blogpolitika

Patologický konformismus: Tak to má být a tak je to správné


Ivan David fb

Patologický konformismus: Tak to má být a tak je to správné

Sotva jsem se vrátil k připravenému nadpisu, narazil jsem na článek „Vzestup globálního konformismu“ v němž Bruce W. Davidson, profesor na univerzitě v Ósace konstatuje překvapivou ochotu s jakou se lidé podvolovali opatřením „proti Covidu“ a následně např. ideologii „udržitelného rozvoje“, atd. Všímá si hlavně společenských podmínek, které lidi ke konformitě nutí. Ale neméně důležité jsou osobnostní vlastnosti lidí, které konformitě podléhají.

„Sociální kontrola“ samozřejmě ke konformitě přispívá. Přijetí psaných i nepsaných norem chování komunity snižuje riziko konfliktů a vede k účelnému přizpůsobení. Jsou společnosti, v nichž je tradiční tlak na konformitu s autoritami vyšší než v jiných. Jejich členové vynikají „ukázněností“. Společnost to determinuje. Usnadňuje to společnou akci, ale lidé se ani „neodvažují“ myslet, mluvit, jednat. Byl popsán případ havárie letadla Korejských aerolinií, která byla způsobena tím, že druhý pilot měl strach upozornit svého nadřízeného, že výškoměr nefunguje.

Konformismus je osobnostní rys. Je pravděpodobně determinován i geneticky, ale samozřejmě také do jisté míry nevědomým přijetím norem (internalizací norem).

Možná, že konformismu přibývá jen v důsledku přeměny zejména západních společností na autoritářské a totalitní. Občané si uvědomují stále více, že jsou, nebo snadno mohou být, pod kontrolou a nevyhovění očekávání „správného jednání) může vést k sankcím a ostrakizaci. Reakcí na to je tzv. „předposírání“. Společnost stále více ovládá strach „abych něco neudělal, neřekl“. Technické možnosti kontroly jsou nyní nesrovnatelně větší než za reálného socialismu. „Raději to hlásit, abych nebyl obviněn, že jsem to věděl a nehlásil.“

Psycholog Dr. Josef Pavlát na Psychiatrické klinice v Praze v osmdesátých letech demonstroval manželku diplomata, která v domnění, že je sledována (dost možná byla), se ostražitě a přehnaně vyjadřovala v domnělých intencích vyžadovaných tehdejším režimem. Například na otázku „Kdy vznikla První republika“, odpověděla, že ona uznává jen Slovenskou republiku rad (inspirovanou bolševickou revolucí). Dr. Pavlát to označil jako „patologickou konformitu“. Dnes můžeme pozorovat takové tendence v orgánech státní moci a státní správy a samozřejmě mezi režimními novináři papežtejšími než papež. Byla by to legrace, nebýt hrozivých důsledků.

Jistá úřednice prostějovského magistrátu Bc. Marcela Kolaříková si předvolala na 17. 9. 2024 k „podání vysvětlení“ paní Marii Šabinskou pro podezření ze spáchání přestupku „úmyslného narušení občanského soužití“, spočívajícího v tom, že na svém facebooku zveřejnila „příspěvky, fotografie a texty s negativním obsahem vůči vládě ČR….“, tím se dopustila „hrubého jednání“. Díval jsem se na FB „Mají Šabinské“ a mohu konstatovat, že se sám vyjadřuji ostřeji. Nežiji ovšem v Prostějově. Paní Bc. Kolaříková zřejmě za tuto pozoruhodnou iniciativu očekává nejméně pochvalu nadřízeného, ne-li karierní postup. Dosud však není zákonnou povinnosti občana milovat zhoubnou vládu, která se prodrala k moci, a vytrvale škodí.

Dovoluji si předložit ještě jednu hypotézu. Lidé na Západě jsou stále více „nezralí“, nedospělí. A k nezralé osobnosti patří úsudková závislost a následné konání bez pocitu odpovědnosti. Totiž snadné nekritické přijímání cizích názorů a módních trendů prezentovaných autoritami. Jestliže je tedy narušena socializace a „výchova ke kritickému myšlení“ je indoktrinací, pak zde máme občany připravené na písknutí tleskat „jedinému správnému názoru“ a jednat podle něj.

Totalitní moc má pak usnadněnou práci, k udržení zhoubné moci stačí eliminovat „neukázněné jedince.

Bez nových myšlenek, třeba i odporujících „názoru většiny“ společnost nutně ustrne. Zhoubná vláda, která se důslednou kontrolou každého udrží u moci, dokoná dílo zkázy.

článek také zvečejněn na PL

sdílet na

Souhlas
Upozornit na
37 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
JoFa
3. 9. 2024 14:59
Ohodnotit příspěvek :
     

No to je pr del… Presne tento bonmot som použil k predchádzajúcemu článku Štefca.
V armáde je to asi stále populárne.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
JoFa
3. 9. 2024 15:07
Odpovědět  JoFa

Ešte si požičiam ten záver citujem “Dovoluji si předložit ještě jednu hypotézu. Lidé na Západě jsou stále více „nezralí“, nedospělí. A k nezralé osobnosti patří úsudková závislost a následné konání bez pocitu odpovědnosti. Totiž snadné nekritické přijímání cizích názorů a módních trendů prezentovaných autoritami. Jestliže je tedy narušena socializace a „výchova ke kritickému myšlení“ je indoktrinací, pak zde máme občany připravené na písknutí tleskat „jedinému správnému názoru“ a jednat podle něj.
Totalitní moc má pak usnadněnou práci, k udržení zhoubné moci stačí eliminovat „neukázněné jedince.
Bez nových myšlenek, třeba i odporujících „názoru většiny“ společnost nutně ustrne. Zhoubná vláda, která se důslednou kontrolou každého udrží u moci, dokoná dílo zkázy.”
Mám pocit, že sa nejedná len o ľudí na západe, ale je to celospoločenský problém, SR a ČR nevynímaje.

Joe Arp
3. 9. 2024 15:50
Odpovědět  JoFa

Nemusíš se unavovat opisováním myšlenek z článků. Tady nejsi na salaši u svých pasteveckých pomocníků, umíme tu číst i vyvozovat závěry z přečteného, pomocníčku druhého pomocníka!

JoFa
3. 9. 2024 16:00
Odpovědět  Joe Arp

Na salaši ti jebú na internet, tam majú iné starosti… Ani netušíš, čo pastierstvo obnáša. Degeš.
Ja pasiem iné ovce ako si myslíš… A myslíš vlastne?

ModrýKlokan
3. 9. 2024 19:04
Odpovědět  JoFa

Tak to zdar, pasáčku…

Tupý hulvát
4. 9. 2024 11:02
Odpovědět  ModrýKlokan

Jste stejná banda jako ti, které kritizujete, je jedno co napíše, ale je to sv-ně.

Slovák
4. 9. 2024 11:14
Odpovědět  ModrýKlokan

Ser na ňho veď to je libtard z Bratislavy! Šimečkov vnuk! Ani nevie o čom píše! Sleduj jeho pribrzdené komentáre!

ModrýKlokan
3. 9. 2024 19:04
Odpovědět  Joe Arp

Jak se to rozkecá, tak to nezastavíš… :-D))))… grafoman

Joe Arp
3. 9. 2024 20:08
Odpovědět  ModrýKlokan

Je to absolvent vysoké bačovské, 2 předměty: vyhaňaňje, zahaňaňje. Po přezkoušení přijat do armády. Uplatnil by se kdysi v klášteře, jako opisovač Bible.

Janaz
3. 9. 2024 19:10
Odpovědět  Joe Arp

Mal so napísať rovno, že si nič nepochopil a je to pre teba príliš sofistikované.

Joe Arp
3. 9. 2024 20:04
Odpovědět  Janaz

Á posila je tu, tak do toho ilumináti.

Joe Arp
3. 9. 2024 15:46
Odpovědět  JoFa

Ty jsi v armáde, no to je pr del….

JoFa
3. 9. 2024 15:57
Odpovědět  Joe Arp

Tvoje myšlienkové pochody sú negatívne a nič neprinášajú len zlo. Skús niečo duchaplnejšie, aby to oslovilo masy!

Joe Arp
3. 9. 2024 16:08
Odpovědět  JoFa

Zapomněl jsi dodat – satanisto, ubohý opisovači. Tys tu nejduchaplchanější přece, nebudu ti konkurovat gumičko (roťák – furťák, či výše?)

JoFa
3. 9. 2024 16:12
Odpovědět  Joe Arp

To je uhol pohľadu, ak sa na mňa tak dívaš, tak si nižšie, ak mi chceš argumetačne oponovať a presvedčíš ma, tak nemám problém uznať tvoj názor, ale týmito splaškami si ma zatiaĺ nepresvedčil. Škoda, mal som o tebe vyššiu mienku.

Janaz
3. 9. 2024 19:11
Odpovědět  Joe Arp

Chudáčik, máš evidentný problém, nájdi si doprého psychiatra.

Joe Arp
3. 9. 2024 20:03
Odpovědět  Janaz

Doporuč mi svýho, to bude odborník, při čtení tvých poselství!

Viking
4. 9. 2024 09:58
Odpovědět  Joe Arp

Nehádejte se, to nepřítel potřebuje, abychom se rafali mezi sebou.

ModrýKlokan
3. 9. 2024 19:06
Odpovědět  JoFa

Děkuji že nás zde tak vychováváš, Chytrolíne Starostův Syne…

Joe Arp
3. 9. 2024 20:14
Odpovědět  ModrýKlokan

Hlavně nám dorazil vysvětlit, jaká je Fico ku*rva. Co s takovým blbem, poměry v Evropě mu nic neříkají. Všichni jsou satani, jen on je bača na armádní salaši, ovšem v utajení!

Slovák
4. 9. 2024 11:16
Odpovědět  JoFa

Čo tak masa syra v bačovni?

Helena
3. 9. 2024 17:17
Odpovědět  JoFa

Pan Ivan David opět na výbornou!! Ochota s jakou se lidé podvolovali kovidovému šílenému teroru i ten případ havárie korejského letadla, kdy se 2. pilot BÁL svého nadřízeného upozornit na poruchu má jeden jediný důvod: S T R A C H !!! Rozsévání strachu je jejich hlavní zbraň a k tomu jim slouží mééédia. Proto bezbranné nevinné lidi popotahují po soudech, dehonestují je, zavírají, a doslova je tyranizují a terorizují – a to má jen jeden jediný cíl: aby ostatní dostali strach a drželi hubu a krok. A všimněte si – vždy si vyberou lidi, kteří nejsou odolní vůči takové tyranii režimu, nevyberou si třeba p. Foldynu nebo p. herce Vyskočila nebo Ringo Čecha !!

Helena
3. 9. 2024 20:26
Odpovědět  Helena

Pražský globsec “poctil” svou návštěvou Soroš smrtonoš. Co se asi stane po této “návštěvě”. Když se tu objevil naposledy, následovalo 21.12. Jaká další kapitola “Strachu” bude následovat?

P.K.
4. 9. 2024 04:41
Odpovědět  Helena

Lidé se dobrovolně podvolují i jiným “terorům”, např. kouření, chlast, přežírání, nezdravá strava, atd, které významně zkracují život, snižují jeho kvalitu, a většina z nich se nad tím nijak zvlášť nepohoršuje.
Jasně, narozdíl od toho “kovidového teroru” (pro někoho je teror i to, že si musí na návštěvě sundat boty) se jedná o “osvědčený životní styl”, kterému naprosto dobrovolně, za pomoci mééédií, podléhají i ti největší vzdělanci.
Takže jde v podstatě jen o zvyk a nezvyk.
Zkuste hádat, jak to dopadne, jestli přijde jiná epidemie a žádná opatření nebudou přijata: která skupina lidí bude (opět) nejvíc vřískat o teroru a genocídě?
Co se týká popotahování po soudech, šikany, atd, tak to obvykle vadí pouze v případě, pokud se to týká názorově blízkých občanů. Jakmile jde o “nepřátele”, tak jsou obvinění v pořádku a vše se musí vyšetřit: a právě proto jsme tam, kde jsme, a situace bude nadále eskalovat. Ale pozor, rasistické i jiné nenávistné výlevy vůči tzv. nepřátelům jsou mnohem staršího data, než tato vláda. Jde o zcela přirozený společenský vývoj-vše je normální: nespokojených je většina na “obou” stranách. Navrhuji emigraci, meditaci, medikaci, případně rozdělení ČR

Tupý hulvát
4. 9. 2024 11:05
Odpovědět  P.K.

Souhlas.

Helena
4. 9. 2024 18:16
Odpovědět  P.K.

To máte o teroru opravdu “podivné” představy – kouření, chlast, přežírání – tím může člověk ubližovat jen sobě. To nemá s terorem nic společného. Pletete si dojmy s pojmy.
A není to o ostrakizování názorově blízkých občanů. Je to o záměrném ubližování, o prasárnách, které se dějí ve prospěch uzurpátorů moci, ve prospěch zlodějů a vrahů. Je to o dobru a zlu, o žij a nechej žít, pracuj a žij za své ne za cizí.

cool
3. 9. 2024 17:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Chudáci oběti arogance a korupce moci s nýmandy pepku vyskoč.

zdendulka
3. 9. 2024 17:31
Ohodnotit příspěvek :
     

Mám pocit, že tady se všechno svaluje na instituce … a co výchova v rodině ? Ta je ze všeho nejdůležitější … na ní stojí stát. Jen je potřeba roli rodiče důsledně plnit. A jít příkladem, protože dítě musí správné způsoby odkoukat, ne s úšklebkem vytrpět kázání… tak to nefunguje…. a pak to s ním jde celý život a přenáší to na své děti… i to dobré u to nedobré… atd atd atd….

Autor
3. 9. 2024 18:01
Odpovědět  zdendulka

Souhlasím s vámi, ale rodina všechno nemůže zachránit. Po listopádu jsem si všiml, že začaly v TV a jinde především reklamy na velmi malé děti, cílené jednak na pocity dětí a také na rodiče, aby jim koupili “to správné”. Do toho byl začleňován kontext, a tomu i dnes věří málo lidí, který se pod. A s každým rokem se postupně ten “zátah” rozšiřoval a dobá dnešnímu – kup to naše a budeš šťastný, veselý, budeš mít spoustu lidí kolem sebe. Záběr – ten hlavní – je dnes na hranici od mala do kolem 35-40 let, pomalu jako jinde po “staré Evropě”. A síla takové reklamy je obrovská. Vzpomínám si na případy, kdy ceůlekm slušně vychovávané děti si nepamatovali nic moc písničky normální, ale ty z reklam … zpívaly s chutí.
K tomu přidat nutný přechod (školka, škola) mezi vrstevníky, a dnes “odcizení” pomáhají i ty gadgety (hračky), tj. mobily. Dnes je podle vědců (zjevně ne liberálních) jasné, že nejméně do 11-12 let by děti neměly mít absolutně žádný přístup k mobilům. A ketrý rodič odolal nářkům, vzteku, běsnění dětí, které byly bez mobilu ve tříde sockami, pomalu vyvrhely? I lidé, co mají málo peněz, či problémy s nimi, mají předvším mobil a pak teprve to ostatní

Autor
3. 9. 2024 18:16
Odpovědět  Peter 008

Rodina by měla své děti rozvíjet především v klíčovém věku cca od 2 do 5-6 let, kdy třeba jen poslouchání pohádek od rodičů a ne z TV, či rádia a tak podobně, prootže třeb aprávě opakování pohádek rodiči pomáhá vytvářet postupy zapamatování. Jakmile se tohle propustí, už se to nedá v podstatě napravit, jen poněkud omezit, ale zas ebez TV, rádia i počítače.
Jak za plandémie bylo dálkové vyzučování, tak jediní žáci, kteří neměli problémy s osvojením v té době látky, byly ti žáci, kteří měli doučování prostřednictvím rodičů z očí do očí.

Tom
3. 9. 2024 20:31
Odpovědět  Peter 008

Víte co je zvláštní? že pohádky jsou vlastně první dezinformace, které dítě slyší už od útlého věku po dobu několika let a k tomu aby za nějaký čas na ně přestalo věřit, nepotřebuje Foltýna. 🙂

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
cool
3. 9. 2024 21:06
Odpovědět  Tom

Ten dává takíju?

Gales
4. 9. 2024 08:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Z Ajronetu – Celý západní svět řídí pedofilní kabalisté, kteří jsou dosazováni do funkcí, aby ničili a trýznili své národy! Černošská aktivistka vylíčila, proč jsou k moci v rolích prezidentů a premiérů dosazováni vydíratelní politici, kteří v dětství byli zneužíváni! První země NATO požádala o vstup do BRICS! A na Ukrajině v Poltavě po ruském úderu na výcvikové centrum prý zahynuli čeští vojáci!

Na americké alternativní scéně se už delší dobu pohybuje černošská konzervativní aktivistka a moderátorka Candace Owens, která se profiluje jako afro-americká konzervativní analytička, jenž podporuje Donalda Trumpa už od roku 2016, později Trumpa kritizovala za jeho slepou podporu covidových vakcín, ale v poslední době se hlavně vydala do boje proti Demokratické straně a jejímu programu na destrukci tradiční rodiny muže a ženy.

zuzana
4. 9. 2024 08:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Většina dnešních vakcín se vyrábí z buněčných linií potracených plodů

https://aktax.cz/vetsina-dnesnich-vakcin-se-vyrabi-z-bunecnych-linii-potracenych-plodu/

adam
4. 9. 2024 18:31
Ohodnotit příspěvek :
     

Jsem rád, že si našinec může nějaké ty své názory napsat na podobných nezakázaných portálech, protože na našem Seznamu jsou již všichni názoroví oponenti státu dávno zablokovaní a nesmí nikde nic zveřejnit, dík.

Mike
5. 9. 2024 13:19
Odpovědět  adam

Zablokovali? Toje zvláštní, zrovna včera jsem četl prohlášení Foltýna, že máme největší svobodu slova v historii.

Joe Arp
6. 9. 2024 08:33
Odpovědět  Mike

Když řekl máme, myslel samozřejmě bruselskoamíckou pakáž!