blog

Židovskou kritičku Kremlu téměř zrušili v Německu za kritiku Izraele

Přirovnání Gazy k židovským ghettům vytvořeným nacistickým Německem stálo Mashu Gessenovou chvíli při předávání Ceny Hannah Arendtové.

Známá rusko-americká novinářka Masha Gessenová, autorka knižních bestsellerů a spolupracovnice časopisu New Yorker, se zapletla do skandálu ohledně holocaustu a pokračujícího útoku Izraele na Palestince.

Srovnání varšavského ghetta s Gazou [1] vyneslo Gessenové, která je Židovka, zrušení, i když podivně oklikou: Gessenová byla oceněna německou cenou Hannah Arendtové za politické myšlení. Cena sice nebyla zrušena, ale její dva sponzoři, Nadace Heinricha Bolla a město Brémy, dali veřejně najevo svou nespokojenost s laureátkou: Nadace pak demonstrativně prohlásila, že se stahuje z akce, která se už stejně nekoná, a aby toho nebylo málo, Brémská univerzita také přispěchala s oznámením, že i její dveře jsou pro Gessenovou zavřené. (pozn.překladatele – což ukazuje, proč se další novináři Západu bojí psát o Izraeli…) (pozn. překladatele – Gessenová v tom článku o Gaze dle obvyklého Židovského zvyku na mnoha místech lže o lecčems v historii, ale zrušena byla za ty části, které byly poměrně pravdivé, a to nejen kvůli Gaze…)

Gessenová nebyla ani tak odvážná jako palestinský vědec a spisovatel, novinář a básník Refaat Alareer, který Gessenové přirovnání dotáhl do logického konce dávno předtím, než ho vůbec vyslovila: Pokud se Gaza podobá varšavskému ghettu, pak se palestinský odboj podobá Židům, kteří v tomto ghettu povstali v roce 1943. Gessenová je newyorská intelektuálka, zatímco Alareer byl intelektuál z Gazy. Jeho “zrušení” se ukázalo být komplexní: Byl spolu s několika členy rodiny úmyslně zavražděn Izraelem. Jeho vraždě předcházelo zavraždění postavy (character assassination) na sociálních sítích, do kterého se zapojil prominentní americko-židovský kulturní štváč Bari Weiss.

Gessenová nakonec cenu stejně dostala, ale při “zmenšeném” ceremoniálu a ne veřejně, ale na nezveřejněném místě (Gessenová jako důvod polotajnosti bizarně uvedla strach z “Rusů”, ale nezdržujme se hloupostmi).

Zvláště v Německu by takové zacházení s židovským vyznamenaným mělo být samozřejmým “Ne”. Bolestně to totiž připomíná, jak se za starých nejhorších časů až příliš mnoho etnických Němců, kteří sami nebyli nositeli nacistické karty, ale přizpůsobili se jejímu vyznání, chovalo ke svým (bývalým) židovským známým, když na ně režim vyvíjel nátlak: “Jistě chápete, že proti vám nic nemám, ale mohli bychom se od nynějška vyhýbat vzájemnému setkávání? Nic osobního, víte?”

Jak se to stalo? Německý takt je samozřejmě legendární, ale v tomto případě jde o mnohem závažnější věci. Gessenové nejsou kontroverze cizí. Jak totiž ukazuje její neomalené obviňování “Rusů” v souvislosti s velmi německým fiaskem, ona a ruský stát si už dlouho nerozumějí a v poslední době se jejich vztahy nezlepšují: Gessenová byla právě zařazena na seznam hledaných osob ministerstva vnitra, a to na základě obvinění z šíření dezinformací o ruské armádě. Jádro problému spočívá v tom, že obvinila ruské síly ze zvěrstev v ukrajinském městě Bucha a Rusko tato obvinění odmítá jako nepravdivá.

Dlouhodobé napětí mezi Gessenovou a ruskými úřady nebylo příčinou skandálu v Německu. Naopak, kritika ruské vlády je ve skutečnosti hlavním trumfem Gessenové a hrála klíčovou roli při získání Ceny Hannah Arendtové. Tato část Gessenové práce byla vítána, zejména, jak lze předpokládat, v Bollově nadaci. Nadace je koneckonců klíčovou vlivovou organizací občanské společnosti hyper “atlantistické”, ostře protiruské a militaristické strany Zelených, která Německu – a světu – dala komicky nediplomatickou a nekompetentní šéfku berlínské diplomacie Annalenu Baerbockovou. (pozn. překladatele – můžeme se utěšovat, že nemáme nejdebilnějšího šmejda a lháře za ministra zahraničí, protože tahle blbka v Německu je ještě horší než náš Lipánek…)

Když však Gessenová našla odvahu vyjádřit se k izraelským akcím v Gaze, sponzoři ceny se zastyděli. Kdyby Gessenová odsoudila útok na Gazu jako něco podobného nacistické “likvidaci varšavského ghetta” dříve, cenu by s největší pravděpodobností nikdy nedostala. Ale protože laureát byl již oznámen – a nezávislá porota se Gessenové držela, zbývalo rozladěným sponzorům jen naznačit co největší odstup. Proto vznikl podivný výsledek Schrödingerovy ceny, která stejně jako izraelský jaderný arzenál tam sice je, ale zároveň tam není tak docela.

Je zřejmé, že staré dobré západní dvojí standardy jsou stále živé. Za kritiku Ruska dostanou pořádný koláček (posypaný 10 000 eur v peněžní odměně), ale kritika Izraele není vítána. Vzhledem k tomu, že v tomto případě obojí pochází od stejné osoby, skandál s absurdní přesností ukázal, že západní elity se řídí geopolitikou přítele a nepřítele: Našim přátelům prochází doslova masové vraždění. Ve skutečnosti jim je pomůžeme spáchat. Nevadí, že spoluúčast na genocidě je podle Úmluvy OSN o genocidě z roku 1948 trestná neméně než samotný zločin a že již existují pokusy zahájit odpovídající obvinění.

Na nepřátele Západu se však vztahují přísná měřítka. Celkový dojem je dechberoucí pokrytectví. Vrcholnou ironií je, že tento dojem má následně reálné geopolitické dopady: Západ se stal tak zdatným v diskreditaci svých vlastních nároků na “hodnotovou” nadřazenost, že podkopává svůj vlastní globální vliv. “Tektonický posun” ve světovém řádu byl v plném proudu ještě před izraelsko-západním masakrem v Gaze. Ten jej však nyní s jistotou katalyzuje. A Západ si za to může jen sám.

Případ Gessenové ukazuje, jak je tento západní vzor poučný, a to ze dvou důvodů. Zaprvé, ani v Německu Gessenovou její židovská identita nechránila. Člověk by si myslel, že si Němci dvakrát rozmyslí, než půjdou po židovské autorce, která má co říci k Izraeli a holocaustu. Ale kdepak. Je lákavé považovat toto selhání za německé specifikum, ale bohužel je rozšířenější. Ve skutečnosti existuje obecný západní vzorec, kdy se nepotlačují “pouze” palestinské a propalestinské hlasy, ale cenzurují se “dokonce” i Židé, když se odváží kritizovat Izrael.

Za druhé, západní rusofobové budou výt vzteky a bolestí, ale ruský prezident Vladimir Putin má pravdu: I při nejhorším možném čtení jsou výsledky Ruska na Ukrajině, téměř dva roky po invazi v únoru 2022, podstatně lepší než výsledky Izraele v Gaze po dvou měsících neúnavného, nevybíravého bombardování, hladovění, obléhání a systematického a plošného ničení životně důležitých infrastruktur.

Stejně jako byli doposud vysídleni téměř všichni obyvatelé Gazy; miliony Ukrajinců také, ale zdaleka ne většina. A přesto se Gessenová dostala do problémů právě kvůli kritice Izraele – nikoli Ruska. Nesledujeme tedy pouze dvojí metr, ale obzvláště hrubý: Ve velké části západního veřejného mínění Izraeli nejen prochází to, co Rusku projít nemůže. Spíše Izraeli procházejí věci mnohem horší než to, co Rusko skutečně dělá.

A konečně je tu otázka srovnání. Gessenová se chytila do tak zjevné pasti, že se musíme ptát, zda to neudělala záměrně. Izrael, jeho mimořádně agresivní lobby na Západě a západní elity, které oběma vyhovují, si vypěstovaly absurdní zvyk: Podle jejich pravidel je srovnávání holocaustu s čímkoli naprosto zakázáno, jako by tato strašlivá genocida byla událostí mimo lidské dějiny. Přesto zejména ti, kteří nemohou přestat křičet “už nikdy více”, nedávají žádný smysl, když odsuzují všechna a jakákoli srovnání. Jak tedy máme poznat, kdy se něco podobného děje “znovu”, když nemůžeme ani srovnávat? (pozn.překladatele – aby se nikdo neodvážil zmínit, že opakované Holokausty jsou základním kamenem Judaismu, jen oběti se občas ale ne vždy mění)

V pozadí ovšem nestojí intelektuální zmatek, ale záměrná, politicky motivovaná nepoctivost. Položte si jednoduchou otázku: Co je to srovnání? Je to stavění různých (z definice nikoli stejných) věcí proti sobě ve vaší mysli na základě podezření, že by mohly mít podobnosti. Přesněji řečeno – dost podobností na to, aby vám srovnání mohlo nabídnout nový pohled. Pokud to funguje – skvělé, něco jste se naučili. Pokud nefunguje, také jste se něco naučili: totiž že ty dvě věci nejsou až tak podobné.

Ti, kdo se bojí takového elementárního postupu, který by nás měl učinit moudřejšími a možná i trochu lepšími, se z morálního hlediska prostě bojí jeho výsledků, nejspíš proto, že je až příliš dobře znají. A to je jádro tohoto skandálu: Gessenová nebyla skutečně polozrušena proto, že se přidala k těm, kteří již dlouho věrohodně srovnávají nacistické metody se současnými izraelskými metodami v Gaze, ale proto, že toto srovnání skutečně přináší strašlivé podobnosti.

Ne, holocaust a izraelská devastace Gazy nejsou totéž, ale v obou případech jde o genocidní útoky. A přihlížejících, kteří oběti opouštějí nebo dokonce podporují pachatele. Hannah Arendtová by to viděla neméně než Gessenová. Není divu, že ji mnozí sionisté také nemohli vystát.

—–

Autor Tarik Cyril Amar, historik z Německa pracující na Koç University v Istanbulu, na ruské, ukrajinské a východoevropské historii, historii druhé světové války, kulturní studené války a politice paměti.

Překlad DeepL.com (free version) článku v RT s drobnými opravami P.A.Semi – πα½ 2024-01-04

sdílet na

35 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Administrátor
P.A.Semi
4. 1. 2024 18:06
Ohodnotit příspěvek :
     

Pokud umíte anglicky, viz ten odkaz Refaat Alareer v článku, je tam jeho báseň a je velmi pěkná…
πα½

:
comment image

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Administrátor
P.A.Semi
4. 1. 2024 23:51
Odpovědět  P.A.Semi

A článek:

My Child Asks, ‘Can Israel Destroy Our Building if the Power Is Out?’ – NY Times – May 13, 2021

By Refaat Alareer
(Mr. Alareer lives in Gaza and is the editor of “Gaza Writes Back,” a collection of short stories.)

On Tuesday, Linah asked her question again after my wife and I didn’t answer it the first time: Can they destroy our building if the power is out? I wanted to say: “Yes, little Linah, Israel can still destroy the beautiful al-Jawharah building, or any of our buildings, even in the darkness. Each of our homes is full of tales and stories that must be told. Our homes annoy the Israeli war machine, mock it, haunt it, even in the darkness. It can’t abide their existence. And, with American tax dollars and international immunity, Israel presumably will go on destroying our buildings until there is nothing left.”

But I can’t tell Linah any of this. So I lie: “No, sweetie. They can’t see us in the dark.”

Administrátor
P.A.Semi
4. 1. 2024 23:57
Odpovědět  P.A.Semi

Mé dítě se ptá: “Může Izrael zničit náš dům, když nejde proud?

V úterý se Lina zeptala znovu, když má žena ani já jsme na to poprvé neodpověděli… Mohou zničit náš dům, když nejde proud? Chtěl jsem říct: “Ano, malá Lino, Izrael i tak může zničit náš krásný dům al-Jawharah, nebo kterýkoliv z našich domů, dokonce i potmě (v temnotě). Každý náš dům je plný pohádek a příběhů (nebo pater?), které musí být vyprávěny. Naše domy rozčilují Izraelskou válečnou mašinerii, vysmývají se jim, pronásledují je (ji?), dokonce i v temnotě. Nemůže snést jejich existenci. A s Americkými dolary od daňových poplatníků a s mezinárodní imunitou, Izrael pravděpodobně bude pokračovat ničit naše domy, dokud tam nic nezůstane.”

Ale nic z toho nemůžu Lině říct. Tak lžu: “Ne, zlatíčko, potmě nás nevidí…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Helena
5. 1. 2024 08:33
Odpovědět  P.A.Semi

Nemůže snést jejich existenci. Ano, to je přesný výraz! Stejně tak Brusel se skopčáky, anglosasy nemohou snést existenci NAŠI, ukradinskou, Ruskou, Srbskou…. Nenávidí nás do morku kostí a i když se tu najde hrstka těch co jim olizují boty a zádele, stejně tak nenávidí i je! A podle toho s nimi i s námi bude tak zacházeno.

Velitel
4. 1. 2024 18:12
Ohodnotit příspěvek :
     

Mě neoklamou to je chlap, možná žid, možná kritik kohokoliv, ale chlap.

Administrátor
P.A.Semi
4. 1. 2024 18:38
Odpovědět  Velitel

Já jsem o ní nedávno psal jako ukázku, jak v Rusku perzekuují novináře, tahle je navíc zahraniční…
A také jsem tehdy nepochopil, že to je ona a ne on… (i když mi přišlo divné, že se ruský žid jmenuje “Máša”, a přesto mi to nedošlo…)

Perzekuují ji ovšem za psaní lží o Buče… Tak jako se na Západě nesmí psát pravda o Ukrajinském konfliktu nebo o Izraeli, tak se v Rusku nesmí lhát o Ukrajinském konfliktu… “Svoboda” to ovšem není ani na jedné straně, ale ten ruský přístup je aspoň Spravedlivější…

πα½

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pijack
4. 1. 2024 18:58
Odpovědět  P.A.Semi

Jste vedle jako ta jedle. Rusové nemají v sobě gen, který je odpovědný za lhaní. V Rusku lžou prostě jen židé a muslimové a jiné rasové menšiny. Stalin lhal, protože byl Gruzínec. U Slovanů lež neuslyšíte. Slované jsou přímí a prožívají pocit štěstí, když se mohou s druhým podílet o skutečnost, nebo realitu věcí. Když světoví kritici literatury hodnotili díla velkých Ruských spisovatelů, tak tento fakt do svých kritik většinou zasadili. A nikdo si to nedovolil odsuzovat. Právě tím jsou výjimeční.

Bety
4. 1. 2024 22:52
Odpovědět  Pijack

Promiňte, ale přehánět by se nemělo. Copak takový Navalnyj není lhář? V tom prolhaném filmu co v Německu vyprodukoval o Putinovi mu dokonce do té vylhané supervily šoupl i naši Strahovskou knihovnu.A celá ta zbohatlická pátá kolona, co ho podporuje, tam je lhářů a přinejlepším mlžitelů pravdy jak naseto. Co naše pětikolka a spol.? Chápu, že jste reagoval na předešlý příspěvek, ale kde jste vzal to tvrzení že byl Stalin lhář? Mohl se možná někdy mýlit, ale on budoval ruský svět pro všechny tamější národnosti a nikoho nepreferoval. Aby nebylo mýlky, já si Rusů cením. Ale přehnaná tvrzení mohou vyvolat opačný efekt, než byste si přál.

petr
4. 1. 2024 19:34
Odpovědět  P.A.Semi

Najdi si na Netu video s vysmátým starostou Buče den po odjezdu Rusů. 6ádná zmínka o mrtvých a za 4 dny plné ulice mrtvol a západní novináři u toho. Navíc videa jak Ukrajinci tahají na lanech mrtvoly a instalují je na silnici, většinou se svázanýma rukama a bílou páskou na rukávu. Označení že není banderovec. Vrchol bylo video, jak se mrtvola ještě v záběru zvedne a odejde pryč. Pokud věříš že to udělali Rusové, tak je mi tě líto.

Velitel
4. 1. 2024 20:57
Odpovědět  petr

Ono stačí dohledat závěry oficiálního francouzského vyšetřování, které na místě prováděla ftancouzská policie, i když pokud člověk neumí francouzsky je docela problém to z internetu vyhrabat, bo se ukázalo, že se to nehodí do krámu.
To podstatné, spousta mrtvol měla v sobě “šipky” z dělostřelecké munice ráže 122 mm. Kde je problém? Problém je , že nikde okolo mrtvol nebyl jediný kráter po dopadu jediného granátu ráže 122mm, další problém, většina mrtvol měla v sobě ty šipky, ale v oblečení chyběli díry po šipkách nebo díry sice byly, ale jinde než měly být,
Zkrátka ty podlý rusové chudáky ukroše nejdřív za městem rozstříleli dělostřelectvem, pak je převlékli a nakonec rozházeli po městě, prostě fakt strašný. I Francouzské policii došlo, že to asi neprojde 🙂

Administrátor
P.A.Semi
4. 1. 2024 21:13
Odpovědět  petr

Inu, já vím, že Buča byl podvod…

A ovšem, že by se tam někdo zvednul a odešel jsem neviděl… Viděl jsem video, kde jeden z těch ležících mávnul rukou, když kolem projíždělo vozidlo s kamerou… Na Západě hned volali, že to jsou crisis actors, ale mně přijde evidentní, že tam byl těžce raněný, který ještě nebyl dost mrtvý, a tudíž na té silnici neležel týden, ale sotva den, takže o to víc důvod, že je tam postříleli Ukrajinci…

πα½

Jaro Jaroslav
5. 1. 2024 00:14
Odpovědět  P.A.Semi

Ty jsi taky podvod…

Administrátor
P.A.Semi
5. 1. 2024 01:17
Odpovědět  Jaro Jaroslav

Ne, to vy jste pravděpodobně podvod, někdo se tu snaží to jméno “Jaro Jaroslav” obhroublou spostotou nebo jedovatou nenávistí kompromitovat… Nebo jste takhle vzteklý vy sám…? Děláte si ostudu…

πα½

Autor
4. 1. 2024 20:18
Odpovědět  P.A.Semi

V Rusku se nesmí především pomlouvat ozbrojené síly, diskreditovat je nadávat jim atd. To je rozdíl od pravdy, že se nesmí lhát. Zcela jistě jsou totiž věci a záležitosti,m které jen trošku myslící představiitel státu – jakéhokoliv – nikdy nemůže a dopkomc enesmí říct v zájmu státu. V Rusku je situace zostřená – v tisku a médiích – protože je tam boja mezi proruskými a prozápadními směry. Většina lidí chce , jako zase kdekoliv, aby se jednalo v zýjmu státu, národa a ne úzké “elity”.
Pravda je, že v Rusku se máloco podaří jen tak utajit, protože jedna nebo druhá strana to “něco” považuje za důležité a tak tam je situace zvláštní v tom, že čtenář, divák, si může a vlastně musí sám vyhodnocovat co a jak. Tento přístup nakonec stojí za neivěřitelnou podporou Putina ptakticky od počátku jeho vstupu na ruský “Olymp”.
Ještě stále solidní moc a prostředky byly dosud a stále ještě do určité míry jsou u prozápadníků, liberálů, ale stačí si připomenout, že se jim nikd ynepodařilo vyvolat žádný Majdan a že se o to několikrát pokusili.
Liberálové a atd. tak pomlouvali Stalijna, že nejen historici, ale i lidé začali hledat sami odpovědi a našli je.
pokr.

Autor
4. 1. 2024 20:30
Odpovědět  Peter 008

UKázalo se, že prakticky vše, co liberálové (včetně trockistů, banderovců atd. atd.) o něm tvrdili je prostě lež. A nejvíc si jej cení část mladých Rusů, kteří jej vidí jako státníka, který pozvedl stát a vytvořil velmoc.
Žádný novinář nemůže znát vše o čem píše, to by často musel psát na jedno brdo po celý život. Ale skuteční profesionálové mezi nimi nejsou kategoričtí a ponechávají čtenáři prostor pro uvažování. Tvrdit, že je neoprávněné trestat novináře za lež je pokrytectví. Copak ti “naši” novináři píšou a mluví pravdu? Za ty následky, které tím vznikají nesou i svoji osobní odpovědnost. A co myslíte, jak bychom se měli chovat třeba k novinářům, kteří pomáhali prosazovat omazování kovidu, omezování odpůrců? Na kolenou odprosit? Nebo by měli nést spoluodpovědnost za zbytečná úmrtí po vakcinaci?
Ať už je to v německu jakkolli s tím nebo tou Židem (Židovkou) jedno je jisté.Německo se snaží o revanš za prohru ve válkách 20. století. Ovšem asi jen málo politiků v Německu vidí, že jsou zase jenom zneužíváni a zase proti Rusku a vůbec Slovanům. A zase Německo dopadne jako po První velké válce, bude se mátořit, dokud jej zase někdo nebude potřebovat.

Administrátor
P.A.Semi
4. 1. 2024 21:17
Odpovědět  Peter 008

Spíš to ukazuje, že Německo je velmi silně ovládáno Izraelskou lobby, podobně jako USA…

πα½

Jaro Jaroslav
5. 1. 2024 00:15
Odpovědět  P.A.Semi

A ty taky…

Administrátor
P.A.Semi
5. 1. 2024 01:19
Odpovědět  Jaro Jaroslav

A vy snad ne? To máte ze své hlavy mě tu zkoušet napadat?

Albi
4. 1. 2024 21:34
Odpovědět  Peter 008

Možná trochu od tématu, ale pokud podstatou téhe diskuze je obecně pravda a lež, je sice z Ukrajiny, ale jistě platný všude, zvlášť pak značně připomíná naši mediální scénu. Ještě jí do toho stavu hodně chybí, ale co není, může zanedlouho být – na mainstream je to článek víc než překvapivě otevřený:
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-ukrajinci-se-strani-televiznich-zprav-lakuji-podle-nich-valku-naruzovo-40456102#
“Od prvních dnů ruské invaze v roce 2022 mají obyvatelé Ukrajiny přístup k jedinému zdroji televizního zpravodajství – celodennímu vysílání plnému záběrů ukrajinských tanků ostřelujících ruské pozice, zdravotníků operujících v blízkosti fronty a politických vůdců získávajících podporu v zahraničí. Pořad zvaný „Telemaraton, Jednotné noviny“ je zásadním nástrojem ukrajinské informační války a vládní představitelé, kteří v něm pravidelně vystupují, ho chválí za jeho roli v boji proti ruským dezinformacím a při udržování morálky. Vládou schválený pořad se však stává terčem kritiky za to, že předkládá růžový obraz války, píše list The New York Times (NYT).

Albi
4. 1. 2024 21:40
Odpovědět  Albi

Diváci si stěžují, že pořad často vykresluje boje příliš růžově, skrývá znepokojivý vývoj na frontě a klesající podporu ze strany Západu – a v důsledku nepřipravuje obyvatele na dlouhou válku.

V březnu 2022 pořad sledovalo 40 procent diváků na Ukrajině a sledovanost začala klesat. Ke konci roku 2022 se smrskla na 14 procent, dnes činí deset procent.

Řada diváků uvedla, že jak opadla hrozba ruského převzetí moci v zemi, vlastenecký podtón pořadu se stával stále více přehnaným.
„Události na Ukrajině líčí tak, jako by bylo všechno v pořádku, jako by vítězství bylo za rohem”.

Jaro Jaroslav
5. 1. 2024 00:12
Odpovědět  P.A.Semi

Takovou pytomost napsat…

Administrátor
P.A.Semi
5. 1. 2024 01:18
Odpovědět  Jaro Jaroslav

Děláte ze sebe většího debila, než doopravdy jste…

Boomer
4. 1. 2024 20:30
Odpovědět  Velitel

.. je nebinární. Něco jako naše Alžbětko, akorát to není vdané/ženaté za kytku, ale za další/jinou podobně trhlou.. a dokonce dvakrát. I děti to má.. ten otec musel bejt ale dost drsnej…

katango
5. 1. 2024 11:21
Odpovědět  Boomer

Vob8ličej se přikreje sukní nebo novinama.

Frank1
4. 1. 2024 18:13
Ohodnotit příspěvek :
     

Zidule si delal do vlastniho hnizda v Rusku. Jinak KoZa uplne stejne jako komousi: Kdo nejde s nami jde proti nam a dostane za ucho.

Pijack
4. 1. 2024 18:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak jo, nacizmus v liberální podobě se opět rozlézá Evropou.
Bertold Brecht řekl: “Neradujte se z porážky nacizmu. Je příliš brzo. Bestie, která tohle zlo zplodila, je opět březí”.

Prosím, zapamatujte si to.

pedro
4. 1. 2024 19:04
Ohodnotit příspěvek :
     

Jsem se asi zamiloval.

Unter
4. 1. 2024 20:03
Odpovědět  pedro

Chtělo by to trochu rtěnky.

Boomer
4. 1. 2024 20:47
Odpovědět  Unter

.. jo, kolem očí!

sergej
4. 1. 2024 19:15
Ohodnotit příspěvek :
     

🙂 Vipadá, ale líp jak dvousvetr. // To ě jinam

Janaz
4. 1. 2024 19:29
Ohodnotit příspěvek :
     

Dostala svoju “odmenu” od svojich vlastných.

4. 1. 2024 21:50
Ohodnotit příspěvek :
     

No jo,to neví že Žid je chráněný druh? Samotným Satanem…

Frank
4. 1. 2024 23:03
Ohodnotit příspěvek :
     

Proboha, ta osoba je škaredá i na chlapa.

Administrátor
P.A.Semi
4. 1. 2024 23:42
Odpovědět  Frank

Jsem ji sem dal i jako ukázku, jaké novinářky mají “problém” v Rusku…

Jak je ošklivá zvenčí, tak je ošklivá i zevnitř, podle toho, co a jak píše…

(jenže je tu i jako ukázka, jak mají “problém” všichni kritici Izraele v Německu, nejen takhle ošklivé ž-ky…)
(a jaký typ tam odměňují takovýmihle “cenami” – dokud lhala jen o Rusku, bylo všechno v pořádku, jakmile ve směsi Faktů i Lží o Israeli byla i nepříjemná Pravda, tak šlus…)

πα½

josef
7. 1. 2024 14:14
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak se zdá, že se chystá účet. Účet za Ukrajinu, účet za Gazu, za Evropu a možná i další hnusy. Teď jde jen o to, aby viníci dostali spravedlivý díl. Nebo že by se chystala další Krysí díra, nebo operace Papeclip ?!