blog

Je libo Pohlreichovu polívčičku z Michelinu? Tak zaplať, daňový poplatníku. Komentář Štěpána Chába

Kriste pane na nebesích, jak jsem osudu vděčný, že jsem jen pitomý buran z vesnického hnojiště. Vláda ustoupila požadavku „elitních“ kuchařů, aby jim stát zafinancoval výlet do „exkluzivního“ obsahu zbytečné Michelinské brožurky. Zahraniční vydřiduši z Michelinu dostali z našich laskavých kapes 51,3 milionu korun. Co jsme si za to koupili?

Kuchaři, ke kterým se s nataženou rukou nastylizoval i „pravicově“ smýšlející Zdeněk Pohlreich, v otevřeném dopisu vládě, který byl koncipován jako petice, požadovali, aby stát uhradil poplatek agentuře Michelin Guide. Nejdřív se mluvilo o deseti milionech, nakonec se oslík státní kasy oklepal v době šetření a škrtů, finančním škrcení rodin a seniorů, o poznání víc. Michelinským vydřiduchům přeposlal 51,3 milionu. Konstatuji, že ztráta soudnosti začíná být diagnozou celé společnosti.

Velmi humorná byla věta našich kuchařů v otevřeném dopisu vládě: „Michelin Guide zahrnuje především kvalitní a cenově dostupné restaurace v regionech…,“ píše se v něm. No, tak jsem nakouknul do nabídky hospody Degustation Bohéme Bourgeoise, to je jedna ze dvou hospod v ČR, které od michelinských lichvářů dostali hvězdičku. Oběd: jak z mateřské školky nastylizovaný hrášek, brokolice, máta. Cena lidová, jen 1250 korun českých. Stylizace jako z mateřské školky ve smyslu – šokuju pančelku tím, že do chocholu brokolice napíchám osm kuliček hrášku a celé to opentlím listem máty. A říkám si o hvězdičku od podobných nedospělých výtvarníků z Michelinu. Po spolknutí této umělecké jednohubky zkonstatuju, že mám hlad.

A tak upustím žilou a dám si druhý chod. Rybu. Tam se mi nastylizuje a za pomoci ožužlaných pastelek představí siven, rajské jablko, ředkvička, jak stojí v menu. Cena lidová, jen 1350 korun českých. K tomu je doporučená sklenka červeného za stejně lidových 587 korun českých.

Ne, určitě to bude nějaký omyl. Koukněme tedy do knajpy jménem Field, také na Starém Městě, která jako druhá a poslední sluje do prostoru michelinskou hvězdičkou. Rajče, jahody, bazalka, jogurt, sklenka vína. Cena příznivá, pouhé 4000 korun za to, co byste někde v supermarketu zvládli i v této době do dvou stovek. Ale měli byste to bez omalovánek na talíři.

To jsou dvě jediné hospody pro milovníky abstraktního umění i pokrmu s lichvářskou hvězdičkou na futrech. Obě regionálně pouze ve středu Prahy.

Dokud si takové knajpy jely na vlastní triko, byl to jejich program, který mi byl upřímně ukradený. Jejich prospěšnost společnosti byla mizivá, na takový výlet do muzea jednohubek nemá drtivá většina jak místní populace, tak i drtivá většina turistické populace. Jejich existence je jen důkazem jistého úpadku „elit“, které mají na to si v podobné bohapustě prázdné póze libovat. Ale když se podobný soukromý sektor uživí, nechť se živí. Jenže teď si ty dvě hospody řekly o nášup právě u oné drtivé většiny populace, která jejich dekadentní menu jakživo neochutná, protože na takové frajeřinky nemá peníze. A ze státního, tedy z peněženek obyvatel České republiky, se v jejich prospěch do kanálu vylilo přes 50 milionů.

U nás v kraji kolabuje zdravotnictví. Praktičtí lékaři mizí za kopečky nebo pod hlínu. A zubaři? Nemáme, stále nic. Zrovna před týdnem jsem si udělal další kolečko zadrhnuté desky ze zubařských ordinací – máme plno, nebereme, které jsem si vyslechl za ty roky už po sto tisící. A vedle Šmuclera, který blábolí o vesmírné stomatologii, se teď postavil Zdeněk Pohlreich a pumpnul společnost o padesát melounů, aby mohli s „elitou“ dál hrát svoji pokryteckou hru na duševně vyčpělé snobské pozéry.

Tak prrr, samozřejmě chápu a přijímám, že i takový druh luxusu má své místo ve společnosti. Je známkou blahobytu, že se tu uživí takové vitríny okázalého plýtvání. Jen příspěvkem ze státní kasy ve výši 51,3 milionu se to okázalé plýtvání hodilo na daňového poplatníka, který musí pro své děti kupovat kolínka a sypat je cukrem, protože na víc jídla prostě nemá peníze. A tady jsme narazili do zdi, kde už jako společnost ztrácíme soudnost. Pane Pohlreichu, doposud jste byl zajímavý kašpar z televizní obrazovky, teď jste se stal jen další dotační hyenou, která cizopasí na společnosti. Víte, čím byste Michelinům vytřel zrak? Kdybyste jejich lichvářský požadavek okázale ignoroval, otevřel svou vlastní agenturu a jezdil po světě hospodám oblepovat s použitím tisíce sprosťáren futra svými samolepkami s Ano, šéfe. Ti by se nestačili divit.

Jen by mě zajímalo, když už se to tedy zaplatilo z eráru, jestli vydřiduši z Michelinu přijedou i k nám na hnojiště, aby si místní hospody mohly zasoutěžit o michelinskou hvězdičku. Sice tady kuchaři vaří skutečné jídlo a svou infantilitu výtvarného citu z mateřských škol potratili pokročením do dalšího vzdělávacího stupně, ale… platilo se to z eráru. Očekávám tedy, že ten náš místní smažák s hranolky michelinští gurmáni ochutnají. Nebo jsme jen zaplatili dvěma pražským hospodám dobré píár? A možná pěti, deseti dalším, kterým Michelin laskavě za námi uhrazené výpalné dodá hvězdičku, aby se tam našinec nemohl do budoucna najíst. Protože s hvězdičkou roste chuť navýšit ceny na absurdní úroveň.

To už snad bylo lepších těch 100 milionů na tousťák pro Babiše. Z toho je alespoň ten tousťák. I když s příchutí žebroty chudých miliardářů po dotacích.
Komentář Štěpána Chába
Foto: Hans Štembera:

https://rb.gy/0ayxr

sdílet na

48 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Unter
15. 7. 2023 11:44
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak to už je nám i pan Pohlreich drahý, jako barmské ženy. Co je podmínkou schválení milionových dotací, je to příslušnost k tomu správnému kmenu?

Jaroslav
15. 7. 2023 18:41
Odpovědět  Unter

Ano. Stačí mít kmenový dokument ODS nebo tomu podobný kmen a jde vše

Honza
15. 7. 2023 22:28
Odpovědět  Jaroslav

Tak příslušnost k určitému nedotknutelnému etniku, je základem. Pak uz stačí vymýšlet různé sviňárny, které hloupí gojímové zacálují (např. 10 mld za tv Nova, 500 mega za vepřín a atd. atp.)

ModrýKlokan
18. 7. 2023 15:02
Odpovědět  Unter

@ Unter

Je otázka, jestli jde právně a formálně o povolený dotační titul. Pokud ne, platí podmínky Světové banky a MMF, na které jsme tajně před 32 lety přistoupili. Státní podpora soukromého podnikání je zakázaná.

Z mého “pocitového” pohledu vláda překračuje vlastní zákony. Z daní, z majetku státu, narušuje ekonomickou soutěž a výraznou nedovolenou podporou výrazně deformuje tržní prostředí, tak jak jej sama definuje. Podporuje cizí ekonomický subjekt, jakési pofiderní francouzské vydavatelství s nejasnou majetkovou strukturou.

Dále podporuje několik málo výlučných stravovacích zařízení na území ČR, také s nejasnou majetkovou strukturou, deformuje tím podnikatelské prostředí a tímto konáním se vláda dopouští přímé nedovolené diskriminace dalších subjektů.

Jak dlouho budou moci vymáhat další zákony od plebsu, za těchto podvodných podmínek?

15. 7. 2023 11:45
Ohodnotit příspěvek :
     

Je libo Hitlerovo Koncentráky? Néé? Ale stejně je postaví…protože bez zvednutí prdele a prolití krve je to jako by jste nikdo neudělal nic…
Slova nic neznamenají…nelze s nimi vyhrát…
Vidět špatné a jen o tom mluvit je horší než to špatné vůbec nevidět.

15. 7. 2023 11:46
Ohodnotit příspěvek :
     

Je libo Hitlerovo Koncentráky? Néé? Ale stejně je postaví…protože bez zvednutí zadku a prolití krve je to jako by jste nikdo neudělal nic…
Slova nic neznamenají…nelze s nimi vyhrát…
Vidět špatné a jen o tom mluvit je horší než to špatné vůbec nevidět.

Pavel z Moravy
15. 7. 2023 12:01
Odpovědět  Veny232

Máte Veny pravdu, jenže to zvolání musí být adresováno jiným a ne nám, kteří již oráme poslední brázdu života. Už nemám ani sílu to nikomu vysvětlovat. Víte, je to tak jak říká Pavel, K. Když vidím kolem sebe ten materiál jak mluví a jak jedná, nevidím cestu. Když bych to shrnul nejlapidárněji, té většině je to všechno absolutně šumafuk jak tu je a jak tu bude.
.

15. 7. 2023 19:16
Odpovědět  Pavel z Moravy

Samozřejmě vím…že tady se koncentrují lidé jako já ,kteří ví o co go…A že je v podstatě zbytečné to opakovat…
Ale mám z toho nějaký lepší morální pocit…když tu pravdu opakuji…nic víc..

Pavel z Moravy
16. 7. 2023 09:04
Odpovědět  Veny232

Plně souhlasím a vím, že nás pár by do toho šlo a snažilo se něco změnit. Vím jak na tom jste a právě proto si vážím toho jakou máte odvahu. Ale my oba dva víme kde a v čem žijeme. Ale je to dobře, že
stále mluvíte a burcujete. My vlastně ani nic jiného nemůžeme. Doufám, že už se vám to s tím vozíkem nějak řeší. Jsou lidé, kteří by určitě pomohli. Přeji vám vše nejlepší. A když vám někdo dá za váš příspěvek mínus, on je možná zmatený a opravdu neví o co jde.

Pavel K
15. 7. 2023 12:15
Odpovědět  Veny232

Kolik ti je? Mě tedy zas tolik né, ještě mě to i funguje, ale jsou dny kdy nacvičuji skoky do penálu. Tak kolik mi zbývá? No a ostatní, už min. pět let jim to vysvětluji a nic. Ba naopak, posměchy, nadávky a když jsem před dvaceti lety poukázal na místní soudružskou buňku ODS, tak radš místní “elita” po vyhtocené debatě radši odemne odešla od stolu a obvinila mě, že mám socialistické názary. To byla prdeell. Jediný kdo se mnou zůstal by pan magistr a já mu říkám, Honzo slyšel jsi to ? A dodávám mu, snad nebudu takové sviňárně ještě tleskat. On se jen culil a dal mi za pravdu. Mám to ještě v živé paměti. 🙄😊🤦‍♂️

15. 7. 2023 19:18
Odpovědět  Pavel K

Já jsem nesmrtelný…ale lidského života mám před sebou ještě dost…

Pavel K
15. 7. 2023 19:26
Odpovědět  Veny232

My jsme všichni GOGO. 😊😊😊🙋‍♂️

Pavel K
15. 7. 2023 12:03
Ohodnotit příspěvek :
     

…….pravicově smýšlející 🤣🤣🤣🤣🤣
To jsou ty největší 🐖🐖🐖🐖🐖🐖

Francin
15. 7. 2023 12:21
Ohodnotit příspěvek :
     

Kašleme jim na to jejich předražené jídlo, my máme rádi dobrou gulášovku nebo držkovou s řízkem za 150 Kč a né za tu cenu polévku posvěcenou jakýmsi pablbem od tzv. Michelinu. Je to jen za peníze daňových poplatníků mnoho povyku pro nic.

Pavel K
15. 7. 2023 12:30
Odpovědět  Francin

Před půl hoďkou jsem ji dodělal a všichni mi jí chválí. Teď si ji právě dávám. 😊

Albi
15. 7. 2023 16:50
Odpovědět  Pavel K

Hele – neprovokuj, jo! 🙂

15. 7. 2023 18:29
Odpovědět  Albi

A já si za hoďku pošmáknu na zelnačce, heč!

katango
15. 7. 2023 18:50

A my budeme mít zítra pečený vepřový koleno na pivě.

Pavel K
15. 7. 2023 19:32
Odpovědět  katango

Jednou mě před léty ve fabrice jedna suchá důchodkyně povídá, Hitlera na vás. Si žeřete jak za socializmu. Všem přeji dobré chuti a velikou pohodu. Já tu mám vnučku 4 letou a to je generál. Chudák ten kdo si ji vezme. Ale to už mě hlava bolet nebude. 🙋‍♂️🙋‍♂️🙋‍♂️🤣🤣🤦‍♂️

15. 7. 2023 23:48
Odpovědět  katango

Jůůůů! Vy se máááte! 🙂

Pavel K
16. 7. 2023 07:29

To koleno je hození ručníku do ringu co? Že by ho také vytvořil příští týden, směr a vypsaný cesťák na nedaleké jatka už mám. 😊

katango
16. 7. 2023 10:07
Odpovědět  Pavel K

Ále. Kdybych chtěla provokovat, napíšu vám o svý svíčkový.

Pavel K
16. 7. 2023 11:08
Odpovědět  katango

Tak klidně prokujte dál. 😊😊🙋‍♂️

Editor
16. 7. 2023 11:13
Odpovědět  katango

Každý si chválí svojí svíčkovou, jak je nepřekonatelná. Ta moje taky! Prostě kdo vaří svíčkovou a umí ji, tak ji vyladí podle své huby a tím pádem mu připadá jako nejlepší, jakou kdy jedl. Já třeba nechápu, jak mohou někteří kuchaři včetně Polreicha v receptu maso nenakládat do láku z octa a kořenové zeleniny! Někdo zase tvrdí, že je to pak moc kyselé. Svíčková je podle huby kuchaře!

Pavel K
16. 7. 2023 11:37
Odpovědět  scipio

A zapékáte ji? Moje mámka i babi to vyndaly z trouby snad už i “spálené”. 😊😊🙄🤦‍♂️

Editor
16. 7. 2023 20:35
Odpovědět  Pavel K

Nejprve ji zatáhnu na hořáku na omastku, pak ji dusím na té zelenině z láku a podlévám lákem, jenom na konec pár minut odklopenou lehce zapeču.

Pavel K
16. 7. 2023 20:57
Odpovědět  scipio

Hmm, také zajímavé. Tak jsme se najedli a pomalu do peří. Nejsem noční můra ještě chvilku a šup jsem tam. 😊🙋‍♂️

katango
16. 7. 2023 11:49
Odpovědět  scipio

Já svíčkovou nakládám, druhý den ji prošpikuju, opeču na másle, přidám lák se zeleninou (a té musí být hodně) a šup do trouby. V poslední fázi peču v nezakrytém pekáči, aby se opekla. Vyndám, maso vrátím do již vlažné trouby, omáčku rozmixuju, přidám šlehačku (sladkou) a vrchol všeho – karamel. Ten ty chutě skvěle zaoblí. Je zajímavý, že ten karamel přidávaly obě moje babičky, přičemž jedna byla prostá venkovská žena a druhá vyrostla a dlouho žila ve Vídni.

Pavel K
16. 7. 2023 17:49
Odpovědět  katango

Tak takhle si to nějak pamatuji kdysi doma. 👍👍

Aleš
15. 7. 2023 12:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Pražané sobě.

15. 7. 2023 14:46
Ohodnotit příspěvek :
     

Dávám do placu čerstvého Pjakina. Překlad zveřejněn před 25 minutami.

https://vk.com/irenaaneri

Albi
15. 7. 2023 16:51

Ď. 🙂
Ale bohužel chtějí registraci (a já ne), takže musím tak odhadem nějakou hodinu či den počkat. Ale nevadí, to mi neuteče.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
15. 7. 2023 18:43
Odpovědět  Albi

Tak tomu nerozumím. Jak je možný, že mě to jde bez registrace? Normálně na Ireně kliknu na Pjakina a čučím. Minule jsem si ale kliknul na jiný vidko na Ireně, od nějakého diskutéra, a chtělo to po mě registraci. Tak jsem kouk co obnáší, a když jsem zjistil, že i telefon, tak jsem se na registraci vys-ral. Ale na Pjakina a i některá vidka od diskutérů koukám bez zádrhelů. Jak je to možný, nevím.

Pablo
16. 7. 2023 12:23

Máte zřejmě rychlejší internet. Já taky musel použít ten odkaz, který je uveden pod videem, a po stažení začalo fungovat i to video Ireny Aneri.

Pavel
15. 7. 2023 19:58
Odpovědět  Albi

musíte kliknout na ikonu přehrávání né na plochu videa

Albi
15. 7. 2023 21:37
Odpovědět  Pavel

Dík za radu – sice i tak to žádalo přihlášení, ale na druhý pokus jsem zjistila, že musím být rychlejší. Pokud kliknu na přehrávání dostatečně rychle, jde to, jakmile trochu “zaváhám”, už mě honí do registrace. 🙂

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Gales
15. 7. 2023 20:01
Odpovědět  Albi

Nechtějí.

Pavel K
15. 7. 2023 19:35

Milane mě to normálně běží. Té modré lišty si nevšímejte.

Gales
15. 7. 2023 15:40
Ohodnotit příspěvek :
     

Je toto možné? Za ty dvě ťupky čehosi co ti gastroumjelci dají na talíř tolik peněz? A padesát melounů na propagaci toho ničeho? S tou naši kolonií už to fakt dál nepůjde.

15. 7. 2023 17:19
Odpovědět  Gales

Ale za to, že jsme světoví, to přece za to stojí, že…

Pavel K
16. 7. 2023 07:36
Odpovědět  primak

…..a v mizerných důchodech jsme prosím na jakém že umístění? Taky jsme světoví? Celkem by mě to zajímalo.

Pijack
15. 7. 2023 19:13
Ohodnotit příspěvek :
     

Z kapitalistického samolibého Pohlreicha se stala socialistická pijavice. Dokázal tím sdělit, že NIC neumí a moc si svým “uměním” nevydělá. Pořád nám káže, jak se ve světě dělá gastronomie, chvástá se, uráží českou hospodu… a když nevydělává dost, rád by se přisál na státní kasu. On je chudý? Ne, je to blb.

Bety
16. 7. 2023 10:06
Odpovědět  Pijack

Pohlreich kde může, tam si do socialismu kopne – tedy do socialismu pro veřejnost. Také proto ho
televize financuje. Kdysi bylo všechno všech a už tehdy byly pijavice, které si dokázaly urvat pro sebe větší podíl – ovšem nemohly u toho mlaskat, což si teď vynahrazují, kromě jiného i konzumací těch neskutečně předražených jídel, aby ukázaly že na to mají. Nám ostatním pak klidně naservírují
podušené šváby s tím, že je to zdravé a že je nutno šetřit.

Editor
16. 7. 2023 11:15
Odpovědět  Pijack

Blb není, naopak, je opravdu hodně mazaný.

katango
16. 7. 2023 11:50
Odpovědět  scipio

Řekněme rovnou, že svině.

Pavel z Moravy
16. 7. 2023 08:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Ten by neměl v takovém svetru vůbec v kuchyni co dělat, natož tam vařit a podávat oběd. Je to jako s tím zdravotnickým personálem v USA, který jezdí v autě nebo autobuse v pracovním až domů a potom opět do práce a chodí v tom stejném kolem pacientů. A tady se již také pomalu rozšiřuje tento nešvar. Myslím ve smyslu toho, že jsem mnohokrát viděl, jak si zdravotnický personál přehodí přes své uniformy kabát nebo něco a šupky dupky přes ulici na jídlo. To je hygiena.!!

Pavel K
16. 7. 2023 09:23
Odpovědět  Pavel z Moravy

Ten je tady jako zelenina, i ta barva hraje. 🤣🤣🤣

katango
16. 7. 2023 10:08
Odpovědět  Pavel z Moravy

Zjistilo se, že na oněch tak efektních a tady adorovaných kravatách nemocenských lékařů je bacilů jako na WC.