blog

Vyrvat Afriku z náruče Číny (i Ruska), se snaží evropská váha nejtěžší: Jan Lipavský

Vyrvat Afriku z náruče Číny (i Ruska), se snaží evropská váha nejtěžší: Jan Lipavský

„V loňském roce jsem toho mnoho nenacestoval“, svěřil se náš ministr zahraničí Jan Lipavský iRozhlasu.cz, a dodal, že letos to prý už bude lepší.. Byl v Indii, v zemích Perského zálivu a plánuje cestu do Jižní Ameriky, ke které přidá, jak se vyjádřil, i nějakou Střední Asii a Indo-Paciik. Avšak jeho cestovatelským činem současným, za kterým vycestoval i s doprovodem podnikatelské delegace, je čtyřdenní návštěva středoafrických zemí Angoly a Zambie.

Proč zrovna tam?

Ministr na tuto otázku odpovídá takto: Africké země si prý uvědomily, že jejich spolupráce s Čínou není výhodná, zatímco nejen my, ale i další evropské země, jim nabízíme rovnocenný vztah i partnerství a zajímavé technologie. Že toto hledisko ekonomické ovšem není to hlavní, s čím náš ministr do nitra Afriky odletěl, dokazují tato jeho další slova: S vlivem ekonomickým se pojí jedna věc, a to je deklarovaná neutralita Angoly a Zambie k ruské agresi … „Mojí povinností je vyložit jim postoj Česka. Mou povinností je ukázat, co nás ohrožuje, což je ruský imperializmus, a přiblížit tento postoj partnerům v Africe, konkrétně tedy v Angole a Zambii. Tohle je legitimní…Africký obrázek je pestrobarevný. Jsou země, které nemají problém odsoudit ruskou agresi proti Ukrajině a pak je celá řada zemí, která nechce dávat najevo svoje stanovisko, jsou tzv. neutrální. Proto je potřeba do Afriky jezdit, s těmito zeměmi mluvit, ukazovat jim náš pohled. Věřím, že když to bude doprovázeno praktickou spolupráci (zřejmě míněna česká či evropská nabídka předat Afričanům ony ministrem zmíněné zajímavé technologie – pozn. LM)), dokážeme je získat na naši stranu a třeba potom své stanovisko změní“.

Takže Lipavského výklad shrňme. Odcestoval do do středu Afriky, aby angolské a zambijské politiky polititicky proškolil. Proč?

Protože, jak ministr dodává: „Situace ve světě se zhoršila a potřebujeme funkční OSN. A na její úrovni potřebujeme odsoudit některé ruské kroky proti Ukrajině. A 54 afrických hlasů je významná síla. Ale není to jenom o tom. Je to i rozvoji obchodní spolupráce… dát africkým zemím lepší nabídky, než se kterými přichází Rusko a Čína…což je úkol, který jsme si v Evropě kolektivně zadali“.

Takže politický zisk i za cenu ztráty ekonomické. Aneb před ničím na světě, a dokonce ani před ztrátou profitu, se nezastavíme.

Lubomír Man

sdílet na

42 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
sizok
14. 6. 2023 22:37
Ohodnotit příspěvek :
     

No, to je ale blbec.

Standa
14. 6. 2023 22:43
Odpovědět  sizok

Rusko a Čína investují v Africe neskutečné prostředky.Budují přístavy, železnice ,rafinérie.Politické vztahy.
A, co dají Češi?Lipavského!

Gales
15. 6. 2023 09:51
Odpovědět  Standa

Z něho by měli radost jedině lidojedi.Doufám že ho nějaká sekta přátel lidí pozve na návštěvu.

Jaris
15. 6. 2023 11:20
Odpovědět  Gales

No tucny je Lipanek jako veprik, akorat tak na rozen.

Standa
15. 6. 2023 12:04
Odpovědět  Jaris

Lipaský lže stejně, jako tato vláda.
Zambie, Angola, Zimbabwe a další Africké státy říkají cit president JAR Rosanossa,, ,,Zjistili jsme, že existuje sovětský blok, který je připraven dát nám vše, co potřebujeme. Dali nám jídlo, dali nám uniformy, vycvičili nás, dali nám zbraně,“ vypráví. Sovětští vojáci se k nim navíc chovali s úctou a respektem. „Poprvé jsme narazili na bílé lidi, kteří s námi jednali jako s rovnocennými bytostmi. Rusko je náš přítel a nepřítel našeho přítele je náš nepřítel,“ komentuje !

Liba
14. 6. 2023 22:54
Odpovědět  sizok

Souhlas je to debil blbeček, jak to mohl Zeman schválit, 👎 asi vydiratelnej , dřív chytrý chlap, dnes si jej vůbec nevážím, ale
budeme v prdeli všichni😴😴😴

Jaris
15. 6. 2023 11:27
Odpovědět  Liba

Haha, ono asi na te objevene detske pornografii v Zemanove pocitaci asi neco bude.
No, hlavne, ze uz neskodi tenhle borec a palic cervenych trencli.

Pan Tau
14. 6. 2023 22:58
Odpovědět  sizok

Nejhorší je ta možnost, že si to ani neuvědomuje. Ale jinak, Kdo má takové peníze s Bc. titulem, a tak vlastně-je přirozenej nebo mazanej

zdena
15. 6. 2023 09:29
Odpovědět  Pan Tau

ne, on je užitečný poslušný blb, zcela nesamostatný a proto se šikne na tuhle pozici v této době a v tomto složení vlády…..

Mike
15. 6. 2023 06:48
Odpovědět  sizok

Souhlas, nechápu co může zadlužená montovna Africe nabídnout.

Standa
15. 6. 2023 07:26
Odpovědět  Mike

Já bych věděl, jenže Fiala s vládou, Parlamentem a Sněmovnou se tam nechce přestěhovat!
Velel by tam Pinočet z Hradu!A mohli by si tam vzít celý kmen Ulrajinců.

Markýza
15. 6. 2023 10:16
Odpovědět  sizok

Blbec, ale neškodnej a tudíž zábavnej.

Jaroslav
15. 6. 2023 15:20
Odpovědět  Markýza

Blbec ve vysoké státní funkci není ani neškodný, ani zábavný. Je to známka degradace nás všech, že něco takového dopustime

Markýza
15. 6. 2023 16:21
Odpovědět  Jaroslav

Světu je rozhodně neškodný. A jestli vám bude připadat zábavný (tak dobře – k smíchu) to je jen na vás.

J.Sladin
15. 6. 2023 11:25
Odpovědět  sizok

Nejvíce by se mi líbil v kotli nad ohništěm nějakých zapomenutých kanibalů.Alespoň by byl chvilku užitečný.

Standa
15. 6. 2023 12:11
Odpovědět  J.Sladin

Třeba zavítá i na Borneo. Tam se to ještě mezi Maory praktikuje. Dostanou z něj kuru-kuru nemoc smíchu- mrtelná.Vznká pojídání lidského mozku nepřátel. Ovšem obávám se ,že až by Lipavskému otevřelo mozkovnu byli by velmi sklamáni!

Velitel
14. 6. 2023 22:53
Ohodnotit příspěvek :
     

Ten plán je ďábelsky geniální, průměrné IQ černochu v Africe je kolem 70, kdo si nejvíce rozumí s idotem , další idiot., volba byla jasná pojede Lipánek buzna naše jasná.

Autor
14. 6. 2023 23:20
Odpovědět  Velitel

Nepodceňujte černochy. Však tady taky nejsou samí “Einsteinové”. Afrika měla velké civilizace v dobách, kdy v Evropě bylo temno, pusto a špinavo. A to nemám na mysli Egypt. Některé africké země obchodovaly v našem středověku nejen přímo s Indií, ale i s Čínou!
To, že spadli dolů je zásluha podobných “Lipánků” v podání Anglie, Francie, Belgie atd. v dobách kolonizace. To tyto země ospravedlňovaly své “mise” právě tím,že tam v té černé Africe nebyla a není civilizace, že je to tam samý barbar a hlupák. Mimochodem jedna z prvních ústav nebo prostě zákon o právech obyvatel dané země, která určovala postavení žen na rovných právech s muži byla na území později okupovaném Belgií.
Nejnebezpečnější činností nepřítele není jeho pěst, či nůž, ale to, když vám nasadí svoje vidění významů slov. Tak jak to dělají dnes liberálové, kteří využili a převrátili ve svůj prospěch vše, co se jim zdálo jen trochu vhodné.

Autor
14. 6. 2023 23:22
Odpovědět  Peter 008

To IQ v západním podání je jednak bluf, jednk to závisí na urřčitých schopnostech získaných během výuky a neurčuje nic jiného, než “správné” schopnosti absolovat tento test. Nic víc.

Rusticana
14. 6. 2023 23:51
Odpovědět  Peter 008

Péter zero zero eight
Myslíš, že Pyramidy stavěli lidé ze severní a střední Afriky? Tak to jo. Za pomoci Mamutů a Mastodontů.
Počátky civilizace a dalšího pokroku bylo Středomoří a Persie, kde roste pšenice dvojzrnka bezproblémů. to jou subtropy.
My jsme mírné pásmo a musíme se smažit a používat to mezi ušima, aby něco vyrostlo. Nemá smysl se dohadovat a proto mysl s náma.

15. 6. 2023 03:02
Odpovědět  Rusticana

Proč zrovna Egypt? Že ho každej zná? A co například Igodomigodo, pozdější Beninská říše, kde zpracovávali železo a jiné kovy přinejmenším ve stejné době jako Chetité, to jest cca 1 400 př.n.l., od kterých to teprve převzal zbytek světa? A od kterých to proto beninané sotva ošlehli. Leda by mezi beninany a chetity existoval čilý námořní styk. Což neexistoval. Jinak by se už dávno našli nějaké artefakty z oné kulturní výměny.
To, že některé kmeny Afriky mají IQ 70 ještě neznamená, že mají toto IQ všechny kmeny a národy Afriky, a to, že je Egypt nejznámější, protože pyramidy, ještě neznamená, že ho obýval nejinteligentnější národ Afriky.
P.S. A pak – koukněte na to foto. Zajisté má aspoň průměrné IQ. Na testech. A ve skutečnosti? Jak je reálně inteligentní?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Rattus
15. 6. 2023 11:55
Odpovědět  Rusticana

Tady někdo koukal na Emmerichův film fantasy kménem 10000 let před našim
letopočtem.

Rattus
15. 6. 2023 11:56
Odpovědět  Rattus

Oprava – jménem

15. 6. 2023 03:25
Odpovědět  Peter 008

Ne e. Bylo to Irsko druidského a ranně křesťanském období. No Irsko… Blbost. Keltové. Keltové, protože brehonské (zvané také zemědělské, oráčské – berohon = soudce) zákony vypracovali druidové ještě před proniknutím do Irska, Británie, Francie a Španělska. Kde všude platili do doby, než keltské katolíky převálcovali římští katolíci. Nejdéle se udržely v Irsku. Po dva a půl tisíce let měly irské ženy takovou rovnoprávnost – stejná práva jako muži, a to ve všech oblastech – o jakých si i dnešní ženy mohou nechat jenom zdát.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Staník
15. 6. 2023 07:29
Odpovědět  Peter 008

Přesně. My Slované bychom mohli dlouze vyprávět o naší ukradené historii.

zdena
15. 6. 2023 09:32
Odpovědět  Velitel

asi jsi hochu v Africe nikdy nebyl…. asi bys tedy žasnul…. dnešní afričané nejsou zotročení černí sluhové nadutých bílých pánů…. byla jsem v Namibii a Jižní Africe a byla jsem nesmírně překvapená….

Markýza
15. 6. 2023 10:23
Odpovědět  zdena

Přesně tenhle postoj “no a co, vždyť mají blbci íkvé tykve” jistě velmi přispěje k přátelským vztahům. 😎
Na mně strašně zapůsobilo krátké videjko s jakýmsi Afričanem – snad Ramaphosa? Který říkal, že po letech je Putin první bílý státník, který s ním jedná jako rovný s rovným.
Tohle je videjko, které by si měli pouštět v Bruseli na věži – protože Amerika, pámbu s ní, ta je už nepoužitelná.

Frank
15. 6. 2023 01:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Je to hňup od pohledu.

Jaroslav
15. 6. 2023 05:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Takhle to dopadá, když jsou rodiče zároveň sourozenci. Lipánek je toho důkazem

Mirda
15. 6. 2023 06:15
Odpovědět  Jaroslav

Mirda

Mirda
15. 6. 2023 06:17
Odpovědět  Mirda

Toho kokota tam meli sežrat lidožrouti, a byl by pokoj.

Jaroslav
15. 6. 2023 15:24
Odpovědět  Mirda

Jenom s patřičnou dávkou zažívací sody. Jinak by ho jistě vyzvraceli

katango
15. 6. 2023 08:36
Odpovědět  Jaroslav

Vypadá to, že i jeho prarodiče z obou stran byli sourozenci.

zdena
15. 6. 2023 09:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Jen ho nechme, ať jede…. Afričané jsou chytří jak lišky, ti se budou ohromně bavit, až jim tlustý maminčin mazánek začně vykládat svým jalovým žalujícím hláskem, jak musejí táhnout za jeden provaz se svými bývalými kolonizátory…. ten bude rád, že vypadne odtamtud jen s ostudou….

Pavel K
15. 6. 2023 10:41
Ohodnotit příspěvek :
     

To že má jen Bc. by mě vůbec nevadilo, kdy rozumněl svojí práci a dělal ji dobře pro blaho lidu a tohoto státu. Ale ono je to opačně. Ale nevím čemu kdo co se podivuje, byla tam dosazena loutka, která bude na slovo poslouchat svého US páníška. Tady je to snad více než jasné, že. Proč to divení. 😊😊🙏

Markýza
15. 6. 2023 11:14
Odpovědět  Pavel K

Přesně tak – všichni mu omlacujou o hlavu Bc, jako by nějaká docentura kdy byla zárukou zdravé mysli.

Keller
15. 6. 2023 11:04
Ohodnotit příspěvek :
     

Ještě větší blbec, než jsem si myslel!

Petr
15. 6. 2023 11:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Dohle obtloustlé blbé Lipo dělá jen to co mu nařídí stejně hloupí amíci !!!! Copak si myslíte že to má lipánek ze svého kelímku ?¿ 😄

zdena
15. 6. 2023 13:06
Odpovědět  Petr

jojo…důstojný reprezentant Západu a bílé Evropy…. ha-ha-ha….. 🙂 🙂 🙂

Libi
15. 6. 2023 14:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Von to není jen ministr zahraničí von to je i komik.

PremekJ
15. 6. 2023 15:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Hmm, a copak tohle přerostlé bejby v Africe asi může nabídnout, aby to přebilo ruské a čínské nabídky? Vždyť nic nemá, sám nikým není a to, čeho je součástí, po pádu korporace USA už nemá nad vývojem žádnou moc. Pojďme si po naši zem!

Kara Ben Nemsi
16. 6. 2023 17:38
Ohodnotit příspěvek :
     

Upřímně, tyhle typy jako je Lipánek, jsme řezali na základce každou přestávku. A oni na nás pak žalovali a žalovali…je to zamindrákovaný chudáček, co ho holky nikdy nechtěly, a najednou ucítil svou životní šanci. A je ve vládě. Ovšem, jak říkají Rusové :”Cirkus odjel, klauni zůstali.”