blog

Gerhard Schröder v rozhovoru: Tak selhala mírová jednání mezi Ukrajinou a Ruskem

Berliner Zeitung 21.10.2023 (aktualizováno 23.10.2023)

Článek Tomasze Kurianowicze a Moritze Eichhorna

Gerhard Schröder a jeho žena Soyeon Schröder-Kim přijímají ve svém domě v centru Hannoveru. Bývalý kancléř je v dobré náladě, provádí svou kanceláří a vysvětluje, co je vidět na mnoha fotografiích, kdo vytvořil četná umělecká díla a baví hosty anekdotami o historii jejich tvorby. Ale pak se nálada změní. Devětasedmdesátiletý státník je znepokojen situací v Izraeli a na Ukrajině.

Herr Schröder, po útocích teroristické organizace Hamas proti Izraeli odletěl kancléř Olaf Scholz do Tel Avivu. Choval se správně?

Schledávám, že Olaf Scholz v současné době nedělá žádné chyby, pokud jde o Izrael. Jeden odborník na mezinárodní právo to ve FAZ řekl správně: Izrael má právo se bránit. Ale: V mezinárodním právu je také zmínka, že obrana musí být přiměřená. Scholz musí využít příležitosti, aby řekl Izraelcům: „Lidé, dbejte na proporcionalitu ve svých operacích.“ Pokud bude Izrael jednat příliš agresivně, nálada se změní. Nechci být v Netanjahuově kůži. Jeho lidé očekávají, že zareaguje rozhodně. Zároveň nesmí docházet k eskalaci násilí.

Teror v Izraeli má dramatický dopad i na situaci v Německu. Nedávno jsme měli v redakci jako hosta šéfa berlínské komunity Chabad, rabína Yehudu Teichtala. Mluví o židovských dětech, které už nechodí do školy, Židé musí skrývat svou Davidovu hvězdu a v synagogách teď létají Molotovovy koktejly. Jak k tomu mohlo tak daleko dojít?

Rabín Teichtal je chytrý člověk, ale přesto není správné takto paušalizovat. V německých ulicích samozřejmě nesmí být žádná nenávist vůči Židům. Policie musí zasáhnout a soudy musí přestupky přísně trestat. Židé jsou ale v Německu chráněni.

Mnoho lidí, kteří se do Německa dostanou z arabského regionu, si s sebou přináší svůj antisemitismus. Musíme s tím počítat v migrační politice?

Promiňte, přece není možno si vybrat, zda tento žadatel o azyl může přijet do Německa a ten ne. Pokud je důvod k azylu, není možno se ptát: „Jste snad antisemita?“ Co ale rozhodně vidím jako selhání státu je, že tyto klany mohou v Berlíně fungovat.

Co tím myslíte? Měl nakonec Sarrazin pravdu?

Sarrazin řekl, že dívky, které nosí šátky, jsou problém. To je přece směšné.

A demografická změna ve prospěch arabského prostředí?

To může být v určitých okresech problém, ale debatu o zahraniční infiltraci nepotřebujeme. Mezi arabskou mládeží máme nekonečné antisemitské síly. To souhlasí. Ale neměli bychom hned dělat opak a označovat každého, kdo kritizuje Izrael, za antisemity.

Během svého působení ve funkci jste čelil podobně náročným zahraničněpolitickým rozhodnutím, jakým dnes čelí Olaf Scholz ohledně Izraele a Ruska.

Ano. Toto dilema jsem zažil při bombardování Jugoslávie. Každou noc jsem se třásl: „Vrátí se němečtí piloti zpět živí? Co se děje tam na místě?” Podobně to bylo s Afghánistánem. Díky bohu během operací zemřelo jen pár lidí. Vždycky jsem se sama sebe ptal: Co mám říct ženě, která mi řekne: „Můj manžel je mrtvý, protože jste mu nařídil, aby šel do války“? Toto jsou rozhodnutí, která nechcete dělat. Když se jednalo o Kosovo, konala se stranická konference SPD. Členové byli všichni proti. Řekl jsem: To nepomůže, musíme to udělat.

Byl jste spolkovým kancléřem a učinil jste rozhodnutí, se kterým musíte dnes žít. Řekněte nám: Jak to technicky funguje?

Když to nastane dramatickým, vezměme třeba válku v Iráku, informace se dostanou nejprve do úřadu kancléře. Spolkovému kancléři je předkládá státní tajemník. Pak musí kancléř rozhodnout. Rozhodnutí, které kancléř učiní, je jeho vlastní. Odpovědnost za to nelze delegovat. Pak potřebujete koaličního partnera, který toto rozhodnutí také akceptuje.

Neexistuje žádný tlak zvenčí? Výzvy od spojenců, USA?

Ne, takhle to nefunguje. Je spousta lidí, kteří připravují informace k tématu. Jejich šéf je bezpečnostní poradce na straně kancléřství. Potom vidí ty dokumenty státní tajemník, v mém případě současný spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier a předkládá je kancléři. Ale rozhodnutí musí udělat sám kancléř. Na příklad Irák. Všichni si byli nejisti, zda by Nein k irácké válce nezničilo jejich přátelství s Amerikou. Nakonec musíte říct: ano nebo ne. Řekl jsem ne.

Naštěstí jste měl Francouze na své straně.

Ano, a to je zajímavé. Nevím, co by se dnes stalo v rusko-ukrajinské válce, kdyby Jacques Chirac ještě žil. Vlastně by Scholz a Macron měli podporovat mírový proces na Ukrajině, protože to není jen americká, ale především evropská záležitost. Člověk se musí ptát: Co můžeme udělat pro ukončení války? Dnes je jedinou otázkou: Co můžeme udělat, abychom dodali více zbraní?

Co by pak člověk mohl dělat?

V roce 2022 jsem obdržel žádost z Ukrajiny , zda mohu být prostředníkem mezi Ruskem a Ukrajinou. Otázkou bylo, zda mohu předat zprávu Putinovi. Přišel i někdo, kdo měl velmi blízký vztah se samotným ukrajinským prezidentem, byl to Rustem Umjerov, současný ukrajinský ministr obrany. On je příslušníkem krymsko-tatarské menšiny. Pak otázka zněla: Jak ukončit válku?

Jak?

Je pět bodů. Za prvé: Ukrajina se zřekne členství v NATO. Ty podmínky Ukrajina nicméně nemůže splnit. Za druhé: problém jazyka. Ukrajinský parlament zrušil dvojjazyčnost. To se musí změnit. Za třetí: Donbass zůstává součástí Ukrajiny. Ale Donbass potřebuje větší autonomii. Funkčním modelem by byl model Jižního Tyrolska. Za čtvrté: Ukrajina mimo to potřebuje bezpečnostní záruky. Tyto záruky by měla poskytnout Rada bezpečnosti OSN plus Německo. Za páté: Krym. Jak dlouho je Krym ruský? Pro Rusko je Krym víc než jen region, ale součástí jeho historie. Válka by mohla být ukončena, kdyby ve hře nebyly geopolitické zájmy.

A mezinárodní právo.

Ano, ale nejde jen o právní otázku. Ti jediní, kteří by mohli urovnat válku proti Ukrajině, jsou Američané. Na mírových jednáních v březnu 2022 v Istanbulu s Rustem Umjerovem Ukrajinci nesouhlasili s ujednáním, protože nesměli. Při všem, o čem se diskutovalo, se museli nejprve Američanům zeptat. Měl jsem s Umjerovem dva rozhovory, poté rozhovor mezi čtyřma očima s Putinem a poté s Putinovým vyslancem. Umjerov zahájil rozhovor pozdravem od Zelenského. Jako kompromis pro bezpečnostní záruky Ukrajiny byl navržen rakouský model nebo model 5+1. Umjerow si myslel, že je to dobré. Ochotu projevil i v dalších bodech. Řekl také, že Ukrajina si nepřeje členství v NATO. Řekl také, že Ukrajina chce znovu zavést ruštinu na Donbasu. Ale nakonec se nic nestalo. Můj dojem: Nic se nemohlo stát, protože o všem ostatním se rozhodovalo ve Washingtonu. To bylo osudné. Protože výsledkem nyní bude, že Rusko se bude ještě těsněji svázovat s Čínou, což by Západ neměl chtít.

A Evropané?

Ti selhali. V březnu 2022 by tam bylo okno. Ukrajinci byli připraveni mluvit o Krymu. Potvrdil to tehdy i deník Bild.

(Gerhard Schröder ukazuje stránku z deníku BILD s titulkem „Mír konečně na obzoru?“ Píše se tam: „Sám ukrajinský prezident Volodymyr Selenskyj (44) již naznačil ústupky pro jednání: již netrvá na NATO členství“, řekl americkému vysílači ABC. A byl také připraven na „kompromis” ohledně Krymu a separatistických provincií v Donbasu. „Při každém vyjednávání je mým cílem ukončit válku s Ruskem,” řekl Zelenskyj pro BILD. )

Podle Ukrajiny vedly k ukončení jednání ty masakry v Buche spáchané Ruskem.

Během jednání s Umjerovem 7. a 13. března se o Butsche ještě nic nevědělo. Myslím, že Američané nechtěli kompromis mezi Ukrajinou a Ruskem. Američané věří, že mohou udržovat Rusy u nízko u země. Nyní je to tak, že dva aktéři, Čína a Rusko, které jsou vymezovány od USA, spojují své síly. Američané věří, že jsou dostatečně silní, aby udrželi jak jednu tak i druhou stranu v šachu. Podle mého skromného názoru je to omyl. Jen se podívejte, jak je nyní americká strana rozervaná. Podívejte se na chaos v Kongresu.

Američané se přecenili?

To předpokládám.

Myslíte si, že váš mírový plán může být znovu zahájen?

Ano. A jediní, kdo to může iniciovat, jsou Francie a Německo.

Ale jak můžete věřit Rusům? V lednu 2022 bylo řečeno, že Rusové nechtějí válku s Ukrajinou. Když pak Rusové vpochodovali na Donbas, říkalo se, že Rusové nechtějí do Kyjeva. Všechny tyto sliby byly porušeny. Proč bychom se neměli bát, že Rusové nepůjdou dál a dál?

Nemáme žádnou hrozbu. Tento strach z příchodu Rusů je absurdní. Jak by měli porazit NATO, natož obsadit západní Evropu?

Téměř dorazili do Kyjeva.

Co chtějí Rusové? Status quo na Donbasu a na Krymu. Více ne. Myslím, že to byla fatální chybné rozhodnutí, že Putin začal válku. Je mi jasné, že Rusko se cítí ohroženo. Podívejte se: Turecko je členem NATO. Existují rakety, které mohou zasáhnout Moskvu přímo. USA chtěly přivést NATO k západní hranici Ruska, s novým členem Ukrajinou. To vše Rusům připadalo jako hrozba. Existují i iracionální úhly pohledu. To nechci popírat. Rusové odpověděli kombinací obojího: strachem a obranou dopředu. Ale proto nikdo v Polsku, Pobaltí a už vůbec ne v Německu – mimochodem všichni členové NATO – nemusí považovat, že jsou v nebezpečí. Rusové by nezačali válku s žádným členem NATO.

Dobře, ale pak to v této logice také znamená: Nehrozí eskalace, pak můžeme dál dodávat zbraně, pokud na nás Rusové nezaútočí.

Pokud se to zkombinuje s nabídkou, může se to udělat. I my Němci jsme toho hodně dodali – k radosti amerického a německého zbrojního průmyslu. Proč Scholz a Macron nespojili dodávky zbraní s nabídkou k rozhovoru? Macron a Scholz jsou jediní, kteří mohou s Putinem mluvit. Chirac a já jsme udělali totéž během války v Iráku. Proč nelze podporu Ukrajině spojit s nabídkou mluvit s Ruskem? Dodávky zbraní nejsou řešením na věčnost. Ale nikdo nechce mluvit. Všichni sedí v zákopech. Kolik lidí ještě musí zemřít? Je to trochu jako na Blízkém východě. Kdo jsou oběti na jedné a na druhé straně? Chudí lidé, kteří přijdou o své děti. Nikdo z lidí, na kterých záleží, se nehne. Jediný, kdo něco dokázal, i když je neustále očerňován, byl Erdogan se svou obilnou dohodou. Tohle mě opravdu trápí.

Otázkou zůstává, zda Putin vůbec chce vyjednávat. Zasvěcenci Kremlu nám řekli, že Putin jistě chtěl dobýt Kyjev, ale přecenil ruské možnosti.

To nevím. Podívejte: V Moskvě jsou důležití dva lidé. Putin, nejdůležitější, a Medveděv. Ten druhý má svůj vlastní vliv na ruskou společnost. Je místopředsedou Rady bezpečnosti Ruska. Nikdo na Západě to nechce slyšet: Bez ohledu na to, kdo je u moci, v Rusku panuje přesvědčení, že Západ chce s NATO dále expandovat, a to do postsovětského prostoru. Klíčové slovo: Gruzie a Ukrajina. Tomu nedovolí nikdo v čele Ruska. Tato analýza hrozeb může být emocionální, ale v Rusku je skutečná. Západ to musí pochopit a podle toho přijmout kompromisy, jinak bude těžké dosáhnout míru.

Máte dojem, že v politice je příliš mnoho morálky a málo reálpolitiky?

To je problém Zelených. Moralizaci zelených chápu jen omezeně. Ministryně zahraničí Baerbock moralizuje směrem k Číně a k Rusku, okay. Přitom zapomíná, že Německo potřebuje rozumný vztah s oběma, aniž by to odsuzovalo válku proti Ukrajině.

Zastává ministryně zahraničí Annalena Baerbock tradici Joschky Fischera?

Joschka byl mnohem racionálnější. Byl to skutečný realpolitik. Neoznačil by Si Ťin-pchinga jako diktátora. Proč ministr zahraničí v takové situaci provokuje, když je dost jiných problémů?

Má to skutečné důsledky pro vztahy?

Ne, ještě ne. Ale Asiaté jsou nezapomínající, jednou to praskne, Asiaté nechtějí ztratit svou tvář. Prohlášení Baerbockové bylo pro Čínu trapné. Číňané chtějí spolupráci s Německem, protože obě země mají historicky méně zatížené vztahy. Moralizování Baerbockové nejen nebude prospěšné pro domácí politiku, ale poškozuje Německo a německou ekonomiku.

Naše země se musí mít dobře, jinak budeme jednat proti lidem, kteří jsou na ní závislí. Platí věta: „Když se daří ekonomice, je to dobré pro každého.“ Voliči SPD to dobře vědí.

Dalo by se také říci: Baerbocková je rozhodně realista. Svým kurzem chce lichotit Američanům, našemu nejdůležitějšímu spojenci.

To může být. Řekl jsem: Musíme udržet alianci neporušenou, ale ne za každou cenu. Uplatňovali jsme převážně suverénní zahraniční politiku. To dneska už nemáme.

Proto nás Američané chrání.

Ale ochrana k čemu? Vážně věříte, že po katastrofě, kterou Rusové zažívají se svou válkou na Ukrajině, nyní uvažují o útoku na západní Evropu?

Poláci se cítí skutečně ohroženi.

To je něco jiného. Od té doby, co vstoupili do NATO, již nejsou ohroženi. Nikdo v Rusku vážně nepřemýšlí o tom, že by se dostal do konfliktu s NATO.

Putin příliš často porušuje své slovo.

Kde?

Ať už řekl, že na Ukrajinu nezaútočí.

Nikdy jsem takové ujištění nedostal.

Vaše přátelství s Vladimirem Putinem, který je nyní v Haagu oficiálně obviněn z válečných zločinů, vyvolává pobouření. Neměl byste si od něj proto držet emocionální odstup, i proto, že Putin zničil váš odkaz i odkaz kancléřky, odkaz německo-ruské přátelství?

Takto to společné soužití nefunguje. Takhle ty mezilidské vztahy nefungují. Myslím, že to, co Putin nařídil, bylo špatné. Řekl jsem to veřejně. To nemusím pořád říkat. Existují vztahy mezi lidmi, kteří mají různé názory. Tak je to v mém případě s Vladimírem Putinem. Jiné je politická otázka. Rusko zůstává Ruskem. Bez ohledu na to, kdo a jak to řídí. Německo má zájem na udržení ekonomických a politických vztahů s Ruskem, i když je to obtížné. To máme s mnoha státy; s Čínou, s Tureckem. Pokud je politika redukována na emoce, jako je to u Zelených a Annaleny Baerbockové, pak je to špatné.

Západní řád se otřásá. Není to tak, že právě teď Američané pochopitelně říkají: „Prosím, Německo, žádná spolupráce s Čínou a Ruskem? Dáme vám jistotu! Udržujte si tedy prosím odstup.”

Ne, není tomu tak. Ekonomické vztahy Američanů s Číňany jsou mnohem důležitější než naše a také naše s Ruskem. Existuje spousta amerických společností, které jsou stále aktivní v Rusku. To americké vládě vůbec nevadí. Jedou si po svém. A ekonomika je ekonomika. My jsme ti, kdo politicky provádějí to, co chtějí Američané. To ale samotní Američané nedělají.

Zvětšil se rozdíl mezi zveřejňivaným názorem a názorem většiny lidí v zemi?

Ano, samozřejmě. Propast mezi názory lidí na ulici a veřejnými debatami nikdy nebyla tak velká.

Je proto AfD ve všech průzkumech silnější než SPD?

AfD říká: Nezajímá nás, co vyžaduje státní politika. Lidé říkají: Myslete na nás. To vyžaduje stále delší cestu. Kdybychom dnes měli federální volby, SPD by už v příští vládě nejspíš nebyla.

Mají lidé pravdu?

Samozřejmě mají pravdu. Scholz volá po Doppel-Wumms (Stolzův nedávný výraz, pozn. překl.) a utrácí 100 miliard na zbrojení, i když nikdo neví, co to vlastně ten Doppel-wumms je. Jsou to tanky? Letadla? Dělostřelectvo? A kdo dostává ty zakázky? O tom bude debata po válce. Lidé přitom vidí, jak se zhoršuje infrastruktura a jak se snižují jejich možnosti. Velkou chybou bylo, že Scholz nechal projít zákon Roberta Habecka o vytápění, aniž by věděl, co to znamená pro normální domácnost. A pak je tu strana, která říká: „Především my!“ Tito lidé pak volí AfD.

Sahra Wagenknecht pokrývá mnoho bodů, které uvádíte, a nyní nabízí alternativu pro obyčejné lidi.

To souhlasí. Chytrá žena. Ví, jak normální lidé myslí. Ale vážně věří, že její strana může hrát roli? Myslím, že to levici ubere pár procentních bodů.

Pokud byste, Herr Schröder, založil stranu, mohlo by to mít úspěch?

To nemám v plánu.

Mohl byste se přece spojit s Wagenknechtovou.

Ne, to neudělám. I když se zlobím na moji stranu: Jsem od roku 1963 sociální demokrat. 60 let. A při tom i zůstanu. Nezáleží na tom, jestli se mi to vedení líbí nebo ne. A ono se mi nelíbí. Ale to není ten problém. Pokud čtete historii: Kdo byl garantem demokracie v Německu za posledních 150 let? Sociální demokracie.

Myslíme si: Olaf Scholz je větší Schröderian, než by připustil.

To může být.

Co si myslíte o ministryni vnitra Faeserové? Proč je stále ve funkci?

Tady jde o loajalitu, která je abstraktní a nepříliš racionální. Ale Frau Faeser není důvodem, proč lidé nevolí SPD. Ten celý obraz je tím důvodem. Ona je toho součástí, to uznávám. Pokud vedete vládu, která se neustále hádá, to je to, co lidé nechtějí. Proč tolik nejistých lidí ve Výmarské republice uteklo k nacistům? Nebyli to ti, kdo obhajovali genocidu, nýbrž pracovní místa a bezpečnost. Pokud SPD nepochopí, že se musí soustředit na stěžejní problémy, pak máme problém. Gendern? Může dělat, pokud je vše v pořádku ekonomicky. Když jde do tuhého a většina voličů SPD má pocit, že se starají o periferní záležitosti a ne o školení, bydlení a práci, pak je z toho úzko.

Je AfD hrozbou pro demokracii?

Podle mně, AfD má hloupé nápady. Ale nebezpečí nepředstavují. Dokud jsou nápadní a v parlamentech, kde je lze kriticky zpochybnit, představují menší nebezpečí, než kdyby nebyli vidět. Takoví lidé mají tendenci k tajným seskupením. Pokud toho bude více, tak máme problém. Německo je integrováno do EU a NATO. To nás chrání před nebezpečím, že by se z AfD mohla stát strana, jakou byli nacisté.

Hnacím motorem AfD je migrace. I spolkový prezident Steinmeier a kancléř Scholz nyní říkají, že počet migrantů se musí snížit.

Ano, to souhlasí. Hlavním problémem je, že strany stále chtějí ukázat morální převahu. To není dostatečná motivace k politické akci. Migrace musí být omezena, o tom není pochyb. Nejlépe by to samozřejmě fungovalo, kdyby to šlo udělat evropským způsobem. Jsem toho názoru, že na Východoevropany je třeba tlačit, aby se připojili pod hrozbou finančních důsledků z EU. Chybí evropská koordinace. Musí existovat rozumné rozdělení. My, co tu sedíme, opravdu nesoupeříme o bydlení. Ti, kteří se skutečně cítí ohroženi, jsou klasičtí voliči SPD.

Jsou problémy masové imigrace řešitelné?

Ano, jsou řešitelné. Když je člověk v zahraničí, musí vidět, jestli má povolený vstup. A část podpory by musela být vyplacena v naturáliích. V roce 2015 možná Merkelová udělala morálně správnou věc, ale politicky to byla chyba. Nepodařilo se nám rozpoznat a vyřešit rozměr problému integrace.

Takže politik musí někdy dělat rozhodnutí, která jsou v rozporu s jeho vlastním morálním chápáním?

Ano, pro mě to byla Agenda 2010 a Afghánistán. Rozhodnutí proti válce v Iráku pro mě bylo emocionálně snadné, protože jsem se rozhodl neposílat vojáky do války. Ale když jsem řekl: Teď jedeme do Afghánistánu. To bylo pro mě těžké.

Existuje nějaká kritika, která se vás dotýká?

Každá kritika vás zasáhne. Člověk se necítí moc dobře s kritikou. Ale v práci se to musíte naučit a být si jisti, že něco zvládnete. Ale politici jsou považováni za skutečně dobré, až když už nejsou ve funkci.

Jste předsedou představenstva společnosti Nord Stream 2. Jste stále pro zprovoznění Nord Streamu 2?

Ano. To by bylo z cenového hlediska rozumné. Obě linky by se daly opravit.

Vyhodily USA do povětří Nord Stream?

To opravdu nevím. Existuje pouze jedno vodítko: Biden řekl Scholzovi na začátku roku 2022, že Nord Stream nebude moci fungovat, pokud Rusko zaútočí na Ukrajinu. Z tohoto by měl každý usoudit své vlastní závěry.

JaM

zdroj email:

sdílet na

51 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Standa
27. 10. 2023 12:56
Ohodnotit příspěvek :
     

cit:,, že počet migrantů se musí snížit.( V německu , můj cit),….Ano, to souhlasí. Hlavním problémem je, že strany stále chtějí ukázat morální převahu. To není dostatečná motivace k politické akci. Migrace musí být omezena, o tom není pochyb. Nejlépe by to samozřejmě fungovalo, kdyby to šlo udělat evropským způsobem. Jsem toho názoru, že na Východoevropany je třeba tlačit, aby se připojili pod hrozbou finančních důsledků z EU. Chybí evropská koordinace. Musí existovat rozumné rozdělení..”
————————————————————————————
Takže nám chtějí vnutit ,,pod hrozbou finančních důsledků” migranty, které si sami pozvali?
Rozumné rozdělení? Např. Já si pozvu hosty ( já na to mám, to zvládnem!!!) do bytu a pak , když se mi tam nevejdou tlačím je s výhružkami k sousedům? Chucpe….. máme toho sami dost….

ijn
27. 10. 2023 13:26
Odpovědět  Standa

500g Spaghetti v SRN Aldi stojí 0,79 Euro = 20,-Kč totéž v ČR Kaufland === 59,90Kč, tak chápeme ,jak si Helmuti šetří na doplacení 15 000 mld. Kč dlužný reparační nárok ČR, chce to jediné, zvolit a jednat i kontrolovat ODPOVĚDNÉ POLITIKY do vedení ČR!!! Všechny volby jsou důležité a volební podvody všech současných stran (v PSP šmejdů) musí být potrestány!!!

Pavel z Moravy
27. 10. 2023 13:48
Odpovědět  ijn

Vždyť víte, že to se současnou justicí a prokuraturou. nelze udělat. Snít je dobré, ale myslím, že je dobré vědět kdy a s kým. My nemáme lid, aby něco změnil. Ten je již zotročený, nebo li jak se lidově říká, můžete na něm i dříví štípat.

ijn
27. 10. 2023 14:01
Odpovědět  Pavel z Moravy

i Helmutům pomůžeme předají nám jaderky a budeme míti z výnosů zaplacené reparace oni neemisní elektřinu a my vyrovnané rozpočty,….chce to pouze jednat a nebát se pravdy,…..např. ekonomiku Evropy nedělá katastrofa kůrovce, ale pěstovaný hospodářský les,……mír je dosažitelný spoluprací a nikoliv konfrontací,….. ale rozum v ČR chybí i justici…!!!! Proto jsou nepotrestaní šmejdi v politice…!!!

Albi
27. 10. 2023 15:14
Odpovědět  Standa

Ne že chtějí – oni to DĚLAJÍ!
A dokonce to naše fialová vláda schovává za nurný příchod migrantů kvůli práci:

“Česko otevírá hranice pro vybrané pracovníky ze zemí mimo EU/.Vláda v rámci postupného uvolňování restriktivních opatření vyhověla požadavku Svazu průmyslu a dopravy ČR, aby za předpokladu dodržení potřebných epidemiologicko-hygienických opatření zajistila postupnou normalizaci situace v oblasti ekonomické migrace i z tzv. třetích zemí, alespoň pokud jde o vysoce kvalifikovanou pracovní sílu,
https://www.spcr.cz/muze-vas-zajimat/pravni-infoservis/13621-cesko-otevira-hranice-pro-vybrane-pracovniky-ze-zemi-mimo-eu
My jsme snad měli hranice zavřené? To je pro mne novinka.

A opravdu přijdou “vysoce kvalifikované pracovní síly”? Do (nejen) ekonoimicky krachující republiky?
Dělají z nás větší idioty, než jsou ti skuteční = kteří žerou fialovou sebechválu a ještě nad ní mlaskají a vyjačují nadšený souhlas!

Standa
27. 10. 2023 16:34
Odpovědět  Albi

Náhodou, každý Afgánec, Syřan atd. je jaderný inženýr,inženýr nízkých teplot, lékař či obráběč, nástrojař atd.
Tyto “vysoce kvalifikované pracovní síly” zase umí, kdyby to někdo nevěděl, uplést sandály,udělat ohníček z velbloudího trusu,pást kozy atd.

ModrýKlokan
28. 10. 2023 04:20
Odpovědět  Standa

A ochotně pomůžou tvé dceři udělat z tebe dědečka. No nekup to.

Standa
28. 10. 2023 05:28
Odpovědět  ModrýKlokan

Budu od chtít , jako ,,jitřní dar” stádo koz, 6 vembloudů,( voli nechci, nachytám si je před naším parlamentem),5 koníků, 4 huristky do harému a 2 otroky na zahradu.
Zařídím si firmu na sandály,košíky, a šití burnusů a kaftanů,bude se hodit. Vždyt musíme podle EU přijmout X jejich uprchlíků, které si tam pozvali!

Frank
27. 10. 2023 12:58
Ohodnotit příspěvek :
     

V Německu byla 150 let demokracie a garantem byla soc.demokracie? Já jsem netušil, že i Hitler byl sociální demokrat.

Autor
27. 10. 2023 13:10
Odpovědět  Frank

Copak Hitler, ten měl aspoň svoji sociálně demokratickou stranu, ale že císař Vilém … zdá se, že nám někde něco “uniklo” v německých dějinách …

Je to stejná argumentace, jako že Sudety byly součástí Německa a přitom tohle je celkem i běžný přístup i v Rusku … (ne oficiální vlády i když posledně tím zaprovokoval Medveděv)
Takže my oplátkou klidně můžeme požadovat zpět všechna území, která kdy vcházela do rukou českých vládců, sousedi se pak budou hóóódně divit! A kam až i vstoupila noha českých Husitů! Balt je náš, cesta na jih až k Jaderskému moři otevřená, část Ukrajiny je naše, německá území až někam skoro k Berlínu jsou také naše! Rakousko, Maďarsko je naše provinciální území “někde v hlubině na okraji” …

Schroeder je sice pan politik, ale jen ve srovnání s těmi dnešními. Nic víc a nic míň.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pijack
27. 10. 2023 14:35
Odpovědět  Frank

To je pravda. Byl národní socialista. NSDAP byla sociální demokracie – pro široké vrstvy dělnické a rolnické třídy. Klasická levice. Jen naši současní vylízaní liberálové tomu říkají extrémní pravice. Hitler měl vždy jednoduchá řešení – tedy spíš extrémní levičák. Znalosti významů slov u dnešních nevzdělanců a liberálů silně pokulhává. Proto se taky řítíme do pekel. Jenže oni to šmahem svedou na dezinformace a Putina 🙂

Boomer
27. 10. 2023 17:12
Odpovědět  Pijack

.. v současnosti nejde ani tak o neznalost slov, ale o jejich cílené pojmové vyprázdnění a zpětné naplnění jiným významem. Pokud se myslící jedinec přidržuje přesných definic, sleduje přístup subjektu k základním problémům, jen těžko mu někdo může namluvit, že nacionální socialismus byl pravicový.

Autor
27. 10. 2023 17:36
Odpovědět  Boomer

Fajn. Takže bojovali levičáci proti levičákům? Tj. levicové Hitlerovo Německo proti komunistickému Sovětskému svazu? A Německo chtělo všude zavést levicové pohledy na věc, chtělo dobít ten zpropadený pravicový Západ? Asi proto Německo bylo tak pěstováno Anglií a USA a vůbec podnikately i v Německu. Asi proto u nás v té době Beran mával peněženkou a tvrdil, že tohle nám Hitler nevezme, tak co jančíte?! Co?

Pokud mluvíte o tradičních pojmech A DEFINICÍCH, TAK JSTE ZAPOMNĚLI NA JEDNU – LEVICE, TA SKUTEČNÁ -. PRACUJE PRO LIDI. PRAVICE PRACUJE NA ZÁJMY JEDNOTLIVCŮ, ZVLÁŠTĚ NĚKTERÝCH. Jiná definice se točí kolem práce skutečné levice pro společnost jako celku a pravice jako obhajovatele zájmů vykořisťovatelů bez skutečné vlasti proti zájmům celé společnosti.
A než uvedete třeba Orbána, pořádně a podrobně si prostudejte jeho životopis. Stejně jako i u jiných podobných politiků.
Řeknu jen jedno – nedejte se vysmát – skočili jste na špek právě liberální manipulaci.
Myslet? Ano, ale ne tak, jak se mi to líbí, ale podle skutečných principů lidské společnosti. Výsledek se mi nemusí líbit, ale aspoň budu znát a vědět co a jak.

Standa
27. 10. 2023 18:14
Odpovědět  Peter 008

Proto ho tak nenávidí. Je to levičák!
Putin za 12 let své vlády zvýšil rozpočet Ruska 12-
krát, rozpočet na armádu 30-krát, hrubý domácí
produkt 12-krát.
Rusko se probojovalo z 36. místa ve světě
v žebříčku HDP na 6. místo.
Zlaté státní rezervy zvětšil 48-krát.
Navrátil pod Ruskou jurisdikci 256 zdrojů
nerostných surovin (zůstalo vrátit ještě 3).
Zvýšil průměrně platy v rozpočtové sféře 18,5-
krát. Průměrně důchody se zvýšily 14-krát.
Svým postojem ubránil Sýrii.

Standa
27. 10. 2023 18:18
Odpovědět  Standa

Zrušil “liberální” jednostranné smlouvy o rozdělení produkce. Znárodnil
65% ropného a 95% plynového průmyslu a mnohé jiné odvětví. Vyzvedl
průmysl a zemědělství (Rusko 5. rok za sebou je na 2. – 3. místě ve světě
v exportu obilovin, dokonce předběhlo i USA, které jsou dnes na 4 místě).
Snížil vymírání obyvatelstva Ruska z 1,5 milionů lidí ročně v 1999 roce na
21 tisíc v roce 2011, což v absolutních číslech znamená 71,5 násobné
snížení úmrtnosti.
Kromě toho Putin zrušil tzv. “Chasavjurtovskú smlouvu” (smlouva
o vzájemných vztazích mezi RF a Čečenskou republikou) a tím přispěl
k ukončení tzv. 1. čečenské války, zároveň zachoval územní celistvost
Ruska a v podstatě ukončil válku v Čečensku.

Standa
27. 10. 2023 18:22
Odpovědět  Standa

Protože dnes je trend pomlouvat Putina co se do něj vejde, napadlo mě se
podívat, co v Rusku za jeho vlády zrušili či zakázali. Je to moc zajímavé.
•Zakázali agenturám práce zaměstnávat. Mohou jen práci
zprostředkovávat.
•Zakázali vrcholným představitelům státu a funkcionářům (včetně
soudců, úředníků…) vlastnit účty v cizině a cenné papíry v cizině.
•Vypakovali ze země všechny “neziskovky”, napojené na cizí zdroje (třeba
Sorose).
•Zakázali mise OBSE. Posvítili si na cizí “lidskoprávní” organizace.
•Zakázali geneticky upravené potraviny.
•Zakázali všechny herny v celém Rusku a hazard (tím v Rusku zavřeli
kohouty gruzínské mafii).Juž jsem utahaný…To zdaleka není vše….

Boomer
27. 10. 2023 19:40
Odpovědět  Peter 008

.. ano, válka nacionálně socialistického Německa proti Sovětskému svazu byla bojem dvou levicových ideologií, jedinou jejich odlišností byl nacionalismus německý v protikladu k internacionalismu sovětskému. Německo chtělo socialismus jen pro rasově vyvolený národ, sovětský model byl internacionální, kde vyvolenost spočívala v uznání jediné správné ideologie. Dva kohouti se poprali na smetišti.

K tomu zbývajícímu se nemíním vyjadřovat, vaše podsouvání čehosi, co jsem nenapsal, já nepřijímám a nehodlám se patlat ve vašich řečnických otázkách. Takové triviální argumentační fauly si nechejte pro blbečky, kteří vám na ně možná budou naskakovat. Vaše definice levice a pravice je vhodná tak akorát do ideologických brožurek.
Dobrou noc.

ModrýKlokan
28. 10. 2023 04:37
Odpovědět  Boomer

@ Boomer

Souhlas s Tvým příspěvkem. Ovšem myslím, že lepší je to nehrotit. Nechme emoce opadnout. Peter a jeho osobní formulace myslím nejsou až v takovém zásadním rozporu s našimi názory. Každý jsme sám o sobě vlastní “civilizace” s vlastním “jazykem”.

Boomer
28. 10. 2023 09:48
Odpovědět  ModrýKlokan

..asi tak nějak. Šedivá je teorie, zelený je strom života. Snažím se držet meritu věci a nemám rád odbočky použité v případě argumentační nouze. To potom může diskuse z akademické roviny snadno sklouznout na hnojiště.

ModrýKlokan
28. 10. 2023 04:29
Odpovědět  Peter 008

@ Peter

Levice a pravice jsou pojmy na oblbnutí lidí. Není potřeba se tím zabývat. Zlem je úzká skupina lidí s nepřiměřeným bohatstvím a mocí. Boháči jsou zlo. Není ani podstatný jejich osobnostní profil. Jedná se o zákonitost lidského druhu. Každý, kdo se dostane k moci a bohatství, začne páchat zločiny.

Není potřeba nad tím složitě rozumovat. Nepřátelé většiny lidí, každého normálního obyčejného člověka, jsou boháči a jejich chudí poskoci. Vyhlásili většině lidí válku. Buď se přidáš a bojuješ proti boháčům a kolaborantům, nebo chcípneš jako otrok.

Boomer
28. 10. 2023 09:54
Odpovědět  ModrýKlokan

.. mnoho lidí si nedokáže připustit, že elity/horních deset tisíc jsou skupiny bez ideologie, bez ohledů na zájmy jiných, bez skrupulí, bez identifikace rasové nebo národnostní. Jediným jejich bohem je majetek, jediným náboženstvím jeho hromadění…

Pavel z Moravy
27. 10. 2023 13:54
Ohodnotit příspěvek :
     

Možná, že je z těch germánů nejinteligentnější, ale pořád je germán do morku a kostí, který si myslí, že jsou asi rasa nadřazená. Kdyby ne, tak by nemohl žvatlat takové nechutnosti, jakože si s námi podělí migranty, které si pozvali oni a také oni byli jednou ze zemí která kolonizovala druhé národy My ne. Takže je to stejný sršeň z jednoho hnízda. Kdo nepochopí, že celý západ nás stáhl a nadále stahuje ke dnu je blb a je zbytečné se k tomu dále vyjadřovat.

Albi
27. 10. 2023 15:25
Odpovědět  Pavel z Moravy

“…pořád je germán do morku a kostí….”
A jak by se nám hodil nějaký takový Slovan (Čech Moravan, Slezan) do morku a kosti!

Jenže to bychom si nesměli namlouvat, že jsme tak hloupí, že jinou než hloupou vládu si nezasloužíme.
Můžeme ji mít, ale chtělo by to trochu přemýšlet a porozhlédnout se mimo “zavedené” strany.
Kdo z voličů ví, že mimo fuj-Okamury a jeho SPD, je také možné volit Trikolóru, Svobodné, Alianci národních sil apod. Dokonce i dnešní “komunisty” a nebála bych se ani “profláklého” Rajchla – pokud by měl proti sobě nějakou konstruktivní opozici, která by pro něho byla hrozbou neúspěchu, kdyby si dovoloval moc “přes čátu”.

jsladin
27. 10. 2023 17:03
Odpovědět  Pavel z Moravy

Jestli se vrátí pilot, to měl péči, ale co ten pilot způsobil a kolik lidí(civilistů,žena dětí) v Bělehradu zabil toho netrápilo.No germán.

Pavel z Moravy
27. 10. 2023 17:59
Odpovědět  jsladin

Ano, toto jste řekl přesně.

skeptik
27. 10. 2023 18:28
Odpovědět  jsladin

Taky jak má starost, že by se z AfD mohla stát strana, jakou byli nacisté, ale naštěstí je tady NATO, které zaručí že se to nestane.
Ale že podporují ukrajinský nacismus a vraždění civilistů, stejně jako genocidu Palestinců, mu nevadí.

Hnus velebnosti!

Boomer
27. 10. 2023 18:48
Odpovědět  skeptik

.. AfD má nacionalismus přímo v názvu, Alternativa pro Německo. To třeba sociální demokracie je mnohonárodní, univerzální, natož spojení proletářů všech zemí, to nemá konkurenci.
Koukněte, ono tohle handrkování kdo je a kdo není nacista připomíná tchoře, co se ostentativně drží za čumák a tvrdí, že fuj, někdo tu smrdí..

skeptik
27. 10. 2023 18:57
Odpovědět  Boomer

Nacionalismus není nacismus.

Boomer
27. 10. 2023 19:17
Odpovědět  skeptik

.. no nepovídejte?!!! A co to teda je ten nacionální socialismus?? Já to mám za křížence nacionalismu a socialismu. A co vy?

skeptik
27. 10. 2023 19:47
Odpovědět  Boomer

Slovo nacismus sice vzniklo spojením prvních písmen strany NSDAP, ale to automaticky neznamená, že nacionalismus = nacismus a socialismus = nacismus. Slovem nacismus je myšleno zločiny, kterých se dopustili konkrétní zločinci, psychopati, sociopati, zrůdy a za nacistické je považováno to, co má stejný cíl jako nacisti.

Boomer
28. 10. 2023 09:23
Odpovědět  skeptik

.. Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei(NSDAP); Národně socialistická německá dělnická strana.. co na tomhle chcete okecávat?!

Skutečnost, že ignoranti vašeho ražení klidně zapřáhnou vůz před koně, jen aby obhájili svoje bláboly, ještě neznamená, že to někdo jiný musí přijmout jako fait accompli.

Přeji příjemný den..

Oy Vey
27. 10. 2023 22:43
Odpovědět  Pavel z Moravy

inteligentný Nemec by predsa takúto blbosť nevypotil – cit.”Promiňte, přece není možno si vybrat, zda tento žadatel o azyl může přijet do Německa a ten ne.” – to nám chce nabulikať, že Nemci sú nesvojprávni?! A veru že sú!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
ModrýKlokan
28. 10. 2023 04:46
Odpovědět  Oy Vey

Pojďme to zjednodušit. Germán je parchant a nepřítel. Proč? Protože chce a protože si to vybral. Není potřeba se v tom rozebírat. Historickým vývojem jsou němci vyšlechtění jako genetičtí mentální otroci. Myslící lidé se němci nezabývají. Bylo by to jako zabývat se mentalitou a subjektivitou žížaly. Žádnou nemají.

ModrýKlokan
27. 10. 2023 14:29
Ohodnotit příspěvek :
     

@ Pavel, Peter, Frank

Nedělitelnost a suverenitu Českých zemí zakotvil právně na věčné časy již Císař říše římské a národa německého a Český král Karel IV. v listině zkráceně zvané Zlatá bula krále Karla IV. Jednacími jazyky kurfiřtů této nejmocnější evropské říše, mezi nimiž byl vždy i český král, byly latina, italština, němčina a čeština.

Žádné sudety, jako územní ani národní organizační jednotka, nikdy v historii neexistovaly. Žili tam čeští němci a češi, které němci terorizovali a před 2.světovou válkou vyhnali, s pomocí říšských němců. Zradili vlastní stát.

A to nemluvím o Velkomoravské říši. Její rozsah sahal daleko za jádro z českých, moravských a slezských zemí. Přibližně jak píše Peter 008, jen na severu a jihu k ní nepatřily ty územní zisky z dočasných husitských výbojů, během válek českých husitů, proti útočícím a následně poraženým západním armádám, v jejich asi čtyřech křižáckých taženích proti Čechám.

Dnešní typické ovce ani neví o čem tady píšeme.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
27. 10. 2023 17:03
Odpovědět  ModrýKlokan

Právě!
Ještě přidám, že takový Václav II. připojil k zemím Koruny české i nemalou část Polska a navíc ty všechny ostatní země získal pouze a jen svou diplomacií, nikoliv válkami.
“Král Václav II. byl brilantním diplomatem a mocným vladařem dvou království”.
https://www.spcr.cz/muze-vas-zajimat/pravni-infoservis/13621-cesko-otevira-hranice-pro-vybrane-pracovniky-ze-zemi-mimo-eu
“Byl předposledním Přemyslovcem na českém trůně a neprávem patří k opomíjeným postavám středověku.
Řeč je o vladaři Václavu II., jenž dosedl na český i polský královský trůn. Často bývá zastíněn velkolepým a zářivým obrazem svého otce Přemysla Otakara II. Tento tichý diplomat se na první pohled možná jeví jako méně zajímavá a paradoxně i ne tak úspěšná postava, opak je však pravdou.,,,,”

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
ModrýKlokan
28. 10. 2023 04:48
Odpovědět  Albi

Dík za doplnění.

jsladin
27. 10. 2023 17:06
Odpovědět  ModrýKlokan

Nezapomínejte na 5.českého krále, v podstatě celé Rakousko patřilo k českému království.

ModrýKlokan
28. 10. 2023 04:54
Odpovědět  jsladin

Proto nás nenávidí. Ty západní retardi moc dobře tuší, že v porovnání s čechem nebo jiným slovanem, působí jako dementní opice. Obyčejný čech i jiný slovan vyjde ve srovnání se zazobaným anglosasem nebo germánem jako génius. Ty nesvéprávný západní loutky nám to nikdy neodpustí. Je potřeba se s nima nemazat a fakovat je nemilosrdně, tvrdě a kdekoliv. Rozumí jen síle, jako každý primitivní živočich.

Pijack
27. 10. 2023 14:40
Ohodnotit příspěvek :
     

On není problém v tom, jak zkrachovala jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Slovo “JAK” není důležité. Důležité je vědět a přiznat (odhalit a informovat veřejnost) že základem selhání bylo “CHTÍT” !!! Američané nechtěli ! Západní země EU na pokyn USA také nechtěly, aby jednání byla úspěšná. Američané si ve své nadutosti jednoduše řekli – “my nechceme žádná mírová jednání, protože chceme válku” TEČKA.

Pijack
27. 10. 2023 14:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Americký blbeček a mluvčí Národní bezpečnostní rady Bílého domu John Kirby přišel s další dezinformací, u které Čeští liberálové a nevzdělanci křepčí blahem – uvedl informaci, že Ruská armáda popravuje vojáky, kteří odmítnou uposlechnout rozkaz. Také podal informaci, že Ruští velitelé hrozí popravami celým jednotkám, které se chtějí stáhnout před ukrajinskou dělostřeleckou palbou. Uvedla agentura Reuters.

Podívejte se na fotku Johna Kirbyho. Co uvidíte? Opravdu blbečka. Americký blbeček jak malovaný 🙂

Boomer
27. 10. 2023 17:23
Odpovědět  Pijack

.. v každé době a v každé armádě se vykytovali, vyskytují a vyskytovat budou vojáci, kteří odmítnou v boji splnit rozkaz. A každá armáda bez výjimky je stavěla, staví a bude stavět před popravčí četu. A pokud tak některá armáda snad nečiní, podrývá svoji bojovou morálku a kope si vlastní hrob.

27. 10. 2023 17:29
Odpovědět  Boomer

Ale o to tady vůbec nejde. Tady jde o to, že to házej na Rusy, a zveličujou, přičemž to platí 100x tolik na Ukrajince.

Boomer
27. 10. 2023 18:42
Odpovědět  primak

.. ale to je klasická propaganda, kterou v určité míře uplatňují obě strany, akorát že u nás se toho z té ruské moc nedozvíme a když už přece něco, tak je to Kartouzem nebo jiným vstřícně snaživým čičmundou prohlášeno za fejk a šmytec.
Klid..

zuzana
27. 10. 2023 15:44
Ohodnotit příspěvek :
     

Vědci financovaní OSN žádají WHO, aby vyhlásila stav nouze v oblasti klimatu a globálního zdraví

Globalisty řízené státy se dožadují zaprodání svých občanů a předání suverenity nevoleným skupinám NWO.

https://aktax.cz/vedci-financovani-osn-zadaji-who-aby-vyhlasila-stav-nouze-v-oblasti-klimatu-a-globalniho-zdravi/

zuzana
27. 10. 2023 16:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Erdogan obvinil Izrael z páchání válečných zločinů

https://aktax.cz/erdogan-obvinil-izrael-z-pachani-valecnych-zlocinu/

Lubek
27. 10. 2023 20:09
Ohodnotit příspěvek :
     

Putin urobil chybu, že zaútočil.
Vnímam to tak, že od 2014teho ukázal dosť trpezlivosti, hoci z časti vynútenej. Kadejaké Minské a ďalšie dohody myslím, že mali Rusi prekuknuté, ale hrali o potrebný čas. Na Donbase zatiaľ zomierali Rusi. Tak čo mal urobiť Putin ešte iné, aby im pomohol?
No a reči o tom, že keď už zaútočili, postupujú pomaly? Stačí pozrieť na Gazu. Útočili by tak na Gazu, keby tam žilo na 40% a viac židov?
A prečo sa potom Nemci svojho času tlačili do Sudet? Čím že sa to vtedy oháňali? A to ich Česi nebombardovali ani neostreľovali.
Ale podľa kladených otázok to možno starý povedal, lebo “sa” to od neho čakalo.

Jura S
27. 10. 2023 21:10
Ohodnotit příspěvek :
     

Baerbocková  se mi celkem líbí jak vystupuje v pornu…. ovšem myslím, že to není zrovna “vzdělání” pro politiky…. i když “pětikulčák”… to je jak hampejz…

ModrýKlokan
28. 10. 2023 05:03
Odpovědět  Jura S

Jako studentku vysoké školy živící se prostitucí ji vnímám pozitivně. Ovšem jako ministrantka mistrující kolonie a německu podřízené státy, nebude asi pro mě to pravé ořechové. Je to němka, to znamená, že její kompetence k čemukoliv na východ od německých pralesů a bavorských bramborových polí, se rovná nule.

josef
27. 10. 2023 22:11
Ohodnotit příspěvek :
     

Vyberte jednu jedinou pasáž, v které tento němec nelže, nebo alespoň nepoužívá polopravdy! O útoku na Jugoslávii, o právech zločinného a zlodějského státu Izrael. O Němcích, kteří opět útočí na druhé státy, které je nenapadly a vraždí jejich obyvatele. O tom mluví bývalý kancléř? Churchila nemusím. V některých věcech mu je třeba dát za pravdu. Třeba jeho úvahám o přetvoření Německa z průmyslového státu na stát zemědělský a pastevecký.

ModrýKlokan
28. 10. 2023 05:06
Odpovědět  josef

Šrédra musím pochválit. Je to kvalitní a zkušený lhář. Jednou to někam dotáhne. I když je to jen obyčejný zdegenerovaný němec. Prostě germánský untermenš.

Frank1
28. 10. 2023 10:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Schröder byl byvaly architekt vztahu Nemecko Rusko. Nemci ho dali k ledu, na prikaz USA. V Rakousku jeho roli mela Kneisslova pokud byla ministryne zahranici. Tu zdiskreditovali a odstranili. Zije ted v Petrohrade, doma to uz nemohla vydrzet. Schröder je chlap, neutekl do zahranici. Je vystaven prisernemi tlaku, byl v rade Gazpromu.