blog

Nepohodlný je už i Orwell

Melnik (Мельник)


Západní liberálové se rozhodli pokusit zakázat díla George Orwella, protože se kvůli jeho dílu cítí “nekomfortně”.


Napsalo to vydání deníku Telegraph. Podle iniciátorů zákazu je dílo “1984” a další klasické Orwellovy knihy pro společnost škodlivé, protože sám autor byl “sadista, misogyn, homofob (???) a krutý člověk”.

(???) – kohopak to západní liberasti teda vlastně podporují, vždyť by to pro ně mělo být přece – podle jejich logiky – vzorové, přínosné, že byl chudák utiskován, ne? – pozn.překl.


Na základě autobiografických záznamů Orwellovy manželky Eileen O’Shaughnessyové se liberálové domnívají, že autor vyškrtl ženy ze svého života. Životopiskyně zdůraznila, že Orwell byl geniální spisovatel, ale složitý člověk, jehož osobní život byl v rozporu s “decentností” jeho děl. Životopiskyně Anne Fanderová se domnívá, že Eileen O’Shaughnessyová jako Orwellova manželka významně přispěla ke spisovatelově tvorbě, mimo jiné pomáhala psát Farmu zvířat. Podle Fanderové temnota, která v “1984” panuje, odráží stav Orwellovy mysli.

Komentář: Životopisčin rozlet fantazie nezná mezí, což by samotného klasika nejspíš velmi překvapilo.

“Slušnost je klíčovou orwellovskou hodnotou. Chtěl být slušný, chtěl, aby byl vnímán jako slušný, čímž myslel čestného člověka, stejného uvnitř i navenek” – píše Fanderová.

Následuje pirueta, podle níž “Orwell byl extrémně homofobní, silně ho přitahovali muži a myslím, že ženy ho sexuálně nijak zvlášť nezajímaly”.

Čtenáři Telegraphu však plodům fantazie životopisce spisovatelovy manželky nevěnují velkou pozornost.

Jejich názor v komentářích je poměrně kategorický.

“Ministerstvo pravdy se snaží George Orwella zničit”.

“Celá věc je horší, než jsme si dokázali představit”.

“Orwell měl pravdu. Už chápete, jak to funguje?”.


Komentář: Můžeme si být jisti, že po přečtení článku hanobícího George Orwella projeví ještě více lidí touhu přečíst si jeho dílo. Pravda, pokud do té doby nebude spisovatel trvale zakázán a jeho knihy nebudou zabaveny a zničeny.

https://politumor.ru

Vtipy jsou vtipy, ale Orwell je v dnešní době velmi aktuální a výstižný, jeho angsoty velmi připomínají současný západní svět křivých zrcadel. Je to pohled do budoucnosti. Dříve byl “1984” označován za antiutopii, ale ukázalo se, že je to předpověď budoucnosti. Je to jako Nosovova dětská knížka “Neználek na Měsíci”. Proto je studium Orwella přes všechna specifika jeho díla nesmírně důležité pro pochopení toho, kam Západ směřoval a kam nakonec dospěl.



Glosa překl.: A to nám neustále tvrdili, vzpomínáte si, ne, jak je to aktuální právě pro ten náš socialismus … jak přesné to je a že to napsal výhradně jako kritiku Sovětského svazu a socialismu a komunismu vůbec … 

Ostatně když se zamyslíte nad argumenty liberastů, pak krok za krokem jednoduše zjistíte, že kritizují přesně to, co sami propagují jako mantru jejich svobody a pokroku. Typická změna názoru o „360 stupňů“ … škoda, že autorka životopisu nenašla nějaký aspoň náznak toho, že by Orwell inklinoval k transgenderismu …pak už by to bylo komplet.

https://politumor.ru

Překlad Peter 008

sdílet na

27 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Frank1
22. 10. 2023 19:29
Ohodnotit příspěvek :
     

Chazari jedou podle jeho knihy 84, ktera popisuje co prijde. Velice doporucuji.
Aby to lide necetli, budou jeho knihy spalovat jako ve stredoveku a jeho ocerni a zakazou.

K valce na Ukrajine. Drony za par stovek $ likviduji vojenskou techniku USA a NATO za miliony!
https://www.michalapetr.com/

Konflikt v Gaze. Uz vim, proc ruske stihacky s Kinzaly patroluji nad Cernym morem 24 hodin denne.
US Navy tam ma dve flotily s letadlovymi lodemi na zniceni Iranu.

Drak
22. 10. 2023 19:46
Ohodnotit příspěvek :
     

Orwell je nepohodlný tím, že na ty zrůdy všechno vykecal.

Gales
22. 10. 2023 20:10
Ohodnotit příspěvek :
     

Asi už na něj nějaká ženština prozradí že ji sexuálně obtěžoval,

23. 10. 2023 04:57
Ohodnotit příspěvek :
     

Dokud se předpokládalo, že “1984” je myšleno na komunisty, že takto chtěj zaonačit svět (i my jsme si to tenkrát mysleli). Dnes svět vidí (a i my také), že to pasuje na jiné diktatury, na ty, ke kterým jsme dříve tak toužebně vzhlíželi.

A tak se musí Orwell pošpinit, něco na něj vytáhnout, jistě to není problém při tom životě, co Eric Blair vedl.

23. 10. 2023 04:59
Odpovědět  primak

BTW, nevím, co to je angsot: “jeho angsoty velmi připomínají…”

Prodost
23. 10. 2023 18:15
Odpovědět  Peter 008

die Angst – strach

Standa
23. 10. 2023 05:45
Odpovědět  primak

Myslím, že vůbec ne. Celkem předpověděl Euroasii atd… letadlové lodě…knihy mám v Praze , takže se nemohu podívat. Ale vymývání mozků je v provozu….. ,, Sedět v koutě mlčet a souhlasit.” Nebylo to na komunisty , ale o předpovědi globalismu.Ovládání lidí.

Boomer
23. 10. 2023 09:34
Ohodnotit příspěvek :
     

.. inu, Mozart prý byl ve svém osobním životě také “dosti na pováženou”, stejně jako Einstein nebo Newton. A co se tím mění na jejich významu? Nic..
Knihy lze spálit, ale myšlenky v nich obsažené po každém spálením vstávají z popela jako bájný pták Fénix, mocnější a oslnivější.

Psi štěkají a karavana jde dál.

Standa
23. 10. 2023 11:44
Odpovědět  Peter 008

A proto je zhromaždujeme a nevyhazujeme! Některé už v současném režimu nikdy neuvidíme. Má matka, byla na min. dopravy ,byla přítomna u vyhazování knih z 2 patra přímo do nákladních vozů. Zachránila toho dost.Včetně detektivek Bylo to přímo u Prašné brány naproti ČB.
U mě na chalupě , kde mám na půdě velkou knihovnu, je jich spoustu.
Taková perlička. Tady pod Blaníkem v Načeradci je knihovna.V r. 69 přijeli a probírali a odvážely knihy …no nic moc. Ty , co zrovna nebyly …konformní… Ta Paní říkala, ,, my musíme, máme seznam”. Po r. 89 přijela ta samá a říkala to samé ,, my musíme, máme seznam”. a knihy šly do sloupy ….Byly příliš ,, socialistické.
Konečně , nechci opakovat jistého filosova,, Tento režim musí…… on to řekl jinak , ale já to aplikuji. Ještě , že mám Němého Bobše.. to je .můj kůn a hraji si s ouškem od hrnečku pod stolem… zapůjčím …když , co půjčíš se ti nevrátí..

ladik
23. 10. 2023 18:21
Odpovědět  Standa

Já bych doporučil k prostudování Ekonomicko-filozofické rukopisy z r. 1844 od K. M.

Boomer
23. 10. 2023 12:08
Odpovědět  Peter 008

.. nikdy nikomu se nepodařilo spálit všechny exempláře konkrétní závadné knihy. Já osobně nedokážu vyhodit ani jedinou ze svého fondu. Kniha je produktem obrovského množství práce duševní i fyzické, a kdo si neváží práce jiných, neváží si ani té své..

Spam Janka
23. 10. 2023 13:17
Odpovědět  Boomer

za tri generacie si uz viac menej nikto nebude pamatat pri troche smoly, ani autora, ani nazov knihy…..ano, niekde mozno bude (ak ju dedici nespalia alebo nevyhodia do zberu papiera), ale malokto ak vobec niekto si bude pamatat o com bola. A kto by to uz cital (ak sa voberc o tri generacie bude este citat)? ani my necitame knihy ktore vychadzali za R-U

jiří
23. 10. 2023 10:20
Ohodnotit příspěvek :
     

comment image

sergej
23. 10. 2023 17:21
Odpovědět  jiří

Fuj

Jura S
23. 10. 2023 11:06
Ohodnotit příspěvek :
     

Orwelovo 1984 je třeba číst několikrát s odstupem, kniha na mě nikdy nepůsobila, že by byla o Rusku, či o socialismu obecně, když jsem ji četl v 89-tém. V 90-kách , éře svobody jak u nás tak na západní Evropě mi trochu zapadla do kategorie “scifi”, dnes poznávám, jak hluboce jsem se bohužel mýlil a o jak nadčasovou knihu jde… Je to “BIBLE” proti KOZA imperialismu, utahování práv jak na svobodu slova, tak na pohyb, energie k životu nutné, dokonce i to jídlo…. Proto bych si vypůjčil výrok  Marca Porcia Cata – “Cēterum cēnseō Carthāginem esse dēlendam” – “Soudím že Kartágo musí být zničeno” a stačí ho popravit a nahradit “KOZA”. Opravdu koza musí být zničena za jakoukoliv cenu….

Standa
23. 10. 2023 11:19
Odpovědět  Jura S

,,I cesta je cíl”!

ladik
23. 10. 2023 18:22
Odpovědět  Standa

A naopak.

Jura S
23. 10. 2023 11:47
Odpovědět  Peter 008

HAŠEK to je opomíjený titán naší literatury, snad proto má větší úspěch ve světě, i když moc nechápu jak si ho jinde jiné národy vykládají. Pochopit ho snad může jen “sebemrskačský poťouchlý slovan”, který chápe “švejkování” v širších konsekvencích jako aktivní obranu proti anglosaské brutalitě a sebestřednosti… taky jsem četl Švejka od mala u dědy, zhltl jsem tam i klidně červenou knihovnu, dokonce Marxův kapitál, který vyhodili ze školy do kůlny u zahrádek :-)) Supr jsou i drobné Haškovy povídky, dodnes si pamatuju tu o vlaku jak nezbedný synovec Miloušek otravuje strýčka, až ten ho vysadí na zastávce do mraveniště… 🙂 “A proč mě strýšku ti mravenečkové tak štípají… počkej Miloušku….” 🙂

23. 10. 2023 16:13
Odpovědět  Jura S

Číst “1984” v 89-tém bylo asi jiné než číst to v 60tých…

sergej
23. 10. 2023 17:34
Odpovědět  primak

No to bylo na pohodu, víceméně až do 89. před “stržníky mamona zmar devast beznaděj a s defraudantů a lichvářů tady všeho co poválečné generace udělali pro děti. Vždyť od pozvratu vyhulili co šlo a ještě vás zadlužili se soběstačné země kryplové a velkým resetem šwába s digitálním lágrem asi trumfnou peklo.
https://www.facebook.com/zrodou.mojmir/videos/388507363502368/

PremekJ
23. 10. 2023 17:49
Ohodnotit příspěvek :
     

Satanský kult chazarské mafie bojuje o holé přežití, ale marně, jakkoli urputně. Orwell maloval temnotu vlastní země, chazarská propaganda z toho udělala anistalinský hon na komunisty, když ti ruští chtěli jen normální a přátelský život pro normální lidi, stejně jako JVS. Na JVS se nakydalo mnoho chazarského bahna a temna. Přitom KSB je geniální teorie ruských bolševiků extrahovaná z praxe a neustále praxí ověřovaná. Není bolševik jako bolševik, i k tomu jsem dospěl až po letech. JVS podporoval kritické myšlení a inoivátory, kteří se nebáli mu vysvětlit své návrhy. Těch si vážil a slizské podlézavce nesnášel. Proto ho Rusové považují za největší postavu svých dějin a proto si tak váží VVP, který pokračuje v díle JVS. Stvořitel to ví také, proto chrání ty, kteří usmiřiují a vedou lid ke světlu.

Unter
23. 10. 2023 18:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Západní liberálové se rozhodli pokusit zakázat díla George Orwella, protože se kvůli jeho dílu cítí “nekomfortně”.
Po přečtení Farmy zvířat se musí každá svině cítit “nekomfortně”.