blogpolitika

Soběstačnost USA v oblasti ropy a zemního plynu

Informační aféra, která se nazývá “soběstačnost USA v ropě a plynu”, je již dlouho na očích. Mnoho lidí se k ní však nedostalo ani nyní. A nestalo se to jen tak – Američané na tom pracovali.

Dříve panovalo obecné povědomí, že v USA jsou údajně velmi velká ložiska ropy a plynu. Hollywood natočil tolik filmů o ropném Texasu, že byly po celá padesátá léta hitem a byly často nominaty na Oscara – kdyby jen nádherný film “Giant” s Elizabeth Taylorovou, Rockem Hudsonem a Jamesem Deanem v hlavních rolích. Nebo jedna z prvních – a velmi kvalitních – telenovel s názvem “Dallas” (??? – pozn.překl.). Tam je v každém filmu v hlavní roli – ropa.

Vždyť i sám Rockefeller na americké ropě vyrostl! Tak nám to prezentovala americká propaganda – a vštípila do hlav hlupáků na celém světě myšlenku, že “USA mají ropy předostatek”.

Na konci dvacátého století se však americká vláda rozhodla “zmrazit” těžbu na národních ropných polích, údajně “do lepších časů”. Přestože jsou USA na 11. místě na světě, pokud jde o prokázané zásoby ropy – 4,2 miliardy tun. Ve skutečnosti je to pouze 2,8 % světových zásob a poměrně žalostný údaj, například Venezuela má 6,5krát více ropy, ale Američané nemají taková srovnání a čísla rádi. Rádi oznamují jen 4,2 miliardy tun – na mouly to dělá dojem, blbci nevědí, s čím to srovnávat.

Potom je snadné moulům říct, že USA jsou největším producentem ropy na světě (samozřejmě na papíře). Ostatně chytří lidé, kteří vědí, že USA mají jen 2,8 % světových zásob ropy, si okamžitě začnou klást otázky – jak tak malé zásoby přinášejí tak velkou produkci?

A ona se tu nijak nedaří představit. USA těžbu zmrazily a místo “zamražené” ropy Amerika vstoupila na světový trh s … dolary.

Známá je historka, kdy dnes jubilující Henry Kissinger, který se dožívá 90 let, přesvědčil saúdského monarchu – v letech 1972-73 – aby ropu na světovém trhu vyměňoval pouze za dolary. Výsledkem bylo, že si Spojené státy, které v téže době opustily vázání dolaru na zlato, otevřely právě cestu k nezajištěným finančním závazkům, po níž dnes kráčí nepochopitelným směrem celý globalizovaný svět. (Dolar „jako“ přivázali k ropě – pozn.překl.)

V těchto podmínkách, kdy vše během krize “vře a bublá”, se jaksi nebylo možné podívat “do svatých knih”, tj. do posledních zpráv v médiích. I když všechny podrobnosti byly ctěné veřejnosti upřímně a včas sděleny. Dále všechny informace – otevřené publikace o zásadních rozhodnutích administrativy Bílého domu v otázce těžby uhlovodíků ve Spojených státech.

Právě díky těmto rozhodnutím USA údajně “dosáhly soběstačnosti v uhlovodících” při prakticky nulové těžbě na vlastních nalezištích (mimochodem, z tohoto důvodu vyvolává oficiální údaj o 4,2 miliardách tun prozkoumaných zásob USA vážnou skepsi – jak mohly být tyto zásoby jen nakresleny na papíře? Podvody a falšování s odhadem zásob USA byly odhaleny již mnohokrát, došlo ke skandálům – ale americká média je ututlala). Tedy téměř.

Tak jak vlastně proběhla papírová “soběstačnost USA v ropě”?

“George W. Bush zrušil zákaz těžby ropy v kontinentálním šelfu USA,” uvedla ruská TVC 15. července 2008. “Pouze tyto domácí zásoby – jsou schopny zajistit Spojeným státům “černé zlato” v množství, které odpovídá deseti letům současné americké produkce ropy.”

Idioti nic nepochopili – a mezitím v této větě se vlastně přiznává, že skutečná těžba ropy v USA je desetkrát nižší než „namalovaná“.

Zákaz těžby ropy v kontinentálním šelfu zavedl před lety George Bush starší. Bush starší ropě rozuměl a uvědomil si, že je možné čerpat zásoby na papíře, aby se zhroutila cena ropy a tím vznikly SSSR problémy s devizovými příjmy – ale skutečná ropa se z papíru čerpat nedá. Aby se to zakrylo, byla po rozpadu SSSR těžba z papírových nalezišť pod věrohodnou záminkou “ekologie” zakázána.

“Prezident G. Bush také doufá, že zástupci zákonodárného sboru přijmou rezoluci o odpovědné těžbě ropy na moři. Kromě toho šéf Bílého domu vyzval kongresmany, aby povolili těžbu “černého zlata” v Arktidě – u pobřeží Aljašky.”

Pak ale zavál další vítr změn. Moci ve Spojených státech se chopili samolibí idioti, kteří sami uvěřili lžím, kterými Spojené státy tolik let krmil svět.

“Osud desetiletí trvajícího sporu mezi americkými ochránci přírody a americkými ropnými a plynárenskými společnostmi byl zpečetěn,” napsal v roce 2010 list Rossijskaja gazeta. Barack Obama během své předvolební kampaně pod “zelenými” hesly na letecké základně Andrews oznámil, že zruší 20 let trvající zákaz těžby uhlovodíků na americkém pobřeží Atlantiku, severní Aljašky a Mexického zálivu. Podle administrativy Bílého domu zabije oznámený plán dvě mouchy jednou ranou – zachová bezpečnost životního prostředí a sníží závislost USA na zahraničních dodavatelích energie.

“Jen v rozsáhlých oblastech u amerického pobřeží Atlantiku, kde by se brzy mohly nacházet těžební plošiny, se podle odhadů US Geological Survey nachází více než 1 bilion krychlových metrů plynu a přibližně 4 miliardy barelů ropy. Předpokládá se, že vrty by mohly začít 75 kilometrů od pobřeží Virginie a 150 kilometrů od pobřeží Floridy. Licence na právo těžby však budou mít producenti ropy a zemního plynu k dispozici až v roce 2012 – do té doby plánuje americký ministr vnitra Ken Salazar provést veškeré přípravné práce,” napsala Rossijskaja gazeta.

A co se dělo dál? U pobřeží Floridy již stojí les ropných plošin? Vždyť už je to víc než deset let.

Ahahahahahahaha, na to se vykašlete – od roku 1988 nebyl ve státě Florida otevřen ani jeden nový vrt. Těžba ve státě činí méně než 2 miliony barelů ročně. To proto, že “floridský šelf” je jalová, papírová ropa. Ani ve Virginii není situace o moc lepší.

Za celou tu dobu ropné společnosti provedly pět průzkumných vrtů ve floridských vodách Atlantiku a 51 průzkumných vrtů na federálních pronájmech ve vnějším kontinentálním šelfu atlantického pobřeží (poblíž Virginie). Těžba nebyla nikdy zahájena a další vrty – tadadadáám – ZAKÁZÁNY. Hádejte proč.

“USA by se mohly v příštích letech stát největším producentem ropy a předstihnout Rusko i Saúdskou Arábii. Americká těžba ropy roste již čtvrtým rokem,” optimisticky informovala Gazeta.ru v říjnu 2012, na vrcholu očekávání od otevření amerického šelfu.

V jistém smyslu noviny to uhodly – USA se skutečně staly největším producentem ropy a předstihly Rusko i Saúdskou Arábii. Staly se jím však pouze na papíře. Těžba v šelfu se nerozběhla a k dosažení cíle – lži o “největším producentovi ropy” a “soběstačnosti USA” – bylo třeba vymyslet něco nového.

Tím “novým” byla takzvaná “břidlicová ropa”, kolem níž se začala rozdmýchávat hysterie právě ve chvíli, kdy průzkumné vrty na americkém šelfu ropu nevytěžily.

Těžba ropy a dalších kapalných uhlovodíků ve Spojených státech v roce 2012 vzroste o 7 % na přibližně 10,9 milionu barelů denně, napsala agentura Assosiated Press s odkazem na údaje amerického ministerstva energetiky. Jedná se o čtvrtý rok růstu v řadě a největší skok v produkci od roku 1951.

Pro srovnání, světový lídr – Saúdská Arábie – v roce 2011 vytěžil 11,2 milionu barelů denně. Rusko v roce 2011 produkovalo přibližně 10,2 milionu barelů denně.

Podle “expertů” najatých Američany v koupených médiích v roce 2012 budou USA v tomto ukazateli nadále růst a stanou se v příštích letech světovým lídrem. Podle prognózy Citibank by těžba ropy v USA mohla do roku 2020 dosáhnout 13-15 milionů barelů denně a sever USA by se stal “novým Blízkým východem”.”

Cíle byly stanoveny a bylo třeba je splnit. USA však mají jaksi málo ropy. Až dosud USA čerpaly převážně starou ropu z Texasu a Mexického zálivu – tato ložiska jsou však prakticky téměř vyčerpaná.

Proto byla vymyšlena pohádka o “břidlicové ropě”. Tato technologie je v podstatě založena na myšlence vytlačit z již vyčerpaného ložiska (například v Texasu) další ropu pomocí frakování a horizontálních vrtů na již dokončené infrastruktuře starých vrtů. Pokud se do toho vloží hodně peněz a zdrojů, lze skutečně rychle dosáhnout růstu těžby.

Jestliže například na počátku roku 2010 na největším permském poli v západním Texasu činila produktivita jedné vrtné soupravy asi 180 barelů denně, pak během roku 2010 poměrně rychle rostla a v roce 2021 dosáhla vrcholu: téměř 1,6 tisíce barelů denně. Výtěžnost se zvýšila téměř desetinásobně. Část z toho byla samozřejmě jen nakreslena na papíře – ale část růstu byla přesto skutečná.

Bohužel pro Američany je tento růst krátkodobý a za vysokou cenu – USA však neměly v úmyslu reálnou těžbu, potřebovaly jen zástěrku, panamu k manipulaci s cenami ropy.

A blbci jim na to skočili. Blbec není mamut, blbec nevymře.

Zkrátka a dobře, USA si v “produkci” ropy, kterou na trhu překupují americké ropné společnosti, prostě píší samy sobě. Shell nakupuje ropu z Ruska a pak ji lusknutím prstů prodává do USA jako “americkou” ropu. Kdo si tohoto falšování všimne, když ropa dorazila do USA na tankeru pronajatém společností Shell? Nikdo. A ti, kdo se v tomto tématu chtějí vrtat, budou zakopáni.

Ve skutečnosti právě teď USA dovážejí ropné produkty a uhlovodíkové suroviny z téměř 40 zemí světa. A to jen podle oficiálních údajů.

Mimochodem, všimli jste si, že všichni dnes tak nějak mlčí o “břidlicové ropě”? Pokud se mluví o hydraulickém štěpení, je to v rámci tématu “břidlicový plyn”. Téma ropy se brzdí – protože cena pohonných hmot na domácím trhu velkého producenta ropy USA vyletěla z 30 centů za litr na 3 dolary – desetinásobek. Začaly výpadky pohonných hmot, na jejichž vrcholu se cena benzinu pohybovala až na 13 dolarech za galon (viz foto v titulku). Jak je to možné, když jsou USA “největším producentem ropy na světě”? Tady už i “zabednění” američtí občánkové začali cosi tušit.

Americké lži lze nepřímo hodnotit podle počtu aktivních vrtných souprav. Jejich počet dělá obrovské, logikou nevysvětlitelné skoky. Vezměte si toto:

Počet vrtných souprav v USA v 21. století dosáhl vrcholu v roce 2011 (kdy jich bylo přes 2 000), ale pak několikrát prudce klesl. A při každé spirále byl počet vrtů nižší než při té předchozí. Například před velkým poklesem v roce 2014 činil jejich počet 1,9 tisíce a v roce 2016, uprostřed propadu cen ropy, klesl 4,5krát, na 400 jednotek. Na začátku roku 2019 jich bylo přes tisíc a v roce 2020 v jednu chvíli jejich počet klesl na 370 (a to i přes vysoké ceny ropy).

Prostě si položte otázku – kam by se mohlo podít 1 500 plošin s personálem? Byly vůbec ve skutečnosti, nebo existovaly jen na papíře v okamžiku, kdy se dostaly půjčky na těžbu další “břidlice”? Není to těžké – všechny vrtné soupravy vypadají stejně jedna jako druhá, přesouvsjí je z místa na místo a evidují jako nové.

Takto vypadá situace se skutečnými vrtnými soupravami v Permianu Jestliže v roce 2010 jejich produkce za rok prakticky neklesala, v roce 2023 dosáhl pokles produkce 400 tisíc barelů denně. To znamená, že se již nevyplatí spoléhat na to, že staré vrty zvýší produktivitu – vše, co se z nich dalo vyždímat těmi nejdravějšími metodami, již bylo vyždímáno.

Všimněte si, že Permian je nejspolehlivější pole v Americe, pokud jde o růst produkce. Eagle Ford a Bakken vypadají mnohem vyčerpaněji a produktivita míst je znatelně nižší.

Proto američtí producenti tedy nebudou vrtat nové vrty, ani kdyby ceny ropy přeskočily hranici 100 dolarů za barel. Vzali si obrovské množství úvěrů na těžbu “z břidlic” ve starých formacích – nyní je nereálné tyto úvěry splácet, dokonce ani obsluhovat úroky kvůli rostoucím úrokovým sazbám. Více než polovina producentů již zkrachovala a zbytek nechce nic dělat, dočerpává staré vrty a vyhlašuje bankrot.

A Biden s tím nemůže nic dělat. Ani žádný jiný další prezident USA.

Tak dopadla “soběstačnost USA v ropě”. Podobně je to s plynem.

https://new.topru.org/samoobespechnie-ssha-neftyu-i-gazom/

Překlad Peter 008


Pod čarou:

Video je zřejmě natočeno na čerpací stanici Kroger v texaském Houstonu, https://www.reuters.com

sdílet na

78 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Administrátor
28. 7. 2023 08:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Trocha humoru,..Amerika je prostě boží,..
”Nenaplňujte plastové sáčky benzínem.” Tak zní vzkaz americké Komise pro spotřební zboží a bezpečnost.
Společnost Colonial Pipeline, která je zodpovědná za 45 % dodávek pohonných hmot na východní pobřeží, byla v pátek kyberneticky napadena ruskou zločineckou skupinou DarkSide, potvrdil v pondělí Federální úřad pro vyšetřování.

S cílem zmírnit útok na technologické systémy společnosti Colonial Pipeline vyřadila některé systémy z provozu. Od té doby byli někteří lidé, kteří propadli panice, zachyceni při hromadění pohonných hmot v plastových pytlích a provizorních kontejnerech.

Ačkoli obavy z plastových pytlů jsou reálné, jedna obzvláště poutavá fotografie, která se stala virální na Twitteru, nebyla zachycena ani letos, ani ve Spojených státech. Fotografie byla retweetnuta více než 13 000krát a doposud byla lajkována více než 140 000krát.

comment image

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Gales
28. 7. 2023 10:13
Odpovědět  josh-xy

Rozum na úrovni Pekarky.

Rattus
28. 7. 2023 12:19
Odpovědět  Gales

Docela věřím tomu,že ta by stála se svým elektromobilem u nabíječky a mohutně
dumala jak do igelitky nacpat co nejvíce elektřiny do zásoby.

Albi
28. 7. 2023 13:41
Odpovědět  Rattus

🙂

28. 7. 2023 15:15
Odpovědět  Albi

Pokochej se:
V Praze si nezahraje. Policie na letišti otočila ruskou tenistku
dnes 12:33 
Ondřej Kořínek

“Cizinecká policie ve čtvrtek vpodvečer na pražském letišti neumožnila jedné z ruských tenistek vstup do Česka na nadcházející turnaj WTA v areálu pražské Sparty na Stromovce.

“Na Twitteru ministerstva vnitra se pak objevila zpráva, že v reakci na nevpuštění ruské tenistky na turnaj do Prahy nepřijedou ani další ruské a běloruské tenistky.”
https://1url.cz/uuQwi
Pááánečku. Tomu se říká suverenita!
Jak se potom nestydět…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Rattus
28. 7. 2023 16:01

Pro ty sportovce to má jedno pozitivum.Defenitivně pochopí co je KoZa
zač a možná se o to víc semknou k sobě a své vlasti.Jako když Putin
vyzval všechny co odjeli z Ruska k návratu s tím,že atˇ se snaží
jakkoliv budou vždy považováni za méněcené.Nevím zda jsem to
vystihnul přesně,ale snad to pochopíte.

Pavel K
28. 7. 2023 16:11
Odpovědět  Rattus

Přesně!! 👍👍👍👍

28. 7. 2023 17:10
Odpovědět  Rattus

Upřímně – neměli, už jen z hrdosti, vystrkovat z Ruska čumák. V tom má Pjakin svatou pravdu. Popravdě to těmto vráceným sportovcům ze srdce přeju. Rusko jejich sportovní kariéru podporovalo, umožnilo jim růst, a výsledek? Cpou se do zemí, které je nenávidí, kde jimi pohrdají, kde je zakázána hymna jejich vlasti, kterou tím pádem nereprezentují; do zemí, které je cíleně ponižují. Takže z mé strany žádná lítost nad vrácenými ruskými sportovci, zato hluboký stud za svou vlast, tak, jak se nyní prezentuje.

Rattus
28. 7. 2023 17:58

Takhle jsem to nějak myslel.Zamyslet se nad tím, zažít osobní pokání
uvědomit si hrdost a pro příště ukázat tak nanejvýš zdvižený
prostředník.

28. 7. 2023 22:52
Odpovědět  Rattus

Bingo! 🙂

Pavel z Moravy
29. 7. 2023 10:48
Odpovědět  Rattus

Pánové, oba dva jste to vystihli naprosto přesně. Já jen dodám, že s tímto lidským odpadem, který zde působí bych se ani nezahazoval.

Staník
29. 7. 2023 10:03

K tomu ta zpovykaná Ukrajinka v šermu, co na Rusku namířila ještě zbraň, aby se k ní nedostala. Co mne nejvíc fascinuje je ten nadšený řev na Seznamu, Novinkách, Sport.cz atd., kde se píše, jak jsme to těm Rusům nandali s absolutní nenávistí k etniku, s absolutní podporou nefér jednání, pokud je namířeno proti Rusovi, s pohrdáním ke všem pravidlům a dohodám, pokud je jejich součástí Rusko, nadšení na svojí hloupost, na argumenty, i když nepřečetli ani Honzíkovu cestu, překrucujíc všechny historické události, pokud se jim nehodí do krámu. To je strašné, jak národ český upadl…

Pavel K
29. 7. 2023 10:31
Odpovědět  Staník

V tom šermu to bylo ubohé, ale zase neznáme podrobnosti, ono je těžké udržet emoce na uzdě.když vám ve válce někoho zabijí. Jak píše Milan a spol nikam nejezdit, to se nedá svítit. Pak se ti ruští sportovci diví jako divizny. Já když budu někomu obdělávat ženu a praskne to, tak se tam potom také nebudu cpát na návštěvu. Ale na to muší holt přijít sami, takhle jim dělají jen radost že jim to hrdinně zakáží. Třeba ten náš hulibrk z 09 byl na ambasádě UA pro noty jak zarazit tu pěvkyni. Hrdina a teď bude čekat že jako odměnu dostane zlatý řád protaženýho vejfuku.

Staník
29. 7. 2023 11:33
Odpovědět  Pavel K

Nepodám ruku, budiž. Dám si zbraň tak, aby mi jí soupeř nemohl podat, no nevím. Takže vinní jsou Rusové? Tak to je potom správné, že nesmí tenistky do Prahy a další sportovci na jakékoli mezinárodní turnaje, či šampionáty, protože tam se účastní pouze Ti, co nikdy nezpůsobili žádný válečný konflikt, jejich vojáci nikdy nikoho nikde nezabili a jsou všichni se svátozáří nad hlavou a dodržují “hodnoty”.

Pavel K
29. 7. 2023 11:46
Odpovědět  Staník

Staník šparně pochopeno, normálně bych se na ně 💩 a nikam nejezdil, než nechat na sebe takhle plivat. Já to takhle osobně dělám. Budu se opakovat, jsem ve znamení Berana a to na mě fakt sedí jak (!) na hrnek. 😊 Jsem člověk že dokáži snést modré z nebe, ale když mě někdo podrazí, tak má u mě ÚPPDKV. A že jich pár je v mém okolí. 🙋‍♂️

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Staník
29. 7. 2023 12:21
Odpovědět  Pavel K

Já jsem Kozoroh :). Nikde v Evropě nebyl problém s tím, aby tam ruští tenisté hráli, až v Praze. Takže nikde je nevyhání, vyhnali jsme je až my, Češi. Moje otázka je proč. Komu tím pomůžeme? Komu pomůže fanatická rusofobie v Čechách? Sport se stal politickou záležitostí a dominancí západu v rozhodování. Tam mají obsazené pozice ve většině sportů, hlavně v MOV. Ano, může být, že Ruští sportovci by se neměli drát tam, kde je nechtějí. Mají ale sportovat proto, aby si udělali žízeň? Mají být vylučováni ze soutěží? To by se západní sportovci neměli účastnit téměř nikdy ve své historii. Budou soutěže pro euroatlantikou civilizací a zbytek světa si udělá vlastní? Afričané a Latinoameričané, zbytek Asie se bude účastnit obou? Nebo je ukázka toho, jak Saúdové skupují fotbalisty, že se přelívá sport z Evropy pryč? Nakonec uvidíme. Sport již víceméně nesleduji.

PremekJ
31. 7. 2023 20:50
Odpovědět  Pavel K

Zdravím berane, mám to jako beran taky tak.

Albi
28. 7. 2023 19:57
Odpovědět  Rattus

Přesně to už jsem několikrát napsala.
Všichni ti emigranti směr západ vždycky budou především Rusové, až potom miliardáři – ovšem dokud jim nezmrazí majetky, které si sebou vzali, protože jsou Rusové….!
Pak už nebudou snad ani lidé.
Bez peněz.

ModrýKlokan
29. 7. 2023 14:17

@ Milan

Sportovní akce se zákazem ruských a běloruských sportovců už dávno nesleduji. Tyto infantilní, zlomyslné sankce jsou exemplárním používáním dvojího metru, s férovostí a se sportem nemají nic společného.

V podstatě jsou i nezákonné a porušují základní principy nejen sportovních pravidel, ale i našich vlastních právních systémů.

Jak to, že nejsou sankcionováni sportovci francie a malé británie? Jejich země nezákonně, proti rezolucím OSN, okupují rozsáhlá ostrovní území ve východní Africe.

Stejně tak kde jsou sankce proti sportovcům SSA? Jejich země nezákonně okupuje Guantánamo na Kubě. Pronájem jim vypršel před 20 lety. Už dávno měli odtáhnout domů.

Pavel z Moravy
29. 7. 2023 17:51
Odpovědět  ModrýKlokan

Pro mne už také sport skončil a to byla přitom moje srdeční záležitost už od malého kluka. Závod Míru, motorky u nás na Těrlické přehradě, fotbal, hokej. Teď už mám pouze smutek v duši. A všechny ty šmejdy a škůdce zemské, kteří nám pro svoje čmrdlíky a moc ničí život a zaprodali republiku a zmršili mladé generace.

Pavel K
29. 7. 2023 18:25
Odpovědět  Pavel z Moravy

Tak si pořiď ptáčka a bude ti veselo.🤣🤣🙋‍♂️

Janaz
28. 7. 2023 10:25
Odpovědět  josh-xy

“Bezpečnejšie” než elektromobil. :D:D:D

Rattus
28. 7. 2023 10:50
Odpovědět  josh-xy

Amerika je fakt země snů.Tutově spím a tohle se mi zdá.

Albi
28. 7. 2023 13:42
Odpovědět  Rattus

Tak se snažte neprobudit. Skiutečnost většinou bývá horší, v případě KoZy tutově 🙂

Frank1
28. 7. 2023 13:32
Odpovědět  josh-xy

Staci, aby tam nekdo hodil vajgla od cigarety a bude ohnostroj.

Rattus
28. 7. 2023 13:51
Odpovědět  Frank1

No jo proto auta v akčních filmech tak snadno vybuchuji,když do nich někdo
střelí jednu z pistole.

Pavel K
28. 7. 2023 16:12
Odpovědět  Rattus

😊 😊 😊

28. 7. 2023 17:36
Odpovědět  Rattus

Rok 1973, autobus z Budějic do Hluboké, v něm, krom cestujících jedoucích ze šichty, dva rozjívení žáci ze zvláštní školy v Budějovicích jedoucí domů. Krátce po nástupu vytáhle jeden z nich z tašky pravítko, druhý trojúhelník, a začnou po sobě, s příslušnými efekty, divoce střílet.
Jeden jako zasažen padá k zemi, druhý ho, s halasným “trrrrr…!!!” jako doráží. V tom něco pod autobusem zarachtá – asi převodovka – a autobus takřka na fleku stojí. Kluci se zarazí:
Pravítko na zemi: “Ty vole, cos to trefil?!”
Stojící trojúhelník: “Sem tě prostřelil, vole. Seš moc hubenej.”

Tenkrát jsem viděl poprvé a zřejmě i naposled v životě plný autobus lidí řvoucích smíchy – včetně řidiče.
Nekecám – toto jsem skutečně zažil.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
28. 7. 2023 17:40

Dodnes si myslím, že ti dva kluci do zvláštní školy nepatřili. Podle mě byli pouze hyperaktivní, nic víc. Skuteční bl-bečci by takto duchapřítomně, navíc vtipně, zareagovat nedokázali.

Rattus
28. 7. 2023 18:00

Tak to věřím.Lidi se museli smát až důchodcům lítali protézy.

Albi
28. 7. 2023 20:00

Hezký! 🙂

28. 7. 2023 23:04
Odpovědět  Albi

Dokonce si přesně pamatuju kde se to stalo. Na konci Budějic ve Čtyřech dvorech. A pak jsem musel mazat dvě hodiny pěšo do Hluboké, kde jsem bejval.

janle57
28. 7. 2023 10:21
Ohodnotit příspěvek :
     

V zemi,kde včera znamená již zítra, se nemůžeme divit tomu,že místní plebs plní
igelitové sáčky benzínem a přelévá je do vany nebo flašek od coca-coly,asi ví,proč
to dělá,zatím to kupuje a platí za to natisknutým dolarem,brzy přijde doba,kdy si
místní negr boys přijdou pro benzín k pumpě s AK 47 a ručním granátem.

Helena
28. 7. 2023 15:12
Odpovědět  janle57

Vy si děláte srandu, ale tady u pumpy benzín už 40,- Kč, nafta 36,-, ceny úplně všeho jsou na těchto cenách závislé. Takže drastické zdražení co bylo teď – týdně vše o několik korun nahoru, půjde ještě výš. Teď to teprve bude raketa. Možná už nám zbude jen na rohlík. Chudáci děti – 1 krabice sušeného dětského mléka 500,-. Jak dlouho se ještě necháme těmi hajzly takhle zbytečně okrádat.

Pavel K
28. 7. 2023 16:29
Odpovědět  Helena

Jak píše kolega Pavel, tady je konečná a jestli se něco hne bude dávno pozdě. A to se možná stane až v krámu nebudou ani ty rohle, to ale ještě zažijeme nervů. Ale třeba to Gosudar mezitím spustí a pak už nás hlava bolet nebude. Lidi já se fakt musím smát, rád bych vás provedl moji ulicí “zbohatlíků” se čtyřmi auty v rodině, všichni pracují, mají slušné výdělky z místních kolbenek a provozoven. Když se vám v rodině každý měsíc sejde 15. bajlaj 100 litrů vy budete nadávat na pětizmrdy?!! Asi ne že, protože se budete mít jak tak dobře. A ti ostatní tyhle lidi nezajímají. Čest. 🙋‍♂️

Pavel z Moravy
28. 7. 2023 16:51
Odpovědět  Pavel K

Ti ostatní tyhle lidi nezajímají. A to je celá holá pravda a skutečnost ve které žijeme. Měj se.

EvaK
28. 7. 2023 22:04
Odpovědět  Pavel K

U nás to taky tak bylo, než jsme zestárli. Aut máme dokonce více, ale dnes už starých. Do práce už nechodím ani já, v říjnu jdu do předčasného důchodu, teď jsem na PÚ, už mě nechtěli ve firmě.
Ovšem ta inflace nám zamávala s penězi. Včera jsme byli v nedalekém Štramberku, klidně by jsme tam došli i pěšky, ale vnoučata ne. Zmrzlina kopeček 40 korun, 4 vnuci no, kopeček byl velký. Hranolky krabička 65 korun a kofola 30 korun, příště budeme opět za paštikáři.

Pavel K
29. 7. 2023 06:10
Odpovědět  EvaK

Dnes je u nás pouť. Taky bude průvan v peněžence. Ale dokud na to lidi mají i s brbláním, tak žádné změny nebudou. Ještě k důchodcům, no právě my jsme na tom nejhůře. Však výše píši že tam kde se sejde 100 litrů měsíčně, tak kopeček zmrzky za 40 neřeší. 🙋‍♂️

katango
1. 8. 2023 10:19
Odpovědět  Pavel K

Než šel manžel do důchodu, sešlo se nám měsíčně přes sto litrů. A přece jsme na pětizmrdy nadávali. A ostatní lidi nás zajímají. Ostatně to tady někde píšu. Vážíme si každého, kdo dělá svou práci dobře a s několika výjimkami, např. práce nájemných vrahů, je jedno, o jakou jde.

orinoko
28. 7. 2023 15:13
Odpovědět  janle57

Pražský plebs za bolševika o vikendech na chalupě také řádil s igelitovými pytli. Potřeboval hnojivo na zahrádku a dával přednost přírodnímu, dokonce vlastnímu. A tak pytloval vlastní výstupy, které prevazel na venkov.
Obal zůstal stejný, jen obsah se změnil. Tentokrát opice pochází z flUSA.

Pavel K
28. 7. 2023 16:33
Odpovědět  orinoko

No vyprávěl mi kámoš, že vedle něj bydlí úká a že serou do sudu pak to zakvrdlá všude sice smradu jako když vybírají včely, ale třeba květáky na zahrádce mají jako fotbalové míče. Nó trochu smradu ještě nikoho nezabilo. 🤣

katango
29. 7. 2023 10:28
Odpovědět  Pavel K

Pokud nemají střevní parazity. Pak to bude květák s masem.

Pavel K
29. 7. 2023 10:45
Odpovědět  katango

To se opláchne. 🙄😊😊🙋‍♂️

zuza
29. 7. 2023 14:42
Odpovědět  Pavel K

niekde som raz čítala, že v Latinskej amerike mali indiáni ešte v predkolumbovských časoch postup, ako spracovávali ľudské exkrementy na kompost či humus. Ešte za socíku som v nejakom časopise čítala článok o škandinávskych kompostovacích záchodoch, výsledkom procesu bol asi o rok kvalitný humus. Lenže to bolo už viac ako 30 rokov dozadu, odvtedy sa naša strava zmenila. Pred pár rokmi som čítala jeden článok, kde hovoril tatranský nosič tuším z Téryho chaty, že vždy mali 3 kadibudky. Jedna sa používala, v druhej prebiehal rozklad a tretia bola už v stave takmer nachystanom na ďalšie použitie. A tento človek povedal, že dnes im už tie tri kadibudky nestačia, pretože ľudia žerú toľko stabilizátorov a chemického svinstva v potrave, že sa tie houná vôbec nerozkladajú!!! Človek sa možno trochu aj zasmeje, ale je to skôr do plaču. A bude ešte horšie…. keď začneme jesť ovocie a zeleninu ošetrené apeelom, invisipeelom, syntetické mäso, chrobáky (to všetko sú produkty ktorých vývoj financuje známy filantrop Kill Bill) Ešte najmenej škodlivé bude ukrajinské rádioaktívne obilie a olej

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
29. 7. 2023 16:24
Odpovědět  janle57

Oni ale za to nemůžou, protože na tom pytliku nebylo natištěno, že se do toho nesmí dávat benzin. Normálně totiž tyto větší pytlíky maj jen natištěno: “Nenatahovat přes hlavu, neb nebezpečí udušení”. Bez tohoto nápisu žádné balení pytlíkem větším než průměr hlavy se nesmí exportovat do USA.

Ale asi se chystá nová vyhláška, tisknout taky o tom benzinu.

jmm
28. 7. 2023 10:31
Ohodnotit příspěvek :
     

Tam se šeredí se vším…!

Pavel K
28. 7. 2023 10:44
Ohodnotit příspěvek :
     

🤣 🤣 🤣 🤣 🤣
Však už to tvrdím dlouho že je to banda negramotních tupounů. Kdyby si tam nenatáhli mozky z celého světa, tak se tam mlátí klackama dodnes. 🤦‍♂️

unor 2022
28. 7. 2023 11:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Nechapu ten udiv na pocinanim amiku. Vzdyt se jedna o zemi, v ktere je navod na pouzivani mikrovlnne trouby doplnen o poznamku, ze se v ni nema susit kocka.

Albi
28. 7. 2023 13:45
Odpovědět  unor 2022

Čímž ovšem dojdou logicky k názoru, že pes by tam sušit šel.

Jura S
28. 7. 2023 18:58
Odpovědět  Albi

i křeček :-)))

ModrýKlokan
29. 7. 2023 14:26
Odpovědět  Jura S

Bobr by taky šel usušit, ale americkej je moc vykrmenej kolou a hambáčema a nevleze se.

Prodost
28. 7. 2023 11:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Známé praktiky. Jenom doplním, že takto v USA “vyprodukovanou” ropu (plyn a cokoliv dalšího) samozřejmě zahrnou i do úhrnu GNP, tedy HDP. To aby byly největším světovým ekonomickým gigantem. A to že blbec není mamut, tak to jsme si přečetli “slovo boží”…

Frank1
28. 7. 2023 13:30
Ohodnotit příspěvek :
     

USA se staly obeti vlastnich lzi a podlosti. Tam uz nikdo nemuze vedet co je lez a co pravda. Lez vydavana organy, mediemi a vladou za pravdu ma kratke nohy a zivotnost.

laskra
28. 7. 2023 13:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Jen mne napadá jestli Musk nekopíruje ty ruské motory na 3d tiskárnách.

zuza
28. 7. 2023 14:38
Ohodnotit příspěvek :
     

neviem kde v keli to je, ale dokazuje to, že veľká časť ľudí všade na svete sú debilné ovce. Len niektoré ovce mali to šťastie, že sa narodili do stáda, ktoré pasie lepší pastier a ktoré sa pasie na žírnych lúkach ….
https://necenzurovanapravda.cz/2023/07/lide-cekaji-ve-fronte-aby-si-nechali-naskenovat-ocni-duhovku-pro-svoji-digitalni-identitu-propojenou-s-digitalni-menou/
Nechcem byť zlá, ale predpokladám, že to sú tí, čo majú v sebe aspoň 2-3 boostre, tak dúfam, že nebudú moc dlho smradiť na tomto svete. Inak kvôli takýmto ovciam my normálni ľudia skončíme v nejakých FEMA koncentrákoch

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
orinoko
28. 7. 2023 15:21
Odpovědět  zuza

J. Birkin / Je t’aime / už to má za sebou. Po třetím boostru, myslím. Tohle s ní přímo nesouvisí, ale s emerikou ano.

https://youtu.be/8f-dahvI12A

Pavel z Moravy
28. 7. 2023 17:05
Odpovědět  orinoko

Prosím o info, to myslíte zpěvačku Mylene Farmer. To je jedna z mých nejoblíbenějších zpěvaček.

zuza
28. 7. 2023 17:58
Odpovědět  Pavel z Moravy

nie, tá ešte žije… Tá, čo teraz umrela, je herečka Jane Birkin
https://videacesky.cz/video/hudebni-klenoty-20-stoleti-serge-gainsbourg-jane-birkin-je-taime-moi-non-plus

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy
29. 7. 2023 10:57
Odpovědět  zuza

Zuzko, tedy vy máte fakt přehled. A asi i stejně oblíbené zpěvačky jako já. Líbí se vám Mylene Farmer? Díky za odpověď.

zuza
29. 7. 2023 12:30
Odpovědět  Pavel z Moravy

sklamem Vás, to mi povedal ujo google, keď som čítala Vás príspevok, tak som si to šla overiť, lebo som si pamätala, že pesnička Je t’aime je od J. Birkin. Ja mám skôr obľúbené skladby a piesne ako spevákov. A možno sa mi budete smiať, teraz práve počúvam jednu rusku ľudovú, natrafila som na ňu náhodou…. pre mňa je úplne nádherná – hlas, melódia aj text…
https://www.youtube.com/watch?v=dt3AwWRN9tA
a ešte som závisláčka na týchto chlapcoch, je tam 8 či 9 sólistov a jeden je väčší poklad ako druhý
https://www.youtube.com/watch?v=TyYF9AlIboY

29. 7. 2023 16:38
Odpovědět  orinoko

Jane Birkin (76) byla delší dobu dost nemocná, m.j. infarkt, leukomie a j.

Pavel z Moravy
28. 7. 2023 16:59
Odpovědět  zuza

To se dalo předpokládat, že budou stát ve frontě na toto zotročení a co teprve až budou tyto ovce čipovat. Na nás už určitě vymýšlejí nějaký druh odloučení od té jejich zářivé společnosti. Pak už zůstane pouze ta kulka mezi oči.

katango
29. 7. 2023 10:29
Odpovědět  Pavel z Moravy

Od takové společnosti se ráda odloučím.

zuzana
28. 7. 2023 14:46
Ohodnotit příspěvek :
     

Bývalý americký důstojník tvrdí, že USA po desetiletí tajily informace o mimozemských lodích

https://aktax.cz/byvaly-americky-dustojnik-tvrdi-ze-usa-po-desetileti-tajily-informace-o-mimozemskych-lodich/

zuzana
28. 7. 2023 15:01
Ohodnotit příspěvek :
     

Tajná služba potvrdila, že několik hodin po Bidenově návštěvě byl v telefonní přihrádce v Západním křídle nalezen kokain

https://aktax.cz/tajna-sluzba-potvrdila-ze-nekolik-hodin-po-bidenove-navsteve-byl-v-telefonni-prihradce-v-zapadnim-kridle-nalezen-kokain/

Frank
28. 7. 2023 16:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Další skvělá zpráva. Ještě vypráskat ušáky z Iráku a Sýrie, kde ropu rabují a bude finito de la musica.

29. 7. 2023 07:21
Ohodnotit příspěvek :
     

Nebyl ten originální článek psán před 10 lety? (ptá se Hnodopych) Tenkrát se Henry Kissinger dožíval opravdu 90 let…

Frank1
29. 7. 2023 10:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Nasledky ockovani ve studii ze Svycarska:
https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/svycarska-studie-poskozeni-covid-19-vakcinou-je-3000x-vyssi-nez-se-predpokladalo/

Pavel K
29. 7. 2023 12:01
Ohodnotit příspěvek :
     

Dám to sem, koukejte o co jsme přišli, to je nádherná ženská, tak tady by mi vůbec nevadilo kdyby se začala u mě v ložnici ráno v pět procvičovat hlasivky a ústa. 🤣🤣🤣🤣

OPERA PLANET Anna Netrebko “Je veux vivre dans le rêve” 4K ULTRA HD – YouTube

katango
29. 7. 2023 16:54
Odpovědět  Pavel K

Jo, Opera Planet odebírám. Kukněte na Květinový duet z Lakmé, kde zpívá s Elinou Garanča. Třeba. Nebo Un, di, se ben rammentomi z Rigoletta. Nebo…nebo…nebo…

Pavel K
29. 7. 2023 18:20
Odpovědět  katango

Děkuji za typ. Ačkoliv příznivec Hard and Heavy si rád poslechnu i toto. Ale nebráním se žádnému žánru, to né.🙋‍♂️

katango
31. 7. 2023 18:16
Odpovědět  Pavel K

Přikládám odkaz. Ten duet nemá chybu.

https://youtu.be/hrm59zqCKEU

Pavel z Moravy
29. 7. 2023 18:01
Odpovědět  Pavel K

Já nevím na co ty pořád nemyslíš. Vždyť ptáčky zpěvačky máš ve voliérách a jak říká manželka tak určitě také každé ráno otevírají zobáčky. Co bys ještě nechtěl.

Pavel K
29. 7. 2023 18:21
Odpovědět  Pavel z Moravy

Jiný druh ptáčků. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Pavel z Moravy
29. 7. 2023 21:04
Odpovědět  Pavel K

S tebou je fakt ohromná legrace. Díky za lepší usínání. A tak to má být.

123
31. 7. 2023 18:44
Ohodnotit příspěvek :
     

Připadá vám, že foto v úvodu je z USA? Typ aut (prakticky žádné SUV a Pickupy), spz, cena 13x,y asi nebude 130 dolarů za galon, evidentně jízda vlevo, na benzince prodej “Dieselu”.

PremekJ
31. 7. 2023 20:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Nezapomeňme, že USA od roku 2011 kradlo ropu v Sýrii a o něco dříve i v Libyi – proto tolik “vrtu”. Ropné testy prokázaly severoafrický a blízkovýchodní geologický původ. Co se týče břidličné těžby, ta funguje v USA od roku 2005. Hádejte jakými vrty se začalo? Těmi nejsnáze využitelnými. Proto je Bakken již prakticky vytěžen ve smyslu alespoň trochu efektvivní těžby, další ropné břidlice jsou hlouběji a mnohem hůře dostupné, nemluvé o katastrofě zdrojů pitné vody. Jen těch farmářských žalob na těžaře! Ale ani saudové nemají na růžích ustláno, Ghawar funguje od třicátých let minulého století a obdobné naleziště neexistuje a Ghawar je v posledním tažení. Ani vhánění mořské vody do vrtů ke zvýšení tlaku již z ložiska toho moc nedostane, je prakticky vyčerpáno. Proto ten parazitní zájem o Ukrajinu, tamní zdroje nejsou malé, jen měly nepřejícího souseda, který je tak trochu, a právem, považuje za své.