blogKrize UKRAJINA

Zpravodajská služba ví přesně

Zpravodajská služba ví přesně

Nikolaj Dolgopolov

Ředitel ruské zahraniční zpravodajské služby Sergej Naryškin: Protiútok AFU může vést k přesně opačným výsledkům

Ředitel ruské zahraniční zpravodajské služby Sergej Naryškin poskytl exkluzivní rozhovor listu Rossijskaja gazeta.

Sergej Naryškin: Podle řady západních hodnocení může být nakonec ohrožena samotná ukrajinská státnost.

Sergeji Jevgeniji, nyní se odevšad ozývají informace o aktivaci ozbrojených sil Ukrajiny v zóně speciální vojenské operace. Dlouho ohlašovaná protiofenzíva už skutečně probíhá. Podle vás, jako šéfa zahraniční rozvědky: jak Západ hodnotí vyhlídky ukrajinské protiofenzívy?

Sergej Naryškin: Pro Západ bylo důležité propagovat téma chystané ukrajinské protiofenzívy ve světovém informačním prostoru. Zjevně přehnaný význam, který mu byl přikládán, byl jakýmsi prvkem psychologického útoku před bojem. Kromě toho neustálá diskuse na toto téma umožnila euroatlantickým totalitně-liberálním nejvyšším kruhům ospravedlnit dodávky zbraní Kyjevu a zajistit jednotu zemí NATO, z nichž mnohé jsou již Ukrajinou a jejím prezidentem dosti unaveny.

V kuloárech mnozí západní vojenští analytici vyjádřili vážné pochybnosti o úspěchu ukrajinského dobrodružství. Aniž by zacházeli do podrobností, úkoly, které si kyjevský režim nárokuje, hodnotí jako nesplnitelné. Západ, který je do ukrajinského konfliktu přímo zapojen, si je dobře vědom skutečných možností a potenciálu ukrajinských ozbrojených sil, a to i z hlediska protiútoku.

Renomovaní představitelé amerických a evropských speciálních služeb a vojenských resortů nevylučují, že protiofenzíva by mohla vést k přesně opačným výsledkům. Smrt značného počtu vojáků vycvičených NATO a zničení techniky podlomí bojeschopnost ukrajinské armády. To by zase negativně ovlivnilo udržitelnost Zelenského režimu. Podle řady západních hodnocení může být v dlouhodobém horizontu ohrožena i samotná ukrajinská státnost.

Proč tedy západní manipulátoři nezabrání svým ukrajinským podřízeným, aby se pokusili realizovat své šílené plány? Není USA líto, že přišly o tak užitečný rusofobní nástroj, jako je Zelenský a jeho tým?

Sergej Naryškin: Jde o to, že v myslích Anglosasů je Ukrajina, nemluvě o jejím současném vedení, jen pěšákem ve velké geopolitické hře. Hlavním cílem této hry je způsobit Rusku strategickou porážku. Každý zná slova Zbigniewa Brzezinského (bývalého poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost). “Bez Ukrajiny přestane být Rusko impériem; s Ukrajinou se Rusko automaticky stává impériem.“ Spojené státy a Velká Británie po desetiletí pěstují ukrajinský nacionalismus, aby jej v hodině ohrožení obrátily proti naší zemi. Dokonce se dohodly, že z Ukrajiny udělají “černou díru” Evropy, jen aby zabránily jejímu sblížení s Ruskem. V očích anglosaské elity jsou Ukrajinci “potravou pro děla”, kterou by neváhali použít, aby zachránili drahocenné životy americké a britské armády. Až budou Ukrajinci, jak se říká, vyřízeni, nastoupí na jejich místo Poláci a pak pravděpodobně Němci. Zní to nesmírně cynicky, ale taková je logika strategických plánů Washingtonu a Londýna, vyplývá to i z dokumentárních materiálů.

Sergeji Jevgenějiči, hned se nabízí otázka: k čemu to všechno ukrajinští politici a zejména ukrajinský lid potřebují? Copak se mezi Ukrajinci nenajdou rozumní, rozumní a zároveň své vlasti oddaní lidé, kteří by viděli podstatu toho, co se děje, a chtěli by zabránit blížící se národní katastrofě?

Sergej Naryškin: Současní vládci Ukrajiny jsou, bohužel pro ukrajinský lid, hluboce cyničtí a bezcharakterní. Z rusofobie si už dávno udělali zboží a netají se tím, že jejich cílem není utopické vítězství nad Ruskem, ale získání osobních dividend. A tohoto cíle se jim daří dosahovat docela dobře: jen podle oficiálních údajů má ukrajinský prezident nemovitosti v Itálii, Velké Británii, USA a na Kypru. Pro Zelenského je tedy vždy připraveno “záložní letiště”, a ne jedno.

Značná část mnohamilionových zahraničních dotací a darů se nedostává k lidem na Ukrajině, kteří pomoc a podporu skutečně potřebují, ale zůstává na bankovních účtech v zahraničí. Ukrajinské úřady tyto peníze kontrolují a často je považují za svůj osobní majetek, přičemž se zaštiťují situací v zemi.

Je však také pravda, že ne všichni představitelé ukrajinského establishmentu a státního aparátu jsou připraveni, jak se říká, “oslavovat morové království” a podílet se na zničení vlastního státu. Stále více úředníků a politiků kyjevský režim nepodporuje a nevidí pro Ukrajinu žádnou budoucnost, pokud zůstane nedotčena.

A jak se projevuje nesouhlas, který jste zmínil? Nezdá se, že by na Ukrajině v současné době existovala nějaká výrazná opoziční aktivita.

Sergej Naryškin: Je zřejmé, že za současné nacionalistické moci nemůže nikdo z disidentů na Ukrajině otevřeně vyjádřit svůj postoj ze strachu, že by si tím způsobil represe vůči sobě a svým blízkým. Proto mnozí představitelé raději opouštějí zemi a nechtějí mít s kyjevským režimem nic společného. Tato tendence je příznačná i pro zaměstnance ukrajinského ministerstva zahraničí, kteří jsou si více než kdo jiný vědomi skutečných vyhlídek Ukrajiny. Desítky a stovky zaměstnanců ukrajinských ministerstev zahraničí se po skončení svých úkolů jednoduše odmítají vrátit domů. Mimochodem, dělají to i nacionalisticky smýšlející Ukrajinci, protože i oni stále méně věří ve vítězství Kyjeva.

Pro ilustraci: jestliže v říjnu 2022 byl zaměstnancům ukrajinského ministerstva zahraničních věcí a diplomatických misí rozeslán seznam volných míst v ústředí, který obsahoval přibližně 100 pozic nebo o něco více, pak v lednu 2023 nový seznam obsahoval již 140 pozic. A to i přesto, že celkový seznam zaměstnanců ukrajinského ministerstva zahraničí čítá přibližně 600 zaměstnanců. Problém “nenavrácených” mezi zaměstnanci ukrajinských zahraničních úřadů, soudě podle údajů přicházejících do Služby, nabývá rozsahu, který ohrožuje zajištění normálního chodu národního ministerstva zahraničí.


https://rg.ru/2023/06/19/razvedka-znaet-tochno.html

Překlad Peter 008

sdílet na

14 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Markýza
19. 6. 2023 21:38
Ohodnotit příspěvek :
     

Jevgenijeviči, prosím. Ale jinak zajímavý.
Díky Peťo za překlady, jest toho třeba jako soli. Kdysi jsem posluchávala Hlas Ameriky, teď jsem ráda za každý Hlas Ruska 🙂

Markýza
19. 6. 2023 21:41
Odpovědět  Markýza

Mimochodem to s těmi zaměstnanci Zamini je velice zajímavý detail. A pravda (a ďábel) tkví právě v detailech.

Aragonit
19. 6. 2023 22:27
Odpovědět  Markýza

Rusko je dnes jediná nádej. Svet zasiahlo totálne šialenstvo západu a západných elít ktoré sa nevedia zmestiť do kože a plundrujú nielen planétu ale i celé ľudstvo pre svoj vyšší záujem a pre zisk
https://aragonit11.blogspot.com/2023/05/zelenskemu-volali-z-domu-zo-slonoviny-xb.html

pája
20. 6. 2023 00:12
Odpovědět  Aragonit

Kdybych (nesnáším to slovo) byl bráhmán, probuzený a mohl malíčkem zastavit jakoukoliv raketu, proti Němu jsem jako pírko ve větru. On může osvobodit každou duši, protože žalobce jaksi už nemá platné argumenty. Asi víte o kom je řeč.

20. 6. 2023 07:56
Odpovědět  Markýza

Nojo, já vůůůůl taky. A Svobodnou Evropu. Achjo.

Markýza
20. 6. 2023 08:39

No já myslím, že tenkrát jsme voly nebyli, jako jimi ani dnes nejsme 🙂

tupý hulvát
20. 6. 2023 09:36

Zdravím,slyšel jsem je párkrát když mi bylo pětadvacet.Už v té době jsem měl citlivé ucho na vychování a slušnost a když jsem slyšel prezident ten a ten,pan ten a ten na západě a o nás jen Husák nebo Brežněv,řekl jsem si,že nevychovanec bude určitě i lhát.Tím u mě skončili.

19. 6. 2023 21:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdo by se také do Banderostánu vracel? Chcípnout za Americké zájmy 😀

Albi
20. 6. 2023 01:21
Ohodnotit příspěvek :
     

No toto?
“Až budou Ukrajinci, jak se říká, vyřízeni, nastoupí na jejich místo Poláci a pak pravděpodobně Němci”,
Poláci – no dobrá, mají své zásluhy, Ale aby dostali Němci přednost před námi, to snad ne!
Že by snad Signalista nevysílal signály anglicky?

Pavel z Moravy
20. 6. 2023 09:27
Odpovědět  Albi

Zpravodajská služba a Naryškin asi vědí své. Poláci ve kterých je pěstována nenávist k Rusům od kolébky, nu a Němci, že by přeživší nacisté chtěli nový Stalingrad? O těch Němcích já ale pochybuji, neb si myslím, že mají hluboce ve své podstatě zakořeněný syndrom strachu z ruské síly. Možná ještě tak dodat tanky, ale jít lidskými silami do střetu si nemyslím. Ale jeden nemůže vědět všechno. Zdravím tě a přeji pěkný den.

Janka
20. 6. 2023 13:04
Odpovědět  Pavel z Moravy

teoreticky mozu tam sa snazit nahnat migrantov v Nemecku….odmietnu im davky….info prilis nemaju, o to sa MSM posnazili, takze mozno uveria obdobne ako Ukrajinci pri protiofenzive uverili, ze dediny su prazdne, pojdu a obsadia ich…..a skoncili v minovom pekle

katango
20. 6. 2023 19:10
Odpovědět  Janka

To by bylo fikaný!

Pavel z Moravy
20. 6. 2023 09:17
Ohodnotit příspěvek :
     

Rusko má před západem tu výhodu, že na diplomatických a vedoucích pozicích jsou chytří a vzdělaní lidé. Působí tam samozřejmě i značná část páté kolony, ale mne spíše imponuje to, že ti lidé vědí a potom teprve mluví. Zde ve střední a západní Evropě je ten politický konvoj pouhým veletrhem marnosti. Nenacházím slov pro tuto ubohost, která zde kraluje. Je vidět, že většina pochází z jednoho hnízda, kde se zapomněla rozdávat moudrost.

katango
20. 6. 2023 09:27
Odpovědět  Pavel z Moravy

Jo.

Když se rozdávala moudrost, stál PePa ještě frontu na fousy.