Krize UKRAJINApolitika

Francúzski generáli chystajte sa – Obrana AFU je na pokraji kolapsu

Francúzski generáli chystajte sa – Obrana AFU je na pokraji kolapsu

Paríž 19. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Michel Euler)

Paríž riskuje, že v súvislosti s vyhláseniami, ktoré neustále a nekontrolovane lietajú z Elyzejského paláca, narazí (ak sa tak už nestalo, hoci v zákulisí a neoficiálne) na odpor vysokých dôstojníkov armády a generálneho štábu, píše Elena Karajeva pre Ria Novosti

Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron

V paláci sú pripravení vyslať „vojenský kontingent“ do zóny strategických síl protivzdušnej obrany, poskytnúť Kyjevu miliardy eur, poslať takmer posledné zvyšky francúzskych Cezarov SAU na obranu AFU a vôbec poraziť Rusko. Presnejšie povedané, podľa vymyslenej politicko-technologickej formulácie „zabrániť víťazstvu Ruska“. Statní a fyzicky veľmi silní muži, ktorí prešli všetkými stupňami armádnej hierarchie, absolventi jednej z najlepších európskych vojenských škôl – slávnej Saint-Cyr – vždy pociťujú „španielsky stud“, keď počujú takéto slová od svojho hlavného veliteľa.

Takejto demagogickej ekvilibristike ich neučili. Pre týchto ľudí existuje pojem „porážka“ a existuje slovo „víťazstvo“, ale nevedia, čo je to „zabrániť víťazstvu“.

Tí, ktorí sú v aktívnej službe, sa zdržiavajú ostrých výrazov a snažia sa Macronove slová interpretovať tak, aby medzi profesionálnymi vojakmi nevyzeral ako úplný ignorant. Ale keď odídu do dôchodku alebo sa rozhodnú, že v najbližších dňoch odídu do dôchodku, generáli začnú hovoriť. A hovoriť tak, že pán Elyzejského paláca sa začne doslova fyzicky zmenšovať a dokonca strácať orientáciu v priestore, stačí mu vidieť zástup vojakov. Dokonca aj zahraničných.

Čo, koho a kam teda môže Macron poslať?

Odpovedá brigádny generál vo výslužbe André Coustou, ktorý už stihol pána Elyzejského paláca nazvať „nepriateľom Francúzska“.

Ctihodný predseda kolektívu Place d’Armes a jeho súdruhovia skontrolovali vojenský potenciál Ruska a piatej republiky. Keď sa Macron vyjadroval o vyslaní kontingentu, zrejme nevedel, že jeho krajina má na sklade 222 tankov. Niektoré z nich sú však v oprave. Rusko má podľa údajov, ktoré uvádza francúzska armáda, 14 700 tankov. A všetky môžu byť kedykoľvek použité. Vynikajúcich Rafale – samotných „skvostov vojenskej techniky a francúzskych inžinierskych riešení“ v cene 250 miliónov eur za exemplár – má francúzsko 224 kusov. Rusko má podobných stíhačiek mnohonásobne viac, a čo je najdôležitejšie, môže si ich vyrobiť toľko, koľko potrebujeme. Francúzi majú deväť ponoriek, ktorými Rusku z Paríža tiež radi hrozia. Niektoré z nich sú, samozrejme, na preventívnej údržbe. Rusi majú ponoriek samozrejme mnohonásobne vyšší počet.

Pokiaľ ide o početnosť armády, nechcem opäť rozčuľovať Macrona, ale čísla nie sú vo váš prospech, pán prezident.

A netreba sa tváriť prekvapene: Pierre de Villiers, bývalý náčelník francúzskeho generálneho štábu, ktorý odstúpil pred siedmimi rokmi, hneď ako bol Macron zvolený, varoval, že to tak bude. Elegantný, presný, inteligentný a nemilosrdný vo svojich formuláciách Pierre de Villiers otvorene vyhlásil, že nedovolí, aby „účtovníci rozhodovali o osude francúzskych ozbrojených síl“, položil výpoveď na stôl a začal písať knihy.

Všetky sa stali bestsellermi. V neposlednom rade pod vplyvom de Villiersových myšlienok sa pred tromi rokmi najvyšší predstavitelia armády obrátili na prezidenta otvoreným listom.

Samotný de Villiers sa nikdy netajil svojím postojom k nebezpečnému dobrodružstvu Paríža, ktorý podporuje Ukrajinu zbraňami a peniazmi, a tvrdil, že konanie francúzskych orgánov oslabuje krajinu. A to tak politicky, ako aj ekonomicky a tiež vojensky.

Dnes sa k de Villiersovi pridáva aj brigádny generál vo výslužbe André Coustou, ktorý ide ešte ďalej: podľa jeho názoru je konanie prezidenta protiústavné.

Macron tlačí Európu do vojny, a to z čisto vnútropolitických dôvodov. Dnes robí všetko pre to, aby stupeň konfrontácie s Rusmi vyšpičkoval na maximum. Problém je v tom, že on – človek s psychológiou účtovníka – môže dospieť až k vyslaniu kontingentu. Cudzinecká légia mu podlieha osobne, legionári sú vycvičení na plnenie úloh veľmi nechutného charakteru a je ich výhradnou výsadou pôsobiť mimo Francúzska.

Otázku (a celkom legitímnu) možno položiť takto: a ak misia legionárov – presne tá istá „ideme do Odesy“ – zlyhá, kto za to bude v prvom rade zodpovedný? Po druhé, ako sa na všetky tieto akcie bude pozerať centrála NATO? Po tretie, ako budú na takéto nebezpečné vojnové hry reagovať Francúzi, ktorí sa ruských vojakov boja do špiku kostí?

Paradoxné, ale taká je realita, sa dnes proti Macronovým rozhodnutiam o podpore Ukrajiny stavajú najmä najvyšší predstavitelia armády. Nielen preto, že muži v uniformách dobre vedia, čo je to porážka, a hlavne preto, že si plne uvedomujú bojové možnosti síl, ktorým velia.

Neveria šamanským zaklínadlám svojho vrchného veliteľa, že „nemožno nechať Rusko vyhrať“, pretože si uvedomujú, kto začal vojnu proti Rusom. A už vedia (no, prakticky), kto nakoniec vojnu vyhrá.

Nebezpečný zlom pre Kyjev je blízko – to sú slová francúzskych generálov. Rusku sa to podarilo – aj to sú ich slová.

Kolaps AFU možno nenastane hneď zajtra, ale niet pochýb, že k nemu dôjde. Hlavne je to jasné tým, ktorí poznajú rozdiel medzi vojnou a mierom.

sdílet na

92 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Helena
19. 3. 2024 14:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Žabožrouti chyťte Makrona, dejte ho do klece a vystaveného odvezte na ukradinu do řádně rozbahněného zákopu, zapáchajícího rozkládajícími se mrtvolami ukradinců. Tam ho vyklopte, vemte mu mobil a vůbec všechno a rychle odjeďte. A máte ve Francii zaručen rajský klid.

Pijack
19. 3. 2024 14:56
Odpovědět  Helena

Paní Heleno, nevíte, proč ti Evropští paňáci pořád tak teatrálně zatínají rty, řekl bych na Americký způsob…? Co jim brání, aby se netvářili jako filmová celebrita – zatnou rty vší silou aby vypadali moderně Americky. Mě to vždy spustí různé asociace o nenormální gestikulaci. Pro mě nevysvětlitelné. Není to nějaký symptom duševní křeče, nebo tak něco?

Markýza
19. 3. 2024 17:07
Odpovědět  Pijack

Sázela bych na tu vnitřní křeč, kombinovanou s “aby mi něco nevyklouzlo z huby” 😎

katango
19. 3. 2024 18:16
Odpovědět  Markýza

Vnitřní křeč ano, ale ve střevech.

Markýza
19. 3. 2024 18:19
Odpovědět  katango

No tam asi taky 😀

stan
19. 3. 2024 18:21
Odpovědět  Helena

Macronovi definitivně hráblo.Možná má krizi středního věku nebo mu ta jeho nechce dát.Napoleon měl alespoń velkou, početnou armádu. Co má Macron? Akorát starou pikslu doma…..ach jo

katango
21. 3. 2024 23:04
Odpovědět  stan

Nebo mu ta jeho naopak chce dát.

Putinovec
19. 3. 2024 19:23
Odpovědět  Helena

Macrona honí jeho košer pasák , který je usalašený v anglistánu . Běžný Francouz s tím nemá nic společného .
Ale je velikà snaha , zatáhnout do konfliktu běžného Francouze .
Stejná snaha je i v Polsku a ČR .
Stejná parazitická sebranka , která už po stovky let rozeštvává ostatní mezi sebou . A to všechno musí Putin zohledňovat , aby nejednal jako užitečný idiot .

Putinovec
20. 3. 2024 00:55
Odpovědět  scipio

I Sunak je loutka . Musíte se podívat na stát ve státě , London City .
Takže tam , kde se určuje hodnota měny států . Prozatím !

Helena
19. 3. 2024 20:10
Odpovědět  Putinovec

Myslím si to stejné. Nejen že mají rozkaz co říkat, ale i to, jak se u toho mají ksichtit. Jsou to bezcharakterní, prodejné zrůdy.

ZMann
19. 3. 2024 21:13
Odpovědět  Putinovec

Co byste jiného čekal od Ročíldovského poskoka, tento satanistický rod se snaží podmanit si Rusko již několik století.

zdendulka
20. 3. 2024 09:54
Odpovědět  Helena

A co takhle radit Čechům, co mají udělat s Fialou ???

Pijack
19. 3. 2024 14:39
Ohodnotit příspěvek :
     

Mám takový silný pocit, že tento rok se Olympiáda v Paříži nepodaří uskutečnit. Francie je na kolenou. Tak se musí najít příčina, aby se na Francii neukazovalo prstem. Makarón by si měl uvědomit, že vyslat své vojenské síly proti Rusku znamená vyhlásit válku. Bez vyhlášení války se z Francie stane teroristický stát. Obě dvě možnosti jsou špatné. Rusové na Olympiádu nemohou cestovat, ale mohou do Paříže přicestovat Ruští výsadkáři 🙂 Makarón se ještě bude divit 🙂

Markýza
19. 3. 2024 16:32
Odpovědět  Pijack

A víte Pijacku, že by mě to potěšilo? Tedy ta zmařená olympiáda. Stejně se z toho stal kšeft nad kšefty. Jedině by mi bylo líto sportovců.

orinoko
19. 3. 2024 16:47
Odpovědět  Markýza

No já nevím, nic proti gladiatorum, ale celý slavný sport je dneska mohutně obsazen bobulemi i vakcinami tzv. korporatek.
Ono to v Paříži proběhne. Otevře se znovu příbytek i pro Qasimoda , ale bude to pokecana sláva. Pozornost zabozroutu bude maximálně rozdrobena hlavně kvuliva možnosti teroristických aktů na Pigalle.

https://youtu.be/jGBrsRqldlQ?si=CNUSz_1-22wJgew8

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Markýza
19. 3. 2024 17:06
Odpovědět  orinoko

Ale jo, o bobulích se nehádám, nicméně bobule – nebobule, stejně je to mnohaletá dřina. A to jsem teda zvědava, jak to proběhne – zeť a vnuk mi budou muset podávat reporty. Kdyby ještě žil muž, běželo by to tu od rána do večera, takhle nebudu mít přehled ani o tom, jestli vypustí do ženské arény “transdžendrový” chlapy, což by mě na tom nejvíc zajímalo.

zdendulka
20. 3. 2024 10:01
Odpovědět  Markýza

to už je zakázáno, Italové se o to postarali.

19. 3. 2024 17:41
Odpovědět  Markýza

Mě ani těch sportovců už ne. Stal se z toho tak špinavej kšeft, že olympiádu už pěknejch pár let raději nesleduju. Jak mám věřit že ten a ten to a to vyhrál – případně prohrál – poctivě? A abych ztrácel čas díváním se na dopředu posichrovaný výsledky? Nebo abych se případně díval na sportovce, kterým v případě vítězství ani nesmějí zahrát hymnu jejich státu? Navíc se za ně stydím – i když mi po tom pýču je – že tam za takových podmínek vůbec lezou. Ne proto, že Rusové; bylo by mi trapno v případě sportovců z jakéhokoli státu, který by takto ponižovali. To už se budu radši dloubat v nose.

Helena
19. 3. 2024 20:40

Všechny “prestižní” sportovní soutěže absolutně ztratily smysl. Kdyby ničím jiným, tak vyšachováním Djokoviče proto, že se nenechal ofajzrovat. Další – umožnění soutěžení dospělých úchylů s dětmi nebo chlapa s ženami. Vrcholový sport ztratil zajímavost pro sportovce, pro fanoušky i pro sponzory. A možná je to dobře. Je třeba sport udržovat blízko lidem, dětem na národní nebo i obecní úrovni.

Jan
20. 3. 2024 06:37

pravda a lež je v kombinaci nejen u sportovců , ale také v EU, Francouzští, Holandští, Němečtí a Polští zemědělci nemají omezené kvóty na produkci mají také vyšší dotace, ale Čeští a Slovenští jsou na tom podstatně hůř. Místo zbrojení by měli investovat do zemědělství. Války dříve vznikali buď ambicemi panovníků a hlavně bídou jejich obyvatel. Nyní chtějí válčit zato, že bývalé jejich kolonie řekli už dost vydírání a naší bídy a také konec vašeho blahobytu. Připojíme se raději k Brixu. Vždyť prosperující Libyi zničili bývalí kolonizátoři Francouzští a Britští . Francouzi proto, že Kadáfí chtěl místo dolarů zlato za ropu a hlavně ve zlatě splatit dluhy Francie vůči Libyi a Britové se chtěli přižiit a také neplatit

Helena
20. 3. 2024 08:00
Odpovědět  Jan

Kadáfího zabili, protože už tenkrát nechtěl Fancouze a Brity nechat zadarmo vykrádat svoji zemi. A dnes ty hajzly vyhnala téměř celá Afrika. Jen tak dál.

katango
21. 3. 2024 10:44

Já sleduju z olympiády pouze hezké a spoře oděné muže.

Boomer
21. 3. 2024 10:53
Odpovědět  katango

.. no cákryš, narodila jste se moc pozdě, ve starověkém Řecku se na olympijských hrách(nejen..) sportovalo nahoře i dole bez…

katango
21. 3. 2024 14:56
Odpovědět  Boomer

To samozřejmě vím. Ale tam mi stačí fantazie, nemusím to vidět.

jsladin
19. 3. 2024 17:10
Odpovědět  Pijack

On tam spíš přicestuje pan Iskander jestli toho ten motýl Emanuel nenechá.

Frank1
19. 3. 2024 17:43
Odpovědět  Pijack

Macron chtel, aby za olympiady se prestalo valcit. Rusove odmitli, zadnou pauzu nedaji.

jhh
19. 3. 2024 20:24
Odpovědět  Frank1

celá olympiáda smrdí akcí pod falešnou vlajkou – je to ideální příležitost jak popudit většinu.

Helena
20. 3. 2024 08:14
Odpovědět  jhh

Ministerstvo vnitra skrylo do návrhu zákona o odolnosti subjektů kritické infrastruktury mohutná omezení lidských práv se zjevnou přípravou na válku s Ruskem! Drakonická opatření umožňující vládě zakázat lidem opuštění státu či bydliště! Stát se postará o děti, zatímco rodiče budou někde pryč? A šéf ruské SVR tvrdí, že Francie chystá vojenský kontingent 2 000 vojáků k vyslání na Ukrajinu!Co to znamená?….Na ukradině děti pro úchyláky a na orgány došly, protože je Rusové odvezli do bezpečí! Myslím, že do války nás opravdu zatáhnou, západ pyjalovce k tomu donutí. Ovšem odnese to jen a jen bývalý vých. blok.

zdendulka
20. 3. 2024 10:07
Odpovědět  Frank1

Vždyť je to absurdní, že prezident státu, pořádajícího Olympiádu, žene celopu Evropu do války, ale během Olympijských her, na kterých hodlá co nejvíc vydělat, si nepřeje být rušen dělostřelbou z Ukrajiny, aby mu neklesly zisky.

Ladislav 💤
20. 3. 2024 11:13
Odpovědět  Pijack

👍 to nebude olympiáda, ale pouze hry NATO! Západní hnus se bude předvádět!

Albi
19. 3. 2024 14:53
Ohodnotit příspěvek :
     

Odpověď na první otázku “ak misia legionárov zlyhá, kto za to bude v prvom rade zodpovedný” bude znát téměř každý. Samozřejmě konkrétně prezident Putin.
Na druhé dvě, případně i další bych doporučila počkat na vyjádření našeho skvělého zamiňáka.
Ten určitě už dávno přesně ví i to, co ještě Gosudara ani nenapadlo. 🙂

A uhodnete, kdo je největším “vnitřním nepřítelem” pro ČR?
Ano, přesně ten, koho myslíte. Babiš – noční můra pětikolky.
Když se podíváte na celou dlouhou sérii výroků, kterou Andrej Babiš má, tak on najíždí na protiukrajinskou rétoriku. Jsou to výroky, které kritizují různé formy pomoci. Evropa se brání ruskému imperialismu, a pokud při obraně začnete mluvit o míru, tak de facto mluvíte o vzdávání se. A to je opravdu velmi nebezpečné,“ prohlásil Lipavský.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-ptam-se-ja-lipavsky-vysvetluje-proc-je-babis-bezpecnostni-hrozbou-248067#

Pijack
19. 3. 2024 15:18
Odpovědět  Albi

Ve Francouzských legiích jsou rekrutování výhradně zločinci z celého světa, aby se nemuseli zodpovídat před soudy ze svých zločinů. Vláda Francie tak dává těmto lidem šanci. O tom se u nás mlčí, ale běda aby byl v Rusku povolán odsouzený člověk na frontu. Přesto tihle agitátoři opomíjejí fakt, že v Rusku už byl zločinec potrestán a ve Francii ne, protože ho vláda kryje. Takhle se u nás měří dvojím metrem.

jhh
19. 3. 2024 20:26
Odpovědět  Pijack

a co trestné prapory místo do vězení na frontu

Boomer
19. 3. 2024 20:31
Odpovědět  Pijack

.. no nepovídejte, do Légion étrangère jsou rekrutováni výhradně zločinci? A kolikpak tam máte odslouženo, mezi samými zločinci, že to tak dobře víte…

Boomer
20. 3. 2024 19:20
Odpovědět  scipio

..téměř není totéž co výhradně.

Pijack píše v čase přítomném “Ve Francouzských legiích jsou rekrutování..”, tudíž se bavíme o současnosti Cizinecké legie.
Chcete-li uhýbat, uhýbejte, ale beze mě…

Albi
19. 3. 2024 16:51
Odpovědět  scipio

Může být. Ovšem Babiš zatím vysoce vede, zatímco pětikolce – ať spolu nebo každá strana zvlášť – preference soustavně klesají.
Ale taky bych raději viděla jiného premiéra, jenže tak daleko jako Slovensko ještě nejsme.

Teď si Fiala ještě “zavařil” u minoritních akcionářů ČEZu. Všiml si, že na jejich účtech leží nemálo peněz – a nejsoiu to jen tak ledajací “malí”, ale „podnikatelé se stamilionovými majetky“, Na velké akcionáře si netroufne, ale tady ještě vidí šanci.

Jde to pomalu, ale viditelně. Nejdřív důchodci, pak studenti, potom třeba školní kuchařky (kdo z dětí už musí jíst, ať si přinese do školy vlastní jídlo),, lékaři, zemědělci …. a řada určitě ještě nekončí.
https://echo24.cz/a/H7J7U/zpravy-domaci-fiala-minoritni-akcionari-nepare-tohle-fakt-boli-komentuje-kalousek#
Takže sečteno a potvrzeno – je nezodpovědný nebo lehkomyslný i vůči sobě, natož anonymnímu niárodu.

Pavel z Moravy
19. 3. 2024 18:05
Odpovědět  Albi

Jestli jste se tedy již smířili i s Babišem, že potom přijde někdo jiný, tak je už vymalováno na věky. Já potom budu rád, že se trapácké tragikomedie nezúčastním. Žijte si tady s tím hnutím ANO blaze až na věky věků. Babiš do mne chtěl narvat sajrajt a o Vrbětících raději nemluvím. A mne nikdo líbivými slovíčky neoblbne. Buď na rovinu řekne, jakou chce zemi, s kým chce žít a výt a já se mohu rozhodnout. My jsme opravdu natrvalo pokořená země. Tak se měj.

20. 3. 2024 12:16
Odpovědět  scipio

K úvaze předkládám: PRO jako Babišová “záloha” s úkolem luxovat elektorát ostatních stran, včetně mimoparlamentních stran a pidistran. Kalkulace v rovině kupeckých počtů – když se propasírujou do parlamentu, tak koaliční kámoš a třeba i možnost většinové vlády, když se nepropasírujou, tak aspon o něco zeštíhleli konkurenci. Rajchla jako takového pak mám za politického hochštaplera. Teď mu dal Bureš na TV Bureš prostor https://www.youtube.com/watch?v=HuqzC8gtsMk&t=182s a on ho okamžitě využil k jeduflusům na oponenty, především na Konečnou – tedy k jeduflusům na náš “opoziční břeh”. Burešovi za to z “našeho břehu” vyprali žrádlo, ale myslím, že dělá dobře, že dá občas prostor i ostatním z řad protivládních remcalů, jako byl například ten spratek z Generace, Daniel Krutý. Já v tom Burešovi naopak fandím.

Albi
19. 3. 2024 20:44
Odpovědět  Pavel z Moravy

A kde jsi vyčetl, že jsem pro Babiše? Že vede v průzkumech je pravda, nejsem slepá a že na co Fiala “upře svůj zrak” to zvorá a kdyby ne on, má k tomu v tomto oboru velmi nadané spolupracovníky.
Kdyby celá vláda místo “vládnutí” hrála spolu piškvorky, nemohla by zkazit víc, než už zkazila a ještě bohužel zkazí. .
A jestli tady budu nadávat na Babiše – klesne mu snad proto podpora voličů?

Jinak tě mohu ujistit, že ANO volit nebudu (ani jsem ho nikdy nevolila) a kdyby byly volby letos, váhala bych mnezi koalicí KSČM + Trikolóra a Stačilo!
Uvidím, jaká bude situace před volbami, tj. jestli ta koalice vydrží – není vyloučeno, že se utvořila jen pro eurovolby.

Mohl bys mi poradit, co já – jednotlivec – můžu udělazt víc?

Pavel z Moravy
20. 3. 2024 09:54
Odpovědět  Albi

Já ti Albi neřekl, jestli jsi se smířila, já napsal jestli jste se smířili. Já to beru všeobecně, tyhlety žvásty o menším zlu mně fakt se.rou. Co je to menší zlo? Zlo je zlo vždy. A kdo ho pak nahradí? To přijde Ježuch a dá nám pod stromeček nějaké moudré a vlastenecké týpky? Jestli s tím tento zlenivělý a většinově duševně vyprázdněný národ nechce udělat nyní nic, neudělá to nikdy. Toho zbytku bez těch všech zbohatlíků a pokrytců je jako much, ale nedokáže se spojit. Co lze dělat s takovým lidem? Píši, že by měli vůdci hnutí a stran jezdit alespoň do okresních měst na setkání s občany a vysvětlovat lidem co se děje, jak by na to šli oni a jakou vizi mají. Ale je to přece jen práce a ta není oceňovaná čmrdlíky. Všichni rozumní a myslící lidé vidí, že tato země skončila. Jaká sorta lidí se zde vychovala, taková to tady bude řídit. Tedy sobci, egoisté a chamtivci. Typičtí představitelé sloužící kapitalistickému pozlátku.

katango
20. 3. 2024 10:18
Odpovědět  Albi

Pokud vím, Trikolóra spolupracuje s SPD. Nebo se něco změnilo?

20. 3. 2024 12:21
Odpovědět  Albi

Ale no ták… Stačlo je koalice KSČM, SD-SN, ČSNS a osobností, s Trikolórou SPD.

Albi
20. 3. 2024 16:37

Tak možná – v článku, který jsem četla už nevím kde – snad na Prvních zprávách – to vypadalo na dvě skupiny -. tj. KSČM + Trikolóra, SPD a několk dalších menších stran (jmenovitě neuváděných)..

Netvrdím, že jsem to pochopila správně, jen vím, že se tam zmiňovaly jen tyhle tři strany. Asi jako všeobecně nejznámější.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy
19. 3. 2024 17:54
Odpovědět  Albi

Albi, já fakt nevím proč se tady stále rozebírají ti škůdci. Vždyť oni nic pro národ neznamenají. Ano, jsou tam a slouží cizákům a škodí. My potřebujeme dostat do popředí vlastence a slušné lidi. Stálou prezentací těchto škůdců si škodíme sami sobě a jim posilujeme jejich ego, neboť oni se rádi cítí býti na výsluní za každých podmínek. Nechte je padnout do sra.ček, to stejně přijde i bez naší pomoci.

Frank
19. 3. 2024 16:44
Ohodnotit příspěvek :
     

Hoďte toho francouzského buzíka lvům.

Frank1
19. 3. 2024 17:41
Ohodnotit příspěvek :
     

Buzerant a Zidak Macron se chce mstit Rusku za vyhnani z Afriky. Uz nebude Uran pro elektrarny skoro zadarmo. Nadlidi zabozrouti nechteji aby Rusove vyhrali. To chtel Napoleon taky. Prohral bez boje, jeho armadu decimovali Rusove na ustupu a zacal Napoleonuv sesup. Macron je proti nemu trpaslik. Je nutne si ovsem uvedomit, ze ho ovladaji londynsti sioniste a ti vydelavaji na valkach a prodluzuji i pres potoky krve konflikt na Ukrajine za kazdou cenu.

Frank1
19. 3. 2024 17:46
Ohodnotit příspěvek :
     

Dnes v Cro hlasili, ze ostrelovani Belgorodu zabilo civilisty a ze Rusove evakuuji z ohrozenych zon tisice deti. Putin chce zridit sanitarni prostor, aby zabijeni civilistu a deti ostrelovanim ukrosskymi nacky prestalo.

Frank
19. 3. 2024 21:12
Ohodnotit příspěvek :
     

Ten buzerantský šašek si opravdu koleduje. Doma se mu to sere, tak vymýšlí hovadiny na odvrácení pozornosti. Ale oni ti muslimové je velice brzy srovnají do řady a nebudou k tomu potřebovat ani Rusáky. Z Afriky je také ženou svinským krokem a jsem zvědav, jak bez rabování surovin budou žabožrouti fungovat.

Helena
20. 3. 2024 08:03
Odpovědět  Frank

Žabožrouti nejdřív sežerou Makrona a pak sebe navzájem, protože vyrábět nic neumí, makat to nechce, umí jen krást a krást a z toho bezpracně žít – a tomu je konec.

zdendulka
20. 3. 2024 10:25
Odpovědět  Helena

Jak můžete urážet celý národ kvůli jeho vládě ? Podívejte se na Čechy ! Jsme na tom úplně stejně – ten náš trouba taky jenom troubí do boje a chce verbovat…… a co my s tím? Represívní aparát nás snadno zlikviduje….

Pavel z Moravy
20. 3. 2024 11:10
Odpovědět  zdendulka

Ale nezlikvidoval by, kdyby se čestní lidé spojili. Ale každý jedinec si tady jako hovnivál válí tu svoji kuličku a cítí se být ochráněn. Nevím čím a nevím kým. Blíží se absolutní totalita a otroctví, protože to následuje po apatii, která je tady výrazná. A šmakuláda fajzru na tom má také svůj díl viny. Někteří vědátoři se již kloní k tomu, že může být příčinou nezájmu a také se podílet na změně vědomí. To ale já již tvrdím přes 2 roky. Pár parchantů rozhoduje o našich životech a my se na to koukáme jak volo.vé, až nás to všechny vcucne do sra.ček. Mít tak o 30 roků méně, to by bylo jiné. Mně nevadí prostší život, nejdůležitější je mít důstojnost. Na nějaký přepych vykoupený tímto sralbotkovstvím a totálním poslušenstvím vůči nějakým grázlům se.ru. A to, že mne represivní aparát může zlikvidovat není omluvou pro kolaboraci s těmito dacany.

Helena
20. 3. 2024 11:11
Odpovědět  zdendulka

Ne nejsme na tom stejně !!!! Náš národ nikdy nikoho nezotročoval, nikdy žádnou zemi nevykrádal, vše jsme vybudovali vlastníma rukama, nikdo nám nedal ani ň!! Spíše jsme vždy byli mezi těmi obíranými. Protože jsme hodní až blbí. Francouzi jsou ovšem jiná liga: vínečko, kafíčko, dlouhej kouř, pokud možno žádná práce-co potřebovali ukradli v Africe a jinde po světě-od surovin až po otroky na práci.

All
20. 3. 2024 08:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Ve Francii se to už tradičně pořádně semele,ta jejich narezlá věž bude zničena i s tím ůchylákem Macronem.EU mele jen nesmysly a škodí sama sobě,jak toto může dopadnout je zřejmé,katastrofou pro tyhle politické tajtrlíky.U nás fialoví,ve Francii podobní.Nejprve buzny jako varování od přírody,potom následují ůtoky těchto zpozdilců ve vývoji a konečná, konec s nimi,výmaz.

Markýza
20. 3. 2024 09:11
Odpovědět  scipio

Já ho kvůli tomu loni buzerovala taky. On to ale píše setrvale, není to omyl, nebo překlep, asi nějaká rodinná zvyklost 😀

Tupý hulvát
20. 3. 2024 09:57
Odpovědět  Markýza

Á,Markýza,už se těším,až tady nějaký chytrolín začne bazírovat nad tím,zda je vhodné používat spíše hovorový výraz taky,nebo jednoznačně spisovný také.To si tady počteme opravdu hodnotných myšlenek.
Vzhledem k tématům,které se zde řeší a kdo je tady řeší,je opravování pravopisných chyb pitomost namyšlenců.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
20. 3. 2024 11:18
Odpovědět  Tupý hulvát

Psát správně česky = znát nejjednodušší základy gramatiky není pitomost, natož namyšlenost.
Minimálně je to známkou absolutoria všech ročníků povinné základní školní docházky!
A hovorové nebo slangové výrazy se také řídí jistými pravidly, neznalost za nimi tedy rozhodně neschováte..

Za drobnou chybu v angličtině by se mnozí styděli, čeština hoílt dnes není IN.

Tupý hulvát
20. 3. 2024 14:08
Odpovědět  Albi

Možná umíte pravopis,o čemž pochybuji,má kamarádka učitelka češtiny tvrdí,že ho neumí nikdo.Ale co si mám myslet o vašem výroku,že znát pravopis je ZNAKEM dokončené ZŠ?To je přece také pitomost,co ti se čtyřkami?
A nepochopila jste jednoduchý text,ve svém komentu tvrdím,že pitomost a namyšlenost je OPRAVOVÁNÍ a ne ZNALOST.
No,hlavně že umíte pravopis,na obsahu tak nezáleží.

Albi
20. 3. 2024 16:54
Odpovědět  Tupý hulvát

Milej zlatej – ověřte si u své kamarádky učitelky, jestli kecám, když napíšu, že i pouhá čárka za větou může v některých případech změnit zásadně její obsah a nemachrujte tady cizím vtipem (té paní učitelky!!!), jejíž humor jste evidentně nepochopil.

Takže se tu neohánějte obsahem – často i ten špatně chápete..

Slovan
21. 3. 2024 08:11
Odpovědět  Albi

Začíná to tuna být přebomerováno. Kolikrát si myslím podle slovních výrazů a stylu psaní že je nás tu tak pět, zbytek mnohonick. 😥😥😥

katango
21. 3. 2024 10:49
Odpovědět  Albi

Tak.

Proroctví údajně znělo: Ibis redibis non morieris in bello. Čárky už si měl ten, komu bylo prorokováno, doplnit sám:

Ibis, redibis, non morieris in bello.

Ibis, redibis non, morieris in bello.

Čili:

Půjdeš, vrátíš se, nezemřeš ve válce.

Půjdeš, nevrátíš se, zemřeš ve válce.

Podstatný rozdíl a to jen umístěním jedné piitomé čárky.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Vendelín IX.
20. 3. 2024 21:17
Odpovědět  scipio

myslím že ano

Slovan
21. 3. 2024 08:06
Odpovědět  scipio

Tak to abych se asi už radši rozloučil, có? 😥

20. 3. 2024 12:34
Odpovědět  Markýza

Spíš si myslím, že se napoprvé překlep a když se pak do něj různí mentoři navezli, tak se nas-ral a píše to tak teď schválně, aby je nas-ral.

Pavel z Moravy
20. 3. 2024 10:01
Odpovědět  scipio

On to ALL takhle píše stále. Asi to již má tak vžité. Ale co doku.rvená čeština v podání různých novinářů, komentátorů apod. Co takhle spojení Od zítra ( nepracujeme), to lidem nerve uši?

20. 3. 2024 12:42
Odpovědět  Pavel z Moravy

Proč? Normální hovorština, ne? Tedy v diskuzích. V diskuzích bysme (bychom 😛 ) měli bejt vůbec tolerantní a nevylejvat s vaničkou i dítě. Myslím tím nebazírovat na pravopisu.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy
20. 3. 2024 13:24

Já tím chtěl pouze říci, že věta Od zítřka nepracuji, nebo Od zítra nepracuji je sakra rozdíl. Ale to mne se.re nejméně. Se.re mne jak se zde pořád skloňují ti škůdci zemští, jako by to byla nějaká vybraná elita, místo toho, abychom řešili jak z těch sra.ček ven. Ale asi jsem již starý a nerozumím tomu. Rusko a celý svět se na nás může vybodnout, budeme mít to co chceme. Tak se měj.

Joe Arp
20. 3. 2024 11:24
Odpovědět  scipio

Možná, že nosí i fusky v sandálech syčák, je třeba ho kolektivně “vydezinfikovat”!

Slovan
20. 3. 2024 12:21
Odpovědět  Joe Arp

Důvěřuj, ale prověřuj, já jsem si tím taky hned první den prošel. 🤣

20. 3. 2024 12:31
Odpovědět  scipio

Jo. Fiala má zajisté vysokou ůrověň, pročež volme ho! Tak nějak?
P.S. To ů sice může iritovat, ale proč hned dehonestující ataky o úrovni? Není to zbytečné?

Albi
20. 3. 2024 21:23

Není to zbytečné.
Čeština je to jediné, co nám ještě nesebrali a my s ní místo jako s posledním kulturním “majetkem” zacházíme jako se shnilým odpadem.

Netvrdím, že když se budeme snažit, budeme všichni a všude psát naprosto bezchybně, ale aby nám to bylo laž tak lhstejné?
To snad nemyslíš vážně!

Kdyby k tomu podobně přistupoivali už mnou zmínění obrozenci, mluvilo by se tu už dávno německy – a za jak dlouho myslíš, že bychom byli jako x-tý stát k Německu i přičleněni, s respektem nekonečně nižším, než byli a ještě jsou Němci tzv, východní – občané 2. kategprie – chudí příbuzní?

Evžen
20. 3. 2024 09:38
Ohodnotit příspěvek :
     

Francie chce poslat represivní složky co budou střelbou do zad povzbuzovat ukrajince k útoku.

me2d44
20. 3. 2024 09:57
Odpovědět  Evžen

Podle toho, co jsem četl na pravda.ru, Francie není sama – i když francouzští generálové mají větší bobky, než Macron. Začíná vyhrožovat i britský ministr, že vyslání Britů ke kravínu “nelze vyloučit” (už tam jsou, ale nesmí se hlásit k britské armádě). A přitom jsou prakticky všechny armády NATO ve stavu “vletíme na Rusa a budeme ho tlouct, až z nás nic nezbyde” – a Černochové nepomůže ani ten model v kabelce! Vlhké sny válkychtivců už mě přestávají udivovat – jenom je asi překvapuje, že se ráno probudí s rukou v nočníku… Francie má – na rozdíl od Britů – cizineckou legii, určenou pro působení v zahraničí. No, jeden výbuch Poseidonu v Lamanchi, a skončí jak Britové, tak Francouzi, jen ten průliv bude širší!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy
20. 3. 2024 11:31
Odpovědět  me2d44

Víte, vy jste byl voják z povolání, tak toho o všem co se týká vojenství víte dvakrát více než my všichni dohromady. Jen si tak říkám, kolik finančních prostředků musel stát takový vojenský útvar a to v době míru. Strava pro vojáky, ošacení, zbraně a střelivo a vše okolo co je potřeba k chodu vojenského útvaru. To musely být neuvěřitelné prostředky, které musel stát investovat v době socialismu do výcviku branců. A to vše je pryč a pár namyšlených debilů tady ohromuje veřejnost svými kecy o znovuzavedení ZVS apod. Co takhle pouhý jeden oběd pro řekněme 1000 vojáků? Co takhle snídaně s půlkou vánočky, kouskem másla a džemu pro stejný počet. A co takhle vyprání prádla a nebo nahrazení novým? A co takhle výjezd na střelby a s tím vším spojené finanční náklady? I když mají v mozku asi vyhrabáno, do základky snad chodili a nějací ti chytří ekonomové by jim mohli předložit čísla, kolik by to znovu stálo obnovit naši armádu. Nu, mohou nám vzít důchody a říci, že nás mohou živit naše rozežraná pacholata, ale to je tak vše. Takže jestli byste měl nějaké info o tom kolik by stálo finančně v dnešní době vyživit jeden útvar, hoďte to do placu. A nebo napište o minulosti.

Pavel z Moravy
20. 3. 2024 11:43
Odpovědět  Pavel z Moravy

Ale je zapotřebí zmínit, že ten tehdejší chlebík 1,5 kg stál 4.20 kčs a ten dnešní 0.5 kg 40 – 50 kč. A ty kousky chleba jsme si nosili v maskáčích, neboť mezi snídaní a obědem přišlo vhod něco si zakousnout i když byl třeba již tvrdý, ale byl. A pro všechny rejpaly, já se na vojně najedl dostatečně, tolik masa a kuřat jsem kromě vojny snad nikdy nese.žral, snad s výjimkou zabíjaček u svých prarodičů. Ale to se nepočítá, to nebyla prasátka na výdělek, to byla prasátka na koštung. A z deputátu se dalo vychovat prasátek. To ale mlaďoši neví, ti by byli líní si něco takového zjistit. Neladí to totiž se současným náhledem na socík. Tož braši mladí, budujte si ten nádherný kapitalistický svět. Třeba i ta prasátka budete mít jednou bez práce na vašem talíři. Ale nezapomeňte, že je někdo musí vychovat. Z počítače nerostou.

Slovan
20. 3. 2024 12:26
Odpovědět  Pavel z Moravy

Ále sranda, natiskneme a basta. 😊

Pavel z Moravy
20. 3. 2024 13:31
Odpovědět  Slovan

No jo, ale z toho se jim seschnou mozečky, neboť bez bílkovin ani mozek nemudruje.

Slovan
20. 3. 2024 12:24
Odpovědět  me2d44

Pokud netrefí našeho pana Venclovského, tak ať to tam pustí. 🤣

zdendulka
20. 3. 2024 10:26
Odpovědět  Evžen

tohle už zkoušeli uk. důstojnící a nakonec se vojáci obrátuli proti ním a zdrhaly celé útvary….

Albi
20. 3. 2024 13:37
Odpovědět  zdendulka

A nejen Ukrové.
https://www.michalapetr.com/map-1943-panika-v-nato-zapadni-profesionalni-vojaci-zacali-hromadne-prchat-do-civilu-zadny-nechce-byt-uloven-rusem-na-ukrajine-americke-tanky-abrams-tam-hori-jako-pochodne-a-uz-dostaly-zakaz/
“Jak včera přiznalo vševědoucí washingtonské Politiko, západní profesionální vojáci, přestali obnovovat své kontrakty, prchají ze služby, a noví se nehlásí. Malé západní armády, tak už jsou nejen bez vycvičených záložníků, ale nikdo normální už v nich evidentně ani nechce sloužit, protože si naplno uvědomuje, že válka s Rusy, nebo s kýmkoli vyzbrojeným dostatečným počtem dronů, znamená rychlou a neodvratnou smrt desítek tisíců obyčejných pěšáků, tankistů, dělostřelců, řidičů zásobovacích aut a transportérů pěchoty. …”

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Jura S
20. 3. 2024 13:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Ať tam vyšle těch pár vojáků, než se vrátí v rakvích bude v Paříži chalifát, nebo co si myslí, že budou dělat jeho musulmani, když armáda vysmahne do Ruska ?

Jura S
20. 3. 2024 15:28
Ohodnotit příspěvek :
     

Hnusák – foto :
comment image

Slovan
21. 3. 2024 08:15
Odpovědět  Jura S

Tvl, to aby se jeden šel bát jíti nakutě. 🙄😲😲

PENNYS
21. 3. 2024 04:57
Ohodnotit příspěvek :
     

Vy nejste schopný zvednout zadek z gauče abyste šli k volbám a tak musíte mít elektronický hlasování, vy se chcete cítit jako květina ve větru, vy řešíte jestli budete studovat genderovou orientaci chrousta, plastový brčka, do pětatřiceti bydlíte u maminky a chcete táhnout na Rusa? Fakt vám „hráblo“? To jste tak mimo? 
ANO JSOU VŠICHNI PŘEPROGRAMOVANÍ!!! NECHÁPOU A ANI NECHTĚJÍ POCHOPIT
GERMÁNSKÉHO KANCLÉŘE BISMARCKA KTERÝ PRÝ PROHLÁSIL:
  
“Pokud bude chtít někdo porazit Rusko, musí 
nejdříve od něho odtrhnout Ukrajinu a dále proti němu poštvat 
ostatní slovanské národy, protože pouze Slovani jsou rasa, která je 
schopna zničit sama sebe. S jejich pomocí bude možné Rusko porazit. 
Po jeho porážce zůstanou tyto slovanské národy bez ochrany a bude 
jednoduché je zlikvidovat”.

Frank1
21. 3. 2024 10:09
Ohodnotit příspěvek :
     

Volby vyhral Fillon, ne Macron. Tajne sluzby KoZa se postaraly o diskreditaci Fillonovy manzelky a jeho politicky pad. Londyn tam protlacil buznu Macrona, sionskeho zaka a poskoka! Jeho starsi zena je taky buzna.
Ten se ted msti Rusum za ztratu vlivu v Africe, odkud mel suroviny skoro zadarmo.
Jeho kontingent zbrani a zoldaku je ovsem jen ubohe propagacni gesto, ktere prubeh SVO neovlivni. Rusove uz oznamili, ze je okamzite sezehnou jako legitimni cil svych raket!
A tak je u moci nadale silenec a buzna, ktery vykonava prikazy z Londyna. Francouzsti generalove a vlastenci jsou v duchodu a pisou knizky. Ti kteri nejsou v duchodu nemaji na to, dat suverenitu Francii zpatky.