blog

Sankce fungují: Annalena Berbocková se znova spletla

Dmitrij Bavyrin

V roce 2017 byla australským vědcům udělena Schnobelova cena za ekonomii za studii o tom, zda existuje souvislost mezi štěstím člověka v hazardních hrách a jeho ochotou držet v náručí krokodýla. O čtyři roky později byla výsměšná cena udělena Francouzovi za teorii, že tlustí politici v postsovětských zemích berou úplatky častěji než štíhlí.

Možná je nyní čas vyznamenat Němce, konkrétně německou ministryni zahraničí Annalenu Berbockovou, která pro svou vlast učinila historický objev: sankce uvalené na Rusko nefungovaly, protože “logika demokratických zemí nefunguje v autokratických zemích”.

Výkřiku “Předejte jí to!” může v tomto případě bránit jediné: Berbocková se ve svých závěrech zase mýlila. Sankce zafungovaly. A Frau ministryně si toho měla všimnout.

V červnu činil pokles průmyslové výroby ve Spolkové republice Německo 1,3 procenta. Počet návrhů na bankrot tamních podniků se za rok zvýšil o 19 procent. Německá ekonomika klesla již třetí čtvrtletí v řadě a v roce 2023 bude jedinou velkou ekonomikou na světě, která zažije pokles.

“Hluboká recese”, “chmurné vyhlídky do budoucna”, “nemocný muž Evropy”, “postupná přeměna v muzeum průmyslu a technologií” – těmito slovy popisuje situaci v německém národním hospodářství britský časopis The Economist.

Stejně tak – růst cen potravin a elektřiny. V Německu si toho všimli téměř všichni a měla by si toho všimnout i Berbocková. Stejně jako toho, že “neexistují předpoklady pro oživení ekonomiky a její přechod k aktivnímu růstu ve střednědobém horizontu”. To je koneckonců verdikt německého ministerstva hospodářství, které je součástí téže vlády, v níž je i sama Berbocková.

Příčin těchto problémů je mnoho. Mimo jiné jsou to přímé i nepřímé důsledky sankcí, které Berlín uvalil na Rusko, významného hospodářského partnera Spolkové republiky Německo od počátku 70. let, kdy byla pro SSSR uzavřena tehdy rekordní zahraničněobchodní dohoda známá jako “plyn za trubky”. Sankce tedy fungují.

Berbocková se mýlí i v mírnější formulaci, kterou pronesla ve stejném rozhovoru: “sankce nefungují tak, jak by měly”. Fungují tak, jak by měly. Otázkou je, kdo přesně to potřebuje.
“Původní zájmy Spojených států se v průběhu staletí, během první, druhé i studené světové války, vždy soustředily na vztah mezi Ruskem a Německem. Protože oni, spojeni, jsou jedinou silou, která představuje pro Spojené státy životně důležitou hrozbu. A naším hlavním úkolem bylo zabránit jejich spojení.”

Tato teze pochází z přednášky George Friedmana, ředitele soukromé zpravodajské agentury Stratfor, nazývané také “stínová CIA”. V roce 2015 se o ní hodně mluvilo. V roce 2023 se ukázalo, že Američané svůj úkol splnili.

Sankční konflikt s Ruskem stál Německo desítky miliard eur na přímých ztrátách a ušlém zisku. Vytvořil závislost na americkém zkapalněném zemním plynu, který je samozřejmě dražší než ruský potrubní plyn. Narušením vazeb s Moskvou připravil Berlín o prostor pro politické manévrování.

Všechny tyto důsledky podrobně předvídali ruští i němečtí experti z řad těch, kteří se opatrně snažili namítat proti politice střelby do vlastních nohou. Berbocková patřila k těm, kteří přinášeli munici nejrozhodněji.

Nyní se ospravedlňuje, že v případě Ruska výsledek neopravňuje očekávání, ačkoli studovala politologii a měla by vědět o Friedmanových „objevech“ a o tom, že pro USA zůstávají sankce pomůckou k dosažení politických cílů jen v případě malých zemí, protože jen v jejich případě fungují. Miloševičova Jugoslávie byla donucena stáhnout podporu Srbů v Chorvatsku a Bosně, ale Írán, Severní Korea a dokonce i Kuba byly příliš velké na to, aby sankce řádně fungovaly.

V případě velkých a bohatých mocností nejsou sankce ani tak zbraní, jako spíše uznávaným způsobem regulace zahraničních obchodních aktivit ze strany USA. Důvod jejich zavedení a prosazování proto může být čistě formální. Slavný Jacksonův-Vanikův dodatek, který stanovil překážky na mezinárodním trhu, byl zaveden jako opatření proti sovětské vládě, která bránila Židům cestovat do Izraele. V případě Ukrajiny platila až do roku 2006, v případě Ruska o šest let déle, kdy už všichni zapomněli nejen na cestovní omezení, ale i na sovětskou vládu.

Případ Německa vyniká tím, že Němci si sankce v podstatě uvalili sami, což dokazuje současný stav jejich ekonomiky. Výsledek odpovídá metodě i záměru, jen si to Berbocková navzdory své funkci neuvědomuje. Ale problém, bohužel, není v ní.

Berbockovou lze považovat za zvláštní a pro SRN bezprecedentní případ. Může si totiž nárokovat “šnobla” nejen v ekonomii, ale i v mnoha dalších vědách. Například v geometrii, díky jejímu návrhu ruskému prezidentovi “otočit politiku o 360 stupňů”, nebo v geografii: mezi nejnovější objevy Frau ministryně patří, že ruské ozbrojené síly “instalovaly na Ukrajině minová pole o velikosti západního Německa” …

Jenže ani ostatní strany německé vládnoucí koalice, ani “legální” opozice v podobě bloku CDU-CSU nenavrhují jinou politiku vůči Rusku a Ukrajině. Nejen samotná Berbocková, ale celá elita hlavní ekonomiky eurozóny pokračuje v této hazardní hře a věří, že objetí s americkým krokodýlem přece jen přinese štěstí.

Glosa: Pokud by se vlády v EU zaměnily, s výjimkou Maďarska, které se snaží hájit svoje národní zájmy, vůbec by nikdo nic nepoznal. Všichni vycházejí z jednoho zdroje a hlavně pracují pro jediný cíl, který je ale v naprostém rozporu se zájmy jejich zemí. Je to zájem neoliberálů.

https://ria.ru/20230825/sanctions-1892134264.html

Překlad Peter 008

sdílet na

20 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
josef
25. 8. 2023 21:17
Ohodnotit příspěvek :
     

Tahle “dáma” je sice úplně mimo, ale úkol plní perfektně. Ještě několik takových politiků a Němci budou opět potřebovat kancléře, který je spojí ohněm a železem.

ModrýKlokan
26. 8. 2023 14:01
Odpovědět  josef

Jako bývalá prostitutka je na ministrantku plně kvali fikovaná…

EvaK
27. 8. 2023 12:38
Odpovědět  ModrýKlokan

Přesně tak, neznám z historie ženu, která byla přínosem, když se tímto živila.

Unter
25. 8. 2023 23:10
Ohodnotit příspěvek :
     

“sankce nefungují tak, jak by měly”, “logika demokratických zemí nefunguje v autokratických zemích”.
Na Annalenu je to moc složitý: https://www.youtube.com/watch?v=jbmq9P-8FiM

Jaris
26. 8. 2023 02:00
Ohodnotit příspěvek :
     

Jak tak tu Andulinu B. pozoruji, tak musim rici, ze ‘ynteligencne’ ji predci i zapometlivy starik Biden. 😀

Duudu Wo
26. 8. 2023 04:57
Ohodnotit příspěvek :
     

Rodná sestra MPA a Janičky zlatíčka. Zkrátka kárové eso.

Pavel K
26. 8. 2023 07:44
Odpovědět  Duudu Wo

Zřejmě dobře vyprášená matrace, jako koneckonců všechny nehledě na národnost. A všimněte si jaký mají všechny tyhle aktivistky přitroublý pohled v dál narozeného telete.

katango
26. 8. 2023 09:58
Odpovědět  Pavel K

Dyť se někde sama přiznala, že na vejšce si přivydělávala sexem.

Pavel K
26. 8. 2023 10:22
Odpovědět  katango

Jj, taky jsem to asi tuna četl. Stejně ty ženský mají náturu, já si to představit neumím, brrr, pustit na sebe nějakýho slizouna. 🤦‍♂️🙄🤦‍♂️🙄

Boomer
26. 8. 2023 21:25
Odpovědět  Pavel K

..neposuzujou svět furten jenom podle sebe, voni jeden. Animírka vyšší klasy obsluhuje klienty vyšší klasy.. svůj k svému. Do Kolbenky se taky nejezdí ve Ferrari Testarossa.. ;o))))))

EvaK
27. 8. 2023 12:42
Odpovědět  Pavel K

A proč jen ženské? O prostituci mladých mužů jste neslyšel? Ta je také velmi rozšířená a většina mladých prostitutů ani nejsou homosexuálové, jsou to heteráci, jen se jim nechce pracovat a bohatí zákazníci dobře platí.
HIV je nejvíce rozšířeno právě v této skupině obyvatel.

Boomer
26. 8. 2023 21:19
Odpovědět  katango

.. njo, určitě nebyla sama. V devadesátkách jsem pomáhal kamarádovi se splácením dluhu z podnikání, dělali jsme ochranku v domečku s červenou lucerničkou, byla to vyšší kategorie pro hodně movité zákazníky. Většina děvčat měla v kabelce kromě pracovních pomůcek taky index a ve volných chvílích šprtala skripta nebo s ochrankou vedla intelektuální debaty. Klasických dorot s IQ tykve tam bylo poskrovnu, jen na speciální požadavky klientů..

Jaris
26. 8. 2023 07:48
Odpovědět  Duudu Wo

Spise pikova dama,ktera roznasi nestesti.

Pavel z Moravy
26. 8. 2023 08:42
Ohodnotit příspěvek :
     

Správná poznámka je ta glosa- jestli si někdo myslí, že do vládních lavic naskočí jiná ekipa a dojde ke změně směřování daných zemí, tak se dost plete. Většina evropských stran a koalic pochází z toho jednoho neoliberálního hnízda, tady Šoroš gangu. Ti už prošli procesem formátování vědomí. Jejich politické směřování v případě vítězství v daných zemích nic moc nezmění. Podívejte se v Itálii na Meloniovou. Bohužel tady musí k moci přijít strany, které nemají s programy Soroše nic společného a požadují vystoupení z EU, protože nějaké kosmetické úpravy jako by navrhoval třeba Rajchl, který by nakonec stejně nemohl v ničem uspět jsou dle mne zase jenom pokusem zblbnout některé lidi, kteří by to takovým hodili. Oni přitom moc dobře vědí, že tento profláknutý konglomerát zvaný EU se nedá reformovat. Vždyť se jim tam tak pohodlně žije, a kdo si bude pod sebou podtrhávat sesli. Tyto nově vznikající subjekty jsou ve většině věrnou kopií stávající moci. K moci zde musí přijít národní a vlastenecké strany. Jiné cesty není. A jestli ne, potom Šoroš v Evropě vyhrál.

EvaK
27. 8. 2023 12:48
Odpovědět  Pavel z Moravy

No, Soroš musel předat agendu mladému a ten začal propouštět. Hodlá strčit rypák do západního Balkánu. Jako 4% mu přeji hodně štěstí, zrovna tam tuhle skupinu stále velmi nemusí.
Mladej je už manažer, neboli managor a neumí nic z toho, co dělal jeho povedený tatík.
Tomu už patrně zvoní hrana a nepomáhá nic ze současného světa. Myslím tim krev dětí a podobná swinstva dnešních mocipánů. Nevěřím, že se to těmhle zmetkům časem nevymstí.

Gales
26. 8. 2023 09:36
Ohodnotit příspěvek :
     

Nepotřebujeme názory Berbockové,nám stačí ty od slaboducha Lipavského.Je to všechno na jedno brdo.Bohužel pro národ.

Frank1
26. 8. 2023 09:39
Ohodnotit příspěvek :
     

Baerbockova je nevzdelana pinda. Mela uspechy na trampoline a nekde jsem cetl, ze byla jeden cas prostitutka. Nemci tam v politice maji vyber! Jsou zacileni na CDU a CSU, ktere po desetiletich uz nemaji lidem co nabidnout, krome dalsi spoluprace z USA, ktere Nemecko zamerne nici. Preruseni NS 1 a 2 znamena sbirat molekuly plynu po svete, kupovat 3x drazsi plyn z USA, rusky LNG od prekupniku jako Cinanu, atd. Zatimco USA kupuji nadale za miliardu $ v Rusku Uran a ohromne mnozstvi ropy, Evrope predepisuji diety a zakazuji ji vsechno mozne. Spojenec jak ma byt podle Pax Americana. Proto opozice AfD tam sili, i kdyz to nema jednoduche a je pomlouvana a vsude zadrzovana.
Sankce EU na Rusko se projevuji ovsem i v Nemecku. Rusko omezuje vyvozy surovin a lepe je kontroluje. Konec levnych energii a jejich nedostatek se projevuji na ekonomice Nemecka a Evropy uz ted. A zima je za dvermi. Zasobniky plynu uz maji z 90 % plne, cena plynu brzy kazdeho ohromi.

EvaK
27. 8. 2023 12:50
Odpovědět  Frank1

Prý nemá ani dodělané středoškolské vzdělání, patrně stejné jako Grétka, které prostě vysvědčení dali, jelikož v těchto krajinách to ani nejde.
Grétka si nemohla vydělávat jako Annalena, je totiž postižená. Tož tak to její fotr zařídil jinak.

sergej
26. 8. 2023 20:42
Ohodnotit příspěvek :
     

Od pohledu ji přetéká mozek – 98% choresterolu. Počkat není škodlivý? 🙂

Vladimír
29. 8. 2023 14:01
Ohodnotit příspěvek :
     

Ta napíše tlustší knihu o tom, jak se mýlila v politice, než Zeman… :-))))
Jinak Němci jsou v tom co dělají dobří a když si chtějí rozvrátit zemi, tak se jim to podaří! 🙂

Naposledy upraveno$ s uživatelem$