blog

EU vytvořila nový rekord ve vojenských výdajích

EU vytvořila nový rekord ve vojenských výdajích
Navzdory nárůstu nejvyšší diplomat EU varoval, že blok nadále „zaostává za ostatními hráči“ ve výdajích na obranu.

Vojenské výdaje v Evropské unii vzrostly v roce 2022 o 6 % na rekordních 240 miliard eur (261,4 miliardy dolarů), podle údajů zveřejněných ve čtvrtek Evropskou obrannou agenturou.

Přibližně 20 z 28 členských států EU loni zvýšilo své obranné rozpočty, přičemž šest zemí provedlo navýšení o více než 10 %. Švédsko – které loni v červenci požádalo o vstup do NATO – vedlo balík s nárůstem o 30 %, následovalo malé Lucemburské království s 28 %, hlasitě protiruská vláda Litvy zvýšila výdaje o 27,6 % a španělští vládnoucí socialisté dohlíželi na nárůst o 19 %.

Celkem bylo loni na obranu vynaloženo 1,5 % HDP bloku. Přibližně 22 členů EU je také členy NATO, ale pouze pět – Estonsko, Řecko, Lotyšsko, Litva a Polsko – splnilo požadavek bloku, aby na své armády vydávaly 2 % svého HDP. Maďarsko, Rumunsko, Slovensko a Finsko se k této pětici připojily a letos překročily hranici 2 %.

Rekordních 58 miliard EUR (68,1 miliardy USD) bylo přiděleno na obranné investice a nákup zbraní v celém bloku, což je o 6 % více než v roce 2021. Německý kancléř Olaf Scholz loni v březnu slíbil, že utratí téměř dvojnásobek této částky na armádu své země v jednorázové hotovosti. injekce, ale od letošního února byla na zakázky přidělena méně než třetina paušálu.

Spojený vojenský rozpočet EU je stále menší než rozpočet USA, které v roce 2022 vydaly na obranu 752,9 miliardy dolarů, což letos zvýšilo toto číslo na 816,7 miliardy dolarů, tedy přibližně 3,5 % HDP.

Navzdory tomu, že EU vynakládá na obranu více než kdy předtím, bojuje s vyzbrojováním vlastních vojáků a Ukrajiny. Členské státy se v březnu zavázaly ke společné dodávce milionu dělostřeleckých granátů kyjevským silám do března 2024, ale byla dodána pouze třetina z tohoto počtu, a německý ministr obrany Boris Pistorius minulý měsíc novinářům řekl, že „jeden milion cílů nebude být dosažitelný.’

Mezitím zprávy v médiích naznačují, že německé ozbrojené síly budou mít dostatek munice na dva dny totální války, zatímco šéf logistiky NATO Alexander Sollfrank minulý měsíc varoval, že byrokratické překážky a nedostatečná infrastruktura zabrání jednotkám NATO, aby se snadno dostaly na frontovou linii. událost války s Ruskem.


Nejvyšší diplomat EU Josep Borrell v polovině roku 2022 prohlásil, že všem armádám bloku dohromady „dojdou munice do dvou týdnů“, pokud budou muset bojovat v tak intenzivním konfliktu, jako je ten na Ukrajině.

Borrell, který také vede Evropskou obrannou agenturu, čtvrteční zprávu uvítal, ale varoval, že EU nadále „zaostává za ostatními globálními hráči ve výdajích.
http://6b.cz/4iDl

sdílet na

43 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Jura
2. 12. 2023 10:38
Ohodnotit příspěvek :
     

Jímá mne hrůza , co je EÚ za debily a poskoky amíků.

Standa
2. 12. 2023 11:44
Odpovědět  Jura

Výroky debilů, kteří nám vládnou!
 Petr Fiala (a to naprosto s klidem) “Nezajímá mě, že ostatní státy ukončují podporu Ukrajině a uprchlíkům, my i třeba jako poslední stát na této planetě budeme bránit Ukrajinu před ruským agresorem a dál jí jak vojensky, tak finančně podporovat”…


další magor
Petr Pavel (proslov k prázdnému sálu na půdě OSN) “Rusko páchá genocidu na mírumilovném národu Ukrajinců. Je mi ctí být prezidentem republiky, která dostojí svým závazkům a bude i třeba 
do posledního haléře Ukrajinu podporovat”.


naprostá blbka
Markéta Pekarová (rozhovor pro LGBT server) “Putin je ztělesněné zlo. Už jen fakt, že nechal uzákonit, že existují jen dvě pohlaví, tedy muž a žena, je důvodem ke stíhání. Pokud se někdo cítí jinak, má svaté právo být jím. 79 pohlaví? Ať je jich třeba tisíc. A stížnosti rodičů na společné záchody pro všechny či sprchy na školách jsou jen zoufalým pokusem o návrat do minulosti. TOP09 je jednoznačně pro zbourání hranic. Vše společné pro všechny, ať se to rodičům či dětem líbí či ne. Co je špatného na tom, že se společně převlékají?

Standa
2. 12. 2023 11:46
Odpovědět  Standa

A a duševní mrzáček
Miloš Vystrčil (Tchaiwanec) Srdceryvný projev. “Jakmile zlikvidujeme Rusko, je na řadě Čína, stejný problém, jdou proti světovému řádu. Jen západní svět má právo rozhodovat o tom co je správné a co ne. Diktatury typu Ruska či Číny nemají na této planetě co dělat”.
 
Zdroje: Twitter(X), FB, záznamy z jednání OSN, CNN, ABC, Suddeutche zeitung, Le monde a jiná světová média, která mají vyloženě z těchto lidí srandu. A toto nám tu vládne…
Ubohost nad ubohost !

Pijack
2. 12. 2023 11:53
Odpovědět  Standa

Doplním k Vystrčilovi, často rád mektá tuhle větu: …”jsme sebevědomý národ s rovnou páteří a nebudeme se hrbit před Ruskem”… – a pak jede do Bruselu, pokorně se klaní, ohýbá až k zemi (málem olizuje podrážky nadřízeným) a žadoní, jestli může v Česku to či ono schvalovat. Je to dokonalá hnída.

Gales
2. 12. 2023 14:31
Odpovědět  Pijack

Ať sípne.

Pavel z Moravy
2. 12. 2023 15:15
Odpovědět  Pijack

Jsou to prostě absolutní ubožáci, což je nejlichotivější pojmenování těchto slouhů.

Pavel z Moravy
2. 12. 2023 15:13
Odpovědět  Standa

Stando, vždyť si je tady ale někdo zvolil. Nejsme důležití a to vůbec. Jsme ve světovém společenství dnes větší nuly než kdejaké středoamerické nebo africké země. Nic si nenamlouvejme, chaos, bída a duševní vyprázdněnost z tohoto národa čiší na dálku. A můžeme si nalhávat jak chceme, jací jsme kdysi byli dobří. To vše již odnesl čas a tito naši představitelé nestojí většině světových osobností ani za pozdrav. Bohužel, tak jsme to dopracovali. Už je pozdě, to co nám tady vládne se nedá ani pojmenovat, pokud nechce být jedinec sprostý. Už jsem to zde psal, kdyby žil V. Hugo, měl by dobrý námět pro pokračování románu Ubožáci. V českém prostředí by materiálu našel dost.

Standa
2. 12. 2023 16:30
Odpovědět  Pavel z Moravy

No, Pavle to není tak úplně pravda. Faktem je, že rúzné , malé straničky se spojily do nelegální vlády. Která mluví za nás. Suverénně. A, říká,,,My Češi chceme”!!!!
Což pravda není!
Podepsaly se na tom podvody při volbách( Rychetský). My jsme to tak nedopracovali. I , když s širšího pohledu asi jo.Jsme už jeden z nejhorších jedinců v EU a ve světě.
Ale , když se naše vláda chválí ( prý za nás všechny), tak to smrdí.!!
,,Samochvála smrdí”, ale ona si říká,, Když tě nikdo nepochválí,pochval se sám”.

jiří
2. 12. 2023 17:02
Odpovědět  Pavel z Moravy

Nejsem přesvědčen o regulérnosti jakýchkoliv “voleb”, od zadržení PhDr. M. Sládka na CPZ, při druhé volbě p. rezidenta V. Havla.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy
2. 12. 2023 17:34
Odpovědět  jiří

To je možné, že ty volby moc regulérní nejsou, ale dle mne to nic nemění na tom a to budu střízlivě odhadovat, že 80 % národa je mimo a absolutně nepoužívá svoji mozkovnu. Mám to z více zdrojů. Duševní vyprázdněnost je zde obrovská. A není se co divit. 34 roků vymývání mozků udělalo své. Vím co mi říká syn o svých vysokoškolských kolezích v zaměstnání. Lidé 40 – 50 roků staří a duševně k pláči. A já při náhodných setkáních s pár známými, většinou hrůza a děs. Úmyslně říkám pouze známými, protože většina mých kámošů je již na druhém břehu. Takže nefanděme si, rozumem tato společnost zrovna moc neoplývá. Ale třeba máte jiné zkušenosti, to nechci popírat.

Slovan
2. 12. 2023 18:08
Odpovědět  Pavel z Moravy

Pavle lidi se začínají probírat, jsou jak píšeš otupělí, apatičtí ale čím hůře tím lépe. Lidi to vidí ale VONO to furt nějak udělají. Pak se taky bojí. tady máš něco na večer, alespoň nebudeš verčer zlobit paní.

LOS 9 – K. Konečná, L. Blaha, J. Turoňová, P. Drulák, J. Skála, J. Skalický, M. Svatoš, V. Pilmaier – YouTube

Albi
2. 12. 2023 23:35
Odpovědět  Slovan

S tím “probíráním” máš pravdu. Vláda dost brutálně hrábla lidem do peněženek a to “bolí” víc, než slovní podpora Ukrajiny. A “vláda” konkrétně premiér už není tak silný v kramflecích, jak to vypadá před mikrofonem, přenášejícím jeho signály.

Pididemondtrace (natož ty větší) a pidistávky fungují – a ne že ne.
Fiala ustoupil dvěma hladovkáčům, nemakařenko Soukup už má průměrný důchod, lékaři odmítli Fialův kompromis, o učitelích ještě nic nevím
Ale – disidenti a lékaři jsou důležitější, i když každá skupina z jiných důvodů.

Takže – ještě to nevzdávejme.

Slovan
2. 12. 2023 18:03
Odpovědět  jiří

jiří Svatá to pravda, a byly tam i jiné podvody. Podpora komoušů (najednou), hlasování kriminálníka atd atd.

jiří
2. 12. 2023 18:42
Odpovědět  Slovan

Já vím, ale spoustu “lidí” to nechtělo vidět a ani slyšet. Až dospějeme ze služby sobě, na službu všem, nastane ten očekávaný(?) Zlatý věk.

Slovan
2. 12. 2023 19:03
Odpovědět  jiří

Výše jsem dal pdkaz na dobrou besedu. Tak na to mrkni. Když to dokázali Slováci, tak proč né MY?!!🙋‍♂️

jiří
2. 12. 2023 19:19
Odpovědět  Slovan

Koukal jsem, díky. Co o to, lidi by byli, ale jak je prosadit, když “volby” jsou jen divadlo.

Slovan
2. 12. 2023 19:58
Odpovědět  jiří

Musí se změnit myšlení v co největším počtu obyvatel a jít k volbám. Pak už to snad nejde podvést.

Albi
2. 12. 2023 23:22
Odpovědět  Standa

Doplním k Fialovi:
Po vzoru mého velkého vzoru, taky do posledního Čecha!

Pipa
3. 12. 2023 11:37
Odpovědět  Standa

Je to neuvěřitelný hlupák a slouha !

Pijack
2. 12. 2023 10:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Pamatuji si moc dobře, jak se představitelé EK chvástali, že EU je zárukou míru ve světě. Jak Barroso kvíkal na tribuně o míru a Němec Schulz vyřvával na tribuně (jako Hitler) – “co si ti češi dovolují pochybovat o EU”… Už tehdy mi běhal mráz po zádech z toho, že čeští politici tuhle paralelu nepochopili. Takže kasty – potomci nacistů, kteří EU “zakládali” nám lhali. Mystifikovali obyvatelstvo východoevropských národů sprškou podvodů, předstírání a lhaní. ONI chtěli zabrat náš životní prostor a podařilo se jim to. Ty lži o míru si musí pamatovat každý. Kdo chce mír, nemůže útočit na Rusko. To je jediná pravda.

Jura S
2. 12. 2023 10:50
Odpovědět  Pijack

IV. říše již vítězně dobyla všechny české továrny a banky a převedla je pod německou správu.

Standa
2. 12. 2023 13:10
Odpovědět  Jura S

Jenže ,,IV. říše ” je již dávno pod nadvládou židů. Tedy bank, nadnárodních monopolů, které jim patří….nakonec vyhráli!!!!!!

jiří
2. 12. 2023 17:06
Odpovědět  Jura S

A ty co nepřevedla, zlikvidovala.

Helena
2. 12. 2023 10:50
Ohodnotit příspěvek :
     

EU nemohla a nemůže vytvářet žádné SVÉ výdaje – to jsou NAŠE výdaje EU NIC NEPRODUKUJE, TAK NEMŮŽE MÍT ŽÁDNÉ SVÉ VÝDAJE. PROTO MÁME NEJDRAŽŠÍ ENERGIE NA SVĚTĚ. PROTO TADY VŠECHNO ZKRACHUJE, VYCUCAJÍ A VYŽDÍMAJÍ NÁS DOČISTA DOČISTA. A AŽ TO TADY VYCUCAJÍ, ZAVEZOU TO TADY ODPADKAMA. NEJSME PRO NĚ NIC, NIC! NEJSME PRO NĚ ANI JAKO TI PALESTINCI PRO IZRAELCE, ANI TEN ODPORNÝ HMYZ, NIC. A TAK S NÁMI JEDNAJÍ A JEŠTĚ SE NÁM ŘEHTAJÍ DO KSICHTŮ.

jiří
2. 12. 2023 17:09
Odpovědět  Helena

Ch čijou nám na hlavy a ani už to nevydávají za déšť.

Frank
2. 12. 2023 11:20
Ohodnotit příspěvek :
     

A proti komu se furt idiotu chtějí bránit? Proti zločineckým USA?

Standa
2. 12. 2023 11:54
Odpovědět  Frank

Jsou různé třídy idiotů.
Bohužel , u nás je ta nejtěžší. Ta , která má rezervovanou celu na konci chodby v Bohnicích. Je hezky teplá, polštřovaná, s hezkými kazajkami na řemínkách. Pro jistotu tam nejsou kliky, aby se nevrátili do politiky!Tam si mezi sebou vyblázní do libosti.

Ladislav 💤
2. 12. 2023 11:40
Ohodnotit příspěvek :
     

To mohlo být atomových elektráren pro lidstvo? Nebo do vědy, zdravotníctví, do škol a pořádného vzdělání. To by byly pane důchody? Rodiny by si mohly žít , jako v ráji.

Standa
2. 12. 2023 12:01
Odpovědět  Ladislav 💤

Lad, máte pravdu! Ale že by na tom některé kruhy nevidělaly. Zbrojaři, Černochová…cca počítá se , že F-35 s provozem budou okolo …přez bilion, to je nahoře napsáno P. Pavel, válečný zločinec z Jugoslávie také…. ,,Je mi ctí být prezidentem republiky, která dostojí svým závazkům a bude i třeba 
do posledního haléře Ukrajinu podporovat”.
,,Poslední haléř “..KOHO? Občanů ČR.
Pěkně jsem se nasr…. a jdu na lýže! Jediné čeho máme dost je idiotů a sněhu!

Standa
2. 12. 2023 13:18
Odpovědět  Standa

Abych to dopsal. Čím více peněz, tím by to ty přisáté pijavice více živilo.Židovské banky, koncerny, nadnárodní monopoly ( zbrojařské firmy) se nedají odstavit. Max . za cenu zničení lidstva. Tamnější židovská lobby v USSA by si to přes srdce nepřenesla§.
,, Po nás potopa”!

Ladislav 💤
2. 12. 2023 14:01
Odpovědět  Standa

Sníh by musel padat deset let, aby jsme se vyvážili idiotům! 😄

Standa
2. 12. 2023 16:34
Odpovědět  Ladislav 💤

Takže! Musíme vyvážet idioty.Ovšem, kde tak velké hnojiště najít!???

Jura S
2. 12. 2023 11:46
Ohodnotit příspěvek :
     

JEDEN !!! obyčejný náboj do ukro děla stojí 3000 Euro = 75 000 Kč, to by si důchodci mlaskali 3 měsíce, ten s elektronikou stojí 8000 euro= 200 000 Kč. A fialoví chciválkové to tam fedrují po celých vlacích …. Důchodci se tady mohli rochnit v kaviáru a šampaňském….. Netřeba to komentovat, to mi praskaj cévky, jsem již starší kus…

Standa
2. 12. 2023 12:10
Odpovědět  Jura S

Juraj, takhle se brečet nesmí. Nebo každý důchodce vyfasuje domů jeden granát a má vystaráno….

2. 12. 2023 12:30
Ohodnotit příspěvek :
     

Nejde o to ,kolik máš peněz,ale co za ně dokážeš nakoupit…
Celý Západ těžce zaostává ve vývoji…a vzhledem ke korupci…a absenci kvalitního školství…
Je uplně jedno že jsi miliardář…když v obchodě je zboží max za milion…
Tím chci říct,že nemají kde brát…a na tom peníze nic nezmění.

2. 12. 2023 14:26
Ohodnotit příspěvek :
     

Je naprosto jedno, jaké výdaje na zbraně a armádu kdo vydá. Podstatné je, jak jsou tyto finance využity. Jeden 155 mm náboj NATO standartu stál v roce 2021 2 200 EURO, dnes stojí 8 500 EURO. Navíc je nemáme z čeho, kde a kým vyrábět. Výroba zbraní a munice je náročná na suroviny, energie a kvalifikovanou pracovní sílu. Nemáme suroviny, cena energií se zvedla 5x a kvalifikovaná pracovní síla je díky sociálnímu inženýrství nedostupná. Ale co je nejhorší, kdo by s těmito zbraněmi bojoval? 2% rekrutů v USA splňují podmínky náboru z roku 2005 – fyzickou a psychickou připravenost. Pokud von Leyen jako ministerka obrany SRN dokázala utratit 300 000 000 EURO na uniformy pro těhotné a genderově neutrální záchody, pak ani 10 % rozpočtu nedokáže porazit nedegenerované země s normální armádou. NATO má roční vojenský rozpočet 1, 286 biliónu USD, Rusko mělo 80 miliard (nyní asi 130 miliard) – tedy 10x menší!!! Přestože i v Rusku existuje velká korupce v armádě, je podstatně lepší ve výrobě zbraní – inovacích, efektivitě, kvalitě i kvantitě. A co více, její armáda je armádou národní, armády evropských zemí jsou víceméně expedičními jednotkami, které bojují v geopolitických zájmech USA.

Gales
2. 12. 2023 14:30
Ohodnotit příspěvek :
     

EU vytvořila nový rekord ve vojenských výdajích. A všechno šlo na pomoc Ukrajině.Česká republika by se neubránila ani nájezdu nějaké hordy na koních.Hlavně že zbrojíme.

Pavel z Moravy
2. 12. 2023 15:00
Ohodnotit příspěvek :
     

Když jim to lid, lépe řečeno již otroci těchto globálních zmetků dovolí, tak se nedá nic dělat.

Duudu Wo
2. 12. 2023 17:32
Ohodnotit příspěvek :
     

To značí jediné. Bude se válčit. Kdyby se kupovalo toliko rohlíků, tipoval bych to na strouhanku.

Slovan
2. 12. 2023 17:36
Odpovědět  Duudu Wo

Já mám doma plné dva 200l sudy, myslíte že je to dobře? 🤣

Joe Arp
2. 12. 2023 17:48
Odpovědět  Slovan

Ahoj “stará strukturo”, to sis zas nakálel do hniezda, my věčně navalený se už z toho nevylížem…, ale možná prolížem k světlým včerejškům.

Slovan
2. 12. 2023 17:58
Odpovědět  Joe Arp

Myslíš? Ale jedině se zavázanýma očima a coje fialové není hezké. Já to neřeším dost často mě bolí hlava.

Joe Arp
2. 12. 2023 18:14
Odpovědět  Slovan

Já mám zas furt natáčky, jsem innd.