blogpolitika

PĚTKRÁT PŘEDRAŽENÉ NÁKUPY KULOMETŮ ZA 1,5 MILIARDY

Ještě za ministra Lubomíra Metnara (ANO) uzavřelo ministerstvo obrany miliardovou smlouvu na dodávku tisícovky pětkrát předražených kulometů MINIMI. V dubnu 2022, tedy již za ministryně Jany Černochové (ODS) byla cena za kulomety navýšena z 1,1 miliardy na 1,5 miliardy. Nákup proběhl bez výběrového řízení a kulomety nedodává belgický výrobce, ale překupník CB SERVIS CENTRUM. Ten na Kverulanta podal žalobu a u soudu se domáhá stažení tohoto článku. Pokud by vyhrál překupník znamenalo by to, že kontrolovat kam jdou miliardy z veřejných rozpočtů je možné jen když nikoho nejmenujete. Pomozte Kverulantovi ustát tento soud. Pomozte Kverulantovi zaplatit si kvalitní právní zastoupení jakkoliv malým darem.

Jana Černochová, ministryně obrany na 50. schůzi Poslanecké sněmovny | Profimedia

Kulomety MINIMI jsou ve výzbroji české armády již roky, podobně jako u prakticky všech armád zemí NATO, a k dispozici jich vojáci mají už několik stovek. O dalším nákupu 949 belgických kulometů do roku 2025 za 1,13 miliardy korun rozhodl 13. prosince 2021 tehdejší náměstek pro řízení sekce Lubor Koudelka. To ještě za působení ministra obrany Lubomíra Metnara . Následně byla těsně před Vánoci 2021 uzavřena vlastní, takzvaná rámcová smlouva. Podepsán je pod ní opět Lubor Koudelka. Nešlo o nákup narychlo vyvolaný válkou na Ukrajině. K začátku ruské invaze tehdy ještě scházely dva měsíce. Jako první na tento problematický nákup upozornila Česká televize v pořadu Reportéři ČT.

Bez řádného výběrového řízení

Na miliardovou zakázku neproběhlo řádné výběrové řízení. Zakázka byla zadána formou „jednacího řízení s uveřejněním“. Do něj se sice „přihlásily“ tři firmy, Česká zbrojovka a.s., Detail Banzai s. r.o. a CB SERVIS CENTRUM s.r.o., ale nabídku podal pouze jediný, překupník CB SERVIS CENTRUM. Kverulant je přesvědčen, že podmínky byly překupníkovi ušity na míru a nikdo jiný tak ani podat nabídku nemohl. Kverulant je přesvědčen, že druzí dva účastníci hráli pouze roli tak zvaného „křoví“. Tomu svědčí to, že ministerstvo trvalo na dodání kompletních sad, tedy kulometu a optiky jedním dodavatelem. Pokud by úředníci poptali zvlášť kulomety a zvlášť optiku s montáží, mohli by dostat lepší ceny na obě hlavní komponenty dodávky. Ale o lepší cenu tady patrně nešlo.

Cenu ani neověřil žádný znalec s kulatým razítkem. Možná proto, že cena 1,19 milionu korun za jeden kus kulometu je skutečně hodně přehnaná. „Cena vypadá skutečně velmi zvláštně. Musíme si uvědomit, že to je v podstatě cena tří osobních automobilů a lehký kulomet této kategorie není zas tak sofistikovaná zbraň,“ řekl vojenský publicista a šéfredaktor ATM Michal Zdobinský. Více již v reportáži ČT:

https://youtube.com/watch?v=hByVvoGpk2U%3Ffeature%3Doembed%26enablejsapi%3D1%26origin%3Dhttps%3A

Lehký kulomet FN MINIMI skutečně není posledním výkřikem zbrojního průmyslu. Poprvé byl představen v roce 1974 a v současnosti jej používá více než 20 zemí světa. V roce 1982 byl zaveden do výzbroje armády USA pod označením M249 Squad Automatic Weapon (SAW). Výrobcem je belgická firma Fabrique Nationale de Herstal nebo FN Herstal (někdy zkracováno jen na Fabrique Nationale, FN).

Pětkrát dražší než od výrobce

Belgické kulomety přitom napřímo od výrobce nakupuje například Norsko či Portugalsko. Norsko dokonce dostalo od výrobce cenu 219 tisíc korun za kus. To je více než 5krát levnější než český nákup za 1,19 milionu za kus. Ministerstvo se trochu chabě hájí, že Armáda ČR na rozdíl od Norska, garantovala odběr pouze 477 kusů kulometů, kdežto Norové se zavázali odebrat nejméně 1000 kusů. Ministerstvo také naznačuje, že Norové si kulomety koupili bez optiky a bez „soupravy na čištění“:

V minulosti Česko nakoupilo 269 shodných kulometů za dvě stě milionů korun, tedy opět výrazně levněji. Nákup tehdy probíhal přes nákupní agenturu NATO SUPPORT AND PROCUREMENT AGENCY (NSPA). NSPA je speciální agenturou NATO poskytující svým zákazníkům podporu při pořizování vojenského materiálu. Ale velká renomovaná mezinárodní agentura nebyla náměstkovi Koudelkovi patrně dost dobrá, proto dal přednost překupníkovi z Borku u Budějovic: „Co se týká zadání přes NSPA, je pravda, že v minulosti jsme pořízení tohoto kulometu realizovali přes NSPA, ale bohužel jsme neměli příliš dobré zkušenosti. Ta zakázka se protáhla o několik let.“

Resort tedy opět angažoval prostředníka navzdory slibu Babišovy vlády, že zbrojní nákupy ze zahraničí budou probíhat bez nich a bude se nakupovat napřímo a tedy levněji.

Překupník z Borku u Budějovic

Jak už bylo uvedeno dodavatelem kulometů není jejich belgický výrobce Fabrique Nationale, ale český překupník CB SERVIS CENTRUM z Borku u Budějovic. Kverulant na základě informací  vyžádaných od ministerstva obrany vypočetl, že CB SERVIS dostal zaplaceno v letech 2015 až 2022 celkem více než 800 milionů korun. Snad jen kromě platby za uspořádání školení za nicotnou cenu 6 660 korun se jednalo o překup vojenského materiálu. Vedle zakázky na dodávku kulometů MINIMI to bylo především překoupení třiceti odstřelovacích pušek amerického výrobce Desert Tech včetně příslušenství a 21 tisíc nábojů. Hodnota tohoto kontraktu s názvem „modulární zbraňový komplet“ z února 2017 činila včetně DPH 75 milionů korun. Tuto částku obrana překupníkovi CB SERVIS CENTRUM v květnu 2018 na základě tří faktur zaplatila.

Půl miliardy pryč, ale kulomet žádný

Už jsme psali, že deklarovaným důvodem, proč nákup neproběhl prostřednictvím specializované vyzbrojovací agentury NATO bylo to, že by trval příliš dlouho. Toto tvrzení však působí dosti groteskně. Ministerstvo obrany sice překupníkovi z Borku u Budějovic zaplatilo půl miliardy korun, ale v únoru 2023, tedy za rok a čtvrt od podpisu smlouvy od nich ještě nemělo jediný kulomet. A to přesto, že obrana již překupníkovi zaplatila 474 milionů korun. Z toho více než 200 milionů korun již počátkem června 2022.

Za ministerstvo podepsal „velkorysou“ smlouvu tehdejší náměstek sekce vyzbrojování a akvizic Lubor Koudelka. Mimochodem Koudelka je absolventem studia kultura a řízení kultury na Vojenské politické akademie Klementa Gottwalda a na ministerstvu obrany se pohybuje nepřetržitě již od roku 1990.

Čekali byste možná, že po změně vlády v lednu 2022 byl Koudelka novou ministryní Janou Černochovou (ODS) vyhozen a čelí policejnímu vyšetřování pro korupci. Omyl. Lubor Koudelka na ministerstvu obrany pracuje nadále. Nemluvě o tom, že Koudelka jako hlavní nákupčí jistě nese vinu i za to, že ministerstvo obrany dostalo rekordní, půlmiliardovou pokutu od antimonopolního úřadu. To když v roce 2021 v rozporu se zákonem uzavřelo smlouvu na nákup víceúčelových armádních vrtulníků s americkou vládou dříve, než rozhodlo o námitkách jiného potenciálního dodavatele, italské společnosti Leonardo.

Lubomír Koudelka, vrchní ředitel sekce vyzbrojování a akvizic Ministerstva obrany | zdroj ČT

Kverulant v lednu 2023 požádal ministryni obrany Janu Černochovou o vysvětlení a nápravu: „Je zjevné, že nákup byl několikrát předražen oproti běžným cenám. Vysvětlete, jak je to možné a uveďte, kdo byl za realizaci tohoto nákupu potrestán. Bylo iniciováno vyšetřování? Jaký byl výsledek?“  Kancelář ministryně obrany mu dopisem z 16. února 2023 na tuto otázku odpověděla jedinou větou: „Ministerstvo nesdílí Váš osobní názor, a proto neuplatňuje žádný z Vámi předpokládaných postupů.“

Navýšení ceny na 1,5 miliardy

Nejenže Koudelka nebyl z ministerstva obrany s ostudou propuštěn, ale již za působení nové ministryně Černochové byl v dubnu 2022 k původní miliardové rámcové smlouvě připojen dodatek, který navýšil cenu. Nově ministerstvo zavázalo daňové poplatníky zaplatit  překupníkovi z Borku u Budějovic 1,464 miliardy korun. Pod dodatkem je opět podepsán Koudelka.

Podání na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Kverulant je přesvědčen, že tímto navýšením ceny byl porušen zákon o zadávání veřejných zakázek. V principu totiž není možné uzavřít smlouvu a tu pak jen dodatky bez limitu podstatně rozšiřovat. A navýšení ceny z 1,126 miliardy na 1,454 miliardy takovým rozšířením bezpochyby je. Proto Kverulant podal podmět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. ÚOHS mu v březnu 2023 sdělil, že se jeho podnětem zabývá.

Ministryně obrany Černochová tají informace

Kolik kulometů navíc na základě výše uvedeného dodatku ministerstvo dostane a jestli vůbec nějaké není jasné. Obrana Kverulantovi odmítla sdělit informace o počtech kulometů a jejich cenách a 16. února 2023 o tom vydala rozhodnutí. Překupník, který kulomety dodává si to prý nepřeje.

Kverulant uspěl se žalobou na ministerstvo obrany

Kverulant se s tímto ignorováním zákona o veřejném přístupu k informacím odmítl smířit a proti neposkytnutí informací podal odvolání. Vyřízení odvolání má ze zákona na starosti přímo kancelář ministryně obrany Jany Černochové. Ta rozhodnutím ze dne 22. března 2023 Kverulantovo odvolání odmítla. Opět s odkazem, že překupník, od kterého proběhl nákup kulometů si to nepřeje. Proto Kverulant proti nezákonnému rozhodnutí podal v květnu 2023 soudní žalobu.  O této žalobě 14. srpna 2023 rozhodl Městský soud v Praze. Dal Kverulantovi zapravdu a nařídil ministerstvu, aby požadované informace poskytlo ve lhůtě 15 dní ode dne doručení rozsudku. Až Kverulant tyto informace obdrží, tak s nimi seznámí veřejnost. Veřejnost se tak konečně dozví kolikrát jsou nakupované kulomety předraženy.

Otázky Václava Moravce, pravidelná přehlídka servility

V neděli 2. dubna 2023, nedlouho po tom, co Kverulant informoval veřejnost o tom, že Černochová tají informace o nákupu kulometů, byla ministryně hostem pravidelného pořadu Otázky Václava Moravce. Dostavil se i její předchůdce Lubomír Metnar. Moderátor veřejnoprávní televize Václav Moravec měl příležitost se obou politiků v živém vysílání zeptat na spoustu věcí. Třeba právě na pětkrát předražený nákup kulometů za 1,5 miliardy od překupníka nebo na tehdy nedávno potvrzenou rekordní pokutu ve výši 550 milionů korun za chyby v tendru na armádní vrtulníky. Václav Moravec se však všem nepříjemným tématům vyhnul a „nejprestižnější“ pořad veřejnoprávní televize i onu neděli pokračoval v dobře zajetých kolejích servilnosti.

Jana Černochová, Václav Moravec, Lubomír Metnar | zdroj Česká televize

Diváci byli opět svědky milého setkání starých přátel, kteří se mají rádi a kteří si to přišli zase říct před svátečním nedělním obědem. Václav Moravec tuto selanku rozhodně nerušil nepříjemnými otázkami, které by však redaktor placený z veřejných peněz politikům rozhodně pokládat měl. Nejen, že se nezeptal Černochové na předražené kulomety, ale ani bývalého ministra Metnara na rekordní pokutu 550 milionů korun, kterou v roce 2021 vyměřil ministerstvu obrany Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chyby v tendru na armádní vrtulníky a kterou v březnu 2023 svým rozhodnutím definitivně potvrdil soud. Podle ÚOHS se ministerstvo dopustilo přestupku tím, že v rozporu se zákonem uzavřelo smlouvu na nákup víceúčelových armádních vrtulníků s americkou vládou dříve, než rozhodlo o námitkách italské společnosti Leonardo, která je výrobcem mimo jiné armádních vrtulníků.

Z Václava Moravce se už dávno stal další obhájce systému. Potřebujeme veřejnoprávní televizi, ale nepotřebujeme vyčpělé konformisty a jejich pořady. Aby společnost prospívala, potřebujeme kvalitní zpětnou vazbu. Ale ze strany intelektuálů jsou nyní k dispozici spíše projevy nadřazenosti a svazáckého oportunismu.

Překupník zažaloval Kverulanta

Překupník CB SERVIS CENTRUM prostřednictvím najaté drahé mezinárodní právní kanceláře ARROW zaslal 30.3.2023  Kverulantovi výhružný dopis. Píše se v něm to, co v obvyklých výhružných dopisech, které Kverulant čas od času dostává. Pokud Kverulant ve lhůtě tří dnů svůj článek neodstraní, neuveřejní omluvu, bude následovat žaloba, náhrada škody, trestní oznámení… Kverulant se zachoval jako obvykle. Nenechal se vydírat, svůj článek nestáhl a dál pokračuje v odhalování ničemností, které nákup předražených kulometů od překupníka zjevně provázejí.

V červnu 2023 byla Kverulantovi Městským soudem v Praze doručena žaloba. Překupník CB SERVIS CENTRUM se v ní dožaduje stažení Kverulantova článku a uveřejnění omluvy. Na první pohled to možná vypadá, že by „pouhé“ stažení článku a uveřejnění omluvy nebylo pro Kverulanta fatální. To však není pravda. Pokud by vyhrál překupník, tak by velmi pravděpodobně následovala žaloba o náhradu škody ve výši několika milionů korun. Pokud by vyhrál překupník znamenalo by to, že kontrolovat kam jdou miliardy z veřejných rozpočtů je možné jen když nikoho přímo nejmenujete. Pomozte Kverulantovi ustát tento soud. Pomozte Kverulantovi zaplatit si kvalitní advokáty, jakkoliv malým darem.

Pouze kosmetická změna

V polovině prosince 2022 uplynul jeden rok od jmenování vlády Petra Fialy (ODS) složené ze zástupců dvou koalic politických stran a hnutí: ODS, TOP 09, KDU-ČSL a Piráti, STAN. Politici reprezentující tuto vládní koalici během kampaně před sněmovními volbami 2021 deklarovali „Změnu“, která měla přinést řešení související mimo jiné se střetem zájmů expremiéra Andreje Babiše (ANO) a prohlubující se privatizací veřejného zájmu ze strany hnutí ANO. Zdá se však, že minimálně na Ministerstvu obrany jede vše ve starých kolejích a prostřednictvím obrovských zbrojních zakázek dál pokračuje masivní rozkrádání veřejných financí.  Svědčí o tom i reakce úřadu Jany Černochové na Kverulantova zjištění , kterou lze s trochou nadsázky shrnout takto: „Žádné kulomety jsme nekupovali a ta částka také nesedí.“

Lubomír Metnar (ANO) předává funkci ministra obrany Janě Černochové (ODS) | Praha 18.12.2021 | Profimedia

Debata

O příčinách násobně předraženým armádních nákupů přišel v březnu 2023 do Debatního klubu diskutovat ředitel protikorupční organizace Kverulant.org Vojtěch Razima a válečný veterán pplk. Ing. Mgr. Bohuslav Pernica, Ph.D.

https://youtube.com/watch?v=XPaQWTUmBd8%3Ffeature%3Doembed%26enablejsapi%3D1%26origin%3Dhttps%3A

Bohuslav Pernica učí na Univerzitě Pardubice ekonomiku bezpečnosti a mezinárodní bezpečnostní politiku. Válečný veterán Pernica je polistopadovým absolventem VVŠ PV ve Vyškově, obor ekonomika obrany státu, doktorskou práci psal na téma profesionalizace armády České republiky a problém hospodárnosti. Má za sebou praxi jak v armádě, tak na Ministerstvu obrany.

Vojtěch Razima byl zpravodajským důstojníkem Bezpečnostní informační služby a důstojník policejního útvaru Služba pro odhalování korupce (SPOK). Pracoval jako konzultant ve společnosti Deloitte a zastával i pozici bezpečnostního ředitele Komerční banky. V roce 2009 založil watchdogové organizaci Kverulant.org o.p.s. a ujal se jejího řízení.
https://www.kverulant.org

sdílet na

62 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Helena
16. 8. 2023 21:12
Ohodnotit příspěvek :
     

Stamiliardy ukrošům na dávkách, stamiliardy ukrošům-oligarchům ve vedení ukradiny, stamiliardy za léky ukrošům a zdravotní péči, pořádný vejvar nadnárodním řetězcům, další vejvar usákům a jejich poskokům za vojenský šrot, stamiliardy za energii, kterou si sami vyrobíme, ale skopčákům jí zaplatíme, další miliardy za PHM za hranice směrem na západ. Tak uznejte, že těch pár flintiček je jen plivaneček. Ale “vláda” dostane 6 miliard od nadnárodních řetězců jako daň – joo to bude slávy.
Teď ještě budou navyšovat jmění státních firem-to znamená, že ten zbytek budou privatizovat do správných rukou. No-jestli tohle vydrží ještě chvíli, nezbyde tu nic, nic. Pochvala páníčků zaručena.

Jaroslavem
17. 8. 2023 05:42
Odpovědět  Helena

Dokud se ta demobolševická sebranka nebude bát,nic se nezmění

Helena
17. 8. 2023 08:23
Odpovědět  Jaroslavem

Všechno, všecičko co tahle “vláda” udělá, směřuje jen a jen k jednomu: najít jakoukoliv jako “legální” cestu k vyvlastnění všech majetků občanů ČR: byty, domy, firmy, zemědělství – všechno! Proto si také hýčkají exekutory. Teď dokonávají to, co bylo po 89 rozjeto. Skončíme hůře než Niger. Tihle “spolu” byli podvodem dosazeni do “vlády”, aby umožnili prosazení grýndýlu – což je zase jen a jen tunel na naše majetky, stejně tak uměle vyvolaná válka na ukradině, bezdůvodné astronomické ceny energií a PHM. Prostě jakákoliv záminka, třeba i zákaz topení čímkoli v domech, znemožnění ježdění autem buď vysokou cenou PHM, obrovským “ekologickým” zdaněním – to vše je jen způsob jak občany vyvlastnit se vším co mají. Přemýšlejte. Dnes nejde o nic jiného, než totálně okrást občany o jejich majetky, a to jakýmkoli způsobem.

Noobody
17. 8. 2023 09:27
Odpovědět  Helena

Důležité je asi i vědět do čích rukou má být vyvlastněno.
Exekutoři – pokud vím, tak nejsou příliš nadšeni opakovanou oddlužovací akcí “Milostivé léto”, kterou se řeší bagatelní exekuce.
Green Deal – nemyslím si, že primárně jde o majetky! Tento program má za cíl zásadní znesnadnění života a tedy i snížení populace. Cílem je depopulace (zásadní redukce obyvatel Země) na úroveň 0,5 až 1 miliarda jedinců dle doporučení vytesaných na Georgijskéch poradních kamenech, záchrana planety před vyžráním lidmi a její udržitelný vývoj. K čemu je Vám majetek, když si jej neužijete?? Mnohonásobně více majetku slouží k získání moci a prosazení Vašich záměrů a cílů. Kdo nemá nic je svobodný. Kdo chce něco získat musí ohnout hřbet a poslouchat. Kdo poslouchá a plní je odměněn – ke své škodě jsme takto materialisticky založeni!
Válka na Ua slouží primárně k vyvolání strachu a tím k snadnějšímu ovládání lidí. Stejně tak i další aktivity vlády Pétidemolice. Ožebračení lidí o majetek je ve vztahu k oné válce skutečně až sekundární efekt, Ten bude zúročen posléze při výše uvedené depopulaci tím, že lidé nebudou mít zdroje na přežití.

Helena
17. 8. 2023 10:01
Odpovědět  Noobody

O ožebračení lidí jde primárně, tj. v první řadě: přemýšlejte: když člověk nemá kde se najíst, vyspat, ohřát – co se stane?, onemocní a umře. K tomuto cíli byl vytvořen grýndýl -máte pravdu:znesnadnění života ..a čím znesnadní život? Prvně přijdete o auto-nebudete mít na PHM/litr může stát i několik set korun/ ani na ekologickou daň z auta a pak hned přijdete o bydlení. A válka na ukradině neslouží k vyvolání strachu, ale k vyvolání umělého zdražení, ale opravdu megazdražení, aby bylo dosaženo cíle výše popsaného. A Milostivé léto – je jen taková jakohra médií pro vovce, nebojte, exekutoři nepřijdou ani o halíř.

Noobody
17. 8. 2023 16:59
Odpovědět  Helena

Myslím, že oba vnímáme protilidské cíle globalistů spočívající v jejich bezprecedentním tlaku na bílou společnost. Jen ve svých úvahách každý akcentujeme jiné postupy a efekty. Je třeba pochopit, že jejich soustředěnému tlaku jedinec vždy podlehne, naopak sjednocená komunita má daleko větší šanci DÉLE A SNAD I ÚSPĚŠNĚ vzdorovat. Po zkušenostech s realizací práva a “nespravedlnosti” vůči obětem p.Smetky a jeho H-Systému však vím, že proti systému státu by se musel semknout národ, nikoli jen obec, či město, nebo nějaká zájmová či náboženská komunita! Jedinec a malá skupina vždy podlehne i když může na čas způsobovat problémy až paniku v řadách orgánů státu.

S tím co popisujete souhlasím, takový průběh lze v budoucnu očekávat. Naším cílem by nemělo být dohadovad se nad variantami biudpucnosti, ale hledat způsoby a možnosti, jak a na jakém základě se stmelit a následně jednotně konat. Obávám se však, že sledovaná a totálně profízlovaná webová platforma je k těmto účelům naprosto nevhodná. Čili nám na POKECU zůstává zase jen to hubotlučení a výměna názorů, než jakákoli smysluplná ativizace.

Helena
17. 8. 2023 17:14
Odpovědět  Noobody

Naopak totálně profízlované webové platformy lze velmi dobře a obratně využít. Zrovna tak lze dobře využít neexistenci práva v této zemi. Teď je důležité, aby co nejvíce lidí vidělo, že stejně smýšlejících jsou statisíce. Nezáleží, kdo demonstraci svolává – zrno od plev se brzy oddělí- záleží jen na tom, aby si dav uvědomil svoji sílu.

Drak
17. 8. 2023 15:45
Odpovědět  Helena

Co sténáš? Tak si nenech nic ukrást. To záleží jen na nás na lidech , co jim dovolíme!
Brečet tady je nanic. Dejme se dohromady a potrestejme všechny tyhle zrůdy. A nejen ty vládní, to je jen špička, vyčnívající nad hladinu české žumpy.

Noobody
17. 8. 2023 17:05
Odpovědět  Drak

Výzva “Dejme se dohromady …” je super dobrá! Zkuste se však zamyslet nad tím, jak ji uvést v život. Moc by mne zajímalo, co realizovateného Vás napadne a napíšete.

Aragonit
17. 8. 2023 16:21
Odpovědět  Helena

Britští občané zuří. Starosta Londýna Sadiq Khan, instaluje po celém Londýně kamery pro rozpoznávání ULEZ (zóny s velmi nízkými emisemi). Ti, kteří si nemohou dovolit elektromobily, budou pokutováni 12 librami (asi 15 eur) pokaždé, když kolem nich projedou. Občané se brání tím, že je hned po instalaci snímají, jak je vidět na videu.

Vše, co je realizováno elitou, může lid demontovat…

Tyranie funguje jen tehdy, když ji obyvatelstvo akceptuje, jinak ji lze okamžitě ukončit, vše závisí na vůli lidu.
P.S – poslední dva odstavce se vztahují nejen na kamery a nejen na Británii.
Zdroj: https://www.lelibrepenseur.org/revolte-des-citoyens-britanni
https://aragonit11.blogspot.com/2023/08/zelenskemu-volali-z-domu-zo-slonoviny_17.html

Noobody
17. 8. 2023 17:30
Odpovědět  Aragonit

Ošvejkovat, ojebat, odrbat a ukrást lze celkem hodně, ale tím nelze zločinný systém odstranit! Maximálně jeho aktivity zpomalit a časově odsunout, nic víc!!

Systém nad jedincem, nebo malou skupinou zde žijících občanů VŽDY vyhraje!! Vyhrát může občan nad systémem jen tím, že jej zlomí a nahradí jiným. Zlomit jej může jen stmelením celého národa proti systému a jeho vůdcům. Nikoli pořváváním na demoškách, ale silou.
Víme, jak proti Makronovi aktivně vystupovalo hnutí “Zlutých vest”, kolikrát byly miliony Francouzů v ulicích, jak je místní i EU policejní útvary pacifikovaly a jak to celé skončilo. Výsledkem neskutečného a dlouhodobého vzepětí Francouzů bylo několik desítek těžce zraněných demonstrantů, množství zatčených a hlavně policejní zajištění vůdců, čímž celá “vzpoura” utichla bez jakéhokoli kmatatelného výsledku ve změně Francouzké politiky!!!
Víme, jak v Kanadě proti covid očkovací totalitě Makronova milence Trudoa vystoupila komunita autodopravců. Jak svými trucky uzavřeli Ottawu, jakou získali podporu a pomoc od obyvatel Kanady, ale i jak celý odpor skončil. Trucky zabavené, účty obstavené, vůdci pozavíraní, postaveni před soudy a bez prostředků na obhájce.

./.

Noobody
17. 8. 2023 18:05
Odpovědět  Noobody

./.
Ještě stále si pamatujeme, jak ve Španělském Katalánsku regionální vláda vyhověla žádosti občanů a v souladu s ústavou vyhlásila referendum o vystoupení ze svazku Španělského království. Katalánci vyšli demonstrovat za svou státnost opakovaně do ulic Barcelony v počtech přes 1/2M protestujících. Výsledek – desítky zraněných demonstrantů v důsledku brutálních zádsahů policie, obžaloba a soud s představiteli regionální vlády obviněných z povstání a útěk jejího předsedy do emigrace. A to v 21.stol! Lid ničeho proti systému nedosáhl!!!!
Přes to, že vznik evropských států po 1.SV je založen na tezi prezidenta USA W.Wilsona o “PRÁVU NÁRODŮ NA SEBEURČENÍ”, které je zapsáno i v chartě OSN, tak se Katalánci žádné politické podpory ze zahraničí nedočkali. Ačkoli o pár let dříve bylo analogické odtržení Kosova od Srbska podporováno USA a dalšími členy NATO. Jo, když dva dělají totéž, nikdy to není totéž!! Výsledek se odvíjí od toho, zda se jedná o spontánní lidovou akci (ta je bez nároku na úspěch), nebo o cílenou manipulaci s konspirativní podporou některé světové mocnosti. Tam je úspěch takřka zaručen.

Z napsaného my vychází, že to co citujete je jen zbožné přání autora, ./.

Noobody
17. 8. 2023 18:32
Odpovědět  Noobody

./.
bez opory v realitě. Dokud bude odpor vůči systému marginální, roztříštěný, postavený na pár aktivních jedincích, do té doby jej systém ani nebere vážně a je jistá šance, že může nějakou dobu být aktivní. Jakmile se však stane organizovaný, s jasnými cíli a masovou podporou, tak vzbudí obavy a represivní aktivitu systému. V případě, že odpor nebude mít finanční, personální, logistickou a ideovou podporu zahraniční mocnosti, tak jeho naděje na úspěch se limitně blíží 0.
Viz Majdan, barevné revoluce na BV a v S Africe, kde byly zainteresovány speciální služby USA se svými penězi, lidmi, zbraněmi a zájmy. Díky tomu byly tyto revoluce úspěšné.
Naopak pro svržení Asada v Sýrii a při rozjebávání BV pomocí “Islámského státu” ISIL nebyly spec. služby USA úspěšné, přes to, že byly splněny všechny výše uvedené podmínky a na víc se do alianceproti Asadovi připojilo Turecko a Izrael. Důvodem neúspěchu je, že na stranu Asada se přidala druhá mocnost RF a regionální leader Irán. Proto se tam konflikt – reálná OV – bezvýsledně vleče již 11.rok a úkol nahradit Asada “demokraticky” ovladatelným politikem není splněn.

katango
17. 8. 2023 21:20
Odpovědět  Noobody

Souhlasím s vámi.

Noobody
18. 8. 2023 18:23
Odpovědět  katango

To neděláte dobře! Však vidíte, že Vás hmed ten psychouš omastil.

Pavel z Moravy
17. 8. 2023 17:02
Odpovědět  Helena

Je to přesně ono, jenže ovce to bohužel nevidí.
Slavný italský historik Carlo Cipolla napsal dílo- Základní zákony lidské hlouposti. Jakmile se společnost z různých ať už ekonomických, politických, dynastických nebo historických důvodů dostane do úpadku, hlupáci se aktivizují a začínají páchat stále destruktivnější činy. Dokonce se dostávají k moci.
Einstein řekl- Slepá víra v autoritu je největším nepřítelem pravdy a Jefferson zase toto – Když se tyranie stane zákonem, vzpoura se stane povinností.
Platón pravil- Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice. Zajímavé je i Meyrinkovo pravidlo- Lidé projdou inflačním tunelem a při průchodu budou zbaveni veškerých majetků a úspor. Inflace vše znehodnotí, celoživotní práce a dřina zmizí v luftu. A jelikož jsme asi ve stádiu kdy 1.třída řídí hru, 2 třída hru sleduje a je pasivním účastníkem a 3 třída jsou ti, kteří se ptají co se děje, jsme tam kde jsme. A když se poté ještě dostaneme do situace, kdy ten zotročený se ptá, proč on ten svobodný nemá také pouta jako já, místo aby se ptal proč já nejsem volný, jsme přesně tam kde nechceme být. Já o tom stále přemýšlím.

Pavel z Moravy
17. 8. 2023 17:06
Odpovědět  Pavel z Moravy

Ale nemohu se ničeho kloudného dobrat. Zůstávám proto u mé mantry- Mojí vlastí je důstojnost, vládou chlapství a moje země se jmenuje svoboda. Shrnul jsem pár výroků, které znáte, ale ono je důležité vědět jak myslili dřívější osobnosti, takže si myslím, že je potřebné si to občas připomenout.

Noobody
17. 8. 2023 18:45
Odpovědět  Pavel z Moravy

Perfektní souhrn!!
Ti před námi neměli počítače, televizi, nelétali do vesmíru, ale hovořili spolu, měli čas přemýšlet a nehonili se s vyplazeným jazykem aby mohli sedět jednou prdelí na třech židlích. Připomenout jejich názory a pohledy na události tehdejší i jejich filozofické myšlenky je jen ke prospěchu. Díky.

Pavel z Moravy
17. 8. 2023 08:26
Odpovědět  Jaroslavem

Jo, jo Jaroslave a co teprve demoburžoust. To jsou pak vejvary.

Pavel z Moravy
17. 8. 2023 08:25
Odpovědět  Helena

Heleno, tady už nic není. To málo co zbývá už současní škůdci dorazí.

Helena
17. 8. 2023 09:07
Odpovědět  Pavel z Moravy

Ale je! Vaše střecha nad hlavou, to, kde si teď hovíte, kam uléháte ke spánku, kde obědváte, kde se v zimě hřejete a vychutnáváte kafíčko a čaj. Střecha nad hlavou vašich dětí a vnoučat – kde uléhají ke spánku, kde si kurýrují rýmu, kde si večer spolu povídají. Auto, kterým jezdíte k doktorovi, pro léky, pro nákup. Auto, kterým vaše děti vozí vnoučata do školy. Už chápete co chtějí? Tihle zm.di tak strašně nenávidí i to, že si u stolu dáte voňavou polévku. Domýšlejte do konce, co tihle hajzli dělají a co bude konečný následek.

Pavel K
17. 8. 2023 10:05
Odpovědět  Helena

Helenko klídek to už nás hlava bolet nebude než k tomu dojde, to není hup na krávu a už je tele. Všechno má svůj čas a mezitím se medvěd nasserreree a půjde si na zimu udělat brloh do brusselle. A bude po ptákách, kanderábly budou plný a kriminály budou praskat ve švech. A já budu dělat na stavbách hlavního normovače. Mám vynikající normy a hezké stopky. 🤣🤣🤣🙋‍♂️

Helena
17. 8. 2023 10:12
Odpovědět  Pavel K

Na medvěda bych zrovna nespoléhala, ten se na nás vyseje. Ale zmr.i sešlápli plyn na podlahu! Od kovidteroru na to šlapou jak vzteklí. Myslím, že se brzy výsledků jejich zločinnosti dočkáme. Doufám, že pak už lidi prohlídnou, a opravdu budou ty kandelábry plné.

Aragonit
17. 8. 2023 16:32
Odpovědět  Helena

Všetko závisí od toho ako to dopadne na Ukrajine a kedy to bude a čo elity do tej doby stihnú s nami všetkými urobiť. Nám všetkých úrobiť. Tá uhlíková daň ktorú už v Bruseli odhlasovali nás všetkých zoderie z poslednej kože
Vypočujte si Baráneka šokujúce:
https://www.youtube.com/watch?v=WpA6j4Ep8pM
https://aragonit11.blogspot.com/2023/08/zelenskemu-volali-z-domu-zo-slonoviny_17.html

Pavel z Moravy
17. 8. 2023 17:52
Odpovědět  Pavel K

Pavlíku, já vím, v této situaci musí být člověk trochu opťouš. Ale zase to nesmíš přehánět. Gosudar bude měnit světový pořádek, to asi ano. My jsme ale bohužel příslušníci asi té nejzdegenerovanější bandy, která se na západě dostala k moci. Už to tady dnes píši potřetí. JEFFERSON řekl- když se tyranie stane zákonem, vzpoura se stane povinností. Nevím.jestli má občanstvo Evropy a my šanci se zachránit. Neříkám tak ani tak. Vždy existují nějaké možnosti a těch proměnných je vždy hodně. Ale první předpoklad je, že lidu se musí otevřít oči a musí začít myslet. Vidíš to ve svém okolí? Zdá se ti to reálné? Mně moc ne, ale co já starý člověk mohu říkat. Bohužel, my už budoucnost nemáme. Ty jsi přece ještě jenom mladší, ale my 70 + už jsme jednou nohou na druhé straně. U nás jsou vitríny plné 60 a 70 letých lidí. Ze 14 parte jsem onehdy napočítal deset v rozmezí 58 – 74 roků. Už začíná depopulace a těch způsobů jak depopulovat je dost. Užívej si večera a měj se.

.

Pavel K
17. 8. 2023 19:46
Odpovědět  Pavel z Moravy

Je slušnost poděkovat, i vám tam nahoře republiky taky hezký večer a pozdravy paní. 🍀❤😊😊🙋‍♂️

Helena
17. 8. 2023 11:16
Odpovědět  Helena

Ještě, abych to dokončila: vše to směřuje jen k tomu, aby lidé přišli o všechno co mají, a to tak, ŽE NEBUDOU MÍT NA ZAPLACENÍ ENERGIÍ, BENZÍNU, EKOLOGICKÉ DANĚ ZA AUTO, ZAKÁŽOU TOPIT UHLÍM A DŘEVEM/UVALENA OBROVSKÁ EKODAŃ+EKODAŃ Z BYDLENÍ/, ŽE BUDOU MUSET TOPIT PLYNEM ČI ELEKTŘINOU-NIC JINÉHO NEZBYDE, JÍDLO SE STANE NEDOSTIŽNÝM LUXUSEM —- DONUTÍ LIDI VZÍT SI NA TO PŮJČKY —- A JE TO –NA SPLÁCENÍ NIKDO MÍT NEBUDE!!! Dokonáno, splněno. Je to celkem jednoduché.

Noobody
17. 8. 2023 13:34
Odpovědět  Helena

To co popisujete je běh na dlouhou trať, nikoli sprint. Globalisté nepotřebují kontrarevoluci lidí, kteří touží vrátit svět do “normálu”, ale naopak součinnost hloupých a ochotných, kteří půjdou příkladem.

Dnes třeba levicoví Zelení a Bukanýři jsou nositeli globalistického pokroku. Ti budou pozvolna a postupně zavádět opatření, která již nebudeme schopni vrátit z5. Stačí, když odstaví jaderky a tepelné elektrárny s tím, že svítí slunko, vítr fouká a OZE radostně vyrábí zeleně prosluněnou elektřinu. Nikdo z těch aktivistickejch lemplů neumí počítat, ani nemají dost představivosti na to, aby se zamysleli co se bude dít, když týden nebude foukat a obloha bude důsledně zatažená týdny 3. Nebo naopak, když bude slunce pálit jako dnes a vítr fučet 3 týdny v kuse. To nás budou čekat blackouty jeden za druhým, nebo odstávky výroby pro nedostatek elektřiny, protože prosadí “čistou” energetiku = el. proud.

Když lidem šáhnete rychle na jejich bytí, tak stejně rychle jsou s protivládními hesly a klacky v ulicích. To není cíl!! Cíl je dosáhnout klidné, postupné až nepozorovatelné změny bez možnosti návratu. Chytře se té metodě říká Overtonovo okno – viz: https://1url.cz/huiyO

Helena
17. 8. 2023 14:39
Odpovědět  Noobody

Ale kdež, žádné Overtonovo okno-to je na ně moc složité, tak chytří nejsou.
To, co jim jde dobře, je: poslat exekutory zabavovat s policajty a někdy ani to ne, zabavení proběhne tiše, ani se to nikdo nedozví – najednou máte jiné sousedy. Pak se dozvíte, že ti bývalí majitelé bydlí kvůli nezaplacené faktuře ve stanu s bezdomovci. Naopak jejich cílem je lidem sáhnout na základní potřeby: bydlení, práci, auto atd. co nejrychleji. Než se vovce rozkoukají, budou oholeny do mrtě. Na odpor se vovce nezmůžou, nebudou mít tam čím přijet, ani se o nějakém puči nedozví. Proto tak šlapou na plyn. Kdepak – ti tu destrukci potřebují udělat co nejrychleji, než vovce prokouknou.

Noobody
17. 8. 2023 16:37
Odpovědět  Helena

Podcenění protivníka je spolehlivou cestou k vlastní prohře! Talmud je tu cca 3.500 let a je psán pro národ nad jiné vyvolený Bohem. Bůh předal Na hoře Sinaj Mojžíšovi desky s desaterem a pravil: “Jste národem vyvoleným a budete panovat nad národy všemi.” Tohle proroctví (přikázání) vyvolení chápou jako své historické poslání a jejich nejchytřejší rabíni po generace vytváří plány a taktické postupy, k jeho naplnění. Globalismus není výmysl několika oligarchů posledních desetiletí, nebo století, ale dlouhodobý, na příč věky pozvolna a trpělivě uskutečňovaný proces, jehož završení se účastníme. Viz. Protokoly sinajs…

To co píšete se může týkat 1-2% občanů, kteří bohužel budou bez prostředků. Zbytek si odepře dovolenou u móře, lyžovačku na ledovci a kina s popkornem, jen aby fixní náklady utáhli. A utáhnou! Dokud se tu bude vyrábět i s drahými energiemi, tak to bude sakra SKŘÍPAT, provozovatelé služeb budou krachovat, ale pořád ještě to nějak půjde. Až odsud odejde výroba díky drahým energiím, tak teprve začne mela!! Lidé nebudou mít na provoz domácností, na živobytí, teplo a vláda bude stát najednou před rozzuřenou ulicí a ani dobře honorovaní policajti ji nezachrání!!

Helena
17. 8. 2023 17:36
Odpovědět  Noobody

Ať je pákou událostí kdo chce, vždy musí mít lidi, kteří jsou ochotni za ně tu špinavou práci dělat – a o ty tu jde! Až přijde čas dostanou svůj díl, aby už to příště odradilo ty, kteří by se do takových služeb chtěli dát. A teď jdu dosmejčit, nakládat hermelíny, maso a péct koláč, páč na můj svátek se všichni vždycky slezeme.

Noobody
17. 8. 2023 18:54
Odpovědět  Helena

Děláte dobře, že se scházíte a společně si užíváte své přítomnosti. V časech zlých je soudržná rodina jistotou, že vám bude pomoženo, když bude třeba. Tedy k zítřejšímu svátku gratuluji a přeji, aby se koláč povedl a ostatní dobroty byly lahodným završením domácí sešlosti.

P.S. Vy nakládáte hermelín až den před konzumací? Není to pozdě?

Pavel K
17. 8. 2023 19:50
Odpovědět  Noobody

Zato vám už pomoženo nebude nikdy i kdyby jste se slezli do pátého kolene. 🤣🤣🤣🤣🤣
To by byl hřích nevyužít takové naběhnutí. 😊👍🙋‍♂️

Noobody
17. 8. 2023 23:09
Odpovědět  Pavel K

Bylo mi potěšením Vám nadhodit na úžasně přesný smeč.
Mohu Vás ještě nějak potěšit?

Pavel K
18. 8. 2023 08:42
Odpovědět  Noobody

Děkuji, brzděte člověče nešťastný, já mám rád holky. 🤣🤣🤣🤣🤣🙋‍♂️

Noobody
18. 8. 2023 11:55
Odpovědět  Pavel K

To já také, ale když jste tak úžasně využil můj náběh, tak si říkám, že byste třeba ještě chtěl něco přidat. Tož proč nepomoct, ne?

Pavel K
17. 8. 2023 20:01
Odpovědět  Helena

No to vám to letos hezky vyšlo na víkend, có? To bude zase sobotní ráno hlava jak pátrací balón. 🤣
Měl jsem mamču taky Helenu, jen tu kytku ponesu jinam. No jo, smrt je součástí života. Popřeji vám zítra. Myslím že už jsem vám přál loni na PP. Tak ať to nespálíte znáte to, chvikla nepozornosti zapomění a jeto. Není to dlouho co jsem si dal vařit asi 5 vajec pro ty mé vrabčáky, říkám si ještě je chviklku nechým v tu zazvonil kamarád. Veliká debata u branky a po čase říkám kdo to tu kuurwwa zase co pálí. Tvl, běžel jsem ale vajíčka byly už na stropě a spálený hrnec na vyhození. Jinak já vařit umím, jen u toho muším být. 🙄🤦‍♂️😊

Pavel z Moravy
17. 8. 2023 17:14
Odpovědět  Helena

No tak potom musí přijít to co řekl Jefferson- Když se tyranie stane zákonem, vzpoura se stane povinností.

Pavel
18. 8. 2023 15:09
Odpovědět  Helena

Máte pravdu,ale je to jejich volba! Bylo nám v “socíku” tak zle, že jsme si nechali ukrást komedianty a šmejdy placenými ze západu tuto zemi a zatáhnout nás do bordelu zvaného NATO a EU. Víc jak 30 roků našim dětem a vnukům vymývali mozky, až se jim podařilo je postavit proti nám! Pro ně je největší zlo na východě a Putin je ztělesněním dábla. My už to máme za pár, co jsme mohli jsme těm mladým dali.Střechu nad hlavou, vzdělání, materiální zabezpečení.To že nestojí o naše zkušenosti a rady je jen jejich problém.Nás hlava už z toho bolet nemusí! Zní to cynicky, ale je to jen holý fakt.Tak jako správně vyhodnotili Jakeš a spol. v 89, že nemá cenu jít proti lidem, když chtěli změnu, nemá ani dnes cenu bojovat o lepší zítřky pro někoho, kdo o to nestojí! Zvolili si změnu, mají ji a ať si ji užívají!!!

Pavel z Moravy
17. 8. 2023 17:32
Odpovědět  Helena

Paní Helenko, mně to tedy opravdu říkat nemusíte, já o tom tady mluvím co jsem na pokecu. Teď jde pouze o to jak se dát dohromady a jak probudit ty spící.

janle57
17. 8. 2023 13:31
Odpovědět  Helena

… proto musely být osekány důchody,proto se musely zvýšit daně z nemovitostí,
proto musely být osekány platby pojišťovnám na úkony hrazené ze zdr.pojištění,
…… mám dále pokračovat? ještě jsme nedosáli sociálních jistot v USA,takže
se nadcházející 2 roky máme na co těšit.

Pavel
18. 8. 2023 14:45
Odpovědět  Helena

Ono nám ještě něco zůstalo? Jen dluhy a oči pro pláč, nic jiného už nemáme! A k tomu návdavkem tři čtvrtiny národa konzumentů, co je jim šuma fuk, že si s nimi politici vytírají zadel! Veřejně v mediích adorují “nácky”,posílají jim zbraně,munici,léky a platí jejich dluhy a slintají blahem nad tím, když tito “náckové” zakázanou kazetovou municí dodanou “US šmejdy” zabíjejí a mrzačí na Donbase! Pokud by tento národ zdědil jen špetku genů a cti “husitů”, nezůstal bu u nás volný ani jeden kandelábr!

Aleš
16. 8. 2023 22:16
Ohodnotit příspěvek :
     

A co tanky Leopard ? Hoří tak dobře, že je může koupit jen magor, nebo korupčník.

Noobody
16. 8. 2023 22:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Chápu, že armáda má zájem na unifikaci výzbroje s ostatními zeměmi NATO. Na druhou stranu ČR má zatraceně dlouhou a výtečnou tradici v konstrukci zbraní. ČSR byla před válkou specialistou na konstrukci lulometů, které jsme úspěšně vyváželi do celého světa a bojovaly na všech válčištích 2.SV. Po válce nám, jako jediné zemi VS, bylo umožněno vyzbrojit armádu vlastními pěchotními zbraněmi na sovětskou munici a i v současnosti armáda používá útočné pušky tuzemské konstrukce. Tedy umíme to!!!

Proto nechápu, že MNO nevyhlásilo domácím výrobcům soutěž na překomorování UK 59 na náboje NATO, nebo na konstrukci nového kulometu. Z pohledu strategické soběstačnosti by to byl jistě krok správným směrem! Česká Zbrojovka Brno koupila před časem firmu COLT v USA a vůbec se neobávám, že by si konstruktéři neporadili i s touto výzvou!

Jen pro doplnění info v článku. Autor zapomněl uvést, že firma CB SERVIS CENTRUM má s výrobcem kulometů, zbrojovkou FN Herstal, podepsánu smlouvu o exkluzivním zastupování a výhradním prodeji jejich zbraní v ČR i pro armádu a ozbrojené sbory ČR. Jestli se do výběrového řízení přihlásily další firmy, tak logicky nemohly nabídnout levněji, než CB SERVIS.

Frank
17. 8. 2023 17:13
Odpovědět  Noobody

To je ale pí.ovina.

17. 8. 2023 00:35
Ohodnotit příspěvek :
     

V zahradě na seně leží Janina
Janina, zmožená, hledá kořena
rosa na ní padala, máma na ní volala
Janino, mé dítě, vem si krejčího

Krejčího já nechci
nejni vůle má
krejčího já nechci
nejni vůle má
krejčí dělá píchy píchy
já bych se poch-cala smíchy
krejčího já nechci
nejni vůle má

V zahradě na seně leží Janina
Janina, zmožená, hledá kořena
rosa na ní padala, máma na ní volala
Janino, mé dítě, vem si řezníka

Řezníka já nechci
nejni vůle má
řezníka já nechci
nejni vůle má
řezník porád maso fláká
usekne si při tom ptáka
řezníka já nechci
nejni vůle má

V zahradě na seně leží Janina
Janina, zmožená, hledá kořena
rosa na ní padala, máma na ní volala
Janino, mé dítě, vem si zloděje

Zloděje si vezmu
to je vůle má
zloděje si vezmu
to je vůle má
zloděj krade ve dne v noci
já mu mohu vypomoci
Zloděje toho chci
to je vůle má

17. 8. 2023 01:14

Akorát má teď problém kterýho si vybrat, když je to v její bublině zloděj kam se koukne. Ježíšmarjá, nakonec by ji ještě okrad! To radši tančíka, s vibrátorem maskovaným za lauf.

Pavel z Moravy
17. 8. 2023 08:38

Ale zase má fakt na výběr, těch zlodějů, tvářících se v těch sáčcích s kravatkou je tolik, že by mohla být obšťastňována několika každý den. Pochází z té správné galérky podnikatelů vykuků z devadesátek. Ale toho co ukradl jedno vepřové koleno u řezníka ať si nebere. Moula co to neumí, od toho ručky pryč. Má na výběr ta galérka těch ” podnikatelů” co umí je široká, tak holka, vyber si dobře.

Standa
17. 8. 2023 08:56
Odpovědět  Pavel z Moravy

Nechci polemizovat, ale kdejaký řemeslník v montérkách si myslí , že má patent na rozum a na Vaše peníze.Byl jsem líný posekat zahradu a jeden mi nabídl, že ji poseká za cca 8 000 Kč ! Hádejte , kam jsem ho posla?l.Jiný, že mi naladí septop za 2.500 Kč. Dopadl stejně.Jiný za tři sta( dříve-už umřel).
Zahradu jsem vzal bubnovkou.

17. 8. 2023 17:12
Odpovědět  Standa

Taktéž nechci polemizovat, ale kolikpak si ráčíte účtovat palmáre co právník, za kterého se vydáváte?

17. 8. 2023 17:00
Odpovědět  Pavel z Moravy

Kdyby se tehdá s Martinem Červíčkem vzali, měla by po problémech. Sedí ve všemožných výborech, majících co do činění s obranou, k tomu v Senátorském klubu ODS a TOP09… Tak mě napadá pomlouvačný fujtajbl, jestli to rozejítí se nakonec nebylo jenom tak naoko, aby ten pinčes se zbraňovejma přihrávkama na malou domů nebyl tak řvavej. Nebo že by se Červajzovi eklovalo, aby se Olgoj Chorchoj po sobáši maskoval co Červíčková?

sergej
17. 8. 2023 05:04
Ohodnotit příspěvek :
     

Nebyl to vždycky pilotní aktivita přítomných amických žoldáků a cia?
comment image

KOLOMA
17. 8. 2023 07:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Stopa ke každé kurvárně kde jsou gojimové ojebávaní ve velkém vždycky silně smrdí česnekem.

Jaris
17. 8. 2023 08:36
Ohodnotit příspěvek :
     

On te odbarvene blondyne Cernochove jeste nikdo nezakroutil krkem? Tak to se neda nic delat a jen se podridit jejim imbecilnim a financne narocnym objednavkam, ktere zaplati danovi poplatnici.

Vladimír
17. 8. 2023 09:13
Ohodnotit příspěvek :
     

V podstatě je to pozitivní zpráva. Pravda, utratí se zbytečně obrovské množství peněz. Na druhou stranu – bojeschopnost armády se nijak nezvýší, spíš naopak, tudíž snad nikdo nebude mít pokušení s takovou armádou jít do války. Kdo ví, jak by se vyvíjela třeba situace na Ukrajině, kdyby Lejnová nezničila Bundeswehr…

Helena
17. 8. 2023 09:31
Odpovědět  Vladimír

“Armáda” není určena jít do války a tam válčit – pokud někdy k odvedení a odvelení dojde – vždy bez zbraní, výstroje, zázemí – tj. bez zajištění návratu !! Byli by určeni k okamžité smrti. Oni potřebují rozházet co nejvíc peněz, ale tolik, že i jim to dělá problém. Zase: ptejme se PROČ ? VŠECHNY PRACHY ROZHÁZET A PAK : ZADLUŽIT, ZADLUŽIT, ZADLUŽIT – CELOU ZEMI A HLAVNĚ KAŽDÉHO OBČANA I OBČÁNKA !! Zase: ptejme se PROČ? PROTOŽE CHTĚJÍ, ABYCHOM SKONČILI NA ULICI, BOSÍ, HLADOVÍ, ŠPINAVÍ. A : Ve vašich domech se budou roztahovat ti hajzlové.

Frank
17. 8. 2023 09:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Svině kradou ani poledne nedrží.

Pavel K
17. 8. 2023 14:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Miloš Zeman se rozpovídal, jsem zvědav co ještě vyleze. 🤣🤣🤣

Zeman o kauze z Plzně: Kdo je schopen znásilnit, může bojovat za vlast. Přiznal i svůj omyl – YouTube

Joe Arp
17. 8. 2023 17:09
Odpovědět  Pavel K

Čauky, nic nečekej, posral se už u Vrbětic a kovidu, pevně uchopen za zbytek kulí jen kývá!

Pavel K
17. 8. 2023 20:04
Odpovědět  Joe Arp

🙋‍♂️ 🙋‍♂️ 🙋‍♂️ 🙋‍♂️
Já už nic nečekám, spíš vyhlížím. A furt nic.

Drak
17. 8. 2023 15:39
Ohodnotit příspěvek :
     

Pokud těmhle šmejdům neukážeme, že se nás musí bát, protože po nich půjdeme, ať se spakují kamkoliv a že je bude stát život, každá tahle ničemnost, nic se nezmění. Pro všechny budou zřízeny stanné soudy a postaveny šibenice. A to je úkol pro nás všechny.

Pavel z Moravy
17. 8. 2023 18:08
Odpovědět  Drak

Nic ve zlém Draku, ale už jste přesvědčil.ty čummobilisty, že jim zakládají oprátku na krk?