blog

Děravá místa ve vítězství Harrisové v pondělní diskusi

Ivan David fb

Viceprezidentka je nadále oddána Bidenově selhávající zahraniční politice

To píše SEYMOUR HERSH ve svém včerejším komentáři na platformě Substack:

Myslím, že klíčovým nevyřčeným slovem pro pondělní prezidentskou debatu bylo házení návnad (chumming), definované jako rybolovná technika – obvykle částí ryb a krve – do vody, aby se přilákaly dravé ryby, jako je žralok, tuňák a kanic. Viceprezidentka Kamala Harrisová čas od času hodila návnadu a Donald Trump se pořádně zakousl. Nebyl to ale žralok, nýbrž střevle.

Harrisová dokázala, že zvládne nejnáročnější americkou práci, pokud jde o domácí politiku. Šikovně se oddělila od prezidenta Joea Bidena, který je už postavou včerejška. Trump opakovaně uváděl Bidenovo jméno až do té míry, že mu Harrisová nedůtklivě řekla: “Nejsem Joe Biden.” Později Trumpovi připomněla, že „nekandiduje proti Joe Bidenovi“.

Jedna životně důležitá oblast mě děsila: zahraniční politika. Harrisová se neodchýlila od Bidenovy děsivé a nebezpečné zahraniční politiky ve dvou oblastech: přetrvávající osobní a vojenské podpory pokračujícího izraelského teroru v Gaze a pokračující podpory Bidenovy administrativy v dolarech a válečném zboží pro Ukrajinu a jejího zdánlivého prezidenta Volodymyra Zelenského. Není zde žádná zpráva pro Putina, který se rozhodl nechat se vyprovokovat západním rozšířením NATO na východ, navzdory americkým slibům učiněným před více než třemi desítkami let, že rozšiřování nebude, a zjevně bude pokračovat i pobuřující styl řeči Bidenových spolupracovníků v zahraniční politice v čele s ministrem zahraničí Antony Blinkenem.

Biden měl ve své katastrofální debatě s Trumpem v červnu, když mluvil o Putinovi, jeden zřetelný okamžik. “Faktem je, že Putin je válečný zločinec,” řekl. „Zabil tisíce a tisíce lidí. A jednu věc dal jasně najevo: chce obnovit to, co bylo součástí sovětského impéria. . . . Chce celou Ukrajinu. . . . Myslíte si, že přestane, když – když vezme Ukrajinu? Co myslíte, že se stane s Polskem? Co si myslíš o Bělorusku? Co si myslíte, že se stane s těmi zeměmi NATO?

Včera v noci byly slyšet silné ozvěny Bidenova temného pohledu na ruský záměr. „Kvůli naší silné podpoře,“ řekla Harrisová s odkazem na mnoho miliard, které USA poskytly na pomoc a zbraně, „Ukrajina stojí jako nezávislá a svobodná země. Kdyby byl prezidentem Donald Trump, Putin by právě teď seděl v Kyjevě. . . s očima upřenýma na zbytek Evropy.” Lze pochybovat o tom, že Harrisová věří tomu, co řekla, ale politika je vždy přítomna. „A proč neřekneš těm osmi stům tisícům polských Američanů přímo tady v Pensylvánii,“ zeptala se Trumpa, „jak rychle byste se vzdali a co si myslíš o přátelství s tím, o kom se ví, že je diktátor, který by tě snědl k obědu?”

Byla to dobrá linie, zjevně nacvičená a podaná bezchybně. Harrisová ty hlasy nutně potřebuje. Trumpova odpověď však jasně ukázala, že v sázce jsou mnohem větší problémy. Putin, řekl Trump, „má věc, kterou jiní lidé nemají. Má jaderné zbraně. Na to nikdo nikdy nemyslí.”

V pondělí večer nebylo zmíněno, že Bidenova administrativa udělala vše, co bylo v jejích silách, aby podkopala jednání s ruskými diplomaty, která mohla vést k příměří krátce po začátku války. V nedávném rozhovoru Victoria Nulandová, jedna z tvrdošíjných protiruských jestřábů, která léta sloužila jako státní náměstkyně pro politické záležitosti v Bidenově administrativě, uznala, že ona a další členové administrativy považovali ruské požadavky ohledně Ukrajiny za příliš náročné. Vladimir Putin, ruský prezident, usiloval o omezení velikosti ukrajinské armády a její výzbroje, řekla Nulandová, a Bílý dům protestoval, jak Nulandová jasně uvedla, proti vojenským omezením na Ukrajině, na kterých Putin trval.

Jeden americký úředník, který má informace z první ruky o dnešním stavu války, odmítl konečný význam tolik oslavovaného ukrajinského průniku do Kurska – sžíravě to popsal jako vzdálenost mezi centrem Washingtonu DC a Marylandským předměstím Gaithersburg: dvacet dva mil. Byl to první vojenský průnik do Ruska od druhé světové války, kdy německá armáda, v jedné z největších bitev v historii válčení, prohrála zásadní tankovou konfrontaci u Kurska. Ruští vojáci jsou nyní v procesu znovuzískání osady a vesnic, které letos v létě obsadila Ukrajina.

Současná válka na Ukrajině vážně oslabila obě strany. Nedávné americké zpravodajské služby zobrazují rozsah zmatku a nízké morálky na více než 600 mil dlouhé ruské frontě na východní a jižní Ukrajině. Ruští pěchotní vojáci v zákopech podél fronty si vystačí s tím, co bylo ve vojenských věznicích americké námořní pěchoty známé jako „piss and punk“: chléb a dešťová voda. Říká se, že ruské speciální jednotky – Specnaz – jsou na tom stejně. Přes svou údajně nízkou morálku ruské frontové síly pokračují v postupu proti ukrajinské armádě, která je špatně vybavená a stejně demoralizovaná.

Úředník dodal, že klíčovou otázkou, zdánlivě málo pochopenou v Bílém domě, je, zda ruská armáda na Ukrajině je nyní „špičkou moderní vojenské síly se silou, mašinérií a morálkou schopnou proniknout přes Ukrajinu a pak dál. Polsko někdy v blízké budoucnosti? Odpověď je: Ne. A co je důležitější, Rusové to vědí. Zůstávají však silnou armádou a mohou nadále dosahovat určitých omezených úspěchů a trpět určitými omezenými neúspěchy.

„Mají Ukrajinci dostatek vojáků a pracovních sil, aby porazili ruskou armádu? Očividně ne. To znamená, že patová a pomalá, ale jistá vzájemná destrukce bude pokračovat, dokud Západ v čele s USA nepřinutí válčící strany vyjednávat.“

„Mezitím“, dodal úředník, „Zelenského myšlenka eskalace války rozšířením cílové základny uvnitř Ruska jen zvýší krveprolití a ničení na obou stranách, aniž by změnila rovnováhu“.

The Guardian tento týden uvedl, že Blinken, který právě navštívil Zelenského v Kyjevě spolu s Davidem Lammym, britským ministrem zahraničí, připravuje doporučení, aby Bidenova administrativa zrušila současné omezení, které Ukrajině zakazuje používat americké rakety dlouhého doletu proti vojenským cílům hluboko uvnitř Ruska. The Guardian citoval Lammyho, který řekl, že nedávné odeslání balistických raket z Íránu do Ruska bylo „významnou a nebezpečnou eskalací“ a změnilo strategické myšlení v Londýně a Washingtonu. (Není jasné, jak konkrétně eskalovala situaci dodávka raket z Íránu do Ruska, protože Rusko má po mnoho desetiletí silný jaderný arzenál dlouhého doletu.)

Harrisová podpořila během debaty také Izrael, když byla dotázána na politiku Bidenovy administrativy v současné válce v Gaze, která byla spuštěna útokem Hamasu 7. října, při kterém bylo zavražděno 1 200 Izraelců a 251 – jak Izraelci, mnozí z nich členové Izraelské obranné síly, tak cizí státní příslušníci – byli zajati jako rukojmí. „Řekla jsem tehdy, říkám nyní, že Izrael má právo se bránit. . . . A záleží, jak to udělá. Protože je také pravda, že bylo zabito příliš mnoho nevinných Palestinců. Děti. Matky.” Válka musí okamžitě skončit, dodala, „a způsob, jakým skončí, je, že potřebujeme dohodu o příměří a potřebujeme osvobodit rukojmí. A tak na tom budeme nepřetržitě pracovat. . . . Musíme také stanovit kurz pro dvoustátní řešení. A v tomto řešení musí existovat bezpečnost pro izraelský lid a Izrael a ve stejné míře pro Palestince.” Promluvila přísně a potvrdila, že tu vždy bude pro Izrael – a ve stejné míře pro Palestince – a že vždy poskytne „Izreali schopnost bránit se Íránu a jeho spojencům“, jako to udělal Biden, „Musí existovat dvoustátní řešení,“ řekla, jako by to bylo snad nyní možné, takže „můžeme obnovit Gazu, kde budou Palestinci mít bezpečnost, sebeurčení a důstojnost, kterou si právem zaslouží.“

Její pocity byly jen o málo víc než politický „doubletalk“ namířený směrem k mladým americkým kritikům podpory pro neustálé izraelské vzdušné a pozemní útoky v Gaze. Ti se mohou znovu rozhodnout nehlasovat v prezidentských volbách, jak to mnozí dělali v předchozích primárkách. Ani slovem nezmínila zuřivé pravičáky, kteří s premiérem Benjaminem Netanjahuem coby svým rukojmím neprojevili za žádných okolností žádný úmysl souhlasit s příměřím s Hamásem a vyzbrojili izraelské osadníky na Západním břehu Jordánu. Zjevně mají v úmyslu převést Gazu a Západní břeh, s podporou izraelské armády, pod trvalou izraelskou kontrolu. Možnost životaschopného dvoustátního řešení je den ode dne mizivější

Pokud bude Harrisová zvolena, bude se muset realisticky vypořádat s Izraelem a jeho nepřáteli, zejména Íránem a Sýrií, a najít způsob, jak dát Palestincům v Gaze a na Západním břehu naději, důstojnost a bezpečí, které si „správně zaslouží“, jak řekla. To vše musí začít mnohem přímočařejšími řečmi o tom, kde se Izrael dnes nachází a kam pod Netanjahuovým vedením směřuje.

Takže ode mě dostává známku A+ za své skvělé házení návnad nepřipravenému Donaldu Trumpovi – dohnal ho věk? – ale F za to, že si hraje na politiku a odmítá se zabývat realitou nejpalčivějších otázek americké zahraniční politiky, končí svůj komentář Seymour Hersh.

sdílet na

Souhlas
Upozornit na
13 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pijack
14. 9. 2024 10:26
Ohodnotit příspěvek :
     

Od chvíle, co Putin prohlásil, že fandí Harrisové, nějak rychle zmlkli čeští patolízalové. Jak to? Putin přece musí podporovat toho zlého nedemokratického Trumpa 🙂 A mozečky liberálů a lepších nadlidí se najednou začaly vařit ve vlastní šťávě. Nikdo jim neporadí, nikdo jim nenapoví… jak si mají vysvětlit Putinovu podporu. Putin přece zasahuje do Amerických voleb a teď najednou nezasahuje. To přece tak nejde – my chceme, aby Putin volby ovlivňoval. Jinak proti němu nemůžeme vřískat 🙂 🙂 🙂

Pavel z Moravy.
14. 9. 2024 11:23
Odpovědět  Pijack

Ta neprošla ani primárkami.Ta je tupá od pohledu. Vybrali si ji ke svému ovládání. Ne že bych Trumpa musel, ale je jiná kategorie. To že na Rusko naházel.spoustu obchodních omezení je sice píči.vina, ale na druhou stranu se chce starat o své. To se dá pochopit
Tady občanstvo také zajímá pouze vlastní plný žaludek. Čau
.

.

.

.
.
.

Pijack
14. 9. 2024 12:23
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Ano, svým způsobem je Trump cocot, protože podporuje Ukrajinu, místo toho, aby v podstatě podporoval Rusko, protože by USA touhle podporou na společné prosperitě s Ruskem vydělaly a pak by mohl to své “Amerika na prvním místě” obhájit levou zadní. Něco mu v mozku prostě chybí. Harrisová je jiné kafe. Té v hlavě chybí všechno 🙂

Joe Arp
14. 9. 2024 15:27
Odpovědět  Pijack

Uvědom si, že Donny je obklopen dýpstátem (neplést si s dýdžejeji) a jestřáby přicuclími k zbrojnímu průmyslu. Musí našlapovat velmi opatrně v tomhle minovém poli, už ho to stálo jedno volební období a navíc, další kulka se možná už ulívá!

cool
14. 9. 2024 15:53
Odpovědět  Joe Arp

Korporátnici tak řeší spory, majitelé banksterů je zase učí létat pravda prostřelené zezadu většinou. Trh dává bonusy.
Businessmani jedou své mustry zisku kromě snad 7, let imrvére.
https://www.youtube.com/watch?v=zK87uDviI7M
Tisk si vypněte
https://www.rodon.cz/print/clanek.php?id=3886

orinoko
14. 9. 2024 18:07
Odpovědět  Pijack

TRUMPolina je náčelník Tluchuba. – To byl opravdový ataman kmene Monsanto.

Jeden
15. 9. 2024 17:49
Odpovědět  Pijack

Ideálna AMERICKA KARMA LA

Jaromír
15. 9. 2024 10:53
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Kamala je z Hindštiny v preklade Ďábel! A Ďábel je aj Satan! A v 2025 začína kratky,7 rocny Vek Satana= Sata-yuga, a Čierny kabal v Deep State uz rozhodol, ze v tom Ich Veku to bude zena a Ďabel co povedie USrael k zániku! Sionista Trumpeta neprijme porážku, čím sa otvorí brana pre 2.Obciansku vojnu a brána k zaniku toho Imperia na hlinených nohach! V roku 2026 ma mat 250 rokov, no ten vek zrejme neprekročí….

Stan
14. 9. 2024 15:32
Odpovědět  Pijack

Pijacku, přesně jsi to vystihnul. Putin zareagoval jinak než si liberálové představovali. Osobně si tak přeju ať vyhraje Harrisová, protože ta je schopná rozdrbat Ameriku daleko rychleji než Trump.

orinoko
14. 9. 2024 18:09
Odpovědět  Stan

TRUMPolina by vnucovala svůj mír. Camel a naštěstí zidovskou válku. Musí to zůstat srozumitelné.

Gales
14. 9. 2024 13:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Ať tak nebo tak,vyhráli hlavně zbrojaři.Těch zbraní co budou muset mopslíci pořídit bude něurekom.A odkud? No přeci od kamarádů amíků. Trump bude spokojenej a Kakamala nažraná.

14. 9. 2024 22:57
Odpovědět  Gales

A proto je taky úplně a dokonale fuk, co za figuru si ušáci zvolí. Ostatně i proto si z té otázky dělal Putin srandu, kterou ještě podšparcoval tím, že proto, že má “nakažlivej smích”, aby i placatomozkům docvaklo, že si dělá prču. Leč placatomozci jsou ještě placatomyslnější než by si jeden myslel a vzali to vážně a plno humbuku kolem toho.
A Rusko směje…
Bodejt taky ne.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Frank
15. 9. 2024 00:28
Ohodnotit příspěvek :
     

Je dávno jasné, že Kamala je tupá kravka, ovšem Donald není také žádný zázrak.