blogNezařazené

Fiala nově s platem 312.500. „Nemám radost,“ hájí se. „Prolhaný lháři,“ křičí lidé

Premiér Petr Fiala se s občany České republiky podělil o své myšlenky ohledně navýšení platů politikům. Sám premiér si polepší bezmála o 40 tisíc měsíčně a nově bude brát 312.500 korun českých měsíčně. Premiéru Fialovi je to nepříjemné, ale nic s tím prý dělat nemůže. „Jsi lhář – chronický prolhaný lhář,“ dočkal se v diskusi Fiala odpovědi. A slovo si vzal i ústavní právník. I ten s Fialou nesouhlasí.

Premiér Fiala z navýšení platu politikům radost rozhodně nemá, řekl pro server Blesk v pořadu Ptám se, pane premiére. „Já z toho žádnou radost nemám. A není to vůle vlády, ani to není moje vůle, aby rostly tímto způsobem platy ústavních činitelů, naopak moje vláda v roce 2022 zmrazila platy politiků a pak jsme udělali úpravu od roku 2024, že jsme snížili valorizaci. Tak, jak se snížila valorizace důchodů, snížili jsme valorizaci platů ústavních činitelů,“ obhajoval se Fiala před tváří veřejnosti.

Vysvětloval, že zvýšení platů je důsledkem rozhodnutí Ústavního soudu. „To, co se teď děje, je důsledek rozhodnutí Ústavního soudu, který řekl – ‚vy jste to snížili, ale to nepřipadá v úvahu‘, soudci to musí mít tak, jak to bylo, a na to jsou navázány platy státních zástupců, ústavních činitelů a všech dalších. To je debata, která je těžká, protože se to nedá vysvětlit veřejnosti,“ vysvětloval Fiala v pořadu Ptám se, pane premiére.

A zdůraznil, že jeho vláda se musela přizpůsobit rozhodnutí soudu. Nezvyšuje si tedy plat svéhlavě. „Není to vůle vlády, my bychom takovým způsobem platy rozhodně nezvyšovali nikomu. Ani soudcům, ani státním zástupcům, ani ústavním činitelům, tedy politikům. Soud nějak rozhodl a my se s tím musíme nějak vyrovnat. Není to úplně jednoduché, abychom dostáli zákonům, které teď jsou, a judikatuře Ústavního soudu. A nějak si s tím poradíme, protože já také nepovažuju za možné nebo za dobré, aby platy politiků – ale vlastně nikoho – rostly nad rámec toho, jak rostou průměrně platy lidem ve společnosti,“ sliboval premiér Fiala.

Tezi jak premiéra Fialy – tak i ministra financí Zbyňka Stanjury i předkladatele navýšení platů politikům ministra práce a sociálních věci Marina Jurečky, kteří to vidí stejně jako premiér – se postavil se svou argumentací ústavní právník Jan Kysela.

„Ústavní soud rozhodně neříká, že musí o 14 % vzrůst plat poslancům, senátorům nebo ministrům. Z hlediska politiků je obtížně akceptovatelné, že porostou platy soudcům víc a víc, zatímco ty jejich nikdy ne, protože jsou odpovědní voličům a ti by jim nejraději nedali žádné peníze,“ řekl Novinkám ústavní právník Jan Kysela, poradce prezidenta pro Ústavu a právní otázky – s tím, že Ústavní soud mluvil o tom, že je neústavní zmrazit platy soudcům, nikoliv politikům. Těm se podle této logiky může plat klidně i snižovat. A že je jen na politicích, aby takovou úpravu legislativy připravili a předložili k hlasování do parlamentu. Jenže k tomu celé tři roky, kdy se k nynějšímu prudkému zvyšování jejich platů schylovalo, politici nepřistoupili, připomíná Kysela.

„Kdybych měl tu moc a nezasahoval by do toho nikdo jiný, tak bych se nikdy nebavil o platu politiků, protože je to věc, která se týká mě, a tak to prostě být nemá. Tady má být nějaký automat, ten automat má fungovat a politici o svých platech nemají rozhodovat. Ale to se bohužel neděje,“ podotkl premiér ke zvyšování platů politiků.

Bylo vidět, že je premiérovi kritika společnosti nepříjemná. „Tady jsme fakt v divné situaci, která by nemusela nastat, kdyby tady fungoval ten mechanismus,“ dodal Petr Fiala, aniž by ukázal na (ne)iniciativu vlastní vlády takový mechanismus za poslední tři roky vytvořit a uvést v život. „Zmražení? Musíme něco vymyslet. Já si myslím, že zmražení vede k jedné věci, že když se to rozmrazuje, skokově to roste,“ pravil premiér k myšlence zmražení platů politiků.

A pod rozhovorem s premiérem Petrem Fialou se rozjela diskuse, kde jen málokdo hájil postoj premiéra. Připomnělo se snížení valorizace důchodů, které prošlo ve zrychleném řízení během několika málo měsíců. „Jasně, inflační zákonná doložka pro důchodce byla uměle a zrychleně torpedována, u politiků neplatí nic, ani morálka, ani sliby, ani volební programy… ale Fialu to velmi mrzí…“ napsal k slovům premiéra Fialy sarkasticky Jiří Plechatý.

Došlo i na tvrdá slova o tom, že Petr Fiala je chronický lhář. „Fialo – odstup – nevadí ti, že se ti celý národ směje? Nevadí ti, že se ti vysmívají i v zahraničí? Nebo místo ,politologie’ jsi měl předmět ,asertivita’ a ,vysmívání se občanům’? Jsi lhář – chronický prolhaný lhář.“

Měli by jít politici příkladem? Taková otázka zazněla v diskusi. Doplněná o výzvu, aby si politici platy snížili, nenavyšovali. „Státním zaměstnancům, tj. kuchařkám, školníkům, úředníkům přiznat 1400 Kč, místo toho, abyste jim dorovnali platy ze zákona o inflaci – ale sobě dorovnáte??? Vy máte jít příkladem a pokud lidem s nejnižšími příjmy dáte takovou almužnu, tak Vám vůbec nic. Vy, za svoji neschopnou práci, byste si měli spíše platy o 10 % snížit!“ hřímala v diskusi premiérova jmenovkyně Ivana Fialová.

V diskusi přišel i návrh, spíše k zamyšlení, jak zvýšení platů řešit. Že politici by transparentně měli nově nabyté peníze odeslat neziskovým organizacím pro lidi s nízkými platy. „Navrhuji, aby pokud už poslanci ,musí’ souhlasit se zvýšením platu, aby jej odesílali na fond, z kterého je budou dostávat lidi s nízkými příjmy, třeba kuchařky ve školách, zapisovatelky u soudu, uklízečky a další profese, které jsou špatně placené.“
Parlamentní listy

sdílet na

Souhlas
Upozornit na
42 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Albi
10. 10. 2024 22:05
Odpovědět  josh-xy

Chudák premiér! Tak se snaží a Ústavní soud mu hází klacky pod nohy.
A ani se nesnažili ho upozornit včas, aby mohl takový podraz včas zarazit. .

ijn
10. 10. 2024 22:43
Odpovědět  Albi

bezcharakterní ksindl vede bezcharakterní loutky a národ se nemá možnost ksindlů zbavit, zatím!!!

10. 10. 2024 23:38
Odpovědět  Albi

Jojo. Ještě větší uboho než jsem si myslel. To i moje smrádata se dokázali ve třech letech vymlouvat na vyšší úrovni. Ten fialový bl-beček je fakt prázdná skořápka.

Albi
11. 10. 2024 00:37

Možná nemá tu praxi – pokud byl z nějaké “lepší sorty” společnosti, pak se jistě choval vždycky vzorně a na odpovídající úrovni.
Rodičům nelhal, nepodváděl, nevymluval se, s dětmi nerval, dobře se učil a všechny vždycky slušně zdravil.. Proto je taky premiérem!.
Prostě vzorný HOCH!
.
(Klasifikace podle M. Horníčka – existují hoši, chlapci a kluci.
Horníček si prý vždycky přál být klukem, ale podařilo se mu být nanejvýš chlapcem. 🙂 )

11. 10. 2024 16:03
Odpovědět  Albi

Hm… Jo. A dospěl do mužoida či to nazvat.
P.S. Se divím, že mi je tolerovaná ta dvojitá hrubka – dokázali namísto dokázala a ještě s měkkým i.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
11. 10. 2024 17:41

Měkké “i” může být tolerované, pravděpodobně jde o dva kluky. 🙂

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Slovan
11. 10. 2024 19:22
Odpovědět  Albi

Vaše starosti na mojí hlavu. 🤦‍♂️🤦‍♂️

11. 10. 2024 21:21
Odpovědět  Albi

TA smrádata, TO smrádě jako to kuře, takže když už, tak smrádata dokázaly at už kluci či mašle, páč počet kohoutků mezi kuřaty irelevantní 🙂

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
11. 10. 2024 22:12

Jasně, že tak je to sprívně, ale pokud se píše rychle, automaticky, před očima dva kluci, – stát se to může.

Joe Arp
11. 10. 2024 22:17
Odpovědět  Albi

…;o))))))))))

12. 10. 2024 00:14
Odpovědět  Albi

Sranda je, že přesně tak to bylo. Tedy ne to rychle, ale kluci

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Nadia 369
11. 10. 2024 02:30

Je znamo, ze kazde mesto ma sveho “obecniho idiota”nebo “obecniho zlodeje”. Praha je velke mesto, tak je tam nejspis soutredili do jednoho baraku. Neco jako chranena dilna a psych.lecebna v jednom. Uci se tam jeden od druheho a vylepsuji svoje “dovednosti”.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
katango
12. 10. 2024 00:26
Odpovědět  Nadia 369

Fiala přišel z Brna. Oploťte si Brno.

Pavel z Moravy
11. 10. 2024 10:27

V historické Francii v jednom departamentu se jeden rod markýzů choval ke svým poddaným nejodpornějšími způsoby. Až přišel neuvěřitelně odvážný chlapec Jackou kterému zabili rodiče a postavil se na odpor. Výborná kniha – Eugene le Roy – Rebel Jackou. Výtečný film s názvem Konec zámku Herm. Je potom o čem přemýšlet.

Slovan
11. 10. 2024 19:23
Odpovědět  Pavel z Moravy

Čo bolo, to bolo!! 🤣🤣

Nadia 369
11. 10. 2024 02:19
Odpovědět  Albi

Jasne. Mame prece tu nejlepsi vladu jakou jde za penize koupit.

11. 10. 2024 15:51
Odpovědět  Nadia 369

…spíš dostat na dluh.

Markýza
11. 10. 2024 16:01

Inu, když máš študentovi něco namlátit do hlavy, i dluh dobrej 😀

Nadia 369
11. 10. 2024 19:21

Jo i to jde. Kdyz ten dluh neni vas, fyzicky ho nevidite a vubec vam nedochazi, ze ho vlastne tvrde splacite.Vam to nejspis doslo, ale tech kterym ne je porad dost.

Albi
11. 10. 2024 17:50
Odpovědět  Nadia 369

Ale aby se za tak úspěšný nákup styděl a začal se omlouvat, to je unikum a bude to asi Fialova specialitka. 🙂

Nadia 369
11. 10. 2024 19:16
Odpovědět  Albi

Ano. Specialitka pro ty, kteri mu na to opet skoci. Kdyz tak premyslim, je vubec mozne aby nekteri porad a znovu slapli na stejne hrabe a nic jim nedocvaklo?

12. 10. 2024 00:27
Odpovědět  Nadia 369

No jéje! Dyk se podívejte na anáky. Stačili jim Patrioti a už v burešovi viděj spasitele českýho trojnároda a Orbánovej klon. Jedno ale tomu rusínoslovenskýmu obl-bovákovi musím přiznat – umí lavírovat.
Takže si na andrejhrábě budou vovce hamtat opakovaně. Ona ta vakcinpecka a ropopecka a plynopecka a temelínpecka od andrejhrábí byly ještě málo. Potřebujou o hodně větší šlupku mezi rohy

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Nadia 369
12. 10. 2024 12:41

Rekla bych ze mate pravdu. Oni totiz neznaji nic jineho nez co jim je momentalne predlozeno. (podsunuto). Co se tyka Orbana tak lid madarsky si preje vstup do BRIKS. Uvidime co se stane.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Slovan
12. 10. 2024 12:47
Odpovědět  Nadia 369

Já bych takhle ostatní šmahem neodsuzoval, každý nedokáže vydedukovat určité věci stejně. Někdo pochopí, jiný naletí třeba i v dobrém úmyslu.

Jarek
11. 10. 2024 11:22
Odpovědět  Albi

Tenhle bezcharakterní a chorobně prolhaný duševní mrzák ,trpící narcisismem ,prezentující se nesmyslně jako akademik zbytečných věd , vhodných pouze pro ty, kteří se na nic praktického, použitelného a užitečného nehodí ,protože jsou totálně neschopní , je opravdu
vyvrcholením marasmu do kterého tato poslední, volebním podvodem dosazená “vláda” dostala česko. A také vrcholem “vlády” která nevládne,ale je totálně ovládána sfašizovanými
“páničky” zvenčí.

Albi
11. 10. 2024 17:59
Odpovědět  Jarek

Dnes to tak vypadá, ale není vylouzčeno, že se mohou objevit i větší “borci”. Zatím ještě “boj probíhá” – teprve po válce budeme moci sčítat škody.
Že budou vysoké je jediná jistota, na kterou je (bohužel) spoleh.

10. 10. 2024 21:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Taky by mohli posílat třetinu svýho platu na na děcka, jako to po celou dobu svýho prezidentování dělal -eman.

Albi
10. 10. 2024 22:26

Však on to určritě udělá, až ho na takovou možnost někdo upozorní. Nemlže vědět všechno.
Ale hezké je, že se bez odporu podřídil výroku Ústavního soudu! Tak má jednat vysoce postavený politik, zvlášť v tak závažných záležitostech. A ne řešit nějaké kuchařky, školníky, uklízečky….!

Nakonec se ale přece jen ukázalo, že jsme skutečný a nefalšovaný právní stát!
I premiér se podřídil! A tak to má být.

(PS: Za chvilku tě na něco upozorním. 🙂 Vra%t se.)

10. 10. 2024 23:31
Odpovědět  Albi

Ju. Cca do dvou budu vyzobávat weby, tak tu budu. Pak mám cca 1 hod. sebevzdělávání + 3 hod. čtení brakové literatury.
P.S. Za chvilku? Asi jako sovětská dočasnost?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
11. 10. 2024 00:12

Ne – o nic nejde. Je pozdě, neuvědomila jsem si, že diskutující “skřivani” šli už asi do peří.
Čekala jsem plno mínusů (jindy je vůbec nesleduji, ale teď mě zajímalo, jak ta slova “národ Švejků” ohodnotí).
No nic – snad příště. 🙂

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
11. 10. 2024 01:31
Odpovědět  Albi

Závidíš Lubkovi, jak načapal ploskomyslna na Korejce, žejo? A pak – tebe už i vocazdejší jednodušáci přece jenom znaj, tak aj jim docvakne, že je to jízlivost, ale Lubka a jeho myšlení ne, tak se rozšoupli.
Právě jsem ti tam loupnul jedno minus (je úplně první), abys z toho nebyla smutná 🙂

Albi
11. 10. 2024 22:19

Díky – vidím, že už se to lepší, konečně nejsi “sám voják v poli”. 🙂

janle57
10. 10. 2024 22:53
Ohodnotit příspěvek :
     

Fiala,známej chudák,dejte mu zákonem ještě navíc pár drobnejch na chleba a na přespání
v útulku pro bezdomovce,za chvilku nám bude do kamery tvrdit,že nouzí už hlady nevidí!!

Jan
11. 10. 2024 07:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Nechápu, proč takový odpor vůči zvýšení platů politiků. Zvyšování platů je přece jasný ukazatel, že se nám vede dobře a tudíž pěti… vlastně čtyřkoalice spravuje tento stát moudře a zodpovědně. No a kde je kvalitní práce, musí být kvalitní odměna. Je třeba VYTRVAT, nenechat se odradit škarohlídy, pochybovači, dezoláty a dezinformátory a opět na další čtyři roky svěřit neomezenou nekontrolovanou správu této státní trosky do rukou příští Xkoalice. Jen ta nás provede neomylně a neochvějně, rozpočtově zodpovědně a konsolidovaně útesy Skyly a Charibdy vpřed k zářivé demokratické a ekonomické budoucnosti.

Frank
11. 10. 2024 08:25
Ohodnotit příspěvek :
     

To jsou ty svině, na které poukazoval Otík Guma Foltýn.

Gales
11. 10. 2024 10:08
Ohodnotit příspěvek :
     

comment image

Jarek
11. 10. 2024 14:41
Odpovědět  Gales

Odporní křiváci, převlékači kabátů , nevděčníci a neskutečné vyžírky které se nestydí využívat výhod kterých se jim dostalo přeztože křivě přísahali a zradili. Dnes klidně horují za “jiné ideály”.A ještě zjneužívají hodnoty ztrpění. Fakt hnus.

Joe Arp
11. 10. 2024 12:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Na CNN právě pohotově přispěchali s tvrzením, že vyšší plat má Orbán (koukněte na něj na lumpa!), taky tvrdí, že dnes je pátek, tak se raději jdu kouknout do kalendáře!

Gales
11. 10. 2024 13:55
Odpovědět  Joe Arp

Jistěééé. Ale přesvědč se jestli ten kalendář nevydal Hrad.

Joe Arp
11. 10. 2024 14:00
Odpovědět  Gales

No potom už jsem totálně v prd*eli!

StaNislaV
11. 10. 2024 22:17
Ohodnotit příspěvek :
     

Samozřejmě, že ani Fiala, ani Pávek, ani Pávková nemají radost. Je to málo.