž arogantně stále myslí,že USA jsou velmoc č1 a že si na ně nikdo nedovolí utočit.
Je o tom skálopevně přesvědčen. 😀
Pro to pořád žvaní, že tu válku ukončí do týdne…jenže se šeredně plete.

Stan
10. 7. 2024 01:13
Odpovědět  Veny232

Souhlasím s tebou

10. 7. 2024 01:56
Odpovědět  Veny232

Nepošle. Je především ne tak politik, jako miliardář. Miliardář ne v oboru finančních spekulací a ondulování teplého vzduchu, jak tomu říká prof. Staněk, ale ve stavebnictví a obchodování s nemovitostmi. Čiže umí počítat – dobře počítat, protože bez toho by nepřežil šest bankrotů, aby přesto zůstal miliardářem. Krom toho je ale také plechová huba a co řekne dnes, nemusí už zítra platit.

První co udělá až, a pokud, začne prezidentovat, tedy dle mého, zavolá Putinovi a fetce. A pak začne počítat. A pak stáhne vocas a s heslem “America first!” počne mžít a vlnit, aby jak sobě, tak USA, jakž takž zachoval tvář. V každém případě – opět tedy dle mého – daleko spíš než na tzv. ukrajinu pošle US srá-če na pomoc izraelcům.
A že si Amerika nemůže dovolit prohrát? Jen kecy a bububu jsem zloun a jde mi o všechno a jdu do toho i kdybych chcípnout měl, aby se Méda zalekl takového odhodlaného zlouna a pos-ral se z něj.
Na rozdíl od Ruska, které si skutečně nemůže dovolit prohrát, protože z existenciálních důvodů nesmí prohrát – jinak konec Ruska – Amerika si dovolit prohrát může, prohraje, a pžežije to.
Tak jako přežila Vietnam a Afghánistán – kde si rovněž nemohla dovolit prohrát.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
10. 7. 2024 02:20

Kdo to ale nepřežije, je NATO a eurosajuz jak ho doted známe – rozsype se na dva, možná tři bloky. Pokud se ale v tomto odhadu mýlím, budu se s vámi muset rozloučit, protože mi vzteky bouchne vobuch a pak natáhne mrtvice.

P.S. Dodatek – USA to přežije, ale v menším formátu, páč se rozsype. Na rozdíl od EU ale stát USA zůstane, i když s výrazně menším počtem států.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Markýza
10. 7. 2024 07:25

Velký duchu, buď tomu nápomocen!

Markýza
10. 7. 2024 07:27

Mimochodem, ta úvodní fotka je kouzelná. Mám podobnou z našeho dětství – brácha u slavnostní večeře dělá vopičky a táta na něj vrhá némlich takový pohled, jak Putin na Bin Salmána.

10. 7. 2024 16:01
Odpovědět  Markýza

No, obá už dost dlouho užíráme kytkám kyslík a jsme všímaví, tak bychom si už měli umět přečíst v xichtech, co je tam napsáno, žejo. A Gosudar taky – navíc na to byl, co zpravodajec, pečlivě školenej, takže baziliška pozná na první pokuk.
Jojo, nemá to lehký Gosudar, to tedy fakt nemá. Sice se při tom rukoupodání ksichtí shovívavě, ale to nic nemění na tom, že je mu jasný, že si musí hlídat záda.
Jo, ted jsem si vzpomněl. Já měl za to, že Gosudar má doktorát jenom z práva, ale on má navíc i doktorát z ekonomie! To leccos, z některých jeho, aspon pro mě překvapivých kroků, vysvětluje, řekl bych.

Markýza
10. 7. 2024 21:27

Jo, to je pořád keců jak mládí vpřed, co – a ono stáří má mnoho výhod 😀 Kromě toho, že je jen pro statečné.
No nemá to lehký, ale znáte to – když jsi jedinej, kdo to může udělat, tak to musíš udělat.

10. 7. 2024 23:56
Odpovědět  Markýza

jo 🙂

Jarek
11. 7. 2024 15:07
Odpovědět  Markýza

Tenhle princ je dobrej čípek a s Putinem si už delší dobu dobře notuje. A slavné KoZe
bude brzy hodně horko.

10. 7. 2024 08:32

Pleteš se ,Afghánistán Amerika neprohrála! Vykradli tam všechno co tam bylo a pak odešli protože co by tam dělali? Stejně jako z Iráku Lybie…jakmile vykradou ropu…odcházejí. Nic jiného je nezajímá. Protože žádnou už nemají.
A to je také důvod proč si nemůžou dovolit prohrát, prohra pro ně bude mít stejný důsledek jako atomový holokaust. Nemají co ztratit, bez ropy žádná Amerika nebude.
Trump je Egoista a maniak,pro to zkrachoval tolikrát. Pro to bez rozmyslu nechal zavraždit Perského generála…pro to inicioval zmenšení atomovek, pro to v Syrii poslal Tomahawky na Ruské letiště…
V žádném případě nebude chtít začít uřad prohrou války. Demokrati by mu to otloukali o hlavu celý mandát…
Pošle armádu na Ukrajinu,a pak zavolá Putinovy aby přestal…jenže ten ho neposlechne…a už to pojede.

Spam Janka
10. 7. 2024 09:46
Odpovědět  Veny232

mozne to je, ale co si Amici v tejto situacii na UA vezmu?? Rus im toho vela nenechal, co by stalo za to, poda kontaminovana, infrastruktura znicena. Na to, aby mohli z toho tazit, by museli ju nanovo postavit a to su dalsie naklady

10. 7. 2024 12:43
Odpovědět  Spam Janka

Nechtěj Ukrajinu…ale ropné písky v Rusku…zásoba na 300 let…za cenu obří ekologické katastrofy…to já Bůh nedopustím. 😀
https://www.youtube.com/watch?v=kEouGpUVALw&list=RDMM&index=3

10. 7. 2024 15:17
Odpovědět  Veny232

Skutečně? No jak myslíš. Čas ukáže, že? Půl roku zas není tak dlouho.

Pavel z Moravy.
10. 7. 2024 09:06

A my potřebujeme, aby se všichni opozičníci spojili a pochopili, že nic jiného než spolupráce nepomůže. V tomto má pravdu Hampl, ať je jaký je. Spojení opozice brání to, že každý chce být lídrem a každý touží po politické kariéře. A my potřebujeme ty, kteří touží po obnově státnosti naší země a ne po vlastních poctách. Bez toho se nehneme. Nevím jestli je to možné, ale je to nutné. Je to skutečně u většiny úsměvné. Když ho či ji udělají místopředsedou či místopředsedkyní ve své frakci, je spokojený ( á ), kdyby ho či ji neudělali byla by to jejich smrt. Vy jste tedy potom patrioté!!! Kuj.wa ať už někdo dokope tu opozici ke spolupráci. Musí to být ale někdo s vizí a morální autoritou. Vždyť my jsme kuj.wa největší otloukánci a dnes asi považováni za nicky celé Evropy. Dohadujeme se o 3.14 čovinách a banda škůdců nám zatím rozebírá zemi. Na většinu omladiny se nedá spolehnout, změna musí vzejít od skutečných vlastenců. Hádáme se o pravou, o levou a vlak nám ujíždí. Mně by to již mohlo být jedno, ale není, fakt mně to se.re. Je zapotřebí spolupráce, vždyť všichni vidíme, že to jinak půjde úplně do kytek.

10. 7. 2024 15:23
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Inu, někdy je to s tím spojováním fakt těžký. Tohle si například o Orbánově mírové misi myslí přeceda fízlparteje Šlachta:
„Nejsem si jistý efektivitou této konkrétní aktivity, pokud není dopředu koordinována s EU a USA (!!!), nicméně myslím, že každá snaha o mírové řešení situace je dobrá,“ sděluje šéf hnutí Přísaha a kandidát do Senátu za Břeclavsko Robert Šlachta.

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/poslanecka-snemovna/Orbanova-mirova-mise-Fiala-krici-ne-pod-nim-v-ODS-ale-zaznela-jina-slova-I-jinde-758095?utm_campaign=abtest258_redesign_vyhledavani_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pedro
10. 7. 2024 08:25

Anebo zavraždí Trumpa a vše vyřeší obč.válka.

Frank1 -
10. 7. 2024 08:26

Jenom US kecy. Ohybaji pravdu, argumentuji a lzou k dosazeni cilu. Uplne verejne a je jim to jedno, ze to druzi davno vedi, jak klamou.
Tak jako utekli z Vietnamu, ze Syrie a z Afghanistanu, tak utecou i z Ukrajiny a nechaji ji v troskach. Afghanistanu stale (blokuji), resp. ukradli 7 miliard $, ktere Afghanci nutne potrebuji. Nikde na KoZa se o tom nepise.

Dag
10. 7. 2024 12:05

Taky si myslím. Řeknou Ukrajině,že jsou zadarmo drazí a neschopní a je s nimi špatný deal a jdou od toho pryč. America first.

Pipa
10. 7. 2024 15:52

Historie praví: “Američanovi nikdy nic nevěř!”

cool
9. 7. 2024 22:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Hudba
https://www.youtube.com/watch?v=wwaA_jyMLR8

Kelly
10. 7. 2024 00:38
Ohodnotit příspěvek :
     

Česká národní banka mi zmrazila v únoru 2022 peníze na Sberbank účtu, držela mi tam přes 3, 1 milionů Kč po více než dva roky s úrokem 0. Kdo ukradl ty moje úroky, Zelenský a nebo Fiala? Dosud mi ČNB dluží 150 tisíc. Zločinec Fiala.

Stan
10. 7. 2024 01:16
Odpovědět  Kelly

Na tom je přesně vidět, že mít větší obnos na účtu je silenej risk. Raději nakoupit zlato nebo něco co má cenu a na účtu udržovat je menší sumu peněz

10. 7. 2024 02:31
Odpovědět  Kelly

Kdo? Přece Michl.

Burák
10. 7. 2024 06:04
Odpovědět  Kelly

Lepší než to držet v bance je investice do nemovitostí. Známý takto koupil vilu ve Španělsku a v současné době ji pronajímá. Díky zisku už pracuje jen na poloviční úvazek a do Španělska jezdí dvakrát ročně na dovolenou. Docela mě překvapil, protože se jinak jedná o obyčejného dělníka. Takže ani takový obyčejný dělník není úplně blbý a dokáže zhodnotit své těžce vydělané peníze. Klobouk dolů. Vila s několika apartmány stála prý jen 3mil a je u moře.

cool
10. 7. 2024 06:45
Odpovědět  Burák

V nemanicích ne a digitální lágr je na obzozu jak “sluníčko. 2 000 panáčků rodinek KoZa a nevolníci do fteřiny.

cool
10. 7. 2024 06:48
Odpovědět  cool

DIgišl kredit a lágr, budete zlobit a nedostanete příděl hrsti červů s šwáby. A zlobit budete do půl miliardy.

Pavel z Moravy.
10. 7. 2024 09:17
Odpovědět  cool

Nic jiného je potom nečeká. Nic nepochopili. Hlavně, že mají čmrdlíčky.

Pavel z Moravy.
10. 7. 2024 09:15
Odpovědět  Burák

Kuj.wa a není lepší změnit společnost. A zase jsme u toho. Kdo kolik má na účtu, kdo kde má chatu a haciendu, hlavně, že on jedinec s tím vydrbal. Být přátelé, pomáhat si a žít ve slušné společnosti se nenosí. Není to na tebe Buráku, ale nestěžujte si, bohužel nic jste nepochopili. Dostali vás.

Boomer
10. 7. 2024 16:08
Odpovědět  Burák

..v současnosti jsou velmi perspektivní podobné investice v Thajsku. A začíná to už pod milionem…

Markýza
10. 7. 2024 07:24
Odpovědět  Kelly

A není to žalovatelný??

Frank1 -
10. 7. 2024 08:20
Ohodnotit příspěvek :
     

Ukradli Rusum vynosy 5 miliard ze zablokovanych 300 miliard $ a dali je Ukrajine. Rusko tak uz financuje nechtene obe strany konfliktu. Co si jeste sioniste nevymysli! V pripade nebezpeci bankrotu Ukrajiny jim daji i ty zablokovana ruska aktiva v zapadnich bankach 300 miliard $.
Na to vemte jed. Rusko pak znarodni veskera aktiva KoZa v Rusku, ktere se odhaduji na 400 miliard $. To znarodnovani uz zacalo.

Markýza
10. 7. 2024 12:01
Odpovědět  Frank1 -

A neudělali dobře, předsedové. Což se dalo čekat – ve chvíli, kdy jim ty prachy zmrazili, řekla jsem si ajajaj, teď se kdekdo zamyslí, jestli je dobré do takových bank dávat svoje prašule – kdoví, jak by to s nima dopadlo? A tuhle jsem se dočetla, jak chůďátka západní banky ztrácejí velké zákazníky….no aby neztráceli.

Administrátor
P.A.Semi
10. 7. 2024 10:21
Ohodnotit příspěvek :
     

Až na to, že Bloomberg (archive.is/itxH2) (a ruští autoři tam píšící) to nemají ničím podložené, údajně anonymní zdroj dost možná s nějakou agendou, Saudové to popírají, a sami Bloomberg to v tom článku na konci rozporují, že tomu leckdo nevěří… A není proč…

πα½

Boomer
10. 7. 2024 16:05
Odpovědět  P.A.Semi

.. pro Saudy je příliš brzo na nějaká zásadní rozhodnutí v této věci. Možná řízeně vypouští nějaké zkušební balonky bez jistého ověření, ale rozhodně jsou připraveni na dvě i více možností dalšího vývoje. Jen tři prstíčky si ohřejí v BRICS, dál se uvidí. Absolutismus má jednu nepopiratelnou výhodu.. a tou je dynamika rozhodovacích procesů.
Tam nehrají na tahanice o kompetence…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$