politika

Larry Johnson: Další bludný nesmysl od Richarda Haase a Charlese Kupchana

Larry Johnson

Pokud hledáte další důkazy paniky, která zachvátila washingtonskou zahraničněpolitickou elitu, pak poslední návrh Richarda Haase a Charlese Kupchana je sázkou na jistotu. Haas je guru zahraniční politiky od 80. let.  Kupchan je jen akademik s pěkným rodokmenem, ale bez vlivu:

Richard Nathan Haas je americký diplomat. Od července 2003 do června 2023 byl prezidentem Rady pro zahraniční vztahy, předtím byl ředitelem plánování politiky pro ministerstvo zahraničí Spojených států a blízkým poradcem ministra zahraničí Colina Powella v administrativě George W. Bushe.

Jejich článek v Foreign Affairs — Redefining Success in Ukraine: A New Strategy must balance of resources and Ends – je jen další připomínkou toho, že léta zkušeností z vás neudělají moudrého. Nedostatek kritického myšlení Haase a Kupchana uvedený v tomto článku je přímo šokující. Zhoršující se stav ukrajinské armády donutil Haase a Kupchana přiznat následující:

Zdá se, že ukrajinská protiofenzíva se zastavila, stejně jako vlhké a chladné počasí ukončuje druhou bojovou sezónu ve snaze Kyjeva zvrátit ruskou agresi. 

Z druhé strany máme obrovské lidské a ekonomické náklady války a skutečnost, že Rusku se podařilo, alespoň prozatím, použít sílu k obsazení značné části ukrajinského území. Navzdory tolik avizované protiofenzívě Ukrajiny Rusko ve skutečnosti v průběhu roku 2023 získalo větší území než Ukrajina.

Problém je v tom, že ukrajinská armáda nevykazuje žádné známky toho, že by byla schopna prolomit impozantní obranu Ruska, bez ohledu na to, jak dlouho a tvrdě bojuje. Obrana mívá výhodu nad útokem a ruské síly jsou zakopány za mílemi minových polí, zákopů, pastí a opevnění. Západ může poslat další tanky, rakety dlouhého doletu a nakonec i stíhačky F-16. Neexistuje však žádná stříbrná kulka, která by mohla zvrátit vývoj na bojišti.

Čas nebude na straně Ukrajiny, pokud se válka vysoké intenzity potáhne donekonečna. Ekonomika Ruska a jeho obranná průmyslová základna jsou převedeny na válečné koleje. Moskva také dováží zbraně ze Severní Koreje a Íránu a má přístup ke spotřebnímu zboží, které obsahuje technologie, které může znovu použít pro vojenské účely. 

Pokud by Rusko potřebovalo posílit svou vojenskou přítomnost na Ukrajině, má velkou rezervu pracovních sil, které může použít. Rusko také našlo nové trhy pro své energetické nosiče, zatímco sankce měly na ruskou ekonomiku jen mírný dopad. Putin se zdá být politicky pevný a má pod kontrolou mocenské páky, od armády a bezpečnostních služeb až po média a veřejné mínění.

Zatím je vše dobře. Zatím Haas a Kupchan ukazují, že nejsou úplně odtržení od reality. Chvála Bohu za malé zázraky. Fakta, která uvádějí ohledně zoufalé vojenské situace Ukrajiny, by měla vést k závěru, že Ukrajina válku prohrála a musí najít způsob, jak ji ukončit, aniž by utrpěla ještě ničivější ztráty. Že ano? Ne, špatně! Haas a Kupchan volají po úplně jiné strategii.

Zde je to, co navrhují:

  • Kyjev by měl navrhnout příměří a přeorientovat se z útočné na defenzivní strategii.
  • Ukrajina se musí zaměřit na udržení a přestavbu území, které v současnosti kontroluje, zvrátit rovnici útok-obrana a postavit Rusko do pozice, kdy bude muset nést přemrštěné náklady na vedení útočných operací proti dobře zakopaným ukrajinským silám a rozšířené protivzdušné obraně.
  • Ukrajina by mohla nadále používat zbraně dlouhého doletu, námořní prostředky a tajné operace k úderům na ruské pozice v týlových oblastech a na Krymu, což by zvýšilo náklady na pokračování okupace.
  • Spojené státy a jednotliví členové NATO (přátelé ukrajinské koalice ochotných) se musí zavázat nejen k poskytování dlouhodobé ekonomické a vojenské pomoci, ale také k zaručení nezávislosti Ukrajiny.

Rozšířená “protivzdušná obrana?” Jakou divokou trávu tihle chlapi kouří? Žádný ze systémů, které Spojené státy a jejich spojenci v NATO poskytli Ukrajině, nefungoval. Ani jeden. Sakra, Ukrajina se nedokáže bránit ani dronům, kterými jsou nasyceny její frontové linie. Spojené státy navíc připustily, že již nemají dostatečné zásoby baterií raket Patriot, které by mohly poslat na Ukrajinu. Tohle doporučení lze přiřadit Magickému myšlení.

Co kdyby Rusko přijalo příměří? Více zbožných přání. Rusko si nyní uvědomuje, že žádný slib Západu nestojí ani za papír, na kterém je napsán. Putin a jeho generálové vědí, že Spojené státy a NATO sabotovaly dohodu o „příměří“ vypracovanou v Turecku 29. března 2022. Haas a Kupchan žijí ve světě fantazie obývaném jednorožci a gnómy. Podmínky stanoví Rusko, ne Ukrajina.

Haas a Kupchan také předpokládají, že Rusko je nějaká čubka držená pod zámkem, která bude pasivně sedět a nic neudělá, pokud se Ukrajina rozhodne použít „zbraně dlouhého doletu, námořní prostředky a tajné operace k úderu na ruské pozice v týlových oblastech a na Krymu”.

Dobrý bože chlapi, už jste přiznali, že ruský obranný průmysl jede na plnou kapacitu a že Rusko má k udržení boje dostatek mužů, nemluvě o materiálních zdrojích. Ukrajina nic z toho nemá. Nula. Nic. Jakýkoli úder Ukrajiny bude mít za následek příval hypersonických střel.

A co Spojené státy a NATO „zaručující nezávislost Ukrajiny“? Jak? Slibujete vyslání jednotek NATO na Ukrajinu, aby bojovaly proti Rusku? Joe Biden získá Nobelovu cenu za fyziku, než se tak stane. 

Tady je realita – Rusko mává perlíkem a Ukrajina je hřebík. Nikdo na Západě ani na Ukrajině nemá kouzelné zařízení proti perlíkům. Rusko bude dál bušit, dokud se Ukrajina a Západ nevzdají.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://sonar21.com/more-delusional-nonsense-from-richard-haas/

sdílet na

24 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Ivo
6. 12. 2023 01:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Hitler taky ke konci přesunoval neexistující divize. Zelensky má podobnou nemoc.

Albi
6. 12. 2023 05:13
Ohodnotit příspěvek :
     

Všichni ti ami-politikové, politologové, komentátoři, fantastmagorové,,, jsou slepí, hluší, nebo totálně blbí, že neslyší, jak už i Ukrajině nezbylo, než nahlas přiznat, že jí došly ty nejdůležitější zdroje – lidské?
A ty jí KoZa těžko dodá. Pokud by nějaké přece jen našla, pak rozhodně ne v takovém množství, aby zahltily válečný strojek na maso.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Vladimír
6. 12. 2023 08:43
Odpovědět  Albi

On málo který politik má dnes technické vzdělání – tudíž o tom, jak svět funguje, netuší zhola nic. Stačí se podívat na našeho premiéra Nutellu. Vrchol jeho technické představivosti je dát si přes holínky igelitové pytle.

Markýza
6. 12. 2023 09:11
Odpovědět  Albi

No všichni ne, jak jsi právě četla 😀

Ladislav 💤
6. 12. 2023 07:55
Ohodnotit příspěvek :
     

Jen čekám, kdy to bude celé Ruské. Banderostán, Banderostán nějaký byl?

Vladimír
6. 12. 2023 08:54
Odpovědět  Ladislav 💤

To bude trvat ještě velmi dlouho. Až po zavedení likvidačních daní a prodeji ukrajinské půdy, protože Ukrajinci nebudou schopni splácet svůj dluh vůči Západu (jelikož technika je drahá, ale vojáci byli levní, v podstatě zadarmo…), teprve potom možná.

ladik
6. 12. 2023 15:00
Odpovědět  Ladislav 💤

To je jediný možný výsledek, pokud chce mít Rusko zabezpečený klid pro budování spravedlivějšího světa.

Vladimír
6. 12. 2023 08:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Asi nejvíc mne pobavilo, že si ti mudrci stále myslí, že Rusové dolují čipy ze spotřebního zboží :-)))) Zatím jim nedošlo, že k ovládání rakety není potřeba 5nm, tedy vyrobit potřebný čip zvládnou Rusové bez problému sami. Co se týče útoku, myslím, že Kyjev už se dávno přeorientoval :-)) , ale není mu to nic platné. A co se týče nezávislosti Ukrajiny – určitě nikdy v historii nebyla závislejší.

ModrýKlokan
6. 12. 2023 14:20
Odpovědět  Vladimír

Přesně, ty jejich západní přemoudřelé kydy, komedie. Navíc mám pocit, že čím “modernější” tedy novější a “lepší” např. 5nm čip, tím snáze se dá zničit, zarušit nebo převzít REB nebo elektromagnetickým útokem. Malej přepěťovej pík a je po něm. Starý sovětský šváby, kterýma můžou krmit rakety i dnes, rozhodně tak snadno neodrovnáš. Notabene mají dávno vyspělejší a nezlikvidovali si produkci tak jak KoZa.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Spam vlasta
6. 12. 2023 08:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Banderismus -odnož německého fašizmu už konečně dostanou na zádel! Smůlu má UK že se to odehrává na území byvaléhoCCCP . Kdo ty fašouny drží u moci ? Kolaboranti s fašismem

lako
6. 12. 2023 08:57
Ohodnotit příspěvek :
     

zelenskýuž ani žobrať nedokáže /zrušený videohovor ku kongresmanom/

Pipa
6. 12. 2023 09:44
Odpovědět  lako

Nejspíš už toho židovskýho nácka nechtějí ani vidět, ani slyšet!A navíc dolary už jim přetékají z kapes!

Gales
6. 12. 2023 10:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Gosudar to zvládne ku prospěchu Ruska.

Pavel z Moravy
6. 12. 2023 11:11
Ohodnotit příspěvek :
     

Této západní žumpě prostě není pomoci. Tato by se měla již definovat jako totálně dementní společnost, do které jsme vklouzli a není síla, která by nás z ní dostala. Od 89 zde ovce volí stále stejné profláknuté strany a lidičky a doteď je ještě nenapadlo, že si pod sebou podřezali větev. To už není ani schizofrenie, to je již totální debilita.

unor 2022
6. 12. 2023 11:29
Ohodnotit příspěvek :
     

Rusko ma s agresory ruzneho druhu ale stejneho zamereni sve historicke zkusenosti.
A tak jednou necekalo az bude muset ustupovat a spustilo SVO, aktivni obranu statu na uzemi agresora pristich dnu..
A zaskocena KoZa na jejiz hladinu se vynori jednou ten a podruhe onen se z toho muze zjevit.
Tedy prostrednictvim se vynorujicich nedouku. Doukove by nebyli tak zaskoceni.
I my v Cesku mame sve nedouky. A neni jich zrovna malo.

unor 2022
6. 12. 2023 11:37
Odpovědět  unor 2022

Ze je Rusko surovinova a energeticka a nakonec i vojenska mocnost muselo byt i prumerakovi jasne. Jedine s cim mohl nekdo kalkulovat byl vnitrni rozkol v samotnem Rusku, ktery by mohl vest k jeho zhrouceni.
Lec skutecni doukove sledujici vyvoj v samotnem Rusku by v tom meli mit jasno. Rozklad ruske spolecnosti se nekona. A Rusko je tim padem neporazitelne. A protoze se jedna o maximalne spinave cile a zamery ze strany zapadu uz vubec ne. Stoji za nim pravda.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Spam Janka
6. 12. 2023 12:19
Odpovědět  unor 2022

treba povedat, ze Zapad urobil vsetko preto, aby sa v Rusku ten rozpad nekonal. Najprv zhabal vsetko co mali oligarchovia na Zapade a tak ich donutili vratit sa do Ruska a nechat peniaze pracovat tam, potom usporiadali serie konferencii o nutnosti rozdelenia Ruska na viacero mensich statov, presadili sankcie a zakazy na ruskych umelcov, sportovcov a celkovo na rusku kulturu a jazyk, donutili uverit rusku verejnost, ze Zapad ich chce znicit a ze vsetko to, co Putin im rozpraval, nie je hyperbola, ale cista pravda…..nakoniec poslali este aj nemecke tanky aby mohli mladi chlapci zasa bojovat so starym nepriatelom. Takto sa naozaj nedalo nic ine ocakavat nez to, ze to dopadne, ako to dopadlo

All
6. 12. 2023 12:33
Ohodnotit příspěvek :
     

USA je ůplně prd po tom,co se děje na ukrajině,nemá do toho co kecat a už vůbec ne podporovat fašisty a neonacisty v Evropě.Čím dříve osvobodí Rusko ukrajinu od nacistů,tím lépe,oddechneme si všichni a můžeme konečně zase navázat obchodní vztahy s Ruskem,které jsou pro nás velmi výhodné.Bylo levně,nyní draze jen a jen kvůli nenažrané USA,ať jdou konečně doprdele.

Standa
6. 12. 2023 13:04
Odpovědět  All

Nejdříve je třeba odstranit ten nacifaši. současný režim zde! Od jenerála, Vystrčíla, Fialu atd. Jinak se nehneme. Zametme si před……

jan
6. 12. 2023 12:55
Ohodnotit příspěvek :
     

jo Haas? Hmm, jeden Hass byl taky válečný zločinec, taky fašoun… a jak dopadl. Karl Hass.

jan
6. 12. 2023 13:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Rusko zabere ukravínu celou. Nejsou tak blbí, aby umožnili zbytku fašounů se přezbrojit a páchat teroristické útoky na ruském území. Prostě to “zarovnají” v linii ukravína, Bělorusko, Kaliningrad a pobaltí. Různými metodami, které mají velmi dobře propracované. Jestli půjdou dál, jak kvičí pětidemolice, to netuším, ale tohle bude na beton.

jan
6. 12. 2023 13:11
Ohodnotit příspěvek :
     

Ještě musím dodat, že polovina pobaltských státečků má stále společnou energetickou síť s Ruskem, hehe. Rozuměj, dráty z Ruska nekončí na hranicích, ale jsou jedno území. Jak je to s plynem nevím, ale myslím, že je to podobné.

Frank1
7. 12. 2023 10:17
Ohodnotit příspěvek :
     

Opet zapadni prasata a degenerati cintaji zde sve rozumy. O realite nemaji ani potuchy. Jejich rady jsou jako od houpaciho kone. Chteji bojovat dal dalekonosnymi zbranemi. Pral bych jim, aby sami ucitili jejich ucinky!

Frank1
7. 12. 2023 10:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdyz Rusum v TV ukazou triumfalni privitani V. Putina a jeho delegace Saudy, vynuluji u nich uz veskere pochyby o spravnosti kurzu Kremlu. Propagandiste a lhari z USA a KoZa to maji stale tezsi.