blogpolitika

Maďarsko varuje, že by mohlo vetovat sankce EU proti Rusku

Ivan David fb

Budapešť by mohla opatření zablokovat, pokud ztratí své výjimky na ruské dodávky energie, řekl ministr zahraničí Peter Szijjártó.

Maďarsko by mohlo zablokovat sankce EU vůči Rusku, pokud unijní politika ohrozí jeho vlastní energetickou bezpečnost, varoval ministr zahraničí Peter Szijjártó. Budapešť povolí uvalení omezení pouze tehdy, pokud si ponechá současné výjimky na ruské dodávky energie, řekl.

EU zakázala přepravu ruské ropy po moři v prosinci 2022 v rámci své rozsáhlé sankční kampaně proti Moskvě kvůli ukrajinskému konfliktu. Vnitrozemské Maďarsko, Slovensko a Česká republika však trvaly na udělení výjimek z opatření kvůli nedostatku alternativních zdrojů dodávek.

„Sankce se obvykle přezkoumávají v cyklu šesti měsíců, a dokud budou sankce platné, tyto výjimky tam musí zůstat, protože jinak bychom sankce vetovali,“ řekl Szijjártó v rozhovoru pro RIA Novosti, zveřejněném v úterý. . Zdůraznil, že pro Maďarsko není otázka získávání energie z Ruska politickým problémem, ale otázkou energetické bezpečnosti.

Szijjártó připomněl, že kromě zacílení sankcí na ruskou ropu si Brusel v rámci svého plánu REPowerEU stanovil také cíl opustit do roku 2028 ruský plyn. Odsoudil plán jako „naprosto iracionální“, politicky motivované rozhodnutí.

„Tento přístup nemá nic společného s fyzikou, s ekonomickou konkurenceschopností… se zeleným přechodem. Je to čistě politický závazek a dělat politické závazky v oblasti energetiky prostě nedává smysl,“ řekl a obvinil EU z „dogmatického ideologického přístupu“, který je pro Maďarsko „nepřípustný“.

„Zdroj energie vyměňujete ve dvou případech – zaprvé, pokud nejste spokojeni se spoluprací… zadruhé – pokud máte lepší nabídku… Proč bychom tedy měnili již existující zdroj energie založený na spolehlivé spolupráci za něco nejistého, navíc je to i dražší?” Szijjarto argumentoval s odkazem na pokusy EU získat dodávky na alternativních trzích, jako je Blízký východ a USA.

Maďarský dovoz ropy z Ruska byl letos ohrožen poté, co Kyjev zastavil tranzit ropy dodávané ruským energetickým gigantem Lukoil ropovodem Družba s odvoláním na sankce vůči společnosti. Budapešť tento krok odsoudila jako „vydírání“ kvůli jejímu odmítnutí přerušit vztahy s Ruskem. Vyzval Evropskou komisi, aby zasáhla, ta to ale odmítla s odůvodněním, že krok Kyjeva neovlivňuje energetickou bezpečnost EU. Situace stále není vyřešena.

sdílet na

Souhlas
Upozornit na
18 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
ijn
16. 10. 2024 19:22
Ohodnotit příspěvek :
     

nakonec budeme rádi, až VVP denacifikuje i ČR i Maďarsko a Slovensko, Polsko uměle vytvořený stát Stalinem bude na obtíž všem a jejich sen o Bělorusku a časti Ukrajiny je samotné zlikviduje, potlučou se Pšonci mezi sebou!!!

All..
16. 10. 2024 21:21
Odpovědět  ijn

Sen globalistů končí,stejně jako válka na ukrajině,která je už prokazatelně řízena USA,Británií a podporována i Bruselem.Rusové vítězí na celé frontě a začínají už i s Oděsou a jejím okolím a sami oděsané už dávají najevo znovu odpor proti kyjevským neonacistům a čekají na příchod ruské armády. Naše vlády toho bohužel velmi mnoho pokazily a ta dnešní,to už je jen šaškárna nejvíce pokleslých na mysli,proto je docela možné,že se v blízké budoucnosti budeme Rusku omlouvat a žádat znovu o spolupráci.Po těžkostech i obětech na životech některých našich občanů zcela určitě,ono to přijde.

JoFa
16. 10. 2024 19:33
Ohodnotit příspěvek :
     

To je tak, keď sa ľudia riadia zdravým rozumom a fašisti vám vnucujú svoju ideológiu citujem: „Zdroj energie vyměňujete ve dvou případech – zaprvé, pokud nejste spokojeni se spoluprací… zadruhé – pokud máte lepší nabídku… Proč bychom tedy měnili již existující zdroj energie založený na spolehlivé spolupráci za něco nejistého, navíc je to i dražší?” Szijjarto argumentoval s odkazem na pokusy EU získat dodávky na alternativních trzích, jako je Blízký východ a USA
Vyzval Evropskou komisi, aby zasáhla, ta to ale odmítla s odůvodněním, že krok Kyjeva neovlivňuje energetickou bezpečnost EU.”
Viete je zaujímavé, že Maďari chápu, že je sprostosť čo Únia robí a aj náš Ficko , ale ide si svoje citujem https://standard.sk/792986/fico-vojna-na-ukrajine-sa-skonci-coskoro-nieco-sa-chystaOd Ukrajiny očakáva spoluprácu v dovoze ropy a plynu na Slovensko. „Odmietam, aby sme brali ropu niekde cez Jadran,“ skonštatoval s tým, že by sa zvýšili poplatky.”
Šmihal mu to jednoznačne povedal, že nebude a nepotečie cez Ukrajinu a on to nechce vidieť a počuť.

JoFa
16. 10. 2024 19:43
Odpovědět  JoFa

Nechápem však jednu vec, Rusi ničia Ukrajinské elektrárne aby dosiahli efekt v tlaku na Ukrajinu a Fico posiela energiu na Ukrajinu /zadarmo!! /ako humanitárnu pomoc a Blaha podporuje Rusko. Ak Rusi niečo sledujú obmedzením energie pre Ukrajinu, tak Fico sabotuje ich snahu. Dobré nie?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
JoFa
16. 10. 2024 19:57
Odpovědět  JoFa

Fico si myslí, že keď bude sedieť na dvoch stoličkách tak to usedí, no on to akurát doserie, stratí preferencie a vytvorí cestu pre neoliberálov z PS, je tu hňup a takto sa to nerobí do psej matere, keď si ukotvený Fico v EU a NATO, tak čo chcete od Rusov idioti !!! Fico sa podobá na Tiso, aj jeden aj druhý kolaboroval s fašistami, iba ten druhý mal rád svoj národ a zachránil ho, ekonomicky sme boli vtedy asi najlepšie, ako to čo prišlo po 2sv. vojne a rozpade ČSSR. A Fico konsoliduje a zdiera svoj národ.

Helena
16. 10. 2024 20:01
Odpovědět  JoFa

S tím posíláním energie na ukradinu: je tím směrem vybudovaná přenosová soustava a je spravována, udržována?, to totiž není nic jednoduchého. Musela by být vybudovaná už hoodně dávno a musela by být skvěle opečovávaná. To by Fico nevybudoval za pár měsíců a bez pozornosti ovčanů. A dále nevím, která firma by to budovala směrem do válečného území. Takže tomu, co píšete o Ficovi moc nevěřím.

JoFa
16. 10. 2024 20:07
Odpovědět  Helena

Ale veď je o tom kopu článkov ako Únia podporuje a bude podporovať Ukrajinu s el. energiou aj v tom odkaze citujem: “Slovensko podľa Fica naďalej pokračuje v humanitárnej pomoci Ukrajine. Dodal, že najviac potrebuje podporu v dodávkach elektriny. ”
Okrem toho Nemci už rozmontovali jednu elektráreň a presúvajú na Ukrajinu a v zime bude drahšia pre nás, lebo to potečie na Ukrajinu na príkaz EU. Najviac energie od nás tečie do Nemecka. Energetická sieť je prepojená s Ukrajinou, inak by to predsa nevyhlasovali.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Helena
16. 10. 2024 20:22
Odpovědět  JoFa

To, že je v mééédiích o něčem kopa článkov ještě neznamená, že je to pravda, to už byste mohl vědět! Nebo si myslíte, že tam elektřinu nosí přes hranice v igelitkách? Kecáte bludy. To, že rozmontují elektrárnu a odvezou ji na ukradinu a tam ji – na válečném území, kam kdykoliv může padnout bomba -stovky německých odborníků s radostí zase postaví, protože ukrouši jsou vyhlazeni – tak tomu snad nemůže nikdo věřit. Jen plácáte bludy a zasíráte diskuzi.

JoFa
16. 10. 2024 20:27
Odpovědět  Helena

Takže informácie z alt. médii sú na hov..o, ale váš názor je ten správny, takých diskutérov mám najradšej.

Helena
16. 10. 2024 20:46
Odpovědět  JoFa

I nad informacemi z alt. médií je nutné přemýšlet, ne všechny jsou pravdivé, tak jako ve všech méédiích, některá jsou nastrčená protialternativou. Stačí trochu logiky, pospojovat si to a trochu kupeckých počtů. A jinak můj názor je můj názor. Nikomu ho nenutím, je to jen podnět k přemýšlení a né hltat něco, jen protože je to na alternativě.

JoFa
16. 10. 2024 20:52
Odpovědět  Helena

Diskutéri, ktorí chcú mať vždy posledné slovo, ma tiež dosť serú aj Boomer mal podobné sklony iba som mu to nepovedal, tak mi sem ešte niečo napíšte, aby som prišiel na to, že tu predávam bludy. Aspoň dajte k tomu odkaz, nech to má aj pridanú hodnotu.

Jarek
16. 10. 2024 20:22
Odpovědět  JoFa

Fico jasně řekl, že zbraně a munici úkáčkům ne , protože to není cesta k míru ale podpora války. Humanitární pomoc je jiný druh podpory a Slovensko tím zabíjí dvě mouchy jednou ranou. Za prvé se takto podílí na pomoci kterou vyžaduje to vyschlé Lejno z Bruselu a EU
a zavírá jim chytře hubu s kritikou a zadruhé vědí , že rus jim stejně na zimu všechno zhasne a UK to stejně nepomůže a rusko navíc slováky nepovažuje za takové nepřátele jako třeba nás kvůli těm fialovým hajzlům kteří jsou ve válečném štváčství papežtější než papež
a táhnou nás k velkému průseru. A jsou tak blbí,že si neuvědomí , že ten řemen odvedy chytí i je.

JoFa
16. 10. 2024 20:30
Odpovědět  Jarek

V zásade s tebou súhlasím a píšem, že sedí na dvoch stoličkách, čo asi vystihuje čo píšeš, ale s tými zbraňami to nie je celkom tak, súkromné slovenské zbrojovky idú naplno a kam asi hlavne dodávajú? A opravovne vojenskej ukrotechniky idú tiež naplno a aj to je humanitárna pomoc?
Tá Ficova humanita je ako Havlove humanitárne bombardovanie, jedna svoloč.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
JoFa
16. 10. 2024 20:42
Odpovědět  JoFa

Je to ako keď nalepíš na hov..o nápis torta /dort/.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
All..
16. 10. 2024 20:52
Ohodnotit příspěvek :
     

EU nemá šanci na svou existenci,rozpadne se.Její bláznivé chování s dluhy a zvýhodňování pouze západní zakladatele EU,ničení zemědělství i průmyslu, podpora fašizmu a neonacizmu,ničení rodin. Už jen velký morální ůpadek,který v zemích EU začal a probíhá ukazuje na rozpad evropské unie. Evropa se bude muset přiklonit k východu a znovu začít spolupracovat s Ruskem, udělá to,je to jen otázka času. Protože se v nejbližší době změní naprosto vše.EU Brusel to,co provádí nemá šanci na progresívní vývoj,jde cestou sebezničení.

JoFa
16. 10. 2024 21:02
Odpovědět  All..

Je to trochu príliš všeobecné hodnotenie, mňa na tom zaráža to, že to vedia všetci, drvivá väčšina ľudí štátov EU a aj politikov a nie sú s tým schopní nič urobiť.
Dajte mi odpoveď čím to je? Ľahostajnosť, neschopnosť, nezáujem, lačnosť?
Viete počas covidu sme boli v uliciach, lebo sme vedeli čo nechceme, prečo nejdeme do ulíc ak niečo chceme? Napr. vystúpenie z EÚ alebo NATO. Prečo?
Ak nám politik povie že chce pevné ukotvenie v EÚ a NATO a my ho zvolíme, tak automaticky, robí takú politiku, lebo sme ho s tým zvolili. To že je EU dnes už fašistická organizácia predsa vedeli všetci, aj politici zvolení aj ľudia, ktorí ich volili a zvolili. PS sú jasní fašisti a ostatné opozičné strany detto, tak čo sme vlastne volili? No fašizmus…Asi by sme sa mali zamysliet nie?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
JoFa
16. 10. 2024 21:26
Odpovědět  JoFa

Pretože fašizmus nie je v podstate presne definovaný, obsahuje však asi všetko negatívne ako nacismus /národný socializmus Nemecka/, extrémny nacionalizmus, korporativizmus, iracionalizmus presne ako EU a jej prisluhovači. https://cs.wikipedia.org/wiki/Fašismus

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Jaris
17. 10. 2024 02:09
Ohodnotit příspěvek :
     

Proc Madarsko varuje, ze by m o h l o vetovat sankce EU proti RF? At to udela!