blog

Víte, co je participativní bydlení, paní Müllerová?

„Co je bydlení vím. Ale co je participativní nevím. Kromě toho, že jsem si při vyslovení toho slova právě skoro zlomila jazyk“.

„To je ovšem tím, že vám chybí vůle, paní Müllerová. Vzdělanci už mají několikadenní výcvik ve vyslovování „participativní“ za sebou a vypadá to teď tak, že kdo v tomhle pokulhává, stojí už, jak říkali sokolové, opodál“.

„Jistě. A kdo participativním nešetří, je za inteligenta. Ale mluvte, pane Švejk. Co to strašidelné slovo vůbec znamená?“

„Je odvozeno z angličtiny. Ze slovesa participate, které znamená účastnit se nebo sdílet. Participativní bydlení (v angličtině participatory housing), by se tím pádem, kdybychom ovšem neztratili rozum, dalo do češtiny přeložit buď jako sdílené bydlení nebo účastnické bydlení, a získalo by tak nejen přesnost, ale i srozumitelnost. Protože participativní bydlení neznamená nic jiného než to, že stojí na společné dohodě a aktivitě skupiny lidí, na přípravě projektu a na získání úvěru, koupi nebo stavbě nemovitosti a tak dále a tak dále”.

“Ano Takže tím pádem ještě víc nechápu, proč se, a to jistě i pod dohledem odborníků na český jazyk, u nás zavedlo cizácké “participativní”, kterému nerozumí skoro nikdo, a nezavedl se jeden ze těch dvou českých výrazů, které navrhujete vy, milostpane, a kterému by naopak rozuměli všichni”.

“Nevím. Jestli to není proto, že v posledním čase málo publikuji v odborném tisku, paní Müllerová. Ale já už letím. Dnes je U Kalicha soutěž českých piv s nejvyšší hořkostí. A že svůj tip mám, o tom nepochybujte.

Lubomír Man

sdílet na

10 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Boomer
21. 9. 2023 20:35
Ohodnotit příspěvek :
     

.. no, jak už je u nás zvykem, participativnímu bydlení asi vtiskneme jinou náplň, než měl na mysli pan Švejk.
Já to tipuji na vnucené podnájemníky, něco jako dělení nadměrečných bytových prostor po vítězném únoru. Co na tom, že si je lidi postavili na svém a za své, nebo je zdědili po pracovitých a schopných předcích, prostě tady máte nájemníky a basta..

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
tupý hulvát
21. 9. 2023 21:21
Odpovědět  Boomer

Bydlel jsem vedle vily bývalé statkářky.Dole byla velká vstupní hala,kuchyně,jídelna a malý byt pro služebnictvo.Z haly schodiště na galerii a velký byt majítelů statku.V tom bytě plném starožitností a obrazů bydlela SAMA BÝVALÁ STATKÁŘKA,které odešel syn do Ameriky.Nikdo jí nikdy nevyhazoval,vila jí patřila dál.
A ano,do bytu pro služebnictvo jí ti zlí komunisté dali nájemnici,která jí samozřejmě platila nájem.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Boomer
21. 9. 2023 21:38
Odpovědět  tupý hulvát

.. tak jako tak šlo o brutální zásah do vlastnického práva. Jak by se vám to líbilo, pokud by v dnešní době taková vila byla vaším majetkem?

tupý hulvát
21. 9. 2023 21:51
Odpovědět  Boomer

Blbe.

Ferko
22. 9. 2023 09:42
Odpovědět  tupý hulvát

Taky odpověď. “Tupého”.

Slovan
22. 9. 2023 10:47
Odpovědět  Ferko

No ono dnes není daleko od toho, že se to bude opakovat. Když je to nucené i když je to zaplacené, tak nic příjemného. Hodně záleží na daném objektu jak je projektován. Já mám 155m2 obytné plochy a jsou chvíle kdy se hledáme s babičkou. Teď nelžu stalo se i že jsem ji volal na telefon kde je. Já osobně bych nebyl proti, ubytovat nájemníka. Příjem z nájmu by bodnul. Kdo má chalupu má (!) v kalupu.

Spam Janka
22. 9. 2023 11:48
Odpovědět  Slovan

a co Vam brani?? teraz si mozete najomnika aspon vybrat

Gales
22. 9. 2023 13:58
Odpovědět  Slovan

Vem si bezdomovce a bude ti platit sociálka. – Jistej příjem. Neschovává se babička po pobrání důchodu?

Velitel
21. 9. 2023 21:06
Ohodnotit příspěvek :
     

Jako Švejk dobry, až na tu lingvistickou vsuvku, participativní není z angličtiny, ale stejně jako tvary participace (participovat) jde o cizi slova pocházející z latiny, participāre (mít účast, sdílet). To je vytvořeno z podstatného jména pars (2. pád partis), tedy část, a slovesa capere, tedy brát, jímat.

ModrýKlokan
22. 9. 2023 17:35
Odpovědět  Velitel

@ Velitel

Přesně tak. Úpadek obecné vzdělanosti je katastrofální. Za chvíli se budou libtardi domlouvat posunkama. Samozřejmě anglickýma. Se picnu.