politika

Barış Ergin: Tři velké kroky proti dolaru

Země BRICS provedly tři důležité kroky proti dolaru, píše Sabah. Hovoříme o vytvoření jednotné měny založené na zlatě, novém platebním systému a zajištění přijetí digitální měny. Tato opatření umožní BRICS přejít na nový finanční systém.

BARIŞ ERGIN

Sankce vůči zemím BRICS, zejména Rusku, urychlily válku proti dolaru, o které se mluví už léta. Podrobnosti o společné měně budou oznámeny v říjnu. Realizují se také projekty platebních systémů a digitální měny.

Od brettonwoodské konference, po které světové ekonomice začal dominovat americký dolar, uplynulo více než 80 let. Posledních deset let se ve vzduchu vznášejí scénáře o kolapsu americké měny. Tentokrát se ale věci dostaly do vážnější roviny. Embarga a sankce uvalené zejména na Rusko a Čínu urychlily vznik nepřátelského křídla či – aliance sil.

Země BRICS, tvořené Brazílií, Ruskem, Indií, Čínou a Jižní Afrikou, zavádějí třístupňový krok.

Bude zavedena společná měna založená na zlatě a s rozvojem technologií se rozšíří společný platební systém a digitální měny centrálních bank.

PODROBNOSTI V ŘÍJNU

První z těchto kroků, společná měna, umožní alianci vstoupit do nového finančního systému a jeho podrobnosti budou oznámeny na summitu BRICS, který se bude konat v ruské Kazani v říjnu 2024.

Jak se blok rozšířil o dalších pět zemí – Egypt, Etiopie, Írán, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty (SAE), velikost ekonomiky bloku výrazně vzrostla. Ekonomická velikost BRICS dosáhla 29,5 bilionu dolarů, což představuje přibližně 30 % celkového světového hrubého domácího produktu.

KUPUJÍ ZLATO

Měna, kterou tento rozrůstající se blok bude vydávat na bázi zlata, také zaměřuje pozornost na zlaté rezervy. Celkové zásoby zlata členů BRICS jsou na vysoké úrovni, v současnosti je to 6 tisíc 340 tun a toto číslo se neustále zvyšuje s novými nákupy. BRICS, jejímž cílem je návrat ke zlatému standardu a multipolární svět pro všechny obchodní a platební aktivity, je od roku 2022 největším světovým nákupčím zlata.

Kromě toho 3,5 miliardy obyvatel naznačuje silnou demografickou základnu.

Pokud jde o platební služby, pracuje se na dvou projektech. Jeden z nich je tradiční a druhý je založen na blockchainu (Blockchain je decentralizovaná digitální účetní kniha transakcí, která umožňuje bezpečné sdílení informací. Neovládá ji žádná centrální autorita. Záznamy jsou chráněny proti neoprávněnému zásahu, pozn.red.)

Poradce Kremlu Jurij Ušakov v rozhovoru pro TASS řekl, že bude použit nový platební systém založený na blockchainu s názvem „BRICS Pay“.

„Věříme, že vytvoření nezávislého platebního systému BRICS založeného na špičkových nástrojích, jako jsou digitální technologie a blockchain, je důležitým cílem do budoucna. Důležité je zajistit, aby to bylo komfortní pro státy, obyčejné lidi a podniky, stejně jako cenově dostupné a nepolitické,” poznamenal Ušakov.

Ruské ministerstvo financí také nedávno oznámilo, že se pracuje na platformě, která umožní převádět peníze mezi zeměmi BRICS s cílem snížit dopady západních sankcí.

Náměstek ruského ministra financí Ivan Čebeskov ve svém prohlášení pro noviny Izvestija uvedl, že centrální banky Ruska a dalších zemí BRICS pracují na platební platformě zvané BRICS Bridge. Čebeskov uvedl, že to umožní přímé převody peněz mezi zeměmi BRICS a sníží dopad západních sankcí.

260 MILIONŮ UŽIVATELŮ

Centrální banka Číny, nejrychleji se rozvíjející země světa, pokud jde o digitální měnu, si klade za cíl rozšířit a používat digitální měnu na celém svém území. Měna e-CNY dosáhla 260 milionů peněženek a to v pouhých 25 městech v Číně, která má více než 1,4 miliardy obyvatel.

Čína se snaží rozšířit přeshraniční projekt digitální měny centrální banky (CBDC) s názvem mBridge zahrnující Hongkong, Thajsko, Spojené arabské emiráty a také 25 pozorovatelských zemí.

Své kroky v tomto směru zintenzivnilo i Rusko.

Ruská vláda zahájila pilotní projekt digitálního rublu v srpnu 2023, přičemž první transakce provedla ruská banka VTB a digitální měna je v současné době přijímána prostřednictvím 30 společností v 11 ruských městech.

RUSKO A SPŘÁTELENÉ ZEMĚ ZVÝŠILY PODÍL NÁRODNÍCH MĚN NA 75%

Uvádí se, že Rusko, které zvýšilo podíl používání národních měn při vzájemném vypořádání se spřátelenými zeměmi na 75 %, nenavrhuje ani tak novou společnou měnu BRICS, jako spíše strukturu podobnou SWIFTu pro provádění transakcí s národními měny v digitální podobě, fungující na bázi technologie blockchain. Cílem je vytvořit strukturu, která bude integrována s digitálními verzemi měn, jako je rubl, jüan, rupie.

https://inosmi.ru/20240704/dollar-269415437.html
PŮVODNÍ ČLÁNEK

sdílet na

Souhlas
Upozornit na
29 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Frank
5. 7. 2024 06:38
Ohodnotit příspěvek :
     

Dobrých zpráv není nikdy dost.

stan
5. 7. 2024 12:48
Odpovědět  Frank

V podstatě je jedno, jak to bude fungovat. Důležité je, aby to fungovalo a aby to znamenalo postupné odstřižení dolaru. Pokud se to ujme , tak věřím, že dolar půjde postupně dolů a tím bude USA ztrácet svou ekonomickou dominanci. V podstatě je to lepší řešení než válečný konflikt, ale nějak zatím nevěřím , že se USA nebudou chtít vzdát dominance. Takže může nastat situace…..zoufalý stát dělá zoufalé věci…….snad to nedojde ke 3.světové válce.

Administrátor
P.A.Semi
5. 7. 2024 12:59
Odpovědět  stan

V podstatě je jedno, jak to funguje a kdo to dělá, jedná se o postupné zavádění jednotné světové měny a naprosté digitální zotročení obyvatel… Ale zatím to vypadá hezky, zejména když ty snahy místo Západu a OSN převedli Globalisté na BRICS… (zřejmě protože zotročení v Číně projde mnohem snáz, tam už to o mnoho horší než nyní stejně být nemůže…)

πα½

Spam Janka
5. 7. 2024 16:15
Odpovědět  P.A.Semi

Otazka je, ci cdbc nebude slúžiť hlavne medzi štátmi na vysporiadanie, tam by to nemusel byť problem. Ono to moze byt ako s ohňom, zlý pán, ale dobry sluha

Dag
5. 7. 2024 08:04
Ohodnotit příspěvek :
     

To vypadá na zdravou konkurenci ve světovém obchodu. Je to výzva pro země starého kontinentu,kterým ujíždí vlak.

5. 7. 2024 08:41
Ohodnotit příspěvek :
     

Sry,ale to jsou plky…žádný zlatý standart neexistuje a už nikdy nebude. Na to není zlata dost. Pokud by měla být měna krytá zlatem, šíleně by jí to vytvrdilo.
Auto by stálo 100dolarů…a na rohlík by jste museli nosit nějaké zlomky centů…
Což by samozřejmě vedlo k ohromné Inflaci…atd. Museli by se stáhnou miliony předražených papírků z oběhu…nebo provést měnovou reformu.
Stejně tak to že vznikne nějaký nový platební a burzovní mezinárodní systém je hloupost.
Pochopte už, že celým světem hýbe ropa. Pokud potopíme Dolarové země,co se stane?
Uvědomujete si,že polovinu světové ropy těžíme z hlubokomořských vrtů? 😀
A jediný kdo má technologii na tuto těžbu je USA,Británie a Kanada…částečně Norsko.
Padne Dolar= padne ekonomika těchto zemí=nebudou náhradní díly na hlubokomořskou těžbu= polovina ropy bude na trhu chybět=vzroste její cena=ekonomiky si to nebudou moci dovolit=Armagedon. 😀
Neexistuje nic jako my a oni…celý svět jsme my, a naše Civilizace dokáže dnes existovat jen díky tomu. Neexistuje scénář,padne Amerika poroste Rusko/Čína.
Existuje pouze scénář,padne Amerika a s ní celý Svět. Tomu se nelze prostě vyhnout.
Zlato si hromadí pro dobu po Armagedonu. 😀

Putinovec
5. 7. 2024 09:28
Odpovědět  Veny232

Systém funkčních plateb mezi státy popisuje kniha Stalinova ekonomika . Jedná se o tzv. bezhotovostní rubl , který v době SSSR byl používán jako platidlo v RVHP .
Zlatý standard se dá ve skutečnosti používat pouze po přechodnou dobu , západ na tom plně zkrachoval v roce 1971 .
V knize je popisován i způsob ekonomiky , která umožnila SSSR ekonomický vzestup . Je to dvojitý finanční okruh . Hotové peníze , které jsou používané pro potřeby obyvatel a platební systém , používaný mezi podniky vlastněné státem , kde jsou tyto systémy vzájemně nesměnitelné . Nedají se ukrást a vzájemně zhodnotit .
Stejný systém byl provozován v Evropě v tzv. Zlatém věku . https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://cs.wikipedia.org/wiki/Vrcholn%25C3%25BD_st%25C5%2599edov%25C4%259Bk&ved=2ahUKEwiNy4v3rY-HAxUahP0HHb4EC0wQFnoECCsQAQ&usg=AOvVaw0aznb9iPcC6EWbLRbsdD4z

Putinovec
5. 7. 2024 09:32
Odpovědět  Putinovec

Stejný systém převzalo od SSSR Japonsko , což v sedmdesátých letech vedlo k jejich ekonomickému vzestupu , než jim tento konkurenční systém proti státem uzákoněné lichvě byl zakázán .Ve všech případech docházelo k rozkvětu ekonomiky a státnosti , než byl tento systém převzat a poměněn parazity , zneužit do podoby lichvy a použit na likvidaci ekonomik , států , společenství .

Boomer
5. 7. 2024 09:37
Odpovědět  Veny232

.. pane z Wilczeků, vaše příspěvky mi měrou o mnoho větší než malou připomínají Paměti starého mystika.
Ten člověk cokoli z reality dokázal svými úvahami posunout do surreálna.

Amerika nemusí padnout, jen se bude muset dělit o svět a nebude při tom mít hlavní slovo…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Standa
5. 7. 2024 10:19
Odpovědět  Boomer

Americké úmysly jsou rozdělit RF na drobné státečky .Po jeho porážce.! RF ví , že chrání svojí státnost do posledních možností.,, Za námi je Moskva”!!!
Je pravděpodobné , že se dříve podaří rozpad USSA na jednotlivé,, státečky”!
Nechci žádný katastrofický scénář se Sarmaty, Poseidony…stačí, jak jsem psal, scénář utvoření bloku podobnému NATO u USSA a podpořit v něm Mexiko atd.Odtrhout jižní provincie od USSA . Je to kacířská myšlenka …..ale podpořit Bideta…ten se rozpadne sám na mysly i na duchu a chaos( entropie se zvětšuje) rozbije tento stát sám od sebe!

5. 7. 2024 13:29
Odpovědět  Boomer

Náhodou…. Já měl Edíka Tomášků rád. Bylo mi v tom jeho světě, když jsem ho v něm občas (virtuálně) navštívil, fajn.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
stan
5. 7. 2024 12:59
Odpovědět  Veny232

Souhlasím s tebou, že zlata není na světe tolik, aby pokrylo měnu, respektive měny. Ale tvrdit, že padne Amerika…padne celý Svět je nesmysl. Spíše nastane to co říká prof. Staněk. Nastane přeformátování, kdy staré bude nahrazeno novým, jiným.Ano ropa je v podstatě mnohem cennější komodita než zlato a navíc ropu má spousta států a pro tyto státy je to klíčová surovina k bohatnutí. Takhle to mají a tudíž budou nové vzorce obchodování a také spousta komodit se začne obchodovat za reálné ceny, konkrétně tím myslím třeba Afriku, kde Západ většinu zemí doslova vysával a měl spoustu surovin doslova za hubičku. Rusko a Čína jsou garantem, že se začne obchodovat za mnohem férovějších podmínek a o tom to je.Ty vidíš zhroucení USA jako neštěstí, já naopak vidím nové možnosti.

5. 7. 2024 13:31
Odpovědět  stan

Ale kde že…Jste neustále uplně mimo! 😀 Opakuji vám to pořád dokola,ale vy tomu pořád nevěříte… 😀 Přitom je to tak primitivní. Prostě došla ropa!
A už to začíná…
Po vítězství levicové Labouristické strany v předčasných britských parlamentních volbách boháči v Británii panikaří…
Levice plánuje uvalit daně na producenty ropy a zemního plynu, vysvětluje na sociální síti blogerka Janina z Londýna.

A co to bude mít za důsledek? No zvedne se cena ropy :D.
Pochopte,že už dnes při ceně 40Kč/l je to víc,než si světové ekonomiky mohou dovolit!
Pro to na západě a dnes už i u nás, co nás Fialky odřízli od Ruska…rostou astronomické dluhy!
Protože už dnes Svět těží tu ropu na dluh! 😀
Nemůže to dopadnout jinak,než celosvětovým hladomorem. Už se tomu nelze vyhnout, na všechno už je pozdě.
Stačí už jen nepatrný otřes…a celosvětová ekonomika se zhroutí jak domeček z karet 😀
Stačí jen pokles ceny dolaru, a nebudou si moci dovolit provozovat ropné plošiny=
polovina světové produkce ropy ze dne na den prič… 😀 A pak už to půjde všechno jako domino. Nepůjde to zastavit. Už nikdy se těžit nezačne.
Zním sice jako katastrofista…ale nemíním si realitu přikrášlovat.

Stan
5. 7. 2024 14:46
Odpovědět  Veny232

Ale kdeže, je směšné tvrdit, že ropa dochází. Takových prognóz už bylo s ropa je tu pořád. Netvrdím, že to tak bude pořád,ale v tuhle chvíli je ropy dost.

Administrátor
P.A.Semi
5. 7. 2024 15:32
Odpovědět  Stan

Inu, ropy je “dost” tak na dvacet nebo třicet let, možná padesát…? Dojde Američanům, a Saudům nebo Rusům dojde o něco málo později, zejména když budou muset nahradit ty zdroje, které se vyčerpají dříve, tak ty pozdější se vyčerpají o to rychleji…

Oni ty lži okolo Green Dealu dělají především proto, že vědí, že té ropy už tímhle tempem moc dlouho spotřebovávat nepůjde…

πα½

Spam Janka
5. 7. 2024 16:20
Odpovědět  P.A.Semi

Rusi maju nové ložiská v Arktide, je možné že sa nájdu nové ložiská b oblastiach kde bol ľad. Navyse Rusi už majú funkčnú JE na uzavretý jadrový cyklus. Ak by sa to rozšírilo, zasa sa cast spotreby usetri

5. 7. 2024 18:46
Odpovědět  Spam Janka

Proboha! Neexistuje technologie,která by dokázala ropu v Arktidě těžit! Uvědomte si,že pří teplotě mínus x , ropa neteče! Celá ropná technologie až po stáčení na tankery by musela být vyhřívaná,a je dávno spočítané,že by to spotřebovalo více než polovinu vytěžené ropy, což svět nedokáže ekonomicky utáhnout! Máš omezený počet peněz na světě…a nemůžeš prostě 70% z nich dát za těžbu…protože těch zbejvajích 30% lidstvo neuživí!
Rusi nemají nic…co by šlo masově šířit.
Veškerá lidská jaderná technologie, potřebuje Uran,..
Umíme snížit akorát jeho potřebné množství,ale žádný funkční reaktor se bez něj neobejde…
No a Uranu je na světě tolik,že kdyby měl nahradit ropu ,tak za 10 let dojde…
A stejně jako s ropou, nesmíš to “dojde” brát fyzicky!
Fyzicky zdroje Planety nikdy nedokážem vytěžit všechny.
Musíš to chápat tak, že těžba bude tak drahá,že si to světová ekonomika nebude moci dovolit.
A tak je to dnes s ropou, světová ekonomika už si tu těžbu nemůže dovolit!
Nemá na to dost financí.
Když bude stát litr benzínu 100Kč, půlka země přestane jezdit!
To je půlka země, která přestane pracovat.Protože je jejich práce neuživí!
A to se děje ! Právě teď! Ne za 20 let…

5. 7. 2024 21:29
Odpovědět  Veny232

Vystačí po celou dobu trvání lidstva. Uran. Místo těch bludů co tu hlásáš si radši nastuduj něco o množivým (rychlým) reaktoru, na jehož principu už druhý rok naplno maká jaderka v Jekatěrinburgu.

EvaK
5. 7. 2024 22:40
Odpovědět  P.A.Semi

Ropa nedochází! JE TO uměle vyvolaný nedostatek. Nachází se i v místech 10 km hluboko, nachází se prakticky po celé zeměkouli a není organického původu, tvoří se geochemickými procesy z matečných hornin…
Na oslu.cz se tomuto věnují už dlouho:
Z výsledků pokusů autoři studie vyvozují, že nejen voda, ale i ropa nebude ve vesmíru žádnou vzácností. Stejné procesy, jako nyní provedli v laboratoři, totiž mají probíhat třeba i v hloubkách Enceladusu. Některá dřívější astronomická měření připouští, že by mezi ledovcovou kůrou a oceánem z vody, mohla být vrstva oleje. Japonci přítomnost „ropy“ předpovídají i na Plutu (dno ledové kůry konkávního tvaru s podobným tvarem vrchních hornin na ropných nalezištích na Zemi). Vrstvou oleje pod ledovou kůrou by se dokonce daly vysvětlit pozorované malé tepelné ztráty Pluta.

 https://www.osel.cz/11279-puvod-vody-a-ropy-na-zemi-pekne-to-zacina-do-sebe-zapadat.html

Administrátor
P.A.Semi
6. 7. 2024 00:22
Odpovědět  EvaK

To je bohužel jen sci-fi a falešné mýty…
Ropa se nachází především v ústích velkých řek, jak tam miliony let splavovala voda organické zbytky do moře…
To, že ve “vytěžených” ložizcích po čase znovu něco je, je dáno tím, že to tam postupně zase steče odvedle…

A Pluto je mimo dosah… Nemáme tak velké rakety, aby to bylo jakkoliv zajímavé, s čím se sem mohou otočit…

πα½

Administrátor
P.A.Semi
5. 7. 2024 13:14
Odpovědět  Veny232

Jistě… Zlata není ani zdaleka tolik, aby pokrylo běžné HDP…

Takže celé BRICS má dle článku 6 tisíc tun zlata? To není moc, to je jak plivnutí do umyvadla…
HDP pouze Číny je přes 18 bilionů (1.8e13) dolarů… Kilogram zlata je 74885 dolarů, tuna zlata je 75 milionů dolarů, takže veškeré zlato BRICS má v současnosti hodnotu 474 miliard dolarů, takže HDP jen Číny je 38x větší, než objem zlata v celém BRICS…

To by museli zaříznout většinu ekonomiky, nebo cenu zlata zvýšit minimálně sto-násobně ale spíš tisíc-násobně, aby to mohlo nějak fungovat…

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)
https://zvedavec.news/ – vpravo je tabulka, trojská unce (31.1 g) zlata nyní 54567 Kč, dolar 23.43 Kč …

πα½

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
5. 7. 2024 13:38
Odpovědět  P.A.Semi

Přesně tak…ale zlato stejně nebude mít žádnou hodnotu, páč se ho nenažereš 😀
K jídlu potřebujem ropu!
97% energie získává svět stále z ropy…která raketově dochází…
6-7 Miliard lidí žere ropu! 6-7 Miliard lidí se bez ní nebude dát uživit.
A co není, to prostě ani za zlato nekoupíš.
Celý tento svět se nevyhnutelně zhroutí a zanikne.
Protože už není čas na změnu.
I kdybychom dnes měli termojaderný reaktor, už není na světě ani dost písku,abychom jich mohli postavit tolik,aby dokázali těch 97% energie z ropy nahradit 😀
Taková je krutá realita.
Nemáme nic,čím bychom dokázali tuhle Civilizaci tak jak jí známe, uživit a zachovat ve stávající podobě. A ani mít nebudem, protože už nám došel čas,písek,energie,vzácné kovy…pitná voda….atd.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Administrátor
P.A.Semi
5. 7. 2024 15:42
Odpovědět  Veny232

Inu, písku je opravdu ale velmi mnoho… Vody je relativně dost, zejména když se dá odsolovat mořská voda, jak na pobřežích leckde dělají – ale to stojí energii… A není potřeba nepřetržitě, takže lze využít solární, které je také spousta, jen není pořád…

Zrovna jsem nedávno četl (v e15), jak ČEZ zastavuje těžbu uhlí k roku 2030 … Prý “elektřina je levná, ale povolenky jsou drahé” – takže Židovské burzovní spekulace s cenami povolenek jsou hlavním důvodem drahých energií… (ovšem v tom samém článku ti lháři tvrdili, že energetická krize prý “začala vpádem Ruských vojsk na Ukrajinu”, zatímco si tu dobře pamatujeme pád Bohemia Energy v září 2021 kvůli příliš drahé elektřině kvůli burziánským spekulacím s “povolenkami”… takže je otázka, co se jim potom dá věřit?)

Čím ale budeme svítit a topit? Když tu nebude levný a stabilní zdroj elektřiny z uhlí, na stavbu jaderných elektráren kapitalisté nemají finance, a “obnovitelné” neekologické zdroje, které způsobují oteplování (narozdíl od CO2) a ničí přírodu a vysávají zdroje minerálů, jsou nepoužitelné…

πα½

5. 7. 2024 18:35
Odpovědět  P.A.Semi

Sry nemám čas ty hlouposti komentovat všechny…tak dojdu jen k tomu,že můžem využívat soláry na odsolování…
Nemůžem, protože soláry bez ropy nevyrobíš…tečka…tím to hasne.
Jedna decka ropy, obsahuje tolik energie, která je schopná udělat práci 10ti lidí za týden..
Tím to hasně, nemáme žádný tak silný zdroj energie, jako je ropa, nemáme jí čím nahradit.
Jsem na vozíku, 18 let deně 18 hodin jen zjištují informace,vím dobře o čem mluvím.a mám to všechno spočítané…
Pro to už 10 let v kuse řvu, že potřebujem nový zdroj energie,ale prd platné, dnes už je na všechno pozdě.
A písek není! Pískovcová skála není písek! Písek na poušti není písek!
Ten písek který je snadno s málem energie dostupný a použitelný na beton, v půlce světa už došel!
A to včetně nás! Ani v Čr už nemáme dostatek kopaného písku.
Na drcení pískovcových skal,zase nemáme energii…
Mám to prostě všechno obšáhlé 18 let…vím dobře o čem mluvím.
Příjde Armagedon, ne za 50…ani za 20…ale do deseti let,svět jak ho známe kompletně zanikne.Pokud neseženem zdoj energie, čisté a nevyčerpatelné, který bude tak jednoduché vyrábět,že půjde doslova masově šířit. A ten neseženem.

Administrátor
P.A.Semi
6. 7. 2024 00:34
Odpovědět  Veny232

“Soláry” se nevyrábějí z ropy a vyrobí se s jakoukoliv jinou energií podobně… Jediný nebo hlavní problém s jejich využitím jsou Baterie…

Písek nedošel – ukažte mi jednu poušť vydolovanou až na kamenný podklad… A když někde dojde, tak se bude muset vozit víc z dálky… Že to bude dražší? Když levnější nebude?

A “hlouposti” tu z části píšete spíš vy… Zřejmě protože těch 18 let nekriticky hltáte takové podobné hlouposti a máte smíchané leccos dohromady…

Jako třeba “cena” těžby… Podstatné je, kolik vypěstujete jídla a mezi kolik lidí to chcete rozdělit… To všechno okolo se tomu (finančně) postupně přizpůsobí… A kolik získáte Energií… Čím budou vzácnější, tím obtížněji se budou těžit, ale bude-li poptávka, nabídka se přizpůsobí také… A když to bude drahé a příliš vzácné, budou se lidé dopravovat energeticky úsporněji… To není nebo nemusí být o kolapsu, ale o tom, že litr benzínu bude stát čím dál víc, za chvíli třeba 100Kč/litr v přepočtu na dnešní ceny, a to si pak postupně čím dál víc lidí rozmyslí, jestli někam budou jezdit, nebo jim zboží přiveze PPL a podobné až pod nos… Postupně se vytěsní “drahé” možnosti dopravy… A leccos oproti dnešku zdraží…

πα½

Administrátor
P.A.Semi
6. 7. 2024 00:52
Odpovědět  P.A.Semi

A hlavní problém s výrobou solárních panelů jsou kovy vzácných zemin… Jak budou docházet, bude třeba jiné technologie… Leccos, co se dnes nevyplatí, se začne vyplácet tím, že ty dosavadní alternativy budou dražší… Leccos bude dražší… Což neznamená, že se to kvůli tomu musí zhroutit…
Nevěřte pesimistům všechno…

πα½

Administrátor
P.A.Semi
6. 7. 2024 00:56
Odpovědět  P.A.Semi

Na druhou stranu – Židi se chovají, jako kdyby brzy měl být “konec světa” nebo velký kolaps… Ta brutální genocida v Palestině a jak jim je naprosto jedno, co si o tom myslí zbytek Světa, protože Židi si myslí, že zbytek Světa půjde brzy do kopru a už to je jedno…? A farmy a ekonomiku tu ničí, protože si myslí, že už je nebudeme potřebovat, tak aby po vymřelých farmářích nemuseli uklízet rozsáhlé chovy pak již nepotřebného dobytka…?

Chovají se tak, což ale neznamená, že s tím uspějí… Anebo zas jen částečně…

πα½

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Gales
5. 7. 2024 09:23
Ohodnotit příspěvek :
     

A Fialenkojc žumpa nás bude nutit se furt držet obchodu s pazourky. Ale na druhé straně s čím může náše rozkradená kolonie obchodovat? S ničím.A tak se přilepila na pracující lid a a přes daně ho ždíme do sucha. V rusku mají velké sáně,u nás zase velké daně.

janle57
5. 7. 2024 10:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Když se tenhle geniální plán zemím BRICS podaří, budou mít v zemi,kde zítra znamená
již včera,zajištěny zásoby toaletního papíru na budoucích 100 let,nastane doba, kdy
tam bude rohlík stát tak cca 5 000 USD,v občanské válce,která tam pak nastane
se to vzájemně vymydlí natolik,že tenhle ráj na zemi spadne na úroveň Argentiny,
Zambie,Jemenu nebo nějaké Sředoafrické republiky,to se potom začnou v Evropě
teprve dít věci.