blog

Přípitek od Vladimira Putina: starý přítel je lepší než dva noví … a bonus nakonec

Historické oříšky (Исторические напёрстки)

Po vzájemném ujištění o “neustálém rozvoji rusko-korejského přátelství” zakousli si vysocí hosté a pohostinní hostitelé pelmeně s kamčatským krabem, osvěžili se rakytníkovým šerbetem, aby přešli k hlavnímu chodu – jeseterovi s houbami a brambory. A pak následoval dezert – tajgské brusinky s piniovými oříšky pod kondenzovaným mlékem. Praví “lesáci” Dálného východu, to není případ pokrokových lidí, kteří se při “vysokých návštěvách” občerstvují hranolky v nejlepší restauraci svého příjmení. Vedoucí salonní vysokointelektuální rozhovory na téma … V mládí jsem si zde s oblibou dával kolu s hamburgrem. Brilantní diplomacie formy a syntaxe …

…komentářem se to jen pokazí …

A teď k věci. Vladimiru Vladimirovičovi a Kimu Čong-unu se už několik dní snažili zkazit chuť k jídlu a americko-ukrajinská kuchyně pokrm “blin-ken s hranolky” (1) vydala oficiální prohlášení své agentury: “v případě dodávek severokorejských zbraní do Ruska budou obě země vystaveny novým sankcím”, konec citátu. Myslím, že oba představitelé jaderných mocností si zahráli hru o dortík „na uhádnutí“ a snažili se představit si, jaké sankce ještě nezavedl pacient nemocný hegemonismem.

Z přesně na míru „ušitého“ zápisu z oficiálního jednání nelze vyvozovat závěry o vojensko-technické spolupráci s KLDR v oblasti dodávek zbraní. I když by se nám hodil milion či dva sovětských nábojů ráže do zásoby a uvolnili bychom Korejcům přeplněné sklady. Zajímavé jsou i dálkové systémy neobvyklých ráží, pokud je Koalice dodává vojskům v kusových množstvích. Ale to jsou jen úvahy gaučového militaristy, Kim s Vladimirem Putinem o takových maličkostech sotva diskutovali.

Zahorizontální dělostřelecká salva

Vytvoření jaderného odstrašujícího “trojúhelníku” Číny, KLDR a Ruska v asijsko-pacifickém regionu – však muselo být pečlivě opatrně načrtnuto na ubrousky. Soudě podle hysterie v amerických, tchajwanských, japonských a pomýlených jihokorejských médiích – jsme to uhodli přímo z menu. Zvláště při návštěvě kosmodromu Vostočnyj a příslibu vyslat na oběžnou dráhu řádně korejského kosmonauta, který by Pchjongjangu pomohl s jeho družicovým programem. Nemyslím si, že by tam byla nulová práce, KLDR má ke skoku do klubu moderních kosmických a plnohodnotných jaderných mocností jediný problém – raketovou technologii poslední generace.

Pokud se splní strašidelný sen USA a “trojúhelník” pevně spojí Dálný východ do jednotné vojensko-politické odstrašující aliance, bude třeba urychleně přehodnotit strategii týkající se Tchaj-wanu, Japonska a dokonce i Indonésie a Indie. Stejně jako konfiguraci samotné šňůry, která je pečlivě splétána ve snaze odříznout kyslík čínským soudruhům. Proto Washington reagoval na Kimovu návštěvu tak nervózně, čas se rychle krátí a hegemon je zahlcen ve východní Evropě svou kuchařskou show pekelných várek, které mají ruskému (všežravému) medvědovi způsobit zažívací potíže. Je čas vylézt z brlohu, ale pán tajgy nás nepouští.

Přistoupit k volbám v příštím roce (v USA) s nevyřešenými pozitivními dobrodružstvími v Malorossii a místo oslabení Číny přijmout – jednotnou osu spolupráce Rusko-KLDR-Čína od Aljašky po ostrov Hainan naproti Filipínám … aby dali vzteklému Trumpovi a republikánům eso v rukávu. Je to oblíbená kombinace v americkém pokeru, kde se efektivita jakékoli administrativy posuzuje podle žádoucích/nežádoucích spojenectví na světové scéně, uzavřených díky nebo navzdory úřadujícímu prezidentovi sedícímu v Oválné pracovně. I bez Pekingu vypadá aliance mezi Moskvou a Pchjongjangem jako obrovský neúspěch “placky” z kyjevského McDaku. A pokud bude tavridská kulebjaka (2) podehřívat stejným tempem i nadále? Auvej, ouvej …

To je, pokud se bavíme o geopolitické kuchyni, ale jsou tu i podstatnější otázky. Zajímavý je “doprovod”, s nímž soudruh Kim Čong-un přijel v obrněném vlaku. Klíčovými postavami v něm jsou Lee Byung-chul, místopředseda Ústředního vojenského výboru Ústředního výboru Korejské strany práce, a Pak Jong Chon, vedoucí oddělení vojenské správy Ústředního výboru Korejské strany práce. To je vše.

To znamená, že témata rozhovoru byla nastíněna kompetencemi odpovědných soudruhů – vojensko-technická výstavba a armádní záležitosti. Což potvrdily i osobnosti z doprovodu Vladimira Vladimiroviče, doprovázeli ho ministři Manturov a Šojgu (v uniformě). Jak v takových případech říkají protokolární služby: reprezentace zužuje seznam projednávaných otázek. A místo setkání na kosmodromu Vostočnyj je konkretizuje, soudruh Kim si přijel pro raketové technologie, respektive pro systematizaci těch, které už jsou v KLDR k dispozici. Objevilo se jich tolik, od experimentálních hypersonických až po klasické – sovětský a americký vývoj z dob “studené války” stojí pobledlý stranou. A pak je tu vesmír se satelity.


Chápete … vaše trysky jsou takové, ale my musíme být jako za zády soudruha Putina.

Ať už budou vyhrožovat sankcemi, nebo ne – sféra spolupráce bude zahalena hustým závojem státního tajemství, protože naši severokorejští soudruzi mají tuto formu práce velmi rádi. Jednou již zamíchali všechny karty Yankees v jihovýchodní Asii s vidinou arzenálu jaderných zbraní a přiměli je přehodnotit celou architekturu rozmístění expedičního sboru na japonských ostrovech. A pokud se raketová technologie stane nejmodernější … je těžké si představit, kam až by se Američané měli v Tichém oceánu s prostory pro umístění námořních a leteckých flotil odplazit.

Správná odpověď je západní pobřeží jejich kontinentu s obrovskými výdaji na výstavbu systémů protivzdušné obrany/ochrany. A své vycvičené pudly v asijsko-pacifickém regionu budou muset pevněji krýt, aby neznervózněli a nezaváhali. Obvyklá aritmetika: byly tu dvě jaderné mocnosti schopné dosáhnout mezikontinentálními a hypersonickými dodávkami skunků a může se objevit třetí. Ten, kdo má “politickou rozhodovací vůli”, nemá brzdy, o čemž svědčí tři Trumpovy letadlové lodě. Jak se „obuli“ do bačkor poté, co obdrželi zpravodajské informace, že soudruh Kim si s tím nebude zahrávat.

Takže využití KLDR jako “černého koně”, který táhne v nejcitlivějším indopacifickém regionu pro Yankees nikoliv rezavé halapartny a pišišvore, ale moderní „donáškové a porážkové“ prostředky, je docela dráždivé. Na tomto pozadí je zajímavé sledovat tón amerických médií, která od roku 2010 zásadně revidovala sarkastický obraz “země absurdity” (klišé pro KLDR). Dřívější arogance zmizela, Pchjongjang je (jak se ukazuje!) velmi nebezpečnou zemí a s každým dalším odpálením rakety se přibližuje k americkým břehům.


A za poslední rok a půl od začátku slavných událostí v Tavridě … se náhle stala jazýčkem na vahách v konfrontaci s Ruskem. Má obrovské zásoby dělostřeleckých hlavní a munice, rozvinutý a soběstačný vojenský průmysl, některé vzorky zbraní jsou unikátní a vyrábějí se jen na bravurní pochody Čučche (3). A mnoho dalších překvapivě pravdivých věcí napsali vážení pánové z předních analytických publikací Spojených států, kteří už nepoužívají pejorativní epiteta jako “směšný koblížek” pro Kim Čong-una. A ti nejinteligentnější umějí používat zeměpisné mapy a vidí podivné a “náhodné” utváření nové “osy zla”: KLDR-Rusko-Čína-Irán.

Takže narážka na kosmodrom Vostočnyj byla pochopena správně, o kouřové cloně v podobě vypuštění správného korejského kosmonauta na oběžnou dráhu západní experti vůbec nediskutují, truchlí nad raketami. S vědomím, že Pchjongjang je půl krůčku od „škytavého“ samuraje, pokud jde o zasažení cíle „nevybíravě“ létajícími produkty.


Správně odhadují, v jakém rozpoložení se opatrná Čína a mnohovrstevnatá Indie mohou stát druhořadými faktory v dnešní ruské zahraniční politice, pokud dojde na skutečnou řežbu. Lepšího vojenského spojence na celém světě nenajdeme. Nejzajímavější je, že je natolik soběstačná, že jí nebudeme muset pomáhat, jen ji chytit za pačesy, aby nerozbila všechny soupravy v obchodě s porcelánem. Proto úvahy o dělostřelecké munici zde padají až na desátý plán, ne sem je nutno se dívat.

A když se pozorně podíváte na to, jak se Kim Čong-un chová k Rusku, zjistíte, že bezpodmínečně uznává všechny územní výdobytky naší země a kašle na jakékoli hrozby a sankce. Naplno využívá ideologickou odvahu kavaléristya dává jasně najevo: Rusové, čas vytírání se “červenými liniemi” se chýlí ke konci, přijdou nám na duši se vší vážností úmyslů. Takže si zahrajme na “hodného a zlého policajta”, když už se to rozjelo. Nebudeme za to chtít mnoho, karty jsou dost dobré i tak. Co se týče sankcí OSN, věnujme jim pozornost. Stejně jako předtím, checheche …

“Dodržujeme” do té míry, že to můžeme vidět z vesmíru. Mluvím o velkém skandálu v pomýlených korejských a japonských zpravodajských kruzích, že satelitní snímky odhalily obří staveniště v pobřežních a centrálních provinciích KLDR … Cisternové infrastruktury pro skladování pohonných hmot a maziv. Neshodují se s logistikou starobylého čínského ropovodu malého kalibru a zařízení na výrobu náhražek syntetické ropy z uhlí. Našla Země zářivého Čučche ložiska ropy?

Nejsou tam pozorována ani teoreticky. Tak prostě fungují “sankce”, říká se tomu nakládání a vykládání na moři. S vypnutými transpondéry. A aby se objemy čerpaly rychleji – včera bylo oznámeno o společném infrastrukturním projektu Ruska a Severní Koreje ve smyslu výstavby železničních a dálničních větví do přístavů KLDR. Ale ano … Čína a Rusko dodržovaly sankce, zejména po 24. únoru 2022, kdy šel celý systém mezinárodního práva do kopru. A i předtím toho hodně nosily pod prkny, stačí se podívat na zběsilou “motorizaci” Pchjongjangu. A zázračné novinky”:

“Moskva a Peking upustí od sankcí proti Severní Koreji“, prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle něj byly sankce “přijaty ve zcela jiném geopolitickém prostředí”. Prohlášení zaznělo po setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una s Vladimirem Putinem, video zveřejnil na Telegramu zpravodaj kanálu Rossija.

Podíváme se a zkontrolujeme. Protože není možné dál diplomaticky vykrucovat a předstírat, že KLDR na geografické a politické mapě světa neexistuje. Peking se musí soustředit na Tchajwanský průliv a jižní hranice své země a spolehlivě krýt severovýchodní Čínu před vojenskou hrozbou Japonců a Američanů. Těžko si lze představit lepší ochranu hranic tváří v tvář Severní Koreji a je načase, aby Rusko zavedlo jednotné námořní a protiraketové bezpečnostní protokoly s Pchjongjangem. Přinejmenším “zrcadlové” protokoly úměrné vojenské spolupráci mezi Tokiem a Washingtonem.



Nezapomínat na věčně zablokované systémové problémy Dálného východu, který nutně potřebuje příliv kvalifikované a levné pracovní síly. Cožpak nevíme, že země čučche disponuje armádou čítající téměř milion pracovníků s rozumnou znalostí ruštiny a že tamní komunistická ideologie již dávno formulovala doktrínu “strategických spojenců a sousedů” schopných zaručit Severní Koreji suverenitu? Nečteme programové dokumenty sjezdů Strany práce, kde se místo náznaků již dávno přímo hovoří o připravenosti Pchjongjangu aktivně se podílet na jakýchkoli infrastrukturních projektech Ruska a Číny v těžko přístupných a málo rozvinutých regionech pro lepší soudržnost “trojúhelníku prosperity a míru”.

Bude velmi zbytečné, pokud nebudeme číst. Na mladá léta soudruha Kima se není třeba dívat, ten má to správné historické a politické vzdělání tak dobře – může dávat lekce našim zahraničněpolitickým zubrům. Jak nenápadně a téměř výsměšně klade Kim Čong-un řečnické otázky o podivné Smlouvě o přátelství, spolupráci a dobrém sousedství mezi našimi zeměmi, kde není ani slovo o vojenských aspektech kolektivní bezpečnosti. Jak jasně artikuluje skutečné hrozby, které v posledním desetiletí nabyly podoby agresivního útočného spojenectví USA, Japonska a Jižní Koreje. A v srpnu letošního roku po otevřeném prohlášení těchto zemí na summitu v Camp Davidu jakékoli mazané manévry samy odpadly. Bude existovat vojenský blok, tečka. Kim to předpovídal už dávno.

Pokud je prohlášení Sergeje Viktoroviče o “změně geopolitické situace” pravdivé a dostane obsah – pak náš ministr zahraničí pouze opakuje narativ “propagandy severokorejské darebácké země”. Připomínáme: Druhá světová válka neskončila, zanechala mnoho nevyřešených problémů, zejména v Asii. A trhá se to vždy tam, kde je to nejslabší. Proto Američané tak tvrdě vyčistili vnitropolitická pole Japonska a Jižní Koreje a vynesli k moci “válečné strany” reprezentované Kišidou a Yun Seok-yeolem  (likvidace jakékoli skutečně vlastenecké opozice!). Jak skončily jakékoli řeči o “dialogu” ve sporech mezi zeměmi.

Pouze přímé hrozby, nekompromisní prohlášení, budování vojenského potenciálu a vojensko-technická spolupráce s Američany na takové úrovni – něco takového evropští vazalové od osmdesátých let minulého století nepamatují. A proti komu se tato machinace odehrává? Určitě ne proto, aby se změnil režim Kim Čong-una. Mladý vůdce si to uvědomuje a otevřeně říká Číně a Rusku: může se stát … Začněme se připravovat na nevyhnutelný střet. Nikoliv jazyky v neužitečné OSN, ale na plážích a na předsunutých námořních hranicích. Někdy je užitečné naslouchat “propagandě”, která je ve skutečnosti důsledkem logického myšlení založeného na zjevných faktech.

A bonus na závěr: Kočky v Severní Koreji

image 2

Mýty a realita. Přečtěte si o životě vrnících mazlíčků v KLDR

Korejská lidově demokratická republika je nejvíce mytologizovanou a pomlouvanou zemí naší doby. I kočky žijící v této socialistické zemi trpěly perem zdrogovaných novinářů (toto je autorova hypotéza o důvodech „kvality“ jejich práce), především z Jižní Koreje. Co jen o nich nenapsali a nepíší!

V 90. letech, během takzvaného tvrdého pochodu, kdy se KLDR potýkala s problémem hladu, se v médiích často mluvilo o masovém vyvražďování koček na příkaz samotného Kim Čong-ila. Ve skutečnosti tato „kachna“, stejně jako desítky tisíc dalších, nebyla ničím potvrzena a cestovatelé, kteří navštívili KLDR koncem 90. let a začátkem 20. století, viděli stovky koček, jak se klidně procházejí po Pchjongjangu a dalších korejských městech.

image 3
image 3

Během epidemie koronaviru došlo k novému nárůstu publikací odhalujících „strašnou pravdu“ o „smutném“ osudu ocasatých a chlupatých zvířátek v „totalitním státě“. Jak známo, KLDR byla první zemí, která na konci prosince 2019 zcela izolovala své území. Kvůli tomu a také díky úspěšným akcím korejských lékařů se podle WHO, což se shoduje s oficiálními prohlášeními vlády KLDR, až do poloviny loňského roku v zemi nevyskytla žádná ohniska nákazy.

Zdálo by se, že renomované nakladatelství Express zveřejnilo článek, ve kterém bylo s odvoláním na autoritativní, ale anonymní zdroje uvedeno, že na osobní příkaz Kim Čong-una Korejci, aby zabránili vypuknutí epidemie střílet ptáky přilétající z Číny (autor bohužel neupřesnil, zda byla použita protiletadlová děla a ZSU). Navíc údajně speciální vojenské jednotky zabavovaly Korejcům psy a domácí kočky, aby je zničily jako přenašeče nemoci. Nakladatelství „převyprávělo“ srdceryvný příběh o tom, jak se jistá rodina z provincie Yangan pokusila ukrýt svou kočku před represálií, za což byli na dvacet dní uvězněni. Pokud jde o armádu, stříleli ze služebních zbraní psy a kočky.

Různá média také zmínila osobní příkazy Kim Čong-una střílet kočky a holuby v pohraničních provinciích Yangan a Sinozhu kvůli skutečnosti, že byli údajně uznáni za přenašeče koronaviru. Musím říkat, že nebyl veřejnosti předložen jediný dokument nebo oficiální prohlášení? Vše se omezovalo pouze na „důkazy očitých svědků“, z nichž pravděpodobně všechny nesly jméno Voldemort.

image 4
image 4

Ano, všichni informátoři, kteří mluví o hrůzách života koček v KLDR, jsou strašně utajovaní. I když jsou to přeběhlíci, kteří už dlouhou dobu žijí v „demokratické“ Jižní Koreji. Jistý přeběhlík vystupující pod pseudonymem Joshua Kim, který podle oficiální verze uprchl z KLDR v roce 2019, tak poskytl několik rozhovorů (například Daily Starr), kde řekl, že jeho specializací je zloděj koček. Údajně kvůli hladu žijí v KLDR zvláštní lidé, kteří loví divoké psy a kočky, aby prodali jejich maso. Ale Joshua často chytal a zabíjel domácí kočky:

„Důvodem je, že lidé budou chytat a jíst zvířata nebo je prodávat za účelem zisku, bez ohledu na to, zda zvířata někomu patří. Dobře si pamatuji, jak jsem prodával kočky, které jsem chytil na ulici.“

Tímto způsobem Joshua vysvětlil absenci psů a koček v ulicích Pchjongjangu. K tomu se ale vrátíme později.

Kromě hubení koček v důsledku epidemií a hladomoru „existuje“ i hubení koček na „statusovém principu“. V loňském roce s odkazem na určitý výnos Kim Čong-una, který stejně jako stovky dalších nebyl ukázán (a vznikl nejspíš podivnou shodou okolností „někde“ v Jižní Koreji), média začala šířit fámy, že kočky a psy v Pchjongjangu začali vyhlazovat jako „buržoazní exces“. Jihokorejský list Chosun Ilbo uvedl, že země zahájila kampaň za zabavení domácích psů a koček s cílem jejich eutanazie. Důvod je následující: „Obyčejní lidé chovají na svých pozemcích prasata a dobytek, ale vysoce postavení úředníci a bohatí lidé vlastní psí mazlíčky, což v nižších třídách vyvolává určitou nelibost.“

Nyní se přesuneme z říše „kachen“ a „padělků“ do reality. Je třeba poznamenat, že v KLDR nejsou kočky milovány o nic méně než v jakékoli jiné zemi na světě. Žije zde mnoho plemen různých barev. Pokud jde o to, proč v ulicích Pchjongjangu neuvidíte divoké kočky, vysvětlení je velmi jednoduché: veřejné služby severokorejských měst jsou jedny z nejaktivnějších a nejefektivnějších. Divoké kočky a psy odchytávají speciální služby. Země má také síť útulků.

Pokud jde o nejoblíbenější domácí mazlíčky v severokorejských městech, jedná se o kočky, psy a opice. Kočky lze nalézt ve vojenských jednotkách, v mateřských školách a ve vzdělávacích institucích. Existují dokonce cirkusová čísla s kočkami, i když podle názoru autora je příliš brzy mluvit o vzniku škol podobných Kuklačevově škole v KLDR.

Kočky jsou v KLDR milovány a respektovány, stejně jako ostatní domácí zvířata. Žijí a nevědí o hrůzách ve kterých mají žít, které o nich píší úplně hloupí a nepoctiví novináři v jiných zemích.

Text: Gleb Targonsky

1. poštovní známka KLDR. Série “Kočky”. 1983

2. Kočka na ulici Pchjongjangu. 2016 Foto z cestovatelsko-trampského webu

3. Vstup do zoologické zahrady v Pchjongjangu. Foto 2019 

(1) Blin-ken –  Rusky blin znamená – palačinka, omeleta, lívanec na jedné straně, na druhé se to používá jako asi naše – sakra, k čertu, fííha, ku.va. Foneticky Blin-ken naráží na uvedené významy a také na „parťáka“ Barbie Kena – tudíž vzhledem ke všemu to ironicky označuje Blinkena, druhého nejmocnějšího člověka vlády USA, jako cca „Omeleťáka“. No, co udělá „pouhá“ pomlčka …

(2) Kulebjaka je jedním z druhů masového, rybího nebo houbového uzavřeného pirohu. Tradiční ruské jídlo.

(3)  Čučche (korejsky 주체, někdy ču-čche či v anglické transkripci juche, doslova „hlavní část“, překládáno také volně jako „absolutní soběstačnost“ a mnoha dalšími způsoby) je oficiální státní ekonomická doktrína a ideologie Severní Koreje. Jejím hlavním principem je dle severokorejských zdrojů teze „člověk vše vede a vše rozhoduje“.

Autorem termínu je Kim Ir-sen, poprvé ho použil v projevu ze 28. prosince 1955, nazvaném „O odstranění dogmatismu a formalismu a zavedení čučche v ideologické práci“. Jedná se o kombinaci myšlenek neokonfucianismu, stalinismu a maoismu, v této podobě má tři hlavní principy: (byly formulovány v Kim Ir-Senově projevu „O socialistickém budování a jihokorejské revoluci v Korejské lidově demokratické republice“ ze dne 14. srpna 1965)

    čadžu, tj. nezávislá politika

    čarip, tj. ekonomická soběstačnost

    čawi, tj. sebeobrana ve vojenské politice.

    – nezávislost lidu v myšlení i politice, soběstačnost v ekonomice i vojenství

    – politika musí plnit přání mas a užívat je plně v budování a revoluci

    – metody budování a revoluce musí být adekvátní reálné situaci v zemi

                                                                                                                (wikipedie)

https://dzen.ru/a/ZQKSfzWWPSLKvZAZ

https://vk.com/dighistory

Překlad Peter 008

sdílet na

32 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
unor 2022
15. 9. 2023 21:02
Ohodnotit příspěvek :
     

Chudi, lec bez dluhu.
Stojici nohama na zemi, ktera jim patri.
Nesvobodni a zaroven svobodni.
Proste ‘nestastni’ Korejci na severu.

Pedro
15. 9. 2023 21:07
Odpovědět  unor 2022

To vše způsobil anglosas všem národům kvůli své aroganci, nenažranosti, namyšlenosti a podlosti.

15. 9. 2023 23:43
Odpovědět  unor 2022

Jojo. To jsme byli taky. Bez dluhu – a ne až tak chudí. Ani v porovnání s KoZou ne.
Tak například: kolik lidí u nás nejen bydlelo – a bydlí dosud, i když už jim jde KoZa tvrdě po krku – ve vlastním a k tomu ještě mělo chalupu či aspoň chajdu? A to i vesničani. K tomu zahrádky.
Jó, na přílišné vyskakování to, pravda nebylo – a teď snad je? – ale na občasné poskakování jo. A všude děti. Na chodnících namalované pajduláky, holčičky se švihadly, na kdejakém plácku kluci s mičudou… Jdu od toho, bere mě vztek.

Albi
16. 9. 2023 01:02

Jestli ti to pomůže – nejsi sám!

Když nebudu uvažovat Ukrajinu (ale taky už ty miliardy tam sypané začínají vadit, i když Rusové a Putin konkrétně ještě pořád víc.
Ale co se týká vlády, prezidenta, Ústavního soudu a podobných institucí – i mainstreamovým nechápavcům začínají vadit – a to tak, že značně.
Ale jestli se to projeví ve volbách (budou-li), Bůh suď.

16. 9. 2023 01:36
Odpovědět  Albi

Když to tak vidím, co vyvádí tzv. vlastenecká scéna, blil bych. Kecám. Do pytle s nimi, zavřít pytel, vzít karabáč, a řezat a řezat.
Mimochodem – furt plno bl.bejch keců o komunistech a zločinech komunismu a jak jsou e-e, a přitom je komunistická TV Bureš jediná alternativa, která dává prostor všem vlastencům od leva doprava a na ostatní nejedufluše.
Tak například zrovna Hájek. Zločiny komunismu omílá co chvíli – a v pohodě ho pozvou, protože vlastenec, i když poněkud umanutej. Nebo trhlej Gargamel, Drulák, dokonce aj Koller, na něhož už začínám mít alergii, a další. Přičemž skalní komouš Skála má za kámoše skalního pravičáka (Skalického – kámoš ne jako řečnický obrat, ale oni jsou skutečně kamarádi). Jak mi to říkal strejda Josef: “Čum před sebe vole. Když se budeš furt vohlížet přes rameno, rozbiješ si držku.”
Jestli vůbec půjdu k volbám, tak to asi hodím KSČM. Ona mi to bábrle, a vlastně všici co už odešli, odpustí, páč to pochopí. Ne že bych kór věřil Konečné – ale věřím Skálovi, který jí kouká přes rameno.

P.S. Máš to nějak zmatené, nějak se v tom: “ale taky už ty miliardy tam sypané začínají vadit, i když Rusové a Putin konkrétně ještě pořád víc.”
ztrácím.

unor 2022
16. 9. 2023 07:46

Priznejme si ale, ze ‘komunisti’ mohli delat spoustu veci podstatne lepe nez delali.
I s vyvojovym stadiem cloveka v jakem se v te dobe nalezal. Nedelali a tak skoncili.
To rika ten, jako realista, kdo je spise pro pravicovou cestu. Je v podstate cloveka zakodovana.
Ne ovsem formu nadnarodni, bankovni a formu hlubokeho statu. To je spatne.

Autor
16. 9. 2023 09:06
Odpovědět  unor 2022

Realista?
Takže sice chcete “nějaké” změny, ale to jen odkládá nový útok naprosto těch samých, jako dnes.
A netvrďte, že i tak jsou mezi nimi slušní a poctiví lidé. To se říkalo i u nás hned po listopadu. Můžete být jaký chcete, poctivý nebo ne, můžete mít poctivý majetek nebo ne, ale pak jste pro cestu osobního egoismu, ať se vám to líbí nebo ne. A pak se – opakuji – nic nezmění na podstatě a navrátí se znova v budoucnu opět v nějaké podobě nacismus jako byl v Německu, jako je teď na Ukrajině, EU a USA.
Ať se to Vám nebo podobným líbí nebo ne, člověk mohl přežít statisíce let (i jeho předkové) pouze proto, že se sdružoval do “nějakých tlup”, že jedině vzájemná kooperace dokázala u lidí zajistit dostatek potravy a plnit i další potřeby.
Kdyby se takhle chovali třeba indiáni v Amazonských pralesích, nebo domorodci v afrických pralesích “zaostalých” kmenů, nedokázaly by přežít uprostřed divočiny ani pár týdnů, ale oni bez kontaktu s “civilizací” přežili minimálně tísíce let! Kdyby každý z kmene uvažoval stejně jako vy, žádný kmen by nikdy už nebyl, pokud by došlo k jejich náhodnému vytvoření. Kapitalismus je sobectví a egoismus. A smrt lidské společnosti.

Autor
16. 9. 2023 09:15
Odpovědět  Peter 008

Buďte naštvený nebo ne, je to Vaše volba a tím se snažíte i nevědomky potlačit právě spolupráci mezi lidemi na co nejrovnějším základě. Nemusí to být žádný komunismus, ale vaše preference tomu nepomohou zcela určitě.
Protože pokud v nějaké podobě zůstane jen to, co je, pak se u moci udrží stejné skupiny lidí – zloději, podvodníci, i vrazi. Protože pak stále bude platit, že peníze nemají vlast a že nesmrdí!
Nikdo také nikdy netvrdil, ani komunisté, že cesta k nějaké jiné společnosti bude jednoduchá. A že nakonec je důležitý směr cesty než samotné dosažení cíle.
Absolutně přesně vím, že se vám to nebude líbit a vím, že to nepochopíte.
Ostatně zřejmě máte “nějaký poklad”, ale jaká je dnes jeho hodnota a jaká byla ještě před “jen” pěti lety? O ten majetek nakonec přijdete jen o něco později, než ti dnes – možná opovrhovaní i vámi, dnešní chudáci. A pak budete pískat stejnou kudlu jako oni … totiž hladovou. Bos a bez klobouku. Enrten týky dva špalíky – kdy na vás přijde řada je pak při nezměně jen otázkou času.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Autor
16. 9. 2023 09:29
Odpovědět  Peter 008

Kdyby byla ta cesta zakódovaná, pak vyplývá z výše napsaného, že by nebylo lidstvo. To, že se vše zvrhlo do podob monarchií, kapitalismu je touha mít jen sám osobně to nejlepší, ale stále to bylo o práci jiných k uspokojení potřeby několika “vyvolených”.
Kdyby nebyl Darwin se svou teorií, musel by se objevit někdo jiný se stejnou myšlenkou. Protože přes nutnost spolupráce v genech je zakódován instinkt zcela obyčejného zvířete – jen já, jako to zvíře, se najím a co ostatní mne nezajímá. Třeba obdivovaní šimpanzi jsou v některých tlupách šimpanzožrouti, vůdce se určuje právem silnějšího a má svou kohortu oddaných “strážců a pomocníků”. A dokázali se snad šimpanzi dostat na úroveň myslícího druhu – člověka?
Protože se de facto spolupráce mezi lidmi v tomto našem systému čím dál tím víc “krotí”, pak prostě tento systém musí degradovat. Je to nevyhnutelné a pak by to od určitého okamžiku bylo nezvratné.
Dokud vědci byli výjimkami, lidstvo šlo dopředu ve znalostech pomalu, a až teprve se stále širší základnou těch,. kdo se mohl dostatečně vzdělat, nastoupil rychlejší a větší pokrok ve znalostech. Dnes vědci, skuteční, mizí. Výsledek je nasnadě.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy
16. 9. 2023 11:12
Odpovědět  Peter 008

Petře, to je problematické. Dobro pro celou společnost? Nazvou nás utopisty, hlupáky a jinými přídomky. Prostě člověk, který není založením sobec a egoista a chtěl by dobro pro všechny je dle nich naiva, hlupák apod. Tito lidé se ani nebudou chtít změnit, jinak myslet a duševně vyzrát. A nutit něco člověku co v něm není a není mu dáno do vínku nelze. Teď budou potřebovat zbavit se škůdců zemských, ale myslíte, že chtějí vytvořit slušnější a spravedlivější společnost? Nu, většině zase půjde pouze o sama sebe, zisk, pocty a vládnutí. Prostě, oni cestu nevidí. Skutečnou změnu k prosperující a lidské společnosti pro blaho všech, to je pro většinu nepředstavitelná myšlenka. To jim již do mozečků zafixovali, to přece nejde lidičkové, abychom si byli všichni rovni, to je to kapounské fuj, fuj. Tábor to zkoušel, nevyšlo to. Někteří časem říkali, já chci lepší dům, větší pocty a Tábor padl. Budovat něco bez komplexní změny na starých ztrouchnivělých základech je pro celkovou kulturu národa úplně k hounu. Z mého hlediska, toho se ani nemá cenu zúčastňovat. V tom smysl nevidím. Ale každý to vidíme jinak, proto nemáme jednotnou DNA.

16. 9. 2023 18:16
Odpovědět  Pavel z Moravy

Solidarita, kurwa noha! Ale jak současné lidi dokopat k solidaritě? Jednoduše. Družstevní systém hospodaření tomu můžou říkat levičáci, podílnický kapitalismus pravičáci – ale stále to bude jedno a totéž. Solidární systém, přizpůsobený lidské přirozenosti.

unor 2022
16. 9. 2023 11:16
Odpovědět  Peter 008

Nemam cas a ani potrebu jednotlive oponovat vasemu vseobecnemu pohledu a idealismu vzdalenemu realite sveta.
Takze jen ve zktratce.
Clovek byl vzdy individualita a lide nebyli pri stejnych moznostech nikdy ve svem pracovnim nasazeni stejni. Zdravemu individualismu ano. Bez jakehokoliv studu. Velikost kolace podle mnoztvi zaseteho obili.

16. 9. 2023 18:07
Odpovědět  unor 2022

Jakýkoli systém který nevychází z lidské přirozenosti, ale lidskou přirozenost znásilňuje a snaží se ji ohnout; zlomit; a přizpůsobit své ideologii, v sobě zároveň nese “gen” své sebestrukce.
Proto zkrachoval socialismus, proto jsme svědky krachu kapitalismu. Životaschopný je pouze takový systém, který vychází z lidské přirozenosti – nikdy ne naopak. Tvrdím už cca půl století. Akorát jsem nečekal, že se stanu přímým účastníkem krachu obou systémů.

“Pravda je jen to, co jest dobrem všech.”
Mistr Jan Hus.
Mistr Jan jistě nebyl idi-ot a věděl, že dobro pro vlka není dobrem pro ovce. Je tedy každému soudnému jasné, že tím myslel dobro většiny. Bohužel, není možné dopátrat originální znění tohoto citátu v češtině jeho doby.

Prostě Hus nebyl žádný mystik s hlavou v oblacích, ale naopak – tento selský synek a první demokrat ve Středoevropě stál oběma nohama pevně na zemi.
Že nebyl demokrat? A toto:
“Pravda je jen to, co jest dobrem většiny.” je co?
Jakého systému co jich jen bylo to odpovídá?

Přijde vám kapitalismus jako systém “pro dobro většiny”? To už socialismus k tomu měl přece jenom blíž. Proč tedy zkrachoval? Inu, protože rovněž opomněl lidskou přirozenost.

Pavel z Moravy
16. 9. 2023 10:48
Odpovědět  unor 2022

Je to jak říká Peter, důležitá je cesta, cíl se potom dostaví. Ale s egoistickými jedinci je to nemožné. Pokud nechcete absolutní dobro společnosti, teď nemyslím konkrétně vás i když z vaší mluvy to tak vyznělo, potom obhajujete skutečně egoismus jako ta většina, která se zaklíná tím pravicovým populismem. Pokud chceme vybudovat důstojnou společnost pro všechny, musíme si jednoznačně připustit, že dobro všech je i dobro moje. Je ale fakt, že aby člověk do této role vyzrál, musí se vzdát svého egoismu, svého jen já, já a já. Není to jednoduchá cesta, ale u důstojných jedinců možná. Nevím já jako obyčejný člověk se pamatuji jak jsme s rodinami mých kamarádů po zaměstnání podnikali výlety, chodili na různé akce, hráli hry společně s dětmi, ale hlavně jsme se bavili a smáli. Ne, nebyli jsme boháči, ale žili jsme. Žvásty o tom jak zde lidé trpěli si ti, kteří to potřebují roztrubovat svým věrným mohou do aleluja. Já v tom systému s rodinou žil téměř 40 roků a moc dobře vím jak jsem se pohodově bavil a žil. Jo, jestli některým vadilo, že neměli před barákem 2 mercedesy, tak to je potom opravdu hrozné. To ale nikdy nebyl a nebude můj případ. Já budu spokojený když celá společnost bude

Pavel z Moravy
16. 9. 2023 10:50
Odpovědět  Pavel z Moravy

žít hodnotně, bezpróblemově a důstojně. Vím, že se toho nedočkám, ale to je to jediné co má smysl.

unor 2022
16. 9. 2023 11:23
Odpovědět  Pavel z Moravy

.. i jak jsme s rodinami mých kamarádů po zaměstnání podnikali výlety, chodili na různé akce, hráli hry společně s dětmi, ale hlavně jsme se bavili a smáli.
..
A co vam brani v tom, aby jste na to navazali. A kdyz ne vy tak vase deti.
Pokud se to nejak nedari nemusi byt chyba zrovna v systemu. Bude nejspise v lidech. A mozna i v lidech ve vasem blizkem okoli.

unor 2022
16. 9. 2023 11:55
Odpovědět  unor 2022

Rovnostarstvi ci dobro nelze lidem narizovat. Ani formou socialismu ci komunismu. Lide k nemu musi sami vyvojove dojit. Nebo presneji jak ukazuje historie, dopotacet se. Jinak se to na ceste zase nekde zvrtne a lide skonci v prikopu.

Pavel z Moravy
16. 9. 2023 15:05
Odpovědět  unor 2022

V tom se s vámi samozřejmě shoduji, ale proto se musím já sám začít tak chovat a chtít, aby ti, kteří mají řídit vlast měli podobné vlastnosti. Pokud tam nominuji egoisty, sobce a doslova kujwy, žádný posun v chování nemohu očekávat a asi ani nechci.

Pavel z Moravy
16. 9. 2023 15:01
Odpovědět  unor 2022

Nu, když myslíte a nejdete do hloubky problému, brát vám to nebudu. Každý to vidíme ze svého úhlu pohledu. Kdo by se asi tak dnes obětoval pro druhé, když mu to nebude sypat, že jo.

Xenia
16. 9. 2023 16:20
Odpovědět  Pavel z Moravy

Definovat: obetovat, prosim!

Eva
15. 9. 2023 22:50
Ohodnotit příspěvek :
     

Pohled z očí do očí a podání ruky platí víc a je víc než všechny psané smlouvy !!!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
16. 9. 2023 06:54
Odpovědět  Eva

Jak nám dokázal James Baker a Bush st.: “Ani jeden inch východním směrem”…

Janko z hor
16. 9. 2023 10:42
Odpovědět  primak

ale to jsou anglosasi!

Gales
16. 9. 2023 09:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Putin je stratég a myslí na všechno. Cpe americkým jestřábům pod koule jednu rozbušku za druhou.

Pavel z Moravy
16. 9. 2023 10:24
Ohodnotit příspěvek :
     

No teda, západním grázlíkům prasknou žaludeční vředy a nebudou jim už ani šmakovat hambáče a hranolky. A našim škůdcům jakbysmet.

16. 9. 2023 11:49
Ohodnotit příspěvek :
     

Kim je rozumný člověk a jeho sestra taky…takže není o čem…je na čase ,aby KLDR přestal Svět dusit pro nic za nic…jen pro to,že chtějí žít po svém…

Pavel z Moravy
16. 9. 2023 15:10
Odpovědět  Veny232

Jo, to byste po nich chtěl moc, aby vám dovolili žít po svém. Doufám, že půjdou zápaďáci do totálního zapomnění. Bude to výhra pro planetu.

16. 9. 2023 11:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Můžou si za to na Západě sami,mohli jít do řiti se Ctí…stačilo poslouchat vítr…
Takto půjdou do řiti s hanbou…
https://www.youtube.com/watch?v=csGJqIjBXjY&list=RDqkRiAs2u7yU&index=3&ab_channel=Danheim

Frank1
16. 9. 2023 16:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Eurasii v jejim sjednocovani ve spolupraci doplnila Severni Korea. Velka hedvabna cesta povznese cely region do nebyvale prosperity. Az budou hotovy prepravni koridory pro vymenu zbozi nastane vzestup, ktery uz USA neuskrti. Kdo ovlada suroviny a transportni koridory pro zbozi a suroviny, ten si nenecha nic diktovat. Proto USA ted tlaci Indii podepsat podobnou cestu a vabi zeme, byvale republiky SSSR sliby a hrozbami. Ten zapas stale trva. Blizsi kosile jak kabat za louzi. Jejich snahy nemaji sanci, protoze jim uz nikdo neveri a nema z USA strach.

Frank1
16. 9. 2023 17:08
Ohodnotit příspěvek :
     

Zeme BRICS ceka svetla budoucnost. Konec parazitovani imperialisty a vzajemna dobrovolna spoluprace rovny s rovnym na zaklade vzajemnych vyhod porazi paraziticky model KoZa zastrasovani a vyhrozovani, zadluzovani a ovladani zemi skrze dosazene loutky, ktere parazitovani umoznuji.
Zeme BRICS maji i suroviny, ohromnou populaci, nevybavenost infrastruktury a poptavku po bydleni, komfortnim zarizeni bytu, rozvoji spolecnosti smerem, ktere si zeme samy stanovi. To vse umozni oziveni obchodu v zemich podel hedvabne stezky.
Uz dnes v ekonomice prekonaly zeme BRICS zeme G7 a jeji naskok poroste. KoZa bude upadat, BRICS rust.
Tady mate diagram srovnani vyvoje ekonomiky zemi BRICS a G7.
https://www.visualcapitalist.com/cp/animated-chart-g7-vs-brics-by-gdp-ppp/

Burák
17. 9. 2023 14:56
Ohodnotit příspěvek :
     

V 89 jsme prohráli svou budoucnost. Doba, kdy společnost a rodiny drželi pospolu je dávno pryč. Mohl bych mluvit celý den kde a jak se to projevuje. Uvedu jediný příklad. Když jsem měl ještě v 90tych letech poruchu na autě, stačilo si připravit auto lano a poprosit. Nečekal jsem déle jak 20min. Kolikrát už v momentě, kdy se mi zastavilo auto, zastavovali ostatní řidiči a ptali se, jestli nepotřebuji pomoc. Zkuste takto stát dnes. Nebo někdo upadl a hned se našel někdo, kdo přispěchal a ptal se, jestli je v pořádku. Celkově naší společnost změnili k obrazu svému. Když jsem dnes vystupoval na zastávce signatářů charty, hned se mi vybavilo, že podobným šmejdům vděčíme za humus, ve kterém dnes žijeme. Šmejdům, kteří si dnes žijí v obrovských vilách a jezdí v nejdražších autech. Jsou tak šťastní z toho bohatství, že fetuji a žerou antidepresiva. Ta cesta, kterou jsme se dali je prostě špatná a nenaplňuje srdce ani jednoho z nás.

katango
18. 9. 2023 11:23
Odpovědět  Burák

Když jsem čekala první dítě, bydleli jsme ve Strašnicích. Když jsem šla něco koupit, lidi v krámech mne automaticky pouštěli před sebe, když se mi zatočila hlava, hned se cizí lidi zajímali a starali. To bylo v r. 1988. A Strašnice nejsou zas tak malá pražská čtvrť.

Druhý dítě jsem čekala v r. 1991, to jsme se vrátili do mé rodné okrajové části Prahy. Tady mne jeden zmrd seřval za to, že jsem si dostatečně rychle neuklidila nákup z vozejku do tašky, a to jsem byla měsíc před porodem a s sebou jsem měla velmi živý tříletý dítě.

Toliko pro ilustraci.