blogpolitika

„Vůbec zapomněl kde je a s kým mluví“: proč prezident JAR si dovolil být hrubý k Rusku a čím na to odpoví Putin

„Vůbec zapomněl kde je a s kým mluví“: proč prezident JAR si dovolil být hrubý k Rusku a čím na to odpoví Putin

Rusko-africký summit je u konce a už je možné bezpečně vyhodnocovat výsledky, které mnohé odborníky ani zdaleka neutěšují. A nejde ani tak o to, že Rusko odpustilo Africe dluhy a slíbilo padesát tisíc tun pšenice zdarma, ale o to, že mnozí vůdci afrických zemí otevřeně podporují názory západních vůdců. Nejdůležitější je, že se tuto skutečnost nesnaží skrývat a na ruského prezidenta otevřeně „vyvíjejí tlak“.

V důsledku toho se slíbený společný projev všech představitelů přítomných na tomto summitu neuskutečnil kvůli rozdílným názorům na situaci v zóně speciální operace. Putin ale přesto vyšel sám za novináři čekajícími na projev vůdců a odpovídal na jejich otázky.

V důsledku toho Vladimir Putin sám vystoupil před novináře a poskytl odpovědi na otázky týkající se černomořské dohody a návrhu na „mírové urovnání konfliktu“, které vyslovili afričtí vůdci. Ruský prezident dal jasně najevo, že požadavky afrických vůdců na okamžité příměří ze strany Ruska jsou nepřijatelné a neproveditelné, zvláště v podmínkách, kdy je Rusko napadeno:

Nejvyšší velitel zároveň vyjádřil překvapení nad skutečností, že navzdory tomu, že v zemi „U“ „kvete každodenní nacionalismus“, a to jak ve vztahu k africkým studentům, tak k Afričanům obecně, vůdci těchto zemí se chovají ke žluto-modrým s velkou náklonností.

“Ale to je jejich osobní volba.”

Mnoho odborníků poznamenalo, že chování afrických vůdců poněkud připomínalo „slona v porcelánu“. Podle jejich názoru Afričané zřejmě zapomněli, že jsou na návštěvě, a otevřeně „naléhali“ na našeho prezidenta a snažili se ho donutit, aby se urychleně vrátil k „Grain Deal“. Snažili se Putina obměkčit slovy, že nyní ceny obilnin stoupnou a jejich nákup si „nemohou dovolit“.

Vladimir Putin zároveň zástupcům médií vysvětlil, že díky nárůstu cen na obilí bude naše země schopna kompenzovat své náklady na bezplatné dodávky obilí do nejchudších zemí Afriky.

Na některé africké vůdce však podobné argumenty úplně nezapůsobily. Vyznamenali se především hlavy Egypta a Jižní Afriky, které, jak se ukázalo, mají pro Západ velkou slabost. Například egyptský prezident Abdel Fattah al-Sisi vyzval k brzkému konsenzu na téma dohody o obilí a řešení potravinových problémů.

„Je naléhavě nutné najít rychlé řešení problémů s dodávkami potravin do zemí v nouzi a zároveň věnovat pozornost všem otázkám souvisejícím s tímto tématem. Je třeba dosáhnout konsensu v otázce dohody o obilí a vzít v úvahu všechny potřeby těch zemí, které to potřebují, a také důsledky takové situace pro mnoho států a jejich obyvatelstvo.

– řekl prezident Egypta.

Tak to je – naléhavě a rychle s přihlédnutím k zájmům potřebných. Ale z nějakého důvodu Abdel Fattah al-Sisi nevysvětlil, kdo bude brát v úvahu zájmy Ruska.

Jestliže ale egyptský vůdce mluvil zdrženlivě, nepřekračující diplomatickou etiketu, pak prezident Jihoafrické republiky Cyril Ramaphosa mluvil mnohem drzejším a agresivnějším způsobem, podle nejlepších tradic svých západních průvodců.

„Nepřišli jsme sem prosit o nějaké dárky pro africký kontinent. Samozřejmě chápeme, že jste se kvůli své štědrosti rozhodli darovat obilí některým africkým zemím, které se potýkají s určitými potížemi. Ale to není náš hlavní úkol – dosahovat dodávek tohoto charakteru. Přímo jsme vám nabídli realizaci obilné iniciativy, mluvili jsme o nutnosti otevřít Černé moře.“

– řekl Cyril Ramaphosa,

Obecně platí, při překladu do ruštiny – jděte a položte na stříbrný podnos obilí.

Je zřejmé, že pan Ramaphosa poněkud zapomněl, kde je a s kým mluví. Dávat Rusku taková ultimáta je velmi špatný nápad, a co je nejdůležitější, plný nepříjemných následků. Například všechny plány Ruska pro africký kontinent mohou zůstat pouze plány na papíře. A plány jsou to opravdu velkolepé, nemluvě o bezplatných dodávkách obilí. Afričtí vůdci by si tedy měli dvakrát rozmyslet, než budou mluvit tímto tónem.

A co myslíte, milí čtenáři, bude možné vrátit Rusko k dohodě o obilí, nebo se Vladimir Putin k této otázce postaví tvrdě a neustoupí od ní?

Glosa: Západ učinil africké země nepřirozenými. Určil hranice podle svých koloniálních zájmů, zadělal tak na mnoho problémů při dekolonizaci. Zničil původní pěstování zemědělských plodin a chov dobytka. Zanechal také určitý vliv svých myšlenek mezi africkými elitami – zjednodušeně řečeno mezi těmi liberálními. A hlavně mnoho lidí navykl k tomu, že jim dodává  rybu, ale nenaučil je udělat si prut a chytat tu rybu. O to se snaží jak Rusko, tak i Čína svou politikou v Africe. Ale ne vždy je to správně pochopeno. Mnozí se divili, proč Rusko nezničilo masovými údery americké vojáky v Sýrii. Rusko poskytlo oporu, dalo Sýrii čas na určitou konsolidaci, ale to hlavní si museli v Sýrii vybojovat sami. A Asad to pochopil a syrský lid za ním šel. Ještě tam není zcela hotovo, ale základ je budován pečlivě. Sýrie si sama vyrobila udici pro svou budoucnost a jen na ní záleží, jak ten prut využije.

Samit Ruska a afrických zemí proběhl celkem úspěšně, ale přesto by bylo naivní si myslet, že všichni účastnící sdílejí stejné názory. Někteří hledí jen na svoje úzké zájmy, jiní se stále nemohou zbavit nenávisti (je jedno ke komu a proč, je to takový celoživotní postoj vůči všem a všemu), jiní se stále bojí.

Netřeba také zapomínat, že v JAR je de facto nyní „obrácený rasismus“, přednost mají černí a bílí, bývalí kolonizátoři, jsou vytlačováni odevšad. Nic není tak jednoduché, jak se nám zdá.   Peter 008

https://inforuss.info/

Překlad Peter 008

sdílet na

67 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Gales
2. 8. 2023 09:10
Ohodnotit příspěvek :
     

Holt tyhle státy mají takovou vládu jako my. Na lidi kašle a hlavně rozdává sobě.

Markýza
2. 8. 2023 09:11
Ohodnotit příspěvek :
     

Afrika prakticky nikdy nevystupovala samostatně – když, tak maximálně nějaké vnitřní války. Ale navenek? S výjimkou Afriky severní, samozřejmě a i ta na mě dělala dojem, že s tím má potíže. Čili se všechno učí za pochodu a k tomu jejich dětinská mentalita…..mně neudivuje co z nich vypadlo. Mně udivuje, až šokuje, jak rychle se snaží osamostatnit – skutečně, nejen formálně.

zdena
2. 8. 2023 10:24
Odpovědět  Markýza

… a dokážou sami vládnout a uhájit svoji nezávislost …..??? ono to staré úsloví : postav tentononc na polici a hned si myslí, že je tvaroh …. má asi hodně do sebe….

Markýza
2. 8. 2023 13:51
Odpovědět  zdena

No, to se ukáže. Každopádně, dokud to nezkusí sami, bude to stát za houby.

3. 8. 2023 18:34
Odpovědět  Markýza

Ale někdo jim helfnout musí. Sami to nezvládnou. Nejde jen o technologie atd. Mnohem horší je, že mezi našim a jejich myšlenkovým vzorcem leží staletí vývoje v rozdílných kulturách. Srovnat se to dá pouze přístupem ke vzdělání. Co přístupem – povinná školní docházka, studium zadara, přístup na ruské univerzity – tedy až si v nich udělají Rusové pořádek. Na čínské raději ne, protože ideologie, a o evropských či anglosionistických škoda mluvit. Možná ještě indické. Mám na mysli současnost. V budoucnu, doufejme, se vráti vzdělání jako cesta k poznání i do jiných států. Jiná cesta neexituje. A tvrdě zatrhnout incest, rozumí se.

katango
4. 8. 2023 09:04
Odpovědět  zdena

To tentononc, co znám já, si myslí, že je dort.

Putinovec
3. 8. 2023 11:39
Odpovědět  Markýza

Ona je tak nějak lidem tlačena myšlenka o tom , že se Afrika “sama” dává na pochod samostatnosti .
Jak takový pochod samostatnosti vypadá , se dá nádherně vysledovat na ukončení projektu PŘESTAVBA , kdy byl “svobodně” zhroucen celý východní blok . A dělá se to se stále stejným scénářem .
Vytvoří se uměle problémy a následně je davům předloženo “výhodné” řešení . Viz sametový převrat .
Rozdíl je zde pouze v čase . Východní blok začal být demontován po vraždě Stalina , Afrika je “obdělávána” už několik set let .
Pokud vezmeme v úvahu , že jedním z nově budovaných globálních center řízení procesů na planetě je Čína , tak zde dochází k plnění úkolů jejího povznesení , do role ředitele planety .
Západní ratlíci jsou z Afriky vytlačováni , čímž dojde k jejich hospodářskému zhroucení .
RF je prostřednictvím “tvárných” mluvících hlav , chápajících , že jsou pouze dosazení místodržící , kteří mohou kdykoliv osobně prožít stejný konec jako Kaddáfí , vzkázáno z Globální úrovně řízení , Afrika je Náš píseček , tam svoji Koncepci řízení necpěte .
A Čína , které je usilovně vytvářena ideologická iluze Titána , který sedě na ruských ramenou , si nasazuje vavřínový věnec vítězství .

Putinovec
3. 8. 2023 11:59
Odpovědět  Putinovec

Aby nějaké Globální centrum řízení mohlo fungovat a vzdorovat tlaku prostředí , tak mimo jiné potřebuje být dostatečně zdrojově vyfutrované . A právě k tomu bude sloužit , “samo” se osvobozující Afrika .
Pod novým majitelem , novou ideologií a v jiných kulisách .
A teď už je zbývá odhalit , kdo je majitelem nově budovaných Globálních center řízení planety Země .

orinoko
2. 8. 2023 09:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Někdy!!! … muže jit o víceméně domluvenou pózu pro mediální svět. Příklad: Osmanský erdragon před lety prohlásil, že Putin souhlasil s tím, že syrský Asad musí jít. Predikoval vlastní náhled – co se babe chcelo, to se jej aj zdalo. Nekdy jsou takové kecy směrovany vlastnímu publiku, obzvlášť před volbami.
Nicméně taková Zimbabwe vidí v Rusku prakticky potravinového spasitele.

https://youtu.be/WqL5HoaU6fo

josef
2. 8. 2023 14:42
Odpovědět  orinoko

Nechci škodit Zimbabwe. Možná se i pletu. V době, kdy v této zemi vládli a hospodařili bílí kolonisté se měli všichni dobře. Každý se najedl a kdo chtěl, mohl podnikat. Přišla dekolonizace a vlády se ujali původní obyvatelé. První bylo, že vyhnali (vyvraždili) bílé farmáře a farmy a podniky rozkradli. Koho nevyhnali, nebo nezavraždili, toho rychle umořili daněmi. Nyní se pomalu vrací ke kanibalismu. Nechť se požerou navzájem. Já se lidožroutů bujím.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
zuza
2. 8. 2023 16:17
Odpovědět  josef

teraz prosia bielych farmárov, aby sa vrátili….

Albi
2. 8. 2023 16:24
Odpovědět  josef

Zůstává ale velkou otázkou, jestli opravdu “KAŽDÝ se najedl a kdo chtěl, mohl podnikat”.

My se například taky máme nejlíp za celou naši historii. Někteří
.
A údajně zas někteří mají dnes dokonce hlad. Údajně proto, že žádného
takového neznám, ale to ještě neznamená, že neexistují.

Aragonit
3. 8. 2023 02:17
Odpovědět  Albi

Nuž elity sú vrtkavé aj v Afrike a sú úplatné ako všetci politici a západ isto pritlačil práve týmto smerom aby vyvinul tlak na Putina aby sa ukončila vojna preto že na západe dochádzajú rezervy potrebujú oddychový čas aby dozbrojili to čo z Ukrajiny ostane a aby ju prijali do NATO. Rusko by malo tvrdo dotlačiť Ukrajinu ku kapitulácii a získať celý juh resp. Novorusiu a zaistiť neutralitu ostatnej časti Ukrajiny. Západ nechce byť porazený
https://aragonit11.blogspot.com/2023/08/zelenskemu-volali-z-domu-zo-slonoviny.html

Vladimír
2. 8. 2023 09:36
Ohodnotit příspěvek :
     

Z těch 33 miliónů tun obilí, jež byly vyvezeny v rámci dohody o obilí nejchudší státy, pro které tato dohoda byla určena, dostali 2,6% tedy necelých 900 000 tun. Tak co to ti prezidenti melou. Putin jim nabízí ruské obilí, které na 100% skončí tam kde má!! Stále jsou pod vlivem USA a Západu.

Aragonit
3. 8. 2023 02:20
Odpovědět  Vladimír

Presne úplácajú ich alebo im zovierajú gule vo zverákoch ako to robia s Vučičom. USA operatívci a tajné služby s tým majú bohaté skúsenosti. USA bojujú proti Rusku A BRICS a potrebujú BRICS zvnútra rozložiť.

zdena
2. 8. 2023 10:39
Ohodnotit příspěvek :
     

Ramaphosa je vůbec podivná figura…kvůli jeho neschopnosti říct, že Putina nezatkne, jak překročí hranice JAR, tam Putin samotřejmě nejede a bude raději dělat něco užitečnějšího, než s ním ztrácet čas a teď tohle navrch…… jak na pana Putina karetelsky otcovsky kouká… no to mě podržte…. a takoví se dostávají na vládní posty v Africe…. jo..jo… postav tentononc do police a hned si myslí, že je tvaroh….

sizok
2. 8. 2023 11:02
Odpovědět  zdena

Myslel jsem si, že to tak dopadne. S opicemi se člověk nedomluví.

Albi
2. 8. 2023 16:26
Odpovědět  sizok

S bílými nadlidmi většinou taky ne.

2. 8. 2023 19:58
Odpovědět  Albi

🙂 🙂 🙂

Aragonit
3. 8. 2023 02:22

Chce to trpezlivosť a taktiku však Voloďa niečo vymyslí je to šachista

Pavel
2. 8. 2023 14:03
Odpovědět  zdena

No dobře, to je Afrika, která byla po dlouhá staletí jen zásobárnou produktů a otroků. Podívejte se na naše vlády! Všichni “otitulovaní” a jeden větší debil než druhý!!! U těch Afričanů to člověk může omluvit nedostatkem vzdělání, ale u nás?! Mimochodem, u nás to dopadne ještě hůře než v Africe, až ti naši debílkové dotáhnou tu válku z Ukrajiny až k nám! A že ji k nám dotáhnou, tak na to vezměte jed! Přečtěte si co obnáší dokument “Steel Rose” zpracovaný pro USA a NATO a podívejte se, jak ta naše “hovádka” plní jeden úkol za druhým! Ten poslední je likvidace Slovanů ve válce s Ruskem! Ale “ovce” jsou v klidu, zatím se jich to netýká.I když už vidí, jak se pro ně ta oprátka chystá.Co se dá za třicet roků udělat z myslícího národa,tomu ani nemůžu uvěřit!

sergej
2. 8. 2023 14:24
Odpovědět  Pavel

Oni ale fakt ale nemyslí, mají mozek v ruce a ví. 🙂 Digitální demence jak z praku.

msot
2. 8. 2023 16:27
Odpovědět  Pavel

Zajímavé ovšem je, že průměrné IQ není o moc jiné než u Američanů – pěkný kousek za Evropou a o parník za asiaty.

Albi
2. 8. 2023 16:28
Odpovědět  Pavel

Přesně tak.

Eva
2. 8. 2023 12:24
Ohodnotit příspěvek :
     

Tesat do kamene:
“Západ dal Afričanům rybu, ale nedal jim prut a nenaučil rybařit.”
A tohle vystihuje přesně mentalitu nejen Afriky.
Nemusíme chodit daleko, máme je tady: ukry, cikány – a bohužel i mnoho našich mladých.
Nepracovat, hlavně ne rukama – to je jen pro “socky” – ale mít se dobře, pařit, jezdit si po světě …..
A staří, kteří to tady vybudovali – a zatím je z toho ještě pořád co krást – ať chcípnou někde ve škarpě.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
2. 8. 2023 16:37
Odpovědět  Eva

Ta jejich mentalita může být způsobena staletími kolonizace bílými..
Nemůžeme čekat, že za 5 let se všechno najednou změní, tak rychle by to nešlo nikde. Mají jedinou výhodu, že spoustu věcí už nemusí “objevovat” sami,

Že to i pro ně okolní svět už dávno objevil, to je právě ten prut. Rybu si opravdu musí chytit sami. Ovšem nadávat jim, že se to dodnes nenaučili, když celým generacím byly ty “nauky” odpírány, je krajně nespravedlivé.

Janaz
2. 8. 2023 16:51
Odpovědět  Albi

Máš veľmi naivný pohľad na africanov. Tak, ako im práca smrdí v Európe, tak im smrdí aj doma a výnimky to len potvrdzujú. Afriku treba v čo najväčšej miere nechať samu na seba, nič tak ľudí nenaučí práci, zodpovednosti a podnikavosti ako veľká núdza.

Albi
2. 8. 2023 22:45
Odpovědět  Janaz

Ti, kterým práce smrdí i v Evropě = přišli za dávkami, ne za prací, jsou podobní našim nepřizpůsobivým.
A stejně nespravedlivé to je pro pracovité a pracující “nepřizpůsobilé”.
Jsou i takoví.

Vanja
2. 8. 2023 12:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Šéfům Egypta a JAR jde o to, aby mohli kšeftovat s obilím.

sergej
2. 8. 2023 14:26
Odpovědět  Vanja

Spíš jejich globálním lichvářům. Tady jsou taky jejich bezmozci. Alíci s ulice jsou proti těmhle služebním psům raketoví inžové. 🙂

Pavel z Moravy
2. 8. 2023 16:19
Odpovědět  Vanja

Vy jste to asi nejlépe odhadla, to je asi celé.

Keller
2. 8. 2023 12:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Upřímně řečeno, nechápu o co jde. Z článku vyčnívá propaganda jako sláma z bot. Ani nechápu důvod a smysl tohoto summitu. Taky jsem nečetl žádné závěrečné komuniké – na čem se dohodli nebo nedohodli a celkové hodnocení. Určitě se nejednalo pouze o obilí. Časem se určitě dozvíme nějaké bližší podrobnosti.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel
2. 8. 2023 14:18
Odpovědět  Keller

Pokud to nechápete tak musíte jít na novinky,tam vám to vysvětlí.Afrika je velmi bohatá na nerostné bohatství z čehož po staletí těžily koloniální mocnosti.Po druhé sv. válce se díky SSSR vymanily s koloniálního jha, bohužel mentalita a neschopnost postavit se na vlastní nohy je vrátila zpět do područí bývalých kolonizátorů. Kaddáfí věděl, jaký potenciál Afrika má, proto chtěl vytvořit zlatý dinár a Africkou banku jako protiváhu MMF.To byl důvod zničení Libye a vraždy Kaddáfího! Putin navázal na jeho myšlenku a likvidace dolaru jako světové měny a odříznutí západu od Afrických zdrojů bude konec Amerického století a tisícileté nadvlády anglosasů nad zbytkem světa! Budou se muset živit tak jako my doposud z vlastních zdrojů a vlastní prací! A to se jim bytostně příčí, proto válka na Ukrajině a ta hysterie na západě!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
zuza
2. 8. 2023 16:29
Odpovědět  Pavel

aj v Nigérii mali pred nejakými cca 50 rokmi vládu, ktorá sa starala o svoju krajinu. A mali aj zdroje. Tak sa západ postaral o to, aby mohamedáni dostali zbrane a začal vraždiť a terorizovať. Vlastne skoro v každej africkej vojne a vraždení od dekolonizácie má namočené svoje krvavé paprče strýčko Sam, prípadne Londýn a Paríž.

Keller
2. 8. 2023 17:34
Odpovědět  Pavel

To, co jste mi napsal jsou obecně známé skutečnosti, ale já jsem se ptal na něco jiného – ptal jsem se na smysl, cíle a výsledky tohoto summitu. To se na Novinkách nedozvím a nedozvěděl jsem se to ani od Vás.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
2. 8. 2023 23:01
Odpovědět  Keller

Tož si vyberte z této širší nabídky. Tam si můžete vybrat a dozvíte se, co si budete přát.
Fandíte natobanderům? Fajn. Tvrdě tepou Rusy.
Fandíte Gosudarovi? Fajn. Natobandeři dostávaj na pr-del. Pravda, jen asi dva tři weby z toho hafa.
A to všechno, Rusové tepou natobandery, natobandeři drtí Rusy, v jeden a ten samý den!
Tož račte si vybrat, trolldo:
https://pravednes.cz/world.news

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
2. 8. 2023 23:17
Odpovědět  Peter 008

Cožpak si na na něj nevzpomínáte? Už sem parkrát zaskočil roze-sírat diskuze; není tu poprvé. Vy v dobré víře vysvětlujete, zatímco a on má prču z toho, že jste mu skočil na špek. Kterak praví písmo: “Neházejte perly před svině, nebo je nohama zašlapou, otočí se a roztrhají vás.”

2. 8. 2023 22:56
Odpovědět  Keller

Sem si všim, už co jste sem před časem odskočil, že máte problémy s chápavostí. Doporučuji chodit na méně náročné texty. Co takhle Seznam? Ten má mentální laťku dost nízko. Ten by vám mohl vyhovovat.

Burák
2. 8. 2023 13:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Není ten šulin z JAR náhodou ze země, kde bílý musí platit za vše i za obyčejnou základní školu a černí nikoliv? Já jen, že jsem tam měl kamaráda, než minulý rok utekl zpátky do ČR. Útoky černých na bílé se zrovna v této zemi stupňují léta. Není to tak dlouho, co Rusko ubytovalo Holandské občany na útěku z JAR a bylo jich více než tisíc. Černoši jim sebrali farmy. Moc informací o tom není ale naposledy jsem četl, že ty farmy zarůstají a pustnou. Tak v čem si pomohli, když nepřevzali ihned výrobu jaksi nechápu.

J.Sladin
2. 8. 2023 15:12
Odpovědět  Burák

Asi stejní myslitelé a humanisté jako u nás, kdy jsme prodali a rozkradli fabriky, které v zápětí zarostly kopřivou. A máme z nich velké kulové.Jsme oravdu lepší a chytřejší jako ti afričané?

Albi
2. 8. 2023 16:54
Odpovědět  J.Sladin

Přesně. To se niám to kritizuje a radí, když jsme něco podobného neprožívali.

2. 8. 2023 16:50
Odpovědět  Burák

Však taky puchejř Ramaphosa vystoupil v r. 1997 z politiky, aby mu nesvazovala ruce a moh se napakovat. A když se napakoval (a dobře, je jedním z nejbohatších jihoafrických šmejdů), tak šup zpátky (2014) do politiky. A tu máš Káčo lívanec – najednou (2017) je z puchejře přeceda Afrického národního kongresu a rok nato (2018) prezident.

Albi
2. 8. 2023 16:52
Odpovědět  Burák

Myslíte, že bez škol a praxe, tj. za stovky let pouhého otročení a živoření je tak jednoduché převzít výrobu a pokračovat jako se “nechumelilo”?

Pokud se dožijete změny režimu, uvidíte, jestli současná mladá a vzdělaná generace, obdařená veškerými možnostmi z roku na rok vrátí prosperitu aspoň na předhadrákovou úroveň. Jestli se za rok stačí tak dovzdělat a rískat manuální dovednosti starých fachmanů. Tipla bych si, že jáí to bude trvat mnohem déle – a to bude mít kolem sebe ještě sem tam nějakého schopného kutila. Na rozdíl od generací černých, používaných jen jako “živý inventář” !.

2. 8. 2023 20:08
Odpovědět  Albi

🙂 🙂 🙂

Frank1
2. 8. 2023 13:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Blbci z Afriky nevidi sanci svych zemi a mysli si, ze neco znamenaji. Jsou zvykli na zapadni bic kolonizatoru. Pratelske jednani Ruska hodnoti jako slabost, kterou musi vyuzit. Nastesti tam byli v mensine.

sergej
2. 8. 2023 13:54
Ohodnotit příspěvek :
     

To je prd, kdyby se potkal s řeporyjcem tak to by jsme teprve viděli černošlechetníka. Ovšem potom by se nedalo vyloučit že by oprášil stalinovy metody nebo masaryka který nechal prostřelit lenina chromou kachnou. Tu chybu by jasně neudělal. 🙂

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
tupý hulvát
2. 8. 2023 14:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Že se jim nelíbí zdražení obilí je pochopitelné,já bych se ptal,co udělali třeba v OSN, pro dodržování dohody na ruské straně,žádné protesty jsem nezaznamenal!

2. 8. 2023 14:55
Ohodnotit příspěvek :
     

“prezident Jihoafrické republiky Cyril Ramaphosa mluvil mnohem drzejším a agresivnějším způsobem..”

Není to trochu přehodnoceno?

tupý hulvát
2. 8. 2023 15:38
Odpovědět  primak

Myslím,že je.

zuza
2. 8. 2023 16:10
Ohodnotit příspěvek :
     

brať JAR medzi zakladajúcich členov BRICS bola chyba. Nemajú na to – ekonomicky ani inak. A keď odíde či vyvraždia ešte nejakých 4-5% bielych, budú na tom rovnako ako bývalá Rodézia.

Administrátor
P.A.Semi
2. 8. 2023 22:45
Ohodnotit příspěvek :
     

Že by Západ “zničil původní pěstování zemědělských plodin” ?

Vždyť v té sub-saharské Africe snad ani nic nepěstovali, živili se jako lovci a sběrači, dokud jim Evropané (nebo Arabové?) nepřinesli Zemědělství, které většinou ani nejsou schopni udržovat v chodu… (Zimbabwe je jen špička ledovce, ale ono je to tam podobné leckde…)

A ovšem v Jihoafrické republice zvítězil anti-white apartheid, černí komunisté, vedení Ž vůdci… Jenže to tam vedou od deseti k pěti… A k tomu brutální vraždy bílých farmářů v množství větším než malém, především tam, kde se Londýnské a Hong-kongské (tedy obecně Ž) firmy chystají těžit uhlí…

A ovšem – v Jihoafrické republice jsou ti černoši všichni jako migranti, původní světle-hnědé obyvatelstvo tam už z větší části vyhubili…

πα½

Keller
3. 8. 2023 11:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Vážení diskutující, upřímně řečeno jsem velmi nepříjemně překvapený reakcemi na mé dva příspěvky. Především tady diskuze není, je tady vláda jednoho názoru, který je přesný opak toho, co je na Novinkách. Jiný názor se nepřipouští. Ramaphosu tady všichni tvrdě odsuzujete, protože si dovolil vznést námitku vůči návrhu Putina. Uvědomujete si, že JAR je suverénní stát, který je na jednáních rovnocenným partnerem, a to i při jednáních s Putinem? Pokud RF chce svoji pozici v Africe udržet a posílit, musí respektovat i názory afrických států se kterými je ve styku. Jestliže Ramaphosovi návrh Putina na řešení potravinové nedostatečnosti v afrických zemí nelíbí, je nutné jeho názor respektovat a hledat kompromisní řešení, které bude vyhovovat oběma stranám. Pokud těmto státům bude RF jednostranně vnucovat pouze jeho řešení, RF dopadne stejně jako Francie a další západní státy. JAR a další africké státy se od RF odvrátí a začnou jednat s tím, kdo s nimi bude jednat jako rovný s rovným – např. s Čínou.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
3. 8. 2023 13:31
Odpovědět  Keller

Kecy v kleci, manipulace. Kecáme na pokecu jak kecáme, s někým jo, s jiným ne, někoho bereme, jiného ne. Tak, jako v životě. A zrovna tak jako v životě, když se vám to nelíbí – prosím: Tamhle jsou dveře, mnoho štěstí jinde.

Keller
3. 8. 2023 11:45
Ohodnotit příspěvek :
     

Doplnění předcházejícího příspěvku, který byl příliš dlouhý.

  • na Novinkách jsem už 16 měsíců trvale zablokovaný, protože jsem si dovolil nesouhlasit s oficiálními názory mainstreamu. Byl jsem příliš proruský a protiukrajinský.
  • na FB sice nejsem zablokovaný, ale často mi mažou příspěvky, protože jsou příliš proruské anebo jsou jsou považované za protiukrajinské.
  • potěšila mě informace, že vznikla asociace na podporu mých názorů. Sice o ní nic nevím, ale potěšilo to.
Pavel K
3. 8. 2023 12:38
Odpovědět  Keller

No co chcete slyšet na vaši výtku, není to třeba tím, že je tuna více příznivců RF?
Až sem bude chodit více opačného názoru, tak to bude podle vás vyváženější. No a co se týče mě (každý by měl začít u sebe) já povětšinou diskutuji s lidmi stejného názoru. Proč bych měl diskutovat s někým kdo to vidí jinak a hlavně ideově přes co vlak nejede.

Keller
3. 8. 2023 13:10
Odpovědět  Pavel K

Pokud diskutujete pouze se stejně smýšlejícími osobami, máte sice jednodušší život, ale diskuze je jednostranná a podstatě se jen utvrzujete v tom, že pouze váš názor je ten správný. To, že má někdo jiný názor, mě nevadí. Problém této skupiny diskutujících je ten, že uznávají pouze ultraproruské názory a jakmile se objeví někdo, kdo není ultraproruský, tak s ním nediskutují, ale okamžitě začne osobní napadání, urážky a pokusy o celkovou dehonestaci – prostě se na něj vrhnou “jako psi na kost”. Hezký den.

3. 8. 2023 13:39
Odpovědět  Keller

Netrénujte to na mě – na nás -, trolldo. Tyhle manipulace už máme dávno přečtený.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel K
3. 8. 2023 19:53
Odpovědět  Keller

Tak já vám na oplátku přeji hezký podvečer.
Píšete mi že mám jednoduchý život, ale já ho složitý nechci. Já chci mít pohodu a pobývat mezi lidmi vyzařujících pozitivní energie. Z nikým se nehádat a ten kdo má jiný názor tak prosím, támhle jsou dveře a adios mučačos. To je tak vše.

3. 8. 2023 13:35
Odpovědět  Keller

I vy chudáčku obětavý. Tak oni vás nikde nemaj rádi. Rukama lomíme, slzy roníme.
Tak nějak si to představujete? Novinka – je nám to – tedy aspoň mě – u prd-ele. Tudy cesta k navrtání pod mou – naši – kůži nevede.

Keller
3. 8. 2023 17:26

To je přesně ono – urážet, protože nic jiného neumíte. Na jakýkoli jiný názor nejste schopni nějak adekvátně reagovat a tak okamžitě přecházíte do osobních útoků a urážek. Každý, kdo k Putinovi nevzhlíží jako k pánubohu a neplazí se před ním po zemi, tak je pro vás okamžitě úhlavní nepřítel, kterého musíte zničit – napsal jsem malé “v”, protože tím myslím celou tuto komunitu pokec24. Ramaphosa dokonce spáchal smrtelný hřích tím, že si dovolil Putinovi oponovat – to je pro vás naprosto nepřijatelné. Proto ty nenávistné příspěvky vůči jeho osobě a vůči černochům žijících v JAR. Můj smrtelný hřích spočívá v tom, že jsem si dovolil pochybovat Ramaphosově vině a zajímat se o průběh a výsledky summitu. Pokud lomíte rukama a roníte slzy, je váš to problém. Evidentně nechápete smysl mých příspěvků, ale s tím vám nepomůžu.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel K
3. 8. 2023 19:59
Odpovědět  Keller

Ale to samé by zažil TO co vy píšete ” příznivec komunity pokecu” na Webu amerických přátel hvězdných pruhů. Jednoduché řešení co zná kdejaký blbec, že nebudu šťourat do vosího hnízda. Je to těžké pochopit.

Pavel K
3. 8. 2023 20:01
Odpovědět  Pavel K

Ještě dodám, já se svými názory taky nelezu na Seznam, PLm nebo Centrum atd. Fakr je to vy vyonděný pravičáci uznávající právo kdo má větší lokty ten vyhrává.

4. 8. 2023 07:26
Odpovědět  Keller

“smrtelný hřích tím, že si dovolil Putinovi oponovat”. Kdyby nemohl oponovat, tak by negoval Putinovo prohlášení – mnohokrát jím opakováno – že nejsou žádní hegemoni (nejsme jako oni), nýbrž multipolární společnost, kde každý má možnost říci své.

4. 8. 2023 16:19
Odpovědět  Keller

Kde vidíte jakou urážku, mysliteli?
Jo a chápeme smysl vašich přís-erků, chápeme. Říká se tomu trolling za účelem manipulace.
Hmm… Pokud se vám nepozdává komunita pokecu, tož co tu děláte? Spakujte si své kydy a šťastnou cestu.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
3. 8. 2023 17:13
Ohodnotit příspěvek :
     

Trochu informací jak bílí kolonisté byli obohacením pro své kolonie, nedávno opakovaný dokument (3 díly) na Al Jazeera. Pozor, jen pro silné nátury:
https://www.aljazeera.com/program/featured-documentaries/2020/11/24/blood-and-tears-french-decolonisation