blog

Rozvod v africkém stylu: stále více zemí černého kontinentu se od Francie odvrací

Hranice francouzské Afriky v poslední době praskají ve švech. Země, které dříve vzhlížely k Paříži, hledají nové spojence v zahraničí. Na konci července nigerská armáda odstavila prezidenta Mohammeda Bazuma, moc přešla na Národní radu pro záchranu vlasti, která okamžitě pozastavila vývoz zlata a uranu do Francie. Loni v září došlo v Burkině Faso k převratu. Rok před tím – v sousedním státě Mali. Další africkou zemí, která by se chtěla vymanit z vlivu Paříže, by mohl být Senegal. Podrobnosti – v materiálu “Izvestia”.

Bez zlata a uranu

Jedním z prvních rozhodnutí chunty v Nigeru, kromě pozastavení platnosti ústavy, bylo zastavení vývozu zlata a uranu do Francie. Země je sedmým největším světovým producentem uranu a je druhým po Namibii v Africe. Loni Niger představoval asi 5 % světové produkce uranu, zatímco dodávky od státu pokrývaly 15 až 17 % potřeby Francie.

Hlavní město Niamey, Nigerská republika

Hlavní město Niamey, Nigerská republika. Foto: REUTERS/Mahamadou Hamidou

Asi 75 % veškeré elektřiny v Páté republice zajišťují jaderné elektrárny, takže zastavení dodávek surovin pro jaderné palivo vyvolalo obavy o energetickou bezpečnost země.

Paříž na události v Nigeru, který byl do roku 1960 její kolonií, tvrdě zareagovala a slíbila, že bude chránit své občany a státní zájmy v zemi.

Tábor nespokojených

V poslední době roste v afrických zemích nespokojenost s počínáním Paříže. Po Nigeru začaly demonstrace v Senegalu. Aktivisté vyšli do ulic, aby protestovali proti zatčení opozičního vůdce Usmana Sonka. V některých částech země akce provázelo pálení francouzské vlajky.

Mnozí dodnes nadávají Paříži za vměšování do libyjských záležitostí, v důsledku čehož byl svržen Muammar Kaddáfí, země upadla do propasti občanské války a teroristé se aktivizovali na území sousedních zemí – Burkina Faso, Mauretánie, Mali, Niger a Čad.

Guinea-Bissau, Mauretánie a Togo byly během pandemie koronaviru z Paříže rozčarovány, protože francouzskou pomoc v boji proti COVID-19 považují za nedostatečnou. V médiích a ve veřejných projevech v Kamerunu, Pobřeží slonoviny a Konžské republice se stále častěji objevují pochybnosti, zda je Elysejský palác schopen zajistit jejich bezpečnost tváří v tvář hrozbě, kterou představují džihádisté.

A Rovníková Guinea loni na podzim zahájila řízení proti Francii u Mezinárodního soudního dvora, kde ji obvinila z neplnění mezinárodních závazků v boji proti korupci.

Hlavní nároky vůči Francii ve všech těchto zemích jsou podobné – ignorování zájmů spojence a lakomost.

Postkoloniální minulost

Francouzský prezident Emmanuel Macron se letos v únoru pokusil vše změnit a zlepšit vztahy s bývalými koloniemi. Během svého afrického turné prohlásil, že éra francouzské Afriky (Franceafrique), formulovaná v době Charlese de Gaulla a naznačující neformální opatrovnictví Paříže nad bývalými koloniemi na kontinentu, skončila a nadešel čas. budovat bilaterální a multilaterální vztahy novým způsobem.

Francouzští kolonisté v Africe

Francouzští kolonisté v AfriceFoto: Getty Images/Universal History Archive/Universal Images Group

Ve většině svých bývalých afrických majetků si Francie po dlouhou dobu udržela politický, ekonomický, vojenský, kulturní a ideologický vliv. Afričtí vůdci obdrželi komplexní pomoc výměnou za privilegia pro francouzský obchod.

Kromě toho Paříž nadále používala kontinent jako testovací prostor pro nové modely vybavení a zbraní a také diktovala africkým zemím, jak se mají v určitých situacích chovat.

Věrnými společníky Elysejského paláce jsou stále Benin, Gabon, Gambie a Čad. Pro tyto země je Francie jedním z předních politických a obchodních partnerů. Navíc Paříž aktivně podporuje profrancouzské elity v těchto zemích.

Restart vztahu

Africký kontinent byl vždy cenným aktivem Francie a symbolem její velikosti, proto Elysejský palác bolestně reagoval na jakoukoli aktivitu konkurentů v regionu a snažil se jí čelit.

“Někdy mám pocit, že se myšlení nezměnilo tolik jako naše, když čtu, slyším a vidím, jak lidé připisují Francii úmysly, které ona nemá,” řekl francouzský vůdce a dodal, že Paříž dodržuje politiku zasahování do vnitřních záležitostí afrických zemí.

Mnozí na kontinentu považovali slova francouzského vůdce za mazaná. Paříž aktivně zasahovala do záležitostí bývalých kolonií. V roce 1979 francouzské jednotky svrhly diktátora CAR Bokassu a v roce 2011 protifrancouzského prezidenta Pobřeží slonoviny Laurenta Gbagba. V roce 2013 se Paříž zapojila do „urovnání situace v Mali“ s pomocí operace Serval ve Středoafrické republice – s pomocí mírové operace Sangaris. V obou případech se Elysejský palác řídil ekonomickými zájmy země.

Macron

Foto: REUTERS/Xose Bouzas

Francouzské letectví také pomohlo vyrovnat účty s bývalým libyjským vůdcem Muammarem Kaddáfím. V roce 2015 dosáhla pařížská intervence do afrických záležitostí svého vrcholu. Ve Středoafrické republice, Mali, Burkině Faso, Mauretánii, Nigeru a Čadu souběžně probíhaly vojenské operace proti islamistům. Žádný z nich nevedl k úspěchu.

Prezidenti Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy a Francois Hollande se pokusili obnovit vztahy s Afrikou v různých dobách. Všichni se řídili tím, že model vztahů byl založen na koloniálních postojích, které bránily budování rovnocenného dialogu s africkými zeměmi.

Ani po odklonu od této koncepce se však francouzské úřady nevzdaly svých ambicí na kontinentu.

Prezident Emmanuel Macron, který během svých dvou volebních kampaní prohlásil o nepřípustnosti „kolonizace vztahů s Afrikou“, pokračoval v politice předchozích francouzských vůdců. Spočívá ve vnější kontrole nad politickým směřováním afrických zemí, vojenskou přítomností včetně boje proti teroristickým hrozbám a také lobbováním za zájmy francouzského byznysu.

Koloniální ničení: jak se ruský přístup k Mali bude lišit od západníhoV Bamaku se jednalo o spolupráci ministra zahraničí, v létě přijede prezident republiky do Petrohradu

Nezvládl situaci

V roce 2022 se francouzské úřady pokusily přehodnotit přístup k přítomnosti svých vojenských sil v zahraničí. V listopadu byl zveřejněn zakládající dokument obranné politiky země, Strategic National Review, ve kterém místní vojenští vůdci skutečně připustili, že Paříž není schopna budovat spolupráci s africkými spojenci.

Francie se snažila udržet na oběžné dráze svého vlivu co nejvíce zemí z bývalých kolonií, ale na to nebyl dostatek sil.

Kontingent 2000 až 5000 lidí nezvládl všechny svěřené úkoly, mezi které patřil boj s terorismem, výcvik místních ozbrojených sil a pomoc různým misím při realizaci humanitárních projektů.

Francouzská armáda se po misi v Africe vrací do Francie

Francouzská armáda se po misi v Africe vrací do FrancieFoto: REUTERS/Fred Marie

Efektivita francouzské přítomnosti klesala, čemuž místní úřady nemohly nevěnovat pozornost.

Neúspěchem byla protiteroristická operace „Duna“ v Sahelu (Mali, Čad, Burkina Faso, Mauretánie a Niger). Vliv Paříže na kontinentu začal rychle upadat a francouzská Afrika se začala hroutit.

Koncem loňského roku Paříž oznámila konec protiteroristické kampaně poté, co se začala ozývat ostrá kritika místních úřadů na adresu francouzské armády. Kontingent 5 tisíc lidí, kteří se zúčastnili „Barkhan“, byl nucen opustit kontinent.

Potíže na dvorku

V posledních 10 letech Francie výrazně omezila svůj vliv v řadě afrických zemí, které byly součástí její koloniální říše. To platí zejména pro země v Sahelu – Paříž již ztratila tři klíčové státy, které jsou pro ni docela důležité, říká Sergej Fedorov, přední výzkumný pracovník Ústavu Evropy Ruské akademie věd.

Expert dodal, že tyto tři země se vyznačují velkou politickou nestabilitou:

– Večírky tam nefungovaly. Bývalí francouzští diplomaté, kteří se nyní stali odborníky, z velké části obviňují Ruskou federaci, protože se domnívají, že se tak stalo kvůli jejímu vlivu.

Foto: REUTERS/Zohra Bensemra

O to podle politologa vůbec nejde. Francouzská politika zaměřená na pomoc těmto zemím nevedla k žádným zvláštním výsledkům: teroristické skupiny nebyly poraženy, bezpečnostní otázky nebyly vyřešeny, obyvatelstvo nadále žije v chudobě jako dříve. V regionu není moc elektřiny.

„To vše oslabuje pozici Francie v zóně, kterou považovali za svůj „zadní dvorek,“ shrnul specialista v rozhovoru pro Izvestija.

Není snadné se zlomit

Vedoucí výzkumný pracovník, Institut asijských a afrických zemí, Moskevská státní univerzita Lomonosova M.V. Lomonosov Nikolaj Ščerbakov se zase domnívá, že než Francie oslabí svou přítomnost a vliv, alespoň v západní Africe, uplyne ještě hodně času.

Za poslední čtyři roky došlo v tomto regionu k sedmi vojenským převratům. Taková zvýšená pozornost dění v Nigeru je způsobena tím, že Hospodářské společenství západoafrických zemí (ECOWAS) poměrně ostře doručilo novým úřadům země ultimátum požadující, aby vrátily bývalého prezidenta k moci. A také tím, že se události v Nigeru kryly s rusko-africkým summitem v Petrohradu, na kterém se sešli všichni Afričané, vysvětlil politolog.

Ruda nebude činit: proč se Rusko obává převratu v GuinejiA co na této republice přitahuje další světové velmoci

Expert poznamenal, že přítomnost Paříže v regionu a v konkrétních afrických zemích je poměrně silná.

– Například hlásili, že nadvláda Francie v Mali skončila. Ve skutečnosti země jednoduše přeformátovala svou vojenskou přítomnost v této zemi, stáhla část svého vojenského kontingentu, ale zároveň zůstala v Mali a stále poskytovala služby instruktorů a cvičila vojenský personál, vysvětlil Afričan.

francouzská armáda

Foto: REUTERS/Fred Marie

Dodal, že důvod, proč jsou v regionu přítomni francouzští a další zahraniční vojáci, nezmizel. To je vážná hrozba, kterou představují džihádistické skupiny.

– Vztahy Francie s většinou jejího bývalého majetku nejsou ničím zastíněny. Stále tam je. Většina zákonů v těchto zemích je dědictvím koloniální minulosti. Myslím si, že bez ohledu na přijatá opatření najdou nové úřady v Nigeru a vnější síly kompromis, vyjádřil naději specialista.

Ščerbakov se domnívá, že zpřetrhání vazeb mezi Nigerem a Francií není tak snadné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jedná se zejména o dodávky uranu. I kdyby k tomu podle odborníka došlo, vztahový systém to příliš nezmění. Potřebné suroviny bude Paris klidně nakupovat na mezinárodních trzích a Niamey bude moci kompenzovat ztráty z neprodaných surovin hledáním nových kupců. Především je to Čína.

„Nové úřady také nechtějí zůstat přes noc bez devizových příjmů a bez trhů,“ shrnul expert v rozhovoru pro Izvestija.

Jak vešlo ve známost, francouzská společnost Orano, která v Nigeru působí téměř půl století, pokračovala v těžbě uranu v rozporu s nařízením nových úřadů. V současné době se těží pouze jedno pole, které se nachází u města Arlit v centrální části země.
stroj. překlad https://1url.cz/zuWEa

sdílet na

55 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Unter
5. 8. 2023 14:01
Ohodnotit příspěvek :
     

U té titulní fotky mě napadá jenom: “Sekni vole”.

Autor
5. 8. 2023 14:30
Odpovědět  Unter

Vy jste se díval na “Pane, vy jste vdova!”

Unter
5. 8. 2023 14:50
Odpovědět  Peter 008

To souhlasí, trefil jste.

Pavel K
5. 8. 2023 16:18
Odpovědět  Unter

😊 😊 😊
Špičkovej film plný vynikajících herců a ne jako dnes, která jí má ovčí, nebereme. 🤣🤦‍♂️

Markýza
5. 8. 2023 14:29
Ohodnotit příspěvek :
     

Budeme tvrdě hájit (naše) zájmy ve (vaší) zemi. Njn – a tam je právě zakopán ten pověstný pes.

5. 8. 2023 17:38
Odpovědět  Markýza

Na vědomost dávám:

Pjakin s titulky z 31. 7. 2023 zde:

https://1url.cz/HuWBg

Albi
5. 8. 2023 21:31

Díky. Hned se jdu podívat.

Teuton
5. 8. 2023 14:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Hele, občas lze zaslechnout zajímavé hlášky. Třeba : ” Proč bych měl zhebnout na rakovinu střev jenom proto, že je Fiala kámošem ukrajinských nacistů ?” Dotyčný tím reagoval na ukrajinskou mouku, která je v okolních zemích považována za karcinogenní riziko a její dovoz je zakázán. K nám se tenhle jedovaný hnus vozit může.

5. 8. 2023 14:51
Odpovědět  Teuton

Signál je teď zaneprázdněn a nemá proto čas řešit takové kravinky. Vyhrál konkurz do hlavní role v pornofilmu co největší cocot.

Pavel K
5. 8. 2023 16:20

…..a co na tu kvalitní mouku naši pravicově smýšlející spoluobčané s vysokoškolským vzděláním? Že to tam stejně nasypali rusáci.

5. 8. 2023 19:01
Odpovědět  Pavel K

A kdo jinej? Nebo že by Kim, či Si snad?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
5. 8. 2023 21:35

Rukoiu společnou a nerozdílnou. Ať se nehádají.

ModrýKlokan
5. 8. 2023 15:21
Odpovědět  Teuton

Tak především by měli lidi vědět, že ukrajinská pšenice byla a je vyvážena především jako krmná, pro výkrm prasat a kuřat.

Jako vhodná pro výkrm ovcí ve východní evropě se ukázala až na základě nejnovějších vědeckých výzkumů barmského ťinťanku Fyjala and Stanjura Partners, Ltd.

ANTIUKRAJINEC
5. 8. 2023 16:06
Odpovědět  ModrýKlokan

jenomže ty ukrajinský sračky potom žerem v jejich mase

Pavel K
5. 8. 2023 16:22
Odpovědět  ANTIUKRAJINEC

Samozřejmě, je to systém padajícího 💩

Albi
5. 8. 2023 21:36
Odpovědět  ANTIUKRAJINEC

Ty už jsou přefiltrované. 🙂

Keller
5. 8. 2023 16:20
Odpovědět  Teuton

Milý pane, úvahy o ukrajinské pšenici a její škodlivost jsou zajímavé, ale podstatou této diskuze je snižující se vliv Francie na dění v Africe. Má ukrajinská pšenice s tím nějakou spojitost?

5. 8. 2023 17:46
Odpovědět  Keller

Milý pane, podstatou Pokecu je pokec normálních lidí o všeličems. Proto Pokec a ne kupříkladu Vlajka. Mají vaše opakující se pokusy o usměrňování diskutérů nějakou spojitost se sklonem k buzeraci obecně, či se cítíte být sebenajmenovaným cenzorem pokecu?

Keller
5. 8. 2023 18:30

Milý pane, já jsem se zeptal na spojitost mezi ukrajinskou pšenicí se snižujícím se vlivem Francie na dění v Africe. Místo odpovědi jste mě nařkl z buzerace. Zkuste na tu otázku odpovědět.

5. 8. 2023 18:45
Odpovědět  Keller

Nenařkl – položil jsem vám otázku. Takže za bé je správně?

Keller
5. 8. 2023 18:56

Na otázku spojitosti ukrajinské pšenice se snižujícím se vlivem Francie jste neodpověděl! Místo dopovědi plácáte cosi, že “bé je správně” aniž by jste napsal o jaké možnosti se jedná. Kromě toho otázka, jestli chci být cenzorem Pokecu je naprosto nesmyslná. Vzhledem k tomu, že nemám právo mazat příspěvky, tak nemůžu být cenzorem. Opět ukazujete, že když Vám chybí argumenty, okamžitě začnete s napadáním osoby, jejíž názor se Vám nelíbí.

5. 8. 2023 19:12
Odpovědět  Keller

Názor? Si děláte srandu? Žádný názor jsem zde:
“Milý pane, úvahy o ukrajinské pšenici a její škodlivost jsou zajímavé, ale podstatou této diskuze je snižující se vliv Francie na dění v Africe. Má ukrajinská pšenice s tím nějakou spojitost?” nezaznamenal. Vy tam vidíte nějaký názor? Pokud ano, pak si udělejte pořádek ve svém pojmosloví. Nežádané mentorování, po mém buzerace, není názorem!
Jo, a mimochodem, ne by jste, ale byste.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Keller
5. 8. 2023 19:42

Nějak se rozpalujete a evidentně ztrácíte sebekontrolu. Stále čekám odpověď na otázku jakou má spojitost ukrajinská pšenice se snižujícím se vlivem v Francie v Africe a pořád nic.

5. 8. 2023 20:19
Odpovědět  Keller

Bohužel, nemohu se vám věnovat jak byste si žďál. Nemám na vás čas, bo hledám ztracenou sebekontrolu. Někam se mrška zakutálela. Tož čekejte, čekejte…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
5. 8. 2023 21:44
Odpovědět  Keller

Mohla bych to zkusit já?

Tedy – domnívám se, že do Afriky mohla už dorazit informace o kontaminované pšenici, kterou Ukrjina zlomyslně jako poděkování za dodávky zbraní bude lifrovat do Evropy a na Afriku nezbyde.

Co s takovým “partnerem”-hegemonem?
Nabízí se vyměnit ho za Rusko, které dodá, co slíbilo a někdy možná i zadarmo.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Keller
5. 8. 2023 23:08
Odpovědět  Albi

Ukrajina kontaminovanou pšenici vyváží a žádnou nedováží. Jak je možné, že ještě hromadně nevymírají, když ji Ukrajinci konzumují (jinou nemají)? Podobnou otázku si můžete položit ohledně obilovin RF.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
5. 8. 2023 23:42
Odpovědět  Keller

Všeho do času. Na mRNA vakcíny taky lidi nemrskli botasky hned, ale až časem. No a ani rak není něco jako zánět slepýho střeva. Napřed se musí rak pěkně zabydlet a pořádně rozežrat organismus, a pak teprve máte nárok na morfium a pomalou smrt. Vaše otázka proto bude k věci tak za rok za dva.

Markýza
6. 8. 2023 16:55
Odpovědět  Keller

Kdoví….ovšem dvakrát zdravě fakt nepůsobí, zeptejte se doktorů. Většina chorob, kterými oplývají (a to mám prosím z mejnstrýmu, že oplývají!) sice jistě nesouvisí s konzumací pesticidů – ovšem ty rozhodně nenapomáhají imunitnímu systému, aby čile pracoval.

janle57
5. 8. 2023 19:44
Odpovědět  Keller

dobrý den, s potěšením kvituji,že nás,kteří tohoto pána mají už tak
akorát plné zuby,přibývá,snad to všem ostatním,kteří tu diskutují,
konečně otevře oči a začnou se podle toho k němu chovat.

5. 8. 2023 20:23
Odpovědět  janle57

Ha! ha! ha!

Albi
5. 8. 2023 22:09
Odpovědět  janle57

A znáte přísloví “Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá”?
Pokud jsem si všimla, ta poučování a výchova ke správnému názoru sem dorazila s panem Noobody.
A nesnesla ani diskuzi, vyžadován byl naprostý souhlas.

5. 8. 2023 23:53
Odpovědět  Albi

A k tomu troldí trik slámomlátících otázek a přenesení názorové argumentace na diskuzního oponenta, aby se hovadinami zaswinil diskuzní prostor a nezbylo místo na normální pokec. Proto taky tak prskaj, když jim na tu jejich argumentační strategii nenaskakuju. Jó, to se pak duří. Jenže – zval je sem někdo? Nezval.
Jo jo. Jsou to fikaní klouzci, tihle troldové.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel K
6. 8. 2023 08:24

Milane jdou po tobě. 🤣 🤣
Vidíš, když jsem ti radil bacha na móresy z PP, tak jsi odsekl že ti to za to ten web nestojí. Tam bys zjistil a pochopil, bojové nasazení a hlavně válečnou taktiku. Rádi tam vaří kávu 3v1, tatatata ta ta někdy i více. 🤣 🙄

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Markýza
6. 8. 2023 08:52
Odpovědět  Pavel K

No a nekoledoval si? 😎 To bylo furt “já chci mínusy, kde jste, mínusáři”……

6. 8. 2023 15:23
Odpovědět  Markýza

Však taky jo! Koledoval. Úmyslně. Důvod si ale nechám pro sebe. A ne, s mým tlustým egem to nemá nic společného.

Markýza
6. 8. 2023 16:56

Z tlustého ega jsem vás nijak zvlášť nepodezírala, nebojte 😀

6. 8. 2023 19:31
Odpovědět  Markýza

Ale jo, co bych to na sebe neprásk. Troldové mají svou taktiku, jak diskutérům krmit uši a rozes-írat diskuzi, a já zase svou strategii, s různými taktickými manévry, jak jim to kazit.

6. 8. 2023 15:10
Odpovědět  Pavel K

Neodsekl – jen jsem tě drobet zneužil, bo jsem věděl, že to zmetci budou číst, neb na ně funguji jak červený hadr na býka. Tak jsem je tím znevážením PP chtěl drobet našňupnout. Jen jsem nedomyslel, že to vypadá jako pohrdavé odseknutí tobě. Omlouvám se.

Pavel K
6. 8. 2023 15:36

🤣 🙋‍♂️ 🤣 🤣

Pane Vachmajstr, vy jste hlava! – YouTube

6. 8. 2023 19:39
Odpovědět  Pavel K

https://1url.cz/duWHS

Už si to ukládám, to se šikne k tomu hurónskýmu smíchu.

Markýza
5. 8. 2023 14:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Tohle je taky vtipný:

“Bývalí francouzští diplomaté, kteří se nyní stali odborníky, z velké části obviňují Ruskou federaci, protože se domnívají, že se tak stalo kvůli jejímu vlivu……..O to podle politologa vůbec nejde”

Ale jde, Fedorove, jde. Proč myslíš, že vás KoZa tak nesnáší? Vzbouřili jste se a navíc nejste žádný trpajzlík – jdete nehorázně příkladem! 😀

Autor
5. 8. 2023 16:21
Odpovědět  Markýza

Chudáci Rusové a zvláště Putin! Ani na chvilku se nemohou zastavit, aby stihli to všechno. Mám podezření, že Rusů není 140 milionů, ale nejméně půl miliardy! A z toho 20 milionů je v FSB, 30 milionů v armádě, 25 milionů v organizaci Wagner. Dobrých 30 milionů cestuje po světě a vybírá čipy ze všech odložených praček, ledniček a jiných elektropřístrojů. Zbytek každý pěstuje 10 hektarů obilí, těží 12 galonů ropy za hodinu a 25 m3 plynu. 50 milionů stojí podél cest a předávají si náklady jako kulaci. Brambory dodává Baťka.
Putin má nejméně sedm dvojníků, kteří se neustále objevují na veřejnosti, aby si mezitím zbytek mohl odpočinout.
🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Markýza
5. 8. 2023 17:33
Odpovědět  Peter 008

Správně! A aby vyhověl KoZe a podrbal jí bradičku, má každý z těch dvojníků jinou chorobu: jeden mrtvici, druhý parkinsona, atakdále.
Potud jasno – ale že jdou tou svou vzpourou proti KoZe nehanebným příkladem, to je teda pravda, vždyť se na to koukněte.

5. 8. 2023 18:14
Odpovědět  Peter 008

Chudáci rozhodně. Teď další plíživé nebezpečí ohrožující Federaci:

VZPOURA MIGRANTŮ V RUSKU. JAKOU ROLI V TÉTO NOVÉ „ARMÁDĚ“ SEHRÁL POSLANEC?Poslanec s komplici přivezl do Ruska celou „armádu“ migrantů. 
V Petrohradu nabírá na obrátkách vyšetřování vysoce sledovaného trestního případu legalizace velkého počtu migrantů za účasti poslance jednoho z městských zastupitelstev severního hlavního města a zaměstnanců migrační služby. Hovoříme o nelegální registraci celé „armády“ cizinců.
 A to jsou údaje pouze pro jeden region!

https://1url.cz/Buelt

RUŠTÍ MUŽI SE SPOJILI PROTI MIGRANTŮM. NEZVLÁDNE SÁMS rostoucím počtem migrantů v Murinu se samotní obyvatelé sjednotili v lidových četách. Prostě není jiná možnost, člověk si sám neporadí.
Zakladatel Cargradu Konstantin Malofeev reagoval na informace o vytvoření lidových čet v Murinu s cílem zastavit zvěrstva migrantů. Do oddílů se již přihlásilo více než sto lidí. A to i přesto, že při obrovském počtu obyvatel Murina tam pracuje necelých dvacet okrskových důstojníků. Všechny úkoly samozřejmě ve světle narůstající kriminality migrantů nezvládají. Proto lidé vzali věci do svých rukou.

https://1url.cz/0uWBO

5. 8. 2023 18:18

A ještě nadějná zpráva:

SELHÁNÍ NABIULLINY A SILUANOVA. STÁTNÍ DUMA: PÁD RUBLU BYL POSLEDNÍ KAPKOU
Selhání Nabiulliny a Siluanova by měla být vyšetřena ve Státní dumě v rámci práce zvláštní komise. Pád rublu byl poslední kapkou. Dmitrij Lyubomudrov se domnívá, že ministerstvo financí a centrální banka neudělaly nic, aby zabránily devalvaci, ačkoli soubor nezbytných opatření je zřejmý.
… … …
To znamená, že v naší Státní dumě je nutné vytvořit zvláštní komisi, která prošetří, zda osoby, které zastávají funkce šéfa ministerstva financí, předsedy centrální banky a vedoucích dalších oddělení hospodářského bloku, odpovídají jejich funkcím.

https://1url.cz/nuWB5

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
5. 8. 2023 18:55

A zde něco k dění v Africe:

Západoafričtí vůdci plánují vojenskou intervenci v Nigeru 4. srpna 2023

Šéfové západoafrické obrany vytvořili plán potenciální vojenské intervence s cílem zvrátit puč v Nigeru z minulého týdne, včetně toho, jak a kdy rozmístit síly.
Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS) neprozradí pučistům, kdy a kde udeří, ale Abdel-Fatau Musah – komisař ECOVAS pro politické záležitosti, mír a bezpečnost – v pátek uvedl, že rozhodnutí přijme vláda. hlavy států bloku.

https://1url.cz/NuWBA

Nigerští vojenští vládci žádají o pomoc ruskou skupinu Wagner 5. srpna 2023

Generálové nigerského převratu požádali o pomoc ruskou žoldáckou skupinu Wagner, protože se blíží termín, kdy má propustit odvolaného prezidenta země nebo čelit možné vojenské intervenci ze strany západoafrického regionálního bloku, uvádí zpráva.
Žádost přišla během návštěvy vůdce převratu – generála Salifou Modyho – v sousedním Mali, kde navázal kontakt s někým z Wagnera, řekl agentuře AP Wassim Nasr, novinář a vedoucí výzkumný pracovník ze Soufanského centra.

https://1url.cz/GuWBy

Standa
6. 8. 2023 09:22

Wagnerovcům se tam bude těžko bojovat.Africké jednotky , dobře vycvičené, jsou nejlepší na světě. V Africe.
Možná, že bylo dobré odvést toho ,,prasidenta ” za země.Nejlépe do Korejské lidové.RF tam pozice u uranu nepustí, sféry vlivu se mění!

zdena
5. 8. 2023 20:15

už aby to bylo….. ufff…..

5. 8. 2023 18:51
Odpovědět  Peter 008

Bacha abyste vytahán za ouška, že se nedržíte tématu článku!

Tom
5. 8. 2023 22:23
Odpovědět  Peter 008

Vsicnhni se shoduji na tom, ze serou na KoZu. Kdo by na ni nesral dneska. Jsou vsem k smichu!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
ANTIUKRAJINEC
5. 8. 2023 16:07
Ohodnotit příspěvek :
     

“Potřebné suroviny bude Paris klidně nakupovat na mezinárodních trzích”-jo,jenomže za TRŽNÍ CENY a vyjde je to několikanásobně dráž,než když z drancované afriky

Markýza
6. 8. 2023 16:58
Odpovědět  ANTIUKRAJINEC

No samozřejmě, proto se tak vztekají. Niger holt přestává dodávat a začne prodávat.

Gales
5. 8. 2023 16:55
Ohodnotit příspěvek :
     

Signalistovi se rozšíří pole působnosti a najde tam plno žen kterým bude,za naše peníze,pomáhat.

katango
6. 8. 2023 08:20
Odpovědět  Gales

Otázka je, zda se při kontaktu s ženama neomezuje jen na to. Kdyby si pořádně vrznul, dostal by se blíže ke kontaktu s realitou.

Markýza
6. 8. 2023 08:54
Odpovědět  katango

Teda, vy kladete mety! Já se to tu snažím představit a ne a ne a ne…………..