politika

Assange

Julian Assange byl propuštěn z britského vězení. Informoval o tom portál WikiLeaks na sociální síti X (dříve Twitter). Zakladatel této organizace strávil ve vazbě 1901 dní.

„To je výsledek celosvětové kampaně, která zahrnovala místní organizátory, aktivisty za svobodu tisku, zákonodárce a vůdce z celého politického spektra až po Organizaci spojených národů. Vznikl tak prostor pro dlouhé období jednání s americkým ministerstvem spravedlnosti, které vedlo k dohodě, která dosud nebyla formálně dokončena. Více informací poskytneme co nejdříve,“ uvedl WikiLeaks v prohlášení.

Podle soudních dokumentů dohoda mezi Assangem a americkým státním zastupitelstvím zahrnuje částečné přiznání viny novináře na spiknutí za účelem získání a zveřejnění informací o národní obraně.

Podle  CBS News bude při závěrečném slyšení 26. června odsouzen k 62 měsícům vězení. V tomto případě bude vyšetřování zohledňovat pět let, které strávil v londýnském vězení.

Americký federální okresní soud se bude konat na Severních Marianách. Po vyhlášení rozsudku se Assange hodlá vrátit do Austrálie. Přesto novinářovo přiznání viny vyvolává u řady odborníků obavy a mnoho otázek.

V rozhovoru pro RT lidskoprávní aktivista a bývalý britský diplomat Craig Murray připustil, že Assange mohl být k takovému kroku donucen, aby si zachránil život. Podle jeho názoru důvodem těchto obav jsou americké nároky na univerzalitu vlastního práva, stejně jako schopnost Washingtonu dopadnout nechtěné činitele kdekoli na světě. https://vz.ru/politics/2024/6/25/1274784.html

Názory

Jevgenij Popov: Příběh Assange není vítězstvím, ale hořkou porážkou

Ano, je to samozřejmě dobré pro Assange, bude svobodný.

Pro svět je to další výmluvný argument, že svět je stále unipolární.

Neexistuje žádné mezinárodní právo. Neexistuje svoboda slova.

Pouze USA určuje, kdo má pravdu a kdo se mýlí. Dosáhli svého, donutili nevinného člověka přiznat vinu v neexistujícím zločinu.

Oznámil a dokázal světu, že Spojené státy jsou vinné z válečných zločinů. Teď byly z právního hlediska všechny tyto zprávy a videa zneplatněny.

To znamená, že například americký vrtulník na svatbě nestřílel. Všichni jsme to viděli, ale de iure se to už nestalo.

USA dosáhly všeho, co chtěly. Assange přiznal vinu, dnes nebo zítra bude usvědčen americkým soudcem a odsouzen k pěti letům vězení.

To není vítězství ani dohoda. To je veřejné ponížení Assange a další bičování celého světa. Protože mohou.

Čeká nás ještě hodně práce.

t.me/vladivostok1978/16512

Sergej Markov: Assange byl propuštěn

1. Strávil 5 let, 1901 dní, v britské věznici s nejvyšší ostrahou.

2. Po dohodě s americkou prokuraturou se přiznal k jednomu zločinu, za který si již odseděl 5 let.

3. Nyní odlétá za rodinou do Austrálie.

4. Assange nespáchal žádné zločiny, prostě zveřejnil pravdu: tisíce dokumentů, které jasně ukazují, že americká vláda a další západní země lžou a páchají zločiny.

5. Tyto dokumenty mu předali lidé, kteří chtěli, aby svět viděl, že západní vlády neustále lžou a porušují zákony.

6. Brutální pronásledování Assange je jasným důkazem toho, že západní země přestaly být demokratické a svobodné.

7. Na příkladu Assange se miliony lidí přesvědčily, že odhalování zločinů vlády USA a jejích spojenců je smrtelně nebezpečné.

8. Vyhrála vláda USA a bude pokračovat v páchání zločinů.

9. Vítězství vlády USA je v tom, že všichni viděli, že odhalení zločinů vlády USA znamená zničit si celý váš život.

t.me/logikamarkova/12514

Jelena Panina: Assange vyhrál

V příběhu Juliana Assange vyhrála americká vláda a ukázala, že odhalení zločinů vlády USA může zničit celý váš život, říká Sergej Markov.

No, co je tohle za vítězství? 

Ano, celý příběh s Assangem a WikiLeaks je jedna zničující porážka Spojených států, který zničil jejich reputaci ve světě.

1. Samotný příběh s dokumentací WikiLeaks nevyvratitelně, dokumenty, dokázal: Spojené státy americké jsou zlý stroj ve službách Světové ropuchy. Zločinecký stát, který musí být za každou cenu zničen.

2. Četné úniky informací, které se dostaly k rukám Assange, odhalily monstrózní korupci tohoto amerického státního stroje. Desítky vychvalovaných amerických zpravodajských služeb s marťanskými rozpočty se ukázaly jako bezmocné proti hrstce statečných duší.

3. Současná dohoda, která nahradila 175 let vězení již odpykanými pěti lety, potvrdila: Assange o ničem nelhal. Ukázalo se, že jeho odhalení nejsou novinářskou fikcí, žádné „padělky Kremlu“, ale skutečnou pravdou – za kterou byl pronásledován. Bolestně to připomínalo vtip z doby druhé světové války: „Jeden Němec nazval Goebbelse prasetem. Byl obviněn ze tří zločinů: 1. Porušení pořádku, 2. Urážka osoby u moci. 3. Prozrazení státního tajemství”.

4. To, že byl Assange propuštěn kvůli politickým bodům pro Bidena v předvečer debaty s Trumpem, dělá z Bílého domu kolektivního teroristu, který výměnou za peníze a helikoptéru jen propustil rukojmí.

5. Nesmyslná obvinění ze znásilnění, mnoho let odloučení na ekvádorské ambasádě, 1901 dní v cele s maximální ostrahou ve věznici Belmarsh – veškeré osobní utrpení Assange z něj udělalo mučedníka v očích poloviny světa. Osud jednoho jediného člověka převážil tisícovku propagandy ministerstva zahraničí USA o svobodě a demokracii ve Spojených státech, všechna slzavá svinstva Hollywoodu o americké politice a hrdinech z tajných služeb.

sdílet na

Souhlas
Upozornit na
14 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Jaris
26. 6. 2024 06:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Tragicke je, ze zadna australska vlada pro Assangeho nehla prstem. Pred hnUSAky se radeji priposrala a delala nevidim, neslysim, nemluvim jak ty tri zname opice. jediny, koho bylo slysetna obranu Assangeho byl znamy australsky novinar a reporter John Pilger. Ten take neunavne tocil reportaze o prasarnach, co delali falesni izraelci Palestincum.
Julian se ted muze konecne vratit DOMU. Moc mu to preji. Jen mam obavy, aby ho ty svine zido- amerikanske stejne nedorazily.

anonym
26. 6. 2024 18:03
Odpovědět  Jaris

A vy porad cekate, ze nejaka vlada bude resit “nase” problemy? Proboha.
Je to ted na nas. Pro Assangeho se snazilo mnoho lidi. Casto obycejnych lidi. A nakonec se to podarilo. Je zivy, nepodarilo se jim ho zabit. A je venku. To je velke vitezstvi, a neverte syckum, kteri vam vnucuji cernou pilulku.

27. 6. 2024 00:55
Odpovědět  anonym

Víš čeho se bojím, Věruško? … … Nehody.

anonym
27. 6. 2024 02:10

No jo. Rikaj, ze bude mit dlouho na zadech terc.
Ale ja si rikam… chteji z nej udelat mucednika? Spis ne. A uz mu stejne ponicili zivot i zdravi, tak co jeste…

Autor
26. 6. 2024 06:06
Ohodnotit příspěvek :
     

Nemyslím, že to je až tak velké vítězství. Pro Assangeho zcela určitě, pokud to není prostě past, ale USA naprosto nic nezměnily a nezmění. .
Jestli svoboda slova získala aspoň nějaké “body”, to ukáže čas, ale osobně si myslím že ne.
Jiní, kteří se pokoušeli donést pravdu, či “jen” svůj názor, rozhodně takové štěstí neměli a mít nebudou. Na rozdíl od nich měl Asange prostě štěstí, že se stal symbolem až příliš známým.
Už jen uvedu, že od samotného počátku “případu Assange” mám pocit že něco někde buď je “mimo pozornost”, či tu něco nehraje.
Mimochodem, pokud jsou pravdivé informace, pak USA stále zesilují poslední dobou u sebe doma tlak proti všem těm, kdo mají jiné, nepohodlné názory a zveřejňují nepohodlné informace.

Pijack
26. 6. 2024 09:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Hm, to jsou ty západní hodnoty 🙂

Pavel z Moravy.
26. 6. 2024 10:08
Ohodnotit příspěvek :
     

To, že něco přiznal neznamená, že slušný svět neví jak to bylo. Přeji mu mnoho zdraví a pohody s rodinou. A navíc děkuji, že jsi nás informoval o tom, co jsou ti praví demokraté zač.

Jaroslav
26. 6. 2024 10:24
Ohodnotit příspěvek :
     

Za ZSSR bol zvyk zobrať niekoho z ulice a vymeniť ha za iného uväzneného. Mobility to obe strany. No Rusko sa nepokúsilo takto oslobodiť Assangeho, lebo im tiež nepasoval jeho narrativ. Takže Assange musel bojovať sám za seba. A vybojoval aspoň slobodu, to najdôležitejšie čo človek má. Zaplatil draho za pravdu, sedel za celý skorumpovaný svet! A tí č̣o ho odsudzujete za dohodu o vine a treste by ste mali aspoň rok stráviť v base! Skúsiť si jeho osud.

26. 6. 2024 10:43
Odpovědět  Jaroslav

Trošku složité, aby se Rusko bralo za Assange. Mají tam už Snowdena a pár jinejch. Assange neměl žádné spojení s Ruskem a tedy Rusko nechtělo, aby se propaganda světu nenabulíkovala, že je ruský agent. I tak to stejně rádi naznačovali.

Navíc, jeden největší případ Assange mu předhazovali, že vyzradil volební podvody (kompromitující emaily) Hillary Clinton před volbami, což přispělo k vítězství Trumpa. (Proto nebezpečné, neb už stejně obviňovali Rusko, že pomohlo Trumpovi).

Seth Rich, který v teamu Demokratů k tomu měl blízko, byl tedy zastřelen. Assange popřel, že Seth Rich byl zdrojem. Dost složitý případ ujasněn, že ho v noci loupežníci na ulici zastřelili zezadu, ale zapomněli mu něco vzít. Případ uzavřen, zapomeňte…
https://en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_Seth_Rich

26. 6. 2024 10:44
Odpovědět  primak

V této době Assange přistává v Austrálii v Canbeře, kde na něj čeká žena se dvěma dětmi.

Joe Arp
26. 6. 2024 18:21
Odpovědět  primak

To si u těch liberálních australských hovad pomůže! Upřímnou soustrast.

Slovan
26. 6. 2024 19:57
Odpovědět  Joe Arp

Však tam anglosasové posílali svoje do kriminálu. Nebo né?

Joe Arp
26. 6. 2024 22:21
Odpovědět  Slovan

Ano osídlení Austrálie provedl Anglosaský ODPAD stejně jako Jemeriky, obě dopadly stejně, Maoři i Indiáni čuměli na drát.

Vlado71
28. 6. 2024 10:31
Odpovědět  Joe Arp

Hned na úvod ho zaočkujú aspon šiestimi dávkami vakcíny, aby neohrozoval austrálsky priemer 😀