blog

Podepiš, jinak budeš na odpis. Komentář Štěpána Chába

Český mediální prostor. Kouzelné místo. Teď se 43 „statečných“ podepsalo pod prorežimním otevřeným dopisem, který vyzývá vládu a premiéra, aby ráčil zachovati, co ráčil uvést v život a co je jeho politikou, kterou ráčí pro nás nehodné zabetonovat v naší zemi. To chtělo odvahy, vzepřít se… proti čemu vůbec? No, nevím.

„V roli koordinátora strategické komunikace otevřeně mluví o závažnosti hybridních útoků, o riziku morálních selhání a o způsobech obrany proti těmto hrozbám. Tím ovšem ukazuje pravou povahu proruských aktérů v českém veřejném prostoru, tancujících podle ruských not, a ti mu za to vyhlásili boj. Od obskurních stran a spolků až po rádoby ctihodné politiky všichni nyní žádají jeho hlavu, čímž se ovšem sami demaskovali jako ruské loutky a jen potvrdili závažnost Foltýnova poselství,“ napsali obhájci toho, aby se o jejich spoluobčanech mluvilo jako o židovských krysách, o podlidech, o sionistických lichvářích… ne, blbost, to jsem si spletl dobu… aby se o nich mluvilo jako zkrachovalé reakční buržoazii, ztroskotancích a samozvancích… ééé, zase jsem si spletl dobu… aby se o nich mluvilo jako o proruských švábech, dezolátech, sviních. Odebrat člověku jeho lidskou podstatu, to je vždycky prima metoda, jak dotyčného později bez svrbění svědomí začít omezovat, zavírat jej, pak třeba i kratochvilně likvidovat.

Bojím se, že přesně tohle v oněch slovech otevřeného dopisu (i v četných vyjádřeních koordinátora Foltýna) je. Dehumanizace člověka, volání po čistotě, po jednotě, po vystrnadění cizorodého prvku ze společenství stejně smýšlejících. A dodávám, že tohle už je regulérní fašismus. U fašismu se nutně nemusí zvedat pravice a křičet heil. Fašismus ve své podstatě může vzejít z jakéhokoliv režimu. I z toho našeho, současného, který se zaklíná liberálností a pluralitou, ale svou praktickou politikou ji popírá a vytváří kastu nedotknutelných… kteří za fašismu Německa před osmdesáti lety prostě končili mimo společnost, v pecích, na nucených pracích. Podobnou totalitu jednoho směru, jedné myšlenky ukázal i socialismus KSČ. Nadvláda jedné kasty, kde se i jen náznak jiného smýšlení drakonicky trestal. Nemáme k tomu sklony i my tady a teď? Přestáváme totiž vidět dimenze světa a společnosti v něm. A to nevede k ničemu jinému, než k tunelovému vidění. Tunelové vidění když začne být přítomné v celé společnosti, může a povede k nástupu fašismu. K dehumanizaci vnitřního „nepřítele“.

Nejsem si jistý, jestli tohle by měl podepsat člověk od uměleckého řemesla. Je to tak nějak nedůstojno jeho duše. Ale jak víme, i fašismus Německa měl své četné umělecké harcovníky, kteří zvedli pravici dřív, než jim svědomí začalo našeptávat, že je něco trochu špatně. A, nutno poznamenat, svědomí se jim začalo ozývat, až když se Rudá armáda blížila k Berlínu (no jo, schválně a záměrně jsem připomněl historický fakt, že za osvobozením Evropy od německého šílenství 30. let stála z velké části Rudá armáda – vona se některá ta pravda musí vobčas připomínat, aby nevostala zapomenutá, víme? Protože už připomenutí takového historického faktu může ve foltýnovské době vést k označení za svini, ne-li k něčemu ještě horšímu, když se to zvrhne a uvědomělí lidé se začnou chápat mávátek a velmi zkratkovitých hesel).

Co mě ale uvádí do rozpaků, je, že se ctihodní umělci podepsali pod podporu člověka, který je ducha mdlého, buranského, snad až nízkého, jenž se vyjadřuje a myslí jako… no, jako voják, kterému se mají občané řadit na apelplace a na slovo poslouchat. A kdo neposlouchá, toho šoupneme do arestu a budeme si s ním chvíli pohrávat, dokud ho nezlomíme. Na to by měla být ve svobodné společnosti jediná rozumná odpověď – víš co, Otíku, jdi do prdele.

Pan Foltýn zcela očividně inklinuje k fašistickému smýšlení. Vidí tunelovitě, nemá dimenze chápat společnost ve vyšších souvislostech. Vidí jasně pojmenované zlo a proti tomu se rozhodl šturmovat. Jenže to pojmenování zla je až trapně povrchní. Primitivně mělké. Podobně jako rétorika Třetí říše, nebo socialistických pohlavárů toho našeho minulého režimu.

Já si vždycky snažil představit, jak dozorci koncentračních táborů nebo bolševických lágrů mohli tak nelidsky ubližovat člověku. No jak, pro ně to nebyli lidé. Sionistická krysa i ztroskotanec pozbývá své lidskosti už jen tím, že mu neříkáme – pane Nováku, nesouhlasím s vámi – ale – proruská špíno, lžeš a vypouštíš dezinformace.

Nepřeháním to s tím označením za fašismus? Ne, určitě ne. Přečtěte si onen otevřený dopis na podporu Otakara Foltýna. V tom dopise už se nemluví o lidech, ale smrdutých židech… ééé, zase se mi to stalo… o zkrachovalcích a samozvancích… no zase… o proruských loutkách, které se samy demaskovaly. Tam už není ani náznak toho, že o vnitřním „nepříteli“ smýšlí jinak než jako o nečlověku.

Nevím, jestli je to dobrý počin. Obzvláště takhle při jednadvacátém srpnu.

Zabalil bych to do trochu pokroucených slov Járy Cimrmana (pane Svěráku): Tak končí naše komédie, dobro prohrává a zlo žije.
https://www.krajskelisty.cz

Foto: Pixabay: Popisek: Pistolka na zlobivé

sdílet na

23 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
janle57
22. 8. 2024 09:53
Ohodnotit příspěvek :
     

Vysoce aktuální seznam české 5.kolony !!! Tenhle národ si opravdu nezaslouží samostatnost,
asi se každý nebude divit tomu jak Hitler naším slavným národem tak hluboce opovrhoval,
herci typu Marvan,Plachta,Hrušínský st.,Menšík,kterým současná herecká sebranka nemůže
ani pucovat boty,se vůči režimu také vymezovali,ovšem humorem a inteligencí,nikdy však
nešli proti většině vlastního národa !!!

Boomer
22. 8. 2024 10:19
Ohodnotit příspěvek :
     

.. v každém společenství existují nějaké oficiální i neoficiální kasty. A vždy jedna z nich je ta nejnižší, opovrhovaná, nemilovaná, v Indii jsou to “nedotýkatelní”, no a třeba v armádách celého světa je to vojenská policie. Indický kastovní systém je vertikálně velmi obtížně prostupný, jen výjimečně se někdo může posunout směrem výš. My jsme společnost jiná, pokroková, vertikálně prostupná…

Per aspera ad astra. (Drsnou cestou ke hvězdám.)

Slovák
23. 8. 2024 10:51
Odpovědět  Boomer

Proletár bol 5.kastou v Ríme,teda najnižšie ako otrok. Pentacob bol 5.kasta v Hadej kultúre Mayov a Mezoameriky. Čierny Dravidi sú 4.a najspodnejšou kastou Indie-otroci. Aj socializmus mal oficiálne 4 kasty, no nie v praxi: Politbyro, potom pracujuca inteligencia, robotníci a najnižšie boli rolníci…A tak sa delíme aj v DUCHOVNOM ŽIVOTE,nie všetci sme duchovne na jednakej úrovni= v jednej rovine! Taky je náš Duálny svet!

Slovák
23. 8. 2024 10:56
Odpovědět  Slovák

To neznamená že zatracujem socializmus, aký sme mali! Lebo tam sa ludia v praxi a v živote nedelili, boli si rovní! Delia sa na požidovcenom,skorumpovanom a zdegenerovanom Západe, kde židonacisti- sionisti su vrchná kasta.

Boomer
23. 8. 2024 12:25
Odpovědět  Slovák

.. ale howno, v socialismu blbej komunistickej lempl znamenal víc, než inteligentní a pracovitý bezpartijní. Jsem si vědom toho, že posouzení tohoto mého tvrzení je závislé na tom, do které z těchto dvou kategorií posuzovatel patřil nebo patří…

cool
23. 8. 2024 13:38
Odpovědět  Boomer

Lůzr šlechta je bez ohledu politik.

cool
23. 8. 2024 13:34
Odpovědět  Slovák

V polsku se uživilo 60% lidí v zemědělství, tady třeli bídu 2% a to byla potravinová soběstačnost, pravda bez banánů. Makroekonomové jsou podvodníci viz. DPH.

cool
23. 8. 2024 13:37
Odpovědět  cool

Vidíte ten rozpor mezi funkcí v společnosti a cifršpióny bez rozumu.

orinoko
22. 8. 2024 10:28
Ohodnotit příspěvek :
     

Zupak foltyn Bivoj zatím ještě nezašel tak daleko, aby vyhrožoval i svým vlastním budoucím disidentům. Doba se láme dost dramaticky a o prebehliky, odpadliky, behny, dokurvence a dojebance nebude nouze, že, prevlekaci kabátu. “Soudruhu, ty nemáš trikoloru? “, pravila hodně zavila souDRZKA kolegovi z práce po vzniku Občanských frku v roce 1989.
Milovník emeriky, rejza hřeBEJK , by do Hollywoodu nikdy nešel, tak má rád Bivojuv socik.
Vlastně – těch jmen opravdu Bivoj foltyn moc nesehnal. A pokud se podepsali, tak mnohdy proto, aby odmakali svojí donasku moci někdejší. Podpis se stává kokainem, jen kulisy okolo se mění a s nimi i nové listiny k podpisu. Jestlipak Smoljak věděl, že na něj Sverac donáší? A Domino zase na něj. Partička k pohledání.
Je hodně vymluvne, že Fridrichova z ČT kraksny nepodepsala . Přestože se predtim na Bivoje foltyna veřejně tak okázale lepila, jak Pitralon. Jenže ona už ví, co dokáže vítr změn.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pijack
22. 8. 2024 10:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Je dobré a smysluplné si pamatovat jména těch 43 “umělců” a olizovačů konečníku KOZA. Nesmíme dopustit toho, aby odešly do zapomnění bývalí psychopati a sociopati v neziskovkách a posledních vládách, jejichž minulost byla úzce provázána s StB a tehdejšími strukturami fízlů a udavačů. Ti škodili nejen společnosti, ale i ve své rodné straně. Místo práce jen štvali a šířili ideologická zla, v čemž dnes vesele pokračují, viz. Pánek a Lidé v tísni… dovozci islámu, LGBT, green deal, gender, globalizmus, korporátní fašizmus, zničení národů atd…

PAMATUJME SI JEJICH JMÉNA.

Ještě bych k nim přidal další jména – Vetchý, Halík, Honzejk, Tachecí, Pečínka, Kartouz, Kalenský, Kubičko… prostě celý Č.rozhlas a ČT…

orinoko
22. 8. 2024 10:48
Odpovědět  Pijack

…Mitrofanov, Romancov, Honzak, Rychetský, Kartouz do Kartouz, Holubová…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
stan
22. 8. 2024 11:16
Odpovědět  orinoko

Tihle olizovači rekta Západu jen ukázali svojí vlastní ubohost.Podepsat se pod takový blábol, který je očividně fašistický, neznamená mít odvahu, ale znamená, že právě tito lidé jsou ty nenávistné svině, které by byli schopni kohokoliv poslat do vězení nebo koncentráku.

¨Vokoun
22. 8. 2024 21:08
Odpovědět  stan

To je začátek, to teprve příde fičák.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Tupý hulvát
23. 8. 2024 08:21
Odpovědět  Pijack

Ano, ale mě vrtá hlavou proč je jich tak málo a možná mojí chybou, jich dost vůbec neznám. Že by…?

Drak
22. 8. 2024 13:16
Ohodnotit příspěvek :
     

43 nul vynásobených 43, je pořád jen nula.

Gales
22. 8. 2024 19:19
Ohodnotit příspěvek :
     

To máme za trest že jsme nevolili komunisty.

¨Vokoun
22. 8. 2024 21:11
Odpovědět  Gales

Už to mají pevně v rukách a jen tak nepustí a volit se může i ze zahraničí.

renoar
22. 8. 2024 20:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Podepsali tihle kavárníci podporu Foltýnovi? Podepsali. Distancovali se od označování 5% občanů sviněmi a pedofily? Nedistancovali. Pak tedy tyhle kavárníky (odhadem také okolo 5% populace), je možno nazývat sviněmi a pedofily.

Jouda
22. 8. 2024 21:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Nevím, co mi ten dopis připomíná víc, jestli Chartu 77, Antichartu 77 nebo článek Ztroskotanci a samozvanci. Každopádně je ale vidět, kolik ovcí je už protiruskou propagandou totálně zblblých a ten pamflet podepisuje.

Tupý hulvát
23. 8. 2024 07:30
Ohodnotit příspěvek :
     

” kde se i jen náznak jiného smýšlení drakonicky trestal. “
U toho jsem skončil, přece nemohu číst text, jehož autor buď lže nebo nezná význam slov náznak a drakonicky.

Frank
23. 8. 2024 08:51
Ohodnotit příspěvek :
     

A samozřejmě nechybí podpis soudruha Svěráka, který podepsal i antichartu a podepíše vše, co je mu ku prospěchu. Zkrátka bezpáteřní sv*ně.

Nazdar
23. 8. 2024 09:01
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdo neni na facebooku, seznam neuvidi, vy pitomci!

Václav
23. 8. 2024 10:40
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak nad tím přemýšlím. Vidím co za hlupáky řídí tento stát. Nesdílím jejich názory a hnusí se mi tenhle systém. Moc uvažuji že přijmu nabídku Putina. Radši budu žít pod vládou Putina než pod vládou Fialy, Rakušana a Pavla.
Ano, podle Foltýna jsem svině. V mých očích jsou svině zase lidi typu Foltýna. Co s tím? Vůbec mi jejich nálepka nevadí. Určitě za západní ideály já proti slovanům a našim osvoboditelům z východu zbrojit nehodlám a jsem toho názoru, že fašismus je třeba vymítit z planety Země.