blog

„Kde na to berou?“ Němci skupují půdu v ČR. Svědectví: Není to jen tak

Rozhovor

„Nechtěl bych, aby moje vnoučata jednou říkala, že jsou sice domorodci, ale žijí v cizí zemi!“ říká v první části rozhovoru pro Parlamentní listy dlouholetý zemědělec František Svoboda. Popsal, co se děje se zemědělskou půdou na Šumavě, kdo ji kupuje i kolik tam dnes v průměru stojí hektar. Rozebral, jaký je rozdíl mezi českým a německým zemědělcem. Vysvětlil také, jak je to s chovem skotu a zmínil i dotace. Nevynechal ani vlky a povyprávěl, co zažil jeho kamarád.

Na setkání Klubu 2019 jste mluvil mimo jiné o tom, že zemědělcům na Šumavě mizí půda. Jak tomu rozumět?

Potřebujeme zákon o půdě, protože tato půdu mizí. Ztrácí se českým zemědělcům. A to v nebývalé míře. Před takovými deseti lety to byla nějaká desítka hektarů, která zmizela buď vlastnicky nebo pronájmem. Dnes už to začínají být stovky hektarů. A točí se kolem toho neskutečné peníze. Posledních asi 6 hektarů kousek od naší farmy zakoupil farmář z Německa. Zaplatil 500 tisíc za hektar. Nájmy pro tuto oblast jsou v normálu tak asi 2 až 3 tisíce korun za hektar. Oni mohou platit několikanásobek toho, co my. Takže němečtí farmáři kupují a hospodaří na naší straně. Mají zájem především o kvalitnější ornou půdu.

Mimochodem, na německé straně je asi největší bioplynka v Evropě. Ta denně spolyká cca 25 plně naložených kamionů siláže a senáže. Z části je zásobená z Čech.

A jen pro zajímavost, v dobách Sudet končily Sudety dva kilometry za Nýrskem. Dnes hospodaří němečtí sedláci dva kilometry od Klatov. Je to poměrně smutné. A to nejsem nacionalista, mám v Německu řadu kamarádů.

Za poslední léta, řekněme deset let, zmizela asi tak třetina malých hospodářů v okrese Regen a Cham. To byli ti, kteří hospodařili na deseti až 30 hektarech. Dnes se farmy zvětšují na 80 až 100 i více hektarů. Když si vzpomenu na jednoho farmáře, který v 90. letech začínal se svými 30 hektary… Dnes má asi 80 hektarů na německé straně. Zhruba před osmi lety koupil 60 hektarů na naší straně, v ceně asi kolem 200 tisíc za hektar. A dnes nakupuje za půl milionu hektar spokojené dál a dál. Kromě toho postavil novou stáj, velmi dobře vybavenou, obytný dům a má vynikající vybavení strojní. A teď je na místě si položit otázku…

Jakou?

Kde na to berou. Za normálních okolností není možné, aby na to vydělali zemědělskou činností. Musí tam být regionální podpora, musí to být regionální zájem. Takže to je opravdu velice vážná věc. Když si srovnám, jak žijí naši a jak němečtí zemědělci… Ti jsou na tom mnohem lépe s podporou místních obyvatel i s podporou státu než my.

V jakém směru?

Dnes je český zemědělec v některých okamžicích chápán pomalu jako škůdce. V Německu si zemědělce váží. Jejich úřady se v podstatě snaží poskytnout pomoc svému farmáři. Hlavně když chce čerpat dotace. Tak jim i radí. Na konci roku se sejdou, svolají sedláky, udělají posezení a řeknou – tak se podívejte, mohli jsme vyčerpat to či ono, povedlo se nám vyčerpat maximum, tak můžeme být spokojení.
Jak to vypadá na české straně? Když oni musí dodržovat deset bodů, u nás určitě dvacet. Protože naši úředníci, nejlépe z Prahy, si další přidají. Jejich úkolem je zmohutnit administrativu a zemědělce jen kontrolovat a svým způsobem až buzerovat. Takže tady ten rozdíl je opravdu markantní.

V rozhovoru jste tedy popisoval situaci přímo na česko-německém pomezí. Jak to vypadá trochu více do českého vnitrozemí?

Ano, mluvil jsem o bavorských okresech, nyní se vrátíme blíže k okresu Klatovy, Domažlice a část Tachova. Když uděláme několik kroků do vnitrozemí těchto okresů, tak najednou zjišťujeme, že půda mizí i někam mimo zemědělce. A to jinou formou. Dnes nezemědělci, různí podnikatelé, skupují celé podniky. Mohu jmenovat konkrétní případy na Klatovsku. Zbytkové družstvo Běšiny, dále Sobětice, Švihov, Křenice, Chudenice… Tyto podniky skupují jako zboží někteří finančníci. Ti, kdo na těch zemědělských pozemcích pracují, neznají své majitele. Když se podíváme na tu stranu Domažlicka a Tachovska, tak jeden pán, nebudu jmenovat, jezdí a nakupuje dokonce i dobré podniky a vynikající půdu. A to je bývalé družstvo Meclov, část školní statku Horšovský Týn, Staňkov a na Tachovsku další. Jestli nakupuje pozemky pro sebe nebo spekulativně pro někoho jiného, nelze posoudit. Já bych se ale nechtěl dočkat toho, aby mým vnoučatům v budoucnu někdo představoval nové majitele, ať už by to byli třeba Asiaté, Číňani… nebo kdokoliv. Nechtěl bych, aby moje vnoučata jednou říkala, že jsou sice domorodci, ale žijí v cizí zemi! 

Celý článek Parlameních Listech

sdílet na

30 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
janle57
12. 6. 2023 22:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Památná věta nebožtíka M.Štěpána z listopadu 1989. ” zanedlouho se stanete otroky
ve své vlastní zem” …… realita se naplnila,dnes nemáme vlastního nic,ani tu půdu,
kterou si za babku skupují henleinovci,které jsme odsud vyhnali v roce 1945,co nedokázal
Hitler,dokázali naši političtí zaprodanci po roce 1989 bez ohledu na to, z jaké partaje byli.

Helena
13. 6. 2023 06:51
Odpovědět  janle57

Tak, tak. A kde na to berou? Platíme jim to my: v astronomických cenách energií, potravin a vůbec všeho v jejich marketech, zisky z naší práce v jejich fabrikách – to jsou stovky miliard !! To všechno jim platíme z našich pidiplatů.

Pavel K
13. 6. 2023 07:21
Odpovědět  Helena

Ani nevíte jakou máte pravdu. Ano jsou to stovky miliard!! Ale lidu ČR to zřejmě nevadí, ještě si chrochtají blahem při slevách. 🤦‍♂️🤦‍♂️👎🤮

Helena
13. 6. 2023 08:38
Odpovědět  Pavel K

Naše země je plná stamiliard, podložených prací českých rukou. Ty miliardy se tu přímo válí po zemi, jen je zvednout. Posledních 30 let vlády vykopaly kanál, kterým ty ohromné miliardy odtékají na západ. Jen a pouze k tomu byl uspořádán v 89 ten tyjátr. A ten, kdo tomu kanálu udělá hráz, bude větší hrdina než Žižka s Karlem IV.

Pavel z Moravy
13. 6. 2023 10:16
Odpovědět  janle57

Komunisté říkali- Až skončí vám sen o zlatém teleti, krajinou cizí půjdete o žebrácké holi. A nemusel jsem být ani komunista, abych pochopil, že to tak dopadne.

13. 6. 2023 00:03
Ohodnotit příspěvek :
     

Sudetský problém č.2 na obzoru.

Frank
13. 6. 2023 01:03
Ohodnotit příspěvek :
     

Ale Češi si nic jiného opravdu nezaslouží. Stačí se podívat, jak dopadly volby do sněmovny a volby prezidenta.

13. 6. 2023 04:49
Odpovědět  Frank

Jenže to nejvíc ods-erou právě ti, co si to skutečně nezaslouží.

Pavel K
13. 6. 2023 07:27

Těm mladejm je to Milane jedno, ti mají starosti co nejvíce si užívat a jestli jsou otroci a nájemníci ve své vlastní zemi, tak to neřeší. Oni na to možná nikdy nepřijdou, bo nebudou schopni si to ani uvědomit.

Zdena
13. 6. 2023 08:56
Odpovědět  Pavel K

Nevěřte neuvědomí jsou tak zahledění do sebe až je to k pláči jsem r 52 denně jezdím MHD pro děti do školy a když slyším mladé jak vykřikují že by ty geronty z autobusu vyházeli a a zavřeli do ústavu tak se raději otočím a to je prosím naše budoucnost na koloběžkách v autobuse.Za real.soc. museli všichni pracovat nebo šli sedět za příživnictví dneska dostanou soc.davky a jsou na tom lepší nežli ṕracujici.

Pavel K
13. 6. 2023 20:34
Odpovědět  Zdena

Fšeho dočasu mladá paní, oni dojdou. 🙋‍♂️

Pavel z Moravy
13. 6. 2023 10:21
Odpovědět  Pavel K

Milý kamaráde, ty jsi to vystihnul absolutně, ale opravdu absolutně přesně. Nač to vůbec dál rozvádět. Hotovo, finito, dokončeno, konec. Ámen.

Pavel K
13. 6. 2023 20:32
Odpovědět  Pavel z Moravy

….a zhasneš ty nebo já. 🙋‍♂️

Evžen
13. 6. 2023 05:13
Odpovědět  Frank

Komunisté dobře věděli, proč plánovali v budoucnu zrušení peněz…!?

Trubkar
13. 6. 2023 06:15
Ohodnotit příspěvek :
     

horsi priklad je, ked na juhu Slovenska hromadne likviduju najkvalitnejsiu polnohospodarsku podu. vsade stavaju rodinne domy. doma na dedinach miznu zahradky, nakupuje sa v Kauflande kvalitne spanielske,marocke ovo/zel.
a nikto to neriesi, je to dementny trend a zial pri tejto situacii by som vyuzil sluzbu nenavidenej WEF, tj vyvladtnit,zburat,obnovit podny fond, zabezpecit plnu potravinovu nongmo vyrobnu samostatnost

José
13. 6. 2023 06:45
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdyby se nenašel nikdo, kdo by jim to prodal, tak nic nekoupí. Lidé jsou líní, nechtějí hospodařit a státu je jedno, co se stane s půdou, je mu jedno, že sadaři kácejí sady, je mu jedno, že ze všech polí se stávají louky, protože se vyplatí tam mít trávu a brát dotace na sekání, státu je jedno, že nejsme potravinově soběstační.

Lékořice ok
13. 6. 2023 07:21
Odpovědět  José

Státu je to jedno, protože je to jedno jeho občanům, kteří si zvolili stávající vládní garnituru. Ta část občanů našeho státu, která tenhle “výkvět” naší společností nevolila, nemá momentálně sílu něco změnit.

Pavel z Moravy
13. 6. 2023 10:25
Odpovědět  José

.A co je stát?

Helena
13. 6. 2023 12:59
Odpovědět  José

Těm americký a bruselským slouhům je jedno úplně všechno-musí poslouchat pasáky.
Se zem. půdou to vidím v okolí tak, že malí zemědělci řetězově krachují, osivo zdražili o 300%, hnojiva také, kolik stojí nafta do traktoru? víte kolik nafty projede, než 1000x přejede pole sem a tam? Kousek od nás – malá farma-chovali stejkové býky i krávy na mléko-dodávali na ostatní pole hnůj – zavřeli, dokonce tam postavili malou výrobnu-dodávali i do řetězců-ti si přirazili 50% i víc-téměř neprodejné-ale sýry i kefíry a jogurty byly moc dobré-zavřeno. Prostě to nezaplatili /energie/. Prostřednictvím řetězců z ciziny tu zničí zemědělství – zemědělci dodávají za celkem rozumné ceny – řetězce napálí i 300% marže. Takže tak to dopadne se vším, co dělají čeští výrobci. Toto je řízený rozvrat nejen zemědělství, ale všeho, co vyrábí český výrobce. Jsme řízeni k totálnímu rozvratu.

Gales
13. 6. 2023 09:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Už ani ta naše kolonie nebude naše.Doba pobělohorská pokračuje. Díky vládním Jidášům které volili imbecilové.

Pavel z Moravy
13. 6. 2023 10:29
Odpovědět  Gales

Jak jsme si je vychovali a k čemu jsme to nechali dojít, takové to bude. Já tahle mladá děcka neřeším, jejich volba žití. Ať si užijí toho co si sami připravili. Budoucnost je jejich, my ji už nemáme.

Pavel K
13. 6. 2023 11:42
Odpovědět  Pavel z Moravy

Je to tak předsedo. 🙋‍♂️

Pavel z Moravy
13. 6. 2023 12:19
Odpovědět  Pavel K

Pouze přemýšlím, kde se tolik grázlů a hňupů v této zemi vzalo. To je snad řízená inseminace debility. Předtím jsme byli přece docela normální země. A kámoši, to byla pohoda, bavili jsme se, možná i blbli, ale takhle vytunění – no nic nechám toho, stejně na to nepřijdu a ty to také asi nevíš. Tak čau a měj se. Zakončím názvem knihy od Simmela- Hurá, ještě žijeme..

Standa
13. 6. 2023 13:18
Odpovědět  Pavel z Moravy

Není to naprostá rezignace na změnu ?

Gales
13. 6. 2023 18:26
Odpovědět  Pavel z Moravy

Zlatí komunisti.

Pavel K
13. 6. 2023 20:44
Odpovědět  Pavel z Moravy

….ale víš, PRACHY A MOC. Dříve jsme měli všichni + – 💩 a byl klid. Tedy skoro. Ale ty peníze, za které si vše můžeš koupit, to je ten problém. Je to zlo a neštěstí lidstva, hmotné statky, mamon. Von ten Šváb to s námi myslí de-fakto dobře.😊 Jenže tam má malinkou úpravu. 🤣🙋‍♂️

Pavel z Moravy
13. 6. 2023 10:13
Ohodnotit příspěvek :
     

V kolonii, kterou spravují nadnárodní struktury žijeme již teď. Už je to přece tady.

Standa
13. 6. 2023 13:24
Odpovědět  Pavel z Moravy

Kdo ví , že z 90% ovládá ČNB Black Rock?

Frank1
13. 6. 2023 11:11
Ohodnotit příspěvek :
     

To je taky jeden dusledek naseho nahnani do EU a Schengenu.

Frank1
13. 6. 2023 11:12
Odpovědět  Frank1

Nejenom Stepan vas varoval. Byl to i Sladek a jini, ktere umlceli, pozavirali.