blog

Edvard Beneš – Prezident odvážný i rozvážný

Projev pro vzpomínkový akt – Jarní den Edvarda Beneše, Prezidenta Budovatele k výročí jeho narození

V dnešní době, která nepříliš vzdáleně kopíruje dění přelomu třicátých a čtyřicátých let 20. století, se jeví osobnost druhého československého prezidenta Dr. Edvarda Beneše jako svítící maják na rozbouřeném moři.

Maják představující záchranu před utonutím a rovněž jistotu, že Evropa neztratí správný směr a orientaci v neklidných časech fanatického válečného běsnění. S odstupem běhu dějin musím vysoce ocenit dar nekonečné lidskosti, s níž Prezident Budovatel přistupoval zvláště k civilnímu obyvatelstvu a v jejímž jméně vždy zachovával ohled na svůj národ.

Pokud bychom v našich novodobých dějinách měli nalézt prezidenty mírově zodpovědné, pak bychom s prezidentem Edvardem Benešem mohli porovnat jen nemnoho z nich. Z těch posledních snad mohu uvést např. jméno bývalého prezidenta Václava Klause (byť v ekonomických otázkách stojí oba prezidenti každý někde jinde).

Proč? Protože oba prezidenty spojuje respekt a úcta k hrdinům druhé světové války, oba spojuje jednoznačný antifašismus a odmítnutí přepisování historie. V neposlední řadě oba dva prezidenty mírových snah spojuje i ono volání po mírových jednáních, jež je některými hloupými českými politiky a novináři dehonestováno coby „mírové štvaní“.

Ale co je pro oba prezidenty signifikantní? Umění vládnout nad afekty válečné msty a naopak brilantní kritický rozum, namířený a upřený k cíli nejvyššímu: tedy aby se okamžitě zastavil vražedný válečný fanatismus!

Vždyť ono „válečnění“ (Klausův termín) není do značné míry ničím jiným než jen podlým a nečistým záměrem zbrojařů a kapitálu tohoto světa.

Proto si dovolím hodnotit prezidenta Dr. Beneše jako prezidenta nejen odvážného, ale také, a to je v dnešní době zvlášť třeba ocenit, i jako prezidenta rozvážného.

Kéž by všichni naši současní i budoucí prezidenti, a zvláště pak kandidáti na tento důstojný úřad, byli nadáni touto mírou empatie, antimilitarismu, antifašismu a občanské odvahy, ale také tolik potřebnou mírou kritické rozvahy. 

V rámci překrucování a přepisování dějin dnes znovu skřípají zuby těch, kteří se nestoudně vyjadřují k prezidentu Benešovi ve snaze učinit jej „vinným“ za všechno problematické a složité, v době pomnichovské i v době poválečné…

My, skuteční vlastenci, musíme i z těchto důvodů památku prezidenta Beneše ctít a jeho činy bránit, neboť právě v Benešovi je navždy zpřítomněn klíč k české státnosti současné a zejména klíč ke státnosti budoucí.

V osobě a odkazu Edvarda Beneše tkví náš úkol zásadní, který nazýváme bojem za historickou pravdu. Bránit Beneše dnes znamená bránit pravdivost dějin! A národ Mistra Jana Husa hodnotu Pravdy ctil, ctí a bude ctít i nadále, nemá-li jednou ztratit svůj charakter a nemá-li sám upadnout do zapomnění.

Proto se dnes, dne 28. května, v den narození Edvarda Beneše, scházíme zde, u místa posledního odpočinku Pana Prezidenta.

Symbolicky to představuje završení koloběhu pozemského života. Ale též víru v nekončící odkaz Benešův, v nehynoucí duši československého národa a stejně tak sdílenou naději v trvalou vzpomínku na jeden pevný bod v dějinném universu. Proto tu stojíme, skloněni v úctě a vděčnosti na místě věčného klidu a míru.

Abychom se při důstojném setkání v Sezimově Ústí, poblíž druhého duchovního centra české státnosti, husitského města Tábora, k odkazu a ke státnickým činům prezidenta Beneše hrdě přihlásili.

Benešovy činy nikdy nebyly v rozporu s učiněnými mezinárodními rozhodnutími protifašistických sil. To jim dává nezpochybnitelnou a nenapadnutelnou legitimitu a trvalou platnost.  

Pan prezident Beneš se zasloužil o stát, zasloužil se o mír, a především se zasadil o co nejvíce možnou humánní cestu československé společnosti přes různá těžká období v minulém století.

Nikdy neklesl k použití svého národa coby živého štítu či „kanonenfuteru“. Nikdy se nesnížil k riziku vystavit svůj národ štvavé občanské válce. Nikdy nechtěl obětovat svůj národ válečnému bombardování (jež nikdy nemůže mít přívlastek humanitární) a zběsilému vraždění.

Benešův antimilitarismus a antifašismus by měly být v dnešní „kolektivně se fašizující a pro válku nadržené Evropě“ neustále připomínány a ctěny jako ochranná hráz demokracie a humanity před neuváženým přívalem krvavých řek.

Edvard Beneš dobře věděl, že Evropa má čtyři světové strany a že role Sovětského svazu (dnešní Ruské federace a dnešních post sovětských zemí) bude v boji proti fašismu určující. Proto se už v polovině třicátých let moudře vypravil do Moskvy, proto později vznikla koncem roku 1943 smlouva o československo-sovětském přátelství, a proto také podpořil a pomáhal budovat i tzv. československou cestu k poválečnému socialismu.

Z výše zmíněných důvodů jsem poctěn, že náš Klub českého pohraničí nese čestné jméno právě po onom velkém státníku, Dr. Edvardu Benešovi. Těší mě, že i Komunistická strana Čech a Moravy se nebojí přihlásit k odkazu prezidenta, jenž sám sebe sice komunistou nenazýval, ale jenž byl autentickým prezidentem míru, plebejské humanity a demokratického socialismu.

V Táboře 28. 5. 2024 

Marek ADAM

vedoucí Sekce strážců míru při Klubu českého pohraničí Táborsko, Dr. Edvarda Beneše

člen Českého svazu bojovníků za svobodu

image 5
image 5

sdílet na

244 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Albi
28. 5. 2024 00:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak to se tady líbit nebude. Hlavně těm, kteří o dr. Benešovi vědí nejméně. 🙁

Janaz
28. 5. 2024 06:38
Odpovědět  Albi

Alebo preto, že o ňom vedia dosť?

Albi
28. 5. 2024 08:18
Odpovědět  Janaz

Jste poněkud stručniá. Nějaké podrobnosti o těch větších znalostech by nebyly?

Pavel z Moravy.
28. 5. 2024 08:46
Odpovědět  Albi

Do těch co se již nemohou bránit se kope dobře. I nyní je mnoho těch, kteří vědí odsud jak by to měl Putin dělat, jak to dělá blbě apod. Ale v životě nikdo z nás nevedl takovou zemi jako Rusko a nikdo z nás nemá vůbec ponětí, jaká je to fuška a duševní záhul. Já bych si nedovolil presidenta Beneše posuzovat, nežil jsem v té době a nemám na to ani právo. A on byl skutečně vzdělaný člověk na rozdíl od některých zdejších taky titulovaných s diplomem za bakšiš. Je mi opravdu smutně z této naší společnosti, ta duševní invalidita je jasným znakem degenerace. Tak si potom pochvalme grázly, kteří likvidují naši zemi a na ty, kteří když nic jiného se alespoň chovali slušně, naplivejme. Možná mohl udělat některé věci jinak, ó jak jsme nyní chytří. Vždyť tady si většina lidu nedokázala vychovat ani slušné potomky. Proto máme, to co máme.

Slovan
28. 5. 2024 09:56
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Neřeš to, neřeš nic. Ti idioti včera zase trefili dronem nějaké to sledovací zařízení jaderného štítu v Rusku. Tak si radši dopřej každodenní rituál jako to dělají před popravou. Něco dobrého k papů, pokuř a zazdi to něčím co máš rád a polej jazyk. Jestli je to hra, to nedokáži odhadnout, ale píšu ti to pro sichr abys to nezmeškal, byla by to škoda. Tak snad zítra. 😊🙋‍♂️

Pavel z Moravy.
28. 5. 2024 11:52
Odpovědět  Slovan

Dal jsem si právě nyní štamprli Jamajského rumu – Che GUEVARA. Fakt skvostný. Asi si dám ještě jednu na tebe, nevadí to doufám. Kdysi mi kluk dal k narozkám Ron Esclavo- Rum otroka, myslím honduraský nebo guatemalský. Oni tam v té Střední Americe fakt vyrábí skvostné rumy. Už si tady z toho také těžkou hlavu dělat nebudu. Je to k hounu. Měj se fajn a dělej to, cos radil mně. Čau a měj se.

Kolemjdoucí
28. 5. 2024 22:00
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Doporučuji se předzásobit – z božího dopuštění ministr pohřebnictví , pardon zdravotnictví se plnou silou zasadí o zvýšení daně u alkoholických nápojů a nikotinových výrobků. U alkoholu čím více procent, tím větší daň. Prý aby byly prostředky na ty, co se chtějí léčit …
A neodkladné bych to …

Albi
28. 5. 2024 10:03
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Tesat do kamene, Pavle!
Přesně tak to vidím taky – ty rady Gosudarovi od těch, kteří nenesou za jeho rozhodnutí žádnou odpovědnost, jsou jistě k nezaplacení (ironie pro nechápavé), jenže – nejsem voják, ale věřím tomu, co se psalo před dobou, než byla “správně upravena historie” – že ČSR měla dobře vyzbrojenou armádu, výborné pohraniční opevnění a podporující občany, odhodlané bojovat (sic!) – vezmi si ty dnešní “radiíky”, kteří už předčasně uvažují, kam by zdrhli, kdyby došlo k nejhoršímu – ale kolik tak mohlo mít 15mil. ČSR vojáků ve zbrani? Dva miliony! Tři?

Dva miliony vojáků by možná vyhrálo lokální válku, ale světovou?
Uvědomují si ti zdejší “odborníci”, co znamená světová válka? Dva, tři miliony čsl. vojáků mělo zabránit světové válce??? S penězi a zbrojaři celého tehdejšího anglosaského světa?
Opravdu primitivní slepičí mozečky.

A když k tomu připočteš ty kecy u článků k včerejšímu výročí atentátu na říšského protektora, kdy nemálo lidí se domnívá, že nestál za ty oběti …. fakt na blití z takových pozdních všeznalců od kláávesnice po 80 létech!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy.
28. 5. 2024 12:09
Odpovědět  Albi

Kolem dokola nás byly fašistické režimy. My v tomto okruhu jsme byli jediní normálové, když to tak řeknu. Možná jsme mohli dát do zbraně 2 miliony vojáků, ale uvědomují si všichni v jakém prostředí jsme existovali? Měli jsme zbraně, to ano, ale kdo by s námi šel? Jak by Rusko přešlo přes ta fašounská území. Kolik by zde bylo mrtvých, to by nebylo 360000 tisíc. To stejné řeší Vladimír. Při síle jeho armády a kvality zbraní by mohl prásknout nějaký ten sarmat či kinžál na Brity, či USA. Ale tím pádem jsme ve 3 světové. Některé kruhy to přivítají a miliardy lidí zemřou, o tom žádná. Samozřejmě, že zápaďáci potřebují zkrotit, o tom žádná, třeba to nakonec jinak nepůjde, než jim tvrdě připomenout, že takhle to dál nejde, ale potom končíme. Měj se.

28. 5. 2024 16:39
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Poláci jasně prohlásili, že by Ruskou armádu přes jejich území k nám nepustili. (A navíc Hugo Vavrečka to národu vysvětlil, proč tu pomoc od CCCP nemůžeme přijmout. Danke, aber Nein Danke.) Vždyť měli s Hitlerem ten Pilsudski Pakt o neútočení. A vůbec si doufali, že jim Němci pomůžou na Rusko.

Ale schlussendlich jim ten Pakt byl zakrátko na 2 věci…

Pravdomluvny
28. 5. 2024 17:16
Odpovědět  primak

Hlavně v roce 1935 na pohřbu Pilsudského, kdopak nám to seděl v první řadě na čestném místě……????
Nebyl to hypospadický Dolfa Hitler a šmaťchavý ďábel Pepik Goebbels?!!!!!!!😡

Noobody
28. 5. 2024 21:02
Odpovědět  Pravdomluvny

To Pravdomluvny 28. 5. 2024 17:16
Seděl, ale to nebylo na pohřbu Pilsudského (ten se konal v Polsku), ale na pozdější pietní tryzně v Berlíně. Důvodem bylo poděkování Němců a AH maršálu Pilsudskému a Polákům za to, že svým vítězstvím pod Varšavou během Sovětsko-Polské války (Zázrak na Visle) zabránili sovětům vojensky podpořit židobolševickou rudou revoluci Luxembukové + Liebknechta. Tím zachránili Němce a Německo před stejně krvavou židobolševickou revolucí a OV, jaká probíhala v Rusku.

Německo vypovědělo v únoru 39 pakt o neútočení uzavřený s Polskem r. 36, takže žádnou smlouvu s PL 1.9.39 neporušilo. Na rozdíl od SSSR!! Ten smlouvu s PL o neútočení (uzavřenou v r. 34 a v r. 35 prodlouženou do r. 45) uzavřením paktu Molotov Ribentrop a svou anexí východního Polska 17.9.39 flagrantně pošlapal! Těžko se po tom, peripetiích Sovětsko-Polské války, Katyni, potírání bojovníků Armii Krajovej sovětskými orgány, aktivním odpírání pomoci sovětské RA Varšavskému povstání, …, divit ostře vyhroceným Polsko – Ruským vztahům!! Těch historických, velmi krvavých, křivd a vzpomínek je v živé paměti Poláků příliš mnoho.

Kolemjdoucí
28. 5. 2024 22:21
Odpovědět  Noobody

Juj, a co cca téměř 1,5 mio Poláků v dresech wermachtu, SS, atd.během II.WW, co flagrantní porušení Curzovy linie Polskem ihned po I.WW a zabrání území, které mělo patřit SSSR – Sovět se zastavil právě na té linii určené spojenci. Sověti uzavřeli smlouvu s Německem jako poslední, a ona Armija Krajova byl subjekt, který se přidal k protisovetskym vojenským akcím. Ad Varšavské povstání – psonci byli opakovaně informováni a žádní, aby termín zahájení posunuli, neb na jistém břehu jisté řeky byli pouze čelní jednotky bez logistické a především voskové podpory. Dokonce vyslali přes onu velkou řeku, jenž stála v cestě, posly a světe div se , Pšonci je popravili. Nechte si ty kecy na kafe se Žáčkem a podobnými przniteli historie, soukmenovče. Těch křivd, jako když Pšonci v Polsko-Ruské válce napadli Rusy a v otresných podmínkách prvotních koncentráků nechali doslova pochcípat na úplavici, tyfus, virové nemoci a hladem cca 60-80 triček ruských zajatců, když si je huláni rozestavěli a hráli hru”Přesekni si svého Rusa”, atd.O tom, jak se Pšonci chovali na Ukrajině v minulosti se mlčí, ale byli to nemilosrdní krutí zmetci – UPA to po té extrémně zvěrsky vracela. Účelově žvaníte

Noobody
29. 5. 2024 12:12
Odpovědět  Kolemjdoucí

To Kolemjdoucí 28. 5. 2024 22:21
Vidím, že máte velké mezery ve znalostech a chápání tehdejší situace.

  • V ČR byla skoro 3M německá menšina a spousta Němců narukovala a bojovala za Ríši. V PL bylo více jak 12M Němců a tedy i oni logicky bojovali za AH. Ten počet zřejmě odpovídá odvodovým ročníkům.
  • Curzonovova linie byl pouze britský návrh o hranicích Radě Dohody z prosince 1919, který nebyl realizován. Výsledky Sovětsko-Polské války a Rižský mír smluvně upravily hranice jinak.
  • Armija Krajova (Zemská armáda) byla polská národní armáda odporu proti okupační armádě a správě, která logicky bojovala proti vojskům III.Říše i SSSR – obě země okupovaly PL.
  • SSSR odmítl poskytnout svá letiště pro spojenecká letadla s logistickou podporou Varšavskému povstání. Je pravda, že se hrdí Poláci o termínu povstání neradili s velením RA a že sovětského parlamentáře popravili. Proč nevím. Vím, že velení RA na povstání žádnou podpůrnou aktivitou nereagovalo a nechalo Varšavu na pospas Němcům a Kaminského hrdlořezům
  • Tábory, kam byli zavíráni polští zajatci byli jistě plné zpěvu, potravin a lékařské péče, že?
  • Obdobné hry na “udaty” s bezbrannými zajatci nebyly výsadou Poláků

./.

Noobody
29. 5. 2024 12:24
Odpovědět  Noobody

./.

stačí se pídit a číst svědectví uprchlíků před bolševiky, VŘSR a jimi rozpoutanou OV. Nebo se třeba začíst do kapitol v “Černé knize komunismu”. On by vás pak ten bolševický sentiment asi rychle přešel, vy przniteli PRAVDY, nikoli historie. Tu si vytvoříte sám dle vlastního konceptu tak, jako všichni bolševici.

Nemyslím, že by výhradně Poláci byli krutými zmetky. Jako krutí zmetci se projevila spousta lidí různých národností, Ukrajince, Rusy, Čechy a Slováky nevyjímaje! Tahle Vaše generalizace je nejen vylhaná, ale především extrémně nebezpečná!! Možná byste se měl zamyslet, co tím sledujete a komu prospíváte.

Kolemjdoucí
29. 5. 2024 19:40
Odpovědět  Noobody

Nebezpečný jste vy a vám podobní, kteří si kvůli boji proti bolševikovi klidně vykloubí právě rameno a v klidu přijmou eliminaci vlastního národa, spoluobyvatel jako historickou nutnost, viz E.Moravec, horda dalších , a nově disentu včetně “vděčných a bývalých kolaborantů” – archivy gestapa jsou ne nadarmo sice údajně ztracené, ale…
Budete popírat, zlehčovat a omlouvat zvěrstva fašounů, nácků, demokratů – dějiny píší vítězové. Ony publikace – je to jako čísla, která KoZa používá díky opilci Solženicinovi … Jednou těch obětí bylo 100mio, pak 60, 40, … A dále jsou odhady dle uvážení zaručeně objektivních autorů. Díky svojí “nadřazenosti” je možné Rusovi připsat cokoliv, a obstrouhnout to, co vlastnímu i podrobenému plebsu prováděli bobíci, frantíci, teutoni
v průběhu staletí, i v moderních dějinách.
Jisté věci, Jisté vlastnosti, předpoklady, způsoby, charakteristiky, mají společenství zvané národ jaksi “společné” – díky vlastní historii…
Stačí se bohužel dnes už pídit po svědectví jak uprchlíků z druhé strany ( Řekové na Ostravsku a krvavé události za Britské účasti, masakry ve Španělsku, Jugoška) tak vlastních obětí monarchie plus skutečné okupace.

Kolemjdoucí
29. 5. 2024 18:43
Odpovědět  Noobody

Ach tak, v uniformách wermachtu, SS, strážních jednotek v lágrech a servisních oddílech byla pochopitelně německá “menšina”, o Poláka by tam jeden nezávidím. Dozajistasi nechali změnit občanství tak jako místní sudeťáci, že. V ČR se sudeťáci rekrutovali především v represivních složkách, sloužili SD, Gestapu, atd..
Pšonci byli takoví ublížení mírotvůrci, že i když 150 let neexistovali, jedním z prvních skutků nového státu byl pokus o násilné zabrání Těšínská, přičemž podobné snahy se týkaly i části Slovenska.
To samé polsko-ruská válka, kdy se Pšonci rok po WW násilně opět domáhali území. Armija Krajova “logicky” bojovala i v německém zájmu.
Hrdí Poláci ( panebože, vám je líto, že existuje i český Těšín, že ) popravují posly – a je to ok, jsou přece hrdí, a stává se to. Fajn, proč si tedy stěžujete na údajnou nečinnost RA ( ač meli překročit řeku, pro ti níž jsou ty místní potůčky ) a jsem zvědav, jak by Ike reagoval na identickou sovětskou podporu pařížského povstání. Navíc přechod vodního toku je velice problematická záležitost proti bránící se nepříteli.
Poláci okupovali část SSSR – dle pohledu Sovětů, a bylo jim dáno za pravdu.

Kolemjdoucí
29. 5. 2024 19:10
Odpovědět  Noobody

Tábory, které Pšonci pro válečné zajatce z oné války přichystali, byly odporné i na ostrou válku. Mnohdy se jednalo o díry v zemi, a krutost, nemilosrdnost Pšonků je vcelku známá a mnozí pamětníci II.WW, vězni z KT to potvrzovali – prim hráli ukroši.
Hry, při nichž byli rozsekáni zažívá zajatci, v zázemí, v týlu, je předobraz SS stráží, které v lágrech do pecí házeli nemluvňata. A nešlo o normalitu, ač jde o “hrdinné” Poláky. To se zeptejte Bobík a Amíků, kteří v I.WW na dohled ze zákopů fricků vyzvedli jejich spoutané zajatce, a umlátili je tak, aby to fricek viděl.
Obdobné hry nebyly běžné, a rozsah té genocidy byl vzhledem k nedávné WW obrovský. Pšonek si při uskutečňování odvěkého snu Velkopolska alias Trojmoří, plus krvavé porážky Rusa, servítky nebral.
Ještě chvilku obhajujte svoje ovečky, o nichž se v této zemi traduje: v jedné ruce kříž a v druhé kudla. Co takhle, kdybychom si po I.WW vojensky nárokovali třeba Slezko, a že jsme to udělat mohli …

Albi
29. 5. 2024 20:12
Odpovědět  Kolemjdoucí

Zapáleného politického ideologa jinými argumenty než které povinně léta studoval, nepřesvědčíte.

A díky za doplnění obšírnými informacemi.
Těch není nikdy dost, protože jak známo – “nemusí se přímo lhát, stačí jen něco neříkat”.

Kolemjdoucí
30. 5. 2024 06:13
Odpovědět  Noobody

Pozor, mezero, v Polsku bylo v roce.1939 kolik obyvatel, a kolik procent se hlásilo k německé národnosti ?
Těším se na demografický zázrak …
Těžce jsi cíleně lživě použil zasvěceně se tvářící mimózní čísla, data i formulace a údaje …
Takže do budoucna – máš “červenou” … Jsi v kategorii Lhář, demagog, fabulátor, fanatik, provokatér s náckoidní orientací …

Noobody
30. 5. 2024 06:59
Odpovědět  Kolemjdoucí

To Kolemjdoucí 30. 5. 2024 06:13
Děkuji za Vaše odhalení, jaký jsem to asociálně demagogický živel, který zde narušil váš zavedený bolševický světonázor a družnou debatu na téma: “My nic, my muzikanti” a “Za vše špatné mohou jiní”.

Vaše vidění světa, Vaše argumentační portfolio, ani právo na vyslovení názorů, postřehů i prezentaci Vašich znalostí Vám neupírám a žádnou stopku nevystavuji. Nejsem bolševický fanatik jako Vy, nechybí mi nadhled a schopnost diskutovat, jen se mi ekluje diskuse vyhrocená do bezargumentačního napadání druhé strany. Vámi používané diskusní fauly Vás ze slušně vedené diskuse diskvalují a tu stoplku si vystavujete sám, byť si to zřejmě neuvědomujete.
Vámi předvedená emoční vypjatost nesvědčí o schopnosti nadhledu a zamyšlení se nad argumenty, které Vám nekonvenují. Vy nehledáte PRAVDU, Vy výběrově hledáte argumenty podporující Váš názor a cíleně potlačujete (odmítáte) ty, které mu odporují. Vás bych přirovnal ke komunistickému soudci URVÁLKOVI. Ten používal tytéž metody selektivního dokazování, místo objektivního hodnocení důkazů. Vaše názorové ukotvení je bezvadné a jako bojovník za SVOU pravdu máte všechny předpoklady stát se ikonou souvěrců.

29. 5. 2024 05:04
Odpovědět  Noobody

Pilsudski Pakt s Německem byl 1934, v 1935 byl Pilsudski už mrtvý. A kdeže Německo vypovědělo tu smlouvu v únoru 39? A ty dohady o SSSR- Polsko???

Noobody
29. 5. 2024 11:41
Odpovědět  primak

To primak 29. 5. 2024 05:04
Díky za upozornění, máte pravdu! Německo uzavřelo s PL pakt v lednu 34 na 10 let a jednostranně jej vypovědělo v dunu 1939. Důvod byla neochota PL umožit zřízení dopravního koridoru mezi Řiší a Gdaňskem (požadován byl i koridor s Východním Pruskem) výměnou za území, nebo na základě plebiscitu občanů PL žijících v prostoru uvažovaného koridoru. PL na základě vyjádřené podpory GB na žádosti Německa ani nereagovalo. Poslední výzva ze srpa 39 k mírovému řešení byla adresována přímo MZV GB, ale polské straně nebyla ani předána, čímž Velká Británie vědomě NEZABRÁNILA ozbrojené konfrontaci mezi N a PL. Je zřejmé, že GB měla na vzniku N-PL války eminentní zájem!!

Smlouvy se nevypovídají někde (to se jen podepisují), ale pomocí doručení do rukou ministra mzahraničí, popř. premiéra druhé smluvní strany.

Poslední otázce nerozumím.

Pravdomluvny
29. 5. 2024 08:19
Odpovědět  Noobody

U těch fotek byl titulek, že je to z pohřbu Pilsudského!

29. 5. 2024 10:32
Odpovědět  Pravdomluvny

Ta tryzna v Berlíně byla na rozkaz Hitlera ve stejný den jako pohřeb v Krakově, kde byl Göring a Ribbentrop. V Berlíně – s nakašírovanou prázdnou rakví – byl výjimečně Hitler, jenž se normálně pohřbů neúčastnil. Údajně jediná účast mše za jeho vlády a naposled, co byl v kostele.

A na fotografii vpravo v druhé řadě, 3. zprava, se zdá že je Beneš, a že by jeho žena Hana? Na druhé fotografii jsou ti dva jediní sedící, nebo se zrovna zvedaj?

Noobody
30. 5. 2024 10:49
Odpovědět  primak

To primak 29. 5. 2024 10:32
Zajímavé postřehy, gratuluji a děkuji.
K té fotograsfii – Beneš s manželkou to zřejmě nebyl, viz detail foto v úvodu článku:
https://ciekawostkihistoryczne.pl/2015/05/12/internet-klamie-hitler-wcale-nie-plakal-po-pilsudskim/

31. 5. 2024 09:59
Odpovědět  Noobody

Nic takového v tom odkaze nevidím, co by řeklo, že to nebyl Beneš. Ta druhá fotografie z té tryzny spíše naznačuje, že to asi byl. Jestli Hana, to už je méně zřejmé.

Zajímavé, že oba jediní sedí, zatímco ostatní stojí…

Noobody
31. 5. 2024 16:22
Odpovědět  primak

To primak 31. 5. 2024 09:59
Zřejmě jste si neotevřel mnou nabízený link. Tam byste viděl zvětšeninu oné foto s tvářemi civilní dvojice. Podle mne to Beneš nebyl.

1. 6. 2024 08:50
Odpovědět  Noobody

Bohužel mi ten link ukazuje tu stejnou fotku, kde Beneš s tou ženou sedí, jiní stojí. Jestli je myšlena ta první úvodní fotka, kde za Hitlerem sedí někdo se ženou? To jsou úplně jiný lidi, zřejmě Neurath se ženou, ona má jiný klobouk a nesedě na tom místě, co ukazuje to dolní fotografie…

1. 6. 2024 08:52
Odpovědět  Noobody

Beneš jistě musel na pohřeb. Jestli nebyl v Krakově, tak tedy byl v Berlíně, což asi se mu lépe hodilo, nechtěl mezi braty Poláky.

Pavel z Moravy.
29. 5. 2024 09:35
Odpovědět  Noobody

A co takhle krvavá občanská válka ve Španělsku? Snad víte co prováděli fašisté ve Španělsku. A co takhle všichni ti fašouni rozlezlí po celé Evropě. Je to váš problém, ale vy jste tak jednostranně zaměřen vůči jedněm a neschopen se na vše dívat objektivně, až jeden žasne. Fašismus vzešlý z buržoazní společnosti je to nejodpornější co může v lidské společnosti existovat. Já vám ho nebudu hanět, vy určitě víte proč se mu klaníte, tedy tomu kapitalistickému bůžku, který lidstvu přinesl ve spojení s fašismem tolik zla. Jinak je třeba ještě říci hloupému a nechápavému lidu co skvělého kapitalismus přinesl lidstvu. Určité elitě ano, pohádkové zisky. V tom s vámi souhlasím. Aby vše bylo objektivně posuzováno, musely by se dát klady a zápory jednoho i druhého systému na misku vah a poté to rozumně zhodnotit. A zhodnotit to ve prospěch všech, to je to nejdůležitější.

Slovan
29. 5. 2024 09:57
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Já nestačím zírat jak se po ránu místo dobrého kafíčka, zase se mi tuna rozčiluješ. Já vidím nick a jdu dál, copák to muším číst, když už včera jsem věděl co daný dnes napíše. 🤣 Nevím, jak se dokážeš orientovat v boji ve vysoké trávě, ale jsou tu tři králové, kteří píší autenticky dokola tralala stejnou mantru. Neuvěřitelné, teď si to přeber, veliký a chytrý jsi dost. Hezký den. 🙋‍♂️

Pavel z Moravy.
29. 5. 2024 12:54
Odpovědět  Slovan

Já se nerozčiluji, kafe jsem měl, dobrým rumíkem se předzásobím, jak mi radil kolemjdoucí a vyčkám. Už se to hrotí tak, že by člověk neměl váhat, ještě si užít než budeme opravdu v dupě. A tuhle čechomoráckou společnost komentovat. Jaký to má smysl. To už mi před dobrými 10 roky říkala jedna starší paní učitelka- Však víte pane v čem žijeme.

Slovan
30. 5. 2024 08:45
Odpovědět  Pavel z Moravy.

A jéjej, zas jeden co bude vyčkávat. 🙏🙄🤦‍♂️🤣

Noobody
30. 5. 2024 11:10
Odpovědět  Pavel z Moravy.

To Pavel z Moravy 29. 5. 2024 09:35
Kolego, vážím si Vás i když v mnohém nesouzníme. O občanské válce ve Španělsku jsem si něco knih načetl a jako vždy jedna strana akcentuje zvěrstva druhých a o svém másle na hlavě decentně mlčí. Vychází li Vaše vítka z info z hodin dějepisu ZŠ a filmů prezentovaných za socíku, tak se obávám, že jste obětí komunistické propagandy a šíříte zde nikoli PRAVDU, ale zidealizovaný komunistický narativ. Očekával bych, že si dohledáte a seznámíte se s knihami a materiály o tom, co předcházelo OV, jejím průběhu i jak se chovali vůči svým spoluobčanům Republikáni – komunisté. To vyprovokovalo gen. Franka k ozbrojené obraně Španělské koruny. Jinak by Španělsko mělo stejně krvavou revoluci s miliony mrtvých a komunistickou autokracii bez osobních svobod a obč. práv, jako se dostalo po VŘSR lidu Ruska.

Fašismus – vznikl jako protiváha a sebeochranný mechanismus konzervativní části společnosti v reakci na krvavé revoluce komunisty vyprovokovaného lumpenproletariátu. Komunisté s jejich diktaturou DT a internacionalistickým vývozem soc. revolucí do celého světa jsou “užitečnými idioty”, verbíři a hecíři nespokojených, ve prospěch a v žoldu globalistů.
./.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Noobody
30. 5. 2024 11:43
Odpovědět  Noobody

./.
Nechci obhajovat fašisty, nacisty, komunisty,…. protože všichni eskalovali touhu prosadit výhradně své vidění společenského řádu bezohledně, až za hranice humanity!! Údajně se tomu říká POKROK. Jen vím, že KAŽDÁ sociální revoluce znamená nejen změnu stávajícího spol. řádu pomocí násilí, ale i hory mrtvol, řeky krve a moře lidského utrpení, proti kterému se ostře vymezuji. Jen vím, že za řáděním komunistů v žoldu globalistů (vyvolených) je mnohonásobně více mrtvol, než za excesy předešlých společenských režimů. Komunisté během realizace diktatury DT a vypořádáním se s “exponenty pravice a kontrarevolucionáři” vyvraždili po světě násobně více vlastních spoluobčanů, než mají na svědomí obě světové války a mezinárodní válečné konflikty za posledních 200 let. S těmi statistikami NIC neuděláte a nelze je vyvrátit, ani okecat!!

Jistě víte, že kolona se pohybuje rychlostí nejpomalejšího vozidla. Když po bolševicku budete prosazovat “všichni”, tak jste tam, kde jsme dnes. Všichni mají právo na vzdělání a tak máme inkluzi, nedouky s VŠ tituly, devalvaci vzdělání.
Vaši touhu po jednotě vyřeší 3.SV, kdy zbylí začnou od 00. Dočasně, schopnější zase předběhnou méně zdatné, líné, …

31. 5. 2024 10:22
Odpovědět  Noobody

“fašisty, nacisty, komunisty,…. protože všichni eskalovali touhu prosadit výhradně své vidění společenského řádu bezohledně, až za hranice humanity!!”

Jedni tam chyběj. Ti jistě “neeskalují touhu prosadit…”

Noobody
31. 5. 2024 16:11
Odpovědět  primak

To primak 31. 5. 2024 10:22
Těch, co tam chybí, je jistě mnohem víc. Které máte konkrétně na mysli?

1. 6. 2024 09:03
Odpovědět  Noobody

Chytrý se dovtípí, nechytrý se nakopne: Svět ovládají kapitalisti, na ty jistě se to nevztahuje, že?: “pomocí násilí, ale i hory mrtvol, řeky krve a moře lidského utrpení”…

Chlape, co to máte za mánii? Já jsem taky vyrost v republice, kde všichni nenáviděli Rusy – nakonec i mnozí i ti kovaný, i když nikdo nevěděl vlastně proč. A nebylo jednoho, který by měl jiný názor. A jsem z rodiny poškozené komunisty.

Ale jsme teď o 50-70 let dále a nejsem i nadále zabedněnec, abych neviděl, jak jsme byli blbí (jo, máme na to omluvy).

A pokud vy to dnes ještě nevidíte, tak buďte blbej a zabedněnej dál. Ale aspoň pak neopruzujte tady a jinde… (předem děkuji za pochopení)

Noobody
2. 6. 2024 15:46
Odpovědět  primak

To primak 1. 6. 2024 09:03
Vidí soudruhu, že se Vám nejedná o hledání pravdy, ani výměnu poznatků a argumentů. Chvilku to vypadalo, že nejste zaslepený fanatik jediného správného vidění světa – ve Vašem podání toho bolševického. Bohužel (na štěstí?) jste se odkopal. Co na plat, když někdo nechápe objektivní etapizaci vývoje společnosti (neželte, nejste osamocen – takových naivů je skutečně většina), tak jim nelze vysvětlit to, co nejsou schopni navnímat a pochopit.
Musím Vás zklamat, na Vaši jistě dobře míněnou radu v posledním odstavci komentu ani náhodou nereflektuji. Sám nevyžádané rady neudílím a od jiných neberu! Zvláště když rádcům mají usnadnit přežvykování jejich blbostí.

Tož tak primaku. Přeji i Vám veselé poskakování za hlasitého hýkání: “Kdo není s námi, je proti nám!”

31. 5. 2024 10:20
Odpovědět  Noobody

No ono těch mrtvých ve Španělsku bylo mraky a i po vojně. A taky ne moc dobře známo je, že po válce se prodávaly novorozeňata do Jižní Ameriky – s Franko tichým souhlasem, tisíce dětiček, kdy rodičkám řekli, že dítě zemřelo. Dost se o tom později vyšetřovalo, nicméně ti zúčastnění doktoři byli pod ochranou Franca. Myslím že AlJazeera o tom dělala reportáž.

Graham Greene co napsal před válkou novelu Confidential Agent (u nás Tajný kurýr), sfilmováno po válce v Hollywoodu, se neodvážil do Španělska dokud Franco žil.

A na pohřbu Franca nechyběl žádný potentát…

Noobody
31. 5. 2024 16:19
Odpovědět  primak

To primak 31. 5. 2024 10:20
Vidíte, to měl GG celkem štěstí, že se i bez státního převratu mohl do Španělska po smrti diktátora vydat. U nás došlo k převratu, Mašínové byli Topolánkem vyznamenáni medailí za odvahu, kterou jim předal Vondra a přes to se sem z obav před tr. stíháním nikdy nevydali.

Je to tak, jak říkal Werich: Sice máme demokracii, ale chybí nám demokraté.

28. 5. 2024 13:14
Odpovědět  Albi

Jako třeba těm, co si o Ben Ešedovi, aby nekřivdili nebo naopak svazácky nefandili, podobně jako o Stalinovi a tzv. “svatém” Václavovi, během více než padesáti let vypídíli, co se kde vypídit dalo, jako například já, že.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
28. 5. 2024 15:37

Trochu objektivního pohledu by rozhodně neškodilo.
Jinak musíš dobře vědět, že tvé “pídění” v 99% velice uznávám a vítám.

Občas níže vysvětluji, co jsem sice “nevypídila”, ale dozvěděla se čtením, částečně “poslechem” (rozhlas, škola), něco si i pamatuji (co by dítě) z vyprávění i hodnocení dospěláků = tedy tak, jak jeho osobu vnímali a hodnotili lidi, kteří tu dobu 1. republiky, války i těch pár poválečných let prožili osobně, neovliněni následujícími léty úprav, nebo pomluv..

My – po osmdesáti létech – bez jakékoliv tehdejší zkušenosti, a už vůbec jakékoliv odpovědnosti ani tehdy, natož dnes, nemáme žádné právo posuzovat jeho slova ani činy.

Mj. – “dopídil” ses někdy Benešova vysvětlení, proč nakonec odmítl Stalinovu nabídku pomoci? Nechci tě poučovat, třeba to víš, ale nebylo v tom nic proti Stalinovi nebo SSSR – jen obava, že by se ta pomoc mohla realizovat jen podobně jako pomoc Španělsku – se stejným výsledkem a možná mnohem horšími následky pro ČR.
Jak bys potom dnes asi “Ben Ešedu” znectil (tedy pokud bys vůbec žil) , si raději nechci ani představovat.

Pavel z Moravy.
28. 5. 2024 16:31
Odpovědět  Albi

To je přesně to, co jsem opomenul a chtěl napsat, pokud bychom vůbec žili, neboť pro určité kruhy by ta nabídka Ruska byla nerealizovatelná. Proč, si nemusíme říkat.

29. 5. 2024 15:05
Odpovědět  Albi

Nebudeš tomu věřit, ale dopídil jsem se dokonce víc, než zmiňuješ a než je obecně známo, a to i mezi renomovanými historiky. Např. ani doktor Skála zřejmě neví – kdyby věděl, zmínil by to -, že Adolf měl jen ten jeden jediný pokus, páč německý generálštáb se usnesl, že kdybychom se bránili, šel by Adolf okamžitě do izolace – cvokhaus, nebo kriminál.
Je toho víc, ale toto je z hlediska 2 světové tak stěžejní, že všechny ostatní argumenty pro a proti jsou proti tomuto faktu slámomlácením, řekl bych. Asiže proto je to tak intenzivně tutlané. Ještě před cca pěti šesti lety to bylo na gůglu normálně dohledatelné a dokumentárně ozdrojované. Teď ani tuk. Ale je toho víc, jenže už na to se-ru vysvětlovat něco někomu, kdo přijímá info zásadně selektivně a vnitřně nesouhlasné a priori nevnímá.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
29. 5. 2024 17:57

V tom případě – jak a čím je to doloženo, co ani komunisti nebo historici dodnes nevědí?

Ale hlavně – věděl a mohl s tím dr. Beneš tenkrát počítat?
Ty osobně bys radil do takového rizika jít? Nezkoumal bys, jestli to nmohla být provokace “tajných služeb” – a že takových a mimo těch dodnes ještě neobjasněných, ale skutečností prověřených už bylo. A podobné úvahy by tě nenapadly?
Mimochodem – německý “genštáb” se usnesl na ledasčem, ale – vyšlo mu všechno? Opravdu všechny plány? I “včasný a úspěšný” atentát na Hitlera?
A věřit německým zprávám mi připomíná situaci Putina, který – i podle jeho slov – dost dlouho věřil zprávám = slibům KoZa.
A jak dopadl?

Ne že bych cos našel nevěřila, ale – tak “nové” objevy mi silně připomínají kauzu Vrbětice. A pak ty výhrady, které mi brání přijmout po létech takové “nově nalezené” zprávy.

V každém případě tu ale je ta kardinální věc – žádný plán, byť sebelepší, nemusí vyjít a to riziko prohry bylo příliš veliké.
A naposled to, co se všichni brání přijmout – MY – nikdo z nás tu tehdejší odpovědnost neměl a nejen to – ani představit si to neumíme. .

29. 5. 2024 23:33
Odpovědět  Albi

Nikdy jsem neuváděl nepodložené informace. A historici vědí – leč ne všici. Toto info byla vydolováno z nějakého něm. archivu nějakým pídivým něm. historikem před cca 8 – 10 lety. A ozdrojovaná odkazy právě na ty objevené dokumenty – fotokopie dok. a pod.. Tak jsem si to uložil, včetně odkazů, leč všechny odkazy nefunkční – chyba.
A ani se už nedivím. Nehodí se to totiž absolutně nikomu. Ani helmutům, at již “demokratům” nebo náckům, ani komárům, ani historikům, ani nám, obyvatelům Bohemie – absolutně nikomu. Zřejmě jen takovým umanutým obracečům šutrů – padni komu padni – mého ražení.
To je jako s mým psaním do šuplíku. Také mi to nikdo, jak jsem zjistil, nevydá, protože padni komu padni je neprůchozí. A to dokonce i tehdy, když jsou dostupná fakta, jako je tomu např. v oné bratrovravždě bukvíka václava, kdy tento prokazatelně skotačil ještě 16 let po své smrti. A abych si mohl dovolit vydat knihy vlastním nákladem, jako ten frustrát co postřelil Fica, na to nemám chechtáky.
P.S. Jaký vyšlo to generálštábu? Vyšlo to Adolfovi – proti vůli německého generálštábu! To neměl být atentát, ale, v případě že bychom bojovali, zatčení a internace! A jo – šel bych do rizika!

29. 5. 2024 23:35

Skála – Kratochvíl: Měli jsme se bránit? Mnichov 1938

1. díl https://1url.cz/r1tfB

2. díl https://1url.cz/s1tfG

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
29. 5. 2024 23:37

S K Á L A měli jsme se bránit? Mnichov 1938

1. díl https://1url.cz/r1tfB

2. díl https://1url.cz/s1tfG

29. 5. 2024 23:39

5. díl https://1url.cz/a1tfa

Pro i proti – Skála si myslí, že neměli, Kratochvíl že jo.

31. 5. 2024 10:28

Jistě, vždyť to bylo tak snadné: Zleva Německo, shora Německo+Polsko, zprava Slováci+Banderovci, zdola Rakušáci+Maďaři. Kam couvnout?

Jaris
28. 5. 2024 02:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Nejlepsi vysvetleni najdeteve filmu Dny zrady. Benes, podle meho nazoru, byl vahavy strelec. Spolehal na Francouze a Anglicany, kteri ho nakonec vypekli. Nechtel ze zacatku jednat s Ruskem o pripadne pomoci, ale nakonec se jich nekolikrat ptal, zda tu pomoc Rusove mini vazne. Vzdy dostal kladnou odpoved. Jenze nez se rozkyval, bylo pozde. Sam pak utekl z Ceskoslovenska a po celou dobu valky zil v zavetri Anglie.Spravny kapitan nikdy svou potapejici se lod neopousti. Po valce se vratil a myslel si, ze cesky narod se z nej blahem a radosti potentockuje. A ono nic. Myslim si, ze jej Cesi spise povazovali za zradce nez za prezidenta,ktery stal za svym narodem.
No a jak z historie vime, tak nakonec Ceskoslovensku prece jen pomohla Ruda armada.

28. 5. 2024 05:40
Odpovědět  Jaris

Trošku – vlastně dost hodně – zjednodušené. Na Fr., Angl. se spoléhal každý v Evropě. (I Hitler.) A že Beneš utekl? Jak by asi národu pomohl zůstat v Protektorátu?

A že český národ po válce se z něj blahem? A zrádce? Čím je to dokázáno? Ta poválečná doba nebyla nikde moc klidná, zvláště u nás, kde se komunisti dostali do čela už dávno před 1948. A že Češi si dokážou nějaké naše veličiny pěkně zamilovat, že? Není jeden, aby na něm něco nenašli.

A zvláště teď, teď to víme nejlíp. Před pár dny psali v Idnes: Beneš se Mussoliniho neštítil… V roce 1924 se měl Mussoliniho štítit? Proč jako?

BTW, nejlíp vědí o Čechách a Češích ti, co neví, že čeština bez háčků čárek není žádná čeština…

P.K.
28. 5. 2024 07:30
Odpovědět  primak

Správně, s Benešem měli zdrhnout všichni Čechoslováci; Německo by muselo obsadit pracovní místa ve fabrikách na území Československa členy Wehrmachtu a nemuselo vůbec dojít k válce.
Btw,
čeština bez háčků a čárek == cestina bez hacku a carek.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Jiri1
28. 5. 2024 09:53
Odpovědět  P.K.

Kam zdrhnout? Nemeli penize jako Benes. Mate predstavy Hurvinka o valce.

Albi
28. 5. 2024 19:17
Odpovědět  Jiri1

V penězích to není.
Z Německa utíkali lidé úplně bez peněz a dokonce do jiných podmínek, než nebozí Ukrnajinci západním směrem za plným zaopatřením.

Pravdomluvny
28. 5. 2024 19:24
Odpovědět  Jiri1

A co ti, kteří utekli,aby mohli proti nacistům bojovat???
Kolik z nich mělo plné kešeně?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Kolemjdoucí
28. 5. 2024 22:32
Odpovědět  Pravdomluvny

Za ty, co utekli k těm “přímá kamarádům” vše platilo Československo , každou tkaničku do bot za to, že čechoslováci mohli chcípat v uniformách zemí, které nás bez mrknutí oka prodali, které jako Britové umožnili náckům dostat se k části zlatého pokladů. Dokonce to byly takové hyeny, že tu smlouvu Brit podepsal na den obsazení zbytku ČSR wermachtem. Navíc blokace zbytku zlatého pokladu až do myslím 80-tých let … Fakt kámoši… Stejně se paktovali v polovině 30-tých let s Císařským Japonskem v Tichomoří…

Pravdomluvny
29. 5. 2024 05:40
Odpovědět  Kolemjdoucí

Utíkali i do Ruska,nejen ke zrádcům do malé Anglie.
A že jsme museli platit i tkaničky vina Beneše!!!!!!!!

Kolemjdoucí
29. 5. 2024 19:51
Odpovědět  Pravdomluvny

Omyl, Brit obchodoval s náckem s částí zlatého pokladu už na jaře r.1939. Britové ekonomický terorismus praktikují skoro 400 let ( dle znalců i těch, kteří jej praktikovali v druhé polovině 20.století, pravda, za kovboje ) , a platí , že Bobík bude dělat jen to, co je užitečné, přínosné pro UK, Anglii…
Nějak mi unikají platby tomu hroznému bolševikovi, uniká mi, že bychom ony náklady museli zamáznout částí zl.pokladu. Apropo, proč jen Fajt zůstal na východní frontě …

Boomer
28. 5. 2024 08:38
Odpovědět  primak

.. stejně tak se českoslovenští komunisté ještě před srpnem 1941 neštítili německého dělníka, soudruha v uniformě Wehrmachtu, než je srovnal do latě soudruh Stalin…

28. 5. 2024 09:22
Odpovědět  Boomer

Co je to za blábol?

Boomer
28. 5. 2024 13:48
Odpovědět  primak

..to je fakt, vyhledejte si to v komunistických dokumentech z té doby… .

Noobody
28. 5. 2024 21:40
Odpovědět  Boomer

To Boomer 28. 5. 2024 13:48
Já se obávám, že soudruh “primak” ani netuší, nač narážíte! Z bolševické propagandy, vyučované v hodinách OV a dějepravy za socíku, se pravdu o příkazu Kominterny všem komunistickým stranám v Evropě – “komuinisté jsou povinni zříci se jakékoli formy odporu vůči německé okupaci a příslušníkům německé branné moci” – dozvědět nemohl. Jako se za socíku nedozvěděl nic o událostech předcházejících Mnichovské dohodě, tajném dodatku smlouvy Rybentrop – Molotov, Katyni, Sokolovu, Josefu Buršíkovi a tisících dalších událostí a osob. Pravda o nich byla komunistům nebezpečná či jen nepříjemná, neb bourala jimi pečlivě budovaný obraz o jejich spravedlivých, čestných a poctivých úmyslech a činech. Proto se komunistická historiografie tvářila, že se události nestaly, osoby byly vymazány, příčiny, následky a význam účelově překroucen a zkreslen tak, aby výsledek nahrával pozitivnímu společenskému vnímání bolševiků a jejich činnosti.

Pro ty kdo netuší a chtějí vědět napovím – hledejte info např. ke vzpouře v Cholmondeley.

Kolemjdoucí
28. 5. 2024 22:35
Odpovědět  Noobody

Kdyby měla pravda ručičky, máte zlomenou čelist a lícní kost, soukmenovče.

Noobody
29. 5. 2024 11:08
Odpovědět  Kolemjdoucí

To Kolemjdoucí 28. 5. 2024 22:35
Soudruhu – o pravdě vy bolševici raději mlčte, neb se ji vždy snažíte znásilnit a překroutit ve svůj prospěch. Nebo alespoň umlčet, zastřít, znevěrohodnit, protože PRAVDA o vašich skutcích je tak hrozná, že se jkí bojíte a sami za ni stydíte!!

V tom máte sakra velkou praxi a myslím, že by se soudruh Goebels od vás mohl lecos přiučit. Metody manipulace a propagandy mají bolševici skutečně skvěle zvládnuté! Od vás se žurnalistice jistě učila naše pravdomluvná, nezávislá, objektivní a nestranná mainstreamová masmédía, která do nás denně perou Eurounijní – globalistickou propagandu. Ta poudačka o pravdě se Vám fakt móóc povedla!

Kolemjdoucí
29. 5. 2024 20:13
Odpovědět  Noobody

Soukmenovče, jak s pravdou nakládáte je vidět 35 let, jak se soukmenovci tvého kalibru klaní před SDL, jak opovrhujete plebsem, jak jste plíživě importovali fašounství a nacismus vcetně úporné snahy odstranit Benešovy derety, který ve své hlouposti ta zvěrstva baští a podporuje. Jak pomalu budujete a obnovujete pomníky svým , zároveň bouráte ty určené osvoboditelům, jak jste ze slova PRAVDA udělali prodejnou děvku, jak jste naložili se standartu ač máte tradic plné huby.
Jak otřesné figury jako vy exhibují v Lidicích, Lezákách, a podobně, jak váš milec Hermann znesvěcuje pietní místa a prostor, jak tancujete s vrahy na hrobech českých obětí…
Kdyby žili ti z české historie, na které se mnohdy pokrytecky odvoláváte, neotřou si o vás a vám podobné, holínky.
Goebels i AH byl produkt vašich kruhů, echt demokratů- jen se k němu nechcete hlásit. Kadence 24/7 dnešních demo inkvizitorů a fanatiků společně s kalibrem a především ničivostí násobně překonávají JG i AH.

Albi
29. 5. 2024 21:39
Odpovědět  Kolemjdoucí

1+++
A mimochodem – význam slova “bolševik“, nesprávně pochopený a předaný veřejnosti po r. 1948 by si měl nově prostudovat, aby ho nepoužíval nesprávně.

Poněkud hodně to potom devalvuje i to málo pravdy, v jeho příspěvcích, což – domnívám se – nebylo jeho záměrem.

Kolemjdoucí
30. 5. 2024 06:21
Odpovědět  Albi

Lže a fabuluje. Vysoce pravděpodobně vnitro, popřípadě jiná libtardí stáj, provokatér fanatik …

30. 5. 2024 13:12
Odpovědět  Albi

Ha! ha! ha! A že své, sovětské veřejnosti a svých učebnic to sověti předali kdy? Také po r. 1948?

Staník
28. 5. 2024 15:43
Odpovědět  primak

Třeba tehdejší dánský kral neutekl a každý den se projížděl na koni po Kodani, aby národ viděl, že zůstal s ním. Třeba srbský král Petar Karadjordjevič za první světové také neutekl a dokonce absolvoval se svym lidem a armádou cestu ze Srbska přes Černou Horu, Albánii až na Korfu, při které zemřelo cca 200 tisíc lidí. Tož jen tak, abych přiložil polénko😉.

Pravdomluvny
28. 5. 2024 16:39
Odpovědět  Staník

Panečku,ta sedla 👍🙂

28. 5. 2024 17:13
Odpovědět  Staník

Srovnávat jabka s bramborama…Dánský král – a taky belgický – zůstali holt doma, doma je doma, a tak byli jejich poddaní pak v klidu a moc nerevoltovali, aby to pak pan král za ně neodsíroval..(Jestli ale opravdu denně na tom koni se producíroval, jistě můžeme Wiki věřit, že.) Však mu taky za to Hitler poblahopřál k narozeninám.

Navíc v 1.sv.v., přestože neutrální, dost Němcúm pomohli. Nakonec byli s nima odjakživa dost spojeni, jejich území jednou pod Dánskem, jednou Německem. A taky různé příbuzenské vztahy…

A proč z tý Wiki rovnou nedat o jiných králech a prézech?
…jeho bratr, norský král Haakon VII a nizozemská královna Wilhelmina, helénský král Jiří II., lucemburská velkovévodkyně Charlotte, jugoslávský král Petr II., československý prezident Edvard Beneš a polský prezident Władysław Raczkiewicz, ti všichni odešli do exilu během nacistické okupace svých zemí,

Nezapomněli jsme na někoho? Jo, slovenský préza taky neutek, že..

Pravdomluvny
28. 5. 2024 17:59
Odpovědět  primak

Pšonskej xindl se s nacisty bratřil, chtěl znovu vybudovat Velkopolské království,tak kam Pšonek utíkal????

Albi
28. 5. 2024 19:53
Odpovědět  Pravdomluvny

Kam jinam než do Anglie! Neslyšel jste, že tam ve válce podobně jako čeští piloti válčili i Poláci?

Občas si ověřte fakta. Stačily by i ty z beletrie nebo filmů staršího data (podle ještě neupravené historie).

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pravdomluvny
29. 5. 2024 05:41
Odpovědět  Albi

Ke zrádcům se NEUTÍKÁ,TY YNTELIGENTNÍ VŠEZNÁLKOVÁ!!!!!!!!
Pravda, Beneš byl začátek, udavač Havel zdatně navázal spojenectví.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
28. 5. 2024 19:28
Odpovědět  primak

1+++
Panečku, ta sedla 👍🙂 ještě víc. 🙂

Albi
28. 5. 2024 19:49
Odpovědět  Staník

A jen tak na okraj – napadlo vás, že Dánsko mělo ve světové hierarchii jiné postavení? Dánsku nehrozila poválečná krádež území, bylo pod “ochranou” Západu.
Nová dvacetiletá Česká republika byla v jiné situaci a pro každou zemi je potřeba najít jiné řešení. A Němci si na naše území vždycky “brousili zuby”. Možná že nebude dlouho trvat, slavně a dobrovolně jim pro začátek předáme s pokornou omliuvou Sudety, které jsme jim “ukradli”.

Proboha lidi – aspoň někdy vyměňte emoce za trochu myšlení!

Kolemjdoucí
28. 5. 2024 22:46
Odpovědět  Albi

Víme, že je Noobody , tedy Nikdo a Boomer ( není to alter ego, nebo 2 nicky jedné persony ? Vypadá to tak ) bude vítat dle Žáčka, Mlynárika a podobných na jejich historickém území , ne … Říká se tomu kolaborace – to v té milosrdnější verzi. Samozřejmě šlo vždy o území Koruny České, 1000 let … Ani Habsburk to nezpochybnil … Dnes opět trollí tentokráte domácí Pátá kolona, tentokráte je rozklad a zánik prováděn pomocí domácích užitečných, jímž by ta Svatováclavská orlice tak slušela…

Pavel z Moravy.
29. 5. 2024 09:55
Odpovědět  Kolemjdoucí

Dobře to Beneš řekl, zrádci z vlastních řad přijdou, budou se omlouvat a zemi zaprodávat. Jasně to nyní vidíme a prožíváme. Tož jim popřejme ať si jejich děti a vnuci té západní lásky užijí. Bohužel, bude to i s těmi mladými, kteří po tom netouží. Nu a nějaká Wiki a podobné různé bláboly současných historiků navázaných na současnou moc s vysvětlováním historie, kteří pouze pracují na objednávku současných mystifikátorů nemá smysl komentovat. Správně to řekla Albi, nejsměrodatnější jsou názory lidí, kteří tu dobu prožili. To co někdo vytvořil po 70 letech už zavání jasnou opravou historie, nejenže zavání, ono to tak je. Takže otázka pro mladé – komu budete troubelíni věřit, těm, kteří tu dobu zažili nebo těm co si ji upravují dle svého přání? Tady také 30 letí plivají na socík a přitom byli v jeho době ještě na houbách.

Noobody
29. 5. 2024 13:06
Odpovědět  Kolemjdoucí

To Kolemjdoucí 28. 5. 2024 22:21

Kolego, Vám nesluší Svatováclavská orlice, ale staré pořekadlo:
“Podle sebe soudím Tebe.”

Přeji i Vám hezký den, plný chytrých nápadů.

Kolemjdoucí
29. 5. 2024 20:32
Odpovědět  Noobody

Bohužel mne za 35 let “demokraté” naprosto roztomilí, odstranili jakákoliv diplomatická sebeomezení, a i jakoukoliv naději na diskuzi co by formu výměny názorů. Zatímco bolševik se kultivoval, tzv.demokrat je čím dál větší buran, křupan, demagog a fanatik. Otázkou je, zda byl někdy vlastně jiný… Stihli jste vytvořit takovou atmosféru, že umřely i politické vtipy , v hospodách se o politiku raději nikdo ani neotře, páč jeden neví, jaký demokrat bude vyřvávat, titulovat dezoláty, soudruhy, kremelskymi šváby, a mnoha jinými, echt demokratickým přezdívkami. Že už dnešním “demokratům” nespíná, že jsou na levelu SA manů, je jaksi signifikantní. Jde o faktický důkaz porušení Dopplerova jevu, kdy vlnění nahradíme politickým fanatismem a demagogií.

Boomer
29. 5. 2024 21:12
Odpovědět  Kolemjdoucí

..velmi zajímavé, co zde píšete, a ještě zajímavější je, že mi z toho vychází podivně rozporuplný závěr.. v žádném případě nejste demokrat, ale nepochybně jste buran, křupan, demagog a fanatik, včetně toho vyřvání a urážlivého titulování každého, kdo s vámi nesouhlasí.
Jen si vás dovoluji upozornit, že já osobně na “lidi” jako vy zvysoka s*ru, ničeho jiného totiž nejste hodni… ;o)))))

Kolemjdoucí
30. 5. 2024 06:35
Odpovědět  Boomer

Figury vašeho typu ležící na ulici překračuji. Kolaboranti a vlastizrádci vašeho typu se cítí nedotknutelní. To, co jste za zač demonstrujete permanentním mentálně-morálními zvratky především na konto předků a jejich obětí.
Nejen, že jste přesně to, co je zmíněno, mnohdy ještě dle mustru vládní squadry mnozí z vás donášíte …
Nestojite ani za to odplivnutí …

Boomer
30. 5. 2024 10:16
Odpovědět  Kolemjdoucí

..zaspal jste dobu, dnes nemusí nikdo na nikoho donášet, hlupáci vašeho ražení mají možnost sebeprezentace na internetu a dlužno přiznat, že se opravdu snažíte, no a Chvojkovice Brod nemusí ani prstíkem pohnout. Archivy tupců bobtnají samovolně…

Noobody
30. 5. 2024 11:55
Odpovědět  Kolemjdoucí

To Kolemjdoucí 30. 5. 2024 06:35

Miluji česká přísloví, neb je v nich obsažena moudrost ověřená generacemi. Jedno z nich říká: Opakování matka moudrosti”. Zřejmě se jím neřídíte a tak Vás zdarma a nezištně oblažím zopakováním již dříve vysloveného, co na Vás pasuje jak hrnec na (__!__) – “Podle sebe soudím Tebe.”

Přeji i Vám hezký den, plný chytrých keců.

Slovan
30. 5. 2024 13:16
Odpovědět  Kolemjdoucí

….a ty nejsi štonc pochopit ve své infantilní povaze, že může mít dva či více lidí na věc stejný názor? Tvl, to jsem přehnal, radši tam dám tlamičku 🤣🤣🤣🤦‍♂️

P.K.
28. 5. 2024 07:56
Odpovědět  Jaris

…obsazení ČSR bylo součástí plánu útoku na SSSR a s tím zřejmě většina lídrů (i těch neoficiálních) Evropy (včetně USA a spol) v té době pravděpodobně nijak zásadní problém neměla. Jedna věc jsou oficiální vyjádření “vůdců”, a jiná je realita, což se nemění. Co si o tom myslel Beneš nevím, ale musíme věřit, že Jan Žižka by neutekl.

Jaris
28. 5. 2024 12:44
Odpovědět  P.K.

Ne, Zizka by rozhodne neutekl. Byl to skvely vojevudce, bojoval by a dokazal porazit nepritele v presile. Je mnoho dokumentu, jak se sudetaci chovali vuci Cechum jako rozzurene selmy. Cesi branili statecne a uspesne sve pozice nez prisel rozkaz z ministerstva od Benese, aby se cesti vojaci vzdali. Umim si predstavit, jaka to pro ne byla rana do srdce a uplne to znicilo sebevedomi naroda. Cesi byli pripraveni bojovat. Meli zbrane i opevneni a je znamo, ze se nemecke krysy vyzbrojily prave v Ceskoslovensku. Ja tedy Benese nemusim a take ho povazuji za slabocha a zradce. On proste tvrdohlave odmital ruskou pomoc. A ze chtel Benes zabranit masakru Cechu? Samozrejme, ze se mu to nepovedlo. Staci zminit Lidice, Lezaky, Javoricko a dalsi vesnicky. Mnoho ceskych, moravskych a slovenskych civilistu byly temi nemeckymi svinemi zavrazdeni bud na miste a nebo v koncentracich.

ModrýKlokan
28. 5. 2024 13:51
Odpovědět  Jaris

Němečtí nacisté a fašisté zavraždili cca 365.000 československých občanů. Nějak na to vohnouti lezoucí do zadku frickům a západu zapomínají.

Kolemjdoucí
28. 5. 2024 22:55
Odpovědět  ModrýKlokan

Bohužel dnes není zřejmé, kolik krys, práskačů a kolaborantů s Nàcky tehdy bylo ( asi mnohem více, než si myslíme, vzhledem k dnešku ), kolik spících kolaborantů zde zůstalo ( inu, archivy gestapa se “záhadně” ztratily – nejspíše skončily, minimálně jejich velká část, v rukou west spojenců co by motivační faktor pro mnoho místních “demokratů ), a kolik buď jich samotných, nebo jejich potomků se okamžitě po plyši usalašili v politice jak obecní, tak celostátní. Disidenti byli příjemci Štědrých dotací z SDL , a ihned po plyši to bylo znát… Fialenko se od plyše tím směrem angažoval ihned, praporečník …

Pavel z Moravy.
29. 5. 2024 10:03
Odpovědět  Kolemjdoucí

Vysvětlil jste to výtečně příteli. Převrat, tam je jasný rukopis všech zrádců a kolaborantů s cizinou a celá ta disidentská parta v tom jela. Lid dělal křoví a stafáž, bohužel.

Albi
28. 5. 2024 19:35
Odpovědět  Jaris

Jaris, Jaris – srovnávat středověké válčení se světovou válkou ve 20. století, to je opravdu ukázka (australské?) vzdělanosti.
.
A jakže to s tím Žižkou – kterého já taky uznávám a obdivuje jeho i jeho armádu – dopadlo? Změnil svět? Napravil mocenské (tj. církevní) mravy?

Pište, přehánějte, bude to mimořádně zábavné. 🙂

Jaris
29. 5. 2024 02:02
Odpovědět  Albi

Princip je vzdy stejny. Bud jste zbabelec a nebo stojite na strane sveho lidu.

Pravdomluvny
29. 5. 2024 05:42
Odpovědět  Albi

Mlčeti zlato a ve tvém případě to stoprocentně platí!!!!!!

Jiri1
28. 5. 2024 09:49
Odpovědět  Jaris

Benes byl ve svizelne situaci jako prezident. Zustat doma po Mnichovu by ho stalo zivot. A tak rikal, ze ma plan. Komik Fröhlich o tom v kabaretu zpival, ze ten plan je aeroplan. V bezpeci v Anglii mohl pro nas tezko neco delat. Zeme byla vyrobnou pro valku Hitlera a mela tak relativni ulevy. Nasimi zbranemi uz tenkrat se vrazdili Rusove. Po valce podepsal Dekrety a vyvlastneni casti pudy velkostatkarum, atd. V podstate byl socialista.

Albi
28. 5. 2024 11:10
Odpovědět  Jiri1

V bezpeci v Anglii mohl pro nas tezko neco delat.”
Ale mohl – a taky dělal. Každý má i ve válce svou práci a svou zodpovědnost!

A díky tomu, co tehdy dělal a tím ČSR reprezentoval, mohlo být po válce obnoveno ve svých původních hranicích a ještě zařazeno k vítězům.
Zdá se vám to málo? Nebo o tom nevíte? Pak byste neměl nejen vy, ale i ostatní vynášet takhle kategorické soudy.

Pavel z Moravy.
28. 5. 2024 12:30
Odpovědět  Albi

Vůbec si ta většina tady nedovede představit v jaké situaci byl. Ta takto uvažující většina by v jeho situaci byla zalískaná až za ušima. Klaus podepsal Lisabon až po nátlaku, já osobně jsem mu poslal mail, kde jsem mu vyjádřil podporu, když nechtěl podepsat. Moc ho nemusím, ale také ho odsoudíme, že podepsal? Proč se alespoň nějaká významná část za jeho rozhodnutí nepostavila. Pouze se říkalo, že je svéráz a zabejčený, ale bohužel on věděl o co tím podepsáním jde. Také ho za to jednou zepsujeme? Vždyť jsme tomu měli možnost všichni zabránit. Dnes jsem četl, že frantíci nám tady chtějí posílat všechny vyvrhele, kteří se tam nechtějí adaptovat. I to je příčina, že Klause dotlačili to podepsat. A kdo mu kujwa pomohl. A to znovu opakuji, že ho nemusím.

Albi
28. 5. 2024 20:07
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Opět souhlas.
Taky jsem Klause nemusela, ale když jsem četla, jak to probíhalo ….. měli by zdejší “historici” těžkou práci, udělat z něho “vlastizrádce” – však vylíčení celého toho honu na Klause taky pěkně rychle z internetu odstranili.
Máme přece svobodu slova a nárok na informace 🙁

Kolemjdoucí
28. 5. 2024 22:57
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Trefa, opakovaná… 👍

Jaris
28. 5. 2024 12:50
Odpovědět  Albi

Jj, Benes se chtel blysknout a tak v emigraci organizoval a podporoval odboj. Pribeh s parasutisty je velmi dobre znam a kvuli tomu, byly zavrazdeni obyvatele Lidic a obec byla srovnana se zemi. Samozrejme, ze Lidice nebyly jedine, ktere tento straslivy osud postihl.
Jedine, co se da Benesovi pricist k dobru jsou Benesovy dekrety. Jak dlouho jeste budou platit je velky otaznik, kdyz se ceska vlada miliskuje s helmuty ze sajrajtu.

Albi
28. 5. 2024 15:56
Odpovědět  Jaris

Tak ještě plivněte i na ty lidi, kteří byli tak blbí, že parašutistům pomáhali a zaplatili za to životy, aby to bylo dokonalé.
Možná se taky “chtěli blýsknout” svým vlastenectvím.

Jaris
29. 5. 2024 02:04
Odpovědět  Albi

Nakonec je zradil jeden z tech parasutistu. Kvuli nemu, pak byli zavrazdeni ti, kteri jim pomahali.

Albi
29. 5. 2024 21:44
Odpovědět  Jaris

A jak to souvisí s těmi pomáhajícími?

Jaris
30. 5. 2024 09:19
Odpovědět  Albi

Souvisi to s tim, ze nakonec ti pomahajici byli popraveni. Na ne ja neplivu.

Pavel z Moravy.
29. 5. 2024 10:15
Odpovědět  Albi

Ve Španělsku za občanské války partyzáni provedli nějakou akci a fašouni okamžitě popravili lidi, kteří mohli partyzánům pomáhat. A těch obětí bylo hodně. Úmyslně píši mohli. Fašouni nerozlišovali jestli ano nebo ne. A ať se to líbí nebo ne, říká se, že nejlepší organizaci v občanské válce měli španělští komunisté, protože tam byla disciplína a ochota zemřít pro vlast.

Noobody
28. 5. 2024 21:52
Odpovědět  Jaris

To Jaris 28. 5. 2024 12:50
Dovolím si nesouhlasit s Vaším: “Pribeh s parasutisty je velmi dobre znam”. Do dnes není jasné, jak, kdo a kdy přišel s myšlenkou “atentátu”. Byl to návrh britské strany, našeho zpravodajského oddělení, politického vedení odboje v Británii, nebo se plnilo zadání sovětů, či dokonce přání admirála Canarise, který údajně pracoval pro Brity, nebo samotného AH?. Technikálie jsou poměrně známé, ale příběh motivace je stále zahalen tajemstvím. Takže v zásadě nevíme skoro nic, obdobně jako u vraždy JFK a příběhu L.H.Oswalda.

Jaris
29. 5. 2024 02:05
Odpovědět  Noobody

Cetla jsem, ze to byl napad Benese.

Noobody
29. 5. 2024 10:54
Odpovědět  Jaris

Ano, akle bylo to z jeho hlavy, nebo jej někdo motivoval? Mj jsem četl i o autorství nápadu od plk. Moravce. Ale i úvahy připisující autorství atentátu všem výše zmíněným, které byly velmi seriozně zdůvodněny a doložen i možný způsob předání motivace (úkolu) české straně.

Staník
28. 5. 2024 15:46
Odpovědět  Albi

O tom se rozhodlo na Jaltě bez účasti Beneše.

Albi
28. 5. 2024 20:10
Odpovědět  Staník

ČSR nepatřila mezi velmoce – tedy garanty poválečných hranic.
Ale k tomu rozhodnutí se dospělo za určitě nemalého přispění Beneše za jeho exilu v Británii.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Kolemjdoucí
28. 5. 2024 23:13
Odpovědět  Albi

Dodnes mu můžeme blahořečit mimo jiné za to, že jsme neskončili jako země poražená, mezi které by nás šmahem řadil britský a francouzskÿ ksindl, jenž měl vlastně v souvislostech těch 365 ticek našich mrtvých na svědomí. US boys byli pouze s jiným přízvukem hovořící a jinak oblečení téměř Britové – ekonomičtí vítězi už druhé války ( velmoc z nich učinila I.WW) .
Ti samí “kamarádi” opomenuli svá zvěrstva – mimo fakt těžké zrady třeba bobíci svůj kladný vztah jak k nacismu, tak vůdčí ( kdopak to zdravím vztyčenou pravicí na Olympijských hrách v Berlíně ), na masivní průvody britských nácků, na přízeň královské rodiny … Frantíci kolaborovali půlkou státu, jejich represivní složky panečku spolupracovaly a defilé tmavých košil …

Noobody
29. 5. 2024 08:34
Odpovědět  Kolemjdoucí

To Kolemjdoucí 28. 5. 2024 23:13
S prvým odstavcem Vašeho komentu naprostý souhlas!! Jeho radiovýzvy k zahájení národního odporu proti německé správě a německé branné moci na konci války neměly z vojenského hlediska naprosto žádný význam, ale z hlediska politického obrovský. Díky prolité české krvi byla zachráněna samostatná česká státnost. Totéž platí o SNP, které bylo sice poměrně masové a bezprecedentní přesun leteckého stíhacího pluku do hlubokého německého zápolí na letiště Tri Duby nemá v dějinách válek obdoby, ale z hlediska vojensko – strategického bylo jen poměrně krátkou a omezenou epizodou. Díky množství padlých ve východním a západním zahraničním odboji, za SNP, v Pražském povstání, za Heydrichiády a z řad odbojářů jsme stáli na straně vítězů, nikoli s Německem na straně poražených. Jen díky tomu se po válce mohlo opět spojit Česko se Slovenskem do jednoho předválečného celku.

Ke druhému odstavci mám spoustu výhrad – např. nikdo si neurčuje svůj původ a stydět se za něj je znakem slabosti. Vichistická Francie není výdobytek Francouzů, ale důkazem, že AH neměl zájem o Západ a k váklce proti Z Evropě byl donucen politikou Fr a GB v r. 39.

Kolemjdoucí
29. 5. 2024 20:47
Odpovědět  Noobody

K druhému odstavci – ano, svůj původ si neurčuji, nicméně záměrně volím tuto verzi, formulaci, neb je odrazem toho, co používá dnešní “demokrat”, a celý houf pomocníčků. A poznání, že v současné době to jinak formulovat nemá cenu a nelze.. Mnohem zákeřnější a diskreditační verzi, formulaci, by použil nejen tzv.český novinář.
Vichistická Francie – řešíme Beneše a kopání do něho. Co teprve takový Pétain. No, co se týče války proti Západu – on by Západ držel vcelku pysk, Adolf byl určen k likvidaci SSSR co by ozbrojená pěst anglosasů a kapitálu. Spíše jim útokem na Francii hodil vidle do plánů.

28. 5. 2024 17:28
Odpovědět  Albi

Ano, právě to, že naše mohutná výroba zbraní a jiného materiálu pro Wehrmacht (Baťa jel naplno na 3 směny pod direktorem dědy Václava Havla, co předtím to odmítnutí pomoci od Stalina jako ministr propagandy národu pěkně vysvětlil), to se Spojencům moc nelíbilo. (I když to nechali pěkně nerušeně běžet celé roky, bombardovali to jen až v posledních týdnech války – ti západní Spojenci).

A tak nakonec ten atentát, Lidice, Ležáky, nějaký ten odboj a nakonec i to Slovenské Národní Povstání – na Tisa se taktně zapomnělo – a tak jsme se mohli dát dohromady zase se Slovákama a trochu se dostat zase do lepší společnosti.

Albi
28. 5. 2024 20:12
Odpovědět  primak

1+++

Pavel z Moravy.
29. 5. 2024 10:29
Odpovědět  primak

Původní záměr Hitlera byl pouze ten Drang nach Osten. A my měli posloužit jako výrobna proti SSSR a potom by se nás lehounce zbavili, takže my bychom si tady nepsali. O spojení západního kapitálu, který Hitlera podporoval je zbytečné hovořit. Vykrmili si ho, tak jako si nyní vykrmují Zelenského. A cíl je stále stejný. Rusko. Tady ale té přeformátované většině to již nevysvětlíte. Tragédií tohoto národa je to co řekl mistr Jan- Co všechno může způsobit ztráta světského bohatství, které není ničím jiným než lejnem, Čechové se paktují se svými úhlavními nepřáteli a za toto lejno zaprodávají svoji čest a zem. Tak to tenkrát viděl mistr Jan a ono se nic nezměnilo.

Pravdomluvny
28. 5. 2024 05:40
Ohodnotit příspěvek :
     

Odvážný a rozvážný???????

Pravdomluvny
28. 5. 2024 08:28
Ohodnotit příspěvek :
     

Jako člen zednářské lože ve Francii si nadělal spoustu kamarádů, kteří ho v době Mnichovské dohody hodili přes palubu.
A jako Ministr zahraničí má konferenci v Lacarnu totálně zklamal.
Nic nedojednal, východní hranice Československa nezajistil žádnou smlouvou a výsledek byl Mnichov před Mnichovem.
Štefánik mu oprávněně nedůvěřoval.
P.S.
A vydáním poválečných tzv.Benešových dekretů tech 360 000 zavražděných obyvatel Böhmen und Mähren a další statisíce padlých na všech frontách neoživil.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
28. 5. 2024 09:25
Odpovědět  Pravdomluvny

P.S. To snad nebylo myšleno, nebo snad jó? BTW, ty t.zv. Benešovy dekrety nebyly (jen) z jeho hlavy…

Pravdomluvny
28. 5. 2024 10:43
Odpovědět  primak

Jde o to, že tím si po válce reputaci moc nenapravil.

28. 5. 2024 17:30
Odpovědět  Pravdomluvny

A u koho asi? Možná u Němců…

Pravdomluvny
28. 5. 2024 18:00
Odpovědět  primak

U Čechoslováků!!!!!

Staník
28. 5. 2024 15:49
Odpovědět  primak

V zasadě výsledek Postupimské dohody.

Standa
30. 5. 2024 10:45
Odpovědět  primak

Jaképak ,,jen”? Bylo to ( o odsunu a vyrovnáníse s kolaboranty) rozhodnutí vítězných mocností v Postupimy a nikoli českých! úřadů a Beneš pouze vykonal jejich rozhodnuí , , které uzákonil v dekretech!
A to P.S je trapné!!
,,A vydáním poválečných tzv.Benešových dekretů tech 360 000 zavražděných obyvatel Böhmen und Mähren a další statisíce padlých na všech frontách neoživil.”.
Co tím chtěl ,,básník” říci? Neoživil , ale zabránil tím poválečným , dalších provokací Němců, Madarů,kolaborantů z řad šlechty……..atd. Atd.
Trochu myšlení by neškodilo. Možná , že ty bys chtěl Němce na našem území a miliskuješ se s Posseltem, jako tyto vláda,ale většina čechů s dekrety souhlasila.

Jiri1
28. 5. 2024 10:06
Odpovědět  Pravdomluvny

Stale vychazite z chybneho predpokladu, ze Benes byl prezidentem suverenniho statu a ze mel nejake pravomoci a nekonal jak by mel.
Benes byl loutkou a zeme nikdy nebyla suverenni. Ani nemohla byt, ten malinky statecek. I pod sv. Vaclavem jsme byli vazalem nemeckych Kurfürstu. Za jejich ochranu jsme musili platit. To bylo bezne a je to tak dosud. Vy si myslite, ze nas protektorat USA nic nestoji?
Dodnes je zde spousta idiotu, kteri kecaji, ze sv. Vaclav Nemcum nemel platit zadny tribut, ze to byl zradce. Boleslav, jeho bracha si to myslel taky a vzeprel se Nemcum, ale bez uspechu.
Problem Cechu spociva v tom, ze to jsou politicti negramoti. Ani nemaji zajem vzdelavat se. Chytry Honza je jen v pohadkach, ktere sami napsali.
A tak cinkaji klicema o sametu a raduji se z vitezstvi v hokeji, kde nebyli Rusove ani Belorusove.

Albi
28. 5. 2024 12:52
Odpovědět  Jiri1

I pod sv. Vaclavem jsme byli vazalem nemeckych Kurfürstu.”
Každý nějak začínal. Ale ne každý skončil jako my dnes a to vlastním aktivním přičiněním.

Pod Přemyslem Otakarem I. jsme se z knížectví stali královstvím.
Pod Václavem II , tzv. “nerytířským králem” (nikdy nebojoval a mimochodem byl negramotný, protože dětství strávil v braniborském zajetí) jsme získali – pouhou diplomací – do té doby největší území.
Karel IV. byl zvolen císařem “římské říše národu německého”!

A velký umělec a humanista za “jidášský groš” své popularity a busty v americkém kongresu rozdělil to, co během let ze zemí Koruny české zbylo kousek na nějakou bezvýznamnou oblast pojmenovanou Česko.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
ModrýKlokan
28. 5. 2024 13:56
Odpovědět  Albi

Vaklaf Chafel von Chradeček, řečený Lahev… nejhorší škůdce českého národa v celé historii… zrádce, kolaborant a placený agent CIA (vyplácel ho Škvorecký z Kanady z nakladatelství 68. Publishers, pašovanými penězi). Smaží se v pekle… což není dostatečný trest pro tak odporného živočicha.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Jaris
28. 5. 2024 13:00
Odpovědět  Jiri1

Vaclav byl modlar a misto statnich veci travil cas v kostele pri modlitbach. Boleslav se uz dele na to nemohl divat jaky je Vaclav podrztaska germanu a katolicke cirkve, tak ho nechal zlikvidovat. Nemeckemu cisari se vzeprel ale nakonec se oba dohodli na jakemsi primeri. Za Boleslava Ceske zeme vzkvetaly. Byl schopny panovnik narozdil od pobozne zblbleho Vaclava. Neni divu, ze jej katolicka cirkev posvetila jako svateho, kdyz jim sel tenhle sralbotka na ruku a nechal stavet klastery a kostely.

Albi
28. 5. 2024 20:21
Odpovědět  Jaris

To nikdo nepopírá, ale taky o tom prakticky nemůže nikdo nic vědět.

Za tisíc let badatelé taky “vybádají”, že ve dvacátých létech jednadvacátého století pod panováním národem milovaného preniéra Fialy se Češi měli jak prasata v žitě – bez ohledu jestli jich bude hrstka, nebo budou konečně úspěšně vyhubeni.

Jejich publikace jistě budou ozdrojovány množstvím odkazů na Fialovy signály. A každý o tom bude skálopevně přesvědčený.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Kolemjdoucí
28. 5. 2024 23:24
Odpovědět  Albi

Bingo, neb v budoucnu případní archeologové budou vycházet z nejvíce dochovaných ( i množstvím ) a rozšířených mediálních zdrojů plus titulů – Mf.Dnes, Právo, Lidovky, Deník N, Reflex, archivy ČT, ČRo, Nova, Prima, Seznam, Novinky, I Děs, archivy Neziskovek, etc… To bude panečku “obrázek” …

Pavel z Moravy.
29. 5. 2024 10:31
Odpovědět  Albi

Skutečně záříš.

Pravdomluvny
28. 5. 2024 13:02
Odpovědět  Jiri1

Stále vycházím z předpokladu, že měl mobilizaci dotáhnout do konce.
Byť bychom dopadli jako Habešané.
Nejhorší bylo pro český národ to ponížení a plky, že po vyhrané válce to nacistům spočítáme.
Spočítali to oni nám,ukradli reparace.
Joooo, Czajánkova kasárna a jeho osádka vedená št.kapitánem Pavlíkem se nevzdala bez boje….. Věrni zůstali!🇨🇿

28. 5. 2024 17:37
Odpovědět  Jiri1

A furt brečej, jak jsme úpěli, jednou pod Rakouskem, pak pod Německem (ale to jen trochu a většinou se to nezmiňuje, ti nám tak moc neublížili), ale hlavně pod Ruskem.

Nakonec, kdyby se to pořádně srovnalo, tak jak se žilo u nás před válkou i po válce, tak si žili málokde v Evropě. V Anglii měli potravinové lístky po válce daleko déle než u nás. Spláceli US půjčku Lend-Lease (3x větší než pro Rusko) až do roku 2006.

Standa
30. 5. 2024 10:57
Odpovědět  primak

Ostatně,my také! Zaplatili jsme GB za každou tkaničku, uniformy ,výzbroj našich vojáků tam, co bojovali z ně ( o to měli náš ukradený poklad) a zároven jsme stavěli železnice, přehrady, továrny, silnice …..

Boomer
28. 5. 2024 08:29
Ohodnotit příspěvek :
     

.. v současnosti má Beneš jednu zásadní výhodu.. je mrtvý, tudíž nemůže cokoli ze svého konání komentovat, uvádět na pravou míru či dokonce dementovat, a tudíž může být použit dle libosti kýmkoli, třeba jako v tomto případě veřejného politického projevu bez hlubších souvislostí.
Benešova politika byla po celý jeho život pletichářská a její účinnost byla proměnlivá, závislá na libovůli velkých hráčů, a v případě nacionálního socialismu a později také internacionálního komunismu nedokázal přesně analyzovat, s kým má do činění.. a podle toho to taky dopadlo. Vytřeli si s ním …

Neposuzuji Beneše jako osobnost, posuzuji jen výsledky jeho konání a ty byly pro naši zemi osudné hned dvakrát.

28. 5. 2024 09:27
Odpovědět  Boomer

A nebyl snad celý náš život – před i po válce – život pletichářský?

Boomer
28. 5. 2024 13:49
Odpovědět  primak

..píšu o Benešovi, ne o celém našem životě. Neuhýbejte…

28. 5. 2024 17:40
Odpovědět  Boomer

A já píšu o našem životě, co je nám do života Beneše?

Boomer
28. 5. 2024 19:26
Odpovědět  primak

.. takže úhyb od tématu. Tož zase někdy, jo?

Albi
28. 5. 2024 10:31
Odpovědět  Boomer

To se tedy pěkně pletete.

Zkuste si sehnat knihu, kterou napsal – “Mnichovské dny”, vyšla v r. 1968 – a možná změníte názor. Tedy hlavně pokud uvážíte, že hodnotíte věci po 80 létech, kdy už znáte průběh a výsledek a jste schopen se vžít, že o rozhodování v neznámé situaci a s obrovskou odpovcědností vůči národu. Po 80 létech se o tom noc dobře zasvěceně hovoří

Hodnocení knihy “z vypsanějšího pera”, než bych dokázala jiá:
https://www.databazeknih.cz/knihy/mnichovske-dny-100171
“Paměti dr. E. Beneše mají jistě svůj význam tím, že přinášejí řadu historických faktů, avšak především zaujmou způsobem výkladu a argumentace autora, jeho myšlenkovými pochody při hledání řešení situace, zejména v těch místech, kde píše o událostech, jichž byl přímým, a někdy dokonce jediným partnerským účastníkem, a o nichž nemohl tudíž nikdo jiný vědět víc…”

Jinak jsem o něm četla – od Pavla Kosatíka? – že během svého exilu v Londýně se téměř všechny Benešovy prognózy vývoje války splnily a tím si získal u politiků velký respekt – to je k tomu vašemu, že “nedokázal analyzovat”!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy.
28. 5. 2024 12:39
Odpovědět  Albi

Měla jsi ve svém prvním příspěvku velikou pravdu. Ó, oni pravdy a lásky znalí si již do něho kopli a mohou jít s klidem spát. Ještě si tak zhodnotit svůj život a vše bude v nejlepším pořádku. Přečíst si kdeco možné, jak si kde kdo co upraví a potom člověka odepsat a pošpinit. A hlavně koukat na to výhradně přes svoje brýle a zaujetí, tedy jedině co význávám já. Měj se.

Boomer
28. 5. 2024 13:52
Odpovědět  Albi

.. k Benešovi můžete v různých publikacích najít různá vyjádření. Někomu k názoru stačí jedna, někdo se snažil a snaží přečíst vše dostupné. Nikomu to nezazlívám, s nikým se nehodlám přít… dnes je krásně, že ano?

Albi
28. 5. 2024 16:25
Odpovědět  Boomer

Krásně zrovna ne – u nás každou chvíli dost prší. To jen tady se daří blbosti kvést na plném slunci.

Jen ještě poslední slovo vysvětlení k těm “různým publikacím”.
Ty publikace odrážejí různé názory jejich autorů (podobně jako tady v diskuzi), ve kterých mohou být už “zpracovány” autorovy sympatie/antipatie v různých poměrech k pravdě a navíc ještě v kombinaci s jinými, třeba ani ne úmyslně “upravenými” informacemi.

Já ze svých názorů vycházím z toho, co jsem napsala výše Milanovi:
….. čtením, částečně “poslechem” (rozhlas, škola), něco si i pamatuji (co by dítě) z vyprávění i hodnocení dospěláků = tedy tak, jak jeho osobu vnímali a hodnotili lidi, kteří tu dobu 1. republiky, války i těch pár poválečných let prožili osobně, neovliněni následujícími léty úprav, nebo pomluv“.
A i když se to třeba nedá 100% dokázat (a co se dá?), přece jen jsou to informace do jisté míry autentické – “očitých svědků”, neovlivněných pozdějším zpolitizováním.

Boomer
28. 5. 2024 16:46
Odpovědět  Albi

.. očití svědkové té doby byli ovlivnitelní a ovlivnění v intencích oné doby, vy máte očité svědky blahodárného období budování socialismu, já mám očité svědky zhovadilostí budování socialismu. Vy nevěříte mým, já neberu vážně vaše.. ale střílet se kvůli tomu nebude, doufám…

Albi
28. 5. 2024 17:51
Odpovědět  Boomer

Samozřejmě, že ne. 🙂
Já jen upozorňuji na ubohost argumentů, hodnotících to, co nemohli poznat a neznají ani z těch vyprávění. Navíc dnes nemohou nijak předvést, jak by se chovali v intencích té doby oni.

Jinak 100% souhlasím, že ti očití svědkové byli ovlivněni – to my jsme naší dobou taky – protože každého nutně musí nějak doba jeho života ovlivnit, jenže kdyby bylo možné, aby soudili oni nás, asi bychom se nestačili divili … a raději nedopíšu. 🙂

Boomer
28. 5. 2024 19:24
Odpovědět  Albi

.. navíc něčí současná představa o vlastním “chování by se” v intencích doby minulé je volky nevolky ovlivněna povědomím o vývoji oné doby až po dnešek, čili opět generálství po bitvě. Když dnes víme, jak to tehda dopadlo, můžeme být chytří do alelujá, ale možná taky ne.
A proto já hru na kdyby nerad…;o))))

Pavel z Moravy.
29. 5. 2024 10:49
Odpovědět  Albi

Albi, já vím, jsi bojovnice. Nikdo ti tvoji historickou paměť nevezme. Je to smutné, ale pravda v této zemi již neexistuje. K moci se dostali podomní prodejci zázraků. To jsou ti, kteří vše vědí a kteří mají tu svoji nezpochybnitelnou pravdu. Jsem realista a vím jak tato země dopadne. A bude to obrovský průser. Ale to věděl již mistr Jan a také Edvard Beneš, když varoval před zrádci, kteří přijdou. A ono je jich všude spousta, tedy těch zrádců, nikomu se to nevyhne. Teď je zapotřebí najít ty nejodolnější, kteří by ty zrádce eliminovali. Možná to ale nepůjde a my skončíme. Měj se.

Standa
30. 5. 2024 11:33
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Lidé , bděte! Měl pravdu, ale bdít se přestalo následkem implementace ,, demokratických” hodnot ????? , bezbřelého liberalismu,komzumu a oblbování.Zrádci přišli a vedou tento stát do bažin.
Někdo zbloudilí zde napsal,cit :, já mám očité svědky zhovadilostí budování socialismu.”
Tehdy se budovalo a dnes je problém i s opravou. Asi se zde někomu líbí vidět následky ,, budování kapitalismu”!
Je to , co si zde Češi budují 33 let! Hádáme se o Beneše a Pávek ,kovaný NATOidní StBák řádí na Hradě a NIC.Všichni drží klapačky -skoro všichni.
očití svědci zhovadilostí kapitalismu jsou všude( mimo traktoristy)

Noobody
28. 5. 2024 22:21
Odpovědět  Albi

To Albi 28. 5. 2024 10:31
Autobiografie a knihy vzpomínek jsou jistě velmi zajímavým zdrojem info o člověku a jím prožívaných, či dokonce iniociovaných, událostech. Jako vše mají spoustu pozitiv, ale i negativ. K těm patří především subjektivita a obecná snaha autora svá selhání svádět na jiné a své zásluhy povýšit na úkor jiných. Prostě se předvést v lepším světle. Nepříjemné události a vzpomínky potlačit a úspěchy nadměrně glorifikovat.
Jestliže k dílu přistupujete s takto nastavenou kritičností lze očekávat, že se doberete zajímavžch podnětů k dalšímu zkoumání a konfrontaci s jinými zdroji na totéž téma. Knihu jsem nečetl, nesoudím ji. O charakteru a morálce jejího autora však mám důvodné pochybnosti. Ty spočívají v jeho činnosti v emigraci za 1.SV – známý jako horlivý hráč (gembler) ve Švýcarských kasinech, kde prohrál údajně 10M USdol, které na českou státnost vybrali a TGM poskytli krajané z USA. S tím souvisí i sestřelení letadla gen. Štefánika na rozkaz “z vyšších míst”. Štefánik byl s Benešem v ostrém konfliktu, požadoval vrácení (vyúčtování) těchto darů. Beneš se obával diskreditace po jeho návratu z Itálie a tak údajně “zařídil” sestřel záměnou s maď. strojem.

Noobody
28. 5. 2024 22:50
Odpovědět  Noobody

Pokračování
Gen. sov. GRU Sudoplatov ce svém životopisu vydaném v GB uváděl, že Beneš byl díky gemblerské úchylce získán ke spolupráci již Ruskou carskou “Ochrankou” a následně převzat bolševiky pod kryxcím jménem “19” bez uvedení bližších info o průběhu spolupráce. Plk. František Moravec ve svých pamětech píše, že při odletu prezidenta Beneše z ČSR do emigrace předal zástupce velvyslanectví SSSR v Praze Benešovi balíček s 10.000,- dolary. Zač, proč, z jakého důvodu?? Beneš nechal vymlčet vojenskou vzpouru komunistů v Cholmondeley, když odmítli službu ve zbrani v době války (srovnej s Rumburskou vzpourou), odmítl řešit německou otázku (viz paměti poslance Wernera Jaksche), šel ochotně na ruku Stalinovi (Košický vl. program, odstoupení Podkarpatské Rusy, odvlékání českých občanů orgány Smerš do Gulagů) a komunistům nejokatěji bezodkladným přijetím demise demokratické vlády v únoru 48.

Podle mne Beneš sehrál jednu z klíčových rolí při rozpoutání 2.SV. Pravděpodobně na příkaz sovětské GRU a proti zásadním výhradám GŠ armády vydal rozkaz k její demobilizaci. Osobně je podepsán pod memorandem o německé menšině v ČSR a mapou s návrhem Sudet, který byl schválen v Mnichově.

29. 5. 2024 05:31
Odpovědět  Noobody

Plk. František Moravec? Povýšený v Anglii Benešem na generála? A po válce pak doma vyšetřován, že utek za Benešem, honem honem, aniž by zničil patřičné tajné dokumenty, díky čemuž se Němci o našich tajných službách dost dozvěděli…

A když pak zase utek po únoru 1948, tak organizoval v Norimberku – pod dohledem CIC, předchůdce CIA – naše uteklé chlapce? Některé pro US Army, jiné jako agenty-chodce pro diversi proti naší republice (ale to přece bylo proti komunistům, ne proti nám, že…)

A později do Ameriky, radit našim přátelům – a tam umřít…

A ten by přece přátelům v CIA nezalhal, že…

Noobody
29. 5. 2024 09:21
Odpovědět  primak

To primak 29. 5. 2024 05:31
Kolego, nevím zda naznačuješ, že plk. Moravec zradil. Kdy a koho?? Nezpochybňuji co píšeš, ale důležité jsou motivy jeho činů a zda se zaprodal cizí moci, či plnil a jednal dle zadání nadřízených. Jako voják podléhal subordinaci a velký manévrovací prostor neměl.

Moravec vyrůstal za CaK, bojoval v Rakouskouherské armádě, následně v ČS legiích, po 1.SV na Slovensku proti bolševickým vojskům Bély Kuhna. Zvolil si vojenskou karieru, vystudoval vysokou školu válečnou a pracoval na vedoucích postech meziválečného vojenského zpravodajství. 14. března 39 odletěl s 11 spolupracovníky bez rodin do GB, kde pokračoval ve zpravodajské práci proti III. Říši ve strukturách exilového MNO v Londýně. Byl to zcela jistě hrdý Čech, který měl zájem na národní samostatnosti a svobodě, za kterou aktivně bojoval. Vnímal, že díky úspěchům RA a vých. odboje proti III.Říši roste vliv komunistů, kteří jej po válce odstavili na vedlejší kolej, ušili na něj obvinění a podrobili jej dlouhodobé šikaně a vyšetřování. V březnu 48 po třetí emigroval a proti řádění komunistického režimu v ČR aktivně bojoval řízením infozdrojů v ČR ve prospěch GB a USA. Konzistentní demokrat!!

29. 5. 2024 10:48
Odpovědět  Noobody

Být až do smrti zaopatřen od CIA v Americe, to jistě potřebovalo se něčím tam zasloužit, jistě tím, co oni tam si slyšet doufali.

Podobně jako Peroutka (podobně tam zaměstnaný), ten si smočil i na Voskovcovi, jeho “dobrozdání” u US úřadů milému Jiřímu pěkně zavařilo, jen o vlásek ho z toho advokát vysekal za 5 minut 12.

Kolemjdoucí
29. 5. 2024 21:03
Odpovědět  primak

Peroutka byl vůbec “persona” … Zázračný “comeback” zařídil jistý odborník na absurditu …

Noobody
30. 5. 2024 12:07
Odpovědět  primak

To primak 29. 5. 2024 10:48
Jestli ctíte princip svobody, práva a právního státu (plk.Moravec za ně nasazoval život v čs. legiích a po té v emigraci), tak Vám s jeho životními a profesními zkušenostmi jiná alternativa nevyjde.

Nebo měl na výběr a jak? Napište co jste vykoumal, třeba změním názor.

Jiri1
30. 5. 2024 20:04
Odpovědět  Noobody

Asi nevite, co delaly Rusum Ceske legie. Bojovaly na strane Belogvardejcu proti Bolsevikum. Ti chteli zachovat rusky stat. Legionari jej chteli naopak rozvratit pro zapadni zidy kvuli surovinam.

Noobody
31. 5. 2024 08:29
Odpovědět  Jiri1

To Jiri1 30. 5. 2024 20:04
Něco málo o tom vím.
a) Fr. Moravec NIKDY nebojoval v Rusku!!
b) ČS legie na Rusi primárně nebojovaly proti Rusům, ale po podpisu Brest-Litevského míru mezi Ruskem a Trojspoklem se snažily evakuovat z Ruska, aby mohly být nasazeny proti vojskům trojspolku na západní frontě ve Francii. Při tom se odehrálo mnoho bojových akcí jak proti Rudým bolševikům, tak i proti “bílým”, kteří bránili carský systém. Velmi dobře je anabáze našich legionářů na Rusi zpracována zde:
https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/historie-admiral-kolcak-a-cs-legionari.A091030_112911_p_zahranici_wag

31. 5. 2024 10:49
Odpovědět  Noobody

Proto museli cestovat kolem světa – Rusové je domů na západ nepustili – přes Vladivostok do Kanady a USA než se dostali v r. 1922 (?) domů.

Noobody
31. 5. 2024 15:29
Odpovědět  primak

To primak 31. 5. 2024 10:49
Legie původně necestovaly domů, ale do Francie na frontu, když po kapitulaci Ruska zaniklo opodstatnwěnění jejich přítomnosti. Domů do CaK jako zrádci nesměli!!

Noobody
2. 6. 2024 17:06
Odpovědět  primak

To primak 1. 6. 2024 09:13
Bez znalosti kontextu, dobových reálií a mezinárodní vojensko-politické situace se naprosto logicky neorientujete a docházíte ke zkresleným až zavádějícím závěrům. Jeden krátký článek nemůže postihnout osudy 55 tisíc lidí po dobu od února 1918 do r. 21 až 22. Tak naivní snad nejste ani Vy!

31. 5. 2024 10:40
Odpovědět  Noobody

Nemluvíme o legiích. Však i tam ta úloha légií. Za koho bojovali, komu vlastně sloužili? Největší bojový kontingent proti bolševikům, zřejmě jako dík Masaryka za uznání ČSR Wilsonem. A nepřivezli se zlato? Legiobanka?

A jak se milý plk., už generál, zasloužil v 2. emigraci, jsem popsal. To nestačí? Ale jsme asi jediná země na světě, kde se špioni proti vlastní zemi oslavují a vyznamenávají.

31. 5. 2024 10:46
Odpovědět  primak

https://en.wikipedia.org/wiki/Allied_intervention_in_the_Russian_Civil_War …Česky to nemaj a Čechy si tam pletou s Poláky.

Noobody
31. 5. 2024 15:55
Odpovědět  primak

To primak 31. 5. 2024 10:40
ČS Legie na Rusy byly primárně apolitické i když se nakonec zapojily v boji jak proti bolševikům, tak i esserům a bělogvardějcům. Přečtěte si ten odkaz, co jsem dal Jiřímu1. Poděkování Wilsonovy je zcestná a ničím nepodložená spekulace!! Wilson byl zednář vysokého svěcení, který se spolupodílel na dotažení 1. fáze globalizace po 1,SV – na konferenci ve Versai rozbýt erevropské dědičné monarchie, které nespolupracovaly s globalisty. Právně dokončit dílo skutečného důvodu 1.SV – zničit historicky velmi pevně ukotvené panovnické rody a rozvrátit jejich dynastie – v Osmanské říši, Německu a Rakousko-Uhersku a jejich země vydat ba pospas demokracii, neboť demokratické vlády jsou z venčí velice snadno ovládané. Rusko rozvrátili bolševici a revolucionáři pomocí VŘSR a následné OV a vytvořily za peníze bankéřů z Wall Strete největší moderní tyranii na Světě, což byl postupný cíl globalistů. Následně z Ruska udělali svou ozbrojenou pěst, kterou cíle internacionalismu (globalismu) rozšířili cestou 2.SV do světa. Z původně 1/6 (SSSR) na cca 1/3 pevniny (země Vých. bloku, Čína, S.Korea, Kambodža, Vietnam, Laos, Mongolsko, Etiopie, Somálsko, Súdán,Kuba …

Noobody
31. 5. 2024 16:03
Odpovědět  primak

To primak 31. 5. 2024 10:40
Ještě k Moravcovi – Moravec nebojoval proti své zemi, ale proti komunistům, kteří ji znásilnili a ovládli. Měl jistě velmi dobré zprávy o tom, co dělali v SSSR, jak zacházeli se svými ideovými protivníky a proti tomu jako DEMOKRAT jednoznačně vystoupil. Perostě nechtěl být “znásilněn”, zavřen a jako Píka obětí jejich zvůle.

Ptal jsem se Vás: Co mu jiného zbývalo? Zkuste něco vydumat, aby neztratil sebeúctu a při tom zůstal v ČSR! Právě jeho, který měl spoustu info z prvé ruky, by na pokoji nenechali!!

1. 6. 2024 09:27
Odpovědět  Noobody

Co k tomu říct? Komunisti, to byli snad z nějaké jiné planety? Nebyli to náhodou Češi? Nebyli jsme uznaným státem? Také od USA? Nebyli jsme ve válečném stavu s nikým. Bojoval proti vlastní zemi, škodil nejenom komunistům, ale všem nám, co jsme zde žili. A tím dělal život nejen pro komunisty (jak asi pro komunisty?), ale i pro nás horší. Tedy vlastizrádce, úroveň Mašínů…

Info z prvé ruky nechal pro Němce. Jen tím, že Beneš nad ním držel ochrannou ruku, asi o něm dost věděl – já na bráchu, brácha na mně, ho dál nevyšetřovali, ale každej to o něm věděl, proto nedostal žádnej dobrej post a dali ho k ledu. Jistě “ztratil sebeúctu”…

Noobody
2. 6. 2024 16:28
Odpovědět  primak

To primak 1. 6. 2024 09:27
Vám to pořád nějak nedochází a Vaše názory jsou poněkud infantilní. Buď jste mlád (to by Vás omlouvalo), nebo se ve Vaší výchově stala nějaká zásadní chyba. W.Curchil: “Kdo ve 20ti není komunista, nemá srdce. Kdo jím je ještě ve 40ti, nemá rozum.”

Komunisté byli Češi, ale také internacionalisti a především naivní idealisté se zločinnou ideologií a rukama až po ramena od krve! Píka, Horáková, Slánský, …… a desetitisíce komunisty pozavíraných sedláků, partyzánů, příslušníků západní armády, letců nejen z Británie a t.d. – to nebyli Češ?!?!! Když Vám někdo ukradne výsledky celoživotního snažení a lopoty s tím, že se máte moc dobře, tak určitě zapleskáte ručičkama, nabídnete mu, ať si odnese co máte ve špajzu, nalijete mu stopičku na přátelství a ještě strčíte nezletilou dceru do postele, že? Vy jste asi té nátury, že byste se nebránil a stoicky nesl svůj osud, či dokonce se radostně podrobil. Zřejmě je Vaše hrdost jen na befel, nikoli založena na sebeúctě!

Zkuste se situaci zamyslet: Když jsme byli Protektorát B und M, tak obrovská většina obyvatel normálně pracovala, studovala, žila a vytvářela hodnoty z velké části ve prospěch Říše.
./.

Noobody
2. 6. 2024 16:53
Odpovědět  Noobody

./.
Protektorát byl v rámci okupované Evropy nejsvobodnější zemí s vlastním prezidentem, vládou, zákonodárným sborem i zákony, vlastním policejním a bezpečnostním aparátem a lidem se tu vedlo velmi dobře. Přes to se několik desítek tisíc nespokojených rozhodlo emigrovat a posléze nasadit vlastní život a životy svých příbuzných, kteří zůstali v republice, aby bojovali za naši předválečnou samostatnou státnost. Dovolím si využít Vaši originální a objevnou myšlenku se záměnou aktérů – noví v závorce.

Cituji: Nebyli jsme ve válečném stavu s nikým. Bojovali proti vlastní zemi, škodili nejenom komunistům (okupantům), ale všem nám, co jsme zde žili. A tím dělali život nejen pro komunisty (okupanty) (jak asi pro komunisty ((okupanty))?), ale i pro nás horší. Tedy vlastizrádci, úroveň Mašínů (Eduarda Moravce, Rysa “Rozsévače”, …)

Což ti, co zůstali za války doma, nebyli Češi? Byli snad z jiné planety?

Nebudu hodnotit velikost Vaší ochoty se ohnout a líbat boty, co do Vás kopou, ani úroveň Vašeho slabošství. Snad Vám zbyla trocha sebereflexe a alespoň se zamyslíte. Že byste zmněnil svůj názor a postoj však neočekávám. Slouha zůstane slouhou i když vyhraje miliony.

Pravdomluvny
29. 5. 2024 06:35
Odpovědět  Noobody

Tou 19 byl Američan,potvrdil to jiný ruský špion.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pravdomluvny
29. 5. 2024 06:36
Odpovědět  Noobody

🙈🙈🙈🙈

Kolemjdoucí
28. 5. 2024 23:56
Odpovědět  Boomer

To jsou mi věci na tý peci.Ode zdi ke zdismus v praxi.To je dnes panečku chytráků.Pro takové titány ducha, diplomacie, velké politiky a znalce mocenských hrátek bych měl jednu léčebnou kůru – jako sousedy jim přihrát samorostlé tmavočechy, z druhé strany sebevědomé banderovce pořádající oslavné párty, přes ulici nějaké Albánce obchodující prý s moukou nebo co ( je to bílý prášek ), a přidal bych čerstvě nějaké svérázné Tunisany, Syřany či Afghánce, co podnikají v cizineckém ruchu a turistice … A všem se líbí zahrada, stavba , paní domácí i dcery, a projevují nemístný zájem o těch Vašich cca 800- 1000 m2 … Ukažte, jak budete situaci řešit ( zapomeňte na policajty, musíte si poradit sami ). Musíte si najít kamarády co snad pomohou, vyjít se sousedy, nevyskakovat si, zajistit rodině bezpečnost doma i na ulici i v momentě, kdy zaměstnáváte některé sousedy u sebe v domácnosti, no a pak se přímo postavit třeba klanu tmavočechů, jichž je cca 4x více, samozřejmě po tom, když se kámoší spojí s tmovočechy zůstat doma a projíždět se na koni – jsem zvědav vážení, ukažte co v reálu dokážete, mimo chytrých plků… Milé rád si poslechnu jiné sousedy, zaručeně objektivní

Pavel z Moravy.
29. 5. 2024 10:55
Odpovědět  Kolemjdoucí

Chytráků a titánů ducha je tady opravdu neuvěřitelně. Alespoň v něčem máme prvenství. A navíc jsou ti titáni neomylní.
.
.

Jiri1
28. 5. 2024 09:41
Ohodnotit příspěvek :
     

Benes byl jen loutkou USA jako TGM. Jeho manevrovaci prostor jako vazala USA byl omezeny.
Neveril v silu SSSR, upsal se dablovi USA a jeho spojencum.
Nechapal, jak nas mohli spojenci zradit v Mnichove a predhodit nas Hitlerovi. Pomoc Rusu nam byla vazana na pomoc zapadu, kdyz ten prijde na pomoc.
Neznal podstatu kapitalismu, ktery vzdy udela jenom to, co je pro neho vyhodne.
Stejnou chybu udelali cesti protestante, kdyz verili pred Bilou horou, ze anglicky kral prijde svemu zeti v Praze Fridrichu Falckemu na pomoc proti cisari a Bavorakum.
Ano, Benesova rozhodnuti byla i moudra. Odmitnul po Mnichovu boj proti Risi, do ktereho ho nutili generalove. Republika by byla zdevastovana, krev by tekla potoky a obyvatelstvo by nackove zotrocili a vysidlili.
Jeho Dekrety, ktere prosadil, znicili moc nacku a jejich prisluhovacu z rad bohatych a slechty.
Ted je chce Fiala revidovat. Jedna tajne s Posseltem a Liechtensteiny. Ti neustale usiluji u ceskych soudu o navraceni jejich zkonfiskovaneho majetku.

Jaris
28. 5. 2024 13:06
Odpovědět  Jiri1

Krev by sice tekla, ale jen docasne, protoze Sovetsky svaz slibil Ceskoslovensku vojenskou pomoc, a to nekolikrat. No a ta krev nakonec stejne tekla, ikdyz si Benes myslel, ze tomu zabrani.

Pavel z Moravy.
28. 5. 2024 13:37
Odpovědět  Jaris

Ale prosím tě Jaris, trochu soudnosti. Kolik asi tady z té třídy průmyslníků a velkostatkářů by uvítalo pomoc ze Sovětského svazu? Jen taková malá odbočka – až tady ve zdejší kolonii schválí výpovědi ze zaměstnání bez udání důvodů, komu myslíš, že to přišijou za vinu. Určitě to budou komouši. Ti přece mohou za všechno i za to, že se tupci narodili. To je stejný příklad jako s tou pomocí ze strany SSSR. Vždyť by se tehdejší elita připos.rala vzteky, kdyby k tomu mělo bývalo dojít. Tady jsou někteří nenávistníci ještě teď a to jim komunisté houno udělali. Tak se měj.

Jaris
28. 5. 2024 14:26
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Jsem presvedcena, ze ti prumyslnici a velkostatkari nakonec tu pomoc Ruske armady vitali.

Albi
28. 5. 2024 16:47
Odpovědět  Pavel z Moravy.

1+++

Pravdomluvny
28. 5. 2024 15:15
Odpovědět  Jaris

Beneš zednář moc dobře věděl, že ničemu nezabrání a táhnul ke zrádcům republiky,do malé Anglie 😡

Staník
28. 5. 2024 15:55
Odpovědět  Jaris

Slíbil a taky chtěl, jako jediný, slib splnit. Bohužel tehdejší Československo nemělo se Sovětským svazem společnou hranici a Polsko ani Maďarsko přechod sovětské armády přes jejich území nepovolilo. Bylo tedy nemožné, aby nám pomohl. Po Mnichovské dohodě se v Bělehradě přihlásilo 50 tisíc k obraně Československa. Jak jsme se jim v devadesátkach odměnili každý ví…

Pravdomluvny
28. 5. 2024 16:52
Odpovědět  Staník

Humanitárním bombardováním Srbska a podporou genocidy Srbů v Kosovu.A to díky neschopné vládě (tehdy schválil Zeman) a nazisračce na Hradě českých králů, udavači a vlastizrádci Havlovi.
Jediný,kdo Srbsko v té době podporoval byl už tehdy Jarda Foldyna a myslim, že i Jiří Dienstbier st.,oba myslím byli na návštěvě v troskách vybombardovaného Bělehradu .(Kniha Markéty Zítkové Den poté, aneb Byla jsem v Jugoslávii)

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
28. 5. 2024 17:49
Odpovědět  Jaris

Píšu to nahoře. Za prvé jsme tu pomoc okamžitě odřekli a za druhé na to Poláci čekali, aby se dali do Rusů, když by táhli přes Polsko. Poláci měli smlouvu s Hitlerem, ale Rusové ještě ne. Nakonec by byli pěkně blbí, Češi přece vědí, jak uměj bejt vděčný, že je někdo osvobodí, i pomníky odbouraj…

Zatímco každou chvíli nějakej chytrej nám vpálí, jó, Američani nás už dvakrát (nebo i třikrát) zachraňovali…

28. 5. 2024 17:53
Odpovědět  primak
Albi
28. 5. 2024 20:28
Odpovědět  primak

Dík za odkaz.

Noobody
28. 5. 2024 23:21
Odpovědět  Jaris

To Jaris 28. 5. 2024 13:06

Nevím, zda to myslíte vážně, či jen tak pálíte od pasu, aby řeč nestála!

V 38. by nám SSSR jistě nepřišel na pomoc, protože budování RA (přezbrojování a náhrada kádrů po antitrockistických čistkách) bylo právě zahájeno. Teprve začalo vyhodnocování bojových zkušeností ze Španělské OV a SSSR na válku zatím nebyl materiálně ani personálně připraven. Stejná situace však byla v Německu, které se částečně dozbrojilo anexí Rakouska a výzbroj pro 42 pěších divizí získalo po 15.březnu 39 v ČR. To byl největší vklad pro válku, na víc armáda ČSR používala stejné pěchotní střelivo jako N – kompatibilita.

Vůči pohybu RA na západ (pomoci ČSR) by se jistě vojensky angažovalo Polsko a Rumunsko podporované Německem. PL a Rum měly se SSSR historicky napjaté vztahy a v tu dobu i smlouvy o neútočení a voj. spolupráci + dobré vztahy s Německem. Do toho by SSSR zřejmě nešel, neb cíl bylo šířit komunistickou revoluci do celého světa, což se za 2.SV nezdařilo. Paktem R-M poskytl Německu záruku krytých zad pro napadení PL a možný rozvoj konfliktu směrem na západ a dále nedostatkové suroviny od rud, přes ropu, kaučuk, hedvábí až po potraviny. SSSR spolurozpoutal 2.SV!

Kolemjdoucí
29. 5. 2024 00:20
Odpovědět  Noobody

Poslední věta je na …. Drzost to tvrdit v momentě zřejmé a aktivní spoluúčasti “našich kamarádů” … Netušil jsem, že Krystlík sem píše … Apropo, rudy Švédsko, něco Norsko, ropa Rumunsko – mimo jiné dodavatele. De fakto pomohlo rozpoutat válku i Československo dodávkou textilií, porcelánu, strojírenských výrobků, atd.. Dozajista to byla i Itálie, Jugoslávie ( určitě s Teutony také obchodovali ), Anglie dodávala motory a jiné, Francie, USA, Portugalsko, Irsko, Turecko, atd…
Ovšem objev, že hlavní úlohou SSSR i v průběhu II.WW šířit komunismus celosvětově je hodno novodobého Mc Carthyho …
De facto Adolf a Západ za nic nemohl – Stačilo přece říci, že II.WW k válce jvyprovokoval SSSR a Beneš, tedy untermensch …
Kde jsme to proboha skončili – já zapomněl, že mnozí sdílí verzi dějin s “malými spoluobčany” …

Noobody
29. 5. 2024 10:46
Odpovědět  Kolemjdoucí

To Kolemjdoucí 29. 5. 2024 00:20

Krystlík je pár let po smrti a ze záhrobí se jistěš neozývá. Ale na rozdíl od Vás měl podložené informace a na nich postavené velmi jasné dedukce. Asi to bylo tím, že skutečně studoval archivní materiály zúčastněných stran, nepsal propagandu v žoldu nikoho a jeho práce byla odrazem zjištěných a potvrzených faktů. Že se nelíbila milcům českého sentimentu naší národní, holubiččí povahy se nedivím. Fakta totiž o nás tak hezky nevypovídají!!

Historii nelze předělat, proto se upravují dějiny, které se vyučují ve školách a píší v tlustých knihách. 6ti dílné “Dějiny Velké Vlastenecké Války SSSR 1941-1945” vydané institutem M-L při ÚV KSSS jsou plné informací, map, citací velikánů i prostých lidí a fotogerafií. Leč pravdivý obrázek o válce si z nich neuděláte, protože se jedná o komunistickou propagandu zacílenou na zmanipulování mysli čitatele. Nic konkrétního se z ní nedovíte o masivních přípravách SSSR a RA na válku, o vybudování největší a nejmechanizovanější armády světa s počtem tanků, který převyšoval počet veškerých tanků celého zbytku Světa, o dislokaci útvarů RA a počtech vojsk v předvečer války a td a td.

Kolemjdoucí
29. 5. 2024 22:10
Odpovědět  Noobody

Jestli měl Krystlík podložené informace ( asi jako blahé paměti myslím Mlynárik ) , tak jste zabodoval. Většina historiků – né hysteriků, od něho dávala ruce pryč. O “kvalitě ” jeho argumentace , respektive mnohdy zvratků, se vyjádřili mnozí historici – faktem je, že šlo o letité, zkušené. Né o obdobu ideologa redaktora Žáčka. A ten, kdo měl skutečně nastudování tisíce hodin v archivech, jíž není mezi námi, páč odmítnutí lékařské péče ve Švýcarsku. Ano, jde přesně o Ransdorfa, kterému neváhala drtivá většina, ne-li téměř všichni po kotníky. Na jeho studijní veřejné obhajobě se sešly 3 nejlepší tehdejší mozky. Jinak ano, SSSR se na válku připravoval, jednotky byly dislokované podél hranice ( není třeba 6 svazků, stačí zkouknout i první díl legendárního Osvobození ). Kecy o propagandě si strčte za klobouk, stejnou, akorát opačnou notu předvádíte vy. Byli by idioti, kdyby se nepřipravovali – měli proti sobě velice dobře vyzbrojenou, moderní armádu. Tanková technika mimo novinky T34 spíše historie, a množství nemohlo nahradit technickou a morální zastaralost, o úrovni ovládání a velení nemluvě. Letectvo v počtech ok, většinou staré, především však ani nevzlétlo

Kolemjdoucí
29. 5. 2024 22:30
Odpovědět  Noobody

Sovětská zbrojní výroba teprve přechazela k produkci alespoň trochu odpovídající výzbroje, zatímco na chudák wermacht makala takřka celá evropa, s dlouhou strojírenskou a inženýrskou tradicí, a zaměstnávají nejlepší mozky z mnoha oborů. Suroviny přeochotně dodávali jiní.
Kupodivu vám vůbec nevadí náckovská armáda, která usilovala o to samé, včetně loďstva, raketového vojska, letectva, mechanizace, atd., ale to je ok, náckové jsou ok, to demokraté berou, páč jde jak o vývojovou fázi liberální kapitalistické demokracie, především účinný spojenec v boji na život a smrt, s kterým jste prostě nepřestali. Naopak, demonstrujete, že fašismus s jasnými markantní nacismu, včetně potomků, vládnou Evropě – za louží vypouštejí z klapaček i barevní potentáti věty, které si teutonští naci předchůdci nedovolili. Ti dnešní, úderní, prskajíce na všechny strany zvrací neuvěřitelná stanoviska. Zkraťte to, a rovnou řekněte, že rus, dezolát, komouš, oponent, bolševik je pro vás objekt určený k likvidaci, a není nutné se zdržovat svědomím – je možné jim a na nich provádět všechno co se namane. Nestyďte se otevřeně říci, že máte pochopení a slabost, do jisté míry i souhlasíte s P.Novotným

Noobody
30. 5. 2024 07:48
Odpovědět  Kolemjdoucí

To Kolemjdoucí 29. 5. 2024 22:30
Máte plno znalostí a zajímavých informací, to oceňuji. Škoda, že máte jasno o tom, co si druzí myslí, cítí, podporují a prosazuijí. Blbé je, že v té své “křišťálové kouli” neumíte číst a jen nálepkujete.

Pavel z Moravy.
29. 5. 2024 11:03
Odpovědět  Kolemjdoucí

Kde jsme skončili? V amorální lidské žumpě.

29. 5. 2024 05:49
Odpovědět  Noobody

Pořád ten pakt Ribbentrop – Molotov. Kdypak byl vlastně uzavřen? 23. září 1939. To už bylo po začátku války, Hitler už byl v Polsku, není-liž pravda?

Ale my se bavíme o roku 1938, Mnichov a Protektorát. A jak toho využil brat Polák u nás? Hupky hupky na Těšínsko: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/regiony/na-ceskoslovensko-se-po-nemcich-vrhli-i-polaci-za-tyden-obsadili-tesinsko-74632

Tako jako Poláci nám, tak i Rusům vzali. No, a že by se tedy pak Stalin měl nějak inžinýrovat? A tak si to teď Rus mohl vzít zpět…

Pravdomluvny
29. 5. 2024 06:38
Odpovědět  primak

Jen my ne !😡

Noobody
29. 5. 2024 09:43
Odpovědět  primak

primak 29. 5. 2024 05:49

Ale no ták, kolego, neblbněte a nedělejte ze sebe Neználka!!!
“…pakt Ribbentrop – Molotov. Kdypak byl vlastně uzavřen? 23. září 1939. To už bylo po začátku války, Hitler už byl v Polsku,…” Diskutovat o počátku války a nevědět, že Německo napadlo PL ráno 1.9.39, což je považováno za oficiální zahájení 2.SV, je hóódně odvážné!!

K tomu, abyste pochopil situaci po Mnichovu je třeba si nejdříve nastudovat necenzurovanou “Mnichovskou dohodu” a mít jasno o tehdejší mezinárodně – politické a vojenské situaci v Evropě. O uplatňovaných územních nárocích států po 1.SV, o výsledcích jednotlivých územních konferencí, uzavřených mírových, územních a dvou a vícestranných bezpečnostních smlouvách. Dokud nebudete mít alespoň rámcovou představu o tehdejších reáliích je odkaz na povrchní články jiných Neználků jen chabou omluvou vlastní informační nedostatečnosti.

29. 5. 2024 14:39
Odpovědět  Noobody

A 23.září 1939 (R-M) je před nebo po 1.9.1939 (2.sv.v.)?

Noobody
30. 5. 2024 10:02
Odpovědět  primak

To primak 29. 5. 2024 14:39
Kolego žijete v bludu. Pakt R-M byl podepsán 23.8.SRPNA 1939. 23.9.39 bylo Polsko rozparcelováno a takřka po válce.

Pavel z Moravy.
29. 5. 2024 11:00
Odpovědět  Noobody

Opravdu se nestydíte? Tak hluboko dokážete klesnout?

Noobody
30. 5. 2024 07:50
Odpovědět  Pavel z Moravy.

To Pavel z Moravy 29. 5. 2024 11:00

????

Gales
28. 5. 2024 10:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Vážení spoluobčané, v době nedávné jsem podepsal historicky významné dokumenty pro naši Československou republiku. Tyto dokumenty nám dávají naději, že se již nikdy nebudou opakovat tragické události let 1938-39. Vědom si neblahé zkušenosti našeho národa, zejména z II. světové války, zanechávám vám odkaz, ve kterém vás varuji před možnými pozdějšími požadavky na znovuosídlení našeho pohraničí sudetskými Němci, kteří byli po právu odsunuti. Může se stát, že mé dekrety, vydané z rozhodnutí vítězných mocností, budou s odstupem času revanšisty prohlašovány za neplatné. Může se stát, tak jako v minulosti, že se najdou “čeští vlastenci”, kteří se budou sudetským Němcům za jejich odsun omlouvat, a že budou nakloněni otázce jejich návratu. Nenechte se oklamat a jejich návrat nedopusťte. Hitlerové odcházejí, avšak snaha o ovládnutí Evropy Německem zůstává. Nezapomeňte, že mé dekrety se týkaly i potrestání vlastizrádců, že mají trvalou platnost, a potrestejte všechny případné vlastizrádce, ať je to kdokoli a v kterékoli době. Váš Edvard Beneš.”

Pavel z Moravy.
28. 5. 2024 13:26
Odpovědět  Gales

No vidíš Galesi, jak je tady ty vlastizrádce trestají. Prozatím se zhojili právě na Benešovi. Někomu vždy musí všechno na čem se podílí celek otlouci o hlavu. Komu se otluče o hlavu kapitalistický převrat v 89 nevím, ale on se někdo najde.

Kolemjdoucí
29. 5. 2024 00:59
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Pozor, je to opačně: Vlastizrádci, kolaboranti a šmejdi všech kategorií trestají vlastence, a samozřejmě jsme nevzdělaní, bolševikem nakažení dezoláti…

Pavel z Moravy.
29. 5. 2024 11:06
Odpovědět  Kolemjdoucí

Nu, tak jsem to myslel. Buď špatně pochopeno nebo napsáno. Samozřejmě vlastizrádci trestají vlastence a že jich tady je. Hnus pomyslet..
.

Jan
28. 5. 2024 13:49
Ohodnotit příspěvek :
     

Edvard Beneš po boku T.G.Masaryka bezesporu vykonal obrovskou práci pro vznik Československa. Ale, domnívám se, že coby ve funkci Prezidenta to na nějaké “svatořečení” opravdu není. To, že rozhodl vydat hranice bez boje, mi přijde jako obrovská tragédie, která Čechy, Moravany a Slováky duševně a morálně zlomila. A vleče se to s námi dodnes. Jistě, byli jsme obklopení nepřátelským Německem, Polskem a Maďarskem, ale to už bylo za husitských válek, kdy Žižka bojoval proti “Všem”. Ty statisíce Čechoslováků, kterým byla upřena šance bojovat se zbraní v ruce na obranu své země a svých rodin, nakonec zahynuli jako bezbranné ovce v koncentračních táborech či v totálním nasazení Protektorátu. Jako příslušník moravského národa jsem hrdý, že my Moravané, máme v krvi, nevzdávat se a neutíkat, byť se na nás sousední český národ zmasírovaný propagandou dívá mnohdy s pohrdáním, despektem a přehlíží naše oprávněná práva.

https://kruhrodu-moravy-slezska.estranky.cz/clanky/hledani-hrdinu……html

Jan
28. 5. 2024 13:57
Odpovědět  Jan

Kdybych měl uvést prezidenty, kterých si nejvíc vážím, byli by to Masaryk (kdyby žil, nikdy by nesvolil k vydání hranic bez obrany), Hácha, protože převzal Československo po Benešovi v totálním rozkladu, aby zachránil aspoň to málo co zbylo (do toho mohl jít jen skutečný sebevrah nebo SVĚTEC) a Ludvík Svoboda. Otevřít brány domu zlodějům a vrahům, poté sbalit kufry a utéct do Ciziny, která nás prodala a odtamtud vyzývat zůstavši doma k odboji, to mi přijde, jako kdyby Kapitán nechal bez boje Piráty potopit vlastní loď, pak utekl na záchranném člunu a tlampačem vyzýval tonoucí “k obětavému hrdinství”. To se nedělá…..

Pravdomluvny
28. 5. 2024 15:17
Odpovědět  Jan

👏👏👏👏👏

Albi
28. 5. 2024 17:03
Odpovědět  Jan

To je takové “ode zdi ke zdi” – v jednom příspěvku se píše, jak špatné bylo rozhodnutí provést atentát na říšského protektora a vyčítají se mu ty oběti heydichiády, ve druhém se volá po zahájení války, ať se třeba vyvraždí celý národ.
To je fajn, být hrdiny, když nám nic – alespoň zatím – nehrozí. Ani Pečkárna nebo koncentrák, ani “kobercové bombardování”.

Jak je možné, že všichni jsou tak primitivní – srovnávat Žižku s prezidentem Benešem (ani Žižkovi se však v konečném výsledku nepodařilo vyhrát “nad světem”), ale hlavně že světová válka není totéž jako šarvátka o kus územi vedlejšího státu!

To opravdu tak malé množství dnešních lidí nemá ani vzdálenou představu, jak vypadá skutečná válka v reálném světě?.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Jan
28. 5. 2024 18:03
Odpovědět  Albi

Otázka smysluplnosti atentátu na Heydricha vzhledem k počtu následných obětí je pochopitelná a já chápu argumenty pro atentát i proti atentátu. Ale co se týká obrany suverénního státu, který byl na to ekonomicky, vojensky, morálně víceméně připraven, je to myslím jednoznačné. BRÁNIT SE!!!!! Je rozdíl, bránit vstupní otvory do domu, jako okna, dveře, s plnou výbavou zbraní, anebo vést boj v už obsazeném domě v podstatě s holýma rukama. To je rozdíl mezi obranou opevněných hranic Československa a mezi atentátem v Protektorátu.

Než žít jako otrok na kolenou, robotovat do úmoru a čekat, kdy se otrokář rozhodne “svůj majetek” zlikvidovat, to je lepší vzepřít se jako Spartakus a bojovat o svou Svobodu a právo na důstojný život.

No ale kdo chce, může pochopitelně kapitulovat bez boje, a prosit “svého pána o možnost sbírat ohlodané kosti spadlé ze stolu” a o milost pro svůj holý život nebo spíš živoření. Každý si může vybrat svou cestu……jako si ji vybrali si Slovák Josef Gabčík, Moravan Jan Kubiš a Čech Karel Čurda.

Pravdomluvny
28. 5. 2024 19:29
Odpovědět  Jan

Věřím, že kdybychom bojovali,tak by bylo určitě jméno Emanuela Moravce uváděné v jiných souvislostech……. bohužel, Beneš se rozhodl jinak.

Kolemjdoucí
29. 5. 2024 00:32
Odpovědět  Pravdomluvny

Věřím, že zanedlouho bude Svatováclavské orlice i E.Moravec vůbec nazírán echt demokraty zcela jinak … Jen zametejte cestičku … Nakonec časem svůj k svému

Pravdomluvny
29. 5. 2024 05:57
Odpovědět  Kolemjdoucí

Naučte se číst!
První, kdo národ zradil byl Beneš,ne Moravec!!!!!!

Jan
29. 5. 2024 07:12
Odpovědět  Pravdomluvny

Chápu, že rozhodnutí Beneše Moravcem silně otřáslo a v důsledku toho došlo k jeho “vnitřnímu přeprogramování” kdy z protihitlerovského bojovníka se stal prohitlerovský. Neschvaluji to, ale chápu, že k tomu došlo. Psychiatrie a psychologie zná takové případy šokové změny osobnosti.

Pravdomluvny
29. 5. 2024 08:23
Odpovědět  Jan

Jsem s Vámi zajedno.

Kolemjdoucí
30. 5. 2024 10:43
Odpovědět  Pravdomluvny

Já číst umím, to vy začněte přemýšlet, a nepraktikovat na komplikovany rozhodovací proces jednoho muže, na němž spočívala tíha rozhodnutí se všemi okamžitým i budoucími problémy, který bude ať se rozhodně jakoliv označen za “původce” strádání obyvatelstva. Zůstal úplné sám, a mnohé věci odhadl naprosto přesně už tehdy. Stejně jako vy jsem útočil v debatách na svého tatínka, jenž tu dobu zažili. V těchto debatách jsme strávili spoustu času, to není o jedné větě. A čím jsem byl starší, čím více jeden získával zkušenosti se systémem, jenž panoval za Beneše, čím více pozoroval změny ve společnosti, osobnostní změny i změny v projevu davu, tím více jsem ustupoval ze svých dysi vyhraněných pozic. A to jsem nenesl odpovědnost, ani milióntinu zodpovědnosti co on, nebyl u toho rozhodování vystaven takovému tlaku až vydírání, tolika dalším komplikacím, ztrátě obmyšlených opor, včetně připravujícímu se rozpadu státu – sám v ostrůvku jakés takés demokracie v moři agresivních nepřátelských sousedů… Není nic lehčího, než si dnes kopnout.

Pavel z Moravy.
29. 5. 2024 11:08
Odpovědět  Kolemjdoucí

Naprostý souhlas.

Albi
28. 5. 2024 20:40
Odpovědět  Jan

Jo – hlavně ten Čurda se vám povedl.
Karel Čurda (10. října1911Nová Hlína u Třeboně[1]29. dubna1947Praha) byl československý voják, za druhé světové války příslušník výsadku Out Distance a konfidentgestapa. Měl hlavní podíl na odhalení úkrytu parašutistů z výsadku Anthropoid a jejich následné smrti.[2] Po válce byl souzen a popraven.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_%C4%8Curda

Jenže uvědomujete si třeba jen počty vojáků koalice fašistických států proti osamocené armádě ČR – pravděpodobně v počtu asi 2milionů vojáků?
Tady se v jedné píše o zbytečných obětech heydrichiády a zároveň volá po absolutním “vyzmizíkování” Československa.

Vyberte si konečně jen jednu variantu. Z reáoné války se reparát udělat nikdy nedá.

Jan
28. 5. 2024 21:16
Odpovědět  Albi

Toho Čurdu jsem vám uvedl jako příklad rozdílu mezi myšlením Čechů a Moravanů. Viz níže uvedený odkaz……

https://kruhrodu-moravy-slezska.estranky.cz/clanky/hledani-hrdinu

Vyšší počet útočníka neznamená automaticky úspěch. Viz boj o Čajánkova kasárna, kde Němci několikanásobně přečíslili počet obránců a přesto měli ztráty prý 20 mrtvých oproti našim dvěma zraněným. Jak si myslíte, že by to vypadalo, kdybychom se bránili v našich připravených betonových bunkrech oproti obyčejným cihlovým budovám ve Frýdku-Místku? Co Sovětsko-Finská válka kde Sověti mnohonásobně přečíslili Finy a zaplatili mořem krve? Co Polsko které i když se nejdříve paktovalo s Nacisty, nakonec jim sami museli čelit i při své zbraňové zaostalosti? Co Británie která čelila převaze Luftwaffe? Jak vítězil Žižka? Počtem? Vám uniká výhoda techniky strategie a morální převahy obránce…..

Kolemjdoucí
29. 5. 2024 00:52
Odpovědět  Jan

Juj, a ten odkaz, to má být důkaz čeho, prosím ? Vy žertujete, že. Dnešní centrum protičeského tažení, protičeské rétoriky, protičeských snah a boje na vícero frontách je BRNO, to za protektorátu echt germánské město, kde se nejvíce udávalo. Alma mater z toho města produkují texty, díla, skutky a autory , jejichž cílem je destrukce státnosti. Morava je dodavatel skutečných “veličin” od Topola po Fialu, od Gazdíka po Válka, a tuny dalších. To, co produkuje brněnská scéna je otřes, navíc cca téměř 1/3 nynějších Pražáků tvoří udatní Moraváci.
Další řádky národovecko-idealistické směsi raději nekomentuji

Jan
29. 5. 2024 05:53
Odpovědět  Kolemjdoucí

Odkaz je v první řadě informační. Máte-li pocit že je nějaké “protičeské tažení” je to vaše soukromá fikce a divím se, že nevidíte “protimoravské tažení” které je tady ze strany Prahy už od roku 1949. Jde pouze o narovnání a zrovnoprávnění vztahů obou sousedních zemí. Práva a svobody která požadujete pro sebe, musíte přiznat i sousedovi, jinak se nemůžete divit, že soused díky vaší aroganci od vás bude chtít odejít, jako odešli Slováci.

Pokud máte problémy s Moravou a jejími požadavky na autonomii, stejně jako požadujete autonomii pro Čechy, máte problém s pokrytectvím a dvojím metrem, tak příznačným pro západní politiku ve vztahu k Východu a Rusku. Nikdo vás nenutí volit si Fialu a ostatní exoty které my na Moravě dlouhodobě odmítáme. Že je nám všem násilím vnucujete, je pouze vaše omezenost. Proč se tedy Moravy nevzdáte a tím se zbavíte všech “Fialů”? Když soused prohrabuje moji popelnici a mnou vyhozený odpad si nastěhuje do bytu a pak mi kňučí u dveří, že “jsem ho zásobil svým smetím” je to hloupost souseda, ne moje.

Noobody
29. 5. 2024 10:02
Odpovědět  Jan

To Jan 29. 5. 2024 05:53

Pane kolego – smekám a gratuluji! Trefil jste naprosto přesně!!

My Češi máme skutečně velmi omezené vnímání a “nastavení zrcadla” k ohodnocení vlastních skutků se bráníme jak čert kříži a svěcené vodě. Do dnes většina národa nepochopila, proč se Slováci v r. 39 a 93 trhli ze společného státu a zvolili vlastní trnitou, ale svobodnou cestu. Spousta lidí stále pozitivně vnímá Fialovo a Pávkovo mistrování slovenské politické scény z nadřazené pozice těch “chytřejších a lepších”. Bohužel podobně přezíravý a nadřazený vztah máme i k našim nejbližším – hrdým Moravanům a Slezanům. Těm se vůbec nedivím, že nás Čehůňů a Pražáků zvláště, mají víc než dost.

Slovan
29. 5. 2024 10:18
Odpovědět  Noobody

To není pravda, záleží od kusu a na povaze. Já třeba, to mohu i doložit. Jezdím po celé ČR a setkávám se se spoustou lidí. Vše je na jedinci, protože když se někdo narodí jako arogantní despotický idiot, tak to potom taky tak vypadá. Mám spousty přátel a budete se divit ale větší procento vrtáků je na straně od Hradce na východ. Nemyslím trefné a hecířské podjebávky, to mezi chapci patří, mám na mysli ty nacionalistické. Ale už se opakuji, to jsem tu před časem psal. Já to řeším pokud to jde, dělám že neslyším. Nestává se mi to často, naposled snad před pár lety od známého z Otrokovic. A SVĚTE div se. Hádejte kde tento člověk pracuje a léta žije? Nemám rád tyhle kecy co nás rozdělují. Štengrovat ANO, ale muší to mít hranici. Ještě napíšu a zdravě soutěžit.

Kolemjdoucí
29. 5. 2024 23:14
Odpovědět  Noobody

Člověče, Emanuele Moravče II, vám nic protičeského není proti srsti, a mám čím dál větší podezření hraničící s jistotou, že jste v pracovním, provizním vztahu minimálně s vnitrem, možná s čučkaři, nebo že by elf, neziskovka, či jen zájmový provokatér…
Ten profi-moravák, to je alter ego, nebo kolega ? I když jako vaše alter ego zde působí jiné nicky, pistolníku …
Vy přece chápete všechno, takový zdejší Holly , jež komentuje naprosto vše, především však české dějiny, reálie s cílem nakydat rádoby odborně hnůj . Krystlík a dobrý historik – cha chá , tím jste to dodělal … Jste přímo výstavní revanšista …

Slovan
30. 5. 2024 09:39
Odpovědět  Kolemjdoucí

🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 👍 👍 👍
TOUCHÉÉÉÉÉ!!

Kolemjdoucí
29. 5. 2024 22:47
Odpovědět  Jan

Prsil jste se v první fázi vy, a to moravskou udatností … Klasicky to podpoříte odkazem na těžce tendenční stránku, která by jako formou tuny nadpisů tu moravskou “jinakost” měla odhalit… Aha. A ještě ze sebe děláte dobrák jelimana, toho ublíženého. To je ten projev té jinakosti ?
Juj, ona je Morava utlačovaná, je jí upíráno právo na co prosím, když tak pěkně pláčete – vždyť jste přece hrdinové, nebojácní. Kdo Moravě v čemkoliv bránil, jaká že máte specifika ? Za jakou Moravu vlastně mluvíte- a proč máte s Čechy problém evidentně vy ? Vy v Brně je nejdříve volíte do krajských, městských orgánů, a pak se dráhou do Práglu. Proč vaší moravští bratři nejdříve mají plná ústa pragocentrizmu, aby se hbitě za pomoci jiných opravdových moravanů došplhali do Práglu a ten pragocentrismus utuží ? Kdo produkuje Fialy, Nerudové?

Slovan
30. 5. 2024 13:31
Odpovědět  Kolemjdoucí

….a jestlipak jsi si všimnul, když už se o tom bavíš, kdo na alternativě povětšinou prudí? Já jsem na alternativě cca 8let a když zmíním třeba jen PP a Pokec, tak mám vypozorováno, že rozhnodně je více “problémových” diskutérů s moravským nářečím. Znám spousty lidí z Moravy co žijí v Praze, ale ne jen tam i tady v mém okolí jsou a někteří už zemřeli. To jen tak na okraj. A když už, tak to napíšu, je mi velmi smutno, že někdo a není jich málo vytahuje tuhle nacionalistickou písničku. To nedopadne pro nás dobře. ČEST.

Kolemjdoucí
29. 5. 2024 23:03
Odpovědět  Jan

Je docela drzost nejdříve o kus výše psát řádky o hrdosti na moravský původ, zkazky o tom, co vše máte v krvi, a ve finále foukat, že je mi ubližováno jenom proto, že melu páté přes deváté, a ve finále ta tuna písmen je jen o tom, že chcete samostatnost. Fajn, proč ji vaší ogaři nepožaduje, proč vy osobně ne ? Máte problém s ČR, dobrá, ale za jakou Moravu tady fňukáte ? Za jižní- jo, Brno, klasika. Za střed, za Hano nebo Zlín ? A co sever, který brňàky nemusí , s nima taky problém ? Jste provokatér, nebo generátor obecných, skoro zapomenutých nároků? Osamělý webový fanatik samolibě se panující za mluvčího ? Vy, že je odmítáte? A co ten dav, co ho ve Štatlu po Svoboďáku provázel., nelžete. Národnostní třetice řešte na Novinkách, I Děsu, fóru24, Reflexu – tam mají pochopení. Tady jásá jen jeden pronáckovský spisovatel – spíše zaměstnanec vnitra

Pavel z Moravy.
29. 5. 2024 11:21
Odpovědět  Kolemjdoucí

Jsem moravák, narozený kousek od Brna, ale za ty škůdce kteří odtamtud pochází se nemohu nestydět, ti se mi přímo hnusí. Ale ono to samozřejmě není ani lepší s Čechy. Celkově je zde momentálně situace taková, že žijeme všichni v žumpě až tedy na ty, kteří na svých postech zdárně likvidují celou tuto vlast a za západní lejno ji zaprodávají. Často jsem zde zaznamenal slova Churchilla, já to nikdy nepoužil, že Poláci jsou hyeny Evropy. Když tak dobře víme jací jsou Poláci, co jsme my?

Kolemjdoucí
30. 5. 2024 11:12
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Vážený Pavle z Moravy, to byla reakce na Vašeho údajného krajana, který začal mávat fanglí ublíženého, nepochopeného, utlačovaného regionu, který dával ve vlákně na odiv “moravskou statečnost” a dával ji do kontrastu s českou povahou. První odpověď je mimo vlákno na úplném konci, a pak jsem začal reagovat ve vláknu. Tak nějak se sečetl účinek presentovaného nepokrytého revanšismu německého s tím pokusem o jeho moravskou verzi. Nakonec jsem rázně odmítl vnitro národnostní notu. Co jsme my ? Víte, mám čím dál silnější dojem, že se sami urputně snažíme díky námi zvoleným a jimi zfanatizovaným dosáhnout pomyslného dna. Bohužel se jim to daří …

29. 5. 2024 06:14
Odpovědět  Jan

Británie čelila převaze Luftwaffe? Neměli tam dost přátel z obou světových stran ostrova na to čelení? Jak dlouho pak s nimi čekali po debaklu u Dunkirku v květnu 1940, jak dopadne Hitler u Staligradu a Kersku?… 1941, 1942, 1943, 1944 červen… Dost nuda, že… (Já vím v Africe… Přece by nenechali své kolonie Hitlerovi. Však taky tam ty jejich otroci za ně pak bojovali. A nebylo to vždycky nijak moc slavné)

Ale že jim těch pár vlastních letadel stačilo na bombardování francouzské flotily v červenci 1940, kde zařvalo 1.200 franc. námořníků.
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Atok_na_Mers-el-K%C3%A9bir

Přestože v té době byl de Gaulle už v Londýně a dával dohromady fr. armádu, což Churchill dobře věděl. To de Gaulla málem odrovnalo, ten jediný se postaral, že Francouzi se v zahraničí vzchopili, sestavili armády a tak podstatně pomohli ve válce (k nemalé radosti Roosevelta) …

29. 5. 2024 06:26
Odpovědět  primak

BTW, Churchill je sám vinen za to bombardování Londýna. Roosevelt na začátku války zorganizoval s oběma stranama dohodu, že se civilisti budou šetřit. A taky jo, celý první rok války ani jedna bomba na Londýn. Až jeden osamělý letec Luftwaffe při bombardování oil zásob na Temži měl problém a spadlo to na East End, ale nikoho nezabil.

Na to Churchill čekal a druhý den poslal stovku bombardérů na Berlín.
https://veteranstoday.com/2022/10/31/war-crimes-78-years-ago-churchill-incinerated-100000-defenseless-civilians-in-dresden/
https://www.spectator.co.uk/article/hitler-didn-t-start-indiscriminate-bombings-churchill-did/

Jan
28. 5. 2024 21:32
Odpovědět  Albi

Z nějakého důvodu se mnou uvedený odkaz plně nezobrazuje. Klikněte na něj a hledejte stránku–HLEDÁNÍ HRDINŮ

Vhodnou strategií a taktikou můžete radikálně omezit početní převahu útočníka, to zná každý dobrý stratég…..

Albi
28. 5. 2024 21:56
Odpovědět  Jan

Ano – už rozumím. .
Hlavně mě přesvědčilo to, že ty bránící se státy bez výjimky zvítězily.
Skutečně ta 2.světová byla, nebo je to pouhopouhý propagandiskický výmysl?

A mimochodem – bitvy nerozhodují války.

Kolemjdoucí
29. 5. 2024 00:54
Odpovědět  Albi

Kdepak, postavíme u blat a na náspu vozovku hradbu, nabrousíme kosy, okováme cepíny a toho bohdá nebude – pardon, kdož sú …

Albi
29. 5. 2024 09:21
Odpovědět  Kolemjdoucí

🙂 🙂 🙂

Pravdomluvny
29. 5. 2024 05:58
Odpovědět  Albi

Bitva o Berlín nerozhodla nic?
????!!!!!!!

Albi
29. 5. 2024 09:20
Odpovědět  Pravdomluvny

Válku určitě ne, ta už byla rozhodnuta dávno.

Pravdomluvny
29. 5. 2024 11:57
Odpovědět  Albi

Každou z bitev se přiblížila ona hlavní!

Albi
29. 5. 2024 22:10
Odpovědět  Pravdomluvny

To by mohl být dotaz tak šestiletého dítěte.
Nechcete ještě pořadová čísla jednotlivých bitev? 🙂
Na jejich počtu nezáleží, důležitý je výsledek!

Ale pokud se to týká té “bitvy o Berlín”, milé dítě, měl jsi dávat ve škole většíí pozor. Pak bys věděl, že kdyby už před ní SSSR válku nevyhrál, nikdy by se žádný rudoarmějec nedostal na střechu bundestagu aby mohl tu vlajku vyvěsit.

Pravdomluvny
30. 5. 2024 14:49
Odpovědět  Albi

Bože,O5 o ničem 🙈🙈🙈

Albi
28. 5. 2024 22:21
Odpovědět  Jan

A děkuji za odkaz, ale bohužel je to jen ta “bitva”, která samotná válku vyhrát nemůže.

Ty moravské vojáky bych řadia k těm statečným, kteří riskovali všechno, aby pomohli parašutistům přežít, k parašutistům samým i všem těm větším či menším našim patrtyánským odbojovým skupinám.

Charakteristické je – a snad alespoň v tom se shodneme, že zatímco o skutečných hrdinech jako byli “Tři králové” se dnes téměř nenajde zmínka a to ani o skutečnéím hrdinovi Josefu Mašínovi st., zatímco jeho synové jsou jako hrdinové citováni neustále a téměř rok co rok navrhováni k vyznamenání, Asi proto, že to omlouvá naši dnešní pasivitu – pseudohrdinové nám stačí – v nejhorším zdrhneme jako oni.

A ještě bych si dovolila otázku :
“Jak by k vítězství mohla přispět smrt prezidenta Beneše, když dnes do války nevede vojsko král na koni s taseným s mečem – což se pořád připomíná tím Žižkou?
Schizofrenie, nebo blbost?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Kolemjdoucí
29. 5. 2024 00:30
Odpovědět  Jan

Jako příslušník Moravského národa, když se tady takto prsíte, bych dnes MLČEL tiše v koutě za opakovanou poplyšovou dodávku politického ksindlu nevídaných rozměrů. Za všechny jeden, co velí ve Strakovce.
A i tehdy na Bílé hoře to bylo jinak – žádné hrdinství se nekonalo, onen “hrdinný” oddíl stejně hrdinské poté bojoval jinde v barvách císařských … Jako tradovaná pohádka pěkné, ovšem zdejší Krystlíci cudně mlčí … Jinak zdrháte stejným tempem jako týpci ze Žatce …

29. 5. 2024 14:49
Ohodnotit příspěvek :
     

Dobré vysvětlení začátky 2.sv.války je zde:
https://vimeo.com/382135621

Noobody
30. 5. 2024 09:59
Odpovědět  primak

To primak 29. 5. 2024 14:49
Dobré, leč nikoli kompletní. Nedivím se, není důvod si srát do vlastního hnízda, ale PRAVDU v její syrové a kompletní podobě neuvedl i když se VVP tak tvářil. Prostě někdejší SSSR má másla na hlavě příliš mnoho a VVP potřebuje národ jednotný a věřící, nikoli rozložený a zmatený.

Zajímavé doplňkové info třeba zde:
https://www.idnes.cz/technet/vojenstvi/sovetsky-svaz-osa-druha-svetova-valka.A190308_132959_vojenstvi_erp