blogKrize UKRAJINA

‚Bojím se umírání‘: Jak a proč se ukrajinští muži schovávají před vojenskou službou

Téměř 30 měsíců od chvíle, kdy Vladimír Zelenskij zakázal mužům opustit zemi, se mnoho odmítačů uchyluje k jakýmkoliv prostředkům, které jsou nezbytné, aby se vyhnuli vojenské službě.

Všeobecná ukrajinská mobilizace – oznámená na jaře 2022 – změnila životy tisíců mužů ve vojenském věku. Existují otázky ohledně úrovně motivace nucených branců, přesto Kyjev zoufale potřebuje více vojáků v bojové zóně. Ve snaze uniknout zpřísňujícím se mobilizačním zákonům se ukrajinští muži uchylují ke stále zoufalejším opatřením: od připínání ňader až po riskování životů překročením hranice. Zde se podíváme na kroky, které kyjevské úřady podnikají, aby dopadly podvodníky, a na rizika, která jsou mnozí ochotni podstoupit, aby nebyli dopadeni.

Utahování toho, co čím dál víc vypadá jako smyčka
Po zahájení ruské vojenské operace v únoru 2022 zavedly ukrajinské úřady stanné právo. Brzy poté následovala všeobecná mobilizace. Práva významné části ukrajinské mužské populace jsou od té doby omezována, včetně zákazu opustit zemi mužům ve vojenském věku. V dubnu letošního roku však došlo k dalšímu zpřísnění pravidel a odvodový věk se snížil z 27 na 25 let.

Navíc byla zrušena kategorie popisující osoby s „omezenou způsobilostí“ pro vojenskou službu. Potenciální servisní technik je nyní buď „způsobilý“ nebo „nezpůsobilý“ pro službu. To v podstatě znamená, že ukrajinská armáda povoluje lidi, kteří by byli ve většině částí světa považováni za nezpůsobilé ke službě – jako jsou lidé s HIV, chronickou virovou hepatitidou, hypertenzí 1. stupně a dokonce i ti, kteří mají problémy se sluchem a „lehkými neurotickými duševními poruchami“. .“

Všichni ukrajinští muži ve věku od 18 do 60 let, bez ohledu na to, zda jsou způsobilí ke službě nebo osvobozeni, nyní musí nosit vojenský průkaz. Bez ní muži nemohou dostat cestovní pas na cesty do zahraničí. Kyjev dokonce odmítl poskytovat konzulární služby ukrajinským mužům žijícím mimo zemi. Ministr zahraničních věcí Dmitrij Kuleba řekl, že muži ve vojenském věku, kteří „sedí v zahraničí“, nedostanou konzulární služby od národa, který nechtějí bránit.

Všichni ukrajinští muži se musí osobně zaregistrovat ve vojenské kanceláři. Porušovatelům hrozí sankce v rozmezí od 17 000 do 22 500 hřiven (415–550 USD) – což je přibližně stejně jako průměrná měsíční mzda – až po zabavení řidičských průkazů. Vojenské odvodové úřady se mohou obrátit i na policii, která brance doručí násilím. 

Mezi osoby osvobozené od mobilizace patří policisté, zaměstnanci Národního protikorupčního úřadu, Státního úřadu pro vyšetřování, prokuratury, Státní pohotovostní služby, poslanci, ministři, soudci, zaměstnanci a majitelé podniků obranného průmyslu. 

Mezi další kategorie osvobození patří osoby se zdravotním postižením, otcové mnoha dětí, rodiče samoživitelé, osoby s postiženými dětmi a studenti. 

Součástí změn mobilizačního zákona je odstranění paragrafu týkajícího se demobilizace vojenského personálu, který již sloužil 36 měsíců.

Ukrajina se k takovým opatřením uchyluje, protože zoufale potřebuje více lidí v armádě. Toto je problém, o kterém se často diskutuje mezi jeho vedením. Kyjev věří, že zvýšená mobilizace přinese průlom na bojišti. Při oznamování nových opatření Vladimír Zelenskij vysvětlil, že Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny (AFU) a jeho bývalý vrchní velitel Valerij Zalužnyj trvali na dalších 450 000 až 500 000 rekrutech.

SOUBOR FOTOGRAFIE. Vladimir Zelenskyj, vlevo, si potřásá rukou s Valerijem Zalužným během jejich setkání v Kyjevě na Ukrajině ve čtvrtek 8. února 2024. ©  Ukrajinská prezidentská tisková kancelář/AP

Proces nabral rychlost. Mluvčí ministerstva obrany Dmitrij Lazutkin pro NV.ua řekl, že situace se od konce zimy 2023 a začátku jara 2024 výrazně změnila. Tvrdí, že 4,6 milionu mužů způsobilých pro vojenskou službu aktualizovalo své informace. „To nám ukazuje, že existuje [informační] základna, se kterou můžeme pracovat,“ vysvětlil.

Lazutkin však podrobnosti neprozradil. Tvrdí, že postoj Ukrajinců k vojenské službě se změnil. Podle mluvčího bylo v předchozích letech rozhodnutí vstoupit do armády emotivnější. „Nyní se povaha takových rozhodnutí změnila. Lidé váží [rozhodnutí], vědomě hledají jednotku, brigádu, pozici [která jim vyhovuje] a takto určují svůj osud,“ řekl.

Od začátku mobilizace zprávy v médiích ukazovaly, kam až jsou odvodní důstojníci ochotni zajít, aby doručili vojenská předvolání. Jak dokazuje nespočet videí, muž může obdržet upozornění prakticky kdekoli – na ulici, na čerpací stanici, na trhu, v kavárně nebo v posilovně.

Ukrajinská vláda povolila teritoriálním náborovým centrům (TRC), což je oficiální termín pro vojenské náborové úřady, doručovat předvolání bez ohledu na to, kde je vojenská registrace muže. To znamená, že předvolání může být doručeno v místě jeho bydliště, práce nebo studia, na veřejných místech, v budovách, přeplněných oblastech a na kontrolních stanovištích a hraničních přechodech. Předvolání mohou distribuovat nejen vojenští komisaři, ale také speciální „notifikační skupiny“, mezi které patří ti, kteří nepodléhají mobilizaci, místní úředníci, vedení podniků a veřejné instituce.

Davy neplatičů 
Ukrajinské úřady se snaží vylákat muže na frontu, ale ti ze všech sil se snaží ukrýt. Podle bývalého podplukovníka ukrajinské bezpečnostní služby (SBU) Vasilije Prozorova se od přijetí nového zákona o mobilizaci výrazně zvýšil počet nepovolaných osob, které nelegálně opustily zemi. Říká, že lidé si uvědomili, že situace jak na frontě, tak na Ukrajině se zhoršuje.

„Výsledky (nového mobilizačního zákona – RT) nejlépe vystihují záběry z ulic ukrajinských měst. Jasně to ukazuje, že to s mobilizací jde velmi, velmi špatně,“ řekl Prozorov agentuře RIA Novosti v komentáři k videu, na kterém jsou zaměstnanci TRC vidět, jak se pokoušejí chytit lidi na ulicích.

Loni na podzim dokonce i zástupce TRC Jurij Semčuk, jak jej cituje UNIAN, tvrdil, že 99 % ukrajinských mužů se náboru vyhýbá. Podle Semčuka elita uprchla a na Ukrajině zůstali jen „genetičtí otroci“. Jako příklad uvedl příběh dobrovolníka, který odešel na frontu, aby unikl problémům se svou ženou. Ukrajinská společnost se vyčerpává a existují lidé, kteří jsou připraveni „být pod [vládou kohokoli],“ prohlásil Semčuk.

V dubnu Politico odhadlo, že od začátku konfliktu s Ruskem uprchlo z Ukrajiny přes 650 000 mužů v bojovém věku.

První vzplanutí vlasteneckého zápalu, které způsobilo, že centra byla zaplavena dobrovolníky, se vypařila. Odhaduje se, že 650 000 mužů v bojovém věku uprchlo ze své země, většinou se pašováním přes hranice,“ uvádí publikace.

Podle jednoho zpravodaje Politico byla asi třetina cestujících ve vlaku, kterým jel z Ukrajiny, muži ve vojenském věku.

SOUBOR FOTOGRAFIE. Ukrajinci si 24. června 2024 v ukrajinské Oděse nechávají zkontrolovat doklady v městském autobuse poblíž vládního náborového střediska. ©  Paula Bronstein/Getty Images

Ukrajinský ministr vnitra Igor Klimenko také uznal, že úředníci vědí o stovkách tisíc možných podvodníků.

Podle Romana Kostenka, tajemníka Výboru pro národní bezpečnost, obranu a zpravodajství ukrajinského parlamentu (Verchovna Rada), jak cituje Ukrainskaja Pravda, se služba v ozbrojených silách stala méně populární i mezi vězni. Kostenko to připisuje většině motivovaných, kteří již vstoupili do AFU. Podle jeho názoru bude Ukrajina schopna zmobilizovat asi 5000 vězňů.  

Země „musí umožnit mobilizaci lidí, kteří jsou v současné době ve vyšetřovací vazbě. To nám umožní přilákat více lidí do armády,“ řekl. Kostenko potvrdil, že v AFU již slouží 3800 vězňů, z nichž většina nedávno dokončila výcvik a někteří z nich již byli zraněni.

Prevalence uhýbání před ponorem se v různých ukrajinských regionech liší. Jak NV napsal v polovině července, většina odmítačů od začátku roku 2023 byla ze západních oblastí Ukrajiny. Ve Lvovské oblasti vydala TRC 85 800 oznámení o vyhýbání se návrhu. Oblasti Zakarpatska (54 200 oznámení), Ivano-Frankovsk (33 000), Ternopil (28 700) a Chmelnický (20 500) byly také mezi oblastmi s největším počtem osob, které se hlásily do služby.

V Kyjevě však bylo za stejné období vydáno pouze 11 400 oznámení o pátrání, zatímco v Charkovské oblasti jich bylo 2 500. Nejvíce stížností (15 800) na trestné činy spáchané muži způsobilými k výkonu vojenské služby bylo v roce 2022 podáno také ve Lvovské oblasti.

Masky a telegram na záchranu
Mobilizační nájezdy vedly ke hře na „schovávanou“ mezi muži ve vojenském věku a náborovými centry. Aby se vyhnuli náborářům, mnoho ukrajinských mužů podle New York Times neopouští své domovy, spoléhá na donášku jídla a nosí nouzové výstražné zařízení pro případ, že by je chytili.

Aleksandr, 36letý IT manažer, pro The Guardian řekl, že zřídka chodí ven, vyhýbá se veřejné dopravě a cestuje pouze ve svém autě. Přestěhoval se do drahé oblasti Kyjeva, protože TRC obvykle loví muže v chudých čtvrtích. Tvrdil také, že někteří majitelé bytů v jeho domě jsou poslanci. „Armáda sem nechodí. Náš areál je ostrovem přežití. Být chudý na Ukrajině znamená být mrtvý,“ řekla deníku Aleksandrova manželka Nasťa.

Nasťa dodala, že se o svého manžela, s nímž žije 12 let, bojí natolik, že začala trpět záchvaty paniky. “Jsme jeden organismus. Pokud zemře on, zemřu i já. Možná se zabiju,” řekla. Manželé podporovali svou zemi a armádu, a dokonce koupili protézu pro vojáka, který přišel o nohu, ale domnívají se, že je čas, aby Ukrajina jednala s Ruskem.

Ukrajinci se také spojili, aby si navzájem pomohli uniknout před odvodem. Byly vytvořeny speciální telegramové kanály, kde mohou uživatelé hlásit, kde spatřili odvodní důstojníky, aby se jim ostatní mohli vyhnout. Příspěvky na těchto kanálech jsou obvykle kódované. Například branní důstojníci jsou známí jako „mraky“ nebo „déšť“. Typický příspěvek může vypadat takto: „Jaké je počasí na stanici metra Defenders of Ukraine?“ Odpověď: ‘Tři mraky zakryly mladého muže.’

Různé ukrajinské weby a online tržiště začaly prodávat masky starého muže a umělá ňadra. Vzhledem k tomu, že některé položky stojí přes 10 000 hřiven (jen 250 dolarů), mají takové „life hacky“ pomoci mužům vyhnout se dopadení povolávacími důstojníky.

Reklamy na produkty, aby se zabránilo mobilizaci na ukrajinských sociálních sítích. Titulky zní: „Pro ty, kteří dlouho neopustili domov“ a „Umělá prsa, doručování po celé Ukrajině“ ©  Sociální síť

Mnoho Ukrajinců se rozhodlo uprchnout do zahraničí, aby unikli mobilizaci. To však nemusí být snadný úkol a mnoho mužů se spoléhá na obtížné a někdy nebezpečné cesty, aby se dostali ze země. The Guardian vypráví příběh Miroslava, který z Ukrajiny odešel pěšky v říjnu 2023. Vzal si s sebou jen malý batůžek a šel jeden den po polích a lesích, až se dostal do Maďarska. V určité chvíli si všiml příslušníků pohraniční hlídky a ležel 40 minut schovaný v trávě. Nakonec prolezl dírou v hraničním plotě a vydal se na maďarskou policejní stanici. Momentálně je ve Varšavě. ‘Nechtěl jsem bojovat. Bojím se zemřít,“ řekl.

Jednou z několika únikových cest, které využívají netopýři, je řeka Tisa, která odděluje Ukrajinu a Rumunsko. V dubnu rumunské úřady tvrdily, že od začátku války řeku překročilo přes 6 000 mužů, přičemž 22 při pokusu zemřelo. 

Tato cesta je nebezpečná. Skutečnost, že tisíce Ukrajinců raději riskují své životy překročením řeky, než aby se připojily k AFU, podtrhuje problémy Kyjeva, poznamenal NYT. 

Jak řekl RIA Novosti Sergej Lebeděv, koordinátor podzemí Nikolajev, Ukrajinci přišli s novou únikovou cestou přes moldavskou tranzitní zónu dálnice Odessa-Reni. Auta v oblasti nesmějí zastavovat, lidé je proto nechávají na dálnici a běží směrem k moldavské vesnici Palanca. Někteří si dokonce kupují levná vozidla, aby unikli, která pak úřady získávají. Podél silnice byly spatřeny i opuštěné kamiony.


Všudypřítomná neochota narukovat vedla na Ukrajině k rozsáhlé korupci: úplatek za útěk před mobilizací se pohybuje od 10 000 do 17 000 USD, sdělili RIA Novosti podzemní aktivisté z různých regionů. Cena závisí na počtu zprostředkovatelů zapojených do korupčního schématu, regionu a vzdálenosti od státní hranice. Útěk z Kyjeva nebo jeho okolí je nejdražší.

U výše uvedených poplatků může být osoba vyřazena z databáze odvodů, pokud je registrována na vojenském úřadu pro přihlášení. Pokud osoba není registrována, pomoc při překročení hranice stojí asi 10 000 $. 

Neexistují však žádné záruky, že když člověk jednou zaplatí za svobodu, vyhne se dopadení povolávacími důstojníky nebo bezpečnostními silami a pozdějšímu odvodu. 

Podle Lebedeva je v Nikolajevské oblasti průměrný úplatek za vyhnutí se odvodu 12 000 dolarů. 

Po celé Ukrajině od všeobecné mobilizace v roce 2022 prudce vzrostly úplatky, které měly uniknout vojenské povinnosti. V předchozích letech se ceny pohybovaly od 2 000 do 3 000 USD a až do nedávného zpřísnění mobilizačních zákonů zůstala cena stabilní kolem 5 000 USD. 

A vzhledem k nedávnému vývoji na Ukrajině cena půjde s největší pravděpodobností výrazně nahoru.

Christina Sizova, moskevská reportérka zabývající se politikou, sociologií a mezinárodními vztahy

sdílet na

65 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
cool
11. 8. 2024 01:32
Ohodnotit příspěvek :
     

No nic, trošku mne zaráží datace obyvatel na území 54. mil. kdysi. I když prý i za zlého sssr prý až 56? a nyní 17. mil. na území větším jak francie? Až by člověk zaplakal že jich za totality bylo až cože 3x tolik, yeltzina né? Jak je to možné i když pravda tvrdí že 17. jiní tvrdí 19. a někteří dokonce k nevíře 20? Asi jsem diskalkulik nějak ty čísla nepobírám. 🙂 Možná mají ale záběry soustruhátů na 3 000% od vztyčení vysíracího stožáru, druhými. Všichni to říkají.

cool
11. 8. 2024 01:58
Odpovědět  cool

Jako ironii a sarkazmus s ministerstvem čeho? NELZE, lotři. Když na pochopení je stovka a u 107 se se mi zdá za rozeznání tmy a světla sedum na bojišti a je to samozřejmě hraniční k porozumění, vím taky bych radši dělal instruktora jízdy gumou na prázdné gumě, motorcyklystýr fšem, cože?
Tam to máte velkým písmem co organický akismet mechanického webu vk singularisty koho čeho proč žvástů bez konce kapitálkami zakázal, gogoti – slušně. …zase mlel o iteracích to se toho dozvíte s nakrmenými ušima, fuj. Sajrajt imbecil brutopýr, jejich chráněnec multinick & třeba měsíc v prdeli, ha plnokrevník mne tam fakt vytočil. 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=V3RaAn0HAZw
https://www.youtube.com/watch?v=WawGBsbP_j8

Pavel z Moravy.
11. 8. 2024 13:31
Odpovědět  cool

Tak nevím, ale snad nejjeddnoduší je postavit se těmto grázlům a moderním otrokářům. To mají opravdu tak vypláchnuté mozky, že nevidí o co tady jde?

Albi
11. 8. 2024 15:37
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Samozřejmě, že vědět musí. Tady se ale objevuje konkrétní efekt známého: “Když si přišli pro komunisty, mlčel jsem….”
Už totiž nezbyl nikdo, kdo by se alespoň ozvat mohl:

Ti už dávno leží ve svých “thermopylských” hrobech ať už skutečných, nebo virtuálních=bez náhrobku s paměťním nápisem.

Jistou šanci záchrany pro dosud přeživší Ukrajince (a svým způsobem i nás ostatní) dávají slova k thermopylské bitvě: “Bitva, která zachránila Řecko a navždy změnila běh dějin“.
Snad to bude platit i dnes a ti mrtví na oboiu stranách konfliktu nepadli jen pro zábavu privilegovaných.

karel
12. 8. 2024 08:50
Odpovědět  cool

Příště si, ty blekoto, zapni generátor náhodných hesel. Bude to dávat větší smysl, než ten tvůj dyslektický blábol.

Jan
11. 8. 2024 06:54
Ohodnotit příspěvek :
     

Nechápu, proč Ukrajinci nechtějí padnout za svého nelegitimního vůdce Zelenského. To u nás kdyby se dělal průzkum, českoňská televize “by zjistila” že za podivně zvolené Fialu, Rakušana, Černochovou, Pekarovou by radostně padlo jedenáct z deseti dotázaných Čechů.

Nazdar
11. 8. 2024 08:24
Odpovědět  Jan

Cesi jsou tupci. Nevedi co se deje. Politicti negramoti. Soustacka, dobre se nazrat a pivo jsou jejich zakladni potreby.

Markýza
11. 8. 2024 08:48
Odpovědět  Nazdar

Jojo. Další takový. Dolů s vámi ze skály, komu by se s vámi chtělo sedět v pos.raném hnízdě!

11. 8. 2024 23:11
Odpovědět  Nazdar

A co ty, jakou národnost jsi obtěžkal hanbou, žes její syn? Nebo jsi jenom prostý, všudezdejší kreetén?

Markýza
11. 8. 2024 08:35
Odpovědět  Jan

To jste si špatně vyložil. Nebylo to “jedenáct z deseti”, ale “jedenáctý z deseti”.

Evžen
11. 8. 2024 08:44
Odpovědět  Jan

Jako ironií toberu, ale kdo by chtěl umírat za cizí zájmy…!

Jan
11. 8. 2024 10:16
Odpovědět  Evžen

To je ironická narážka na “objektivní průzkumy a zjištění” které nám vnucuje mainstream, kdy údajně “devět z deseti těch či oněch lidí, lékařů, řidičů voličů a já nevím kdo ještě, by udělalo koupilo či schválilo nějaký evidentní nesmysl.

Rukikurin
11. 8. 2024 10:17
Odpovědět  Evžen

Že by ti, kteří zde hajlují a vykřikují podle nich líbivá hesla při zábavě? Například v Plzni ?

Gales
11. 8. 2024 10:03
Odpovědět  Jan

comment image

cool
13. 8. 2024 07:03
Odpovědět  Gales

Leda, dajli nedajli medaili.
https://www.facebook.com/reel/8557485397618031

standa
11. 8. 2024 07:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Chicht, to je těžko pochopitelné. V českém mainstreamu se píše , že mezi ukrajinci bují entuziasmus a nadšení z boje proti ruskému ,, agresorovi”.Náborové kaceláře plné od doby , kdy si branec může vybrat u jakého batalianu bude sloužit atd.. A v ČT a tisku hýkají blahem ( včetně českých herců a zpěváků) nad vlastenectvím branců, kteří se hrnou do armády.Manželky , maminky jim prý balí ranečky s buchtama a s vlajkou ukrajiny a škrtnutým Putinem a posílají je do obrany Zelenského režimu. Nelegitimní ,,prezident”, nelegitimní vláda vzniklá půčem a podvodem pod americkou kuratelou.
Tak ti nevím , Mám věřit,,,, českým “médiím? I , když pokud nejsou v zahraničních rukou přijímají bezduše propagandu Bloomberg.!!!!

Pavel z Moravy.
11. 8. 2024 13:36
Odpovědět  standa

No, Stando, já tedy těm Ukrajincům nevěřím ani nos mezi očima. Rozebírat to nebudu.

Ladislav 💤
11. 8. 2024 16:35
Odpovědět  Pavel z Moravy.

👍👍👍

Albi
11. 8. 2024 15:45
Odpovědět  standa

Mám věřit … českým médiím?
Věř – ale komu věříš, měř“! (Existují i jiná česká média než jen mainstreamová.)

marie
11. 8. 2024 08:14
Ohodnotit příspěvek :
     

Což takhle vybrakovat české kriminály, kde sedí samej ukrajinskej násilník a odvézt je domů? Ušetříme za jídlo a ještě větší brutalitu, která se v kriminálech vyskytuje. Pár autobusů s nima zpět domů by to jistilo. Elenáč bude mít radost.

Nazdar
11. 8. 2024 08:22
Ohodnotit příspěvek :
     

A co rozstrilet juntu pucistu v Kyjeve? Stejne musite umrit na fronte za Black Rock a Vanguard. Stejne uz vam nic nepatri. Zbrane si musite od nich koupit. Jste jenom potravou pro kanony a rakety.

Jarek
11. 8. 2024 14:30
Odpovědět  Nazdar

Ano, je skutečně s podivem ,že se ještě někdo pozastavuje nad tím , že ukrajinci nechtějí proti rusku bojovat , až na pár vypatlaných pohrobků nacistů a banderovců, kteří tam normální mobčany ukrajiny
ženou a sami zbabělě trčí vzadu a střílí ty,kteří by chtěli couvnout. Na ukrajině nepatří ukrajincům už
ani kousek země. Vše, včetně půdy na územích které ještě drží patří dávno těm , kteří tu svinskou válku zpískali. Tak za co tam umírají? Keci o obraně vlastim jsou tam už dávno nesmyslem.

Vlastimil Čech
11. 8. 2024 15:27
Odpovědět  Jarek

Perfektní, pane Jarku.

Markýza
11. 8. 2024 08:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Otázka “jak” je dobrá a já držím vynalézavosti palce. Ale prokrista – která hlava mapa dokáže položit otázku “proč”?? Taky by mně zajímalo, co vymysleli zahraniční Ukrajinci, když jim neprodlouží pasy – jak to dělají u nás, v Polsku, v Německu……to by byla zajímavá studie!!

sizok
11. 8. 2024 18:27
Odpovědět  Markýza

Nijak, dostanou české pasy.

Markýza
11. 8. 2024 19:32
Odpovědět  sizok

No jen aby. S tou naší ukrajinskou vládou.

11. 8. 2024 23:20
Odpovědět  Markýza

…a s nimi právo u nás volit. … … Furt ještě “jen aby”?
P.S. Měl to bejt bllbej vtip, ale ted tak nějak nevím. Už se mi parkrát stalo, že se pár mejch blbejch vtipů zmaterializovalo.

Albi
12. 8. 2024 10:47

1+++ Taky mi to tak připdá.

12. 8. 2024 16:40
Odpovědět  Albi

Nestraš! 🙂

Markýza
12. 8. 2024 12:31

Nojo, aby pak ještě nebyli vděčni vládě.

12. 8. 2024 16:39
Odpovědět  Markýza

Bingo! Člověk utrousí nějakou ptákovinu, co ho zrovna napadla, aby zaperlil a byl černovtipnej, a pak při bližším pohledu zjistí, že to vlastně není až taková ptákovina. Že ta černota v tom sice zůstala, ale vtip že se z toho kamsi vytratil.

Albi
12. 8. 2024 10:46
Odpovědět  Markýza

Právě že s naší ukr-českou vládou (jako budoucí voliči) mají tu nejlepší možnou šanci.
Důležitější bude, jestli tím nenaštvou Zeleninu a tím i USA, NATO a vůbec celý KoZa. To bude velké dilema pro fialovou partu!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
btp
12. 8. 2024 04:31
Odpovědět  Markýza

Nevezmeš jméno Boží nadarmo!

12. 8. 2024 16:54
Odpovědět  btp

Proboha, a to proč? To ti ještě nikdo neřekl, že to platí jen lid Knihy? Že jen pro lid Knihy, at už Bible, nebo Koránu, jsou jejich bozi Bohy a pro všechny ostatní pouze jedni z mnoha bohů?

Josef K
11. 8. 2024 09:03
Ohodnotit příspěvek :
     

Pepe Escobar: Věčné války se stávají válkou plnou teroru
https://kispep.wordpress.com/2024/08/10/pepe-escobar-vecne-valky-se-stavaji/

Gales
11. 8. 2024 10:12
Ohodnotit příspěvek :
     

Žoldáci u Kurska teď dostanou na frak,Ropušan a jeho banda v čele s hercema,by měl začít dělat sbírku na vaky aby žoldáci měli při chcípání nějakou důstojnost protože protistrana zajatce nebere a všechny je ihned likvidují.Snad to bude výstrahou pro ostatní dobytek. Doporučuji Zelňákovi aby hnal všechny ukrouše na frontu.Aspoň ho dřív eliminují od moci.

Jan
11. 8. 2024 11:02
Ohodnotit příspěvek :
     

Neztrácejme naději. Prý jsme koupili letadlovou loď Giuseppe Garribaldi.. Stíhačky F 35 už máme zamluvené. Přikoupíme pár neviditelných bombardérů a začneme tisknout a nabízet světu české koruny. Budem to dělat po vzoru amerického FEDu. Založíme soukromou banku která bude půjčovat české koruny na úrok našemu státu a zbytku světa. Bude se jmenovat podle majitelů banky F-iala R-akušan B-artoš FRČ. Každý, kdo bude chtít koupit ropu a plyn, bude muset platbu provést v českých korunách. Ty bude muset koupit u české soukromé banky FRČ. A kdo nebude chtít naše koruny, pošleme tam “šířit svobodu a demokracii” naši letadlovou loď s plnou výbavou. Tím vyřešíme jednou provždy naše ekonomické problémy.

Jan
11. 8. 2024 11:23
Odpovědět  Jan

Chyba. Třetím majitelem místo Bartoše bude Černochová. Odtud název banky FRČ. I Rusko nám ještě rádo prodá plyn a ropu za české koruny až u Krymu zakotví naše letadlová loď s F 35.

Albi
11. 8. 2024 15:58
Odpovědět  Jan

To by mohlo vyjít, ale nevěřím, že by to vyřešilo nám – tj. neprivilegovaným – ekonomickou situaci. Leda by to přisypalo do už přeplněných kapes vládních představitelů a pytlů několika českých miliardářů.

(Babišovi ne!! Ten má dost a už dostal dotaci na Čapí hnízdo. 🙂 🙂 🙂 )

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Jan
11. 8. 2024 17:51
Odpovědět  Albi

A vo vo vo vo tom to je….

zuzana
11. 8. 2024 13:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Generální ředitelka YouTube Susan Wojcicki, která zakázala „konspirace o vakcínách“, zemřela na turbo rakovinu

https://aktax.cz/generalni-reditelka-youtube-susan-wojcicki-ktera-zakazala-konspirace-o-vakcinach-zemrela-na-turbo-rakovinu/

Markýza
11. 8. 2024 14:15
Odpovědět  zuzana

Nojo. Nevěděla, že karma je zdarma a momentálně rychlá jako blesk.

Joe Arp
11. 8. 2024 16:05
Odpovědět  Markýza

Bože opusťte ty žvásty o karmě, kde ta blbost vznikla? Spousta megašmejdů se v plmém zdraví dožívá sta. Ta vaše berlička- karma, je něco jako Lurdy pro debily.

Markýza
11. 8. 2024 18:01
Odpovědět  Joe Arp

Džoudžoudžou…..pššt. Tak mě nečtěte! Prdne vám žilka a chudák vaše žena. Klídek.

Joe Arp
11. 8. 2024 18:14
Odpovědět  Markýza

Dobrej nápad séééééru na tě! Já jsem v klídku, vypadá že ty ne, o mou ženu se neboj a tvůj nebohý, stále stabilní?

Markýza
11. 8. 2024 19:34
Odpovědět  Joe Arp

Že jste ko.kot ovisnutý, Džou, to vím, ale že až tak?

Joe Arp
11. 8. 2024 19:57
Odpovědět  Markýza

No vidíš venkovská jednoduchosti, rektální přívěsku bodrého venkovana, to to trvalo. Ale můžu tě uklidnit, věrný papoušku, ty mi žíly nerveš!

Joe Arp
11. 8. 2024 20:07
Odpovědět  Markýza

Co vše bude u tebe povislé, (ovislé máte doma co, ten termit něznájůůůů) mimo sebevědomí nebudu rozvádět, jsem gentleman!

Aleš
11. 8. 2024 13:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdo by chtěl dobrovolně padnout za kyjevsky fašistický režim ve prospěch Západu ? Jen nácek, nebo idiot.
Stejné by to bylo i u nás, padnout za tlupu SPOLU, to by bylo úkolem pro nového evropského socialistického člověka z laboratoře EU.

jiří
11. 8. 2024 13:53
Ohodnotit příspěvek :
     

Ukrajinští chlapci a dívky jsou “v nabídce”.
Ukrajina se stala “černým trhem” s dětmi pro západní pedofily a transplantology – tadesco.org

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Markýza
11. 8. 2024 14:14
Odpovědět  jiří

No každopádně zřejmě kšety s dětmi Ukrajině jdou hezky. I v mejnstrýmu byla reportáž o ukrajinské “klinice”, kde se vyrábějí dětičky na zakázku a sám pan přednosta se chválil, že zvládnou jakýkoli požadavek – chcete modrookou holčičku se zrzavými vlásky? máte ji mít……..
Omlouvám se, ale musím tohle téma opustit. Mám sice kachní žaludek, ale z tohohle se mi zvedá.

Tom
11. 8. 2024 17:53
Odpovědět  Markýza

… týý jo, takhle by jsme se mohli zbavit toho našeho přerostlého děcka.

11. 8. 2024 23:44
Odpovědět  Tom

Mám sice dost bujnou fantazii, ale když jsem se pokoušel představit si, že by to buclaté bukvo nejen bez mozku, ale i bez instinktů, někdo chtěl, hodila na mě kakáč. Leda snad nějakej Papuánec, jestli na Papui ještě dodržujou tradice. To by se mohla naprásknout i přízen a světem by pak šla jedna řeč, že to byl sice idiiot, ale jinak moc dobrej člověk.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Tom
12. 8. 2024 00:46

…to jen zbožné přání bylo otcem mé myšlenky. Dodnes nechápu, jak se tohle mohlo stát ministrem. Vlastně jo, chápu.

12. 8. 2024 02:34
Odpovědět  Tom

Já taky chápu. Má to díru do pr-dele a je to tupý? Má a je. Podmínky splněny.

Aleš
11. 8. 2024 16:38
Odpovědět  jiří

Hrozné

Albi
11. 8. 2024 16:49
Ohodnotit příspěvek :
     

Všem se omlouvám – něco tentokrát totálně mimo téma, ale zase tak aktuální, že to musím předat hned, aby taková informace nezmizela “v pěně dní”! 🙂
Premiér Fiala “sundal sako” a bude z něho “youtuber”!!! Konečně nějaká inovace, že by i konec “signálů”?
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-vlevo-dole-premier-fiala-sundal-sako-a-zacal-tocit-videa-co-se-to-proboha-deje-257464#
Je to malý krůček ve světě sociální sítích, ale velký skok pro Petra Fialu. Vždyť připomeňme, že konzervativní profesor nemá rád zkratkovitý a povrchní svět na internetu. …..

Dodnes se mu nelíbí vyprazdňování politického obsahu výměnou za důraz na zábavní formu. Coby intelektuál by bral raději nějaký dvouhodinový seminář než se vyjadřovat pomocí 160 znaků či 30 vteřin ve videu.

Už před volbami Fiala opakoval, že nebude šaškovat na videích jako někteří konkurenti, protože se neuchází o post principála v cirkuse, ale o funkci předsedy vlády. …..

No – asi už je premiérská židle v tak dezolátním stavu, že začíná být nebezoečná. Tak alespoň šéfovat tomu cirkusu” – přece jen už s tím má své zkušenosti a byla by škoda je nevyužít.

zuzana
11. 8. 2024 17:04
Ohodnotit příspěvek :
     

Pandemický vakcinační průmysl je zoufalý; pro příští „pandemii“ chce využít policii a dokonce i NATO, aby lidem vnutili očkování

https://aktax.cz/pandemicky-vakcinacni-prumysl-je-zoufaly-pro-pristi-pandemii-chce-vyuzit-policii-a-dokonce-i-nato-aby-lidem-vnutili-ockovani/

Autor
11. 8. 2024 19:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Bože chraň planetu!
Takovej podivnej pocit, že něco “nedochápu”.
Ať jsem se vrtnul kam jsem se vrtnul za poslední tři dny, všude “erotické pomůcky”. Asi nejhorší bylo video s malou holčičkou v masce, jak si – nevědomá – hraje s erotickými pomůckami na stole, válí je, cucá a co já vím ještě. A teď ještě erotické pomůcky pomáhají měnit lidi, aby s stali někým jiným a nemuseli bojovat. takový pocit, že z mnoha “zásahů”, co jsem viděl jsou tyhle dva klíčové.
Tenhle ukazuje, že proti válce je nutné bojovat právě a pouze za hlubokého míru a “klidu”. Místo toho se skákalo – Moskali na giljaki! – řvalo se a hlavně MLČELO. A to je ta nejhroznější podpora války. každý, kdo mlčí v boji proti válce, volá válce, aby přišla.
Druhá “ukázka” (odkaz nedám, video jsem jen prostě vypnul, i když chápu, ŽE TO BYLO JEN VÝCHOVNÉ PROTIMARASTICKÉ video, jeho smysl i tak nechápu, spíše působí jako součást Overtonova okna) je o tom, že ani TADY NIKDO Z RODIČŮ NEMÁ PRÁVO MLČET K TOMU, CO SE JEHO DĚTI UČ UŽ V PŘEŠKOLNÍM VĚKU, V TOM NEJDŮLEŽITĚJŠÍM VĚKU CELÉHO ŽIVOTAÍ.
Jestli mi během nějaké doby popadne na oči ještě něco o erotických pomůckách, prostě si zablokuju Youtube.

Autor
11. 8. 2024 19:31
Odpovědět  Peter 008

5Tak mne ještě napadla kacířská myšlenka, co by asi ti “uchylanti” dělaii, kdyby Ukrajina vyhrávala …? Hrnuli by se okupovat ruská území, aby se tam stali nějakými těmi gaulajtery, aby si zajistili kariéru a další život? Stříleli by prostě pro povinnost etnické Rusy? Hajlovali by? Hrnuli bys do všech těch nacistických oddílů?
Někdy mám pocit, že lidé siice mluví, ale mnohem více přitom mluvení mlčí.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
11. 8. 2024 20:15
Odpovědět  Peter 008

S tou dnešní modernou je to opravdu děs a běs. Ale lepší to není ani u starší a ještě – snad – vzdělanější populace, i když se nevyjadřuje “sexisticky”, nebo vugárně.
Stačí, když slovo MÍR vnímá pokrokově = jako něco super hnusného a dokonce NEMORÁLNÍHO Tím spíš, je-li to dřív uznávaný bývalý filozof.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-chcimirovstvi-je-nemistne-jednou-se-ale-jednat-bude-rika-exdiplomat-palous-256945#
Takzvané dnešní chcimírovství považuji za nemístné,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy filozof, bývalý diplomat a disident Martin Palouš……
Strach nebo úzkost z budoucnosti ho ale neochromuje. Přestože vidí, jak ve světě roste pnutí a přibývá válek.
„Úzkost a strach je pochopitelná reakce lidské psychiky na současný stav světa, ale pořád je tu i jakási zvědavost a naděje. Nadějí teď myslím to, jak ji chápal Václav Havel –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nemusí to být přesvědčení, že něco dopadne dobře, ale že něco děláme, protože jsme přesvědčeni, že to má smysl a je morálně správné, i když to může dopadnout jakkoliv,“ zamýšlí se Palouš.

Pak žádný div, že v dnešnín světě je možné všechno. I manipulace dětmi “potřebným směrem” pod záminkou moderní výchovy!

cool
11. 8. 2024 22:27
Odpovědět  Albi

comment image

Albi
11. 8. 2024 22:51
Odpovědět  cool

Škoda, že jsme si nezachovali některé zvířecí zvyky.

Frank
12. 8. 2024 07:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Jestli ukroši povolávají lidi s takovými nemocemi jako je HIV,chronická virovou hepatitida, hypertenze 1. stupně, tak se takových lidí společnost zbaví.

All
12. 8. 2024 08:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Neuvěřitelné.Zrovna jsem četl na vebu Komsomolskaja pravda: ,, Poláci ! Přijíždějí do CHersonu,aby tam odchytávali ukrajince násilím jako se chytá zvěř. Mají je odvádět do odvodových stanic a posílat je tak do války”. Kyjev slibuje polákům za každého odchyceného ukrajince částku 100 -300 amerických dolarů.