nezařazené

RDIF požádal o registraci vakcíny “Sputnik V” u evropského regulátora. Zvažuje se možnost výroby v Německu

Ruský fond přímých investic (RDIF) zvažuje možnost výroby ruské vakcíny proti koronaviru “Sputnik V”
v Německu, uvedl Kirill Dmitriev, výkonný ředitel RDIF.

“Tento týden očekáváme návštěvu velké delegace z Francie a pracujeme s velkým počtem evropských zemí. Možná budeme vyrábět vakcínu i v Německu,“ řekl Dmitriev TASS.

Vedoucí RDIF rovněž poznamenal, že navzdory potížím způsobené politickými rozpory bude ruská strana pokračovat v navazování spolupráce s Evropskou unií v otázce výroby vakcín. 

“Evropská unie bude samozřejmě z politických důvodů obtížným trhem. <…> Budeme však s Evropskou unií pokračovat v práci. Žádali jsme o souhlas Evropské lékařské asociace 22. října tohoto roku a budeme s nimi procházet tímto procesem,” dodal.

Maďarsko bylo jednou z prvních zemí, které vyjádřily přání vyrábět “Sputnik V”. Stalo se také první zemí v Evropě, která dostala ruskou vakcínu.

Vedoucí RDIF uvedl, že Rusko je připraveno začít dodávat vakcíny na mezinárodní trhy prostřednictvím partnerství s výrobci v Indii, Brazílii, Jižní Koreji, Číně a čtyřech dalších zemích. 

Společnost RDIF a její partneři navíc zahájili výrobu suché formy “Sputnik V” proti koronaviru, který je skladován při teplotách od 2 do + 8 stupňů Celsia, což umožňuje jeho dodávání do těžko dostupných oblastí, včetně tropů.

Dříve bylo hlášeno, že druhá prozatímní analýza údajů z klinické studie vakcíny “Sputnik V” prokázala účinnost 91,4% 28. den po první injekci, účinnost vakcíny 42. den po první injekci přesahuje 95%. 

Náklady na očkování vakcínou “Sputnik V” na mezinárodních trzích budou nižší než 20 USD.

“Cena jedné dávky vakcíny “Sputnik V” pro mezinárodní trhy bude nižší než 10 $ (vakcína se skládá ze dvou dávek). Náklady na vakcínu „Sputnik V“ jsou tedy dvakrát nebo vícekrát levnější než konkurenční vakcíny s podobnou účinností “- je uvedeno ve zprávě na Twitteru.

Očkování vakcínou “Sputnik V” bude pro Rusy zdarma. Masové očkování Rusů proti koronaviru je plánováno od roku 2021. Zároveň v souladu s legislativou RF bude dobrovolné. 

https://bit.ly/3laZop3

sdílet na