blog

Sputnik: Proč Pentagonu “nelétá”  hyperzvuk

Sputnik: Proč Pentagonu “nelétá”  hyperzvuk

A také o tom, jak Západ žije v omylu vlastní výjimečnosti svých „vysokých technologií“.

Hypersonická technologie je vysoce specializovaná a vojenští inženýři musí překonávat závažné problémy související s fyzikou, které se liší od používání konvenčních raket. Proto se americká armáda snaží dohnat Rusko, Čínu a další země, které již tuto technologii vyvinuly, uvedli odborníci pro Sputnik.

Americká média ve čtvrtek informovala, že Pentagon o den dříve odložil zkoušku své hypersonické zbraně dlouhého doletu (LRHW) na základě “předletových kontrol”. Zkouška se měla uskutečnit na Floridě a zbraň měla být namířena na východ do Atlantického oceánu.

LRHW je pozemní zbraň, původně určená k nasazení v armádě USA koncem tohoto roku, a je odpalována z transportního odpalovacího zařízení (TEL), podobně jako balistická raketa. Později se plánuje instalace další verze na válečné lodě námořnictva, jako je křižník třídy Zumwalt, u nichž již byl zahájen proces přestavby na zbraň.

Důkladné testování přichází po opakovaných neúspěších při odpálení vzdušné zbraně rychlé reakce (ARRW), balistické střely odpalované ze vzduchu s hypersonickým naváděcím prostředkem, která měla za sebou pouze jeden úspěšný test, a to koncem minulého měsíce. Další zbraň, hypersonická útočná střela s plochou dráhou letu (Hypersonic Attack Cruise Missile – HACM), je rovněž ve vývoji, ale předpokládaný termín jejího zavedení do služby není znám.

Hypersonická rychlost přesahuje Mach 5, tedy asi 3 800 mil za hodinu. To je mnohem vyšší rychlost než u jakéhokoli stávajícího letadla nebo rakety, s výjimkou kosmických raket, které se snaží uniknout gravitační síle Země.

Koncepční kresba společnosti Lockheed Martin zobrazující nasazení baterie její hypersonické zbraně dlouhého doletu (LRHW) – Sputnik International, 1920, 07.09.2023.

Spojené státy zaostávají za zeměmi, jako je Rusko, které je průkopníkem hypersonických zbraní jako odpovědi na americké systémy protivzdušné obrany, jež dalece překračují parametry dnes již neplatné Smlouvy o protiraketové obraně (MDT), a Čína, které mají ve výzbroji několik typů hypersonických zbraní.

Sputnik hovořil se dvěma odborníky na vojenské technologie, aby zjistil, proč USA zaostávají.

Konstantin Sivkov, člen korespondent Ruské akademie raketových a dělostřeleckých věd a doktor vojenských věd, uvedl, že technologie stojící za hypersonickou technologií se jeví jako stará, tak i nová.

“Co jsou hypersonické zbraně ? Umožňují zasáhnout cíle s naváděním v konečné fázi a zároveň letět hypersonickou rychlostí,” shrnul v rozhovoru pro Sputnik.

“Mnohé balistické rakety, které se ve světě objevily jako mezikontinentální střely už v 50. letech minulého století, mají také hypersonickou rychlost, ale nemanévrují na své letové trajektorii – to ale neplatí pro hypersonické zbraně.”

“Američané nemohou vyřešit dva problémy: zajistit kontrolu letu raket při hypersonické rychlosti, tedy manévrování, a problém zajištění funkčnosti naváděcích systémů při hypersonické rychlosti.”

Dmitrij Drozdenko, vojenský analytik a šéfredaktor internetového portálu Arsenal vlasti, řekl Sputniku, že LRHW je podobná ruské hypersonické zbrani Avangard, která byla jako první ohlášena v roce 2019.

Mezikontinentální balistická raketa strategického raketového systému Avangard je instalována v silu v Orenburské oblasti. – Sputnik International, 1920, 07.09.2023.

“To znamená, že existuje standardní kontejner, ve kterém raketový motor urychluje kluzák s bojovou hlavicí do určité výšky a hypersonické rychlosti. Od tohoto bodu začne manévrovat v atmosféře bez motoru. Jediný rozdíl je v tom, že náš Avangard má globální úderný potenciál: může zasáhnout jižní nebo severní pól, dokonce i Washington, dokonce i Canberru – kdekoli na planetě, a to jak s jaderným, tak i nejaderným nákladem.”

Drozdenko vysvětlil, že USA se snaží vyvinout použitelné hypersonické zbraně, protože hypersonická technologie je “málo vidět v oblasti základní vědy”.

“To je velmi delikátní téma,” řekl Sputniku.

“Kdysi dávno byly problémy s nadzvukovými letadly, pokud si vzpomínáte na staré příběhy, kdy první proudová letadla měla rovná křídla, a pak se začala vyrábět s křídly ohnutými dozadu. To vše je způsobeno tím, že při přiblížení k rychlosti zvuku dochází k rázové vlně, která efektivně nezvyšuje rychlost. Takže křídla byla ohnutá dozadu a tato rázová vlna se vracela zpět při nadzvukové rychlosti.”

“K určitým fyzikálním jevům tedy dochází i při nadzvukových rychlostech. Existuje tedy několik překážek, například vysoké teploty – velmi vysoké teploty. Transportní prostředek se velmi zahřívá. Pokud mluvíme o [ruském] Avangardu, dochází k zahřívání až do stavu plazmatu, “podobně jako u kosmické lodi vstupující do zemské atmosféry, která se také pohybuje hypersonickou rychlostí,” vysvětlil.

“V důsledku toho se ochranná vrstva spálí. Astronaut nic neutrpí, ale komunikace je v tu chvíli přerušena. Je tedy známou skutečností, že při vstupu do atmosféry se ztratí rádiová komunikace, protože rádiové vlny neprojdou plazmou.”

“A jsou tu problémy s kontrolou: hypersonické zbraně, které letí takovou rychlostí po dlouhou dobu, musí být zaprvé nehořlavé. To znamená, že se nesmí propálit, jinak se let stane nemožným,” řekl a dodal: “To je otázka nauky o materiálech – odolnost vůči vysokým teplotám.”

Drozdenko poznamenal, že to je klíčový rozdíl mezi sestupnými vozidly a hypersonickými zbraněmi: je třeba je řídit a manévrovat s nimi, ne je jen nechat “břichem rozrážet atmosféru”, dokud nezpomalí.

“Úkolem pro hypersonické zbraně, jako je Avangard, je manévrování. To je nejdůležitější, aby je systémy protivzdušné obrany nedokázaly ani odhalit, ani sestřelit. Potřebujete řídicí systém, který dokáže nějakým způsobem analyzovat vnější prostředí, přestože se nachází v tomto plazmovém oblaku. Existuje celá řada základních teoretických věd: nauka o materiálech, vysokorychlostní aerodynamika, které nejsou v moderních řídicích systémech a radioelektronice k dispozici. To je obrovská bariéra.”

Proto, poznamenal Drozdenko, je tato technologie přísně utajována – a proto se v posledních letech stala hlavním cílem amerických zpravodajských služeb.

Zkušební odpálení hypersonické řízené střely Zirkon z fregaty Admirál flotily Sovětského svazu Gorškov z Bílého moře na pobřežní cíl umístěný na zkušebním polygonu Čiža v Archangelské oblasti. – Sputnik International, 1920, 07.09.2023.

“Tomu se říká průmyslová špionáž. Takže na takovou úroveň zatím prostě nedorostli.”

“A nyní máme vlastně jen tři typy zbraní: letoun Avangard, který už byl opakovaně testován; máme raketu Kinžal s raketovým motorem; a Zirkon, námořní raketu pracující s přímým prouděním vzduchového motoru, což je dalším vývojem rakety Onyx.”

“Některé z těchto technologií získala Indie během společného vývoje rakety Brahmos. To je důvod, proč Američané selhávají: protože velká část lidstva se s [nimi] nechce dělit o technologie. Nedokázali ukrást u ostatních a musí si prozatím projít vývojem zcela sami.”

Komentář autora Mike 1975: 

Jak bylo uvedeno, čistě balistický hypersonický let není sám o sobě úspěchem pro skutečné pochopení hypersonických zbraní. Nedávný raketový test Pentagonu lze považovat za podmíněný úspěch, při neznámých kritériích testu. A ta jsou samozřejmě tajná. Nešťastný Zumwalt, který i tak nikdy nedostal dřívější výzbroj “hlavní ráže”, je „přepilováván“ na dosud nevyvinutou novou.

Je zajímavé, že Rusko, jehož ekonomika je “rozervaná na kusy”, vlastně zatáhlo USA do nových závodů ve zbrojení, a ne naopak, jak tomu bylo v 80. letech. Jenže nyní jsou to pindosové, kdo je na pokraji Perestrojky s ozbrojenými silami v permanentní krizi, a to navzdory obludně velkému a zkorumpovanému rozpočtu Pentagonu.

Pentagon se tak dostal do pasti složitých technologií a ztráty kompetencí téměř ve všech oblastech vývoje: letectvo s Fu-35 (Fuflo – drahé a dosud nedokončené letadlo F35, ve významu zbytečnost, hračka, nedodělek – pozn.překl.), zajišťovací lodě, úderná plavidla Zumwalt, raketová výzbroj s dokonce nadzvukovou rychlostí, ICBM s rezavými Minutemany. Dosavadní spolehlivá nejlepší výzbroj zatím nemůže předat štafetu další generaci – třetí běžec předběhl konkurenci a čtvrtý běžec na pásce má špatný start, kulhá, padá a nemůže převzít štafetu.

https://aftershock.news/?q=node/1288401

Sputnik

‘Huge Barriers’: Pentagon’s Hypersonic Woes Due to ‘Very Delicate’ Physics Problems Behind Tech 

Překlad Peter 008

sdílet na

20 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pedro
12. 9. 2023 21:50
Ohodnotit příspěvek :
     

Představte si, kdyby to bylo obráceně. Už by anglosas měl svět na kolenou a vyhrožoval by hypersonikou Rusku a všem, byl by na koni. Takhle drží pysk, jen podjebává, lže a krade.

josef
12. 9. 2023 22:46
Odpovědět  Pedro

Mám takové tušení, že rusové mají přísloví :”Nelze honit dva zajíce najednou”. Takže vyřeší Ukrajinu, oklepou se a otevřou další vřed.

Luboš
13. 9. 2023 00:04
Odpovědět  josef

Alespoň nebudeme muset vystupovat z NATO. Rusové to vyřeší za nás.

Frank
13. 9. 2023 21:59
Odpovědět  josef

Včera bylo pozdě.

Albi
13. 9. 2023 00:38
Odpovědět  Pedro

Tak jsou odborníky zas na něco jiného – třeba takovou agendu LGBTQ+ mají jistě zmáknutou detailněji než Rusko. 🙂

Trojta
13. 9. 2023 07:53
Odpovědět  Albi

😂👍

Pijack
13. 9. 2023 08:08
Odpovědět  Albi

Vy jste mně dnes skvěle rozesmála 🙂 🙂 🙂

Pijack
13. 9. 2023 08:06
Ohodnotit příspěvek :
     

Budou to mít američánci těžké, velmi těžké. Už jsou dávno pryč ty doby, kdy si ukázali prstem na mozky z cizích zemí a za korálky si koupili jejich vědecké schopnosti. Dnes už nová generace vědců pochopila, že by sloužila zlu… i když za velké peníze, ale hrozba zániku světa je mnohem silnější impulz k odmítnutí spolupráce s dutými Anglosasy. Těm se podařilo získat velké procento Židů s velkým Ž. Amíci oplývali agresivitou a Židé zase financemi a lichvou. A tak se spojili – výsledek byl v dominanci petrodolaru jako světové rezervní měny. A chuť stále rostla. Jenže svět už ví a umí analyzovat následky. Samotní Američané dokázali vyrobit opakovačky a kotly, ale bez pomoci vědců např. z Číny, Indie i Ruska nedokáží už držet krok. Možná se blýská na lepší časy.

Mike
13. 9. 2023 10:03
Odpovědět  Pijack

Jestli to nebude tím, že KoZa považoval Rusy dlouhá léta za ožralé mužiky, kteří ještě nepochopili princip automatické pračky. Ve své obludné nadutosti pak přehlédl takovou maličkost, že ještě donedávna by bez ruských raketových motorů mohla NASA americký kosmický program odpískat.
Že to těm blbcům nebylo divné?

Burák
13. 9. 2023 08:26
Ohodnotit příspěvek :
     

On se najde nějaký debil, který zdrhne s takovou technologií na Západ. Podobně jako Západ získal technologii svařování hliníku, který do té doby jen nýtoval, díky pilotovi, který ukradl Mig. Mimochodem se mu podobá celá páteřní letka NATO, takže okopírovali, co mohli a slouží to dodnes. Rusko mělo v technologiích, alespoň vojenských, vždy navrch. Bohužel si mnoho lidí myslí opak a média je v tom utvrzují. I když občas se vnímavým lidem naskytne příležitost vidět skutečnost. Třeba v jednom dokumentů o letišti v Kanadě, kde mají vystavené MIGY. Na otázku proč MIG odpovídá Kanaďan pohotově, protože to jsou nejlepší letadla na světě😁
Takže pravda tu a tam vyleze na povrch ale vždy jen velmi krátce a nijak se nezdůrazňuje.
Doufám, že si tentokrát rusové technologie lépe ohlidaji a do letadel namontuji kupříkladu generální stop, který mají všechny vlaky, kromě snad jen soukromých, kteří na bezpečnost kašlou. A tím generálním stopem okamžitě odpálit letadlo s tajnou technologií, které se odkloní z kurzu nebo zmizí radaru.

Honza 1966
13. 9. 2023 08:46
Odpovědět  Burák

Meleš s prominutím nesmysly. Belenko uletěl s Migem 25, v září 1976. To už měly USA ve službě F14 a v témže roce nastupoval F15, tedy vzhledově letadla vzdáleně připomínající Mig 25. Další blud je s tím svařováním hliníku. Mig 25 je vyroben převážně z vysokopevnostní nerezové oceli, aby vydržel to obrovské tepelné zatížení při rychlosti Mach>3, proto byl tak těžký

asym
13. 9. 2023 09:54
Odpovědět  Honza 1966

Chlapče važ slova: Mig 25 byl o dekádu dřív než s ním Bělenko uletěl do Japonska.

Honza 1966
13. 9. 2023 12:33
Odpovědět  asym

To nepopírám, já jen vyvracel to, že západ se naučil “svařovat hliník” až po této události, protože je to nesmysl. Že Mig 25 byl převratný letoun o tom žádná, chlape

Burák
13. 9. 2023 10:19
Odpovědět  Honza 1966

Víte, historie svařování začíná prvním obloukovým svařením v době 1803 Rusem Vasilijem Petrovem. Poté jakýsi Nikolaj Slovjanov použil první v roce 1888 kovovou elektrodu,tzv svařování odléváním. Rusové bohužel nikdy nepochopili zákeřnost anglosasu a tak jim byla většina vynálezů ukradena. Sváření elektrodou si kupříkladu o 1-2 roky později nechal patentovat jakýsi Charles. Dnes se uvádí, že si chudák nebyl vědom práce Slovjanova. No a tak můžeme jít dál. Pokud vím, tak naše kontaktní čočky, vyrobené poprvé na stavebnici Merkur, si patentoval také někdo jiný. Už u Einsteina není tabu, kolik vynálezů on sám ukradl a probíhalo mnoho soudních sporů. Věc je docela složitá. Možná jsem měl napsat, že rusové začali první svářet hliník na letadlech. Protože možná metoda vznikla úplně jinde ale zrovna rusové ji vylepšili a použili, kde bylo potřeba. Každopádně první letadlo bez nýtů měli oni. To jim snad nikdo upřít nemůže. O původu metody sváření se tak může diskutovat a vyžadovalo by to hlubší studium. Ono totiž kolikrát někdo něco vymyslí a o pár měsíců později si to někdo jiný patentuje. Jinak MIG 25 měl skutečně plášť z oceli. Co ale zbytek letadla?A skutečně byla použita výhradně ocel?

Ferko
13. 9. 2023 22:46
Odpovědět  Burák

U MIGu-25 Foxbat byla použita speciální slitina oceli s niklem, částečně i titan, později úskokem použitý i u SR-71. U MIGu 25 byl použit jen na přídi a náběžných hranách. Největším problémem byla životnost motorů, maximální rychlost byla 2,8Mach (3500km/hod.), ale dokázal při údajném pronásledování SR-71 i 3,2 Mach (4000km/hod.) při následném zničení motorů po přetočení turbín. Byl schopen létat až na hranici vesmíru 27 – 37km a je doposud nejrychlejším sériově vyráběným stíhacím přepadovým letadlem, které ve své době způsobilo obrovskou paniku na Západě.

Pavel z Moravy
13. 9. 2023 09:42
Odpovědět  Burák

To jste řekl naprosto přesně, ve vojenských technologiích mělo Rusko, neboli SSSR vždy navrch.

Honza 1966
13. 9. 2023 12:41
Odpovědět  Pavel z Moravy

Jasně a když náhodou na západě něco vzniklo, co bylo špičkové, tak to stejně ukradli Rusům, nebo přeplatili Ruské vědce. Jo a začátek knihy Genesis je taky podvrh. Správná verze: Na počátku nebylo nic, pak pravil Stvořitel budiž Rusko. Jste trapní

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
jiří
13. 9. 2023 10:18
Ohodnotit příspěvek :
     

To je sranda, Američané si kreslí a Rusové instalují.

Gales
13. 9. 2023 10:19
Ohodnotit příspěvek :
     

Amíci ten neúspěch zdůvodní tím,že je u nich ta gravitační síla země větší než v Rusku.

Vladimír
13. 9. 2023 11:30
Ohodnotit příspěvek :
     

I Severní Koreji to prý létá? Co dělají ti Američani špatně? :-)))

Naposledy upraveno$ s uživatelem$