blog

‚Všechno to přišlo ze Západu‘: Kdo stojí za zlatým věkem terorismu na Blízkém východě?

Před deseti lety ISIS vyhlásil vytvoření islámského chalífátu. Přestože byli teroristé poraženi, hrozba přetrvává

V době největšího rozkvětu ovládal ISIS třetinu Sýrie a asi 40 procent Iráku. Různé skupiny v Africe slíbily loajalitu jejímu vůdci a buňky organizace provedly útoky v srdci Evropy. Různí aktéři, místní, regionální i mezinárodní, se snažili omezit šíření rakoviny, ale dnes jejich radikální myšlenky přetrvávají.

Sheikh Mohammed al-Tamimi si stále pamatuje červen roku 2014, kdy Abu Bakr al-Bagdadi, tehdejší vůdce sunnitské teroristické skupiny ISIS, oznámil zřízení chalífátu táhnoucího se od syrského Aleppa po Diyala v Iráku.

V té době byl Al-Tamimi velitelem sil Faylaq al-Wa’ad al-Sadiq, šíitské milice spojené s Íránem, která byla původně založena na obranu Iráku před americkou a britskou okupací v roce 2003, ale později se z ní stala síla bojující za zabezpečení Iráku a sousední Sýrie před hrozbou ISIS.

V roce 2014 se Al-Tamimi zúčastnil mnoha bitev, kde se on a jeho bojovníci postavili proti teroristům ISIS.

V červnu 2014 například podnikl svou první operaci leteckého sestupu na letecké základně Speicher v provincii Salah Al Din s cílem zachránit skupinu velitelů, důstojníků a bojovníků, kteří byli v oblasti obklíčeni, což je úkol, který on a jeho 250 stíhačů úspěšně zvládli dokonale. Později téhož měsíce vedl operaci na osvobození stovek rukojmích na univerzitě v Tikrítu. Jeho muži nebudou mít pokoj, dokud nebude zlikvidován poslední terorista ISIS.


„Byly to opravdu smutné dny,“ vzpomíná Al-Tamimi. ‘Teroristé se zmocnili kontroly nad velkými částmi čtyř sunnitských provincií a rychle postupovali vpřed díky podpoře spících buněk a podpoře sunnitské muslimské komunity.’

Začátek noční můry

V roce 2003, po americké invazi do Iráku, začali být pronásledováni sunnitští muslimové, národnostní menšina, která měla za Saddáma Husajna privilegované postavení. Nová, šíitská vláda diskriminovala sunnity ve všem, od byrokracie a politiky po práci v byznysu a bezpečnosti, což vedlo k frustraci a všeobecné nespokojenosti. Když ISIS přišel a přísahal, že to všechno změní, mnoho sunnitů jim podalo pomocnou ruku.

Al-Tamimi říká, že ISIS jim dokázal prodat sen. „Jejich myšlenkou bylo svrhnout politické systémy v Iráku a Sýrii a nastolit sunnitský chalífát. Jejich duchovní vydávali fatwu [náboženská nařízení – pozn. red.], vyzývající k vymýcení každého, kdo by se neřídil jejich fanatickým učením. Tyto fatwy pocházely ze Saúdské Arábie a byly podporovány Katarem. Ze Západu proudily peníze, zbraně a bojovníci. Všechno šlo podle plánu,“ vysvětluje.

V září 2014 již ISIS ovládal většinu severozápadu Iráku. Pod její kontrolou byly i velké části Sýrie, které od roku 2011 bojovaly s různými ozbrojenými skupinami. I tam byl ISIS posílen místními sunnitskými kmeny, které byly frustrované dlouhými roky sucha, hroznými ekonomickými podmínkami a nedbalostí syrské vlády.

Lamis Jdid, výzkumnice mezinárodních vztahů a rodačka z Arama, malé vesničky v provincii Latakia, asi 30 kilometrů od Středozemního moře, popisuje, jak se život její komunity zhroutil, když ISIS začal přebírat vládu.

SOUBOR FOTOGRAFIE. Ozbrojený džihádista stojí vedle trosek letadla syrských vládních sil, které 16. září 2014 sestřelili militanti z Islámského státu (IS) nad syrským městem Raqa. ©  STR/RMC/AFP

„V srpnu 2014 zahájilo dvacet ozbrojených skupin syrské opozice, složených z ISIS, Ahrar al-Sham, Al-Nusra a dalších, útok na mnoho vesnic poblíž severní turecké hranice, včetně Arama. Zabili 190 lidí a 240 dalších odvezli do zajetí. Většina z nich byly ženy a děti.’

„Zničili svatá místa a obtěžovali menšiny. Všechny nás jejich přítomnost děsila. Moje rodina, která stále žije v Latakii, se neodvážila jít do vesnice nebo jít po silnici do Damašku. Takový výlet by mohl stát alawity život. Moji křesťanští přátelé si museli zakrývat hlavy, když se stěhovali z města do města, ze strachu, že budou zastaveni a napadeni skupinami ISIS.“

Syrská armáda, která byla nucena bojovat s několika radikálními skupinami současně, potřebovala stanovit priority. Její úsilí bylo primárně zaměřeno na dvě osy: Damašek-Homs-Hama-Aleppo a Hama-Tartus-Latakia. Malá města, zejména na periferiích, se stala obětí gangů ISIS.

Pak se jejich hrozba začala šířit daleko za hranicemi Středního východu. V Africe začalo mnoho malých teroristických skupin slibovat loajalitu Abu Bakr al-Baghdadi, tehdejšímu vůdci ISIS. Evropa byla otřesena několika teroristickými útoky, které provedli loajalisté této skupiny.


Kdo to dokončil?

Bylo nutné jednat. V září 2014 USA zřídily Combined Joint Task Force – sdružující 87 západních a východních partnerů – k boji proti hrozbě ISIS. Během prvních pěti let své existence aliance rozbila Sýrii a Irák tisíci bomb. Zabila stovky teroristů ISIS a zadržela tisíce dalších. V roce 2019, poté, co byl Al-Bagdádí zlikvidován, USA a jejich spojenci prohlásili vítězství v boji proti ISIS. Ale Al-Tamimi říká, že to nebyly USA, kdo pomohl zastavit hrozbu ISIS.

V červnu 2014 vydal šíitský vůdce Sayyid Ali al-Husseini al-Sistani fatvu vyzývající šíity v Iráku, aby povstali na obranu své vlasti před hordami útočníků ISIS. Tisíce lidí se této příležitosti zvedly a vytvořily takzvané Lidové mobilizační síly (PMF), alianci 67 ozbrojených frakcí, které se mohou pochlubit asi 100 000 bojovníky.


SOUBOR FOTOGRAFIE. Na této archivní fotografii z 23. června 2014 bojovníci ze skupiny Islámský stát defilují v zabaveném obrněném vozidle iráckých bezpečnostních sil ve městě Mosul na severu Iráku. ©  AP Photo

„Tohle byla síla, která blokovala postup ISIS,“ říká Al-Tamimi. „Iránci také hráli klíčovou roli, protože poskytovali poradce a zbraně. Na pomoc přišli také Rusové, kteří poskytli podporu irácké vládě a PMF. Američané byli na druhé straně těmi, kdo podporovali teroristické skupiny a krmili je zbraněmi a vojenským vybavením. Držitelé evropských pasů bojovali v řadách ISIS; peníze proudily ze Západu,“ dodal.


Podle Yahyi se v roce 2014 irácká vláda obrátila na USA s žádostí, aby jim dodaly zbraně, které potřebují k boji proti povstání ISIS. Američané souhlasili, ale řekli, že první zásilky dorazí až v roce 2020 – luxusní Bagdád si to nemohl dovolit. Když Iráčané pochopili podmínky Washingtonu, rychle se obrátili o pomoc na Írán a Rusko a ty splnily.

„Právě díky nim Irák začal ISIS postupně rozbíjet. Když Američané přišli na to, že irácké síly skupinu brzy zničí, spojili své síly v závěrečné bitvě o Mosul, aby si později mohli nárokovat vítězství nad organizací.

Více krve v budoucnu?

Toto vítězství bylo vyhlášeno v roce 2019, ale i poté, co ISIS ztratil většinu svého území, spojenci Společného úkolového uskupení pokračovali v útocích v Sýrii a Iráku pod záminkou boje proti teroru. Al-Tamimi bojuje s Američany a požaduje, aby opustili jeho zemi.

„Dnes je Irák díky úsilí našich hrdinů a nejvyšší náboženské autority schopen zlikvidovat jakoukoli teroristickou organizaci. Irák je pod kontrolou státu. ISIS je nyní minulostí, nemůže se dostat zpět do Iráku,“ tvrdí.

Statistiky však vykreslují jiný obrázek. Podle údajů Ústředního velení USA zveřejněných v lednu 2024 se ISIS stále může pochlubit asi 2 500 militanty v Iráku a Sýrii, z nichž asi 1 000 je na svobodě v Iráku. Nezisková skupina s názvem Counter-Extremism Project oznámila, že jen v březnu došlo v Sýrii k nejméně 69 útokům ISIS.

„Problém s fanatiky je v tom, že to není organizace, ale myšlenka. Tak jak to můžeš zničit?’ ptá se Jdid.

„Samozřejmě by mělo existovat bezpečnostní opatření v celém regionu, které by tyto skupiny oslabilo. Musíme však také přemýšlet o vzdělávacích, sociálních a ekonomických řešeních k vymýcení teroru. V Sýrii by to mohlo být posílení sekulárního vzdělávání, oddělení náboženství od státu a boj proti korupci,“ uzavřela.

Elizabeth Blade, korespondentka RT pro Střední východ

sdílet na

Souhlas
Upozornit na
22 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pijack
29. 6. 2024 14:19
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak tak, i tenhle islámský terorizmus přišel z Blízkého východu cestou přes západ. KOZA byl obohacen a dnes je už terorizmus patří mezi západní hodnoty. Takže napřed kolonializmus, pak fašizmus a nacizmus, dnes i terorizmus… kromě těch už mnoho známých negativizmů jako je pokrytectví, nenažranost, drogy, mamon, pedofilie atd…

Aleš
29. 6. 2024 14:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Islámský stát porazilo primárně Rusko. Islámský stát vyroben CIA.

Spam orinoko
29. 6. 2024 15:09
Odpovědět  Aleš

Emerika jen na bulevnu bojovala s uřezávaci hlav. Celý článek je dost velký sajrajt. Zjevné problémy se zařazením čehokoli. Existence tzv. Syrské svobodné armády, kolaborace Kurdů s Daes – ISIS a krádeže syrské nafty osmanským erdragonem neexistují a tatáž emero praxe také nezminena. Tipec urezavacum hlav realizovalo Rusko. Článek je blábol hodný bidetovy mozkovny.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
cool
29. 6. 2024 14:50
Ohodnotit příspěvek :
     

Soustruháti na 3 000% druhými všichni to říkají, jedno jak titulovaní od vztyčení vysíracího stožáru se pomnožili? 🙂 🙂 🙂

Putinovec
29. 6. 2024 14:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Stačí si jen připomenout , pomocí jakého teroru byla v Palestině vybudována bašta sionismu .
A rázem máme jasno , kdo , proč a podle jakého vzoru , vytváří inter terorizmus .

zuzana
29. 6. 2024 17:25
Ohodnotit příspěvek :
     

Biden se chystá oficiálně vyslat Americké vojenské kontraktory na Ukrajinu

https://aktax.cz/biden-se-chysta-oficialne-vyslat-americke-vojenske-kontraktory-na-ukrajinu/

Rorát
29. 6. 2024 18:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Tento článek není popis reality, který byla v těchto letech v Sýrii a Iráku. Zcela pomíjí fakta o likvidaci DAEŠ V Sýrii, které Rusko realizovala ze své základny, což mělo zásadní význam. Pochopitelně, západ a jeho dodávky zbraní DAEŠ výrazně ovlivnily i porážku DAEŠ, ale pomoc byla poskytována výběrově jen Iráku. Snaha USA byla, de facto po vytvoření DAEŠ, využít tento bordel k likvidaci Sýrie, která jim nezapadala do domina dalšího kradení ropy a plynu. Mimo jiné, Sýrie je důležité teritorium pro přesun zboží a surovin do Evropy z Číny, a má tak strategický význam, že syrský prezident byl překážkou. Když se nepodařilo udržet DAEŠ na jejich strategickém směru, tak se ho snažili taky zničit, což se ne zcela povedlo. Stačí se podívat ještě na internet, kde se zachovalo mnoho článků a faktů o snahách likvidovat Asada a Sýrii. Jediná pravda v článku je ta, že po rozpadu “chalifátu” byla snaha vše přenést do Sýrie a Iráku. Dodnes USA nezákonně okupují ropné vrty a kradou ropu, což je jednoznačné porušení mezinárodního práva – to ale dnes nikoho na západě nezajímá.

JoFa
29. 6. 2024 19:11
Ohodnotit příspěvek :
     

Neviem to dokázať a overiť pravosť tejto informácie, ale to, že v Sevastopole zahynuli aj deti uviedli mnohé agentúry, tak túto info považujem za možnú:comment image

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Gales
29. 6. 2024 19:25
Odpovědět  JoFa

A Pávek půjde po žních k Turkovi.

Tom
29. 6. 2024 22:14
Odpovědět  Gales

Víc se ale nabízí do prdele!

David
29. 6. 2024 20:10
Ohodnotit příspěvek :
     

Islámský terorismus by nebyl potřebný, kdyby neexistoval Izrael. Existence Izraele je tedy příčinou islámského terorismu.
Je zajímavé, že Islámský stát až na malé výjimky nikdy nevystupoval proti Izraeli a jeho bojovníci se léčili v izraelských nemocnicích.

Tom
29. 6. 2024 20:30
Ohodnotit příspěvek :
     
    Rusům opravdu zdravé sebevědomí nechybí. Nějaký ruský generál vskazal Kol. Zap., že až si budou jisti, že by mohli zaútočit, tak nejlepší čas by prý byl pátek po obědě. 🙂
Viking
29. 6. 2024 21:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Islám zničí anglosasy, začínám je mít radši, než ty zrzavé potkany. Nám ubližoval vždy anglosas, nikdy muslimové.

Tom
29. 6. 2024 22:10
Odpovědět  Viking

Ty iluze o muslimech vám brát nebudu.

Monty
30. 6. 2024 06:15
Odpovědět  Tom

O.K.,a který muslim zavinil obě světové války ? Díky za odpověď .

Tom
30. 6. 2024 06:59
Odpovědět  Monty

Nejvýstižnější odpověď dostanete, až budou ve velkém i u nás. Jen doufám, že nejste učitel …ale nechc vámi brát iluze.

Bety
30. 6. 2024 13:22
Odpovědět  Tom

Anglosasové měli Blízký východ vždycky pod kontrolou a v rámci své úspěšné taktiky Rozděl a panuj podporují vždy toho, který se jim hodí. Samozřejmě využívají místní pidivůdce, kterým záleží hlavně na osobním prospěchu, případně moci. Kolik lidí přitom zařve je jim srdečně jedno. Důležité je jen to, aby shrábli podstatný díl koláče.
Ta imigrace je jejich dílem a jak to odnesou ta spodní patra pyramidy to je naprosto nezajímá. Dokud si to lidé nepřipustí, budou se prát mezi sebou a kontrola světového bohatství tomu vršku pyramidy zůstane.

Jaris
30. 6. 2024 03:02
Odpovědět  Viking

Anglosasy ovladaji zidaci jak v Britanii, tak v Americe.

cool
30. 6. 2024 00:20
Ohodnotit příspěvek :
     

Vysvětlí mne někdo co nutí voliče si dávat opakovaně dárečky co je připravují o životy od pozvratu 89. Všechno jde jen do sraček!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
cca. 1:00:35
https://www.youtube.com/watch?v=ey_Z9BkxsEc

Frank
30. 6. 2024 09:06
Ohodnotit příspěvek :
     

Bohužel američtí teroristé zatím poraženi nebyli.

Slovák
30. 6. 2024 11:12
Ohodnotit příspěvek :
     

ISIS= Israeli Secret Intelligence Service….

Drak
1. 7. 2024 05:46
Ohodnotit příspěvek :
     

Ze západu, přišlo všechno zlo, které na zeměkouli existuje.