Krize UKRAJINA

Rusko varuje před dalším Černobylem kvůli útokům na Ukrajině

Rusko varuje před dalším Černobylem kvůli útokům na Ukrajině
Kyjevské ostřelování Záporožské jaderné elektrárny může vyústit v nejhorší možný scénář, varuje Moskva.
Rusko varuje před dalším Černobylem kvůli útokům Ukrajiny
Mapa možného zamoření po havárii v Záporožské jaderné elektrárně. © Ruské ministerstvo obrany
Pokračující útoky Ukrajiny na Ruskem kontrolovanou Záporožskou jadernou elektrárnu mohou pro Evropu způsobit mnohem horší katastrofu, než je současná energetická krize, varoval představitel ruského ministerstva obrany.

Igor Kirillov, který stojí v čele ruských vojsk jaderné, biologické a chemické obrany, během čtvrtečního brífinku ilustroval pravděpodobný nejhorší scénář přímého útoku na největší evropskou jadernou elektrárnu. Ukázal novinářům mapu, na níž jsou znázorněny šumy radioaktivního materiálu z areálu, které zasahují Polsko, Slovensko, Rumunsko, Moldavsko, Bělorusko a dokonce i Německo.

Obvinil západní stoupence Ukrajiny, že se snaží zlehčovat nebezpečí útoku na atomovou elektrárnu a zapomínají na poučení z černobylské katastrofy v roce 1986 a jaderné havárie ve Fukušimě v roce 2011.

Podle Kirillova se v případě obou katastrof jednalo o “selhání podpůrných systémů, přerušení dodávek elektrické energie a částečné i úplné vypnutí chladicích systémů, což vedlo k přehřátí jaderného paliva a zničení reaktoru”.


Následky černobylské katastrofy zasáhly přibližně 20 zemí, přičemž způsobily 4 000 úmrtí, velký nárůst případů rakoviny a trvalé přestěhování přibližně 100 000 lidí. Dopady jaderné havárie ve Fukušimě se mohou na první pohled zdát “bezvýznamné”, ale své domovy kvůli ní opustilo až 500 000 lidí, poznamenal.

“Naši experti se domnívají, že akce ukrajinských ozbrojených sil mohou způsobit podobnou situaci v Záporožské jaderné elektrárně,” řekl Kirillov.

Údery kyjevských sil by mohly vyřadit z provozu chladicí systémy elektrárny a další podpůrnou infrastrukturu, což by vedlo “k přehřátí aktivní zóny a v důsledku toho ke zničení reaktorových bloků největší jaderné elektrárny v Evropě, s únikem radioaktivních látek do atmosféry a jejich šířením na stovky kilometrů,” varoval.

“Taková havárie způsobí masovou migraci obyvatelstva a bude mít katastrofálnější důsledky než hrozící energetická krize v Evropě,” dodal vojenský představitel.

Moskva obvinila Kyjev, že od poloviny července provedl 12 útoků na jaderné zařízení, které zásobuje energií oblasti kontrolované Ruskem i Ukrajinou.


Ukrajina trvá na tom, že ostřelování provádí ruské síly, a zároveň je obviňuje, že v elektrárně umístili vojenskou techniku. Ruská strana obě obvinění odmítla a zároveň vyzvala experty Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), aby navštívili zařízení v Záporoží a zjistili, co se tam skutečně děje.

Rusko vyzývá k mezinárodní inspekci ostřelovaného jaderného zařízení

Rusko vyzývá k mezinárodní inspekci ostřelovaného jaderného zařízení
Moskva prohlásila, že udělá vše pro to, aby umožnila návštěvu MAAE v Záporožské elektrárně.
Rusko vyzývá k mezinárodní inspekci ostřelovaného jaderného zařízení
FOTO. Záporožská jaderná elektrárna. ©Dmytro Smolyenko / Keystone Press Agency via Global Look Press
Rusko vyzývá Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), aby co nejdříve navštívila Záporožskou jadernou elektrárnu a splnila tak svůj mandát jaderného dozorčího orgánu OSN, uvedl vysoce postavený ruský diplomat.

“Rádi bychom, aby se taková mise MAAE uskutečnila co nejdříve. Rusko udělá vše pro to, aby ji usnadnilo,” řekl Igor Višněvskij, náměstek ministra zahraničí pro kontrolu zbrojení, během středeční konference o Smlouvě o nešíření jaderných zbraní.

Dodal, že inspekce se měla uskutečnit již před časem, ale ztroskotala “nikoliv naší vinou”. Diplomat ukázal prstem na Ukrajinu s tím, že její pravidelné útoky na jaderný areál jsou důvodem, proč není návštěva pozorovatelů MAAE bezpečná.

“Lidé by neměli útočit na jaderná zařízení, neměli by používat dělostřelectvo nebo jiné zbraně proti jaderným elektrárnám,” zdůraznil Višněvskij. “Ukrajinská strana to velmi dobře ví, a přesto to dělá, čímž se fakticky dopouští aktů jaderného terorismu.”

ČTĚTE VÍCE: Ukrajina bombarduje úložiště jaderného odpadu – úředník
Ukrajinská elektrárna, která je největší svého druhu v Evropě, je pravidelně ostřelována dělostřelectvem. Jeden projektil tento týden údajně zasáhl deset metrů od kontejneru s vyhořelým jaderným palivem.

Kyjev provádění úderů popírá a tvrdí, že ruské jednotky ostřelují elektrárnu, aby zdiskreditovaly Ukrajinu. Obvinil také Rusko, že v Záporožské elektrárně umístilo své vojenské síly.

OSN nechtěla potvrdit ani vyvrátit tvrzení obou stran a vyzvala k vytvoření demilitarizované zóny kolem jaderného zařízení. USA uvedly, že Rusko musí Ukrajině předat kontrolu nad elektrárnou a městem Energodar, kde se nachází, aby se zabránilo riziku jaderné katastrofy.

sdílet na

67 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
sizok
18. 8. 2022 16:24
Ohodnotit příspěvek :
     

Zítra tam má přijet nějaký papaláš z OSN. Přijede na pozvání ruské vlády.
Přesvědčit se, jak je to s tím ostřelováním elektrárny.
Předpokládám, že všechny Hymarsy už se směřují.

Lev Prch
18. 8. 2022 17:15
Odpovědět  sizok

Pokud mají Banderovci nařízeno kónusy zlikvidovat,tak se budou snažit to zrealizovat,aby si stejdu Šamíška nepohněvali a dostali bakšiš v podobě dolaru NEkrytého pravým zlatem 🤫

Lev Prch
18. 8. 2022 18:35
Odpovědět  sizok

O tomhle jsem psal na jiném místě 👍

sizok
18. 8. 2022 18:43
Odpovědět  Lev Prch

Nečetl jsem, sorry.

Lev Prch
18. 8. 2022 18:49
Odpovědět  sizok

V pohodě,nic se nestalo 🙂

Pedro
18. 8. 2022 17:27
Odpovědět  sizok

OSN je americká, placená děvka! Rusové tohle nemůžou zvát, nevěřím.

Gene
18. 8. 2022 20:36
Odpovědět  sizok

OSN ma jine problemy nez nejakou blbou JE. Organizace spojených národů vyhlásila válku konspiračním teoriím, popsala vzestup konspiračního myšlení jako „znepokojivého a nebezpečného“ a poskytla veřejnosti sadu nástrojů, jak „představit“ a „odhalit“ každého, kdo se odváží tvrdit, že světové vlády jsou všechno, jen ne naprosto čestné. , vzpřímené a transparentní. OSN také varuje, že George Soros, Rothschildové a Stát Izrael nesmí být spojováni s žádnými ‚údajnými spiknutími‘.“
Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) doporučuje, že „pokud jste si jisti, že jste se setkali s konspirační teorií“, musíte okamžitě „reagovat“ zveřejněním relevantního odkazu na „webovou stránku ověřující fakta“ v komentářích.
Nevadí, že někteří „ověřovatelé faktů“ jsou bezejmenní/bez tváře, najatí George Sorosem, nevycvičení a nekvalifikovaní na misi, aby zdiskreditovali pravdivé informace před únikem, že?
Transparency International HRVATSKA nedávno uvedla: „George Soros financuje 8 z 11 organizací Facebook prověřujících fakta ve střední a východní Evropě.

Aleš
18. 8. 2022 16:25
Ohodnotit příspěvek :
     

Je hrozné čeho je nacistický režim Ukrajiny schopen stejně tak, ze ho podporuje u nas SPOLU a EU. USA přímo ovládá. Riskují životy celé Evropy.

jar
19. 8. 2022 02:55
Odpovědět  Aleš

Nebo kope šelma Londýn,která se chce poléčit radioaktivní východ.evropou,nařizuje a její žoldáci z usa pak předávají souřadnice nacistům z ukrajiny,kde mají pálit.Šelma chcípá a pojde,ví to,tak řádí jak běs a děs.Tak je to na rusku,opět.

jar
19. 8. 2022 03:02
Odpovědět  jar

Fašisté z česka,ze spolku SPOLU chtějí přetrumfnout i šelmu,jeden z ůdajných kandidátů na presidenta,dokonce lékař,chce přímo házet atomové bomby.

Jitka
19. 8. 2022 11:11
Odpovědět  jar

Viděla jsem a hlava mi to nebrala – Mudr. Hilser má veeelke sebevědomí!

Albi
19. 8. 2022 14:16
Odpovědět  jar

Dokonce lékař – tomu se říká (dnešní vysoce demokratická) lékařská etika.
Máme kliku, že stále ještě (aspoň tomu věřím) mnoho lékařů se jí nenaučilo, ale jak jde čas, pokroku se málokdo z nich ubrání.
Učitel Covid je dobrý pedagog, žádné ruské béčko.

18. 8. 2022 16:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Pokud to bude pokračovat, tak se ho dočkáme. Touto dobou už ale většina světa – i ta která to oficiálně nepřiznává – ví, kdo ostřeluje elektrárnu a kdo by tedy byl původcem.

sizok
18. 8. 2022 16:30

Proto přijel s popudu ruské strany. Ukrajinci mu to zakázali. Prý je to nebezpečné.
Asi ví proč.

Pavel K
18. 8. 2022 17:09
Odpovědět  sizok

Pánové já nevím jsem jenom kluk z vesnice, ale jestli to tam nějaký šílenec chce za každou cenu pustit, tak tomu nezabrání ani deset z OSN. A je vymalováno.

18. 8. 2022 17:19
Odpovědět  Pavel K

To jo, ale může si to přece jenom rozmyslet, kluku z vesnice. A když nerozmyslí, i když je OSN už jen poskok, přece jenom by museli podpořit RF až by hnala viníka ke skládání účtů. Ale dobrej pocit z toho nemám. Když inspekce, tak se zastaví boje, že. A zatímco bude inspekce inpekcírovat a natahovat to, budou se banderové bez překážek přemisťovat. A to vytvoření demilitarizované zóny je už úplně mimo mísu. Kdoví, jestli celé to ostřelování není právě za tímto účelem, že NATO tu konfrontaci s RF pros-írá. Co vím, tak navádět střely musí nato-tým, protože přes satelity, a ty Banderstán nemá.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel K
18. 8. 2022 19:05

Áááále, těm je to jedno!!! Ti jsou schopci zapřít nos mezi očima, copak už jsme toho nebyli mnohokrát svědky? Vždyť to dělají neustále. Takže OSN sem ,OSN tam. Až se vrátí do brusele, jewrej na něj zadupe a ten je schopen odpřísáhnout, že ty rakety tam házel Putin z vedlejšího balkonu.

18. 8. 2022 19:30
Odpovědět  Pavel K

Nepodceňuješ Rusy? Nemyslím, že by byli tací idioti aby ho nepřitlačili k tiskové konferenci, nebo aspoň k vyjádření, ještě přímo z jaderky. Pak už může jewrej dupat leda aby se zahřál.

Pavel K
18. 8. 2022 19:43

Nechci podceňovat nikoho, jde tu o dost. Rusové (konečně) řekli dost a ti druzí jsou bez té vedoucí úlohy v řiti, tak co?!! Když ne my, tak vy taky NE!!!!
P.S. A při těch jejich Tárách, Talmudech, tak třeba je to i v plánu podle Satanovo zjevení, nebo kýho víra. 🤓🤓🤓👿👿💀💀

19. 8. 2022 00:48
Odpovědět  Pavel K

Mě stačí pouhá kanonizovaná Bible, abych dle ní všechno zdůvodnil.

katango
19. 8. 2022 09:37
Odpovědět  Pavel K

Satan je americké kódové jméno pro ruskou raketu Sarmat. Připadá mi to zajímavé.

Albi
18. 8. 2022 19:22

Dobrej pocit ….
Atomová energie není ohníček, na kterém si kdo chce, může opékat buřty.
Mám čím dál častěji dojem, že ti šéfové “civilizovaného světa” + ukrajinští ze světa necivilizuovaného, nechodili snad ani do základní školy. Oni si skutečně myslí, že se jim radiace vyhne, že to záleží na politickém zadání?
Nebo se těší, až dožijí své životy zalezlí v nějaké podzemní díře? Tomu říkají život?

Pavel K
18. 8. 2022 19:37
Odpovědět  Albi

Pozor, fanatici takhle neuvažují.

Lev Prch
18. 8. 2022 19:43
Odpovědět  Albi

V jejich případě platí ono
Myšlení znamená 💩💩💩💩 věděti 😀

Albi
19. 8. 2022 14:27

OSN je sice jen poskok (v režii USA), ale přece jen je to platforma, ze které Rusko může oslovit i tu (demokratickou) menšinu světa.
I ta je důležitá, aby se do připravovaného NWO hodily vidle, svět udělal otočku a vydal se ruskou cestou, kterou bych navrhovala jmenovat ne ruskou, ale lidskou, člověčí, nebo jakýmkoliv jiným výrazem, zdůrazňujícím cestu ne ZA Ruskem, ale VEDLE Ruska.

Hodilo by se napsal SPOLU s Ruskem, ale to slovo je už tak profláklé, že to určitě ne.

19. 8. 2022 14:58
Odpovědět  Albi

Opět shoda

Albi
19. 8. 2022 16:58

Taky jsem si už všimla. Dost podezřelé, že jo? 🙂

19. 8. 2022 20:52
Odpovědět  Albi

Žeby v informačním poli nějaká zkratka na způsob telepatické červí ďoury?

Jarda
18. 8. 2022 19:42
Odpovědět  Pavel K

A třeba se už i těší, jak na ní bude celá evropa na všem závislá.

Albi
19. 8. 2022 14:18

Většina? To hodně uber. Ještě to nepotvrdila ČT a Seznamovská žumpa

19. 8. 2022 15:00
Odpovědět  Albi

Ale ale… “….i ta, která to oficiálně nepřizná” jsem napsal. Čiže neuberu.

Albi
19. 8. 2022 17:01

No jo, máš pravdu. Mea culpa, asi mi zatemnila zrak (nebo mozek) ta většina světa. 🙂 🙂 🙂

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
19. 8. 2022 20:53
Odpovědět  Albi

🙂

zuza
18. 8. 2022 17:00
Ohodnotit příspěvek :
     

zelené kokaínové houno vie, že to má tak či tak spočítané, tak si chce so sebou zobrať čo najväčší doprovod

Lev Prch
18. 8. 2022 17:03
Ohodnotit příspěvek :
     

Už to leze ven,sice jak z chlupatý deky,ale
I na Seznamu píší, že CNN má dokumenty,o “”””špatném zacházení “”””banderosvoloče s žoldáky z ciziny, konkrétně Kolumbie a Brazílie.
Nejhorší je kriminálník žijící v Pšonsku Saša Kuchynskyj.A na dotaz,CO PROKURATURA BUDE S TAKOVÝMI JAKO ON DĚLAT…… JSEM ZANEPRÁZDNĚN NEMÁM ČAS 🤫🤫🤫🤫🤫
A že Banderosvině ostřelují Krym už je taky venku…..🤫🤫🤫🤫

sizok
18. 8. 2022 17:15
Odpovědět  Lev Prch

Aby tomu uvěřili modrožluté mozky, musí to být na Seznamu.

Lev Prch
18. 8. 2022 18:06
Odpovědět  sizok

Na Seznamu to je, ovšem že “”””prozřou a pochopí “”””…..??????

Albi
18. 8. 2022 19:26
Odpovědět  Lev Prch

Příklad z diskuze – a nikoliv výjimečný:

Michal Rathouský
Před 2 hodinami
No? V každém narode jsou na 100% lidi dobří i špatní. Určitě i na Ukrajině budou 1-2 kusů hovádka ze 100. Ale jak to srovnat s ruSSáky kde je 99-100 h-ovad ze 100 nechápu ..

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Lev Prch
18. 8. 2022 19:45
Odpovědět  Albi

Jooooo, četl jsem toho havlotrotla,ale řekněte sám, když má od narození F73,A52 , F22 a teď i F100, není se co divit že z něj padají taková havlo💩💩💩💩💩💩💩

sizok
18. 8. 2022 20:02
Odpovědět  Albi

To jsou kecy. Neuvěřitelné. Modrožlutý mozek.

Markýza
18. 8. 2022 20:07
Odpovědět  Albi

Děkuji, že jste se pohrabala – protože pan Rathouský, to je panečku výkvět brilantní logiky! :-))))

Lev Prch
18. 8. 2022 20:54
Odpovědět  Markýza

A není tam jediný 👎

19. 8. 2022 00:52
Odpovědět  Albi

Předem lituji nějakého jmenovce toho vyguma, kterému nějaký potomek ruských rodičů či prarodičů rozhodí budku jen kvůli omylu.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
18. 8. 2022 17:21
Odpovědět  Lev Prch

A také tam začaly působit sabotážní skupiny banderů, jak jsem četl na ruswebech.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Lev Prch
18. 8. 2022 18:07

Bude muset nastoupit SPECNAZ, alespoň v omezeném množství,aby je ty roupy přešly jednou provždy!

Jitka
19. 8. 2022 11:16
Odpovědět  Lev Prch

Že je buzerujou je dobře – ať ví co je vojna! Zajímavé je ale že přiznali rabování!

Pedro
18. 8. 2022 17:31
Ohodnotit příspěvek :
     

Banderovci jsou obživlé dítě Američanů, potažmo jejich šéfů z London city. Kurvainci jsou jen roboti.

Frakie
18. 8. 2022 17:35
Ohodnotit příspěvek :
     

Proč tuto elektrárnu Rusové neodstaví?

me2d44
18. 8. 2022 17:54
Odpovědět  Frakie

Představujete si to, jako když smáčknete vypínač a zhasnete. Z 6 reaktorů je odstaveno v Záporoží 5. Ten šestý musí zajistit chlazení vypnutých bloků, elektřinu pro oblast a další úkoly, když pitomci z Kieva poškodili i hráz vodní elektrárny, která to zajišťovala. Pokud vám to není jasné, počkejte si, až se vám v mobilu vytluče baterie a současně vypnou proud – jsem zvědav, jak se nabijete!

Pedro
18. 8. 2022 18:18
Odpovědět  me2d44

Metúde, máš pravdu.

Albi
18. 8. 2022 19:32
Odpovědět  Pedro

Metúde? Já ho česky dešifrovala jako “medvěda” 🙂
Jinak souhlas, má pravdu.

18. 8. 2022 19:40
Odpovědět  me2d44

Vzal jste mi to z huby. Akorát jsem místo vypínače chtěl přepnout páčku. Ono je to vůbec sranda, jak si lidi představují odstavení jaderky.

Administrátor
P.A.Semi
18. 8. 2022 20:57
Odpovědět  me2d44

Tak podle TASS ta elektrárna jede (nedávno jela) na 70%, ty reaktory pravděpodobně nejsou vypnuté, to spíš vypadá na nějaký informační šum…
https://tass.com/politics/1493807
15.8.2022 Currently, the NPP operates at 70% capacity as the area of the Zaporozhye Region liberated from the Ukrainian army has a surplus of electricity power.

(a ovšem nepíšou tam v TASS, že Ukrajinci je ostřelují proto, že odpojili Ukrajinu (a zejména export elektřiny odtud na Západ do Evropy) od výstupu ze Záporožské JE a dodávají elektřinu už jen na své osvobozené území… Mluvil o tom v Ukraine Military Summary, což je velmi informovaný a relativně nestranný kanál na Rumble a jinde o situaci na Ukrajinské frontě… Akorát teď nevím, který den o tom mluvil…)

Tady v článku se píše: “Moskva obvinila Kyjev, že od poloviny července provedl 12 útoků na jaderné zařízení, které zásobuje energií oblasti kontrolované Ruskem i Ukrajinou.”
Je otázka, které oblasti ještě zásobují a které odpojili…

πα½

Markýza
18. 8. 2022 19:10
Odpovědět  Frakie
me2d44
18. 8. 2022 17:40
Ohodnotit příspěvek :
     

Být západem, tak začínám přemýšlet – a tlačit na Kiev. Oni si totiž západní politici dosud neuvědomili, že na východní Ukraině převládají východní větry – o tom svědčí i pohled na mapu “případně zamořených”oblastí. Jinými slovy: fouká-li z východu, tak ani americké pšouky nedonutí radioaktivní mrak k tomu, aby zamořil východ – tedy Donbas a Rusko. A přejme si, aby “Člověk s plísní” už pro severozápad Ukrajiny začal připravovat humanitární pomoc. Připravit by se měli i “Lékaři bez skrupulí” – budou tam potřeba – ale ať to zaplatí z vlastního – když tak podporují Ukrajinu. Sláma U kravína!!

Ladislav
18. 8. 2022 18:40
Odpovědět  me2d44

💤♎ Západ? Ten nemá čím přemýšlet, to za ně dělá TV a popcorn!

Lev Prch
18. 8. 2022 18:51
Odpovědět  Ladislav

A McDonald’s jste vynechal 🥳

Albi
18. 8. 2022 19:33
Odpovědět  me2d44

Heroinu sláva!

Lev Prch
18. 8. 2022 19:48
Odpovědět  Albi

Sláma ukravina 🎯

Gales
18. 8. 2022 19:03
Ohodnotit příspěvek :
     

Nu,babochlap Drábová říkala,že nás to neohrozí,že jsme daleko. Dále prohlásila,že je elektrárna tak zabezpečená,díky ruské technologii, že ji rakety neublíží.

Pavel K
18. 8. 2022 19:33
Odpovědět  Gales

🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 +
Je to kráva,……kráva.

Lev Prch
18. 8. 2022 19:50
Odpovědět  Pavel K

Kráva je zvíře užitečné a má nádherné oči……co z těch dvou plus má tata která čumí,jak z kozí 3,14či peněženka????👀👀👀

Albi
18. 8. 2022 19:40
Odpovědět  Gales

Tak rakety možná neublíží, ale Ukrajinci?
A vůbec – není Drábová ruský špion? Že by ruská technologie odolala soustředěnému útoku té správné ideologie? 🙂

Administrátor
P.A.Semi
18. 8. 2022 20:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Podotknul bych, že když Ukrajinští nacisté ostřelovali Záporožskou JE kolem 9.-11.8. tak vítr foukal mraky odtud několik dní přímo do Česka… Je to jak kdy…
A ovšem je to ukrajinské ostřelování JE velké ZLO…
A ovšem v žádném případě se nesmí ta elektrárna dostat do rukou Ukrajinským Teroristům, to by naopak tu bezpečnost velmi výrazně ohrozilo…

A přimlouval bych se, abyste používali mezinárodní zkratku IAEA, o které většina ví, o co se jedná, a ne MAAE, kterou leckdo nezná… Také používáte NATO a ne SAA, a používáte BRICS a ne BRIČJ…

πα½

Pozor
19. 8. 2022 08:31
Ohodnotit příspěvek :
     

Čo s tým Rusko reálne urobí? Spoliehať sa na prozápadne inštitúcie slúžiace západu je naivný sen.

Vladimír
19. 8. 2022 19:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Němci chtějí znovu otevřít atomové elektrárny, a přitom je nějaká možná havárie nevzrušuje. I když jinak jaderné elektrárny podporuji, teď bychom možná měli začít proti nim protestovat. Protože vývoj bezpečnosti jde jasně špatným směrem…