Hovězí dražší o 117 Kč, vepřové o 90 Kč, kuřecí o 42 Kč. V EU se už vážně chystá zdražení masa
Dle nového plánu Evropské unie by mělo zdražit maso. „Frakce Zelených (tam jsou čeští Piráti) a socialistů v Evropském parlamentu začaly projednávat klimatickou daň na maso, jejímž cílem je drasticky snížit jeho konzumaci v celé Unii,“ uvedl ve svém příspěvku na facebooku Institut 2080. Hovězí má zdražit o 117 Kč, vepřové o 90 Kč a kuřecí o 42 Kč. Přečtěte si, co se chystá.
Skupina zákonodárců z řad Zelených a socialistů 5. února v Evropském parlamentu podpořila výsledky zprávy na zahajovací akci v Evropském parlamentu a vyzvali, aby nový způsob oceňování masa byl začleněn do Evropské zelené dohody a do nové potravní politiky EU, strategie „Farm to Fork“ (F2F).
Informoval o tom server EURACTIV. Cílem je, aby maso bylo zatíženo daní tak, aby kilogram hovězí zdražil o 4,7 €, tedy dle dnešního kurzu o 117 korun. Kilogram vepřového by měl zdražit o 3,6 €, neboli o necelých 90 Kč. A nebylo ušetřeno ani kuřecí, to by mělo dle zelených plánů zdražit o 1,7 €, což odpovídá 42 Kč.
Informoval o tom server EURACTIV. Cílem je, aby maso bylo zatíženo daní tak, aby kilogram hovězí zdražil o 4,7 €, tedy dle dnešního kurzu o 117 korun. Kilogram vepřového by měl zdražit o 3,6 €, neboli o necelých 90 Kč. A nebylo ušetřeno ani kuřecí, to by mělo dle zelených plánů zdražit o 1,7 €, což odpovídá 42 Kč.
„Máme zde velký problém se správným stanovováním cen, ale tento příklad masa vám pouze ukazuje, jak je současný systém vzhůru nohama,“ uvedl europoslanec Zelených Bas Eickhout – a dodal, že nejen že spotřebitelé neplatí „správnou cenu“, ale zemědělci nebo výrobci nezískávají tu „pravou podporu“.
Dle Eickhouta maloobchodníci v současné době získávají nejvíce z rozdělení zisků v produkci masa, zatímco producenti a spotřebitelé platí za to cenu. Zastánci „poplatku za udržitelnost“ trvají na tom, že by se neměl nazývat jako „daň z masa“, ale spíše jako spravedlivý systém cen“.
„Při řešení skutečné ceny masa z hlediska životního prostředí nese náklady nyní společnost, ne lidé, kteří nakupují maso,“ uvedl Robert Vergeer, výzkumný pracovník z poradenské společnosti, který zprávu vypracoval. Dalším cílem poplatku je údajně snížit spotřebu masa a podpořit posun k rostlinné stravě. Pokud by byla zavedena, daň z masa by do roku 2030 měla snížit spotřebu kuřecího, vepřového a hovězího masa o 30 %, 57 % a hovězího masa o 67 %.
Článek na serveru Forbes poznamenal, že podle zprávy, která je založena na výzkumu univerzity CE Delft v Nizozemsku, by změny mohly vést ke snížení až 120 milionů tun CO2 ročně. To představuje 3 % všech emisí skleníkových plynů v EU, což odpovídá kombinovaným emisím v Irsku, Dánsku, Slovensku a Estonsku.
„Máme zde velký problém se správným stanovováním cen, ale tento příklad masa vám pouze ukazuje, jak je současný systém vzhůru nohama,“ uvedl europoslanec Zelených Bas Eickhout – a dodal, že nejen že spotřebitelé neplatí „správnou cenu“, ale zemědělci nebo výrobci nezískávají tu „pravou podporu“.
Dle Eickhouta maloobchodníci v současné době získávají nejvíce z rozdělení zisků v produkci masa, zatímco producenti a spotřebitelé platí za to cenu. Zastánci „poplatku za udržitelnost“ trvají na tom, že by se neměl nazývat jako „daň z masa“, ale spíše jako spravedlivý systém cen“.
„Při řešení skutečné ceny masa z hlediska životního prostředí nese náklady nyní společnost, ne lidé, kteří nakupují maso,“ uvedl Robert Vergeer, výzkumný pracovník z poradenské společnosti, který zprávu vypracoval. Dalším cílem poplatku je údajně snížit spotřebu masa a podpořit posun k rostlinné stravě. Pokud by byla zavedena, daň z masa by do roku 2030 měla snížit spotřebu kuřecího, vepřového a hovězího masa o 30 %, 57 % a hovězího masa o 67 %.
Článek na serveru Forbes poznamenal, že podle zprávy, která je založena na výzkumu univerzity CE Delft v Nizozemsku, by změny mohly vést ke snížení až 120 milionů tun CO2 ročně. To představuje 3 % všech emisí skleníkových plynů v EU, což odpovídá kombinovaným emisím v Irsku, Dánsku, Slovensku a Estonsku.
„Nemělo by to být jen o tom, zda zvýšit ceny, nebo ne, ale také o tom, kterou spotřebu chceme podporovat, a kterou chceme méně podporovat,“ uvedl europoslanec Eickhout. Olga Kikou, vedoucí kanceláře EU nevládní organizace Compassion in World Farming, zdůraznila potřebu zvýšit rostlinnou produkci v reakci na „silně zesílené zemědělství, které je ještě intenzivnější“.
Poslanec Evropského parlamentu za socialisty Mohammed Chahim považoval daň za „spravedlivý posun“, který se zaměřuje na internalizaci environmentálních nákladů na spotřebu masa, a zdůraznil, že návrh však není proti zemědělcům. „Vy jste naši přátelé, ale měli bychom rozlišovat mezi zemědělci, kteří berou ohled na životní prostředí, a těmi, kteří jen hledají zisky,“ pronesl.
Dle samotné zprávy by měly být údajně vybrané poplatky z daně na maso přerozděleny zemědělcům a spotřebitelům prostřednictvím náhrad. Tyto náhrady mají jednak údajně odměňovat producenty, kteří přispívají k udržitelnému produktu s vysokými standardy blahobytu zvířat, ale také by měly být určeny lidem s relativně nízkým příjmem.
Poslanec Evropského parlamentu za socialisty Mohammed Chahim považoval daň za „spravedlivý posun“, který se zaměřuje na internalizaci environmentálních nákladů na spotřebu masa, a zdůraznil, že návrh však není proti zemědělcům. „Vy jste naši přátelé, ale měli bychom rozlišovat mezi zemědělci, kteří berou ohled na životní prostředí, a těmi, kteří jen hledají zisky,“ pronesl.
Dle samotné zprávy by měly být údajně vybrané poplatky z daně na maso přerozděleny zemědělcům a spotřebitelům prostřednictvím náhrad. Tyto náhrady mají jednak údajně odměňovat producenty, kteří přispívají k udržitelnému produktu s vysokými standardy blahobytu zvířat, ale také by měly být určeny lidem s relativně nízkým příjmem.
Žerte brouky! Zdražení masa kvůli EU: Křik na ČSSD, velmi nepříjemné
Nápad zdražit maso, aby v Evropě poklesla jeho konzumace, dospěl už i k českým uším. A nedopadl slavně. Takové nápady prý budou přibývat geometrickou řadou, ozvalo se z Hradu. „Žerte brouky a jinou havěť, shánějte recepty jak vařit tuřín, kopřivy, kůru stromů,“ varoval europoslanec SPD. A ozvaly se i hlasy, že se jedná o další důvod pro czexit. A také otázka, zda s návrhem neziskovek souhlasí i místní sociální demokraté, když ti evropští ano.
Jak informoval server EURACTIV, skupina zákonodárců z řad Zelených a socialistů 5. února v Evropském parlamentu podpořila výsledky zprávy, kterou si objednala koalice neziskovek z oboru zdravotnictví, péče o zvířata a ochrany přírody. Cílem této koalice je snížit konzumaci masa a mléčných produktů v Evropě, a to tím, že se za ně bude platit „spravedlivá cena“. A už jsou známa i čísla, o kolik by se mělo co zdražit. Hovězí by bylo dražší o 117 Kč za kilogram, vepřové o 90 Kč a drůbeží 42 Kč. Tyto cíle by se podle nich měly zakomponovat do tzv. Zelené dohody EU, ke které už se také europarlament vyjádřil pozitivně.
Co socialisté a Zelení doporučili v europarlamentu už našlo své ohlasy v Česku a nejsou příznivé. „Po odchodu Velké Británie z EU budou šílené nápady přibývat geometrickou řadou. Opět budeme čelit snaze vybudovat direktivně ‚lepší zítřky a vyspělou společnost‘. Tedy společnost nesvobodnou,“ vyjádřil se k článku hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Hynek Blaškopřed 17 hodinami
Z české Poslanecké sněmovny reagoval Lubomír Volný z JAP, který tento návrh považuje za další z důvodů pro takzvaný czexit. „Ještě pořád Vám přijde CZEXIT jako nesmyl? Jaká daň přijde příště? Daň z uhlíkové stopy Vašeho dítěte? Nesmysl? Ve fašistické dystopii pod vládou genderově nevyhraněných ekoteroristů a levicových psychopatů multikulturalismu? Ovšem, řekl bych, že uhlíková daň za dítě se bude týkat pouze dětí, které se narodí s ‚bílým privilegiem‘. Když jsou dnes blázni z EU připraveni zdanit Vám maso a dotovat Vám elektromobily, co jim jednoho dne zabrání aby ‚dotovali‘ ty ‚správně zbarvené‘ děti?“ ptal se.
Ozval se také bývalý poslanec ANO Bohuslav Chalupa. „Bylo by dobré co nejrychleji obnovit soběstačnost ČR ve výrobě masa/nejenom (obnova venkova) a prodávat si tu naše maso/základní potraviny za naše české ceny.“
A analytik Štěpán Kotrba už žádal vysvětlení. „Že jsou Zelení šílení, to víme dávno, a proto je taky nikdo nevolí, a tudíž je jedno, co žvástaj… Ale že zešíleli už i evropští socialisti a vyžadují 100% řízkovou daň jako ‚poplatek za udržitelnost‘, to je novinka,“ konstatoval.
„Cílem poplatku je snížit spotřebu masa a podpořit posun k rostlinné stravě. Pokud by byla zavedena, daň z masa by do roku 2030 snížila spotřebu kuřecího, vepřového a hovězího masa o 30 %, 57 % a hovězího masa o 67 %,“ citoval Kotrba a požadoval: „Můžete mi, prosím, říct, že to není pravda, že je to fake news a sociální demokraté zůstali nejen sociální ale také zdravého rozumu vůči lidem i vůči zemědělství? Kdo z českých poslanců souhlasí s takovým zdaněním masa a nápadem svých kolegů? Přiznejte se!“ A označil sociálnědemokratické politiky, aby je přiměl k vyjádření. Mimo jiné např. předsedu Hamáčka, poslance Jaroslava Foldynu, ministra Lubomíra Zaorálka či předsedu poslaneckého klubu Chvojku.