blogpolitika

Směšnost – základní charakteristika české zahraniční politiky a diplomacie?

Jaroslav Štefec

Nejhorší, co může potkat stát jako diplomatický subjekt, je být vnímán jako objekt diplomatického posměchu. České republice se to jako jednomu z velmi mála států světa skutečně podařilo. Můžeme za to poděkovat těžké a vysilující snaze mnoha “excelentních” mozků udělat co nejvíce a co největších “kopanců” na mezinárodní politické a diplomatické scéně.

Namátkou vzpomenu vystoupení řeporyjského starosty Pavla Novotného v ruské televizi, díky němuž zanechala ČR u ruských diváků nesmazatelný dojem, že jsme národem pitomců. Nelze vynechat ani krystalicky čisté „psyops“, tzv. „ricinovou aféru“, nebo „akci Vrbětice“, organizované osobně šéfem BIS, panem Koudelkou, který místo co by se držel zejména posledního slova hesla jím řízené organizace „Audi, vide, tace“ nejenže zasahuje do výukových programů základních škol, ale velkohubě vyhlašuje obrovská vítězství nad ruskými a čínskými špiony a podepisuje rozsáhlé zprávy o činnosti BIS, která se díky tomu přesouvá z pozice zpravodajské, nebo také tajné služby, sloužící zájmům státu, do role propagandistického nástroje vládnoucí kliky a samozřejmě i příslušné „nadřízené velmoci“.

Nezapomenutelnými jsou rovněž akce Víta Rakušana, z boží milosti a dopuštění pana Rychetského českého ministra vnitra. Portrét prezidenta jaderné velmoci, vhodně nainstalovaný do pytle na mrtvoly mezi ukrajinskou a českou vlajkou na budově ministerstva vnitra, nebo „pomník“ podivného skřeta, sedícího na trubce (zřejmě symbolu podle všeho Američany do povětří vyhozeného plynovodu Nord Stream I a II), jemuž viditelně stál pan Rakušan osobně modelem, na místě, kde stával pomník osvoboditele Prahy z područí německých nacistů, maršála Koněva, hovoří samy za sebe.

Nemohu nevzpomenout ani hrdinnou návštěvu Kyjeva, kterou absolvoval na počátku ruské invaze Petr Fiala, předseda české vlády rovněž „z dopuštění“. V utajeném, zatemněném vlaku, jedoucím napříč Ukrajinou, oděn ve slušivé airsoftové (nebo paintballové) imitaci neprůstřelné vesty, si musel připadat jako Rambo. Stejně tak si asi podle pořízené fotografie připadal jako Napoleon, když nad mapou, vhodně rozloženou na malém stolku, zřejmě spřádal se svým polským kolegou strategické plány na úspěšnou ofenzívu Ukrajiny.

Jako Rambo si nejspíš připadal i diplomat-elév Jan Lipavský, který se při stejně hrdinské návštěvě Ukrajiny v údajné blízkosti fronty nechal vyfotit „naditý“ do nepadnoucí neprůstřelné vesty a příliš malého „blembáku“. Jeho fotka poté obletěla půl světa a všude budila oprávněný smích.

Stejně tak vyvolal zaslouženou a mírně pobavenou pozornost způsob, jakým české zamini vzdorovalo řádné výzvě RF, takto stálého člena Rady bezpečnosti OSN, aby ČR ústy svého vyslance objasnila, proč povolila Ukrajině používání českých zbraní (raketometů 122 mm Vampire a k nim příslušejících raket) k ostřelování civilních cílů na území Ruska. Tento krok si mimochodem nedovolil žádný jiný stát NATO, dokonce ani USA, nebo Německo, které dokonce brání vývozu střel s plochou dráhou letu Taurus, protože německé vedení zná možné důsledky jejich případného použití ukrajinskou stranou k útokům na civilní cíle a celkem oprávněně se jich obává.

Pominu fakt, že v půlce Evropy se staly virálními vystoupení předsedkyně Sněmovny Pekarové-Adamové ve stylu „nevadí nám zimina, porazíme Putina“. Daleko větší bombou byla výprava šéfa Senátu na ostrovní část Číny, Tchaj-wan, kde se v parodii na slova z ikonického berlínského projevu prezidenta USA Johna F. Kennedyho dne 26. června 1963, „Ich bin ein Berliner!“, označil špatnou angličtinou za Tchajwance.

Nově inkarnovaný Vys-trč-il Mil-oš tím sice vzbudil frenetický potlesk přítomných poslanců, ale také, a to je podstatné, hurónský smích v diplomatických kruzích snad všech zemí světa. Tedy s výjimkou Číny, které navíc už před touto návštěvou diplomat-elév Lipavský stihl v podstatě vyhlásil válku. Třešničkou na dortíku trapnosti pak byla výprava dvou komiků, Pekarové a Vys-trč-ila do Kyjeva, kde paní Pekarová, zřejmě v obavě o svůj život, absolvovala cestu z kyjevského nádraží v davu normálně oblečených lidí v neprůstřelné vestě a helmě, zatímco Mil-oš šel vedle ní, oděn v elegantní rifle a slušivou šálu. I tahle cesta a snímky z ní vzbudily pobavenou mezinárodní pozornost.

Co ale ČR definitivně deklasovalo jako diplomatického partnera a vystavilo nás posměchu jak potenciálních nepřátel, tak valné většiny partnerů v NATO a EU, je tzv. „česká iniciativa“. Jejím cílem má být zajištění 800.000 (ale už jsem četl i sumu 1,5 miliónu) granátů ráže 155 mm z tzv. „non-EU“ zdrojů pro věčně hladová (a čím dál rychleji ubývající) ukrajinská NATO-děla. Naši vládní protagonisté do toho jdou takzvaně „prsama“ (což není narážka na strašení Andreje Babiše stíhačkou).

Místo vládnutí vlastní zemi jezdí politické vedení ČR po světě a chová se jako tlupa kšeftařů se zbraněmi. Premiér, ministryně války a ministr zahraničí coby obchodní cestující shánějí pro Ukrajinu „non-EU“ munici s využitím kontaktů zbrojařských firem, spojených dlouholetými „provizně-poplatkovými“ svazky s MO, zatímco český prezident a vrchní velitel české armády objíždí státy EU a žebrá o peníze na její zaplacení.

Přiznám se, že netuším kdo, v čím jménu a za jakých podmínek uzavírá na dodávky této munice smlouvy, ani kdo, jakou cestou a v jaké měně ji bude hradit. Nevím také, kdo zaplatí za dopravu, nebo kolik peněz „sežerou“ provize překupníků a zprostředkovatelů. To jsou ale zcela zásadní a legitimní otázky. Může se totiž velmi rychle stát, že ČR se z ničeho nic ocitne před problémem neschopnosti za objednanou munici platit, neboť většina peněz je zatím stále ve stádiu slibů. A těmi, jak známo, nezarmoutíš.

Můžeme být také z ničeho nic postaveni před fakt, že munici nebude kam dodat. Válka na Ukrajině skončí, tisíce kontejnerů budou na cestě, ČR bude šťastným majitelem stovek tisíc kusů staré munice 155 mm a dodavatelé budou vymáhat své peníze. Celá situace bude sice stále směšná, ale jen z pohledu vnějších pozorovatelů. Naši nejvyšší zřejmě sází na osvědčenou zkušenost, že si Češi prostě jen znovu utáhnou opasky a se zatnutými zuby budou mlčky platit za hloupost neschopných a arogantních person, které se podivnou shodou okolností ocitly v čele ČR. A s tím, co bylo ještě nedávno českým státem, už nikdo nebude počítat. Natož aby nám pomohl.
fb

sdílet na

31 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Ladislav 💤
3. 4. 2024 15:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Jen pavládní směšní pitomci!

Standa
3. 4. 2024 17:17
Odpovědět  Ladislav 💤

Nejsou jen směšní! Jsou nebezpeční pro občany ČR! Pokud se budeme pouze smát , tak se nic nezmění! DEFENESTRACE a kandelábry!

ijn
3. 4. 2024 18:12
Odpovědět  Standa

jak dopadne slušný národ je dnes na Helmutech od r. 2011 Atomaustieg odstavili 14 bloků JE = P= 18 336 MWe chybí jim 20 GW =1/4 denní spotřeby, úpadek Střední Evropy je jistý, také se lidé divili proč takové idiotské rozhodnutí politici Bundes-tagu schválili a dnes 50Centů 1kWh v SRN pro domácnosti, ale jaderky bourají!!!

ijn
3. 4. 2024 18:14
Odpovědět  ijn

EU zkáza = cíl černé šlechty a globalistů, se jim daří naplnit

Tom
3. 4. 2024 18:35
Odpovědět  Standa

V celku s vámi souhlasím. Jen bych poznamenal, že daleko nebezpečnější jsou ti blázni co je volili. Takže, pokud by tato vláda padla, tak tito blázni nám zase zvolí šmejdy. Bohužel obého přibývá. Takže u těch oken by se už vyplatil běžící pás.

JanŽiškazTrocno
3. 4. 2024 20:36
Odpovědět  Standa

Když byla naposledy defenestrace, tak se pod okny nacházely kopky hnoje. Ale teď tam nejsou, protože nepustili zemědělce ke svým palácům. Což vláda nechápe, že ji chtějí zemědělci zachránit, když vezou do Prahy hnůj. Vždyť jim bez hnoje hrozí, že dopadnou na dlažbu, když už by mělo dojít k defenestraci.

Pravdomluvny
3. 4. 2024 20:51
Odpovědět  JanŽiškazTrocno

Z celýho srdce jim přeju,aby dopadli stejně,jako po defenestraci v roce 1419😅

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy
3. 4. 2024 18:51
Odpovědět  Ladislav 💤

Ladislave, směšní nejsou. Oni samotní mají o sobě vysoké mínění. Jsou ale velice nebezpeční a pokud tam u koryt zůstanou, skutečně skončíme všichni žebrotou a tito se budou někde na nějakém příjemném místě pošklebovat. Ač Trumpa nemusím, řekl jednu správnou věc týkající se států- ukradli nám naši zemi. A přátelé, toto přesně udělali i tady. Ale ta většina s hlavou v písku jako ti pověstní pštrosi to nechce vidět nebo nevidí. Podle mne to bude mazec, jaký dnes není nikdo ani schopen odhadnout, až skončíme úplně na dně.

Mike
4. 4. 2024 17:18
Odpovědět  Ladislav 💤

Co jste si zvolili, to máte. Vypráskat to neumíte, takže držet hubu a šlapat brázdu. Tečka.

Aleš
3. 4. 2024 15:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Vláda národní katastrofy SPOLU

Jura S
3. 4. 2024 18:24
Odpovědět  Aleš

S “lidofci” a “starosty” navždy… jednotná národní “FRONTA” , k tomu smažky od “Piráte” …. to fakt nevymyslíš….

Pravdomluvny
3. 4. 2024 18:33
Odpovědět  Aleš

Kéž by platilo ono státě České
Spolu chyceni SPOLU pověšeni 👎…..a pěkně za koule na hák a hurá s nima na lov žraloků 🤓

Tom
3. 4. 2024 19:55
Odpovědět  Pravdomluvny

…s Černochovou by to jistě šlo taky.

Pravdomluvny
3. 4. 2024 20:27
Odpovědět  Tom

Za frajtra…..👽

Tom
3. 4. 2024 16:54
Ohodnotit příspěvek :
     

Já myslím, že všichni naši vládní představitelé mají něco společného. Je to určitě trauma z dětství, kdy jim rodiče museli uvazovat na krk kotletu, aby si snimi aspoň pes hrál. A proto si oni už konečně můžou hrát s námi. Ale toho psa v sobě nezapřou. Inu co chcete po smečce.

Standa
3. 4. 2024 17:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Je to trapné! Česká vláda z chudobince s holou prdelí vyhlašuje válku jaderné mocnosti. A Češi -občané-to mají zaplatit.Nejsvětější trojice Vystrčil, Pekarová , Filala pokrytí nacistickým jenerálem na Hradě , který to pokrývá a Koudelkou při honu na ruské špiony? ne americké, ty jsou všude na ministerstvech a my si půjčujeme miliardy na zbraně pro nacisty!Desítky. Stovky miliard. Pořizujeme si šrot ve formě F-35, které nejsou potřeba,Leopardy atd. Proti komu? Jenerál zde na Hradě vítá nacistu Zelenského a policie stíhá , každého ….kdo má na bundě Z. Možná, že zakáží i písně Zuzanooooo!
Hradní nacista obdivuje ,, balkánskou řeznici” pro kterou bylo 500 000 iráckých dětí ,,přiměřené” …Ol.. Brait. obdivuje vrahy Mašíny , tak, že vyznamenává i jejich sestru. Tento válečný zločinec z Jugoslávie…musí… Nevíte někdo, kdy jezdí Heydrichovou zatáčkou ?

Tom
3. 4. 2024 18:01
Odpovědět  Standa

…a kolo, máte? Ať je to stylové.

Pravdomluvny
3. 4. 2024 18:36
Odpovědět  Tom

Hlavně místo zbraní záchodní šrot, už jednou za to čeští výsadkáři doplatili 😡

Boomer
3. 4. 2024 22:44
Odpovědět  Pravdomluvny

..a ty jsi měl Sten někdy v ruce? Každá zbraň má svoje slabé stránky, u automatických to platí dvojnásob. Naše 58 je citlivá na opotřebování hlavy plynového pístu, na špatně vyčištěný násadec odběru plynů, v takovém případě selhává přímo ukázkově…

Pravdomluvny
4. 4. 2024 06:51
Odpovědět  Boomer

Na Sten si stěžovali v té době nejen paragáni!

orinoko
3. 4. 2024 18:30
Odpovědět  Standa

Hradní Krakatit se jí vyhýbá. Poté, co na Halici zakejhal polský gentaj pro boj v hlubokém bunkru, tak zmlkla i velikonoční rehtacka.

Pravdomluvny
3. 4. 2024 18:35
Odpovědět  Standa

Jejich pomatený a podplacený sestře to Hučín spočítal v PL🤓

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Jura S
3. 4. 2024 18:21
Ohodnotit příspěvek :
     

Vše už bylo předpovězeno, major Zeman – “Bič boží… je vyžene…” Lábus hot nadčasový… 🙂
https://youtu.be/2cDiaEu3tTI?t=29

unor 2022
3. 4. 2024 18:30
Ohodnotit příspěvek :
     

A tak to dopada, kdyz si u volebnich uren da dostavenicko ‘ceska inteligence’ zatimco ‘dezolati’ popiji u sklipku Muskat moravsky.

Pravdomluvny
3. 4. 2024 18:31
Ohodnotit příspěvek :
     

Když zahraniční politiku dělá NEvzdělaný PYJátský Banderonacista,tak se nelze divit ničemu

Gales
3. 4. 2024 18:49
Ohodnotit příspěvek :
     

A ještě jeden blb…  https://www.youtube.com/watch?v=tU9pvG76jcE

3. 4. 2024 22:07
Odpovědět  Gales

To předběhlo dobu. Už ví jenerál co ho čeká?

Pravdomluvny
3. 4. 2024 20:49
Ohodnotit příspěvek :
     

Co se týká potomka udavače na Gestapu Neumanna., minulý týden se na návštěvu do Řepoblijí chystali Světský…… původně jen ženy,pak si to chlapi rozmysleli.🥳

Tupý hulvát
3. 4. 2024 22:12
Ohodnotit příspěvek :
     

Budou zaslouženě platit za své hloupé hlasy,kterými se ten elitní odpad dostal k moci,ne žádnou shodou okolností.Budou remcat a v příštích volbách,po zkušenosti s tím odpadem,HO ZVOLÍ ZNOVU.

Frank1
4. 4. 2024 09:20
Ohodnotit příspěvek :
     

Ne smesnost, ale nebezpecnost pro nasi narodni existenci, pane autore clanku!
Cesko plni ukoly USA jako i baltske staty. Tyto pidizeme maji za ukol rozpoutat doma rusofobii, false flagy k poskozeni Ruska a neustale provokovat Rusko.
Dodavky ceskych Vampiru a munice, zajistovane Pepikem na hrade a Fialou dela z Ceska teroristicky stat a tim ho vydava nebezpeci utoku RF na jeho uzemi!
Clenstvi v NATO neni nasi ochranou, nybrz slouzi ke zniceni Evropy neustalym provokovanim Ruska a vyzvami k jeho napadeni, ke zvyseni pomoci Ukrajine ve valce, ktera je prohrana.
Politicti komentatori tady – zamyslete se nad tim, o cem pisete!