blogKrize UKRAJINA

Byly ve Španělsku nalezeny ukrajinské zbraně z černého trhu?

Jakub WronaJakub Wrona10. června 2024

Jun 10, 2024

Minulý týden zástupci španělské civilní gardy informovali, že u obchodníků s drogami byly nalezeny automatické zbraně z Ukrajiny. I když se tento titulek může zdát jako běžná propaganda z ruských vojenských zdrojů, tentokrát se zdroj informací ukázal jako spolehlivý.

Primárním zdrojem zpráv je twitterová stránka Spojeného sdružení španělské civilní gardy (La Asociación Unificada de Guardias Civiles, AUGC). Jedná se o profesní sdružení pro španělskou civilní gardu, polovojenský policejní sbor, jehož jednou z funkcí je kontrola obchodování se zbraněmi ve Španělsku. Tweet žádá, aby byla přijata opatření proti používání zbraní z Ukrajiny obchodníky s drogami, a požaduje, aby španělské ministerstvo vnitra neprodleně zasáhlo.

Civilní garda navíc zveřejnila článek v místních španělských novinách Diario de Cadiz , který poskytuje podrobnosti o přítomnosti ukrajinských zbraní v oblasti. Podle článku jednotky Civilní gardy v jižním Španělsku zaznamenaly nárůst počtu automatických zbraní amerických a evropských výrobců, které používají pašeráci drog. Zdroje zprávy uvádějí, že tyto zbraně pravděpodobně zakoupili zločinci na černém trhu, kde se často prodávají zbraně z Ukrajiny. V rozhovoru představitelé zákona uvedli, že „za pár týdnů pušky, které měly být použity proti Rusům, zamíří na civilní stráže a policii v provincii Cádiz“.

Bylo hlášeno, že v minulosti zástupci organizovaného zločinu používali hlavně starší zbraně. Je zmíněna útočná puška Kalašnikov, která byla vyrobena v Sovětském svazu. Moderní útočné pušky s ráží NATO jsou však podle ochranky nyní k vidění u drogových dealerů. Zdroje z deníku Diario de Cadiz jsou přesvědčeny, že tyto zbraně se dostaly na černý trh prostřednictvím dodávek zbraní z Ukrajiny.

Novináři také zmiňují nedávný případ, kdy byly spatřeny ukrajinské zbraně. 22. května byli členové Civilní gardy ve městě Sanlucar de Barrameda napadeni automatickými zbraněmi při provádění operace proti drogovým dealerům. Samostatně stráže poznamenávají, že použité zbraně byly ráže NATO, což je pro místní zločince neobvyklé. Po incidentu sdružení španělské civilní gardy vyzvalo vládu, aby přijala naléhavá opatření k řešení problému těchto zbraní v rukou zločinců.

Je to tedy pravděpodobně poprvé, kdy úřady evropské země oficiálně zaznamenaly přítomnost zbraní z Ukrajiny v organizovaném zločinu. Je možné, že Europol již zahájil vyšetřování tohoto incidentu a o jeho zjištěních se brzy dozvíme více.
Jakub Wrona – Polsko

sdílet na

20 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Frank
10. 6. 2024 10:44
Ohodnotit příspěvek :
     

To je jen špička ledovce. Ukroši prodají a vlastní matku.

unor 2022
10. 6. 2024 10:49
Odpovědět  Frank

A co zeny ktere prodavaji vlastni deti?

Joe Arp
10. 6. 2024 11:12
Odpovědět  Frank

Víc prej se utrží pokud je rozebraná na náhradní díly, dle zpráv toto frčí, pokud je ovšem novější model.

Slovan
10. 6. 2024 10:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak a teď si představte, ale jenom představte, kde ještě a kolik zbraní kde je!! A co když se dostanou, tedy náhodou do rukouch těch doktorů a inženýrům, tak bude Evropa obohacena na to šup. A mohl by se někdo divit? Já zedník vesnický důchodce to říkám už nějakou dobu. Jasně to by byla veliká náhoda, já vím.

Gales
10. 6. 2024 10:59
Odpovědět  Slovan

Ti už je mají ve ,,skladech” po celé evropě.

Joe Arp
10. 6. 2024 11:18
Odpovědět  Slovan

Pavle, tak hned po tobě to tvrdil jistý Martin Koller, takže žádná náhoda, ty kluku ušatá.

Gales
10. 6. 2024 11:03
Ohodnotit příspěvek :
     

Nějaká taková muškatelka by se mi taky hodila. Samozřejmně patřičně znehodnocená.

Jura S
10. 6. 2024 11:19
Odpovědět  Gales

znehodnocením samozřejmě myslíte fixem počmáranou pažbu :-))

Gales
10. 6. 2024 11:24
Odpovědět  Jura S

Nebo lauf zalepenej žvejkačkou. – Jestli ta norma existuje.

Standa
10. 6. 2024 12:22
Odpovědět  Gales

Znehodnocení se dělá různě. Ovrtáním hlavně, jejím zalitím,zničením závěru atd.
Ovšem, kamarád si nyní koupil Beretu a útočnou pušku, jako pravé, těžké ,k nerozeznání , střílející ocelové kuličky . Bombičky , ale prorazilo nám to prkno!

Ladislav 💤
10. 6. 2024 13:10
Odpovědět  Jura S

👍👍ach ták?

Joe Arp
10. 6. 2024 11:41
Odpovědět  Gales

Znehodnocení se provádí na autorizovaných pouťových střelnicích s letitou praxí, ohnutím mušky.

Ladislav 💤
10. 6. 2024 13:10
Odpovědět  Gales

Naopak, hezký funkční a co týden promazávat vazelinou na zbraně!
A držet se pionýrského hesla: vždy připraven!

Jura S
10. 6. 2024 11:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Já tedy šišlavou řečí aglosaských opíčáku vládnu minimálně, tedy i “darknet” je pro mě nedostupný, ale známý, specialista na počítače mi říkal, že se tam od ukroušů dá koupit všechno, od pistolí, samopalů, granátů, menší minomet až po RPG-čko… a že ceny banderovců jsou lidové.. 🙂

Slovan
10. 6. 2024 12:20
Odpovědět  Jura S

No to je třeba otázkou času, kdy liberální ovečky dychtivě poletí na vysněný pobyt móóři a nějaký pantoflák se utáboří kousek od létací trasy dopravních letadel a vyšle jasný signál. Alláhu……

Jura S
10. 6. 2024 13:04
Odpovědět  Slovan

No asi to za chvíli nějak tak bude….

Ja.1011
10. 6. 2024 15:54
Odpovědět  Jura S

Keby sa peniaze, ktore sa davaju na zbrane a ich vyvoj, dali na nieco rozumne a potrebne pre vsetkych, tak sme uz niekde inde. Ale svetom vladnu mentalne postihnuti generali a podobna cvagra a tak to aj na svete vypada…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
josef
10. 6. 2024 11:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Co mne zaujalo je znak Guardia Civil. Je to mírně upravený FASCES. Znak jednoty říma, později FAŠISTŮ. Že by frankovi dědicové, či potomci?

Boomer
10. 6. 2024 14:50
Odpovědět  josef

.. no, najdete ho taky na státním znaku Kuby. Nebo taky na žezle Právnické fakulty UK..

comment image

..že by další něčí potomci?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Polo 2
10. 6. 2024 18:39
Ohodnotit příspěvek :
     

Zajímavé, že tohle se u nás tají, nikde se tuhle pravdu nedovíte, Ukrajina černá díra na miliardy a korupce ve velkém , včera vyšel článek kdo tam vládne a Zelenskyj ne, vše se tají