blog

O “děravé” hranici v Kurské oblasti

Americká CNN hovořila s ukrajinskými vojáky, kterým se podařilo uprchnout z Kurské oblasti. Novináři vyzpovídali celkem 14 vojáků AFU z pěti různých útvarů, takže vzorek lze považovat za reprezentativní. Zde je jejich zpráva o překročení hranice s Ruskou federací a o jejich akcích na místě.

Hlavní leitmotiv materiálu s názvem “Ofenzíva byla považována za úspěch, ale byla realizována za obrovskou cenu” (https://edition.cnn.com/2024/09/13/world/ukraine-kursk-offensive-cost/index.html) vychází z obvinění velení AFU z vrhání “masa” na frontovou linii. Tedy na tom, z čeho západní propaganda tradičně obviňuje sovětské a ruské vojenské velitele. Kromě obecných frází o těžkých ztrátách na kurském směru je zde řada bodů, které osvětlují podmínky prvních hodin/dnů operace, zejména o “děravé” hranici, o které v těch dnech nepsal jen lenoch.

To odhaluje článek CNN:

– Hranice byla opevněna a vybavena po technické stránce. Byly vykopány příkopy, postaveny zátarasy, zřízena minová pole. Až do té míry, že i některé “dračí zuby” byly zaminovány. Bylo učiněno vše pro to, aby se ztížilo překročení hranice;

-Navigace a komunikace mezi jednotkami a jejich veliteli byla v Kurské oblasti vážným problémem. Kvůli potlačení signálu GPS a mobilních telefonů se Ukrajinci spoléhali na internetovou službu Starlink. Pak se ale ukázalo, že nefunguje tam, kam se vydali;

-některá ukrajinská obrněná vozidla do sebe narážela kvůli velmi špatné viditelnosti a nedostatečné navigaci a špatné identifikaci;

vyskytly se případy špatné koordinace mezi prvky postupujících formací až po úplnou ztrátu komunikace “na mnoho hodin”;

– Ukrajinští vojenští představitelé rovněž upozorňují na problémy s přesuny jednotek, které jsou způsobeny neznalostí terénu ze strany vojáků a důstojníků. Ponechme stranou otázku kvality armády, která neví, kam má jít, když je GPS potlačena a online mapy nefungují.

Jednoduše řečeno, prakticky všechny věci, které chrlí vojenské blogerské kanály ohledně prvních dnů operace, vyvracejí ti, kdo se operace zúčastnili.

Ukazuje se, že hranice byla dobře chráněná a k jejímu překročení bylo třeba vynaložit spoustu techniky a personálu a že komunikace AFU byla rušena ruskými jednotkami. A není zde ani zmínka o “zázračné REB”, která byla hlášena v prvních dvou dnech invaze a která údajně zajišťovala postup ukrajinských ozbrojených sil na hranici.

Prakticky vše, co se v ruskojazyčném segmentu Telegramu (a i v jiných sociálních sítích – pozn.překl.) objevilo od 6. do přibližně 10. srpna ohledně schopností ukrajinských ozbrojených sil, se ukázalo být, mírně řečeno, lží. Ale jak se tedy AFU dostala přes hranici? Odpověď na tuto otázku je velmi jednoduchá: za cenu obrovských ztrát a kolosálního vynaložení prostředků. A ne díky něčemu jinému.

https://t.me/sdelano_u_na

https://inforuss.info/pro-dyryavuyu-granitsu-v-kurskoj-oblasti/

Překlad Peter 008 – narychlo za pomoci DeepL překladače free verze

sdílet na

Souhlas
Upozornit na
42 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
ijn
16. 9. 2024 23:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Kurská past byla velmi dobře připravená a RF má dnes nezpochybnitelné důkazy o přímém napadení RF vojsky NATO, dnes sice lze pochybovat k čemu jsou takové důkazy, ale pro budoucí řešení k poválečnému vyjednávání budou diplomaté RF míti k dispozici pádné argumenty k důraznému a jednoznačnému protokolu, již nikdy více………!!!

Po několik staletí nájezdů na území Ruska bude r. 2025 ukončeno, i jakékoliv náznaky provokací cizími agresory bude rázně potrestáno a napadení vyloučeno. K tomuto cíli zřejmě RF obětovala i připravila “děravou kurskou hranici”! Pokud vládnou komici na UA, a na druhé straně stratégové RF, není nutné se jaderného konfliktu obávat!!! Děkuji Slované za Vaši prozíravost!!!

ijn
16. 9. 2024 23:52
Odpovědět  ijn

nutno doplnit ke kurské operaci 6.8. měl předcházet a být úspěšný atentát na VVP 28.7. v Petrohradu, vyvolaný převrat oligarchy v Moskvě mělo dojít až k obsazení Kremlu,…..to si nedovedu představit tu krvavou lázeň v ulicích Moskvy, vtrhnutí statisíců vojáků z Finska, atd. …..to bylo 3 dny zastaveno před jaderným ohňostrojem (prý rozkaz z USA, a operace Kursk již nešla zastavit)

Pavel
18. 9. 2024 17:55
Odpovědět  ijn

Komiku, teď ještě tu o Červený Karkulce a nebo jak Pejsek a Kočička vařili……. ale jinak dobrý, sranda musí bejt.

Boomer
17. 9. 2024 00:42
Odpovědět  Peter 008

.. gaučoví generálové by si měli připomenout Brestskou pevnost. Její obrana byla umlčena až v době, kdy německá frontová linie byla o 300 kilometrů dál směrem na Východ…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Tom
17. 9. 2024 09:40
Odpovědět  Boomer

Jestli si dobře pamatuju, tak Hitler tenkrát prohlásil, že kdyby takto bojovali němečtí vojáci, dobyli by celý svět. Pevnosti velel major Gavrilov a byl poslednín přeživším. Před tím než padl vysílením a zraněním zabil ještě několik Němců. A myslím, že to byl Guderian kdo nařídil Gavrilova ošetřit a podávat důstojnickou stravu. Je to hrdina sovětského svazu, prohlásil a nelze to než obdivovat. Major Gavrilov přežil válku v konc. táboře a Stalin mu udělil titul, který už předpověděl Guderian.

Tom
17. 9. 2024 11:09
Odpovědět  Tom

Boj o tuto pevnost je dobře ztvárněn ve filmu BOJ O MOSKVU. Tento film je vysoce oceňován vojenskými historiky, no a samozřejmě se neobešel bez propgandy. Nicméně ho vřele doporučuji – stojí za to. 🙂

Lubek
17. 9. 2024 08:45
Odpovědět  Peter 008

….skoro celá Evropa dodávala Němcům zbraně podobně jako dnes to dodávají Ukrajině.
Ibaže, podobne ako teraz, tie zbrane neveľmi zvládali Ruské prostredie, vzdialenosti, teploty, blatá.
Napadá ma Léon de Grelle a jeho poznatky z bojov v západnej časti Ruska. Robili si posmešky z ruských vozov na vysokých kolesách a s malou ložnou plochou. Im priviezli nemecké, belgické a kadejaké ťažké vozy s robustnými kolesami, silné železné obruče kolies, veľká ložná plocha. Prišla jar. Ruské vozy s vysokými kolesami kone blatami utiahli, ťažké západné rebrináky zostali v blate. Ona tá WWII zasa nebola až taká pretechnizovná ako sa zdá. Čítal som, že, samozrejme hlavne tylovo, bolo vo vojne nasadených na 4 milióny koní.
No a potom náhradné diely. Krstný otec bol s Wehrmachtom až pri Stalingrade. Našťastie, črepina mu rozbila karburátor auta. Žiaden iný “nepasoval”, len taký od výrobcu a značky auta. Ale taký nebol k dispozícii. Zostal pri aute až (našťastie) ochorel a poslali ho nazad, prežil.

Slovan
17. 9. 2024 09:02
Odpovědět  Lubek

Tak samozřejmě kdo zná svoji krajinu a trochu přemýšlí hlavou, tak využije přírodní podnínky, ježiši to dá rozum. To asi ti rusové obkoukali od našeho Jana Žižky, když tam utopili v bahně těžké Zikmundy. A z toho pak vyplívá, že přitroublí američani pro sichr po zemi nelezou a všechno hned ze vzduchu vybombardují. Nóó. A je to. 😊

Lubek
17. 9. 2024 09:42
Odpovědět  Peter 008

Ešte som si spomenul na výpoveď anglického nižšieho dôstojníka z bojov o Malvíny. Angličania tam cez pol zemegule vliekli výzbroj a výstroj. Ale naprik svinstvu s potopením Admiral Belgrano mimo vyhlásenú oblasť bojov, dôležitá bola napokon noha pešiaka na zemi Malvín. Angličan opisoval, že pri pozemných bojoch neboli zďaleka takí dominantní, ako sa potom písalo. Vraj možno by boli stačili ešte dve čaty odhodlaných argentíncov a museli by sa angličania stiahnuť. Ibaže kam stiahnuť? Vraj zálohy nemali, regrútovať námorníkov bol nezmysel a priviezť ďalšie posily z aglicka bolo na dlhý čas, za ktorý sa mohli Argentínci skonsolidovať a znova vyzbrojiť.angličania tak povediac z posledných síl Malvíny obsadili. Nemci, tiež vyčerpaní bojmi od hraníc už na sovietov pri Moskve a inde nevládali.

17. 9. 2024 01:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Řev gaučového generála:

“Ale jak se tedy AFU dostala přes hranici? Odpověď na tuto otázku je velmi jednoduchá: za cenu obrovských ztrát a kolosálního vynaložení prostředků.
A ne díky něčemu jinému.”

Skutečně? Tak o tom si dovoluji pochybovat. A to tak, že silně. Obrovské ztráty? Tak ty mají natobandeři až posledních cirka 10 dní – stačí si projet https://vk.com/mil , jaké byly ty ztráty na počátku. Ale ono vyleze, jak to bylo, ne že ne.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
janko z polanky
17. 9. 2024 06:53

Já Vás miluji! Co takhle přemýšlet? Číst celý článek, zamyslet se a pak teprve něco napsat. Cituji první odstavec: “Americká CNN hovořila s ukrajinskými vojáky, kterým se podařilo uprchnout z Kurské oblasti. Novináři vyzpovídali celkem 14 vojáků AFU z pěti různých útvarů, takže vzorek lze považovat za reprezentativní. Zde je jejich zpráva o překročení hranice s Ruskou federací a o jejich akcích na místě.”. A nyní mi dovolte otázku: Který z těch 14 vojáků AFU je podle Vás gaučový generál? CNN asi nečte VK.com.

Lubek
17. 9. 2024 08:56
Odpovědět  janko z polanky

Nuž, príde na to, ako objektívne to CNN skutočne je. Jedna vec je ľudský, štandardný pohľad na pohár, poloplný, či poloprázdny. Druhá vec je, že osobne vôbec neverím, že agentúry majú záujem a majú dovolené, nestranne, vecne, objektívne komentovať dianie a podávať o tom správy. Manipulácia je doslova vedecky spracovaná a pravdaže cielená.
Príklad. J. Banáš, ako sám povedal, dostal zadanie, spísať životopis p. Baťu. Ale, spísať ten životopis pozitívne! Lebo vraj dáky český autor v jeho opise, vykreslil Baťu veľmi negativisticky. Už táto informácia od J.Banáša mi stačila, že som si jeho knihu nekúpil.

17. 9. 2024 18:38
Odpovědět  janko z polanky

Já vás taky. Který? No přece já! Jsem ten gaučák! Copa to není jasný?

Co takhle přemýšlet? Je to reakce na tuto (poslední) větu negaučového negenerála Petky 008, čas 23:41.
Ale vím, že stejně někteří gaučoví generálové budou řvát o něčem jiném … nu, což.

P.S. Pravda, ale zblbnul jsem to. Měl jsem to šoupnout do odpovědi, ne do komentáře. Ale co nadělám – už se stalo.
Na mém gaučovém “řevu” to však nic nemění – “řvu” v tom smyslu aj ted.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
17. 9. 2024 19:33
Odpovědět  Peter 008

Petko, nic ve zlém, ale v mém případě, nosíte, při vší skromnosti kterou jsem s to ze sebe vydolovat, ve své re. dříví do lesa. Pro sichr jsem si to přečetl dvakrát, abych tu nemachroval, ale skutečně jsem tam nenašel nic pro mě nového.
Se Surovikinem souhlas – také nevěřím na zradu. Vlastně o něm nemám žádné info. On je podezřelý ze zrady?
U Gerasimova jsem naopak o zradě pevně přesvědčen už od dubna 2022. A to ne na podkladě nějakých keců na webech – v té době ostatně ani žádné (kecy) o Gerasimovovi nebyly a na Pjakina, který o tom ted invére mele, jsem v dubnu 22 ještě “nechodil” – ale výhradně na podkladě vlastního štourání kdo za co zodpovědnost a z toho vycházejících úvah.
Akorát u Šojgua mám problém. Jinak. Bud “v tom jel taky”, nebo je… jak to kulantně vyjádřit… naivně důvěřivej až ke slepotě? Fakt nevím. Jinak. Osciluje to u mě a překlápí se tu na jednu, tu na druhou stranu. Instinktivně mu nevěřím, ale i instinkt se může mýlit.

Jo, a to nebyl atak na vás, ale já zkrátka už jsem takovej, že jsem tu poslední větu nedokázal nechat ležet. A páč jsem cítil silné puzení vyjádřit s: “A ne díky něčemu jinému “ svůj zásadní nesouhlas, tak jsem to sešrouboval.

Bety
17. 9. 2024 19:46
Odpovědět  Peter 008

Cením si vašich komentářů, ale jmenovitě za šlechtice Gerasimova bych ruku do ohně rozhodně nedávala. Někdy se i nečinností nadělá škody až až. A zrádci byli, jsou a budou v každém národě. Co třeba takový Vlasov ?

Tupý hulvát
17. 9. 2024 09:40

Myslet si, že dlouhou hranici lze ubránit proti soustředěnému útoku i s jen minimálním překvapením je stejné jako si myslet, že jdou ubránit veřejné prostory před fanatickým střelcem. Ano, tak uvažují gaučoví generálové a …….

18. 9. 2024 02:05
Odpovědět  Tupý hulvát

Souhlas. A myslí si to kdo? Kterej gaučák? Tož to nalep k němu.

Boomer
17. 9. 2024 09:41

..Milane, ty zjevně počítáš je ztráty lidské, ale ty jsou jenom finálním výsledkem u ztrát materiálních, které utrpěli v první fázi bojů. Pokud hned zkraje přicházíš o techniku a máš omezené možnosti jejího doplnění, následně ztrácíš mobilitu, ztrácíš možnosti komunikace, máš unavené, špinavé a hladové lidi, kteří už začínají myslet jen na to žrádlo, aby mohli nějak existovat dál. Kolik toho voják utáhne na hřbetě, kolik potřebuje třeba jen vody na pití za 24 hodin, kolik váží stovka nábojů do pistole, do útočné pušky, kulometu, kolik váží deset ručních granátů.. a najednou se ti z elitního mobilního výsadku stane banda blátošlapů, kteří jsou štváni jako lovná zvěř…

Joe Arp
17. 9. 2024 11:47
Odpovědět  Boomer

Tak jsem Otíku v “Povodně jako Karma…” ocenil tvé dokonalé maskování křiváctví a zároveň tě předal do domácí péče, snažil jsem se ti pomoci, ale tvá nálož oduševnělého hlupáctví je nad mé síly.

Boomer
17. 9. 2024 12:24
Odpovědět  Joe Arp

.. Pepiku, nesmírně si cením tvojí snahy o pomoc, ale kdybych opravdu cosi takového potřeboval, obrátím se s důvěrou nejdřív na svého psa. A kdyby snad zklamal, ještě mám v záloze dost schopných lidí.. a když tak koukám na tu řadu schopných, tebe nevidno ani hoóódně silným dalekohledem…

Tak se měj někde tam v dáli, v mlhách beznadějnosti hodně nalevo od referenčního bodu 100 a nezoufej, v pravidelných intervalech ho totiž posouvají o dva bodíky doleva, o kousek blíž k tobě, takže za nějakých odhadem 20-30 let se můžeš ocitnout v populačním průměru, v jednom chumlu s afričančaty, pokud teda nezačnou poctivě chodit do školy, to by byl prů*er…

Joe Arp
17. 9. 2024 12:52
Odpovědět  Boomer

Ano svého psa určitě požádej, to jsem myslel tou domácí péčí. A v malování referenčních bodů lžící do talíře polívky pokračuj, dobrá terapie pro tvé postižení.

Boomer
17. 9. 2024 13:40
Odpovědět  Joe Arp

..Pepiku, prosím tě, už nepřiskakuj, jo?!

Můj čas vyhražený pro blbce doslova a do písmene vypršel, u nás už sluníčko svítí, a já musím jíti…

Spam orinoko
17. 9. 2024 14:46
Odpovědět  Boomer

Menzes nebrat.

Joe Arp
17. 9. 2024 16:38
Odpovědět  Boomer

Otíku sluníčko není selektivní svítí na cestu i blbcům, tak šťastnou cestu a nezakopni, víš, že jsi matlák nahoře i dole!

17. 9. 2024 19:51
Odpovědět  Boomer

Mám to, a to hned od počátku, a také jsem tu o tom hned na začátku “akce Kursk” bublal, za dvojitou past.
Na NATO, a zároven na zrádce v přinejmenším silových složkách RF – na ty “nesilové” při tom rozmotávání klubka ale také dojde (vlastně už dochází – včera začal Rembovič šoupat do cel i ouřady).
Tady se vzácně a výjimečně shoduji s gargamelem – s tím ale rozdílem, že on v tom vidí pouze past na NATO. Takže tak.

Boomer
17. 9. 2024 21:08

.. jo, to se dá akceptovat. Na ukrajinsko-běloruském pomezí už dlouho chrápe 100.000 vykrmených ukrajinských knechtů, a jenom blbec by nechal hnedle vedle mírnix týrnix pootevřená vrátka do Ruska, nota bene kudy kudy kudy cestička kolem jaderné elektrárny. Nic zlého netuše, že… příliš mnoho dobrot na jednom pekáči a zrovinka u okna? Akési čudné toto.. řekli by naši kocouři.

Hrát dvojí, trojí hru, a o čtvrtou se snažit, to je oč tu běží.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
18. 9. 2024 02:31
Odpovědět  Boomer

Popravdě bych to dokázal vyargumentovat, ale to by bylo – bez legrace – minimálně na dva listy A4 – oboustranně – a hodiny hledání odkazů a zdrojů, že si to netahám z fusekle. A to ještě stručně a heslovitě. A na to, s odpuštěním, z vysoka se-ru. Ono popsat synergii zlé vůle, a ozdrojovat ji a dokázat, není žádná pr-del, když to obnáší více než dvouletý časový úsek příčin a následků.
…a k tomu kteroukoli z těch her, když to situace vyžaduje, zrušit a plynule přejít na jinou… se stejným cílem, leč jinak hranou… A tímto zaperlením končím dřív, než ze sebe zbl-bnu.

Boomer
18. 9. 2024 10:18

..no, rozhodně se shodujeme v tom, že se nikdy nejede jen podle jednoho plánu, průběžně jsou vyhodnocovány stavy a na základě výsledků se následně koordinují přijatelné variace…

18. 9. 2024 14:51
Odpovědět  Boomer

To rozhodně. Jen taková zajímavost – až dole, od té předposlední fotky:

https://dzen.ru/a/ZugGXUXd-xfAaG_v

Markýza
18. 9. 2024 17:03
Odpovědět  Boomer

Právě jste popsali běžný postup běžné matky 😀 😀

Josef K
17. 9. 2024 10:10
Ohodnotit příspěvek :
     

MoA: Západ zažívá zpětný ráz za podporu fašistů na Ukrajině

https://kispep.wordpress.com/2024/09/16/moa-zapad-zaziva-zpetny-raz-za-podporu-fasistu-na-ukrajine/

Slovan
17. 9. 2024 11:14
Odpovědět  Josef K

Váš odkaz jen potvrzuje pokud se fašizmus, nacismus nevytrhne i s kořeny vzklíčí za čas znovu. Tady je vidět jaká se udělala po 45 chyba.

standa
17. 9. 2024 11:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Je to celé pamflet! Nedává to smysl.. ,, Kurdská past”. To jako odstranili Rusové dračí zuby,minová pole, armádu , aby si necfhali obsadit řádícími hordami tisíce kilometrů svého území, vydrancování stovek vesnic , exodus desetitisíců lidí. Proč by si je pouštěli na dostřel k jaderné elektrárně, zničená území, přišli také o tisíce vojáků, fronta na Ukr. byla oslabena. Putin byl rozčílen, Gerasimov bojoval o existenci včetně Surovkina…, že by o tom Putin nevěděl předem? Bez nejvyšší rady? Gen. štábu?Máte také pocit, že tady něco nehraje?

Boomer
17. 9. 2024 12:14
Odpovědět  standa

.. nehraje zde především absolutní nedostatek ověřených a ověřitelných informací z obou stran. Tudíž může kdokoli spřádat jakékoli teorie s proměnlivým faktorem pravděpodobnosti, ovšem musí počítat s tím, že budou podrobeny on line kritice jiných teoretiků s jiným názorem na věc. A že teprve čas ukáže(možná..), jak to bylo doopravdy.
Už jsem to psal jinde.. zdráhám se uvěřit, že by se Rusko v boji o vlastní existenci nedokázalo vypořádat s krtky na vysokých postech ve vlastních řadách. To mi taky nehraje…

Spam Janka
17. 9. 2024 13:16
Odpovědět  Boomer

presne tak…..vela info boli z kanalov, ktore znacne panikarili (ci uz cielavedome, kedze na negativne titulky sa podstatne viac klika ako na pozitivne) a sirili to dalej. A casto to mohlo byt realne typu ja som pocul, ze ty si pocul a z toho vyplyva ze Gerasimov je debil a prozapadny agent. Na strane druhej je pravda aj to, ze to moze byt aj v dobrej voli, kedze vo vojne sa deje kopu zleho a slendrianskeho bez toho, aby slo o spionaz ci cielavedome zlo….niektori ludia su slabsi, niektori skocia na povedzme lahko ziskane peniaze, niekto sa boji nasledkov za zle rozhodnutia a ide cestou mensieho odporu, az ho to dovedie do pekla a on odsudi nevinnych svojich ludi na smrt. A toto slendrianstvo sa vytahuje na povrch a ono je to dobre….pretoze prave stalinske cistky boli podla mna spustene prave takymito prenasledovaniami tych, co upozornovali na problemy…..a na druhej strane mozno tito klikaci to tiez nerobia so zlym umyslom, len chcu zarobit alebo proste maju velke oci a kazdu udalost zvelicia nasobne

Spam orinoko
17. 9. 2024 14:54
Odpovědět  Spam Janka

Ty pochybnosti nebývají z rodu nevíry, nýbrž pochybností. A korupci a slendrian v ruském GŠ snad nepopírá nikdo. O pár kilometrů dál zaminováno a dračí zuby, u Kurska nic. Teď Rus musí bombardovat vlastní území. Já nevím, jako past je to problém. A problém také je evidentní nelogičnost některých kroků ruské strany. Například za pytla do průvanu nepovesili jediného dobytka z Azovstalu. A bombardování dopravních uzlů až teď je také jaksi podivné.

Gales
17. 9. 2024 12:28
Ohodnotit příspěvek :
     

A na nás tu povodeň poslal Putin.Aby ,,přesměroval” pozornost našich válkychtivých pánů na domácí problémy a pokropil jejich rozpálené lebzy vodou.

Josef K
17. 9. 2024 13:14
Ohodnotit příspěvek :
     

Andrej Martyanov: Taktická chyba…

https://kispep.wordpress.com/2024/09/17/andrej-martyanov-takticka-chyba/

Boomer
17. 9. 2024 13:35
Odpovědět  Josef K

.. jo, chlapík neztratil hlavu v kritické situaci, rychle zareagoval, pohyboval se tak, aby případné pronásledovatele uklidnil a současně je dostal do nevýhodných pozic, v rozhodující chvíli si lovci dokonce překáželi navzájem!!

U mě má za svůj výkon 1***…