blog

Vypadá to, že za nového generálního tajemníka NATO byl Spojenými státy vybrán současný nizozemský premiér Mark Rutte

Jaroslav Štefec

Vypadá to, že za nového generálního tajemníka NATO byl Spojenými státy vybrán a jejich dvaatřiceti dalšími ocásky definitivně odsouhlasen současný nizozemský premiér Mark Rutte. Vlhké sny Petra Pavla o možné nominaci Jany Černochové, blonďaté hvězdy panoptika, zvaného „vláda ČR“, v němž si hraje na ministryni obrany, tak podle všeho definitivně padly. Chtělo by se říci „zaplať pán Bůh“. Tuhle dámu v čele by si snad země NATO nezasloužily ani přes všechny ostudné činy, na nichž se tato organizace v uplynulých desetiletích podílela. Ale je tady až příliš mnoho neznámých.

Dívám se na fotografii z konce roku 1999, na níž mi tehdejší generální tajemník aliance, George Robertson, gratuluje jako tehdejšímu prvnímu řediteli (dnes již dávno úspěšně zlikvidovaného) Národního úřadu pro vyzbrojování k nejrychlejší integraci ČR do všech vědeckých a průmyslových výborů a institucí NATO. Myslím, že stejně jako já se skutečně jen málokdo z nás, kteří se tehdy na procesech, souvisejících se vstoupením (protože jinak se tehdejší urychlené „vecpání“ naší země do aliance nazvat nedá) ČR do NATO podíleli věděl, nebo aspoň tušil, k čemu to v budoucnu povede.

Netušili jsme, že Robertsonovým hlavním úkolem je zajistit přechod nás, „nových členů NATO“ (vesměs zemí bývalé Varšavské smlouvy), na bázi profesionálních armád, znemožnit nám přípravu vlastních občanů na obranu našich zemí a vytvořit tak podmínky pro postupný zánik naší obranyschopnosti. Byl jsem v té době svědkem tvrdého tlaku na tehdejšího ministra Vetchého, aby urychlil snižování počtu vojáků AČR a odprodeje zbraní, které jí zbyly po rozdělení bývalé ČSLA. Tehdy jsem poprvé začal pochybovat o správnosti kroku Zemanovy vlády z dubna 1999 a reálnosti jeho přínosu pro bezpečnost českého státu.

Jen málokdo také věděl, jak obrovské sumy peněz odtékají v souvislosti se vstupem do NATO ze státního rozpočtu a jak obrovská je korupce, spojená s prakticky nelimitovanými kšefty firem, obchodujících se zbraněmi. Kdo viděl film Obchodník se smrtí, může si udělat jistou představu, ale realita byla mnohdy ještě drsnější. Postavit se tomu bylo jako zkoušet ucpat korkovou zátkou protrženou přehradu. To vše se navíc dělo s vědomím a požehnáním USA a Velké Británie, které toky zbraní ze zemí bývalých satelitů SSSR „vhodně směrovaly“ na místa, kde jich bylo potřeba pro jejich záměry. Do Afriky, na Střední východ, do Asie… Zbraně budoucího IS pocházely ze značné části právě z těchto zdrojů.

Nedokážu odhadnout, jakým generálním tajemníkem bude Mark Rutte. Něco málo se dá soudit z jeho polického profilu, něco napovídá i jeho prosazení ze strany USA. Rád bych věřil, že s jeho osobou přichází nová éra vztahů uvnitř NATO, že přichází střízlivý pohled na bezpečnostní realitu Evropy a také větší emancipace zájmů evropských zemí aliance vůči zájmům USA. Přesto se domnívám, že se pár věcí určitě nezmění.

Nezmění se pohrdavý vztah „starých“ zemí aliance k nám „z východu“ stejně, jako se od pádu berlínské zdi prakticky nezměnil vztah mezi „Ossi“ a „Wessi“. Jsme pro ně stále jen poražené státy, obývané postradatelnými méněcennými entitami, jejichž zmizení jen ulehčí už tak dost přelidněné Evropě. Nezmění se ani vztah západních zbrojních firem a bank k českým zbrojařům, kteří se horlivě vrhli na podporu války na Ukrajině, a neuvědomují si, že v okamžiku jejího skončení jim zbydou jen úvěry, dluhy, prostory a zaměstnanci, o které nebude nikdo stát. Snad kromě jejich západních konkurentů.

A nezmění se ani vztah západních zemí k něčemu, co zasvěcení znají jako „východoevropské válčiště“. Právě tady, na postradatelném východě Evropy, se podle představ velení NATO, resp. USA, mají odehrát klíčové boje mezi RF a zeměmi Aliance. Včetně použití taktických a operačně-taktických jaderných zbraní. Hovoří o tom ostatně otevřeně i naši tzv. „politici“, aniž by sebeméně brali do úvahy, že ČR je součástí tohoto prostoru, určeného de facto k totální likvidaci, a aniž by jen tušili, co by použití jaderných zbraní znamenalo pro nás, kteří zde žijeme.

Je obtížné si přiznat, že současná situace je podobná jízdě na tygru, z něhož se podle indického přísloví fakticky nedá seskočit. Naše politická věrchuška to dobře chápe a přesně podle zahraničních not se stará o to, aby v případě potřeby byl dostatek lidí do „mlýnku na maso“, jak se v současné době říká rusko-ukrajinskému bojišti, a aby americké zbrojovky dostaly své peníze dřív, než se ekonomika ČR a celé EU zbortí. Aniž by se samozřejmě starala o to, co bude s lidmi, kteří zde musí spolu s nimi žít.

Riziko je obrovské, ale jsem optimista. Změnit tento systém je možné. Mám ovšem čím dál neodbytnější pocit, že bez uplatnění článku 23 Listiny základních práv a svobod to nepůjde. Přijetí zákona o korespondenční volbě tomu jde hodně naproti.

sdílet na

26 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Boomer
22. 6. 2024 09:51
Ohodnotit příspěvek :
     

..no, asi píchnu do vosího hnízda, ale.. jsem zastáncem základní vojenské služby s intenzivním výcvikem(!!), v délce max.6 měsíců a následným navázáním jejího absolvování na některá práva a povinnosti, jako tomu je kupříkladu ve Švýcarské konfederaci.
Jináč jsme výhledově v řiti…

Standa
22. 6. 2024 10:04
Odpovědět  Boomer

Čemu by ta ,, armáda” měla zabránit?Nastoupit opět na nějakou frontu? Je pravda , že mladým by jistý fyzický výcvik neuškodil včetně nácviků na kazen, ale národohospodářské škody by byly nesmírné. Ostatně máme ,, profesionální” armádu a , co by dělali ,,rychlokvašky” v zákopech války. O jakých právech nabytých proti ostatním básník hovoří?

Boomer
22. 6. 2024 10:15
Odpovědět  Standa

.. milý Stando, pro advokáta vaší úrovně by neměl být problém zjistit, jaký je současný právní stav v tomto směru na území Švýcarské konfederace.
Absolventi ZVS by v případě konfliktu mohli plnit úkoly záložních a druhosledových jednotek, zajišťovat ostrahu a obranu strategicky důležité infrastruktury.
A co vaše slepice, jak vám přežily včerejší vedra?

Standa
22. 6. 2024 12:55
Odpovědět  Boomer

Slepice děkují vám i vaší rodině za starost. Nasipal jsem sousedovic slepicím zrní pod sklo , abych prověřil jejich inteligenci. Je průměrná , jako u některých lidí. Rozbily si zobáky , když narazily.

Standa
22. 6. 2024 13:13
Odpovědět  Standa

nasypal…

Standa
22. 6. 2024 13:23
Odpovědět  Boomer

Není to právní stav! Každý muž má povinnost vojenské služby.Stálých,, zaměstnanců” má armáda cca 9 000 ostatní jsou branci. Můžou i do sociálních služeb.Mají střelnou zbran doma, i uniformu. Do těch devíti se započítává velení, nemocnice, VP,kvartýr machři a vše okolo.Branci nedělají nic . Armi má bránit,, neutralitu” Švajcu-chicht.
Dokážeš si představit mít Češi a budoucí branci střelné zbraně doma. Při českém alkololismu-jsme tuším nejlepší na světě ve spotřebě lihu na hlavu…..

Boomer
22. 6. 2024 14:48
Odpovědět  Standa

.. kecáš jako tetka Wiki, zkus si najít jiné zdroje.
Nemáš za sebou ostrou vojenskou službu se zbraní? Máš problém se zbrojním průkazem, máš problém s určitými posty ve státní službě, máš problém se svým okolím, ježto nejsi za chlapa. Nebyl jsi odveden vůbec? Platíš až do 30 let věku o 3% vyšší daň z příjmu(s výjimkou zdravotních klasifikací). Je toho mnohem víc, pátrej, jestli to dokážeš.

Kecko…jediné co ti věřím je batolení kolem Gottwaldova katafalku. No a ještě možná ty Vokovice, tomu tvoje “znalosti” odpovídají… nahřáté pérko od spouště!
;o)))))

Noobody
22. 6. 2024 16:15
Odpovědět  Standa

To Standa 22. 6. 2024 10:04
Od absolventa právnické fakulty bych očekával, že si něco málo pamatuje z předmětu “teorie státu a práva”, kde se hovořilo i o tom, jaké jsou předpoklady suverenity – samostatné státnosti. Že to není jen definované území a svrchovaná měna, ale především schopnost území státu a občany bránit silou před vnějším nepřítelem. Proto mne celkem překvapuje Vaše reakce.
Vy mi připomínáte chování komančů po německé okupaci. Ti měli od moskevské kominterny zakázáno bpojovat s německou ozbrojenou mocí, z důvodu podpisu paktu Ribentrop – Molotov, což nakonec vyústilo v otevřenou vzpouru v Britském vojenském táboře Chonmondeley.

Boomer
22. 6. 2024 20:41
Odpovědět  Noobody

..ona ta právnická studia na Vysoké škole SNB se ubírala jinými chodníčky, po listopadu sice dostali “studenti” v běhu možnost dostudovat na civilních školách, ale uznáváním titulu JUDr zde uděleného se zabýval až Ústavní soud a pro mnohé to dobře nedopadlo. Jednoho jsem takového jsem znal osobně a byl to opravdu “lumen”, do listopadu se choval jako hovado coby šéf oddělení pasů a víz SNB, po listopadu “učil právo” na soukromé veřejnosprávní akademii v okresním městě. Tristní pohled na něho i studenty.
Časem sice vymřou tihle právníci, ale plzeňáci je kvalifikovaně nahradí. Ježišmarjájosefe…

zdendulka
22. 6. 2024 10:09
Odpovědět  Boomer

co chcete za šest měsíců naučit ty individualistické rozjívence, co si představují válku jako počítačovou hru s maminčinou péčí za zadkem? Za tu dobu se nenaučí ani poslouchat….

Gales
22. 6. 2024 11:43
Odpovědět  zdendulka

Tak akorát stanovat bo kasárna nejsou.

Boomer
22. 6. 2024 14:32
Odpovědět  Gales

..stanovali jsme i v zimě. Vojna není kojná!!

22. 6. 2024 15:26
Odpovědět  Boomer

…což je jeden z více důvodů. proč je půl roku málo. Jsem pro roční prezenčku.

Boomer
22. 6. 2024 18:59

.. rok už je zbytečnost, to snad jen u opravdových specialistů, a ty by bylo lepší zlanařit na smlouvu, jako to dělají třeba v Rusku. Žel, naše armáda má generálů, skladníků a šoférů hore koko*om, ale skuteční bojovníci jsou k vidění málokde, podle mě Chrudim, Prostějov, Náměšť…

23. 6. 2024 00:38
Odpovědět  Boomer

To by bylo na diskuzi a sichr bychom se neshodli. Osobně jsem považoval rok prezenčky za oprávněnej, ten druhej už ale ne. Že by specialisti museli bejt profivojclové o tom žádná.
Hm… Ale když už jsi sem hodil to stanování v zimě – co kdyby pak letní prezenčáci byli nasazení bránit demokracii dejme tomu do Finska? A zimáci by šli bránit demokracii pro změnu do Líbie?
Ale i tak, bez těch mejch srandiček, je dle mého půl roku na odpoutání mamánků od máminy sukně málo.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Boomer
23. 6. 2024 06:16

.. na osvojení si a procvičení chování ve specifických podmínkách jsou určena pravidelná cvičení a potom soutěže, jako třeba byl letošní armádní Winter Survival 2024 v Jeseníkách…
Vojna nemá být systematické povalování na kavalcích, prokládané vzájemným buzerováním se podle čísla!

23. 6. 2024 18:42
Odpovědět  Boomer

Asi holt záleží na osobních zkušenostech; na tom, kde kdo a u čeho sloužil. Povalování se konalo právě až ten druhý rok. A buzerace nikdy – právě tím se vú 6908 hrdil, že šikana u něj neexistuje. Prý tradice. Rajóny a pod. celý první rok samosebou jó, ale ne buzerace jako u dalších vú v Žatci.
Jdu od toho. Ty půl roku, že to stačí, já rok, že půlrok nestačí, a na tom tohle slámomlácení končím. Howgh!

Noobody
22. 6. 2024 12:00
Odpovědět  zdendulka

To zdendulka 22. 6. 2024 10:09

Zřejmě budete velmi mladá bez zkušenosti s absolventy někdejší ZVS, jedno zda dbouleté, nebo šestiměsíční. Vámi předložená otázka není naprosto žádný problém. Jeden profi voják stačí sám připravit za měsíc až 6 neděl četu mamánků, zbavit je nevhodných civilních návyků na rebelování, stmelit z kamarily neochotných a vzpurných civi(debi)lů kolektiv táhnoucí stanoveným směrem za jeden provaz. Metody jsou staletími prověřené, osvědčené a účinné takřka bez výjimky.

Boomer
22. 6. 2024 14:35
Odpovědět  Noobody

..jo, akorát že by se to nesmělo týkat mamánků zdejší diskutujících. Oni by rádi boj, ale ať to odse*e někdo jiný, a ne z naší rodiny…

Markýza
22. 6. 2024 15:01
Odpovědět  Boomer

Ano, to je na tom nejlepší – ať to vybojuje, ale někdo jinej, ovšem tak jak chci já. A vysvětlujte, že to dlouhodobě nefunguje, když si to myslí i “nejmocnější země světa”, to je těžký.

Boomer
22. 6. 2024 19:02
Odpovědět  Markýza

.. no jo, výchova příkladem. Kdo chce zapalovat, sám musí umět hořet…

Boomer
22. 6. 2024 14:31
Odpovědět  zdendulka

.. inu, moje zkušenosti jsou takové, že po šesti měsících tvrdého výcviku jsme byli už tak daleko, že přicházející absolventi VKVŠ byli “někde hodně vzadu”, tzn. v pr*eli(až na zanedbatelné výjimky..) a měli zásadní problémy se začleněním do struktury družstva, natož čety nebo roty. A to si mysleli, že budou velet, aspoň jim cosi takového vtloukali do palic na katedrách, a trvalo dost dlouho, než tehdejší armáda našla jakoštakoš řešení…

Svěřte mi svého domácího bábovku na šest měsíců, a já vám z něho udělám chlapa.. nebo mrtvolu. ;o))))

Jura S
22. 6. 2024 15:03
Odpovědět  Boomer

Souhlas, akorát bych to nedělal jen v kasínu – naštudovat doma, SO-NE výcvik, pak třeba 2x po měsíci delší cvičák a jinak normálně chodit do práce, když už někdo maká…
Kdo by nešel, normálka občanka s pruhem, žádní státní příspěvky, socka, žádné záruky v bance, důchod 60% oproti ostatním

Boomer
22. 6. 2024 18:45
Odpovědět  Jura S

..proto jsem uváděl příklad Švýcarska, po skončení základního výcviku 3x ročně týdenní cvičení, a to až do věku 42 let nebo celkového součtu 300 odcvičených dní. A národohospodářské škody je nepoložily na lopatky… ;o)))

No, a národním sportem je u nich střelba, střelnic jako máku, o víkendech se tam scházejí desítky lidí, provětrají laufy, navaří nějaké dobroty, omočí jazyky v dobrém pití a ještě stihnou probrat záležitosti svojí vesnice či městečka i s okolím.

V Rakousku povinná vojenská služba trvá 6 měsíců, kdo to má blízko a nemá zrovna službu, po rozkaze upaluje domů, ráno odpočatý upaluje zase do kasáren. A stát z toho nekrachuje…

Když bylo před několika lety imigračně žhavo na jejich jižní hranici, naklusali tam 25. fallschirmjägeři z Klagenfurtu a bylo po žížalkách!

Gales
22. 6. 2024 11:44
Ohodnotit příspěvek :
     

Ať sípnou ku*vy.

Jura S
22. 6. 2024 15:10
Ohodnotit příspěvek :
     

Já NEZRADÍM ! Mám vojenskou KNÍŽKU ČSSR! A přísahal jsem bojovat proti imperialismu, že… tak se toho budu DRŽET ! Západní imperialisté z wermachtu neprojdou… a jejich kohorta pomocných banderovských praporů rovněž né…