blog

Úvahu při příležitosti výročí přepadení (tehdy rychle se fašizujiciho) Polska nacistickým Německem.

ze sítí: Jaroslav Štefec

Původně jsem měl v úmyslu napsat krátkou úvahu při příležitosti výročí přepadení (tehdy rychle se fašizujiciho) Polska nacistickým Německem. Pak jsem se ale podíval do Wikipedie, abych si ověřil pár faktů. K mému velkému překvapení jsem zjistil, že článek o WWII doznal zajímavé úpravy. Vedle válečných zločinů Německa a Japonska byl (kromě dalšího) doplněn o seznam válečných zločinů SSSR.

Nic proti tomu, samozřejmě. Za války se prostě válečné zločiny páchají. Někdy se dokonce ani neplánují. Jen mi tam potom chybí i přehled válečných zločinů USA (svržení dvou jaderných pum na japonská města, zbytečné bombardování českých měst a podniků těsně před koncem války, které nás stalo kolem 10.000 lidských životů,… ) a Velké Británie (Coventry, o jehož bombardování věděl WCh dopředu, přesto nic neučinil pro jeho záchranu, bombardování Drážďan a dalších německých měst zapalnými pumami, v jehož důsledku zemřelo těsně před koncem války více lidí, než v Hirošimě a Nagasaki,…). Můžeme přidat i Čínu a další asijské státy ve 2. světové válce. Itálii a použití bojových plynů v Habeši atd. A když už se píše o válečných zločinech SSSR, neměly by tam být i válečné zločiny ukrajinské SS divize Galicia na frontě a v koncentračních táborech? Ve válečných zločinech Německa jsem ji nenašel. Kam tedy patří?

Historie není ani tak černobílá, ani tak snadno ohybatelná, jak se nám snaží novodobi Goebbelsové namluvit. Některé věci prostě nelze zapomenout. Snaha přepisovat historii je spolu s pálením knih jednou z nejtypičtějsich vlastností nastupujících diktatur. Stejně jako svádění pozornosti lidí od skutečného stavu společnosti například ke způsobu života a “problémům” celebrit, nebo k jejich milostným avantýrám.

Nevim, jak dopadne dnešní jednání o prohlášení nedůvěře vládě. Předpokládám, že vláda nepadne ani teď, ani později, ale skutečně až za ty 4 roky, a nějaké stávky na tom nic nezmění (bez urážky). Rozhodně se máme na co těšit. Pan Rakušan nám již budoucnost jasně naznačil slovy o připravované revitalizaci lustracniho zákona.

sdílet na

20 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
[Trol-1] Bubak
3. 9. 2022 22:17
Ohodnotit příspěvek :
     

Akorát v nadpisu opomněli připomenout, že se k Němcům proti Polsku přidal SSSR.

Pavel
3. 9. 2022 22:31
Odpovědět  [Trol-1] Bubak

a vy jste zapomněl že rus si akorát vzal to co mu polák ukradl ve dvacátých letech a vrátil hranice v podstatě tam kde je určily mírové dohody a Versailleská smlouva v roce 1919 a rus uzavřel v němcem dohodu když už československo neexistovalo bylo rozpuštěno v mnichově za hlasitého potlesku anglie a francie a kdy zbytek československa požádal o připojení k říši/ takže žádná okupace ale žádost háchy a české vlády aby hitler převzal ochranu nad čechy a moraváky/ a na slovensku byl fašistický stát který také zaútočil na polsko – prosím před kritikou navštivte archív OSN/spojených národů/ jsou tam veškeré mezinárodní smlouvy doporučuji hledat dle data vzniku smlouvy tam se dovíte jak to bylo a kdo co podepsal a zde taková perlička jak adolf pláče nad svým kámošem https://rarehistoricalphotos.com/adolf-hitler-memorial-pilsudski-1935/

[Trol-1] Bubak
3. 9. 2022 22:40
Odpovědět  Pavel

To vykládate 15.3.1939 hodně svérázně. Historik amatér jako Putin?

3. 9. 2022 23:15
Odpovědět  [Trol-1] Bubak

Tvůj státní svátek, že?

[Trol-1] Pepa4
4. 9. 2022 07:41
Odpovědět  pavelpe

Ja narozdíl od Vás slavím 28. 10.

[Trol-1] Haha
4. 9. 2022 07:42
Odpovědět  pavelpe

Ja narozdíl od Vás slavím 28. 10.

Lev Prch
4. 9. 2022 11:00
Odpovědět  [Trol-1] Haha

Na chodníku před záchytkou 👎

Lev Prch
4. 9. 2022 11:00
Odpovědět  [Trol-1] Bubak

Douč se dějiny, havlopussynko 👎

[Trol-1] Bubak
3. 9. 2022 22:43
Odpovědět  Pavel

S Polskem a Ruskem to bylo navíc složitější. Zapomínate na dělení Polska v 18. století. Ovšem počátky ruské rozpínavosti jsou ještě starší.

Editor
3. 9. 2022 23:19
Odpovědět  [Trol-1] Bubak

Za trojí dělení Polska si zaprvé mohla polská šlechta sama. Prostuduj co znamenalo Niepozwalam! Na trojím dělení Polska se podílelo Prusko, Rakousko a Rusko. Prostuduj, jak se postupně jednotlivá území Polsko-Litevské unie samy odtrhávaly a připojovaly se samovolně, jak se Polsko opakovaně rádo přidávalo k výpravám německých vojsk na východ. Opravdu výpady na východ nezačal Napoleon, to začalo dávno před ním. Nejen Poláci, ale i Švédové. Bitva na ledě sice vypadal jinak než ve filmu Alexander Něvský, ale není fikce.

3. 9. 2022 23:56
Odpovědět  [Trol-1] Bubak

Ty vole, ty víš o historii vážně lautr howno. (_!_)

Lev Prch
4. 9. 2022 11:01
Odpovědět  [Trol-1] Bubak

Bože,ty máš vymleto!

Editor
3. 9. 2022 23:21
Odpovědět  Pavel

ta “žádost” Háchy fakt byla vynucená, proboha, kdyby to nebylo připravené, tak by to nemohli spustit v řádu hodin. To muselo být logisticky připravené v předstihu!

3. 9. 2022 23:13
Odpovědět  [Trol-1] Bubak

Lžeš a usvědčuješ se z blbosti. Polsko přepadlo Československo a připojilo se k nacistickému Německu v říjnu 1938. Polsko nebylo signatářem Mnichovské dohody a tudíž to bylo Polsko, které rozpoutalo 2. světovou válku. Pilsudski 3x během roku 1934 navštívil Hitlera a přemlouval ho ke společnému útoku na SSSR. V okamžiku, kdy vstoupila armáda SSSR na běloruské a ukrajinské území ukradené válečnou agresí Polska 1919-1920 (mimo jiné Poláci zavraždili 80 000 ruských zajatců), žádné Polsko nebylo. Vláda utekla 3. září, Polsko bylo poraženo a SSSR pouze zabránil přiblížení nacistického Německa ke svému území. Ale to ty jako správná prolhaná Koudelkovská svině nemůžeš znát.

4. 9. 2022 00:05
Odpovědět  pavelpe

Tenhle kačer ne, to je ten bl-bej až duní, ale jeho kolega z ranní (Baf) o tom dle mého moc dobře ví, a přesto tvrdí to samé. Jsou zkrátka odpad.

3. 9. 2022 23:53
Odpovědět  [Trol-1] Bubak

(_!_)

Lev Prch
4. 9. 2022 10:59
Odpovědět  [Trol-1] Bubak

Od roku 1934mel Pšonek smlouvu s nacistickým Německém, chtěl s jeho pomocí obnovit Velkopolsko,nakonec ho Fricek pustil k vodě a nebýt SSSR tak Pšonek už není na mapě!

Lubek
4. 9. 2022 09:43
Ohodnotit příspěvek :
     

K Nemcom sme sa proti poľsku pridali aj my. Aj sme s nimi verne (alebo nevypočítavo?) zostali až do samého konca. (ibaže sme teraz akosi úplne inde než Nemecko). Súčasný stav je taký, že veľa Nemcov nevie, že Slovensko existuje. Napadne občas tých starších Československo. Aj to je výsledok nejakých historických udalostí a krokov. Akých krokov? Akých udalostí? Akej histórie? Je napríklad celkom dobrý film “Noční jazdci” Martina Hollého. V závere filmu je rozuzlenie. Prestaňte sa chlapci klbčiť o akési hranice, poľsko si berie tieto dediny, hranice budú inde. Pobaľte sa a ideme sa klbčiť inde. A zasa môžu nabehnúť historici, či iba amatérski znalci epizód z histórie a vyjadrovať sa, hodnotiť, polemizovať. Na mňa urobilo celkom dojem dávnejšie rozprávanie pamätníka na dni rekonštrukcií bojov na Orave. Starý pán rozprával, ako poliaci zabrali časti Oravy. Vraj my sme hlavne nastavení na odpor k Maďarom a maďarizácii. Ale že poliaci boli horší. Žiadna dvojjazyčnosť, jedine poľština v školách, kostoloch, úradoch, žiadna tolerancia, tvrdé tresty. No a armáda Slovenského štátu s Wehrmachtom šla na poľsko vraj s hlavným zámerom, vrátiť si zabraté územia.(…(ne)znalci histórie majú hneď priestor.) Niečo podobné vraj urobilo Fínsko proti SSSR. Šlo s Nemcami iba po svoje bývalé hranice. História je veľmi háklivá záležitosť. Veľmi často v jej výklade prevládajú sympatie či antipatie, manipulácie, subjektívne videnie. (Sovieti nás cez Duklu oslobodili, či dobyli? Pome historici !)

Honza999
4. 9. 2022 13:53
Odpovědět  Lubek

Co se týče toho Finska… Odkdy vlastně to Finsko existovalo jako samostatný stát? Napřed bylo finské území součástí Švédska a rovněž byl v rámci této podřízenosti Švédskem tvrdě potlačován jakýkoli náznak projevu finské národnostní kultury. Proto také v době švédsko-ruské války Finové požádali ruského cara o připojení finských území k carskému Rusku. To se také stalo a toto území se pak nacházelo v carském Rusku jako Finské velkoknížectví. Jinými slovy, bez Ruska by Švédové za jednu dvě generace vymýtili jakékoli náznaky toho, že někdy existovalo něco jako finský národ. Po revoluci 1917 pak Lenin dal Finsku svobodu a samostatnost. Finové se Sovětskému svazu odvděčili tím, že se ve třicátých letech sčuchli s Hitlerem a chtěli po jeho boku vtrhnout do SSSR. Protože v rusko-finském pohraničí měl SSSR značné bezpečnostní problémy ve smyslu obranyschopnosti proti vpádu z finského území, požádal SSSR o výměnu části území – k získání “nárazníkového pásma. Finové se mu ale vysmáli, tak z toho byla válka. Zaměňujete příčinu a následek – Finsko se nespojilo s Hitlerem za účelem opětovného získání ztraceného území, ale ztratilo území z důvodu svého spojenectví s Hitlerem.

Gales
4. 9. 2022 10:25
Ohodnotit příspěvek :
     

Pokud budeme jednotni,tak vláda padne. A ne že ne.

Pavel
4. 9. 2022 11:43
Odpovědět  Gales

Správně, nás jsou možná milióny, těchto Šorošovských kavárenských zbohatlíků možná nějaké tisíce. Zemi zaslíbenou vašim sviňárnám u nás nehledejte. My vás nemůžeme ani cítit a to je jedině dobře.